DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

27 aprilie 2010

Opera Naţională Bucureşti găzduieşte pe 29 aprilie, de Ziua Internaţională a Dansului, o Gală de balet în cadrul căreia vor evolua invitaţi de marcă, artişti ai scenei internaţionale, precum Iana Salenko şi Dinu Tamazlacaru, prim-solişti ai Operei din Berlin, dar şi cunoscutul interpret şi coregraf Răzvan Mazilu. Compania de Balet a ONB, coordonată de coregrafa Simona Şomăcescu, oferă publicului, joi, de la ora 18,30, un adevărat regal interpretativ la care sunt invitaţi unii dintre cei apreciaţi artişti. În plus va evolua și prim-balerinul Cristian Tarcea de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet 'Oleg Danovski' din Constanţa. Regia Galei de balet este semnată de maestrul coregraf Sergiu Anghel, acompaniamentul fiind asigurat de pianistul Ştefan Doniga.

Noua modă a festivalurilor aduce iubitorilor de muzică trupe de toate genurile, de la hip-hop, reggae şi soul, la rock, electro, funk şi drum'n'bass, la cea de-a patra ediţie a SummerJam Fest organizată în Păurea Pauleşti de lângă Ploieşti. Ediţiile precedente ale evenimentului au avut loc în Bucureşti şi Vama Veche. De data aceasta organizatorii au ales să mute evenimentul în pădure, unde vor întâmpina publicul cu două scene, o zonă de club, un camping complet utilat şi o zonă dedicată activităţilor sportive. SummerJam Fest va avea şi o zonă dedicată restaurantelor şi barurilor, un târg cu articole vintage, handmade şi urban wear, precum şi o zonă dedicată work-shop-urilor. Biletele pentru cele trei zile de festival au preţul de 80 de lei, în preţ fiind inclusă şi camparea.

Artiştii Mircea Cantor, Dan Perjovschi, Ion Grigorescu, Adrian Ghenie, Ştefan Constantinescu, Ioana Nemeş şi mulţi alţii participă la expoziţia "Romanian Cultural Resolution". Manifestarea, ce va fi vernisată pe 1 mai la Halle 12 Spinnerei din Leipzig, prezintă idei şi imagini ale culturii postcomuniste, reunind lucrări de artă vizuală din ultimii 20 de ani. Acestea sunt grupate în patru secţiuni, în fiecare regăsindu-se nume dintre cele mai importante din arta contemporană românească. Secţiunile "An Image instead of a Title", "Here and Then", "Fetish Factory" şi cea de pictură reunesc lucrări a aproximativ 30 de artişti. Proiectul este realizat în jurul conceptului "cultural resolution" - o analiză a discursului cultural contemporan prin artă.

Documentarul "Autobiografia lui Ceauşescu", realizat de regizorul român Andrei Ujică, va fi prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes, în afara competiţiei oficiale. Producția de 95 de minute explorează imaginea lui Nicolae Ceauşescu prin imagini de arhivă obţinute de la TVR şi Arhiva Naţională de Film. Documentarul cuprinde imagini cu Nicolae Ceauşescu pe şantiere, în delegaţii şi chiar scena judecăţii soţilor Ceauşescu. În cadrul peliculei au fost introduse şi imagini care nu au mai fost niciodată difuzate, cenzurate pe timpul comunismului. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste 1000 de ore de înregistrări.

Scurtmetraje realizate de actorii Kirsten Dunst şi James Franco vor fi prezentate în cadrul Săptămânii Criticii, secţiune a Festivalului de Film de la Cannes. Producțiile, numite "Bastard" şi "The clerk's tale", vor fi prezentate ca expresie a căutării continue de talente noi, potrivit unui comunicat al organizatorilor ediţiei de anul acesta a Săptămânii Criticii, care va avea loc între 13 şi 21 mai. Kirsten Dunst, cunoscută pentru rolurile din pelicule precum "Interviu cu un vampir", "The Virgin Suicides" şi "Maria Antoaneta", ajunge la Cannes cu cel de-al doilea scurtmetraj pe care îl regizează - "Bastard". James Franco, care a obţinut un Glob de Aur pentru interpretarea sa în pelicula "James Dean"şi care a facut parte din distribuția "Spider Man", îşi va prezenta la Cannes cel de-al treilea scurtmetraj pe care l-a realizat.

Scriitorul Filip Florian va participa la prestigiosul festival internaţional de literatură PEN World Voices, la New York, în perioada 28 aprilie – 3 mai. Autorul va prezenta în cadrul unor lecturi publice şi mese rotunde atît primul său roman apărut în limba engleză în SUA, Degete mici/Little Fingers, publicat de Houghton Mifflin Harcourt în 2009, cît şi al doilea roman în curs de publicare la aceeaşi editură - Zilele regelui/The Days of the King, ambele în traducerea lui Alistair Ian Blyth. Pe 30 aprilie la Deutsches Haus, Filip Florian va citi din romanul Degete mici, iar pe 1 mai, la ora la Scandinavia House din Zilele Regelui. PEN World Voices Festival este prezidat la ediţia din acest an de Salman Rushdie şi aduce laolaltă 150 de scriitori, din 40 de ţări, care vor fi prezentaţi publicului în peste 50 de evenimente.

Recent a avut loc la Iaşi decernarea premiilor Convorbiri Literare, în cadrul Zilelor revistei. Juriul a fost format din membrii redacţiei. Premiul pentru proză a fost acordat Danielei Zeca, pentru Istoria romanţată a unui safari şi lui Varujan Vosganian pentru Cartea Şoaptelor. Juriul a mai acordat următoarle premii: Premiul pentru reviste sau emisiuni literare: Emisiunii „Convorbiri literare”, Radio Iaşi (Valentin Talpalaru, realizator) şi revistei ROST, pentru conservarea şi perpetuarea tradiţiei naţionale (reprezentată de Claudiu Târziu, director). Au mai fot premiaţi :Mircea M. Pop pentru Traduceri, Nicolae Oprea pentru Eseu, Paul Cernat pentru Critică Ion Mateuţ şi Adrian Popescu pentru Poezie. Marcel Petrişor şi Sorin Dumitrescu au fost distinşi cu Premiul de Excelenţă iar Virgil Nemoianu cu Opera Omnia. Un premiul special a obţinut Gheorghe Iorga, pentru demersul ştiinţific în buna cunoaştere a literaturii persane în spaţiul românesc.

Mâine începând cu ora 18, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca are loc o conferinţă la care au fost invitaţi să participe Adam Michnik şi Emil Hurezeanu. Adam Michnik, cunoscut istoric si publicist, este redactor-sef al celui mai important cotidian polonez Gazeta Wyborcza. El a fost unul dintre principalii oponenţi ai regimului comunist şi membru marcant al Solidarităţii. Interlocutorul sau este Emil Hurezeanu unul dintre cei mai apreciati jurnalisti si comentatori din sfera publica romaneasca.Evenimentul organizat la Cluj-Napoca reprezinta continuarea Conferintei Ion Ratiu pentru Democratie, desfasurata la Washigton D.C., cu ocazia acordarii Premiului Ion Ratiu pentru Democratie, al carui laureat in anul 2009 a fost Adam Michnik.

Un număr de paisprezece concurenţi vor participa la a doua ediţie a Festivalului Internaţional Studenţesc de Jazz de la Târgu Mureş, care va începe, mâine, la Casa de Cultură a Studenţilor din municipiu.
Festival se va desfăşura până vineri şi va include concursul de interpretare, workshop-uri de jazz vocal susţinute de Luiza Zan şi mai multe concerte.
Evenimentul va debuta cu un concert al trupei Snaco Dixie Jazz Band, la ora 20. Un abonament pentru tot festivalul costă 25 de lei (pentru studenţi 15 lei), în timp ce intrarea la concerte costă 10, respectiv 5 lei pentru studenţi. Intrarea la concursul de interpretare va fi liberă.

Un grup de liceeni clujeni a câştigat locul întâi la secţiunea de film de scurtmetraj a Festivalului Mondial al Creativităţii de la Sanremo, cu producţia "Coffee with Love". Filmul este povestea unei imagini "distorsionate" a cafelei într-o lume a misterului, care pătrunde în inconştient sub forma unei premoniţii ce atacă cotidianul eroinei, otrăvindu-i gândirea. Irealul, imaginat de "cafea", este însă absorbit de puterea eroinei de a rezista în faţa trădării, se arată în prezentarea filmului. Membrii echipei de filmare au făcut o proiecţie de gală a peliculei înainte de a pleca în Italia pentru a reuşi să strângă fondurile necesare deplasării. Doar din sponsorizări şi donaţii, echipa a strâns 3.200 de euro, sumă la care s-au adăugat fondurile colectate din vânzarea de DVD-uri şi din donaţiile la proiecţia de gală.

Spectacolul "Manteau long...", creat de Delgado Fuchs, va fi prezentat, în premieră în România, joi şi vineri, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.
Spectacolul începe la ora 20. Delgado Fuchs - Nadine Fuchs şi Marco Delgado - este o grupare artistică care a luat naştere în martie 2002, în Berna (Elveţia). Cei doi creează performance-uri şi instalaţii care determină publicul să regândească mişcarea şi corpul dincolo de un context strict coregrafic. Pe muchia dintre seriozitate şi trivial, munca lor se hrăneşte din ambiguitate. Reformulând constant tema şi schimbându-i perspectiva, Delgado Fuchs evidenţiază prin gest natura versatilă a identităţii.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu , care va avea loc în perioada 28 mai - 6 iunie, va include 350 de evenimente, între care 170 de spectacole, la acestea fiind aşteptate să asiste, zilnic, între 40.000 şi 60.000 de persoane. Directorul Festivalului, Constantin Chiriac, a anunţat, ieri într-o conferinţă de presă, că a definitivat programul ediţiei.
Potrivit acestuia, festivalul va pune accent pe spectacolele de stradă. El a mai spus că, pe durata festivalului, vor fi prezente, la Sibiu, foarte multe personalităţi culturale ale lumii, multe dintre ele urmând să susţină conferinţe.

O serie de filme recente ale unor regizori maghiari din Transilvania vor fi proiectate, în prezenţa cineaştilor, azi şi mâine, la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Ţăranului din Capitală, în programul "Noul Film Maghiar din Transilvania". Acest program este prezentat la Bucureşti de Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Universitatea Sapientia şi Centrul Cultural al Republicii Ungare din Capitală. Filmele vor fi proiectate în prezenţa autorilor, iar după proiecţii publicul va avea ocazia să discute cu regizorii Róbert Lakatos, Cecília Felméri, Arthur Bálint, Ibolya Bálint, Attila Bertóti şi Rita Both.

Concertul "Seara Schumann", prilejuit de împlinirea a 200 de ani de la naşterea compozitorului german Robert Schumann, va fi susţinut de Duo Atris şi Duo "Remember Enescu", mâine de la ora 18.30, în Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni. Concertul este dedicat memoriei lui Robert Schumann, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori romantici ai primei jumătăţi a secolului al XIX-lea. Duo Atris, format din Raluca Stratulat (vioară) şi Adriana Toacsen (pian), activează în peisajul concertistic încă din decembrie 2003, când a participat la Concursul "W.A. Mozart", organizat de Universitatea de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, debut încununat, după numai trei luni de colaborare a celor două interprete, cu obţinerea premiului al II-lea, urmate apoi de alte premii importante.

Cântăreaţa americană Cher, în vârstă de 63 de ani, s-a răzgândit în ceea ce priveşte retragerea de pe scena muzicală şi a anunţat că va porni într-un nou turneu mondial informează contactmusic.com. Surse apropiate cântăreţei au afirmat că aceasta şi-a regăsit dorinţa de a cânta graţie unor piese noi pe care le-a compus recent, ce vor fi incluse pe un viitor album, dar şi pe coloana sonoră a celui mai recent film în care a jucat, musicalul "Burlesque".
Cher va fi prezentă pe 10 mai la gala World Music Awards de la Monte Carlo, unde va lansa piesa "Already Been There", primul single de pe viitorul ei album.

Peste 50 de filme foarte scurte în competiţie, difuzate în peste 100 de oraşe din întreaga lume: iată ceea ce propune cea de-a 12a ediţie a Festivalului internaţional de foarte scurt metraj Très Courts, din 6 în 9 mai 2010, simultan la Paris, Cluj şi în restul lumii. Centrul Cultural Francez din Cluj este coordonatorul festivalului în 23 de oraşe din România, Ungaria şi Republica Moldova. Juriul Très Courts din Paris, format din profesionişti şi personalităţi, atribuie Marele Premiu, Premiul de Animaţie şi Premiul de Originalitate în cadrul unei seri de gală care va avea loc în 7 mai la Paris, în prezenţa regizorilor. Spectatorii vor avea şi ei un important cuvânt de spus, căci vor vota în fiecare dintre oraşele participante, pentru decernarea Premiului internaţional al Publicului.

Festivalul Internaţional Shakespeare continuă până pe 9 mai la Craiova şi Bucureşti. Partea bucureşteană a acestei prestigioase manifestări culturale este organizată în parteneriat de Institutul Cultural Român şi ArCuB (Arta şi Cultura Bucureştiului - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti). Cele două reprezentaţii ale Teatrului Schaubűhne Berlin au avut loc în deschiderea evenimentului, la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Mare, pe 24 şi 25 aprilie, iar cele patru ale companiei The Wooster Group vor avea loc la Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu“, pe 6, 7, 8 şi 9 mai. La festival vor participa, de asemenea, două producţii româneşti. Hamlet în montarea regizorului László Bocsárdi va fi prezentată de Teatrul Metropolis, în ziua de 8 mai. Pe 9 mai, la finalul festivalului şi ca un preambul al ediţiei din anul 2012 – „Lumea-i un teatru, noi suntem actorii“ – se va juca, la Teatrul Odeon, spectacolul Pyramus & Thisbe 4You, în regia lui Alexandru Dabija. Toate reprezentaţiile din Capitală vor începe la ora 19.

Trupa Parafusions va concerta în Bucureşti, pe 8 mai, la Hard Rock Cafe, şi pe 9 mai, la Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, în cadrul EUROPAfest, informează organizatorii festivalului. Davide şi Endre aduc la Bucureşti o chitară de excepţie şi o muzicuţă rapidă, care pleacă de la ritmul "negru" de blues şi ajung la o joacă serioasă cu ritmuri balcanice, arabe, de jazz şi flamenco, într-o fuziune acustică savuroasă. EUROPAfest 2010 va avea loc între 7 şi 13 mai în acest an, cu secţiunile tradiţionale: concertele de jazz, blues şi pop, Caffe Festival (la Hard Rock Cafe), Bucharest International Jazz Competition, aflată la cea de-a 4-a ediţie, reunind anul acesta 15 trupe cu muzicieni din 21 de ţări, Jeunesses International Music Competition, având, în 2010, ca disciplină pianul, la care vor participa 71 de pianişti din 23 de ţări. EUROPAfest va reuni anul acesta peste 300 de muzicieni din Europa, dar şi de pe alte continente. Concertul de deschidere, dedicat Zilei Europei (9 mai), este organizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene din România. Centrul Cultural Ungar, partener tradiţional al festivalului, va găzdui competiţia de pian.

O porţiune din zidul de fortificaţie al Cetăţii Râşnov s-a prăbuşit, ieri dimineaţă, pe o porţiune de câţiva metri pătraţi, aceasta fiind pentru a treia oară în decurs de un an când zidul se surpă. Primarului localităţii, Adrian Veştea, spune că "Asupra cetăţii s-a intervenit în mod barbar, circa jumătate din acest monument istoric fiind afectat de lucrările ilegale care au avut loc “ în zonă. Lucrările la reabilitarea Cetăţii vor începe în cursul acestei săptămâni, cu o serie de săpături arheologice utilitare pentru a se stabili cât de mare este distrugerea produsă de lucrările executate de investitorul italian. Cetatea Râşnov se află, în prezent, în administrarea autorităţilor locale, după ce, în perioada 2000-2007, s-a aflat în administrarea concesionarului Drumuri Publicitare.

Orchestra Națională Radio va susține Concertul de deschidere al Festivalului Internaţional „Timişoara muzicală” organizat de Filarmonica „Banatul”, ce se va desfăşura în perioada 29 aprilie - 29 mai. După 28 de ani de absență, acest prestigios ansamblu va concerta din nou pe scena timișoreană, joi, 29 aprilie, de la ora 19, sub bagheta dirijorului Jin Wang, avându-l ca solist pe pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Programul va cuprinde Rapsodia I de Enescu, Concertul nr.2 în fa minor pentru pian şi orchestră, op.21 de Chopin şi Simfonia a II-a de Rahmaninov. Ediţia a XXXV-a a Festivalului Internaţional „Timişoara muzicală” îşi propune să aducă în atenţia publicului concerte şi recitaluri de muzică clasică, prime audiţii absolute, precum şi programe care să atragă iubitorii de jazz.

La editia din acest an a evenimentului EUROPAfest, care începe pe 7 mai la Bucureşti, publicul îi va putea vedea în concert pe Orchestra Da Tre Soldi (Italia), Blues Radio Budapest (Ungaria), QL (România), Parafusions (Italia/Ungaria), Art Voices (Armenia), Saxest & Sim Aimla (Estonia), Milo Suchomel Quartet (Slovacia). Festivalul se va încheia cu o gală, pe 13 mai, când va avea loc finala competiţiei de jazz, precum şi premierea câştigătorilor acesteia şi ai Jeunesses International Music Competition. Premiile acordate în cadrul Bucharest International Jazz Competition au o valoare totală de 7.000 de euro, iar pentru Jeunesses International Music Competition - de 10.000 de euro şi se acordă în burse, instrumente şi bani. Festivalul este organizat de jmEvents şi beneficiază la această ediţie de o finanţare de 80.000 de euro din partea Comisiei Europene, prin programul Cultura 2007 - 2013. Bugetul total al ediţiei din acest an ar trebui să se ridice la 350.000 de euro, a declarat directorul EUROPAfest, Luigi Gageos.

Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur" şi scurtmetrajele "Muzica în sânge", de Alexandru Mavrodineanu, "Palmele", de George Chiper, şi "Oxigen", de Adina Pintilie, sunt incluse în programul Festivalului de Film IndieLisboa. Evenimentul a început pe 22 aprilie şi continuă până pe 2 mai, la Lisabona. La invitaţia organizatorilor festivalului şi cu sprijinul Institutului Cultural Român vor fi prezenţi la IndieLisboa 2010 şi regizorii Hanno Höfer, Adina Pintilie şi George Chiper.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!