DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
23.50 - 24.00
Poezie universală • Înmulţirea pâinilor în pustie - Condac în alcătuirea poetului bizantin Roman Melodul (491-560). Realizator Dan Verona

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.00 - 00.30
Teatru radiofonic in serial (reluare) • „Nodul gordian” de V. Al. Jan (reluare)

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

26 aprilie 2010

MASKCOLECTIV este un proiect fotografic al Centrului Cultural Francez Cluj, desfasurat în cadrul programului Printemps des Cafés, care va fi deschis astăzi la Galeriile Fortuna, din oras. Rodul unui workshop fotografic, Maskcolectiv este o expoziţie în care măşti manga, accesorii şi atitudini clişeu devin, în chip ironic, un simbol al identificării culturale globale, imitative, nediferenţiate, de tip cool. În faţa motivelor colective, cei implicaţi în proiect au reacţionat diferit, făcând vizibil fotografic, feţete subtile ale măştilor, ce evoluează teatral pe scena austeră a unui zid în construcţie.

Spectacolul de balet "Frumoasa din pădurea adormită", al Teatrului Municipal Academic de Operă şi Balet din Kiev, va fi prezentat, peste o lună, la Sala Palatului din Capitală. Baletul se bazează pe o creaţie a povestitorului francez Charles Perrault, scrisă în secolul al XVII-lea. Lansat la Paris în ianuarie 1697, basmul a mai cunoscut câteva modificări, însă povestea de bază a rămas aceeaşi. Amplificată de muzică înălţătoare lui P. I Ceaikovski, reprezentaţia se va constitui într-un concept coregrafic unic. Biletele au fost puse în vânzare şi sunt disponibile în reţeaua Vreau Bilet. Preţurile acestora variază în funcţie de categoria de loc, fiind cuprinse între 35 şi 120 lei.

Zone Arena, cel mai nou spaţiu de divertisment din Bucureşti, care include o zonă expoziţională, una de concerte, dar şi spaţii pentru evenimente corporate, se deschide cu o investiţie iniţială de peste 1 milion de euro, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dorian Ciubuc, director Zone Arena. Zone Arena este o arenă polivalentă iar potrivit proprietarilor, în locaţie vor fi amenajate, totodată, aproximativ 800 de spaţii de parcare. Zona expoziţională va fi deschisă pe 14 mai, cu o expoziţie Barbie & Lego. Expoziţia va fi deschisă până pe 6 iunie şi se va desfăşura pe un spaţiu de 1.200 metri pătraţi. Printre evenimentele următoare se numără concertul Goran Bregovic & Wedding and Funeral Orchestra (20 mai), Oraşul Copiilor (21mai - 1 iunie), Oraşul Fotbalului (11 iunie - 11 iulie) şi concertul lui Ozzy Osbourne (2 octombrie).

Biletele pentru concertul pe care cântăreţul american Ozzy Osbourne urmează să îl susţină la Bucureşti, pe 2 octombrie, au preţuri cuprinse între 125 şi 500 de lei, în funcţie de perioada de achiziţionare a acestora şi de poziţia faţă de scenă, au anunţat organizatorii. Biletele au fost puse în vânzare vineri şi sunt disponibile la mai multe categorii de preţ, intre 125 si 500 de lei. Concertul face parte din turneul mondial de promovare a noului album "Scream", ce va fi lansat pe 15 iunie.

Trupa Supertramp pleacă într-un turneu european în această toamnă, pentru a sărbători cei 40 de ani de la înfiinţarea acestui grup britanic de rock progresiv, devenit celebru graţie unor piese precum "Dreamer" şi "Breakfast in America".
Potrivit France Press, turneul european al grupului Supertramp, al cărui album de debut a fost lansat în 1970, va debuta pe 2 septembrie, în oraşul german Halle, şi va include 35 de concerte în Franţa, Germania, Austria, Spania, Italia, Portugalia, Belgia, Olanda, Marea Britanie şi Irlanda. Supertramp s-a bucurat de o popularitate imensă în Statele Unite ale Americii, Canada, majoritatea ţărilor din Europa, dar şi în Africa de Sud, Australia şi Brazilia. Albumul "Breakfast in America", lansat în 1979, a fost un mare succes şi în Regatul Unit, ajungând până pe locul al treilea în clasamente şi având două single-uri în top 10.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost internat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, după ce a căzut şi s-a lovit la cap, având o rană uşoară la frunte. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, medicul Bogdan Opriţa. El a precizat că în urma căzăturii, Sergiu Nicolaescu are o rană uşoară la frunte, dar nu şi-a pierdut cunoştinţa. În luna mai a anului trecut, Sergiu Nicolaescu a fost internat pentru câteva zile în Spitalul Elias din Capitală, din cauza unor probleme digestive. În luna ianuarie 2008, regizorul Sergiu Nicolaescu a suferit două intervenţii chirurgicale pe creier, din cauza unui hematom la cap, care îi apăruse cu două luni înainte, în urma unei căzături pe scări. La câteva zile de la intervenţiile chirurgicale, regizorul a ajuns din nou la spital din cauza unor tulburări de ritm cardiac.

Lucrarea 'Nud' semnată de celebrul pictor Nicolae Tonitza, care este estimată la peste 200.000 de lei, nu a fost adjudecată la licitaţia Alis de la sfârșitul săptămânii trecute. În schimb, tabloul 'Bărci la Geneva' de Berea a fost cumpărat la preţul de intrare, respectiv de 22.000 de lei, fiind şi cel mai bine vândut la această sesiune de licitații. Din cele 73 de lucrări scoase la vânzare, doar 11 şi-au găsit cumpărători, iar printre acestea se numără 'Coşul cu mere' de Nicolae Vermont, care a fost adjudecat la 20.000 de lei, 'Culegătorii de mere' de Arthur Verona, la 15.000 de lei şi 'Prapor' de Horia Bernea, la 16.000 de lei. Următoarea licitaţie Alis va avea loc pe 8 mai, la Teatrul Naţional de Operetă 'Ion Dacian'.

Trofeul Festivalului B-EST a fost acordat filmului "In the Loop" de Armando Iannucci din Marea Britanie, aseară, în cadrul unei gale care a avut loc la cinematograful Scala din Capitală. Lungmetrajul "In the Loop" abordează cu umor deciziile la nivel înalt din lumea politicii. Premiul, în valoare de 2.000 de dolari, a fost înmânat de către directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, unui reprezentant al regizorului Armando Iannucci. Distincţia pentru cea mai bună regie a fost acordată lui Adrian Biniez, pentru filmul "Gigante", autorul primind şi premiul pentru scenariu. Totodată, premiul publicului a revenit peliculei "Portretul luptătorului la tinereţe" de Constantin Popescu. "Portretul luptătorului la tinereţe" a mai fost distins şi cu premiul pentru imagine, acordat lui Liviu Mărghidan.

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale va fi sărbătorită astăzi la Ministerul Culturii. Reuniunea festivă organizată de la ora 12.00 va fi deschisă de Kelemen Hunor, coordonatorul metodologic al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, şi de directorul instituţiei, Rodica Pârvu. La eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţilor publice a căror activitate este legată de domeniul drepturilor de autor , alături de reprezentanţi ai organismelor de gestiune colectivă, titulari de drepturi, reprezentanţi ai utilizatorilor şi agenţi economici din domeniu. Programul include festivitatea de premiere a concursului de afişe organizat în colaborare cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi a concursului de eseuri organizat sub egida Asociaţiei Ştiinţifice de Dreptul Proprietăţii Intelectuale, când se vor acorda şi o serie de diplome de excelenţă.

Maria-Victoria Drăguş, în vârstă de 16 ani, a fost recompensată cu premiul pentru Cel mai bun rol secundar feminin la German Film Awards pentru interpretarea din pelicula "Das weisse Band". Actriţa de origine română a interpretat rolul Klara în pelicula regizată de Michael Haneke, lungmetraj distins cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes şi cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin în 2009. Pelicula lui Haneke a fost recompensată la premiile Academiei Germane de Film cu zece premii, inclusiv la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun actor în rol principal. Actriţa nu este singura româncă distribuită în pelicula lui Michael Haneke, 60 de bătrâni din judeţul Arad numărându-se printre amatorii care au făcut figuraţie în film.

Centrul Naţional al Cinematografiei a dat startul înscrierilor la prima sesiune din acest an a concursului de selecţie a proiectelor cinematografice. Perioada de depunere a dosarelor de concurs este până pe data de 21 mai, ora 15,30, la secretariatul tehnic al concursului, de la CNC. Totodată, instituția lansează uniunilor şi asociaţiilor din domeniul industriei cinematografice invitaţia de a transmite câte o propunere, până pe 5 mai, pentru cele 3 comisii de selecţie (ficţiune, documentar şi animaţie), însoţite de C.V.-ul persoanelor respective.
Regulamentul de concurs, precum şi orice alte informații se pot obţine la adresa de internet cncinema.abt.ro.

Peste 20 de lucrări fotografice din colecţia 'A fost aici o sinagogă?', realizate de artistul Wojciech Wilczyk, reprezentând clădiri de cult evreieşti din Polonia, vor fi expuse până pe 8 mai la Muzeul Ţăranului Român. Manifestarea are la bază o idee simplă - fotografierea clădirilor sinagogilor şi templelor evreieşti din Polonia, care în prezent s-au transformat în ruine sau au fost adaptate în alte scopuri (biblioteci, case de cultură, cinematografe, ateliere meşteşugăreşti, depozite). Wojciech Wilczyk lucrează în prezent la un proiect care se referă la graffiti şi la imaginile create de huliganii din fotbal.

'WebSiteStory', primul lungmetraj regizat de Dan Chişu, va putea fi urmărit pe marile ecrane începând cu data de 14 mai. Intitulată iniţial 'Pac!Ești mort', producţia a fost realizată în Bucureşti pe durata a 12 zile, cu un buget de aproximativ 120.000 de euro. ''WebSiteStory' este un experiment, un proiect pornit de la ideea că un film despre tineri şi problemele lor poate avea acurateţe numai dacă laşi aceşti tineri să se exprime. Din distribuţie fac parte Crina Semciuc, Diana Gurscă, Şerban Ionescu, Florin Piersic Jr., Dragoş Bucur.

Trupa Gotan Project revine în România. Formația va concerta pe 25 iunie, la Sala Palatului din Capitalã. Cei de la Gotan Project au pornit la începutul lunii în turneul european pentru promovarea celui mai recent album de studio al trupei, "Tango 3.0". Gotan Project este un grup muzical care activeazã la Paris și este format din Philippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff și Christoph Müller. Trupa s-a format în anul 1999, iar primul ei material discografic a fost "Vuelvo Al Sur/ El Capitalismo Foraneo", urmat de albumele "La Revancha del Tango", "Inspiración Espiración", "Lunatino" și "El Norte". Muzica trupei este în mod clar bazatã pe tango, însã adunã și elemente electronice. Numele trioului, Gotan, vine din anagramarea cuvântului Tango.

Bret Michaels, solistul trupei Poison, a suferit o hemoragie cerebrală, la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit celor mai recente informaţii, starea de sănătate a muzicianului american este stabilă, iar acesta a redevenit conştient. O purtătoare de cuvânt a lui Bret Michaels a confirmat informaţiile potrivit cărora artistul, în vârstă de 47 de ani, a fost internat de urgenţă în noaptea de vineri. Solistul trupei Poison acuza dureri de cap foarte puternice şi se afla în stare critică. Medicii americani au identificat o hemoragie subarahnoidă masivă, o afecţiune ce constă în producerea unui accident vascular în zona trunchiului cerebral. Purtătoarea de cuvânt a rockerului american a declarat că nu va furniza alte informaţii până când medicii nu vor efectua un set de analize suplimentare.

A opta etapă a concursului 'Drumul spre celebritate', organizată de Centrul Cultural 'Palatele Brâncoveneşti' şi Radio România Cultural, la sfârșitul săptămânii trecute, la Palatul Mogoşoaia, a fost câştigată de clarinetistul Ioan Radu Greluş. Evenimentul l-a avut ca invitat special pe clarinetistul Emil Vişenescu - solist -instrumentist al Filarmonicii 'George Enescu'. Ioan Radu Greluş a obţinut 48 din cele 144 de puncte oferite de publicul alcătuit din elevi ai Colegiului Economic 'Virgil Madgearu' şi de juriul de specialitate. Clarinetistul s-a calificat astfel în finala care va avea loc la Palatul Mogoşoaia pe 5 iunie. Următoarea etapă a concursului se va desfăşura pe 8 mai şi va fi dedicată ansamblurilor camerale.

Conducerea Universităţii Petre Andrei din Iaşi a acordat, ieri, în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a 'Zilelor Revistei Convorbiri Literare', premiul 'Opera Omnia' eseistului şi criticului literar Virgil Nemoianu. Emeritul profesor american de origine română nu-şi va putea ridica însă distincţia decât în luna octombrie, neputând ajunge la Iaşi în aceste zile, ca urmare a perturbărilor traficului aerian apărute din cauza erupţiei vulcanului din Islanda. Figură prestigioasă în peisajul academic mondial, profesorul Nemoianu deţine în prezent catedra specială 'William J. Bayron Distinguished Professorship' la Universitatea Catolică din Washington. A semnat de-a lungul carierei peste 15 cărţi şi 600 de articole şi recenzii publicate în România, Statele Unite ale Americii şi Europa.

Opera Naţională Bucureşti găzduieşte pe 29 aprilie, de Ziua Internaţională a Dansului, o Gală de balet în cadrul căreia vor evolua invitaţi de marcă, artişti ai scenei internaţionale, precum Iana Salenko şi Dinu Tamazlacaru, prim-solişti ai Operei din Berlin, dar şi cunoscutul interpret şi coregraf Răzvan Mazilu. Compania de Balet a ONB, coordonată de coregrafa Simona Şomăcescu, oferă publicului, joi, de la ora 18,30, un adevărat regal interpretativ la care sunt invitaţi unii dintre cei apreciaţi artişti. În plus va evolua și prim-balerinul Cristian Tarcea de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet 'Oleg Danovski' din Constanţa. Regia Galei de balet este semnată de maestrul coregraf Sergiu Anghel, acompaniamentul fiind asigurat de pianistul Ştefan Doniga.

Scriitorul turc Ali Narçýn va traduce, pentru prima dată în limba turcă, poezia 'Scrisoarea III' a marelui poet român Mihai Eminescu. Acesta a declarat, pentru agenția Agerpres, că, în ciuda criticilor pe care autorul le aduce în poezie Imperiului Otoman, poporul turc are dreptul de a cunoaşte opera eminesciană.
Cartea urmează să apară până la sfârşitul acestui an şi va cuprinde toate 'scrisorile' lui Eminescu. Ali Narçýn este la al doilea volum de poezii ale lui Eminescu traduse în limba turcă, după ce, în 2009, a lansat cartea 'Poetul legendar al versului românesc: Mihai Eminescu', care cuprinde 60 de poezii. De altfel, lucrarea, care a apărut la Editura Ozan din Istanbul, va fi lansată oficial în România pe 13 iunie, în cadrul manifestărilor dedicate comemorării a 121 de ani de la moartea marelui poet.

'Amintiri din Epoca de Aur', 'Muzica în sânge', 'Palmele' şi 'Oxigen' sunt filmele româneşti prezentate la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Film IndieLisboa. Evenimentul se desfășoară până pe 2 mai la Lisabona. 'Amintiri din Epoca de Aur', un film scris de Cristian Mungiu, care semnează şi regia împreună cu Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Ioana Uricariu, va fi prezent în secţiunea 'Observator-lung metraje', fiind proiectat mâine. 'Muzica în sânge', regizat de Alexandru Mavrodineanu, a fost inclus în secţiunea 'Cinema emergent-scurt metraje'. 'Palmele' de George Chiper şi 'Oxigen' de Adina Pintilie au fost selecţionate pentru secţiunea 'Competiţie Internaţională-scurt metraje'. La invitaţia organizatorilor festivalului şi cu sprijinul ICR Lisabona, vor fi prezenţi la IndieLisboa regizorii români Hanno Hofer, Adina Pintilie şi George Chiper.

"Afterparty", de Ivana Mladenovic, şi "Ela", de Tudor Jurgiu, se numără printre peliculele care vor fi prezentate în cadrul Festivalului de Scurtmetraj Timishort.
Cea de a doua ediție va avea loc la Timişoara, luna viitoare, între 5 şi 9 mai. Ca şi anul trecut, competiţia festivalului cuprinde 16 scurtmetraje (de ficţiune şi documentare) internaţionale, marea majoritatea prezentate în premieră în România, dintre care patru semnate de regizori români. Unul dintre obiectivele principale ale evenimentulului este acela de a descoperi şi impune noi autori de cinema. Primul dintre regizorii care revin în competiţia Timishort este danezul Andreas Koefoed, care anul trecut a obţinut premiul special al festivalului cu documentarul său "12 Notes Down/ 12 note mai jos". Filmul selecţionat anul acesta, "Albert's Winter/ Iarna lui Albert" i-a adus tânărului autor cea de-a treia selecţie la prestigiosul festival de documentar IDFA.

Artiştii Mircea Cantor, Dan Perjovschi, Ion Grigorescu, Adrian Ghenie, Ştefan Constantinescu, Ioana Nemeş şi mulţi alţii participă la expoziţia "Romanian Cultural Resolution". Manifestarea, ce va fi vernisată pe 1 mai la Halle 12 Spinnerei din Leipzig, prezintă idei şi imagini ale culturii postcomuniste, reunind lucrări de artă vizuală din ultimii 20 de ani. Acestea sunt grupate în patru secţiuni, în fiecare regăsindu-se nume dintre cele mai importante din arta contemporană românească. Secţiunile "An Image instead of a Title", "Here and Then", "Fetish Factory" şi cea de pictură reunesc lucrări a aproximativ 30 de artişti. Proiectul este realizat în jurul conceptului "cultural resolution" - o analiză a discursului cultural contemporan prin artă.

Proiectul "Cinema spaniol în turneu", al Institutului Cervantes, aduce patru filme de artă la Cinema "Elvira Popescu" din Capitală, de astăzi și până miercuri. Programul urmăreşte aducerea în prim-plan a unor pelicule de o excepţională calitate artistică, dar care nu umplu cinematografele, având mai puţin de 50.000 de spectatori în săli. De ceva vreme, o parte consistentă a cinematografiei spaniole suferă presiunea vînzărilor de bilete, în ciuda calităţii unora dintre propuneri, semnificative pentru producţia contemporană. Astăzi, de la ora 19.00, va fi proiectat filmul "Retorno a Hansala", în regia lui Chus Gutiérrez. Povestea porneşte de la o ambarcaţiune care naufragiază şi lasă pe o plajă o duzină de trupuri inerte.

Spectacolul de teatru "Buzunarul cu pâine" de Matei Vişniec, cu actorii Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu în distribuţie, va fi prezentat în cadrul unui turneu în Canada, între 4 şi 7 mai. Piesa va fi prezentată, atât în limba română, cât şi în franceză, la Montreal, Quebec şi Toronto. Nu este prima oară când spectacolul de Matei Vişniec este prezentat în străinătate, la sfârşitul anului 2009 fiind jucat cu casa închisă la Londra. "Buzunarul cu pâine“ a câştigat în 2009 premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul Festivalului Comediei Româneşti de la Bucureşti. Turneul trebuia să aibă loc iniţial săptămâna trecută însă a fost reprogamat în urma restricţiilor impuse în transportul aerian din cauza erupţiei vulcanului din Islanda.

O colecţie de artă care cuprinde tablouri pictate de Picasso, Cezanne şi Derain care timp de 40 de ani au fost ascunse într-un seif va fi scoasă la licitaţie în luna iunie. Colecţia conţine 141 de lucrări şi a aparţinut omului de afaceri Ambroise Vollard. Picturile au fost puse într-un seif bancar în 1939 de asistentul omului afaceri, care ulterior a murit. Cu toate că tablourile au fost redescoperite în 1979, abia acum pot fi puse în vânzare din cauza disputei juridice asupra dreptului de proprietate. Casa de licitaţii Sotheby, care le va scoate la vânzare la Londra şi Paris, se aşteaptă ca vânzarea celor 141 de tablouri să aducă venituri de peste 16 milioane de lire. Printre picturile care vor fi licitate se numără şi portretul lui Emile Zola realizat de Cezzane, estimat la aproximativ două milioane de lire.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!