DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

10 decembrie 2010

Maratonul coloanelor sonore la Radio România Cultural
Radio România Cultural organizează, mâine, un maraton de 24 de ore în lumea muzicii de film. Ascultătorii postului vor putea audia partituri din producţii cinematografice celebre, precum: "Pacientul englez", "Gladiatorul", "Ray", "Callas Forever", "Mihai Viteazul" sau "Stăpânul inelelor". Compozitori precum Ennio Morricone, Nino Rota, Peter Gabriel sau Hans Zimmer, actori şi regizori cunoscuţi printre care Gene Kelly, Martin Scorsese şi Luchino Visconti sunt doar câţiva dintre artiştii a căror muzică va putea fi ascultată în maratonul de soundtrack-uri de la Radio România Cultural. Realizatorii celor 24 de ore de program, Adriana Niţu, Mirela Stoenescu-Tollea, Corina Rădoi şi Ioana Mărculescu, consideră că, de la filmul mut, în care muzica suplinea la modul aproape absolut cuvântul, până la peliculele zilelor noastre, soundtrack-ul spune spectatorului acele lucruri care nu pot fi grăite în mod manifest prin imagine.

Angela Gheorghiu, Doctor Honoris Causa
Soprana Angela Gheorghiu va primi, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa, acordat de Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi. Momentul face parte din seria de evenimente prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Arte din capitala culturală a Moldovei. În cadrul manifestărilor aniversare, a mai fost acordat un titlu de Doctor Honoris Causa, care i-a revenit profesorului şi compozitorului Costin Miereanu, de la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Franţa. Invitatul a susținut, cu acest prilej, la Iași, o conferinţă cu titlul Actualitatea componistică europeană.

"O odisee sonoră" - concert şi lecţie de istoria muzicii
Concertul "O odisee sonoră" va avea loc, mâine, de la 19.00, la Teatrul de Operetă "Ion Dacian" din Capitală. Evenimentul se desfăşoară în încheierea programului "Restul e muzică. Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii săi", derulat de Institutul Cultural Român. Publicul va fi însoţit în această călătorie muzicală de compozitorul Dan Dediu şi de invitaţii săi - ansamblurile Romanian Brass, dirijat de Adrian Petrescu, şi Violoncelissimo, coordonat de Marin Cazacu. Proiectul a cuprins şapte întâlniri găzduite de ICR şi dedicate, pe rând, muzicii bizantine şi gregoriene, celei renascentiste, barocului muzical, clasicismului, romantismului, zorilor modernismului şi muzicii secolului XX.

Filmul 'Colivia', la Festivalul Internaţional de Scurt Metraje de la Leuven
Filmul 'Colivia', regizat de Adrian Sitaru, participă la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Scurt Metraje din oraşul Leuven, care se desfăşoară până mâine, în Belgia. Producţia va putea fi vizionată, astăzi, în prezența actorilor Clara şi Vlad Vodă. 'Colivia' a câştigat deja trofee la opt festivaluri de scurt metraj, între care Festivalul de Film de la Berlin, Festivalul de Film Vila Do Conde sau cel de la Varşovia. În ultimii ani, Festivalul Internaţional de Scurte Metraje de la Leuven a devenit un reper în lumea filmului european. La ediţia din acest an, pentru secţiunea Film European, au fost selectate 40 de noi scurt-metraje.

Plăcerea lecturii este un factor al reuşitei şcolare
Aproape două treimi din elevii de 15 ani din ţările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică citesc zilnic de plăcere, însă numărul acestora a scăzut simțitor față de anul 2000. Scăderea a fost constatată în 22 de ţări din cele 34 membre ale OECD. Totuşi, plăcerea lecturii joacă un rol important în rezultatele şcolare. Studiul Organizației relevă faptul că cititul de plăcere, măcar o jumătate de oră pe zi, îmbunătăţeşte notele elevilor din Franţa, Islanda şi Belgia. Specialiștii atrag atenția că diversitatea lecturilor are un rol decisiv pentru performanțele școlare. În ţările OECD, 55% dintre elevi spun că profesorii îi încurajează să citească.

Concert patronat de preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene, la Sala Radio
Orchestra Naţională Radio susţine, astăzi, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert sub patronajul preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene. Soliştii Nikolaas Kende – la pian şi Lorenzo Gatto – la vioară, vor interpreta, sub bagheta lui Iurie Florea, Concertul nr. 4 în sol major pentru pian şi orchestră, op.58 – de Beethoven și Concertul nr.4 în re minor pentru vioară şi orchestră, op.31 – de Vieuxtemps. Seara se va încheia cu poemul simfonic Moarte şi transfiguraţie, op.24 – de Strauss.

Ministerul Culturii a oferit ordine şi medalii pentru douăzeci de scriitori
Ion Bogdan Lefter, Horia Roman Patapievici, Adriana Babeţi şi Ion Vartic se numără printre cei douăzeci de scriitori români care au primit, ieri, la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, ordine şi medalii culturale. Distincţiile au fost acordate, într-o ceremonie specială, pentru activitatea literară şi culturală deosebită din ultimii ani. La eveniment au fost prezenţi ministrul Culturii, Hunor Kelemen, şi reprezentanţi ai Administraţiei prezidenţiale.

"Marţi, după Crăciun", lăudat în presă, la premiera în cinematografele din Franţa
Cele mai importante publicaţii pariziene - Le Temps, Liberation și Telerama - au elogiat filmul "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, chiar în momentul în care pelicula a intrat în cinematografele din Franţa.
Le Temps apreciază că Radu Muntean perpetuează, în filmul său, "starea de graţie a cinematografiei române". "După ce Cristian Mungiu a câştigat Palme d'Or, în 2007, România a devenit nu doar locul cineaştilor talentaţi, ci şi casa actorilor excepţionali", apreciază, la rândul său, Le Temps, care îl numeşte pe Muntean "cel de-al patrulea muschetar al noului val al cinematografiei române", după Cristian Mungiu, Cristi Puiu şi Corneliu Porumboiu. Liberation apreciază că scena cea mai bună din film este aceea în care soţia şi amanta se întâlnesc accidental, soţul fiind martor. Publicaţia Telerama revine la conceptul de "nou val al cinematografiei române", apreciind că regizorii de la noi au devenit "maeştrii suspansului. Nu prin acumulare, ci prin sustragere de informaţii". Lungmetrajul "Marţi, după Crăciun" a fost selectat la Festivalul de Film de la Cannes din acest an, în competiţia Un Certain Regard.

Canapea din coarne de cerb şi o troică, la Târgul de Antichităţi de la Târgu Mureş
Obiecte inedite, printre care o canapea structurată din coarne de cerb, având un şezut tapiţat cu blană de mistreţ, dar şi coliere cu diamante şi o troică vor putea fi admirate şi achiziţionate la Târgul de Antichităţi care va avea loc, de astăzi și până duminică, la Târgu Mureş. Ediţia a treia a Târgului de Antichităţi îşi propune să aducă în faţa vizitatorilor obiecte memorabile pentru diferite gusturi şi preferinţe, unele putând constitui cadoul ideal de sărbători. Peste 60 de expozanţi locali şi naţionali vor mai prezenta publicului tablouri de colecţie, icoane, cărţi vechi, numismatică, insigne, timbre şi multe alte obiecte "învăluite în aerul boem al secolului trecut".

La 30 de ani de la dispariţie, John Lennon este celebrat de la Liverpool la Tokyo
De la Tokyo la New York, trecând prin oraşul său natal, Liverpool, fanii din lumea întreagă au celebrat cu emoţie a 30-a comemorare a morţii lui John Lennon, fost membru al trupei Beatles, asasinat pe 8 decembrie 1980. 'Astăzi, în această zi dureroasă de comemorare, vă rog să vă alăturaţi mie şi să-i aducem un omagiu lui John, cu dragoste şi respect', a scris văduva lui, Yoko Ono, într-un mesaj în japoneză, postat pe rețeaua de socializare Twitter. La Liverpool, oraşul natal al lui Lennon, a fost organizată o seară de veghe, în prezenţa câtorva sute de persoane, lângă o sculptură dezvelită în ziua în care John Lennon ar fi împlinit 70 de ani. De cealaltă parte a Atlanticului, fanii s-au adunat, la New York, într-un sector al Central Park, numit 'Strawberry Fields', aluzie la cântecul grupului Beatles, intitulat 'Strawberry Fields Forever'. La 30 de ani de la dispariţia lui John Lennon, Beatles rămâne una dintre cele mai populare formaţii din lume.

Pelicula 'Donnant, Donnant' cu Medeea Marinescu, în deschiderea Festivalului Filmului Francez
Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Filmului Francez, care se va desfăşura, începând de astăzi și până pe 16 decembrie, va fi deschisă de lungmetrajul regizoarei Isabelle Mergault, 'Donnant, Donnant', film în care Medeea Marinescu joacă împreună cu Daniel Auteuil. În cadrul festivalului vor fi prezentate opt pelicule în premieră românească, cinci filme în cadrul secţiunii Portret Romain Duris şi trei filme în cadrul seratei speciale. Vor mai fi proiectate trei filme în cadrul secţiunii 'Decouverte', patru pelicule documentare, patru scurtmetraje şi un film pentru copii. Pe parcursul celor şapte zile ale festivalului, filmele vor putea fi urmărite la Cinema Studio, Sala Elvira Popescu şi Cinema Pro din București.

"Hârtia va fi albastră", "Boogie" şi "Marţi, după Crăciun", disponibile în box set din 15 decembrie
Colecţia "3 filme de Radu Muntean", care conţine peliculele "Hârtia va fi albastră", "Boogie" şi "Marţi, după Crăciun", precum şi scene inedite din timpul filmărilor dar şi imagini din arhiva TVR, va fi disponibilă în librării, din 15 decembrie. Toate cele trei filme sunt realizate după scenarii scrise de Alex Baciu, Radu Muntean şi Răzvan Rădulescu. "Hârtia va fi albastră", cu Dragoş Bucur în rol principal, a rulat în premieră la Festivalul de Film de la Locarno în 2006. Pelicula spune poveseta dureroasă a haosului care s-a instaurat în zilele Revoluţiei Române din 1989. "Boogie" a fost prezentat anul trecut, în premieră mondială, în secţiunea "Quinzaine des Réalisateurs" la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul vorbeşte despre criza bărbatului la 30 de ani şi reprezintă o frescă a ceea ce înseamnă căsătoria şi familia în prezent, dar şi o cronică a unei nopţi petrecute "cu băieţii", la mare, de 1 Mai. Cel mai recent film al lui Radu Muntean, "Marţi, după Crăciun", spune povestea lui Paul, care are o relaţie extraconjugală cu Raluca. Cele două femei din viaţa lui ajung în aceeaşi încăpere, iar întâlnirea îl obligă pe Paul să ia o decizie dificilă.

A apărut un nou volum 'Nicolae Iorga, 1871-1940. Studii şi documente'
Cel de-al X-lea volum 'Nicolae Iorga, 1871-1940. Studii şi documente' a apărut la Editura Universităţii din Bucureşti, fiind publicat, ca şi precedentele, cu ajutorul Clubului Istoricilor 'Nicolae Iorga' şi al Fundaţiei 'Nicolae Iorga'. Actualul volum cuprinde şi o prezentare, adusă la zi, a instituţiilor şi aşezămintelor culturale create de marele istoric. Apariţia cărții coincide cu împlinirea a zece ani de la constituirea Clubului Istoricilor 'Nicolae Iorga', ca departament al Fundaţiei 'Nicolae Iorga' de la Vălenii de Munte. Fondarea acestui club al istoricilor a fost decisă avându-se în vedere, între altele, interesul din ce în ce mai mare al istoricilor şi al opiniei publice faţă de recuperarea adevăratei istorii naţionale şi universale.

LUIZA BORAC ÎNCHIDE PROGRAMUL ICR STOCKHOLM
Institutul Cultural Român de la Stockholm îşi încheie programul din acest an cu un recital extraordinar susţinut de pianista Luiza Borac. Evenimentul va avea loc în seara zilei de 15 decembrie, la Casa de concerte a oraşului. Programul recitalului cuprinde lucrări de Enescu, Bach şi Schumann. Evenimentul a fost întâmpinat cu entuziasm de Radiodifuziunea suedeză, care a salutat prezenţa la Stockholm a celei mai cunoscute interprete a muzicii lui George Enescu, în momentul de faţă. Luiza Borac are în palmares numeroase distincții internaţionale, printre care premiul BBC pentru cel mai bun CD solo de muzică instrumentală al anului 2007, pentru integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu.

Bradul de Crăciun de la Casa Albă are doi metri şi jumătate şi a fost decorat în patru zile
Bradul de Crăciun al familiei prezidenţiale americane a fost împodobit în Camera albastră de la Casa Albă, în patru zile şi jumătate, de o mică armată de oameni, pomul având doi metri şi jumătate înălţime şi o circumferinţă de trei metri. Casa Albă a dat publicităţii un clip video în care prezintă operaţiunea instalării şi decorării bradului de Crăciun. Pomul provine din Pennsylvania şi a ajuns la Casa Albă, fiind întâmpinat de Michelle Obama împreună cu fiicele sale. Pe lângă decorarea bradului oficial, familia Obama a participat la aprinderea luminiţelor din bradul naţional, în Presidents Park din Washington. Michelle Obama a ales să sărbătorească cel de-al doilea Crăciun al familiei sale la Casa Albă punând accentul pe prieteni, copii, muzică şi cadouri simple, naturale.

Corul de Copii Radio – concert de colinde
În fiecare an, în a doua duminică din decembrie, Corul de Copii Radio sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cântului Coral, eveniment iniţiat de Federaţia Internaţională a Muzicii Corale. La evenimentul care va avea loc, duminică, 12 decembrie, de la ora 11.00, la Sala Radio, vor participa Corul Consonance, Corala bărbătească ortodoxă Armonia şi Corul Accoustic. Programul concertului include colinde şi cântece de Crăciun româneşti şi internaţionale. Înfiinţat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluţie spectaculoasă încă de la apariţia sa în peisajul muzical românesc. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicică şi, până de curând, Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit deciziv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevarată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii.

Pianistul ungar Érdi Tamás concertează la Sfântu Gheorghe
Pianistul ungar, Érdi Tamás, care a reuşit să se consacre în lumea internaţională a muzicii deşi este nevăzător, susţine, astăzi, un concert la Centrul de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe, în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi. Erdi Tamas vine în judeţul Covasna la invitaţia Fundaţiei creştine Diakonia, care administrează un centru de zi pentru persoanele cu handicap fizic şi mental. Banii adunaţi din vânzarea biletelor vor fi folosiţi pentru derularea programelor de asistenţă şi integrare socială. Érdi Tamás s-a născut la Budapesta în anul în 1979 şi a început să studieze pianul la vârsta de 5 ani, bazându-se pe memoria sa muzicală. Prima apariţie oficială pe scenă în calitate de solist a avut loc la vârsta de 8 ani iar de atunci a cântat în câteva dintre cele mai importante săli de concerte din lume. A absolvit Academia de Muzică din Viena şi la Conservatorul Regal de Muzică din Toronto. Concertul de la Sfântu Gheorghe, în care Érdi Tamás va interpreta lucrări de Liszt şi Chopin, va avea loc, de la ora 17,00.

"Metrobranding", o incursiune în povestea brandurilor româneşti, proiectat, luni, la Centrul Ceh
Documentarul "Metrobranding", o incursiune în povestea brandurilor româneşti, regizat şi scris de Ana Vlad şi Adrian Voicu, va fi proiectat în premieră în România, luni, la Centrul Ceh din Capitală, în cadrul programului Documentary Mondays. Personajele filmului sunt salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni şi maşina de cusut Ileana, odată staruri ale epocii de aur. Filmul prezintă materiale de arhivă din perioadă comunistă şi reclame color ale acestor "monobranduri". Totodată, pelicula explorează şi exploatează glumele autentice din folclorul popular făcute pe seama lor. Documentarul românesc "Metrobranding", produs de Mandragora, a participat, în octombrie, la Festivalul Internaţional de Filme Documentare de la Jihlava (Cehia).

TRON: Mostenirea - lansare soundtrack
Filmul TRON – Moştenirea va fi lansat oficial, în cinematografele din Bucureşti şi din întreaga lume, pe data de 17 decembrie, o dată cu soundtrack-ul peliculei, compus si produs de duo-ul Daft Punk. Dupa ce au crescut cu o admiratie profunda pentru filmul TRON, varianta originala din 1983, cei de la Daft Punk au decis sa scrie un nou capitol in istoria filmului. Artiştii au cerut ajutorul unei orchestre simfonice pentru a realiza un nou soundtrack si au făcut imprimările într-unul dintre cele mai renumite studiouri pentru coloane sonore. TRON: Legacy este o aventura 3D care se desfasoara intr-o lume digitala incredibila, creata cu ajutorul unor efecte vizuale spectaculoase. Sam Flynn, un expert de 27 de ani, investigheaza misterioasa disparitie a tatalui sau si se gaseste atras în universul înaltei tehnologii TRON, unde tatal sau traieste, captiv, de 25 de ani.

Rolling Stone a publicat în premieră, în versiune integrală, ultimul interviu acordat de John Lennon
Revista Rolling Stone a publicat, în premieră şi în versiune integrală, ultimul interviu acordat de John Lennon, realizat cu trei zile înainte ca fostul membru al trupei The Beatles să fie împuşcat mortal, la New York, pe 8 decembrie 1980. Editorii revistei Rolling Stone au declarat că cele nouă ore de discuţii purtate de John Lennon cu jurnalistul Jonathan Cott reprezintă ultimul interviu acordat de muzicianul britanic, publicat într-o versiune printată. Revista a publicat pasaje din acel interviu la puţin timp după moartea lui John Lennon, însă Jonathan Cott nu a transcris decât recent înregistrările audio ale tuturor celor nouă ore de discuţii. În acel interviu, John Lennon i-a atacat pe fanii şi pe criticii săi care l-au "vânat" sistematic în timpul celor cinci ani de pauză muzicală pe care acesta şi-a impus-o la sfârşitul anilor '70.

Maratonul coloanelor sonore la Radio România Cultural
Radio România Cultural organizează, mâine, un maraton de 24 de ore în lumea muzicii de film. Ascultătorii postului vor putea audia partituri din producţii cinematografice celebre, precum: "Pacientul englez", "Gladiatorul", "Ray", "Callas Forever", "Mihai Viteazul" sau "Stăpânul inelelor". Compozitori precum Ennio Morricone, Nino Rota, Peter Gabriel sau Hans Zimmer, actori şi regizori cunoscuţi printre care Gene Kelly, Martin Scorsese şi Luchino Visconti sunt doar câţiva dintre artiştii a căror muzică va putea fi ascultată în maratonul de soundtrack-uri de la Radio România Cultural. Realizatorii celor 24 de ore de program, Adriana Niţu, Mirela Stoenescu-Tollea, Corina Rădoi şi Ioana Mărculescu, consideră că, de la filmul mut, în care muzica suplinea la modul aproape absolut cuvântul, până la peliculele zilelor noastre, soundtrack-ul spune spectatorului acele lucruri care nu pot fi grăite în mod manifest prin imagine.

Festival de muzică contemporană, la Bucureşti şi Craiova
Cea de-a 6-a ediţie a Festivalului internaţional 'Meridian' va avea loc, între 13 şi 18 decembrie, la Bucureşti şi Craiova, a anunţat preşedintele Secţiunii Naţionale Române a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană, compozitorul Sorin Lerescu. Având ca generic permanent 'Puncte cardinale', evenimentul pune un accent deosebit, în această ediţie, pe promovarea muzicii româneşti, în contextul aniversării a 90 de ani de la înfiinţarea Societăţii Compozitorilor Români. Programul festivalului cuprinde concerte camerale, recitaluri, spectacole de operă şi experimentale, incluzând, pentru prima oară, şi un concert simfonic, în sala Filarmonicii 'Oltenia' din Craiova, cu lucrări exclusiv româneşti. La Bucureşti, concertele se vor desfăşura în Aula Palatului Cantacuzino, sala 'George Enescu' şi Studioul de Operă ale Universităţii Naţionale de Muzică. Tot cu acest prilej, în Capitală vor fi prezente importante personalităţi componistice şi interpretative din Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Franţa, Letonia, Israel şi Austria.

S-a deschis Centrul regional Biblionet Brăila
La Biblioteca Judeţeană 'Panait Istrati' din Brăila a fost deschis Centrul regional Biblionet, acţiune care face parte din programul naţional 'Biblionet - Lumea în biblioteca ta'. Proiectul este foarte apreciat în mediul rural, prin faptul că oferă acces gratuit la Internet, iar populaţia de la sate a început deja să acceseze programe guvernamentale necesare dezvoltării agriculturii. În judeţul Brăila au fost selectate 26 de biblioteci comunale, care au primit echipament gratuit de la finanţatori, iar administraţia locală s-a preocupat de conectarea la Internet. Fiecare dintre bibliotecile partenere a primit calculatoare, webcamuri, proiectoare, imprimante, routere wireless, scanere şi software, valoarea totală fiind estimată la peste 800 de mii de lei. Biblionet - lansat în România în aprilie 2008 - face parte dintr-un program mult mai larg de informatizare a bibliotecilor publice - The Global Libraries - susţinut financiar de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, care a oferit numai pentru România suma de 26,9 milioane de dolari.

'Noapte la Ştefăneşti', de Ion Ţuculescu, aproximativ 100.000 de euro
Lucrarea 'Noapte la Ştefăneşti' de Ion Ţuculescu este cea mai bine cotată la licitaţia de iarnă a casei Artmark, care scoate la vânzare, pe 16 decembrie, tablouri în valoare de peste 1.000.000 de euro. Tabloul 'Noapte la Ştefăneşti' de Ion Ţuculescu este estimat la o valoare de aproximativ 100.000 de euro şi este urmat de 'După războaie', lucrare semnată de acelaşi pictor şi care este estimată la 60.000-90.000 de euro. O altă lucrare valoroasă este 'Păstoriţa' de Nicolae Grigorescu, estimată la o valoare cuprinsă între 60.000 şi 80.000 de euro. De asemenea, Artmark scoate la vânzare şi alte tablouri bine cotate, printre care se numără 'Natură statică cu trandafiri şi mere', 'Intimitate' şi 'Natură statică cu crizanteme' de Theodor Pallady, 'Compoziţie cu motive româneşti' de Ion Theodorescu Sion, 'Natură statică cu cărţi' şi 'Case la Cioggia' de Gheorghe Petraşcu, 'Cioggia' de Nicolae Dărăscu şi 'Omul din mină' de Nicolae Tonitza. Cele aproape o sută de lucrări ale acestei sesiuni vor fi licitate simultan în Bucureşti şi Sibiu, printr-un sistem electronic performant care le va permite participanţilor la licitaţie să îi urmărească în timp real pe concurenţii aflaţi în cealaltă sală.

O nouă explozie solară uriaşă, surprinsă de un satelit NASA
O nouă explozie solară uriaşă, mult mai puternică decât cea înregistrată de dispozitivele NASA în luna noiembrie, a fost surprinsă, în urmă cu câteva zile, de un satelit al agenţiei spaţiale americane. Noua erupţie s-a produs în emisfera sudică a Soarelui, iar filamentul de materie solară expulzat în spaţiu se întinde pe o suprafaţă de peste 700.000 de kilometri, adică dublul distanţei dintre Terra şi Lună. Potrivit ediţiei electronice a revistei Popular Science, fluxul de plasmă solară nu se îndreaptă către Terra, iar din acest motiv specialiştii afirmă că nu există riscul ca explozia să afecteze sateliţii de pe orbita terestră sau dispozitivele electrice şi electronice de la suprafaţa Pământului. Cu toate acestea, vântul care transportă particulele expulzate de Soare, a trecut deasupra regiunilor polare al Terrei, "atingând uşor" câmpul magnetic terestru şi generând spectaculoase aurore boreale deasupra Suediei, în apropiere de Cercul polar.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!