DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.10 - 09.00
Matinal de week-end. • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

21 aprilie 2010

Regizorul Silviu Purcărete va primi Premiul Internaţional Shakespeare, în deschiderea celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare. Evenimentul se va desfășura între 23 aprilie și 9 mai, la Craiova, unde vor fi acordate şi premiile criticilor pe 2009. Premiul, ajuns la ediţia a II-a şi acordat în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare, îi va fi decernat lui Silviu Purcărete, care, la prima ediţie a festivalului, din 1994, la Craiova, a prezentat "Titus Andronicus", un spectacol luat în discuţie pentru a fi prezentat la Festivalul Shakespeare de la Londra, fără a se găsi însă o sală potrivită. Tema celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare - "Constelaţia Hamlet" - se va concretiza în prezentarea a trei montări ale celebrei piese, semnate de Thomas Ostermeier, Elizabeth LeCompte şi Laszlo Bocsardy.

Opera Naţională Bucureşti continuă, astăzi, printr-un spectacol cu 'Bărbierul din Sevilla', dedicat sopranei Cornelia Angelescu, solistă a Operei bucureştene între anii 1969 şi 1990, tradiţia de a-şi onora artiştii care au contribuit la construirea renumelui primei scene lirice a ţării. Din distribuţie fac parte soliştii Valentin Racoveanu, Radu Pintilie, Mihaela Stanciu, Iordache Basalic. Participă orchestra şi corul teatrului, pregătit de maestrul Stelian Olariu, spectacolul urmând a se desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului Ciprian Teodoraşcu.

Grupul britanic Noisettes concertează, pe 29 mai, la Complexul Romexpo din Capitală. În deschiderea show-ului va susține un recital, tot în premieră în România, trupa Codeine Velvet Club. Noisettes va concerta în seria de evenimente Beck'sperience, ajunsă la cea de-a patra ediţie. Evenimentele anterioare i-au adus în România pe Massive Attack, Goldfrapp şi Underworld. Accesul la concert se face gratuit, pe baza înscrierii pe site-ul oficial al evenimentului. Grupul Noisettes a fost înfiinţat în 2003, la Londra, la iniţiativa solistei vocale şi basistei Shingai Shoniwa şi a chitaristului Dan Smith. În 2007 a fost lansat primul album al trupei ("What's the Time Mr. Wolf?"), iar cu primul turneu, Noisettes începe să-şi consolideze reputaţia de trupă cu prestaţii live spectaculoase. Recunoaşterea artistică şi comercială vine odată cu lansarea celui de-al doilea album, "Wild Young Hearts".

'Confesiuni despre viaţă şi artă', spectacolul-confesiune susţinut de Radu Beligan, va avea astăzi ultima reprezentaţie din acest ciclu, pe scena Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti. Timp de două ore, actorul va face mărturisiri legate de personalităţile lumii teatrale care i-au marcat destinul şi cariera, de-a lungul timpului, despre modelele sale - Lucia Sturdza Bulandra, Victor Ion Popa, Al. Giugaru, Ion Iancovescu sau Elvira Godeanu. Premiera spectacolului 'Confesiuni despre artă şi viaţă' a avut loc în cadrul Festivalului Artelor de la Bucureşti, din noiembrie 2008, iar maestrul a continuat cu succes şirul reprezentaţiilor în toată ţara şi, în repetate rânduri, pe scena Sălii Mici a Palatului.

Primul single al trupei britanice Blur după o pauză de şapte ani, lansat în weekend în ediţie limitată, a fost scos deja la vânzare pe internet, la preţul deloc modic de 200 de lire sterline. Apărut pe piaţă cu ocazia Record Store Day, când artiştii şi magazinele de discuri sărbătoresc muzica prin lansări ieşite din comun, single-ul "Fool's Day" a fost produs în ediţie limitată de doar 1.000 de exemplare pe vinil şi s-a epuizat, aşa cum era de aşteptat, aproape instantaneu. Fanii trupei mai au însă ocazia de a cumpăra un exemplar al discului, la licitaţiile organizate online, doar că preţurile cerute sunt de până la 20 de ori mai mari decât în magazine. Pentru a-şi mulţumi fanii, membrii formației au postat piesa pe site-ul propriu, de unde poate fi descărcată gratis. Precedentul single Blur, "Good song", a fost lansat în 2003. Blur este una dintre cele mai importante trupe ale muzicii britanice din ultimii 20 de ani, considerată nume de prim-plan al curentului brit-pop, alături de Oasis.

România va fi reprezentată între 13 si 23 mai, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, de scurtmetrajul "Căutare/ Quest", de Ionuţ Piturescu. Ionuţ Piturescu a mai realizat documentarele "Balkan's Digest" (Albania, 2008) şi "Sinele şi Celălalt. Balkan Love Story" (Serbia 2009). Anul acesta, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs au fost selectate filme din Marea Britanie, Brazilia şi Uruguay.
O secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii culturale din cinematografie, Quinzaine des Réalisateurs nu are premii specifice. Regizorii aflaţi la primul lungmetraj şi prezenţi în Quinzaine des Réalisateurs sunt, însă, eligibili pentru prestigiosul premiu Camera d'Or.

Joi, 22 aprilie 2010, începând cu orele 18,00, în Sala del Portego a prestigiosului Institut de Ştiinţe, Litere şi Arte din Veneţia va avea loc ceremonia de înmânare a plachetei jubiliare unui număr de 35 personalităţi ale mediului cultural şi academic veneţian care au colaborat sau au sprijinit activitatea institutului întemeiat acum 80 ani de istoricul Nicolae Iorga. Deschis la 2 aprilie 1930 sub numele de Institutul Istorico-Artistic Român („Istituto Storico Artistico Romeno”), după circa 50 de ani de părăsire în timpul regimului comunist din România, institutul şi-a reluat activitatea în 1992, sub numele de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică. Placheta jubiliară, cu un design elegant, este realizată în sticlă de Murano şi va fi înmânată de către dr. Monica Joiţa, directorul interimar al Institutului. Ceremonia se va desfăşura în încheierea lucrărilor din prima zi a congresului internaţional pe tema „Tradiţia biblică românească în context european” şi deschide seria manifestărilor aniversare organizate de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia sub genericul „OPEN 80”.

Marţi, 27 aprilie 2010, de la ora 18, la Institutul Cultural Romândin capitală, seria Arte Marţiale propune o întâlnire pe tema relaţiei dintre promovare, cotă, creaţie şi valoare. Invitata ediţiei este Andreiana Mihail, fondatoarea galeriei bucureştene omonime. Febrilitatea cu care se fac şi se desfac la ora actuală carierele artistice a ieşit cu mult din tipicul acumulărilor lente de abilităţi tehnice şi de reprezentări culturale cu care era obişnuit, până mai ieri, publicul românesc. Operele solide şi coerente, realizate cu har şi dăruire de artişti ce se impuneau treptat conştiinţei culturale publice sunt înlocuite, tot mai frecvent, de izbucnirile spectaculare ale unor figuri creatoare inedite, pline de vervă iconoclastă şi care captivează, pentru un timp, atenţia generală”, consideră Erwin Kessler, moderatorul şi coordonatorul programului Arte Marţiale. Andreiana Mihail este una dintre cele mai active galerii de artă contemporană de la noi, pentru care mijloacele laborioase de cultivare a vizibilităţii artei reprezintă cheia de boltă a succesului. Participând consecvent la târgurile internaţionale de artă, acolo unde se validează cu adevărat cota unui artist, strategia Andreianei Mihail a fost, de la început, aceea a unei galerii cu profil global.

Dosarul în care 11 hunedoreni au fost condamnaţi la închisoare între 7 şi 12 ani pentru furtul şi traficarea unor comori dacice, între care şi 15 brăţări din aur masiv, a fost transmis spre soluţionare Curţii de Apel Alba Iulia, după ce sentinţa Tribunalului Hunedoara a fost atacată cu apeluri. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru 13 mai, precizează Mediafax. Inculpaţii sunt în stare de libertate, până când sentinţa va fi definitivă. Statul român a recuperat până în prezent 12 brăţări dacice din aur din cele 15 astfel de obiecte despre care se ştie că au fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia. Cele 12 brăţări se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României.

Joaquin Cortés, unul dintre cei mai mari dansatori de flamenco din lume, a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, deoarece a folosit fondurile pentru construirea unui centru cultural - primite de la un grup de investitori argentinieni - pentru a-şi finanţa un stil de viaţă luxos. Potrivit timesonline.co.uk, dansatorul în vârstă de 41 de ani, sora acestuia, Mariana Pedraja, şi fostul său avocat, Alfonso Duran, au fost implicaţi într-un contract încheiat în 1998, care prevedea construirea unui centru de dans destinat stilului flamenco şi a unui restaurant, în Madrid. Patru ani mai târziu, văzând că nici centrul de dans, nici restaurantul nu au fost construite, investitorii argentinieni l-au dat în judecată pe Joaquin Cortés şi pe partenerul său de afaceri.
Sentinţa de un an de închisoare cu suspendare a fost pronunţată încă din luna ianuarie de Înalta Curte de Justiţie din Madrid, însă a fost făcută publică abia luni. Joaquin Cortés a fost de trei ori în România, ultima oară cu ocazia unui spectacol susţinut în 2008, la Sala Palatului din Capitală.

Administraţia Fondului Cultural Naţional alocă 1,9 milioane de lei proiectelor culturale care vor fi selectate pentru finanţare în prima sesiune de concurs pe 2010, lansată ieri, potrivit unui comunicat din partea instituţiei. La concurs pot participa persoane fizice autorizate, asociaţii, fundaţii, instituţii publice de cultură, societăţi comerciale care derulează activităţi culturale. Priorităţile strategice ale AFCN stabilite de Consiliul Administraţiei pentru perioada 2010 - 2011 se concentrează pe proiectele dedicate promovării creativităţii, excelenţei şi inovării în cultură, care creează punţi între aceasta şi educaţie şi tineret, încurajează cultura în zone în care este subreprezentată ca producţie şi acces şi pun accent pe priorităţile europene ale anului 2010, an dedicat combaterii sărăciei şi promovării incluziunii sociale, precum şi facilitării accesului la cultură.

Directorul Institutului de Istorie Recentă, Liviu Tofan, a declarat, ieri, la Timişoara, că institutul a reuşit să strângă 60.000 de euro din cei 200.000 de euro necesari pentru copierea arhivei Radio Europa Liberă în România, aceasta aflându-se în prezent în Statele Unite ale Americii. Tofan a precizat că arhiva cuprinde 600.000 de pagini de text şi 3.500 de benzi. Potrivit fostului director adjunct al postului, realizarea proiectului "Europa Liberă Aici" este importantă deoarece acest radio "a consemnat, în cei 40 de ani de totalitarism, ce se întâmpla în România reală". Institutul Român de Istorie Recentă împreună cu un grup al foştilor angajaţi şi colaboratori ai departamentului românesc al Radio Europa Liberă, a lansat, la începutul lui decembrie 2009, campania socială "Radio Europa Liberă, Aici", destinată strângerii a 300.000 de euro, necesari digitalizării arhivei postulului. Programele Europa Liberă ajung astăzi în 21 de ţări prin serviciile sale radiofonice şi pe internet.

Formaţii artistice, formaţii corale, artişti, pictori şi dansatori din municipiul Giurgiu şi districtul Ruse, Bulgaria vor participa de astăzi până pe 8 mai la manifestarea culturală tradiţională Primăvara Culturală organizată de Primăria municipiului Giurgiu în colaborare cu Centrul Cultural Local Ion Vinea. Pe parcursul celor două săptămâni de sărbătoare a primăverii se vor desfăşura la Ateneul Nicolae Bălănescu, la Teatrul Valah, în Piaţa Tricolorului şi în Portul Giurgiu concerte corale, spectacole folclorice, seri de teatru, vernisaje ale unor expoziţii , lansări de carte şi concursuri de cultură generală la care vor participa coruri, formaţii şi artişti din municipiul Giurgiu şi districtul Ruse, Bulgaria.

Ambasada României la Paris a comunicat, ieri, că a transmis trei scrisori de protest cerând prezentarea de scuze şi aplicarea de sancţiuni după prezentarea la un post public de televiziune francez a "salutului românesc" - executat cu palma întinsă, în semn de cerşit. Reprezentanţi ai ambasadei au comunicat agenţiei MEDIAFAX că au fost trimise încă de luni trei scrisori de protest dintre care una preşedintelui France Television, care include postul France2, una directorului de programe al France Television şi una Consiliului Superior al Audiovizualului, instituţia franceză omoloagă a CNA. Ambasada a cerut prin intermediul acestor scrisori să fie prezentate scuze publice precum şi să fie sancţionaţi cei responsabili. De asemenea, ambasada a solicitat prezentarea măsurilor ce vor fi adoptate pentru a evita repetarea, pe viitor, a unor situaţii de acest gen. Misiunea diplomatică a arătat în scrisorile transmise că este vorba despre un gest "inacceptabil" deoarece promovează "defăimarea rasială" şi "incitarea la xenofobie".

Cântăreaţa Susan Boyle, devenită un adevărat star mondial graţie emisiunii de televiziune "Britain's Got Talent", va scrie un volum de memorii ce va fi lansat în toamna acestui an, informează site-ul bbc. Acest volum autobiografic va prezenta rapida ascensiune a cântăreţei scoţiene către statutul de celebritate, care a început odată cu interpretarea piesei "I Dreamed A Dream" în cadrul emisiunii "Britain's Got Talent" difuzată de postul ITV, ce a generat ulterior milioane de vizionări pe site-ul YouTube. Volumul de memorii scris de Susan Boyle va purta titlul "The Woman I Was Born To Be" .

Gabriela Adameşteanu este nominalizată la premiul Jean Monnet pentru literatură europeană, pentru romanul "Vienne le jour" ("Drumul egal al fiecărei zile"), alături de scriitori precum Martin Amis, Jonathan Coe, Javier Marias şi Margaret Mazzantini.
Gabriela Adameşteanu este una dintre cele mai traduse scriitoare contemporane.
"Drumul egal al fiecărei zile" a fost tradus în limba franceză de Marily Le Nir şi a fost publicat de prestigioasa editură Gallimard în anul 2009. Romanul a primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România şi premiul Academiei Române. A mai fost tradus în 2007 în bulgară (editura Balkani) şi va apărea în 2011 în limba germană, la Editura Schöffling din Frankfurt, în traducerea lui Georg Aescht. Unele personaje din volumul "Drumul egal al fiecărei zile" se regăsesc şi în noul roman al Gabrielei Adameşteanu, "Provizorat", care va fi lansat de Polirom la Bookfest 2010. Creat în 1995, premiul Jean Monnet pentru literatură recompensează un autor european pentru un roman sau un volum de povestiri scris sau tradus în limba franceză.

Opera Naţională Bucureşti prezintă mâine, de la ora 18.30, spectacolul de balet "Giselle", pe muzică de Adolphe Adam, acesta fiind dedicat prim-balerinei Elena Dacian. Premiera spectacolului "Giselle" a avut loc în stagiunea trecută, într-o adaptare regizorală semnată de Mihai Babuşka. Coregrafia este realizată de Jules Perrot, Jean Coralli şi Marius Petipa. Scenografia este concepută de Adriana Urmuzescu iar conducerea muzicală îi aparţine dirijorului Ciprian Teodoraşcu.

Festivalul Emagic Classics, ce are loc pe 2 iunie la Bucureşti şi care îl va avea drept cap de afiş pe legendarul Bob Dylan, va include în program două nume ale muzicii autohtone - Nicu Alifantis & Zan şi Bucium, informează organizatorii. Festivalul îşi propune să aducă în faţa publicului român figuri emblematice ale muzicii internaţionale, Bob Dylan fiind primul nume care deschide seria Emagic Classics, pe 2 iunie, pe Stadionul "Iolanda Balaş Soter" din Bucureşti. Nicu Alifantis & Zan şi Bucium sunt cele două trupe româneşti care vor completa programul primei ediţii a festivalului. Biletele pentru acest eveniment pot fi achiziţionate la diferite categorii de preţ, în funcţie de distanţa faţă de scenă: 130, 250 şi 350 lei.

Legendara revistă americană Rolling Stone a decis să îşi publice online arhiva integrală, care cuprinde toate ediţiile publicaţiei din ultimii 43 de ani, potrivit redactorului şef Will Dana, citat de France Press. Accesibile pentru o sumă simbolică, arhivele celebrei reviste sunt principala noutate de pe versiunea actualizată a site-ului rollingstone.com, care a fost lansată luni. Fanii muzicii vor avea, astfel, acces la "toate recenziile, materialele şi interviurile realizate cu legende ale rock-ului, de la John Lennon la Lil Wayne, trecând prin Bob Dylan şi Kurt Cobain”. În schimbul unui abonament, internauţii vor avea acces nu numai ale arhivele Rolling Stone, dar şi la toate conţinuturile online ale revistei. Multe dintre aceste conţinuturi vor rămâne gratuite, dar unele vor fi accesibile doar abonaţilor. Prin această iniţiativă, Rolling Stone a adoptat o strategie implementată şi de alte titluri americane, care se bazează pe trecerea de la oferta integrală de conţinuturi gratuite la modelul mixt, care impun taxe pentru o parte din conţinuturile publicate pe site-uri. Rolling Stone este o revistă americană care tratează subiecte din domeniul muzicii, dar şi al politicii şi culturii populare. Titlul apare la fiecare două săptămâni. Rolling Stone a fost fondată de Jann Wenner şi de criticul de muzică Ralph J. Gleason, în San Francisco, în 1967.

Filmările pentru cel de-al 23-lea film din seria "James Bond" au fost amânate până la o dată neprecizată din cauza faptului că vânzarea studiourilor MGM - care deţin drepturile de producţie asupra filmelor acestei francize - nu a fost finalizată, informează Reuters. Următorul film din seria "James Bond", al cărui titlu nu a fost deocamdată ales, trebuia să fie lansat pe marile ecrane în 2011 sau 2012. Actorul britanic Daniel Craig urmează să interpreteze rolul agentului 007 pentru a treia oară în carieră. Producătorii au declarat că nu ştiu deocamdată când va fi reluat acest proiect şi nici data la care filmul va fi lansat pe marile ecrane.

Academicianul moldovean Mihai Cimpoi susţine, duminică, o conferinţă pe tema spiritului european contemporan, la Teatrul Naţional Bucureşti. Conferinţa se intitulează "Europa, sarea Terrei - Ideea europeană ca idee românească". Academicianul Mihai Cimpoi face o trecere în revistă a demersurilor prin care s-a manifestat, de-a lungul istoriei româneşti, aspiraţia de integrare în Europa, precum şi a celor mai importante curente de gândire pe această temă. Conferinţa încearcă, totodată, o situare a culturii şi civilizaţiei româneşti în configuraţia europeană, aducând, în acest sens, nenumărate exemple despre rolul culturii române în modelarea ideii europene.

Concertul pe care trupa E.M.I.L. urma să îl susţină sâmbătă, în Club Fabrica din Bucureşti, a fost amânat până în toamna lui 2010, deoarece basistul trupei, Barbu Niculae, şi-a fracturat mâna, informează un comunicat. Concertul se amână pentru a doua jumătate a lunii octombrie. Tot atunci va fi lansat DVD-ul documentar "10 ani de abuzuri, excese şi imoralităţi - E.M.I.L. 2000 - 2010". Cu toate acestea, cu excepţia concertului aniversar, programul E.M.I.L. pe luna mai 2010 nu va fi afectat deloc, băieţii urmând să cânte cu un alt basist până la refacerea completă a lui Barbu.
E.M.I.L. abordează, ca gen muzical, punk-rockul, cu influenţe ska, reggae, dub, pe piaţă fiind disponibile trei materiale discografice ale trupei. Recent, trupa a încheiat turneul de promovare a celui mai recent album - "Ştiu, ţi se pare absurd..." -, prezentat la Constanţa, Timişoara, Reşiţa, Bacău, Iaşi, Sibiu, Cluj-Napoca şi Piteşti.

Universitatea din Bucureşti va organiza în perioada 1-15 august cea de-a 50-a ediţie a Cursurilor de vară de limba română, de cultură şi civilizaţie românească. În acest an, ediţia jubiliară a Cursurilor de Vară va avea loc la Bucureşti, iar cursurile de limba română sunt adresate cetăţenilor străini (studenţi, masteranzi, doctoranzi, profesori, traducători, interpreţi de conferinţă) care studiază spiritul şi graiul românesc.
Programul de învăţare a limbii române este completat de conferinţe pe teme de cultură şi civilizaţie românească, ateliere, proiecţii de filme româneşti cu titrare în limba engleză, programe culturale şi excursii, cocktail-uri şi seri multiculturale. Cursurile de limba română, conferinţele şi atelierele se vor ţine la Facultatea de Litere. Fondată de marele romanist Alexandru Rosetti în anii '60, la Sinaia, şi condusă vreme îndelungată de profesorul Boris Cazacu, Şcoala de Vară a Universităţii din Bucureşti reprezintă cea mai veche iniţiativă a unei universităţi româneşti de a promova limba şi cultura română în lume.

"Armadillo", de Janus Metz (Danemarca), şi "Bedevilled", de Jang Cheol So (Coreea de Sud), se numără printre lungmetrajele selectate în Semaine de la Critique, cea mai veche secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes informează site-ul oficial al evenimentului. Secţiunea Semaine de la critique se află la cea de-a 49-a ediţie. Cea mai veche secţiune paralelă cu Festivalul de la Cannes, Semaine de la critique a fost creată în 1962, de Sindicatul francez al criticii de cinema, cu misiunea de a prezenta filmele de început din cariera unor cineaşti. Bernardo Bertolucci, Ken Loach şi Wong Kar Wai sunt câţiva dintre cei care şi-au făcut debutul la Semaine de la critique, de-a lungul timpului. În 2006, România a fost reprezentată la Semaine de la critique de mediumetrajul lui Cristian Nemescu, "Marilena de la P7".

Premiera mondială a filmului "Iron Man 2" a fost mutată de la Londra la Los Angeles, din cauza incertitudinilor ce planează asupra curselor aeriene dintre Marea Britanie şi Statele Unite, afectate de erupţia vulcanului din Islanda, informează BBC News online. Starurile acestei pelicule, printre care Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Gwyneth Paltrow şi Scarlett Johansson, vor participa la premiera mondială a filmului, programată pentru data de 26 aprilie. Studiourile producătoare au hotărât ca evenimentul să fie organizat pe teritoriul Statelor Unite. Potrivit site-ului BBC, există posibilitatea organizării unei proiecţii speciale a filmului "Iron Man 2" la Londra, pe 26 aprilie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!