DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.15 - 13.45
Revista TNR • Realizator: Domnica Ţundrea

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.45 - 14.00
Curs de limba franceza • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

2 august 2010

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează de astăzi până pe 14 august 2010, la a 35-a ediţie a Târgului internaţional de arte şi meşteşuguri de la Ierusalim. Ediţia din acest an are ca invitat de onoare România, care va prezenta două spectacole folclorice de muzică şi dansuri din judeţul Alba, în seara de deschidere (2 august) şi în seara urmatoare (3 august), în interpretarea celebrelor tulnicărese Mariana şi Marcela Gligor şi a ansamblului "Cântul Sălciuan". Deasemenea ANTREC Alba, au pregătit o şezătoare românească, unde vor avea loc demonstraţii de tors cu fusul şi furca, tricotaje, confecţionare de brăţări şi coliere din mărgele. Publicul va putea să admire şi să cumpere cămăşi populare româneşti "ii", străicuţe, ştergare şi feţe de masă autentice ţesute în casă, obiecte de artizanat din lemn: tulnice, fluieraşe, cănuţe, obiecte de podoabă, păpuşele, toate lucrate manual, precum şi audio-book-uri cu cântece pentru copii. Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri de la Ierusalim este cel mai mare eveniment de profil din Israel, reunind la fiecare ediţie peste 150 de artişti din Israel şi 30 – 40 de standuri internaţionale.

Lungmetrajul "Periferic", de Bogdan George Apetri, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. Evenimentul va avea loc luna viitoare intre 4 și 14 august. Filmul îi are în rolurile principale pe Ana Ularu, Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora şi Timotei Duma. Pornind de la o povestire scrisă de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru, scenariul lungmetrajului "Periferic" este semnat de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri şi spune povestea Matildei, personaj interpretat de Ana Ularu. Eliberată din închisoare pentru 24 ore, Matilda plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros - familia care a respins-o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna doar de o alegere.

Pentru prima dată, la Săpânţa se deschid, în mod organizat, porţile pentru iubitorii de cultură. "Drumul lung spre Cimitirul Vesel", primul mare eveniment cultural care se desfăşoară în satul vestit pentru Cimitirul Vesel, va avea loc în perioada 12 – 15 august 2010. Lăcaşul de cult este unic în lume pentru satirizarea morţii prin epitafurile mormintelor şi imaginile în culorii vii pictate pe cruci. "Drumul lung spre Cimitirul Vesel" înseamnă cinci zile cu muzică "altfel" – Grigore Leşe şi invitaţii lui, muzica lui Shaun Davey cântată live de 120 de artişti, ateliere de olărit, dans, muzică ţărănească, gătit tradiţional, păstravărit şi multe altele, un trai eco, în armonie cu natura şi sinele.

Trupa finlandeză Swallow the Sun va concerta, pe 13 august, alături de formațiile Kamelot şi The Sisters of Mercy, în deschiderea Artmania Festival. Evenimentul se va desfăşura la Sibiu, în perioada 13 - 15 august.Swallow the Sun a debutat în anul 2000. Înainte de acest proiect, Juha Raivio şi Pasi Pasanen, membrii fondatori, au cântat împreună în Plutonium Orange. Muzica celor de la Swallow the Sun este complexă: romantici, trişti sau agresivi, finlandezii nu pot trece neobservaţi în scena doom. Ajunşi la cel de-al patrulea album de studio, ei continuă să-şi rafineze stilul şi să experimenteze cu sonorităţi dintre cele mai diverse.

Regizorul Cătălin Muşat a fost premiat pentru scurtmetrajul "The Ticket Collector" la Festivalul de Film de la Sarajevo. Pelicula sa a fost considerată cea mai bună din cele patru finanţate prin programul Sarajevo City of Film. Cătălin Muşat a primit premiul în valoare de 2.000 de euro oferit de Atlantic Grupa - sponsor al Festivalului de la Sarajevo -, pentru realizarea celui mai bun film în cadrul programului Sarajevo City of Film 2010. Regizorul român a participat la acest program cu proiectul de scurtmetraj "The Ticket Collector", care a fost selectat alături de alte trei - "Frigidance", de Kelmend Karuni (Albania), "Reverse", de George Grigorakis (Grecia), şi "Smart Girls", de Hana Juąić şi Sonja Tarokić (Croaţia). Proiectele selectate primesc câte un grant de maximum 12.500 de euro, iar întregul proces de producţie a filmelor are loc la Sarajevo.

Workshop-uri de fotografie pentru profesionişti şi amatori, alături de expoziţii şi prezentări ale unor fotografi români apreciaţi se vor desfăşura în cadrul festivalului Stufstock 2010. Evenimentul va avea loc între 16 şi 22 august, la Vama Veche.
Stufstock prezintă anul acesta prima ediţie a unei manifestări ce cuprinde workshop-uri gratuite de fotografie, care se adresează atât amatorilor, cât şi profesioniştilor. Intitulat "Shoot the Rockstar", evenimentul va avea loc în perioada 16 - 21 august, iar regulamentul şi formularele de înscriere pot fi descărcate de pe stufstock.com, până la data de 6 august. Sub numele "Vama sub lumini de Oscar", primul workshop se va desfăşura sub îndrumarea lectorilor Cosmin Someşan, Luca Achim, Cătălin Săvulescu şi Cristian Crisbăşan.

Spectacolul de dans contemporan "PUSH", semnat de coregraful şi dansatorul britanic Russell Maliphant şi interpretat de acesta şi balerina Sylvie Guillem, va fi prezentat, pe 22 octombrie, la Teatrul Naţional Bucureşti. Spectacolul va avea loc în cadrul evenimentului anual "Întâlnirile JTI". "PUSH" îi are ca protagonişti pe Sylvie Guillem, un simbol pentru dansul contemporan, şi pe celebrul coregraf şi dansator Russell Maliphant. Spectacolul este alcătuit din patru momente coregrafice, purtând semnătura lui Russell Maliphant: "Solo", interpretat de Guillem, pe muzică de chitară a lui Carlos Montoya, ce conferă balerinei postura mândră a unei mare artiste de flamenco, "Shift", cu Maliphant, "Two", un solo orbitor cu Guillem, prinsă parcă într-o cutie de lumină, şi "Push", un duet care combină abilităţile acestui extraordinar cuplu.

Scenarista fetiş a regizorului italian Luchino Visconti, Suso Cecchi D'Amico, autoare, printre altele, a scenariilor unor filme celebre precum 'Hoţii de biciclete' sau 'Ghepardul', a murit la Roma în vârstă de 96 de ani. Născută la 21 iulie 1914 într-o familie din burghezia intelectuală, Giovanna Cecchi, fiică a scriitorului şi criticului Emilio Cecchi şi a pictoriţei Leonetta Pieraccini, a crescut într-o atmosferă impregnată de cultura engleză şi şi-a făcut studiile la liceul francez din Roma. Dotată cu un temperament rebel şi antifascistă declarată, Giovanna Cecchi şi-a început cariera de scenarist după război şi a cunoscut un succes uriaş colaborând la scrierea scenariului pentru filmul 'Hoţii de biciclete', regizat de Vittorio De Sica. În 1994, a primit Leul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Veneţia.

Un concert în memoria cântăreţului american Elvis Presley, care ar fi împlinit în acest an 75 de ani, va avea loc în Hyde Park din Londra, luna viitoare, pe 12 septembrie. Evenimentul "Elvis Forever" va fi prezentat de Chris Evans, un popular moderator de radio din Marea Britanie, şi va fi difuzat live de postul BBC Radio 2. Potrivit organizatorilor, la acest concert vor participa "unele dintre numele mari din muzica pop şi rock", care vor interpreta piese celebre lansate de Elvis Presley. În septembrie anul trecut, postul BBC Radio 2 a organizat, tot în Hyde Park, un concert în onoarea grupului Abba, la care au participat Kylie Minogue şi Benny Andersson, unul dintre cei patru membri ai grupului suedez. Jamie Cullum, The Feeling, Chaka Khan şi Lulu s-au numărat printre ceilalţi artişti prezenţi la eveniment.

Mirela Oprişor, din filmul "Marţi, după Crăciun", a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Sarajevo, în timp ce regizorul Bogdan Mustaţă a fost recompensat cu premiul Eurimages de 30.000 euro pentru proiectul de lungmetraj "Lupul". Mirela Oprişor joacă rolul Adrianei, soţia înşelată din filmul "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean. Pe de altă parte, coproducţia românească "Bibliotheque Pascal", de Szabolcs Hajdu, inclusă de asemenea în competiţia de lungmetraj, a obţinut distincţiile acordate de International Confederation of Artistic Cinema şi Cineuropa, la Festivalul de la Sarajevo. Din distribuţia filmului fac parte actorii Marius Bodochi, Marius Manole, Mihai Constantin şi Florin Piersic Jr. Juriul competiţiei de lungmetraj de ficţiune la ediţia 2010 a Festivalului de Film de la Sarajevo a fost prezidat de regizorul român Cristi Puiu.

Iubitorii de muzică clasică din Capitală sunt invitaţi, până la 30 noiembrie, la Ateneul Român, pentru nu mai puţin de 21 de concerte cu cele mai populare lucrări de gen, interpretate de importanţi artişti din ţară şi din străinătate. Printre cei care vor urca pe scenă la evenimentele grupate sub numele "Serate Muzicale în Bucureşti" se numără membrii cvartetului de coarde Ad Libitum, violoniştii Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Silvia Marcovici, Bogdan Zvorişteanu, pianiştii Valentin Gheorghiu, Dana Protopopescu, Gunilla Sussmann, Michael Roll, Martino Tirimo şi Aimo Pagin, Orchestra şi Corul Filarmonicii "George Enescu", Orchestra Virtuozii din Bucureşti şi Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorilor Cristian Mandeal şi Horia Andreescu. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Lanto Arte.

Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "România Film" desfăşoară campania socială "Filmul românesc accesibil tuturor". În cadrul proiectului vor fi proiectate gratuit, până pe 14 septembrie, mai multe pelicule româneşti, în 12 oraşe din ţară. Campania este organizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al consiliilor locale din oraşele unde vor avea loc proiecţiile. Filmele alese vor rula la Botoşani, Piatra Neamţ, Buzău, Brăila, Căciulata, Horezu, Târgu Jiu, Hunedoara, Deva şi Alba Iulia, în săli de cinema şi, în unele cazuri, în tabere de elevi şi studenţi, iar la Costineşti şi Amara, proiecţiile vor avea loc în cadrul unor festivaluri locale. În plus, organizatorii intenţionează să extindă campania la alte 30 de oraşe, fiind în discuţii cu consiliile locale.
Printre filmele proiectate se numără: "B.D. la munte şi la mare", "Declaraţie de dragoste", "Extemporal la dirigenţie", "Liceenii rock & roll", "Buletin de Bucureşti", "Căsătorie cu repetiţie", "Veronica" .

Doar un român din şapte este alfabetizat ştiinţific. Astfel, 42% dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului şi 35% sunt convinşi că dacă beau apă după o persoană infectată cu HIV se pot îmbolăvi, potrivit raportului de cercetare „Publicul românesc şi ştiinţa”, dat publicităţii la sfărșitul săptămânii trecute. Raportul, realizat de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti, arată că 34% dintre români nu ştiu că genele tatălui sunt cele care influenţează sexul copilului nou-născut şi 66% consideră că antibioticele sunt bune pentru că tratează atât viruşii, cât şi bacteriile. În schimb, România se situează pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte încrederea populaţiei în horoscop sau în numere norocoase. Peste 40% dintre respondenţi cred că „unele numere sunt deosebit de norocoase pentru anumiţi oameni” sau că zodia unui om îi influenţează personalitatea şi comportamentul. Aproximativ jumătate dintre cei intervievaţi cred că norocul este mai important pentru succesul în viaţă decât şcoala. La fel de mulţi ţin cont de zicala "dacă te mănâncă palma stângă vei primi bani" sau "cine nu are noroc în dragoste are noroc la cărţi". 50% dintre cei care au răspuns acestui raport cred că deochiul poate fi prevenit cu ajutorul culorii roşii. România se află printre primele cinci ţări europene ca procent al celor care merg cel puţin o data pe lună la biserică, respectiv 50%, iar patru români din cinci nu cred în teoria evoluţionistă şi cred că Dumnezeu a creat toate fiinţele, aşa cum sunt ele astăzi.

Expoziţia tematică intitulată "Scrierea dunăreană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria" rămâne deschisă la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe. Manifestarea este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Institutul de Arheomitologie Sebastopol din California - SUA. Expoziţia cuprinde 211 piese cu semne şi simboluri considerate de cercetătorii români şi străini ca făcând parte dintr-un sistem de comunicare pe care aceştia l-au numit "Scrierea Turdaş". Alături de acestea se regăsesc desene, postere şi fotografii ale artefactelor, precum şi catalogul expoziţiei cu toate materialele arheologice expuse, care poate fi achiziţionat. Semnele şi simbolurile prezentate datează din Neolitic şi Eneolitic.

Mai multe filme selectate de Festivalul Internaţional de Film Transilvania vor fi proiectate, la Târgu Mureş, în cadrul Festivalului Peninsula. Evenimentul se va desfăşura între 26 şi 29 august şi va include şi sporturi extreme. Organizatorii Festivalului Peninsula au anunțat că grupurile de prieteni pot obţine abonamente la preţul special de 180 de lei, faţă de preţul normal de 199 de lei. În programul Festivalului Peninsula sunt incluse body painting, hair styling, dar şi sporturi extreme, precum bungee jumping, căţărare pe peretele artificial sau zipline. Totodată, vor reveni "jocurile gonflabile", în cadrul cărora tinerii se îmbracă în costume pentru a juca "în mărime naturală" fotbal de masă, sumo sau bull.

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani participă, până pe 7 august, la cea de-a şasea ediţie a 'Leadership School', care se desfășoară la Poiana Braşov. Este vorba despre unica şcoală de leadership din România, care îşi propune să furnizeze teorii şi exemple concrete în materie de leadership, contribuind astfel major la educarea şi dezvoltarea liderilor autentici ai societăţii româneşti de mâine. Programul a dus la crearea unei reţele de tineri lideri care îşi vor coordona pe viitor eforturile în vederea determinării progresului. Programul completează fundamentele teoretice solide cu lecţiile transmise prin puterea exemplului. Participanţii Leadership School beneficiază de sesiuni de training pe subiecte ca leadership şi management, echipă, stress management, time management, coaching, comunicare şi inteligenţă emoţională.

Preselecţiile pentru cea de-a 40-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2010 vor debuta astăzi. Cu toate acestea organizatorii au declarat că nu ştiu dacă acest eveniment va avea loc, deoarece deocamdată nu există fonduri pentru organizarea lui. Preselecţiile vor avea loc astăzi și mâine, la secţiunea Interpretare, şi pe 4 august (orele 11.00 - 18.00), la secţiunea Creaţie, la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune, care este şi partener al evenimentului. Ediţia din acest an a festivalului, care marchează 40 de ani de muzică uşoară la Mamaia, va debuta pe 23 august. Ca şi anul trecut, concursul va avea loc la Teatrul de Vară Soveja din Constanţa şi va avea două secţiuni: Interpretare şi Creaţie.

Un pian marca Challen, folosit de legendarele trupe Beatles şi Pink Floyd la înregistrarea mai multor piese de succes, va fi scos la licitaţie, suma de vânzare estimată fiind de peste 300.000 de dolari, potrivit presei internaţionale. Pianul a fost cumpărat de celebrele studiouri londoneze Abbey Road în 1964 şi a fost scos din uz 16 ani mai târziu. Trupa Beatles a înregistrat cu acest pian piesele "Paperback Writer", "Ob-La-Di Ob-La-Da" şi "Tomorrow Never Knows", în timp ce Pink Floy l-a utilizat la melodia "Wish You Were Here".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!