DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
12.00 - 12.05
Ştiri culturale

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.05 - 13.00
Vorba de cultură • Realizatori Attila Vizauer si Emilia Stere

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

17 decembrie 2010

Orchestra Naţională Radio şi soliştii Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Răzvan Suma vor susţine, astăzi, Concertul Extraordinar de Crăciun. Dirijorul spectacolului va fi Tiberiu Soare. Programul pregătit pentru eveniment cuprinde Introducere şi Rondo capriccioso pentru vioară şi orchestră de Charles-Camille Saint-Saens, Moment muzical pentru pian şi orchestră de Nicolae Kirkulescu, Elegie in do minor, op. 24 pentru violoncel şi orchestră de Fauré, Uvertura la opera Liliacul de Strauss, Suita din baletul Spărgătorul de nuci de Ceaikovski şi Uvertura la operetă Candide de Bernstein. De asemenea, Sala Radio va găzdui, duminică, Concertul Tradiţional de Crăciun. La eveniment vor participa ansambluri folclorice din Moldova, Maramureş, Transilvania, Banat sau Oltenia, dar şi grupuri de colindători.

Fundaţia Culturală Arania organizează astăzi, la ora 16,00, în sala mare a Muzeului de Artă Braşov un Concert de iarnă. Îşi dau concursul: Cvartetul "Gaudeamus" al Filarmonicii din Braşov; Alexandra Fits, interpretă de şlagăre şi şansonete; Teatrul "Strada", condus de regizorul şi actorul Silvian Duică; Cvartetul "Corona" al Operei din Braşov. Vor fi prezentate cele mai noi cărţi ale scriitorului Daniel Drăgan, aflat la a 75-a aniversare. Moderatorii evenimentului vor fi poeţii Adrian Munteanu şi Laurenţiu-Ciprian Tudor.

Mircea Cărtărescu şi Ioana Pârvulescu se numără printre autorii care vor fi prezenţi la evenimentul de lansare a volumului colectiv "Care-i faza cu cititul?", astăzi, la librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti. Scriitorii îi invită, astfel, pe copii, la librăria Kretzulescu, pentru a le povesti despre întâlnirile cu primele cărţi care le-au dat de gândit şi le-au deschis pofta de citit. Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Simona Popescu, Doina Ruşti, Fanny Chartres, Florin Bican, Tina Sâmihăian vor lansa, astfel, antologia. Cele 25 de texte din acest volum coordonat de Liviu Papadima deschid seria "Cărţile mele", o nouă colecţie a Editurii Art, coordonată de Tina Sâmihăian şi concepută ca o "instigare" la citit a copiilor cu vârste între 10 şi 14 ani.

Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti vă invită duminică, de la ora 19.00, la Sala ArCuB, la recitalul aniversar al chitaristului şi compozitorului Capriel Dedeian - 50 Birthday Concert. Participă, alături de protagonist, grupul "Jazz Challenge", iar ca invitaţi Garbis Dedeian - saxofon, Eugen Nichiteanu - baterie, Cătălin Putingher – percuţie şi soliştii vocali Silvia Dumitrescu şi Daniel Lazăr. Prezintă Florian Lungu. În preambulul concertului, începând cu ora 18.00 va fi lansată recent tipărita lucrare "Capriel Dedeian – Teme de jazz vol. 1".

Și tot duminică, de la ora 17.00, patru foşti colegi, patru muzicieni de mare valoare, violonistul Gabriel Dănilă, violista Tamara Dică, violoncelista Ioana Peteu şi pianista Gabriela Ungureanu, se reunesc la Palatul Mogoşoaia, pentru o seară de neuitat. Primii trei sunt solişti instrumentişti ai unor ansambluri valoroase: Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Operei Naţionale Bucureşti şi Orchestra Filarmonicii Muntenia. Pianista Gabriela Ungureanu, stabilită la Paris este laureată a numeroase concursuri şi are o carieră internaţională strălucitoare. În sala Scoarţelor vor răsuna cvartete cu pian de Fauré şi Brahms. Opţional se asigură transport de la Piaţa Chibrit, staţia de metrou 1 Mai, preţul unei călătorii dus-întors fiind de 7 lei. Microbuzele vor pleca la ora 16.

Comisiile pentru Învăţământ din Parlament au adoptat, ieri, în unanimitate, cu 24 de voturi "pentru", bugetul Academiei Române pe 2011, de aproape 245.600.000 de lei. Potrivit proiectului de buget postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, Academia Română a solicitat de la bugetul de stat, cu 6,9% mai puţin decât anul trecut, reprezentând 73,88% din bugetul instituţiei. Totodată, Academia îşi propune să realizeze venituri proprii în proporţie 26,12% din bugetul total, care se ridică astfel la 332.445.000 de lei, în scădere cu 13,74 procente faţă de anul trecut.

Noul Cinematograf al Regizorului Român din Bucureşti ar putea intra în renovare în 2012, pentru o transformare radicală al sălii. Anunțul a fost făcut de directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu. El a declarat că arhitectura sălii va fi complet modificată, pentru a îmbunătăţi acustica, iar numărul de scaune (în prezent de 360) va fi modificat, pentru a îmbunătăţi confortul. În total, investiţia pentru modificarea sălii ar fi de 120.000 de euro. Pe de altă parte, Virgil Niţulescu a spus că intenţionează să amplaseze panouri electronice cu programul cinematografului în spaţiile aferente Muzeului Ţăranului Român - Clubul Ţăranului şi terasa localului. Daniela Băcanu, reprezentanta Asociaţiei Culturale Macondo, partener al proiectului, a declarat că Noul Cinematograf al Regizorului Român, care a devenit, la începutul anului, parte a reţelei Europa Cinemas, a avut, anul acesta, 27.000 de spectatori, cu 7.000 peste targetul stabilit.

TVR Cultural difuzează în această seară, de la ora 21.30, în emisiunea "Profil. poveste. personaj", un interviu cu actriţa Oana Pellea, realizat de producătorul şi moderatorul emisiunii, Marius Constantinescu. Discuția a avut loc pe scena teatrului Metropolis din Bucureşti, acolo unde actriţa a jucat în piesa "Buzunarul cu pâine", după Matei Vişniec. Oana Pellea vorbeşte în interviu şi despre film, cariera ei şi relaţia cu părinţii. Oana Pellea este una dintre cele mai mari actriţe de teatru şi film din România. A avut, printre altele, roluri în pelicule precum "Concurs", "Stare de fapt" şi "Copiii tatălui/ Children of Man".

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a spus că este bucuros de faptul că premiul Nobel pe care l-a primit în acest an asociază imaginea statului Peru cu "lucruri mai elevate", diferite de "loviturile de stat, catastrofele naturale şi violarea drepturilor omului" pentru care ţara sa este cunoscută. Există "un alt Peru", un "Peru al visătorilor", cel "al folosirii verbului, al creaţiei unor forme artistice şi al unor personaje literare", a declarat Mario Vargas Llosa, aducând cu această ocazie un omagiu poeţilor şi scriitorilor peruani Cesar Vallejo, José Maria Arguedas şi Cesar Moro. Cu toate acestea, "nu este uşor" să scrii într-o ţară ca Peru, unde "universul culturii este foarte restrâns, unde timp îndelungat scriitorii nu găseau edituri care să îi finanţeze şi nu beneficiau de o bună distribuţie a operelor lor", a adăugat scriitorul. Din cauza acestei "confidenţialităţi", numeroşi scriitori peruani au fost recunoscuţi şi apreciaţi abia după ce au murit, a explicat Llosa. Mario Vargas Llosa a primit, miercuri, un omagiu oficial în ţara sa natală, mai întâi la Casa literaturii din Lima, unde a fost vernisată o expoziţie cu operele sale, iar apoi la palatul prezidenţial, unde a fost decorat în cadrul unui banchet organizat în onoarea sa.

Lungmetrajele "The King's Speech" şi "The Fighter" au primit, câte patru nominalizări la premiile Sindicatului actorilor americani. Alături de aceste două pelicule, la categoria "cea mai bună distribuţie" au mai intrat în cursă și filmele "Black Swan", "The Kids Are All Right" şi "The Social Network". Lungmetrajul "The King's Speech", ce prezintă povestea lui George al VI-lea care îşi învinge bâlbâiala şi îşi asumă pe deplin rolul de rege al Marii Britanii în vreme de război, a primit alte trei nominalizări: Colin Firth, la categoria "cel mai bun actor în rol principal", Helena Bonham Carter, la categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar", şi Geoffrey Rush, la categoria "cel mai bun actor în rol secundar".
Premiile Sindicatului actorilor americani, care vor fi acordate în cadrul unei gale ce va avea loc pe 30 ianuarie, la Los Angeles, pot oferi o idee despre actorii favoriţi în cursa pentru premiile Oscar, acordate de Academia de film americană pe 27 februarie.

Comisiile de Cultură din Parlament au aprobat, ieri, bugetul Institutului Cultural Român pe 2011, de 43 de milioane de lei, cu 17 voturi "pentru" şi patru "împotrivă". Preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, prezent la şedinţa comisiilor de specialitate reunite, a precizat că bugetul de 43 de milioane de lei convenit cu Ministerul de Finanţe este unul cu care instituţia poate funcţiona în continuare bine, la nivelul de până în prezent. Patapievici a ilustrat acest nivel menţionând că ICR a preluat, în iunie 2009, preşedinţia EUNIC - reţeaua institutelor culturale europene - şi că institutul a fost comparat, din perspectiva felului în care desfăşoară politici culturale, cu British Council, "un imperiu cultural". Patapievici a mai spus că ICR are, prin comparaţie, doar 17 filiale şi funcţionează pe piaţa culturală internaţională abia din 2006.

"Odessa" de Florin Iepan şi "În al 10-lea cer" de Adrian Sitaru se numără printre proiectele româneşti finanţate, în 2010, prin programul Media al Comisiei Europene. De asemenea, proiectul de film "Copil minier", al casei de producţie Europolis, a fost finanţat cu 20.000 de euro pentru dezvoltare. Proiectul "Odessa" a primit o finanţare media de 57.000 de euro pentru "dezvoltare şi difuzare TV", în timp ce "În al 10-lea cer" a primit o finanţare de 25.000 de euro pentru dezvoltare. Astfel, dacă "Odessa" ar putea ieşi din postproducţie cel mai târziu în toamna anului viitor, filmările pentru "În al 10-lea cer" sunt programate să înceapă în 2012. "Odessa", un documentar care prezintă masacrul comis de Armata Română în 1941, va avea 52 de minute şi va fi difuzat, în principal, la televiziune, a declarat producătorul peliculei, Călin Meda, de la Sub-Cult-Ura. Filmul "În al 10-lea cer" va fi realizat după un scenariu de Alexandru Papadopol şi Iulian Postelnicu.
Printre proiectele româneşti finanţate prin programul Media se mai numără Kino Caravan, al Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc.

Soprana bulgară Zvetelina Vassileva şi baritonul rus Boris Staţenko, doi invitaţi de talie internaţională, vor evolua astăzi în spectacolul extraordinar 'Evgheni Oneghin' pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Pentru prima dată în Capitală, Zvetelina Vassileva a mărturisit că Tatiana este rolul său favorit din repertoriul rus, ea declarând că apreciază foarte mult şcoala interpretativă din România, cu ai cărei reprezentanţi a colaborat pe mari scene din Italia, Canada şi SUA, cunoscând, în plus, câteva lucrări semnate de George Enescu, pe care le-a îndrăgit. Lucrarea semnată de Piotr Ilici Ceaikovski, după romanul în versuri scris de Aleksandr Sergheevici Puşkin, a fost montată pe scena ONB în regia lui Ion Caramitru, în martie 2009. Alături de Boris Staţenko şi Zvetelina Vassileva în spectacolul de astăzi vor evolua: artistul invitat Cristian Mogoşan şi soliştii ONB Oana Andra, Pompeiu Hărăşteanu, Ana-Maria Comşa, Ecaterina Ţutu, Florin Diaconescu şi Dan Indricău.

Sărbătoarea Bradului de Crăciun, cu colinde, teatru, brad împodobit şi vizita lui Moş Crăciun, va avea loc în această seară, de la ora 18.00, la Muzeul Naţional de Artă al României din Capitală. Instituția continuă şi anul acesta tradiţia din preajma sărbătorilor de iarnă şi invită copiii alături de părinţi şi bunici la Sărbătoarea Bradului de Crăciun. Evenimentul va avea loc în sala Auditorum a muzeului, unde participanţii vor fi întâmpinaţi cu colinde, brad împodobit şi cozonac. Vizitatorii se vor putea bucura şi de un spectacol interactiv cu marionete - "Sacul buclucaş", prezentat de Teatrul de Animaţie Adetino, în care vor urmări aventurile lui Moş Crăciun în încercarea sa de a-şi recupera sacul pierdut. Din distribuţie fac parte Argentina şi Nicuşor Adetu.

Pelicula "True Grit", în regia lui Ethan şi Joel Coen, va fi proiectată în deschiderea celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Evenimentul se desfăşoară în perioada 10 - 20 februarie 2011. Pelicula va fi proiectată, pe 10 februarie 2011, la Berlinale Palast, fiind prezentată în selecţia oficială a festivalului, în afara competiţiei. Din distribuţia peliculei "True Grit" fac parte actorii Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin şi Hailee Steinfeld. Filmul este un remake al celebrului western classic "True Grit", realizat în 1969 şi care l-a avut ca protagonist pe John Wayne, recompensat cu premiul Oscar pentru acest rol. Filmul este produs şi distribuit de studiourile Paramount şi este un remake tradiţional, ce rămâne fidel mai mult cărţii scrise de Charles Portis decât filmului original. Cartea lui Charles Portis descrie povestea unei tinere de 14 ani, care, împreună cu un bătrân şerif american şi cu un alt om al legii, îi urmăreşte pe asasinii tatălui ei, pe teritoriul indian ostil.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a susţinut, ieri, în faţa comisiilor reunite de cultură ale Parlamentului, necesitatea suplimentării bugetului instituţiei pe 2011 cu sumele necesare finalizării lucrărilor de reabilitare a Bibliotecii Naţionale şi a Teatrului Naţional din Iaşi, iar parlamentarii au propus un amendament pentru alocarea de bani în plus pentru reabilitarea bisericilor monumente istorice. El a precizat că, deşi mai redus în comparaţie cu execuţia bugetară previzionată pe 2010, bugetul pe 2011 este mai mare decât cel acordat ministerului la începutul anului 2010, intervenind, ulterior, rectificări bugetare pentru investiţii. Kelemen Hunor a subliniat că, iniţial, a solicitat un buget de un miliard de euro, iar Ministerul Finanţelor a acceptat doar o jumătate din această sumă, după negocieri, s-a ajuns la un buget de 712.647 de milioane de lei. Kelemen Hunor a arătat că în bugetul pe 2011 este prevăzută o sumă importantă pentru continuarea proiectelor de investiţii, sumele necesare pentru subvenţionarea instituţiilor din subordinea ministerului, precum şi cele necesare organizării Festivalului Internaţional 'George Enescu'.

La Ateneul Român, va avea loc, mâine seară, de la ora 19.00, un recital susținut de violonista Clara Cernat şi pianistul și compozitorul Thierry Huillet. Împreună cu invitații lor, cei doi muzicieni propun, în cel de-al treilea concert al Stagiunii camerale ICR, un program de sărbătoare, cu lucrări semnate de Tudor Ciortea, George Enacovici, Ciprian Porumbescu și Thierry Huillet. Reprezentantă a școlii românești de vioară, Clara Cernat s-a impus in peisajul tinerilor virtuozi români la vârsta de 16 ani. Înregistrările sale pentru Radio România au intrat în Fonoteca de aur și i-au adus cele mai înalte distincții din partea Academiei de Muzică din București. În 1994 a fost aleasă printre cele opt mari talente ale Europei pentru a se perfecționa cu maeștri recunoscuți ai scenei muzicale internaționale. Alături de pianistul și compozitorul Thierry Huillet, artista a susținut concerte în Franța, Spania, Anglia, Malaiesia şi Germania. Muzicianul francez Thierry Huillet a susținut concerte în toată lumea ca solist sau alături de mari orchestre. În anul 2000, artistul a fost ales de Consiliul Europei ca interpret al versiunii oficiale a Imnului Europei.

Andy Fletcher, membru fondator al trupei Depeche Mode, revine în România pentru a prezenta un DJ set, pe 29 ianuarie, la The Ark din Bucureşti. Intrarea la eveniment va costa 50 de lei.Considerat liantul dintre Dave Gahan şi Martin Gore de-a lungul celor 30 de ani de carieră, Andy Fletcher - sau Fletch, cum îi spun fanii - a contribuit activ la succesul Depeche Mode, atât pe plan muzical, cât şi managerial. Artistul s-a implicat şi în activitatea financiară a formaţiei, fiind coordonatorul unuia dintre cele mai ambiţioase şi profitabile turnee Depeche Mode - "Devotional Tour", din 1993. Deşi concertele şi sesiunile de studio Depeche Mode îi ocupă cea mai mare parte a timpului, Andy Fletcher a reuşit totuşi să găsească şi câteva momente de răgaz pentru a se dedica unor proiecte pe cont propriu: a înregistrat un album solo ce cuprinde cover-uri interpretate chiar de el, alături de Alan Wilder şi Martin Gore la pian, a înfiinţat o casă de discuri, Toast Hawaii - care s-a ocupat de debutul trupei Client, şi a susţinut show-uri de DJ în cluburi din toată lumea. Stilul abordat de Fletch se încadrează în formatul "bedroom DJ" şi include mix-uri de piese new wave, hit-uri electro, precum şi piese de succes Depeche Mode şi Mute Records.

Baritonul rus Boris Statsenko şi soprana de origine bulgară Zvetelina Vassileva vor interpreta rolurile principale în spectacolul ""Evgheni Oneghin", în această seară, la Opera Naţională Bucureşti. Boris Statsenko va interpreta rolul lui Oneghin, iar Zvetelina Vassileva, rolul Tatianei. Un alt artist invitat la reprezentaţia din 17 decembrie a operei lui Piotr Ilici Ceaikovski este Cristian Mogoşan, care va debuta în rolul lui Lenski. Alături de ei vor evolua soliştii ONB Oana Andra, Pompeiu Hărăşteanu, Ana-Maria Comşa, Ecaterina Tutu, Florin Diaconescu, Dan Indricău şi Anastasia Jinga. Opera semnată de Piotr Ilici Ceaikovski, după poemul în versuri scris de Aleksandr Puşkin, este montată pe scena Operei Naționale București în regia lui Ion Caramitru şi sub conducerea muzicală a dirijorului Iurie Florea. Decorurile sunt realizate de Maria Miu, iar costumele sunt semnate de Viorica Petrovici.

Tabloul "Păstoriţa" al lui Nicolae Grigorescu a stabilit, aseară, recordul pieţei de artă din România, după ce a fost vândut cu 175.000 de euro la Licitaţia de Iarnă a casei Artmark, estimările iniţiale ale valorii picturii fiind de 60.000-80.000 de euro. Cu acelaşi prilej, "Noapte la Ştefăneşti", semnat de Ion Ţuculescu, a fost vândut cu 100.000 de euro. Licitaţia s-a desfăşurat într-un duplex Bucureşti-Sibiu. Mai precis, lucrările scoase la vânzare au fost licitate simultan în săli din hotelurile Marriott Bucureşti şi Hilton Sibiu, printr-un sistem electronic care le-a permis participanţilor să urmărească în timp real ofertele făcute în celălalt oraş.

Un concert de Crăciun al Corului de Copii Radio, dirijat de maestrul Voicu Popescu şi acompaniat la pian de Camelia Chiţibea, va avea loc luni la Muzeul Naţional Cotroceni din Capitală. În cadrul evenimentului vor fi incluse colinde şi cântece de Crăciun, atât din repertoriul românesc, cât şi din cel internaţional.
Înfiinţat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluţie spectaculoasă încă de la apariţia sa în peisajul muzical românesc. Cei care l-au dirijat - fondatorul său, Ion Vanica, urmat de Elena Vicică şi, până de curând, Eugenia Văcărescu Necula - au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevărată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii. Aici şi-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Cristina Radu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu şi mulţi alţii.

Radio România Muzical deschide, pe 18 decembrie, a treisprezecea stagiune de transmisiuni directe de la celebra Metropolitan Opera din New York, cu spectacolul "Don Carlo", de Giuseppe Verdi, o producţie dirijată de Yannick Nezet-Seguin. Graţie afilierii sale la Uniunea Europeană de Radio, Radio România Muzical preia în fiecare an spectacole prestigioase de operă de pe mari scene ale lumii. Din 1998, Radio România Muzical transmite în direct spectacole de la Metropolitan Opera din New York, un teatru-simbol pentru iubitorii contemporani ai muzicii şi, în acelaşi timp, o instituţie care pune foarte mult preţ pe promovarea sa în rândul publicului larg, nu doar al unei elite restrânse. Primul spectacol de la Met transmis în direct în stagiunea 2010 - 2011 de Radio România Muzical este "Don Carlo", de Giuseppe Verdi, o producţie nouă a teatrului newyorkez, semnată de Nicholas Hytner, ce-i are în distribuţie pe Marina Poplavskaya, Yonghoon Lee, Ferruccio Furlanetto. Dirijor este Yannick Nezet-Seguin.

Filmul TRON – Moştenirea va fi lansat oficial astăzi, în cinematografele din Bucureşti şi din întreaga lume, o dată cu soundtrack-ul peliculei, compus și produs de duo-ul Daft Punk. După ce au crescut cu o admirație profundă pentru filmul TRON, varianta originală din 1983, cei de la Daft Punk au decis să scrie un nou capitol în istoria filmului. Artiştii au cerut ajutorul unei orchestre simfonice pentru a realiza un nou soundtrack și au făcut imprimările într-unul dintre cele mai renumite studiouri pentru coloane sonore. TRON: Legacy este o aventură 3D care se desfășoară într-o lume digitală incredibilă, creată cu ajutorul unor efecte vizuale spectaculoase. Sam Flynn, un expert de 27 de ani, investighează misterioasa dispariție a tatălui său și se găsește atras în universul înaltei tehnologii TRON, unde tatăl său traiește, captiv, de 25 de ani.

Pelicula de animaţie "Toy Story 3" şi noul album Kanye West, intitulat "My Beautiful Dark Twisted Fantasy", au fost declarate filmul şi, respectiv, discul anului 2010, conform topurilor alcătuite de revista americană Time. Pe locul 2 în clasamentul filmelor se află documentarul "Inside Job", care are ca subiect criza economică, urmat de drama "Never Let Me Go". În topul albumelor, al doilea a fost desemnat "The Suburbs" (Arcade Fire), în timp ce "This Is Happening" (LCD Soundsystem) se află pe locul 3. Clasamentul serialelor de televiziune are pe primele locuri două dintre producţiile care au dominat gala premiilor Emmy de anul acesta - "Breaking Bad" şi "Mad Men".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!