DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

16 decembrie 2010

Peste 5.500 de spectatori au participat la evenimentele organizate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru "Interferenţe", care a avut loc la Cluj-Napoca. Din agenda evenimentului au făcut parte 27 spectacole realizate de 12 companii din nouă ţări, fiind lansate totodată şase cărţi. La Casa Tranzit au avut loc discuţii cu protagoniştii spectacolelor invitate, iar publicul a mai putut participa la conferinţe cu invitaţi precum George Banu, Nina Király, Tamás Koltai, Cristina Modreanu şi Josef Nadj. Festivalul a debutat cu o expoziţie realizată de istoricul de teatru Adrienne Darvay Nagy, cu titlul "Interferenţe - Douăzeci de stagiuni la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj", urmată de un concert de jazz susţinut de pianistul Lucian Ban şi ansamblul "Elevation" din SUA. În închiderea festivalului au fost prezentate spectacolele "Ruins True" şi "Mothers".

Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin organizează, de astăzi şi până pe 22 decembrie, pentru prima dată în Germania, un festival de filme româneşti, intitulat "Rekonstruktion. Filmland Rumänien", care se desfăşoară simultan în trei oraşe - Berlin, Hamburg şi Stuttgart. Evenimentul prezintă producţiile apreciate pe plan internaţional, precum premiatul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu, filmul care a obţinut premiul pentru debut la Berlinala 2010 - "Eu când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban, "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, prezentat anul acesta la Festivalul de la Cannes, dar şi "Marfa şi banii" şi "Moartea domnului Lăzărescu" de Cristi Puiu, "A fost sau n-a fost" şi "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu şi "Amintiri din Epoca de Aur" de Cristian Mungiu, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Ioana Uricaru. De asemenea, în festival vor fi proiectate şi pelicule mai vechi, considerate capodopere ale cinematografiei româneşti, cum ar fi "100 de lei" şi "Meandre" de Mircea Săucan, "Reconstituirea" şi "Balanţa" de Lucian Pintilie, "Dincolo de pod" şi "Nunta de piatră" de Mircea Veroiu. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la Berlin, în această seară, de la ora 19.00, la cinematograful Zeughauskino, în prezenţa lui Dieter Kosslick, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, şi a preşedintelui Forumului Germano-Român, Susanne Kastner.

Gotan Project revine pentru a patra oară la Bucureşti, pe 28 februarie 2011, când celebra formaţie de electro-tango va susţine un concert la Sala Palatului. Gotan Project, trupa care a dat o nouă faţă tangoului, se simte la Bucureşti ca la ea acasă. Philippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff şi Christoph Müller au fost primii care au adus cu succes folclorul argentinian pe scena electronică. "La Revancha del tango", primul lor album, s-a vândut într-un milion de exemplare. A urmat al doilea album, cu influenţe pronunţate de jazz, "Lunatico", şi Gotan Project au plecat în turneu în jurul lumii. După 12 ani, albumul "Tango 3.0", lansat în 2010, face din Gotan Project un clasic "world music" de degustat la orice oră, redefinind elementele marcante ale acestui proiect muzical.

Solistul de la Coldplay, Chris Martin, a anunţat că noul album al trupei va fi unul conceptual şi va fi produs de Brian Eno, muzicianul care a lucrat multă vreme cu cei de la U2, relatează presa internaţională. Tema care va unifica piesele de pe disc este despre doi oameni, doi străini care se întâlnesc într-un moment greu, de rătăcire, şi care decid să-şi continue drumul împreună. Albumul, al cincilea din discografia trupei, va fi primul lansat de Martin şi colegii săi la Universal Music, casă de discuri cu care au încheiat, anul acesta, unul dintre cele mai bănoase contracte din istoria muzicii. Trupa de rock alternativ Coldplay s-a înfiinţat în 1998, la Londra, şi este în prezent unul dintre cele mai populare nume al muzicii mondiale. Ultimul album de studio al trupei, "Viva La Vida Or Death And All His Friends", s-a clasat pe primul loc în topul celor mai vândute discuri la nivel mondial în 2008, potrivit statisticilor Federaţiei Internaţionale a Industriei Fonografice.

Peste 5.500 de spectatori au participat la evenimentele organizate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru "Interferenţe", care a avut loc la Cluj-Napoca.
Din agenda evenimentului au făcut parte 27 spectacole realizate de 12 companii din nouă ţări, fiind lansate totodată şase cărţi. La Casa Tranzit au avut loc discuţii cu protagoniştii spectacolelor invitate, iar publicul a mai putut participa la conferinţe cu invitaţi precum George Banu, Nina Király, Tamás Koltai, Cristina Modreanu şi Josef Nadj. Festivalul a debutat cu o expoziţie realizată de istoricul de teatru Adrienne Darvay Nagy, cu titlul "Interferenţe - Douăzeci de stagiuni la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj", urmată de un concert de jazz susţinut de pianistul Lucian Ban şi ansamblul "Elevation" din SUA. În închiderea festivalului au fost prezentate spectacolele "Ruins True" şi "Mothers".

Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin organizează, de astăzi şi până pe 22 decembrie, pentru prima dată în Germania, un festival de filme româneşti, intitulat "Rekonstruktion. Filmland Rumänien", care se desfăşoară simultan în trei oraşe - Berlin, Hamburg şi Stuttgart. Evenimentul prezintă producţiile apreciate pe plan internaţional, precum premiatul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu, filmul care a obţinut premiul pentru debut la Berlinala 2010 - "Eu când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban, "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, prezentat anul acesta la Festivalul de la Cannes, dar şi "Marfa şi banii" şi "Moartea domnului Lăzărescu" de Cristi Puiu, "A fost sau n-a fost" şi "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu şi "Amintiri din Epoca de Aur" de Cristian Mungiu, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Ioana Uricaru. De asemenea, în festival vor fi proiectate şi pelicule mai vechi, considerate capodopere ale cinematografiei româneşti, cum ar fi "100 de lei" şi "Meandre" de Mircea Săucan, "Reconstituirea" şi "Balanţa" de Lucian Pintilie, "Dincolo de pod" şi "Nunta de piatră" de Mircea Veroiu. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la Berlin, în această seară, de la ora 19.00, la cinematograful Zeughauskino, în prezenţa lui Dieter Kosslick, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, şi a preşedintelui Forumului Germano-Român, Susanne Kastner.

Gotan Project revine pentru a patra oară la Bucureşti, pe 28 februarie 2011, când celebra formaţie de electro-tango va susţine un concert la Sala Palatului. Gotan Project, trupa care a dat o nouă faţă tangoului, se simte la Bucureşti ca la ea acasă. Philippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff şi Christoph Müller au fost primii care au adus cu succes folclorul argentinian pe scena electronică. "La Revancha del tango", primul lor album, s-a vândut într-un milion de exemplare. A urmat al doilea album, cu influenţe pronunţate de jazz, "Lunatico", şi Gotan Project au plecat în turneu în jurul lumii. După 12 ani, albumul "Tango 3.0", lansat în 2010, face din Gotan Project un clasic "world music" de degustat la orice oră, redefinind elementele marcante ale acestui proiect muzical.

Solistul de la Coldplay, Chris Martin, a anunţat că noul album al trupei va fi unul conceptual şi va fi produs de Brian Eno, muzicianul care a lucrat multă vreme cu cei de la U2, relatează presa internaţională. Tema care va unifica piesele de pe disc este despre doi oameni, doi străini care se întâlnesc într-un moment greu, de rătăcire, şi care decid să-şi continue drumul împreună. Albumul, al cincilea din discografia trupei, va fi primul lansat de Martin şi colegii săi la Universal Music, casă de discuri cu care au încheiat, anul acesta, unul dintre cele mai bănoase contracte din istoria muzicii. Trupa de rock alternativ Coldplay s-a înfiinţat în 1998, la Londra, şi este în prezent unul dintre cele mai populare nume al muzicii mondiale. Ultimul album de studio al trupei, "Viva La Vida Or Death And All His Friends", s-a clasat pe primul loc în topul celor mai vândute discuri la nivel mondial în 2008, potrivit statisticilor Federaţiei Internaţionale a Industriei Fonografice.

Salariaţii din Opera Naţională Bucureşti vor demara acţiuni legale de protest în faţa Guvernului, Ministerului Culturii şi Uniunii Democratice a Maghiarilor din România, după ce Ministerul Culturii a decis reducerea cu 21 la sută a numărului de posturi. Sindicaliştii din Opera Bucureşti au luat la cunoştinţă faptul că Ministerul de Resort a luat această decizie fără a ţine cont de rezultatul negocierilor cu sindicatele sau de Hotărârea Consiliului Administrativ al instituţiei."Artiştii interpreţi, personalul tehnic şi administrativ de specialitate sunt profund nemulţumiţi de faptul că Ministerul Culturii nu respectă principiile Dialogului Social, dovedind o totală lipsă de respect faţă de hotărârile adoptate împreună cu partenerii sociali. Federaţiile sindicale au încercat în repetate rânduri să evite declanşarea unor proteste legale, de amploare, într-o perioadă tensionată din punct de vedere social, dar, totodată, constată că nu găsesc în Ministerul Culturii un partener de dialog real, cu care să poată rezolva la masa negocierilor problemele instituţiilor de cultură", se arată în comunicat.

Poetul Mircea Dinescu va lansa, duminică, la Sibiu, volumul de poezii "Femeile din secolul trecut", care reuneşte 23 de poeme noi, scrise în perioada 2003 - 2010, evenimentul având loc în cadrul Târgului de Crăciun din Piaţa Mare a Sibiului. Cartea face parte din colecţia Fundaţiei pentru Poezie "Mircea Dinescu", iar grafica volumului poartă semnătura lui Dan Erceanu. Împreună cu volumul de poezii, poetul Mircea Dinescu va lansa, de asemenea, albumul audio cu acelaşi titlu, care reuneşte în ritmuri de cântece laice opt dintre poemele sale, precum şi un colind.

Regizorul Andrei Ujică face parte din juriul competiţiei de lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, care se va desfăşura între 26 ianuarie şi 6 februarie. În cadrul evenimentului vor fi prezentate şi filmele realizate de membri ai juriului. Astfel, Andrei Ujică îşi va prezenta cel mai recent film al său, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu". Din juriul care va hotărî cine pleacă acasă cu trofeul Tigrul de Aur mai fac parte, pe lângă Ujică, Lucrecia Martel - regizoare, scenaristă, producătoare, Sandra den Hamer - director EYE Film Institute, Wisit Sasanatieng - regizor şi Lee Ranaldo - muzician, fondator al trupei Sonic Youth.

'După Datini Colindăm''- un concert de colinde, organizat de Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Justinian Patriarhul', va avea loc, în această seară, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Potrivit organizatorilor, evenimentul, bogat în colinde tradiţionale, va fi susţinut de corul studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi va avea un scop caritabil, banii strânşi în urma acestui concert urmând a fi transformaţi în bunuri şi alimente care vor fi donate, cu ocazia Sfintelor Sărbători de iarnă, celor 80 de copii asistaţi în cadrul Centrului de plasament 'Sfântul Stelian' din Capitală. Tot pentru acest eveniment, studenţii secţiei Artă Sacră ai Facultăţii au pregătit o expoziţie cu vânzare de icoane lucrate manual, ce va putea fi văzută la intrarea în Sala Polivalentă.

Alice Cooper, Neil Diamond şi Tom Waits se află pe lista muzicienilor care vor fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2011. Pe această listă mai figurează cântăreaţa americană Darlene Love şi pianistul Dr. John. Ceremonia de includere a celor cinci muzicieni în Rock and Roll Hall of Fame va avea loc pe 14 martie la New York. Rock and Roll Hall of Fame este un muzeu din Cleveland, din statul american Ohio, dedicat cântăreţilor, trupelor şi producătorilor muzicali care au avut o influenţă deosebită asupra industriei muzicale americane.

Soprana bulgară Zvetelina Vassileva şi baritonul rus Boris Staţenko, doi invitaţi de talie internaţională, vor evolua mâine în spectacolul extraordinar 'Evgheni Oneghin' pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Pentru prima dată în Capitală, Zvetelina Vassileva a mărturisit că Tatiana este rolul său favorit din repertoriul rus, ea declarând că apreciază foarte mult şcoala interpretativă din România, cu ai cărei reprezentanţi a colaborat pe mari scene din Italia, Canada şi SUA, cunoscând, în plus, câteva lucrări semnate de George Enescu, pe care le-a îndrăgit. Lucrarea semnată de Piotr Ilici Ceaikovski, după romanul în versuri scris de Aleksandr Sergheevici Puşkin, a fost montată pe scena ONB în regia lui Ion Caramitru, în martie 2009. Alături de Boris Staţenko şi Zvetelina Vassileva în spectacolul de mâine vor evolua: artistul invitat Cristian Mogoşan şi soliştii ONB Oana Andra, Pompeiu Hărăşteanu, Ana-Maria Comşa, Ecaterina Ţutu, Florin Diaconescu şi Dan Indricău.

Primăriile Râşnov şi Cristian şi Asociaţia "Casa Mureşan" organizează, de astăzi până duminică, un festival internaţional pentru copii şi tineret intitulat "Steaua Carpaţilor", la care vor participa 280 de copii şi tineri din 12 ţări. Evenimentul, care se află la a doua ediţie, se va desfăşura la Palatul de Cultură din Râşnov. Concursul este structurat pe patru categorii - muzică uşoară, muzică populară, muzică instrumentală clasică şi dans modern, premiile constând atât în bani şi bunuri, cât şi în invitaţii la marile competiţii de muzică şi dans din Europa. Cei 280 de concurenţi vor reprezenta 12 ţări. Prima zi de concurs este dedicată secţiunilor de muzică populară şi muzică instrumentală clasică.

Şase tineri din mai multe zone ale ţării vor beneficia de burse de studiu şi vor participa la ateliere internaţionale de meşteşuguri artistice, în cadrul unui proiect european iniţiat de Institutul Naţional al Meşteşugurilor Artistice din Franţa, în parteneriat cu Muzeul "Astra" din Sibiu. Workshop-urile vor avea loc, la începutul anului viitor, în Spania, Finlanda şi Italia, în cadrul proiectului "Designul şi cercetarea meşteşugurilor artistice europene". În concursul pentru ocuparea celor şase locuri de bursieri s-au înscris 16 persoane din întreaga ţară, cu vârste între 19 şi 33 de ani. Fiecare atelier va fi condus de câte un meşteşugar şi un "designer", recunoscuţi în domeniul în care activează. La finalul stagiului, fiecare cursant va primi o diplomă emisă de şcoala gazdă. Obiectele realizate în cadrul atelierelor master class vor fi valorificate în cadrul unei expoziţii găzduite de Muzeul "Astra" în prima jumătate a anului 2011.

Cel mai mare tablou de Nicolae Grigorescu de pe piaţa de artă românească - "Peisaj la marginea pădurii" - va fi prezentat la Licitaţia de Iarnă a casei Artmark, ce va avea loc în această seară, de la ora 19.30, la Bucureşti şi Sibiu. "Peisaj la marginea pădurii" este și cea mai mare pictură a artistului ce va fi scoasă la vânzare pe piaţa de artă din România. Aceasta va fi prezentată alături de alte vedete ale Licitaţiei de Iarnă 2010, urmând să participe la Licitaţia de Primăvară 2011, programată pe 24 martie, tot în sistem duplex, la Bucureşti şi Târgu-Mureş. Considerată o capodoperă a picturii româneşti, tabloul aparţine perioadei de după şederea lui Grigorescu la Barbizon, marcând o fază a creaţiei sale influenţată de principiile impresioniste.

Actorul britanic Richard Attenborough a fost desemnat cel mai bun Moş Crăciun de pe marele ecran, graţie rolului său din lungmetrajul "Miracolul de pe strada 34", într-un sondaj realizat de site-ul lovefilm.com. Pe locul al doilea s-a situat actorul american Billy Bob Thornton, cu 14% din totalul voturilor, graţie rolului său din comedia "Moşul cel rău/ Bad Santa" regizată în 2003 de Terry Zwigoff, în care interpretează rolul unui puşcăriaş alcoolic care se îmbracă în Moş Crăciun pentru a jefui un supermarket. Locul al treilea este ocupat de actorul american Tim Allen, cu 10% din voturile exprimate, care a interpretat în filmul "Cine este Moş Crăciun?/ The Santa Clause" rolul unui bărbat divorţat, care este teribil de supărat după ce a aflat că fosta lui soţie şi noul soţ al acesteia i-au spus fiului său că Moş Crăciun nu există în realitate.

Comisia Europeană a aprobat o schemă de sprijinire a producţiei cinematografice din România în valoare de 80,68 milioane de euro, pentru a susţine dezvoltarea industriei cinematografice, a culturii şi a educaţiei cinematografice. Instituţia consideră că măsura este conformă cu Comunicarea privind cinematografia, dat fiind că dezvoltă un obiectiv cultural, fără a denatura în mod nejustificat concurenţa. Comisia a aprobat o schemă a autorităţilor române de acordare a unor împrumuturi fără dobândă sau a unor granturi nerambursabile pentru producţia de filme româneşti sau de filme realizate cu participare românească. Împrumuturile vor fi acordate prin Centrul Naţional al Cinematografiei.Schema este conformă cu cazurile anterioare aprobate în temeiul normelor Uniunii Europene, care permit acordarea de subvenţii de stat pentru obiective culturale şi, în special, cu criteriile de evaluare a ajutoarelor de stat prevăzute în Comunicarea Comisiei privind cinematografia. Comisia a constatat că, în baza criteriilor culturale definite de către autorităţile române, ajutoarele vor fi direcţionate spre producţii culturale. Mai mult, măsura permite producătorilor să cheltuiască până la 20 la sută din bugetul filmului în cadrul Spaţiului Economic European, nu numai în România. Autorităţile române intenţionează să menţină schema până la data de 31 decembrie 2014.

'După Datini Colindăm''- un concert de colinde, organizat de Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Justinian Patriarhul', va avea loc, în această seară, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Potrivit organizatorilor, evenimentul, bogat în colinde tradiţionale, va fi susţinut de corul studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi va avea un scop caritabil, banii strânşi în urma acestui concert urmând a fi transformaţi în bunuri şi alimente care vor fi donate, cu ocazia Sfintelor Sărbători de iarnă, celor 80 de copii asistaţi în cadrul Centrului de plasament 'Sfântul Stelian' din Capitală. Tot pentru acest eveniment, studenţii secţiei Artă Sacră ai Facultăţii au pregătit o expoziţie cu vânzare de icoane lucrate manual, ce va putea fi văzută la intrarea în Sala Polivalentă.

20 de biblioteci din judeţul Gorj vor beneficia, până la sfârşitul acestui an, de calculatoare şi echipamente necesare dotării sediilor în cadrul programului naţional 'Biblionet'. Proiectul are ca scop dezvoltarea serviciilor de bibliotecă atât în format tradiţional, cât şi digital. Potrivit directorului Bibliotecii Judeţene 'Christian Tell', Olimpia Bratu, coordonatorul programului, în zilele următoare urmează ca cele 20 de comune beneficiare să primească echipamentele IT care au ajuns la începutul acestei săptămâni la sediul bibliotecii din municipiul Târgu-Jiu.

Expoziţia 'Aurul Antic al României' va fi lansată astăzi, în premieră, la Roma, sub înaltul Patronaj al Preşedinţiei României şi al Preşedinţiei Republicii Italiene, cu participarea Ambasadei României în Italia. În cadrul manifestării, care va fi deschisă publicului pentru o perioadă de peste trei luni, în perioada 17 decembrie 2010 - 3 aprilie 2011, vor fi prezentate 140 de piese remarcabile din metal preţios care fac parte din patrimoniul cultural naţional al României. Muzeul Naţional de Istorie a României participă la această expoziţie cu 83 de obiecte care datează din perioada epocii bronzului, Hallstatt, perioada civilizaţiei geto-dacice, epoca romană şi perioada marilor migraţii. Unele dintre aceste piese sunt recent descoperite prin cercetări arheologice şi sunt expuse pentru prima dată în afara României.

Actorul francez Gérard Depardieu va juca în noul proiect cinematografic al regizorului Ang Lee, intitulat "Life of Pi". Din distribuţia acestui film mai fac parte Irrfan Khan, Adil Hussain şi Suraj Sharma - care deţine rolul principal. Filmările vor debuta la începutul anului viitor. Lungmetrajul are la bază romanul omonim scris de Yan Martel, distins cu Man Booker Prize for Fiction în anul 2002. Tabu, o actriţă vedetă la Bollywood, negociază pentru a interpreta rolul mamei lui Pi. Irrfan Khan, cunoscut pentru rolul din "Vagabondul milionar", va interpreta rolul lui Pi la vârstă adultă, iar Adil Hussain va juca rolul tatălui lui Pi. Potrivit revistei Variety, Gérard Depardieu va da viață personajului The Chef.

La Librăria Dalles din Bucureşti va avea loc, în această seară, de la ora 18, lansarea volumului "Berlinul meu e un monolog" de Nora Iuga, apărut în colecţia "Jurnale şi memorii" a editurii Cartea Românească. Prezintă: Octavian Soviany, Claudiu Komartin. Moderator: Bianca Burţa-Cernat. Jurnalul berlinez, cu cele două părţi ale sale, Fasanenstrasse 23 şi Stuttgarterplatz 22, scrise la un interval de zece ani, surprinde personalitatea unui oraş benefic şi malefic totodată, care te seduce şi te sperie deopotrivă, fixează imaginea unui organ viu care respiră, pulsează, celulele lui reproducîndu-se vertiginos ca pe lamela unui microscop planetar. Dar aceasta nu este, pur şi simplu, o carte despre fabulosul oraş din două lumi, ci o carte despre Berlinul unic şi irepetabil al fascinantei şi seducătoarei scriitoare Nora Iuga, al cărei monolog stă sub semnul unei replici memorabile: "Berlinul sînt eu".

Ştefan Bănică jr. începe astăzi, pentru al nouălea an consecutiv, seria tradiţionalelor sale concerte de Crăciun, care au loc până duminică, la Sala Palatului. Pentru acest an, artistul pregăteşte mai multe surprize, printre acestea aflându-se şi melodiile de pe cel mai recent album al său - 'Super-love' -, care a fost lansat în octombrie, dar şi hiturile pe care spectatorii le cer la fiecare eveniment. Cu peste 1.000 de concerte în întreaga ţară, mai mult de 100.000 de spectatori plătitori de bilete la spectacolele sale, peste 30 spectacole sold-out la Sala Palatului din Bucureşti, înregistrând adevărate recorduri pentru România - şapte concerte consecutive sold-out-, Ştefan Bănică este unul dintre cei mai iubiţi artişti din România, cu o carieră prodigioasă în muzică, teatru, film şi televiziune.

Legendara trupă rock Phoenix va susţine luni, începând cu ora 19.00, la Opera Naţională din Capitală, un concert inedit, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti şi corul Accoustic, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Intitulat SymPhoenix "Un"Plugged, concertul va include în program cele mai cunoscute piese ale trupei conduse de Nicu Covaci, printre care "Canarul", "Negru Voda" şi "Nebunul cu ochii închişi". Pe scenă vor mai urca, alături de Phoenix, soprana Irina Baiant şi primul solist vocal al trupei, Moni Bordeianu. Biletele la concert costă între 130 şi 190 de lei. Phoenix a fost fondată sub numele de Sfinţii în 1962, la Timişoara, ca formaţie studenţească. Trupa a cântat, timp de un an, la cantina Facultăţii de Mecanică, după care a fost interzisă din cauza influenţelor occidentale în repertoriu şi a ţinutei. După scurt timp, formaţia şi-a schimbat numele în Phoenix, considerând acest pas o renaştere din propria cenuşă.

Fundaţia Culturală Arania organizează mâine, la ora 16,00, în sala mare a Muzeului de Artă Braşov un Concert de iarnă. Îşi dau concursul: Cvartetul "Gaudeamus" al Filarmonicii din Braşov; Alexandra Fits, interpretă de şlagăre şi şansonete; Teatrul "Strada", condus de regizorul şi actorul Silvian Duică; Cvartetul "Corona" al Operei din Braşov. Vor fi prezentate cele mai noi cărţi ale scriitorului Daniel Drăgan, aflat la a 75-a aniversare. Moderatorii evenimentului vor fi poeţii Adrian Munteanu şi Laurenţiu-Ciprian Tudor.

Cântăreaţa islandeză Bjork a compus un cântec ce a devenit coloana sonoră a unui scurtmetraj dedicat memoriei designerului britanic Alexander McQueen. Filmul se intitulează "To Lee, With Love, Nick" şi a fost regizat de fotograful cu valenţe regizorale Nick Knight. Producția, care are o durată de trei minute şi 27 de secunde, poate fi vizualizată pe site-ul Showstudio.com. În acest scurtmetraj, creaţiile lui McQueen sunt prezentate sub forma unor viziuni caleidoscopice, folosind grafica computerizată de ultimă generaţie, iar muzica artistei islandeze asigură coloana sonoră a filmului. Alexander McQueen, care s-a sinucis la începutul acestui an, a colaborat de-a lungul carierei sale cu un număr mare de actori şi cântăreţi de prim rang. Coperta albumului "Homogenic", lansat de Bjork în 1997, a fost realizată de el, ca şi modelul de haină Union Jack purtat de David Bowie pe coperta albumului "Earthling", lansat în acelaşi an.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!