DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.10 - 09.00
Matinal de week-end. • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

29 aprilie 2010

Orchestra Naţională Radio va susţine, în această seară, concertul de deschidere al Festivalului Internaţional 'Timişoara muzicală', organizat de Filarmonica 'Banatul', prestigiosul ansamblu urmând să concerteze din nou, după 28 de ani de absenţă, pe scena timişoreană. La pupitrul orchestrei se va afla dirijorul Jin Wang, aceasta avându-l ca solist pe pianistul Horia Mihail. Programul va cuprinde Rapsodia I de Enescu, Concertul nr.2 în fa minor pentru pian şi orchestră, op.21 de Chopin şi Simfonia a II-a de Rahmaninov. Ediţia a XXXV-a a Festivalului Internaţional 'Timişoara muzicală', care se va desfăşura în perioada 29 aprilie - 29 mai, îşi propune să aducă în atenţia publicului concerte şi recitaluri de muzică clasică, prime audiţii absolute, precum şi programe care să atragă iubitorii de jazz.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 28 mai - 6 iunie. Manifestarea va include 350 de evenimente, între care 170 de spectacole, la acestea fiind aşteptate să asiste, zilnic, între 40.000 şi 60.000 de persoane. Potrivit directorului festivalului, Constantin Chiriac, programul ediţiei din acest an a fost definitivat. Potrivit acestuia, evenimentul va pune accent pe spectacolele de stradă, foarte multe companii din lume fiind prezente cu astfel de reprezentaţii la ediţia din acest an. Constantin Chiriac a mai adăugat că, pe durata festivalului, vor fi prezente, la Sibiu, foarte multe personalităţi culturale ale lumii, multe dintre ele urmând să susţină conferinţe. Ediţia din acest an a manifestării va cuprinde, în premieră, un târg de carte, o secţiune "Patrimoniu", cu cele mai bune spectacole ale Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi o expoziţie Dan Perjovski.

Trupa Parafusions va concerta în Bucureşti, pe 8 mai, la Hard Rock Cafe, şi pe 9 mai, la Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, în cadrul EUROPAfest.
Davide şi Endre aduc la Bucureşti o chitară de excepţie şi o muzicuţă rapidă, care pleacă de la ritmul "negru" de blues şi ajung la o joacă serioasă cu ritmuri balcanice, arabe, de jazz şi flamenco, într-o fuziune acustică savuroasă.
Parafusions promite energie, fantezie şi culoare într-un concert de blues în care ritmurile se transformă continuu, astfel încât nimic din ceea ce se ştia înainte despre acest gen muzical nu rămâne valabil. EUROPAfest va reuni anul acesta peste 300 de muzicieni din Europa, dar şi de pe alte continente.

Casa de Cultură a Studenţilor din Târgu Mureş găzduieşte, până mâine, a doua ediţie a Festivalului Internaţional Studenţesc de Jazz, la care şi-au anunţat participarea 14 concurenţi. Printre tinerii care aspiră la Marele Premiu, în valoare de 1.200 lei se regăsesc 'Nadine and Friends' de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, 'Eggressy Jazz Group' - Universitatea Egressy din Budapesta, Sonia Dumitru din Arad, Andreea Cernica- Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, Lucian Crista - Universitatea Tibiscus din Timişoara. Juriul format din Mircea Tiberian, Lucia Zan, Gyorgy Lorinczi, Chris Dahlgren şi Kosz Szilvester va mai acorda premiul pentru cel mai bun vocalist, premiul pentru cea mai bună trupă, premiul special al Casei de Cultură a Studenţilor Târgu Mureş, premiul pentru cel mai bun instrumentist şi Premiul Exces Music.

Actorul britanic Clive Owen va juca în thrillerul de acţiune "The Killer Elite", în care îl va avea ca partener pe Jason Statham. Filmul va avea la bază romanul "The Feather Man" al scriitorului Ranulph Fiennes, iar Clive Owen, în vârstă de 45 de ani, va interpreta rolul liderului unui grup care asigură paza familiilor agenţilor Special Air Service, un regiment din armata britanică. Lungmetrajul va fi regizat de irlandezul Gary McKendry, care va debuta în calitate de regizor cu această peliculă. Jason Statham, în vârstă de 37 de ani, un specialist al filmelor de acţiune, va interpreta rolul unui fost agent special din armata americană, care renunţă la liniştea oferită de pensionare, pentru a-l ajuta pe bunul său prieten, interpretat de Clive Owen.

Opera Naţională Bucureşti găzduieşte astăzi, de Ziua Internaţională a Dansului, o Gală de balet în cadrul căreia vor evolua invitaţi de marcă, artişti ai scenei internaţionale, precum Iana Salenko şi Dinu Tamazlacaru, prim-solişti ai Operei din Berlin, dar şi cunoscutul interpret şi coregraf Răzvan Mazilu. Compania de Balet a ONB, coordonată de coregrafa Simona Şomăcescu, oferă publicului, în această seară, de la ora 18,30, un adevărat regal interpretativ la care sunt invitaţi unii dintre cei apreciaţi artişti. În plus va evolua și prim-balerinul Cristian Tarcea de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet 'Oleg Danovski' din Constanţa. Regia Galei de balet este semnată de maestrul coregraf Sergiu Anghel, acompaniamentul fiind asigurat de pianistul Ştefan Doniga.

Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" regizat de Andrei Ujică va închide cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Filmul, care va fi prezentat în premieră mondială la Cannes 2010, face portretul lui Nicolae Ceauşescu exclusiv prin imagini de arhivă preluate de la TVR şi Arhiva Naţională de Filme, prezentându-l pe dictator într-o ipostază complet nouă pentru publicul român. Pelicula va conţine, de asemenea, şi imagini care nu au mai fost difuzate până acum. Lista filmelor prezente în acest an la TIFF curprinde titluri precum "The Refuge", în regia lui Francois Ozon, distins cu Premiul special al Juriului la Festivalul de Film de la San Sebastian, "Submarino", selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin. TIFF va debuta pe 28 mai, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, cu cea mai recentă producţie a lui Fatih Akin, "Soul Kitchen", premiată la Festivalul de la Veneţia din 2009 cu Premiul special al juriului, o comedie savuroasă despre un proprietar de restaurant care pare urmărit de ghinion.

O melodie din repertoriul muzical al actorului Kevin Costner va fi interpretată, astăzi, de corul academic şi orchestra Filarmonicii din Arad, într-un concert în care mai sunt cuprinse melodii ale formaţiei Queen şi pentru care cererea de bilete a fost triplă decât de obicei. Conform conducerii instituției, corul academic va interpreta în cadrul spectacolului „Night of Queen”, melodia „Long Hot Night”, care a devenit cunoscută după ce a fost cântată de actorul Kevin Costner şi formaţia sa, “Modern West”. Înregistrarea cu interpretarea melodiei la Arad va trimisă actorului, iar conducerea Filarmonicii îşi propune să colaboreze cu Kevin Costner, pe plan muzical.

Istoricul şi muzeologul tulcean Simion Gavrilă, întemeietorul primului Institut de Cercetări Eco-Muzeale din România, a murit ieri, în urma mai multor probleme de sănătate. În semn de omagiu, trupul neînsufleţit al profesorului Simion Gavrilă va fi depus astăzi, pentru 24 de ore, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie din Tulcea, urmând să fie înmormântat în localitatea Celic. Gavrilă Simion s-a născut în data de 18 noiembrie 1928, în judeţul Ialomiţa. În 1953 a absolvit Facultatea de Istorie din Bucureşti şi şi-a început activitatea ca profesor la Liceul Pedagogic din Tulcea. Între anii 1955 şi 2002, a fost director al Muzeului 'Delta Dunării' din Tulcea şi după transformarea sa, în 1993, al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea. Între anii 1993 şi 2003, a fost profesor de muzeologie la Universitatea de Stat din Chişinău, Republica Moldova, Facultatea de Istorie.

Actriţa Kristin Scott Thomas va fi gazda ceremoniilor de deschidere, de decernare a premiilor şi de închidere a Festivalului de Film de la Cannes. Evenimentul va avea loc luna viitoare între 12 și 23 mai. Printre alte atribuţii, rolul ei constă în invitarea preşedintelui juriului din acest an al festivalului, regizorul Tim Burton, precum şi a celorlalţi membri ai juriului, să urce pe scena Palais des Festivals pentru ceremonia de deschidere a evenimentului, de pe 12 mai. Actriţa Kristin Scott Thomas a mai deţinut o dată acest rol, în 1999, iar în acest an va fi şi gazda ceremoniei de închidere a festivalului, pe 23 mai. Actorul francez Edouard Baer a fost prezentatorul oficial al precedentelor două ediţii ale Festivalului de Film de la Cannes.

Actorul Victor Rebengiuc a primit o menţiune specială, pentru rolul din filmul "Medalia de onoare", la Festivalul Internaţional de Film goEast, care s-a desfăşurat la Wiesbaden. Lungmetrajul a obţinut, la sfârşitul lui noiembrie anul trecut, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care cel pentru interpretare (Victor Rebengiuc), cel pentru scenariu (Tudor Voican), premiul special al juriului şi premiul FIPRESCI, dar şi premiul publicului la Festivalul de Film de la Torino. Montajul peliculei este realizat de Cătălin Cristuţiu, iar din distribuţie mai fac parte Camelia Zorlescu, Mircea Andreescu, Ion Lucian, Radu Beligan, Costică Drăgănescu şi Gabriel Spahiu. Producătorul filmului "Medalia de onoare" este Liviu Mărghidan, iar producător delegat, Ada Solomon.

Pregătirea concertului '1MaiMare', care se va desfăşura, sâmbătă, pe plaja de la Vama Veche, în cadrul campaniei 'Mişcarea de sănătate 2010'', a intrat în linie dreaptă, cu această ocazie urcând pe scenă formaţii îndrăgite de rock. Evenimentul, sub egida Stufstock, reuneşte o serie de concerte rock live cu Urma, E.M.I.L., Viţa de Vie, Chester, Za Duff şi Replace, în organizarea Radio România Actualităţi. Vama este pregătită, sâmbătă, să primească publicul din toată ţara, care va participa la seria de evenimente ce promovează atât muzica, dar şi teatrul, filmul, literatura, fotografia, street-art-ul şi, din ce în ce mai mult, atitudinea ecologică, în aşteptarea Stufstock 2010.

Una dintre cele mai vechi construcţii din Banatul Montan, Biserica Ogăşele din Reşiţa, va intra într-un amplu proiect de restaurare şi conservare. Deşi ar fi putut fi un important obiectiv turistic, ansamblul medieval, compus din necropolă şi ruinele unei biserici din secolul al XIV-lea, a fost ignorat mereu. Imaginea acestui obiectiv arată doar o zidărie părăsită, fără a dezvălui faptul că în zona unde se află Ateneul Tineretului din Reşiţa ar fi existat, acum mai bine de 600 de ani, un domeniu feudal, o biserică şi un cimitir. Primele cercetări arheologice la Ogăşele au fost efectuate la mijlocul anilor '70, când s-a încercat şi conservarea monumentului, fără respectarea normelor arheologice, fapt ce a dus la o degradare şi mai mare a acestuia. Valoarea întregii investiţii realizate cu bani europeni se ridică la 3,5 milioane de lei.

Facultatea de Chimie şi Asociaţia Studenţilor Chimişti a Universităţii din Bucureşti vor organiza vineri, 7 mai, în amfiteatrul Gheorghe Spacu, a VI-a ediţie a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti. Întâlnirea este structurată în trei secţiuni, corespunzând celor trei cicluri de studii universitare: licenţă, masterat şi doctorat.
Lucrările prezentate vor fi publicate într-un volum care va fi pus la dispoziţia participanţilor, iar cele mai bune dintre ele vor fi premiate şi toţi studenţii, masteranzii şi doctoranzii care au susţinut prezentări vor primi câte o diplomă de participare.

Producătorii de televiziune şi de film care vor dori să filmeze în New York vor trebui să plătească o taxă de 300 de dolari pentru a obţine un permis de la primăria oraşului, potrivit unei decizii fără precedent a municipalităţii. Administraţia condusă de primarul Michael Bloomberg va anunţa studiourile de la Hollywood şi uniunile din publicitate şi televiziune despre taxele pe care intenţionează să le introducă pentru filme, reclame, videoclipuri şi seriale TV. Schimbarea este surprinzătoare pentru un oraş care s-a lăudat întotdeauna ca fiind printre puţinele care oferă permise gratuite de filmare. Prin noua taxă municipalitatea ar strânge aproape un milion de dolari pe an.

O selecţie a celor mai apreciate pelicule din ediţiile anterioare ale Festivalului Filmului European va fi prezentată la ediţia din acest an, din Capitală, a evenimentului, la Muzeul Ţăranului Român, după gala de închidere, din seara de 15 mai, până a doua zi, când are loc şi Noaptea Muzeelor. Colecţia Vintage a ediţiei din acest an, realizată în parteneriat cu distribuitorul Independenţa Film, oferă spectatorilor ocazia de a revedea opt dintre cele mai apreciate producții prezentate în ediţiile anterioare. Peliculele selectate sunt: " L'enfant", de Jean-Pierre & Luc Dardenne, " Mio fratello e figlio unico", de Daniele Luchetti, "Grbavica", de Jasmila Zbanic, "Gegen die Wand", de Fatih Akin, "Kongekabale", de Nicolai Arcel, "Taking sides", de István Szabó, "Son frere", de Patrice Chéreau, "Caché", de Michael Haneke.

Serj Tankian, considerat unul dintre cei mai nonconformişti idoli ai muzicii rock, va concerta la Sibiu, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Artmania Festival. Evenimentul va avea loc în Piaţa Mare a oraşului, în perioada 13 - 15 august. Potrivit organizatorilor Artmania Festival, instrumente clasice şi electrice vor răsuna pe 14 august, în Piaţa Mare din Sibiu, în jurul artistului ce a revoluţionat muzica rock. În ultimii patru ani, pe scena Artmania au fost prezente formaţii consacrate: Nightwish, HIM, Opeth, Amorphis, Anathema, Lacrimosa, Tiamat, My Dying Bride şi Within Temptation. Festivalul prezintă concerte în Piaţa Mare, expoziţii şi alte acţiuni culturale în cetatea medievală a Sibiului.

Teatrul Masca deschide stagiunea de spectacole în aer liber cu piesa "Gardienii se întorc", care va fi prezentată, mâine, în Parcul Herăstrău, bucureştenii fiind invitaţi în weekend la alte patru spectacole în parc. Sâmbătă actorii Teatrului Masca vor prezenta două spectacole în parcul Herăstrău - "Clovnii" şi "Statuile"-, iar duminică cei care vor profita de vremea frumoasă pentru a ieşi la plimbare vor putea urmări "Prostia omenească" sau "Cocktail.

Reclame interbelice şi din perioada comunistă vor fi expuse, începând de astăzi şi până pe 20 mai, la Institutul Cultural Român, în cadrul expoziţiei "De la sublim la ridicol. 70 de ani de reclamă în România". Manifestarea, la care bucureştenii vor putea intra gratuit, cuprinde reproduceri ale unor afişe şi machete publicitare româneşti de la sfârşitul Primului Război Mondial până la căderea regimului comunist. Expoziţia este realizată de profesorii Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca Ancuţa-Lăcrimioara Chiş şi Ucu Bodiceanu.

Carnea friptă la flacăra produsă prin arderea gazului este mult mai periculoasă pentru sănătate, în special pentru bucătarii profesionişti, decât cea friptă pe o plită electrică. Aceasta este concluzia unui studiu publicat recent în revista Occupational and Environmental Medicine. Fumul rezultat prin combustia produsă în timpul frigerii alimentelor la temperaturi înalte a fost recent clasat în categoria substanţelor "probabil cancerigene" de către Centrul Internaţional de Cercetări în domeniul Cancerului, afiliat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Regizoarea Ariana Pendiuc, în vârstă de 24 de ani, a fost selecţionată la Festivalul de Film de la Cannes cu scurtmetrajul "Magda", în cadrul secţiunii Short Film Corner, devenind astfel cel mai tânăr realizator selectat în cadrul evenimentului. Pelicula va avea premiera la Cannes, între 12 şi 22 mai. "Magda" a fost produs de sora Adrianei Pendiuc, Ema. Din distribuţia scurtmetrajului fac parte actorii Dumitru Dumitru şi Antoaneta Cojocaru. Ariana Pendiuc a absolvit în 2009 Facultatea de Cinematografie şi Televiziune din cadrul Universităţii Media la clasa regizorului Andrei Blaier. Ea a lucrat în timpul facultăţii la pelicula "Youth without Youth" în regia lui Francis Ford Coppola.

Maria Jinga, Vlad Miriţă, Florin Simionca, Teodor Ilincăi şi Oana Andra se numără printre artiştii care vor participa la Promenada Operei, organizată la Opera Naţională Bucureşti, luna viitoare, pe 9 mai. Concertul se va desfăşura în aer liber, pe esplanada din faţa instituţiei. Pe lângă Ziua Europei, data de 9 mai este dublată de o semnificaţie deosebită pentru teatrele lirice: Ziua Europeană a Operei. Pentru a marca dubla sărbătoare, instituția bucureşteană va oferi acest concert, asemenea multor alte teatre de operă europene, acces gratuit pentru public.

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Peninsula va avea loc în perioada 26 - 29 august, la Târgu Mureş. Evenimentul se va desfășura pe malul Mureşului, lângă Complexul Weekend. Festivalul prezintă, timp de patru zile, muzică de calitate şi o serie foarte variată de evenimente sportive, culturale şi artistice, precum şi cu formaţii de renume mondial şi DJ-i de top. Anul acesta, Peninsula pune la dispoziţia celor prezenţi, pe lângă scena mare, terasă şi arenă, o a patra zonă muzicală, unde vor susţine concerte live formaţii româneşti şi maghiare. Festivalul Peninsula a atras la ediţia de anul trecut 58.000 de vizitatori, evenimentul având un buget de 1,2 milioane de euro.

Lungmetrajul 'Francesca', regizat de Bobby Păunescu, a fost selecţionat pentru premiul Cel mai bun debut internaţional din cadrul Festivalului Internaţional de Film East End din Londra. Aflat la cea de-a zecea ediţie, festivalul East End include peste 50 de lungmetraje, precum şi evenimente speciale: ateliere de lucru, întâlniri cu cineaşti, concerte sau expoziţii. Filmul 'Francesca' se află în competiţie alături de alte nouă producţii internaţionale din Austria, Canada, Estonia, Franţa, Iran, Polonia, SUA, Ungaria. Membrii juriului, printre care se află Riina Spørring Zachariassen, director al Festivalului de Film de la Copenhaga şi Jason Wood, director de programe la Curzon Cinemas din Marea Britanie, vor selecta câştigătorul, care devine automat regizor-în-rezidenţă al festivalului din 2011.

Cunoscutul cântăreţ senegalez Youssou N’Dour, cunoscut în special datorită hit-ului "7 Seconds" şi colaborărilor cu artişti legendari ca Paul Simon şi Peter Gabriel, va susţine în premieră un concert în România, la Arenele Romane din Capitală, în 30 iulie. Remarcat încă din anii '80 pentru calităţile sale vocale, N’Dour a lucrat şi cu Bruce Springsteen, Tracy Chapman şi Sting. Stilul muzical al artistului a evoluat de la muzica tradiţională a ţării sale de origine la un amestec de ritmuri africane şi caraibiene, sonorităţi cubaneze şi elemente de pop, jazz, soul şi hip-hop. Concertul de la Bucureşti este inclus în seria evenimentelor World Music Masters.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!