DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
15.05 - 15.30
Dosar clasic • Realizator Corina Rădoi

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.30 - 16.00
Nascut in Romania • Realizator Corina Negrea

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.00 - 16.05
Cartile Seherezadei • cu Adriana Mocca

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

14 aprilie 2010

Orchestrele şi Corurile Radio vă invită astăzi de la ora 19, la o seară muzicală de excepţie, în care violoniştii Alexandru Tomescu şi Florin Croitoru vor concerta alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Radu Popa. Ei vor interpreta Concertul în la minor pentru două viori şi orchestră, op.3 nr.8 L'Estro armonico de A. Vivaldi si Concertul în re minor pentru două viori şi orchestră BWV 1043 de J. S. Bach. Ambii artişti vor cânta pe viori produse de lutierul Silvian Rusu. Cele două concerte vor fi precedate de Concertul brandeburgic nr. 4 în sol major, BWV 1049 de J. S. Bach. Solişti: Daniel Manasi (vioară), Constanţa Cazacu (flaut) şi Marian Olaru (flaut). Seara se va încheia cu Simfonia nr.1 în re major, D 82 de F. Schubert, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio. Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

“Lacul lebedelor” este probabil cel mai cunoscut spectacol de balet din lume. Ambasada Federatiei Ruse si Agentia Vreau Bilet ofera însă acestui basm emotionant o si mai puternica semnificatie, prin intermediul unui show cu adevarat inedit: “Lacul lebedelor pe gheata”! Cei mai cunoscuti balerini pe gheata din lume, reprezentanti de onoare ai celebrei companii de balet de origine rusă ”The Saint - Petersburg State Ballet on Ice”, vor darui o reprezentatie de neegalat astăzi, la Sala Palatului din Bucuresti, “povestind” prin miscari gratioase basmul ce impresioneaza de fiecare data mii de oameni.

Ca urmare a numeroaselor mesaje şi a interesului stârnit de dezbaterea publică privind Descentralizarea și managementul în cultură, organizată în urmă cu o luna de Societatea Academica Română, un grup de experţi în management cultural împreuna cu Centrul de Cercetare Teatrala ”Ion Sava” organizează mâine, de la ora 11 la Teatrului Naţional Bucureşti, o dezbatere despre Managementul instituţiilor publice de cultură. Temele propuse spre discuţie sunt: Versiunea românească a managementului cultural din ’90 până în present, Management organizaţional și managementul de proiect, Manager versus Director.

Un concert dedicat memoriei preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi a victimelor accidentului aviatic din Rusia va fi susţinut, vineri, de Filarmonica de Stat "Transilvania". Concertul va avea loc la Biserica "Sfântul Mihail" şi va fi dirijat de maestrul Nicolae Moldoveanu. Acesta va cuprinde Misa în Si minor, de Bach, una dintre cele mai aclamate şi interpretate lucrări ale barocului târziu. Un avion Tupolev 154, la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski, s-a prăbuşit, sâmbătă, la aterizare, într-o pădure din apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei, provocând moartea tuturor persoanelor aflate la bord.

Herta Müller participă astăzi la Bruxelles, în cadrul proiectului “Europa scriitorilor” la o întâlnire cu publicul german. Herta Müller va vorbi despre romanul “Atemschaukel”, publicat în 2009, în Germania de editura Hanser, creaţie literară considerată o capodoperă de critici. Câştigătoare a Premiului Nobel pentru literatură în 2009, Herta Müller, va relata în într-un interviu realizat de Norbert Wehr, cunoscut critic literar german, despre geneza acestui roman, despre dezrădăcinare, despre rădăcinile şi memoriile personale care au condus la scrierea acestei uimitoare creaţii literare. Evenimentul va avea loc la Flagey, în studioul nr 4, cea mai mare sală de spectacole a instituţiei de artă, cu o capacitate de 800 de locuri.

Actualii vicepreşedinţi ai Academiei Române Dan Berindei şi Marius Sala candidează pentru noi mandate, alături de Răzvan Theodorescu, Maya Simionescu, Cristian Hera, Laurenţiu Mircea Popescu. Alegerile pentru cele patru posturi urmează să aibă loc pe 22 aprilie, după ce joi, 8 aprilie, a fost ales pentru un nou mandat preşedintele Ionel Haiduc. Istoricul Dan Berindei şi lingvistul Marius Sala, actuali vicepreşedinţi mai au dreptul la încă un mandat de patru ani. Ceilalţi doi vicepreşedinţi, Marius Iosifescu şi Florin Filip, au avut deja câte două mandate şi nu mai pot candida. Pentru funcţia de secretar general al Academiei, candidaţii sunt Ion Păun Otiman, actualul secretar general, şi Victor Voicu. Medicul farmacolog Victor Voicu a candidat, de altfel, ca şi Răzvan Theodorescu, la funcţia de preşedinte al Academiei la alegerile din 8 aprilie.

Spectacolul care îl sărbătoreşte pe Florin Piersic şi cei 50 de ani de carieră a acestuia - programat iniţial pe 16 aprilie - a fost amânat pentru 29 septembrie, la Sala Palatului din Bucureşti, informează organizatorii, vreaubilet.ro. Motivul amânării este programul încărcat al celor implicaţi în spectacol. Biletele achiziţionate pentru spectacolul de vineri rămân valabile pentru reprezentaţia din toamnă, însă cei ce nu doresc păstrarea lor îşi pot recupera contravaloarea acestora lor în perioada 15 aprilie - 15 mai, de la Magazinul Vreau Bilet din Unirea Shopping Center. Spectacolul "Florin Piersic şi invitaţii săi" a mai fost prezentat pe 23 martie şi a avut loc cu sala plină.

Producătorul Mihai Popoviciu şi artistul Razor Racun se află printre invitaţii ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Muzică Electronică Delahoya, care va avea loc între 21 şi 23 mai, la Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat de presă transmis, ieri, de organizatorii festivalului, Mihai Popoviciu este considerat unul dintre cei mai inovatori producători de muzică electronică din Estul Europei.
Razor Racun s-a născut în 1979, la Sibiu iar ulterior s-a mutat în Austria, mixând la party-uri în Graz şi Viena. În 2001, a organizat diverse turnee în România.
A paisprezecea ediţie a Festivalului Delahoya se va desfăşura, în perioada 21-23 mai, în parcarea Polus Center, unde va fi un cort de spectacol, şi în zona Food-Court unde vor avea loc workshop-urile.

Filmul "Alice în Ţara Minunilor", de Tim Burton, a revenit în fruntea box office-ului românesc de weekend, informează Agenţia Champions. "Alice în Ţara Minunilor" este o continuare gotică a poveştii scrise de Lewis Caroll. La 18 ani, confuză, Alice revizitează Ţara Minunilor şi creaturile care o populează. Din distribuţia filmului fac parte şi actorii-fetiş ai regizorului Tim Burton, Johnny Depp şi Helena Bonham Carter. Pe locul al doilea s-a situat filmul de animaţie "Cum să îţi dresezi dragonul/ How to Train Your Dragon". Filmul îl prezintă pe Hiccup, fiul unui important şef viking. Acesta a ajuns la vârsta la care, ca orice bărbat care se respectă, trebuie să ucidă un dragon. Dar Hiccup află altfel de lucruri despre fiinţele ce ar trebui să îi fie duşmani şi astfel soarta sa se schimbă. Pe poziţia a treia s-a situat liderul de weekend-ul trecut, "Recompensă cu bucluc/The Bounty Hunter". Pelicula spune povestea lui unui agent de recuperări fără noroc, care primeşte în sfârşit misiunea vieţii lui.

Două cântăreţe au devenit primele artiste din China amendate pentru că au făcut playback, potrivit unei noi legi, emise la doi ani după ce un artist care a făcut acest lucru în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing a stârnit criticile lumii întregi, informează Reuters. Amenda a fost dată în baza unei noi legi care interzice playback-ul în China. Cele două femei au fost surprinse că făceau playback, anul trecut, în timpul unui concert în sud-vestul Chinei, informează agenţia de presă Xinhua pe site-ul său. Cele două cântăreţe au fost amendate cu câte 50.000 de yuani ( aprox 7.300 de dolari), informează Xinhua. Internauţii chinezi acuză frecvent cântăreţii celebri că îşi înşeală fanii făcând playback pe scenă. Însă, mulţi se întreabă de ce aceste prime amenzi au fost date unor cântăreţe aproape necunoscute în loc să fie amendate staruri naţionale.

Orchestrele şi Corurile Radio prezintă astăzi de la ora 19, o seară muzicală de excepţie, în care violoniştii Alexandru Tomescu şi Florin Croitoru vor concerta alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Radu Popa. Ei vor interpreta Concertul în la minor pentru două viori şi orchestră, op.3 nr.8 L'Estro armonico de A. Vivaldi si Concertul în re minor pentru două viori şi orchestră BWV 1043 de J. S. Bach. Ambii artişti vor cânta pe viori produse de lutierul Silvian Rusu. Cele două concerte vor fi precedate de Concertul brandeburgic nr. 4 în sol major, BWV 1049 de J. S. Bach. Solişti: Daniel Manasi (vioară), Constanţa Cazacu (flaut) şi Marian Olaru (flaut). Seara se va încheia cu Simfonia nr.1 în re major, D 82 de F. Schubert, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio. Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Un grup de experţi în management cultural împreuna cu Centrul de Cercetare Teatrala ”Ion Sava” organizează mâine, de la ora 11 la Teatrului Naţional Bucureşti, o dezbatere despre Managementul instituţiilor publice de cultură. Temele propuse spre discuţie sunt: Versiunea românească a managementului cultural din ’90 până în present, Management organizaţional și managementul de proiect, Manager versus Director. Întâlnirea de mâine a fost determinată de interesul stârnit de dezbaterea publică privind Descentralizarea și managementul în cultură, organizată în urmă cu o luna de Societatea Academica Română, notează Mediafax.

Pelicula "Francesca", de Bobby Păunescu, va fi proiectată la East End Film Festival de la Londra, eveniment care are loc în periaoda 22 - 30 aprilie. Proiecţia va fi realizată în prezenţa regizorului, care va participa şi la o discuţie cu publicul londonez, anunţă Institutul Cultural Român de la Londra. Festivalul de Film din East End, iniţiat în 2001, reuneşte anul acesta circa 50 de lungmetraje şi peste 100 de scurtmetraje. Filmul "Francesca"este produs de Anca Puiu, Cristi Puiu şi Bobby Păunescu, cu Monica Bârlădeanu în rolul titular. Filmările au avut loc în iulie - august 2008, iar postproducţia a fost finalizată în aprilie 2009. Filmul "Francesca" a stârnit controverse în Italia, după ce a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneţia, în septembrie 2009. Prima proiecţie a peliculei a stârnit protestele deputatei Alessandra Mussolini, care a cerut interzicerea filmului în Peninsulă, pentru că ar conţine insulte la adresa ei. În final, justiţia italiană a decis în favoarea realizatorilor români.

Regizorul german Werner Schroeter, autorul filmelor "Der Tod der Maria Malibran" şi "Nuit de chien", a decedat la vârsta de 65 de ani, în noaptea de luni spre marţi, în oraşul german Kassel, au anunţat, ieri, reprezentanţii Schwules Museum din Berlin, informează France Press. Cineastul german se afla în convalescenţă după o intervenţie chirurgicală, a precizat Anne Jung, purtătoarea de cuvânt a muzeului berlinez. Werner Schroeter a făcut parte dintre marii regizori ai "Noului Cinema" german, alături de Rainer Werner Fassbinder, Werner Herzog şi Wim Wenders.

Tenorul spaniol Placido Domingo a declarat că simte "o bucurie imensă" să revină pe scena teatrului Scala din Milano, unde va cânta, începând de vineri, în spectacolul de operă "Simon Boccanegra" de Giuseppe Verdi, după operaţia de cancer la colon suferită la începutul lunii martie, informează France Press. "Pentru mine, bucuria de a reveni la Milano este imensă şi ea este sporită de faptul că voi putea, după un moment în care m-am temut, să îmi continui cariera", a declarat tenorul spaniol, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier" va deschide festivalul "Uşi deschise", organizat, între 16 şi 18 aprilie, de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. În prima seară a evenimentului, care are ca scop prezentarea şcolilor de teatru şi film ale UNATC, va avea loc, de la ora 19, proiecţia filmului în prezenţa protagoniştilor şi a regizorului Florin Şerban. A doua zi, de la ora 12, va fi prezentat spectacolul coupé "Cântăreaţa cheală & Lecţia", în regia lui Victor Ioan Frunză, de la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Festivalul prezintă, de asemenea, ateliere interactive de teatru, dans şi lupte scenice şi dezbateri pe teme artistice. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc vineri, la ora 10.

La Radio România Cultural vor putea fi ascultate pe frecvenţele din toată ţara montări de referinţă ale Teatrului Naţional Radiofonic cu piesele lui William Shakespeare: Regele Lear, Nevestele vesele din Windsor, Neguţătorul din Veneţia, Richard al III-lea, Hamlet, Macbeth, Romeo şi Julieta, Scorpia îmblânzită, Cum vă place şi Furtuna. Sâmbătă, 24 aprilie, în premieră absolută în România, Radio România Cultural difuzează Shakespeare 24 de ore non-stop. Acesta este un proiect Radio România – în parteneriat cu Festivalul Internaţional Shakespeare, ce se desfăşoară la Craiova şi Bucureşti în perioada 23 aprilie – 9 mai 2010.

Filmele "Copiii noştri ne vor acuza" de Jean Paul Jaud şi "Luna Verde" de Visarion Alexa vor fi prezentate, în premieră în România, vineri şi sâmbătă, la Cinema Victoria, din Cluj-Napoca. "Luna Verde" este un road movie despre generaţia tânără şi problemele ei. Din distribuţia dramei fac parte Ioana Anastasia Anton, Tudor Istodur şi Maia Morgenstern. Proiecţia de gală, cu participarea echipei de filmare, va avea loc sâmbătă, de la ora 19. Cel de-al doilea film este un documentar francez care porneşte de la unele date statistice, conform cărora 100.000 de copii mor anual de boli provocate de mediu, în Europa, unde aproximativ 70 la sută din cazurile de cancer au legătură directă cu mediul înconjurător. Proiecţia de gală a acestei pelicule, cu participarea regizorului Jean-Paul Jaud, va avea loc vineri, de la ora 19.

Primăria Municipiului Bucureşti şi compania D&D East Entertainment au solicitat conducerii Camerei Deputaţilor să aprobe amplasarea în curtea Palatului Parlamentului a două tribune de câte 2.500 de locuri pentru concertul formaţiei AC/DC, la Bucureşti. Conducerea Camerei Deputaţilor a amânat, ieri, luarea unei decizii în acest sens. Memorandumul intern pe această temă a fost amânat, pentru o mai bună documentare. Concertul AC/DC din România va avea loc pe 16 mai , în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.
Spectacolul "Glasul tobelor în noapte", care include o selecţie din texte ale lui Bertolt Brecht, în regia Mariei Racz, va fi prezentat, astăzi şi vineri, de la ora 20, la teatrul Sala Mică, din centrul cultural independent Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca. Spectacolul îl are ca protagonist pe actorul Vetesi Nandor, absolvent al Facultăţii de Teatru şi Televiziune la Cluj, care, începând din 2006, a jucat în mai multe spectacole de tip "one man show". Tema principală a spectacolului este prezentarea scriitorului şi dramaturgului Bertolt Brecht. În spectacol, pe lângă citatele lui Mackie Messer din "Opera de trei parale", apar şi alte texte ale lui Brecht, mai puţin cunoscute.
Reprezentaţiile vor avea loc în limba maghiară şi beneficiază de subtitrare în limba română.

Soprana română Angela Gheorghiu a fost nominalizată la categoria "artista anului" la gala Classical Brit Award 2010, ce va avea loc pe 13 mai, la Londra. La această categorie, Angela Gheorghiu va concura cu soprana rusă Anna Netrebko şi cu violonista şi dirijoarea americană Marin Alsop. Toate cele trei artiste au fost recompensate cu această distincţie prestigioasă la ediţiile precedente, soprana română primind-o în 2001, cântăreaţa rusă în 2007 şi 2008, iar violonista americană în 2005.
Angela Gheorghiu este deja un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. În acelaşi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii.

Un număr record de 83 de edituri participă, până pe 18 aprilie, la Târgul de carte Caravana Gaudeamus, care are loc în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Scriitorul Zorin Diaconescu, directorul onorific al târgului, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că numărul editurilor expozante la cea de-a XI-a ediţie a Târgului Gaudeamus este de 83, ceea ce reprezintă un record absolut al caravanei. Diaconescu a spus că la târg participă 34 de edituri străine, 34 de edituri româneşti, cinci instituţii de învăţământ, şase agenţii de difuzare de carte românească şi străină şi trei firme multimedia.
Programul manifestărilor cuprinde 33 de evenimente, lansări de carte şi concursuri. Programul de vizitare a târgului este de astăzi până sâmbătă, între orele 10 şi 19 iar duminică, între orele 10 şi 14. Intrarea este liberă.

Cea de XXI-a ediţie a Zilelor Kőrösi Csoma Sándor are loc de mâine până sâmbătă la Covasna, sub înaltul patronaj al UNESCO. La eveniment sunt aşteptaţi 22 de cercetători şi ambasadorii Indiei, Chinei, Libanului, Irakului, Ungariei, Germaniei, Turciei şi Siriei. Deschiderea oficială a editiei din acest an urmează să aibă loc la statuia lui Kőrösi din localitatea Chiuruş, în prezenţa ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor. Ministerul Culturii, în colaborare cu Consiliul Judeţean Covasna şi Asociaţia Kőrösi Csoma Sándor, a iniţiat proiectul "Trei staţii" (Chiuruş - Göttingen - Dargeeling), care cuprinde susţinerea unor conferinţe internaţionale şi expoziţii. Din dorinţa de a afla şi cerceta originea limbii maghiare, Kőrösi a parcurs peste 12.000 de kilometri, reuşind să înveţe pe parcurs 17 limbi.

Noul proiect de lungmetraj al lui Florin Şerban, "El Rumano", face parte din programul CineLink al Festivalului de la Sarajevo, alături de "Domestic", de Adrian Sitaru, în timp ce proiectul "Of Snails and Men", de Tudor Giurgiu, participă în secţiunea CineLink Plus, informează site-ul evenimentului. Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo (Bosnia şi Herţegovina) este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa Centrală şi de Est şi are loc, anul acesta, între 23 şi 31 iulie.

Basmul clasic "Peter Pan" va fi transpus în animaţie 3D, în cadrul unui proiect în valoare de 13,4 milioane de dolari. Noua producţie se numeşte "The new adventures of Peter Pan". France Televisions - compania care achiziţionează cele mai multe conţinuturi animate din Europa - a produse deja unele francize de animaţie foarte interesante, precum Garfield, Tintin şi Lucky Luke, potrivit lui Julien Borde, şeful diviziei de programe pentru copii şi tineri de la France Televisions.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!