DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

19 aprilie 2010

Cea de-a treia ediţie a Congresului Naţional de Istorie a Presei are loc pe 23 şi 24 aprilie, la Piteşti. Evenimentul este organizat de Universitatea "Constantin Brâncoveanu" din Piteşti, în colaborare cu Asociaţia Română de Istorie a Presei, iar tema evenimentului este "Presa locală şi regională, în context european".
La congres participă 68 de specialişti din România, Republica Moldova şi Germania, reprezentând 35 de instituţii, dintre care 21 de universităţi, trei institute ale Academiei Române, redacţii, biblioteci publice, muzee, secţii judeţene ale Arhivelor Naţionale, edituri. Pe 24 aprilie vor fi lansate 20 de lucrări de specialitate, în prezenţa autorilor: istorii ale presei din judeţele Buzău, Brăila, Timiş, istorii recente ale unor importante instituţii mass-media, cum ar fi Societatea Română de Televiziune, monografii ale unor publicaţii reprezentative, cercetări privind cultura de masă, volume de corespondenţă şi altele. Totodată, Revista română de istorie a presei va fi lansată în noul format.

Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov a deschis, recent, o expoziţie inedită în care sunt expuse zeci de aparate tehnice şi obiecte de uz casnic ce datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Printre obiectele expuse la Braşov se numără câteva gramofoane, patefoane, aparate de proiecţie de la începuturile cinematorgrafiei, orologii, cutii muzicale, dar şi obiecte de uz casnic, toate acestea făcând parte din expoziţia itinerantă "Instantanee tehnice. Achiziţii muzeale 2006-2008" a Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiu", din Iaşi. Cele mai multe exponate sunt cele care reconstituie istoria sunetului, printre cele mai valoroase obiecte fiind un simfonion din Germania anului 1905, o concertină sub formă de acordeon din 1920 şi un fonograf "Edison" de pe la 1910. Expoziţia va fi deschisă până în 2 iunie.

La Accademia di Romania din Roma are loc astăzi de la ora 19 manifestarea cu titlul “Le luci delle pietre”/”Luminile pietrelor”: o călătorie printre poezii şi fotografii cu Dinu Flămând şi Savina Tarsitano. Artista italiană Savina Tarsitano şi poetul român Dinu Flămând s-au cunoscut în 2005 în timpul unei rezidenţe artistice la Fondazione Bogliasco în Liguria. Savina Tarsitano mărturiseşte că ideea de a folosi rocile şi zidurile de piatră ca spaţii pe care să proiecteze umbra unui corp uman s-a născut din convingerea că umbrele sunt adevăraţi “măsurători ai luminii” care vorbesc despre timp şi despre scurgerea lui. Poetul Dinu Flămând este membru fondator al cenaclului şi al revistei Echinox din Cluj-Napoca şi, alături de Adrian Popescu şi Ion Mircea, exponentul cel mai important al grupului echinoxist.

Creatorii serialului de animaţie "South Park", Trey Parker şi Matt Stone, au scris un scenariu pentru o comedie muzicală, numită "The Book of Mormon", care va avea premiera în luna martie a anului viitor pe Broadway, informează accesshollywood.com.
Parker şi Stone au scris scenariul, muzica şi versurile pentru noul spectacol alături de Robert Lopez, unul dintre creatorii spectacolului "Avenue Q", care a primit un premiu Tony. "South Park", serialul de desene animate destinat adulţilor şi care prezintă aventurile unui grup de copii dintr-o staţiune montană din statul american Colorado, lansat în 1997, a generat numeroase controverse de la debutul său, prin parodierea celebrităţilor, politicienilor, clericilor, căsătoriei între homosexuali şi a unor lideri politici, precum Saddam Hussein şi Vladimir Putin.

Bestsellerurile cu vampiri şi adolescenţi din seria "Twilight" au intrat în Top 10 al celor mai controversate romane din SUA, ţară în care şcolile şi bibliotecile publice au fost rugate să retragă aceste cărţi de pe rafturi, în 2009, informează Reuters. Pe primul loc în acest top, drept cea mai ofensatoare lucrare, s-a clasat foarte populara serie de romane pentru tineri adulţi "ttyl" de Lauren Myracle, scrisă integral în stilul mesajelor instant utilizate în timpul conversaţiilor purtate pe messenger. Deşi nu se mai află în Top 10, seria de romane "Harry Potter" a scriitoarei J.K. Rowling s-au clasat în fruntea topului 100 al celor mai controversate cărţi din deceniul 2000 - 2009. Principalele obiecţii aduse romanelor din această serie se referă la acuzaţiile că ar promova valorile anti-familiale şi ocultismul.

Concertul Mariei Răducanu şi al lui Maxim Belciug, împreună cu expoziţia Kombinat, încheie seria de evenimente româneşti la Târgul de carte de la Londra. Institutul Cultural Român din Londra organizează pe 21 aprilie un concert extraordinar susţinut de Maria Răducanu şi Maxim Belciug şi vernisajul expoziţiei de fotografie Kombinat de Şerban Bonciocat.
Evenimentele marchează participarea României la Târgul de carte de la Londra în perioada 19 – 21 aprilie. Vor fi prezenţi editori de carte români şi britanici, jurnalişti, arhitecţi şi artişti, publicul larg din Londra iubitor de literatură, fotografie şi muzică românească. Concertul va cuprinde serenade elisabetane, vodevil francez, madrigaluri italiene, romanţe româneşti şi ruseşti, interpretate într-o manieră inedită, între clasic şi contemporan, de cei doi muzicieni.

Mircea Cărtărescu a fost decorat, de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii restrânse - la cererea scriitorului - informează serviciul de presă al instituţiei. Mircea Cărtărescu, poet, romancier, editorialist şi profesor, "se bucură de un mare succes literar în Franţa" şi "reprezintă unul dintre noile simboluri ale punţii culturale dintre Franţa şi România", se arată în comunicatul ambasadei. Scriitorul a dorit o ceremonie restrânsă, la care au particpat apropiaţi ai săi, evenimentul nefiind făcut public anterior decorării. Decoraţie onorifică franceză în domeniul culturii, Ordinul Artelor şi Literelor recompensează persoanele care s-au distins într-un mod deosebit prin creaţia în domeniul artistic sau literar sau prin contribuţia lor la dezvoltarea şi înflorirea artelor şi literelor.

Cristian Teodorescu, autorul romanului Medgidia, orasul de apoi, aparut la Cartea Romaneasca, este cistigatorul premiului National de Proza „Ziarul de Iasi” 2009.
Medgidia, orasul de apoi a mai fost nominalizat la Premiile revistei Observator cultural pe anul 2009 si la „Cartea anului 2009” al revistei Romania literara si Fundatia Anonimul. Cristian Teodorescu este în prezent redactor la Academia Catavencu si director editorial al editiei romane a revistei New York Times Book Review.

Ca preambul al Zilei Europei, ICR Lisabona organizează, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în Portugalia, Biserica Ortodoxă Română din Portugalia şi Asociaţia „Comunidade Romena”, un eveniment multicultural cu specific românesc: o expoziţie cuprinzând icoane, artizanat, costume tradiționale, precum și un stand de carte românească tradusă în portugheză şi alte limbi străine. Cu ocazia inaugurării „Zilelor Culturii Române” mâine, la ora 18, la Espaço Europa din incinta Reprezentanţei Comisiei Europene va avea loc un recital de nai în interpretarea artistului Sergiu Nichitovschi, urmat de o degustare de băuturi şi bucate tradiţionale româneşti.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează joi, 22 aprilie şi vineri, 23 aprilie congresul internaţional cu tema „Tradiţia biblică românească în context european”. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor prin care Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia marchează 80 de ani de la înfiinţarea sa de către istoricul Nicolae Iorga. Astfel, în cadrul celor patru secţiuni ale congresului vor fi dezbătute atât aspecte privind istoria traducerii textului sacru în cultura românească raportat şi la contextul cultural european în care s-a desfăşurat acest proces, precum şi probleme specifice, textuale, privind traducerea Bibliei în limba română.

Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, organizează, în parteneriat cu Asociaţia Tinerilor Istorici din Republica Moldova, cea de-a XI-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Istorie, Cultură şi Civilizaţie în Europa de Sud-Est”, care va avea loc la Chişinău, în perioada 21-23 aprilie. Conferinţa a devenit deja o tradiţie în mediul academic regional, fiind un factor stimulator pentru tinerii istorici din Moldova şi facilitând, totodată, comunicarea academică între specialişti din diverse state europene. Lucrările conferinţei sunt organizate pe două ateliere: I. Cercetarea şi predarea Holocaustului şi II. Studierea regimurilor totalitare.

Câteva zeci de tineri din Braşov şi din Capitală au împărţit, ieri, sute de cărţi braşovenilor şi turiştilor veniţi în Piaţa Sfatului, în cadrul unei acţiuni de încurajare a cititului, intitulată "Lecturi Urbane". La acţiunea de la Braşov, care a primit numele de "Braşovul citeşte", au participat aproximativ 70 de voluntari, în principal liceeni, care le-au oferit trecătorilor cărţi şi i-au îndemnat să le citească şi apoi să le dea mai departe altor persoane, pentru a promova astfel lectura. Tinerii s-au aşezat pe bănci sau în jurul fântânii din Piaţa Sfatului, cu câte o carte în mână şi au citit în linişte, ademenindu-i astfel pe trecători să se oprească şi să se relaxeze citind.
Proiectul "Lecturi urbane" a luat naştere la Bucureşti, în urmă cu câteva luni, la iniţiativa civika.ro şi presupune promovarea cititului în spaţiile publice şi mijloacele de transport în comun, dar mai ales actul cititului în general.

Trupa Iris va cânta pe 1 mai la Vama Veche, urmând ca pe parcursul sezonului să mai susţină concerte artişti şi trupe precum Cargo, Byron, Kumm, Paula Seling şi Ovi, Ada Milea şi Harry Tavitian, potrivit unui comunicat din partea organizatorilor.
Concertele, organizate de Bibi Bistro din Vama Veche şi Fundaţia Phoenix, ce vor avea loc pe parcursul acestui sezon includ nume sonore ale muzicii pop, rock, jazz şi folk. Deschiderea acestui program este asigurată de două recitaluri - Alexandrina Hristov (30 aprilie) şi Iris (1 mai), ambele concerte fiind programate după ora 22.

Picturi semnate de Henri Matisse şi Mark Rothko, evaluate la sume curpinse între 18 şi 25 de milioane de dolari fiecare, vor fi scoase la licitaţie de casa Sotheby's, în luna mai, la New York, informează BBC News online. Tabloul "Bouquet pour le 14 Juillet 1919" (Buchet pentru 14 iulie) va fi scos la vânzare în cadrul unei licitaţii cu lucrări de artă impresionstă şi modernă, pe 5 mai, la New York. Lucrarea "Untitled" (Fără titlu) a lui Rothko, din 1961, va fi scoasă la licitaţie o săptămână mai târziu.
Cele două picturi sunt expuse până mâine la sediul Sotheby's din Londra, alături de tablouri de Claude Monet, Amadeo Modigliani şi Pablo Picasso.

Sotigui Kouyaté, actor fetiş al lui Peter Brook şi unul dintre primii actori din Burkina Faso, premiat cu Ursul de Argint în 2009, a decedat, sâmbătă, la Paris, din cauza unei boli pulmonare, la vârsta de 74 de ani, a anunţat agentul său, citat de France Press.
Actor de teatru şi film, Sotigui Kouyaté a colaborat la numeroase spectacole cu celebrul regizor britanic Peter Brook şi a primit un Urs de Argint la Festivalul de Film de la Berllin, în 2009, pentru prestaţia din pelicula "London river", regizată de franco-algerianul Rachid Bouchareb. Sotigui Kouyaté a fost mai întâi jucător de fotbal profesionist, selectat de două ori în echipa naţională. Apoi, el s-a orientat spre învăţământ şi teatru, iar în 1966 şi-a înfiinţat propria companie de teatru popular.
După ce a jucat în mai multe filme burkineze, semnate în special de Mustapha Diop, actorul a fost distribuit, în 1986, în comedia regizorului francez "Black Mic Mac".
În anul precedent, Peter Brook îi dăduse deja un prim rol de teatru în spectacolul "Mahabharata", distribuindu-l apoi în "Furtuna", "Hamlet" sau "Antigona".
"Nu am trecut prin nicio şcoală de teatru, alta decât marea şcoală a străzii, a vieţii", spunea Sotigui Kouyaté.

Radio România Cultural va difuza în această seară , in direct , cea de-a XVIII-a Gala a Premiilor UNITER. Gala celor mai importante premii anuale pentru activitate teatrală va fi prezentată de Ion Caramitru. În cadrul ceremoniei vor fi acordate premiile la următoarele categorii: Debut, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cea mai bună regie, Cel mai bun spectacol, Cel mai bun Spectacol Teatru radiofonic. În afară de acestea, în cadrul ediţiei din acest an a Galei UNITER vor mai fi acordate Premii speciale, Premiul de excelenţă şi Premii pentru întreaga activitate.

Codicele "Apor", un document cu o vechime de cinci sute de ani inclus în colecţia Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe şi restaurat recent la Budapesta, va fi readus, în această săptămână, în judeţul Covasna, urmând să fie prezentat publicului. Festivitatea organizată pentru readucerea în Covasna a Codicelui "Apor" va avea loc joi. Cel mai valoros obiect de patrimoniu al muzeului din Sfântu Gheorghe, Codicele "Apor", a fost restaurat de Biblioteca Naţională "Széchényi" din Ungaria, cu sprijinul financiar al Institutului Balassi.

Romania va fi prezenta la Targul International de Carte care începe astăzi la Londra. Sloganul prezentei romanesti de la editia din acest an a targului este ROOMania WITH A VIEW. La stand vor fi expuse 700 de titluri aparute la 29 de edituri romanesti si peste 100 de traduceri publicate in strainatate cu sprijinul ICR. Vor fi distribuite, de asemenea, materiale de promovare a literaturii romane (cataloage, CD-uri) si brosuri de prezentare a programelor ICR. Reprezentantii editurilor din Romania vor beneficia, in cadrul standului, de spatii pentru intalnirile cu potentialii parteneri si colaboratori straini. Editorii de la University of Plymouth Press, invitati speciali ai standului romanesc, vor prezenta seria 20 de autori romani, lansata in noiembrie 2009 si sustinuta de ICR prin programul omonim.

Scurtmetrajul "Istoria Aviaţiei/ The History of Aviation", semnat de regizorul Balint Kenyeres, a obţinut, sâmbătă seară, Trofeul NexT pentru cel mai bun film, în cadrul Galei de premiere a celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.
Trofeul NexT pentru cel mai bun film constă în suma de 4.000 de euro, peliculă şi servicii de procesare în valoare de 3.000 de euro. Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie i-a fost decernat lui Laszlo Nemes pentru scurtmetrajul "Cu puţină răbdare/ With a little patience", în timp ce premiul Andrei Toncu" pentru "cea mai bună coloană sonoră" i-a revenit lui Dani Pena, pentru pelicula "Geamandura/ La Buoya". Cele două premii sunt în valoare de 2.000 de euro fiecare. Scurtmetrajul "Muzica în sânge", de Alexandru Mavrodineanu, a primit premiul pentru "cel mai bun scurtmetraj românesc".

O broşă de smarald, care a fost a împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei, şi un inel de diamant, care a aparţinut fostei prime doamne a statului Philippine, Imelda Marcos, sunt vedetele unei licitaţii, organizate, joi, de casa Christie's, la New York, informează Reuters. Niciuna din cele două bijuterii nu a mai fost văzută în public de zeci de ani. Preţul estimat al celor două accesorii este cuprins între 1 şi 1,5 milioane de dolari fiecare. Licitaţia de la casa Christie's, scoate spre vânzare 300 de bijuterii.

Filme despre cultura romă vor fi prezentate în cadrul programului Romano Cinema and Culture, la festivalul B-EST IFF, ce se desfăşoară în Capitală, de mâine până pe 25 aprilie. Pentru al doilea an consecutiv, Fundaţia Culturală Charta şi Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher propun o provocare cu totul specială, secţiunea Romano Cinema and Culture, destinată în exclusivitate filmelor despre cultura şi cinematografia comunităţii rome şi care va fi prezentată la Cinema Scala şi la Sala Elvira Popescu în zilele de 23, 24 şi 25 aprilie.

Fotoreporterul român Alin Totorean îşi încheie cea mai recentă expediţie, "Etiopia 2010 - istorie, antropologie, natură şi aventură", şi susţine mâine, la ora 14, în capitală, o conferinţă pe această temă la Institutul de Geografie al Academiei Române. Etiopia 2010 reprezintă a noua etapă a proiectului "Descoperă-ţi semenii", demarat în anul 2003 de Terra Magazin cu scopul de a aduce la cunoştinţă publicului informaţii inedite, bazate pe experienţe reale, cum ar fi testarea limitelor umane în condiţii extreme sau integrarea, pentru o anumită perioadă de timp, în diverse comunităţi mai puţin cunoscute.

Un muzeu care prezintă istoria trupelor SS comandate de Adolf Hitler şi-a deschis porţile săptămâna trecută, în Germania, fiind amenajat într-un vechi castel medieval ce ar fi trebuit să le servească acestora drept "cămin spiritual" după eventuala victorie nazistă asupra Europei, informează France press. Muzeul, primul din lume consacrat exclusiv trupelor SS, prezintă istoria şi evoluţia acestei gărzi de elită a lui Hitler, care a ajuns să aibă peste un milion de membri, care s-au făcut vinovaţi de cele mai abominabile crime comise în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Garderoba elegantei Grace Kelly, prinţesă de Monaco, este expusă la Victoria & Albert Museum din Londra, începând de sâmbătă, informează France press.
Expoziţia aduce un omagiu "uneia dintre femeile rare care merită titlul de simbol al modei", potrivit comisarului Jenny Lister. Ţinutele lui Grace Kelly, actriţă americană şi apoi prinţesă de Monaco, prezentate în expoziţie trec în revistă perioada hollywoodiană, cea de tânără soţie, terminându-se cu rochiile mai formale purtate în calitate de prinţesă. Expoziţia evidenţiază stilul ei caracterizat prin eleganţă şi simplitate, pe care a ştiut să şi-l păstreze după căsătoria cu prinţul Rainier al III-lea de Monaco, din 1956.

Absent de pe marile ecrane de la "Lista neagră/ Black Book" (2006), Paul Verhoeven lucrează în prezent la un film despre care se zvoneşte că ar fi inspirat de jocul video "The Last Express". Potrivit site-ului Slashfilm, ar putea fi vorba de o adaptare a filmului "The Last Express", care a apărut pe CD în 1997 şi a fost dezvoltat de Jordan Mechner, "părintele" jocului "Prince of Persia". În "The Last Express", un american se urcă în Orient Express, cu destinaţia Constantinopol. Drumul său este presărat cu aventuri hitchcock-iene. Paul Verhoeven a devenit celebru cu filmul "Instinct primar/ Basic Instinct" (1992), cu Sharon Stone şi Michael Douglas, dar şi cu "Robocop" (1987) şi "Omul invizibil/ Hollow Man" (2000).
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!