DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
23.50 - 24.00
Poezie universala • Documente asupra melancoliei. A.S.Puşkin (1799-1837, Rusia): Eu te-am iubit; Mihai Eminescu (1850-1889): Melancolie; Lanţul coliviilor - Cântec de Mircea Baniciu. Realizator Dan Verona

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.00 - 00.30
Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.11

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

13 aprilie 2010

La București debutează astăzi cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT. Evenimentul va avea loc în două cinematografe din capitală devenite deja tradiţionale manifestării - Scala şi Eforie. Competiţia NexT va include şi anul acesta maximum 30 de titluri, selecţionate de criticul de film Andrei Gorzo din cele peste 900 înscrise. Filmele din competiţie vor concura pentru Trofeul NexT, premiul Cristian Nemescu pentru cea mai bună regie, premiul Andrei Toncu pentru cea mai bună coloană sonoră, premiul pentru cel mai bun film românesc şi premiul publicului. Realizatorii filmelor din competiţie vor fi prezenţi la Bucureşti, pentru întâlnirea cu spectatorii NexT.

Cel mai faimos balet pe gheaţă din lume - The Saint Petersburg State Ballet on Ice - soseşte la Bucureşti, mâine, pentru un spectacol care va fi oferit cu sprijinul Ambasadei Federaţiei Ruse în România. Compus în anul 1875 de Piotr Ceaikovsky, libretul baletului a fost scris de Berghicev şi Ghelzer, având ca sursă de inspiraţie o veche legendă rusă. The Saint Petersburg State Ballet on Ice s-a înfiinţat pentru a oferi o alternativă la baletul clasic şi a realizat un proces lung pentru perfecţionarea figurilor clasice şi a săriturilor pe gheaţă, care s-au concretizat într-un show desăvârşit, extrem de apreciat la nivel mondial.

Tânăra violonistă tunisiană Yasmine Azaiez va susţine mâine un concert la Ateneul Român din Capitală. Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Tunisiene în România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Concertul va beneficia de prezenţa maestrului naist Gheorghe Zamfir. Desfăşurat sub Înaltul Patronaj al ministrului Culturii, Hunor Kelemen, şi al ambasadoarei Tunisiei la Bucureşti, Saloua Bahri, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei, concertul de la Ateneul Român este organizat în cadrul Anului Internaţional al Tineretului - 2010, o iniţiativă tunisiană în favoarea ancorării valorilor universale în rândul tinerilor.

Cinefilii vor avea parte joi la Institutul Cultural Român din Capitală de patru scurtmetraje semnate de Ana-Felicia Scutelnicu, proiectate în cadrul programului 'Seară de film la ICR'. 'Ispita', 'Tiraspol-Berlin', 'Între Ziduri' şi 'Curtea din spate' sunt cele patru scurtmetraje ce vor fi prezentate la ICR, în prezenţa regizoarei. Ana-Felicia Scutelnicu s-a născut în 1978 în Republica Moldova. Din 2002, locuieşte şi lucrează la Berlin. În prezent, este studentă la regie în ultimul an la Academia de Film şi Televiziune din Berlin. Intrarea publicului la 'Seară de film la ICR' este liberă.

Trupa indie-electronic synth-pop We Have Band concertează joi la Bucureşti, în clubul The Ark. Biletele sunt disponibile online, pe myticket.ro, şi în reţeaua Diverta, la preţul de 30 de lei.We Have Band concertează la Bucureşti în cadrul turneului de promovare a primului ei album, "WHB". Discul poartă semnătura lui Gareth Jones, în calitate de producător, cel care a lucrat cu artişti precum Grizzly Bear, Depeche Mode, Erasure, Interpol, Nick Cave and the Bad Seeds şi Garbage.Trupa a câştigat, în 2009, concursul tinerelor talente organizat în cadrul celebrului festival Glastonbury.

Orchestrele şi Corurile Radio vă invită miercuri, 14 aprilie, ora 19, la o seară muzicală de excepţie, în care violoniştii Alexandru Tomescu şi Florin Croitoru vor concerta alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Radu Popa. Ei vor interpreta Concertul în la minor pentru două viori şi orchestră, op.3 nr.8 L'Estro armonico de A. Vivaldi si Concertul în re minor pentru două viori şi orchestră BWV 1043 de J. S. Bach. Ambii artişti vor cânta pe viori produse de lutierul Silvian Rusu. Cele două concerte vor fi precedate de Concertul brandeburgic nr. 4 în sol major, BWV 1049 de J. S. Bach. Solişti: Daniel Manasi (vioară), Constanţa Cazacu (flaut) şi Marian Olaru (flaut). Seara se va încheia cu Simfonia nr.1 în re major, D 82 de F. Schubert, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio. Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Opera I due Foscari, creaţie a compozitorului Giuseppe Verdi, va fi interpretată în premieră naţională astăzi, începând de la ora 18.30, în foyerul galben al Operei Naţionale Bucureşti. Spectacolul, în variantă de concert cu pian, este o producţie a Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” din cadrul ONB şi face parte din proiectul Opera Rara, care îşi propune să ofere publicului capodopere puţin cântate pe scenele lirice din România şi din lume. Opera Naţională Bucureşti va prezenta publicului acest titlu în interpretarea soliştilor Eugen Secobeanu, Hector Lopez , Mariana Colpoş, Mihnea Lamatic, Şerban Cristache , Simonida Luţescu. La pian se va afla maestrul acompaniator Luminiţa Berariu.

Ca urmare a numeroaselor mesaje şi a interesului stârnit de dezbaterea publică privind Descentralizarea și managementul în cultură, organizată în urmă cu o luna de Societatea Aacademica Română, un grup de experţi în management cultural împreuna cu Centrul de Cercetare Teatrala ”Ion Sava” organizează joi, 15 aprilie, de la ora 11 la Teatrului Naţional Bucureşti, o dezbatere despre Managementul instituţiilor publice de cultură. Temele propuse spre discuţie sunt: Versiunea românească a managementului cultural din ’90 până în present, Management organizaţional și managementul de proiect, Manager versus Director.

Sâmbătă, 24 aprilie, în premieră absolută în România, Radio România Cultural difuzează Shakespeare 24 de ore non-stop. Acesta este un proiect Radio România – în parteneriat cu Festivalul Internaţional Shakespeare, ce se desfăşoară la Craiova şi Bucureşti în perioada 23 aprilie – 9 mai 2010. La Radio România Cultural vor putea fi ascultate pe frecvenţele din toată ţara montări de referinţă ale Teatrului Naţional Radiofonic cu piesele lui William Shakespeare. RRC propune tuturor ascultătorilor săi un maraton teatral Shakespeare cu spectacole memorabile în interpretări remarcabile: George Calboreanu în Regele Lear, Alexandru Giugaru în Nevestele vesele din Windsor, Octavian Cotescu în Neguţătorul din Veneţia, Ştefan Iordache în Richard al III-lea, Constantin Codrescu în Hamlet, Victor Rebengiuc în Macbeth, Adrian Pintea şi Mariana Buruiană în Romeo şi Julieta, Dana Dogaru şi Ion Caramitru în Scorpia îmblânzită, George Constantin în Cum vă place şi Furtuna, două spectacole în regia lui Liviu Ciulei.

România participă în perioada 1 mai - 31 octombrie 2010 la Expoziţia Mondială organizată la Shanghai, China sub genericul „Un oraş mai bun, o viaţă mai bună”. Pavilionul naţional al României - GREENOPOLIS - „MEGAPOLISUL VERDE” - oferă o viziune actuală, vibrantă şi atrăgătoare despre România contemporană, aceste aspecte putând fi descoperite prin vizitarea spaţiului expoziţional principal - dedicat prezentării civilizaţiei urbane, culturii şi tradiţiilor bogate, a potenţialului natural, precum şi a celorlalte elemente care fac din România o ţară unică în peisajul European. O altă secţiune va fi dedicată evenimentelor culturale şi va găzdui spectacole live. De asemenea vor avea loc seminarii specializate sau pentru publicul larg, promovând schimburile economice şi comerciale, turismul, cooperarea ştiinţifică. Expoziţia Mondială Shanghai 2010 se va desfăşura pe durata a 184 de zile iar organizatorii se aşteaptă la participarea unui număr de peste 200 de ţări şi organizaţii internaţionale şi a unui număr de cca. 70 milioane de vizitatori.

Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti va susţine spectacole la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, între 15 aprilie şi 22 mai. "Scurt-circuit performativ" este proiectul prin care CNDB deschide un nou proiect, alături de Fabrica de Pensule din Cluj. Fabrica de Pensule este un spaţiu de creaţie şi difuzare a artei contemporane sub forma unui centru cultural independent, care concentrează 29 de spaţii de artă contemporană, ateliere de artişti, galerii şi organizaţii culturale active în domeniile artelor vizuale, dansului contemporan şi teatrului. Printre spectacolele CNDB de la Cluj-Napoca se numără "We went with these bodies as far as we could", după o idee de Paul Dunca, "Birou de cercetare a prezentului continuu", de Maria Baroncea şi Rectifier Crew, şi "A brave search of ultimate reality", de Florin Flueraş.

Reprezentanţii Coaliţiei Sectorului Cultural Independent au atras ieri atenţia, într-o conferinţă de presă, că Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) nu a lansat sesiunea de finanţare pentru proiecte culturale şi editoriale pentru 2010, determinând o situaţie de criză în rândul sectorului independent din cultură. Principalele cerinţe ale Coaliţiei Sectorului Cultural Independent , în acest moment sunt, retragerea ordinului de ministru pentru noile norme, lansarea concursului de urgenţă pe vechile norme, varianta 2009 şi lansarea consultării publice pentru noile norme pentru sesiunea de proiecte 2011. La acestea se adaugă solocitarea de a scoate la concurs postul de director pentru AFCN, pentru ca acesta să fie legitim şi nu interimar cum este acum, susţin reprezentanţii Coaliţiei. Prezent la conferinţa de presă, Mihai Ghica, preşedintele consiliului AFCN, a ţinut să precizeze că a luat act de doleanţele Coaliţiei Sectorului Cultural Independent şi că Administraţia Fondului Cultural Naţional este de acord cu mare parte dintre ele.

Clădirea Palatului Parlamentului a fost aleasă de realizatorii de la televiziunile română şi norvegiană ca simbol al României, imagini cu aceasta urmând să apară într-o filmare ce va constitui "cartea de vizită" a României, difuzată la finala Eurovision din 2010. TVR a solicitat Camerei Deputaţilor, în acest sens, aprobarea efectuării unei filmări pe 27 aprilie, împreună cu televiziunea norvegiană NRK . Paula Seling şi Ovi au câştigat finala selecţiei naţionale Eurovision, piesa "Playing With Fire" urmând să reprezinte România la semifinala internaţională Eurovision Song Contest, care va avea loc la Oslo, Norvegia, în mai.

Partidul Piraţilor din Bulgaria, care susţine libera circulaţie a informaţiilor, a fost înfiinţat oficial duminică, după ce, timp de mai mulţi ani, programul şi ideile organizaţiei au fost răspândite pe internet, informează sofiaecho.com. Ca şi alte partide similare din lume, Partidul Piraţilor din Bulgaria cere modificarea legii drepturilor de autor şi a legii brevetelor. Printre valorile pe care le mai promovează noul partid din Bulgaria se numără protecţia drepturilor civile, libertatea de exprimare şi libertatea de a pune în circulaţie elemente culturale. Primul partid al piraţilor care a câştigat popularitate este cel din Suedia. Fondat în 2006, Partidul Piraţilor din Suedia este a treia cea mai mare organizaţie politică din această ţară în ceea ce priveşte numărul de membri şi a câştigat două locuri în Parlamentul European, la alegerile din iulie 2009.

Un sarcofag cu decoraţiuni elaborate, conţinând mumia unei femei care a trăit în epoca greco-romană, a fost descoperit într-un vechi cimitir din Egipt, a anunţat Consiliul Suprem pentru Antichităţi, citat de France Press. Sarcofagul, cu o lungime de un metru, este ornat cu diverse figurine din ghips, care reprezintă femei purtând articole vestimentare romane. Sarcofagul conţine mumia unei femei sau a unei fete, care a trăit în epoca greco-romană în urmă cu circa 2.300 de ani. Arheologii au descoperit şi o plachetă din aur reprezentându-i pe cei patru fii ai lui Horus, zeul egiptean cu cap de şoim, dar şi câteva vase din argilă şi sticlă. Săpăturile au fost efectuate în oaza Bahariya, aflată la o distanţă de circa 300 de kilometri de Cairo.

După succesul răsunător al filmelor inspirate din benzile desenate americane cu Batman şi Spiderman, adaptările cinematografice ale benzilor desenate au cunoscut o adevărată explozie, odată cu apariţiile pe marile ecrane ale unor eroi precum Asterix, Lucky Luke, Blueberry, Tintin şi Titeuf. Potrivit France Press, Luc Besson îşi dorea de mult timp să realizeze o versiune pentru marele ecran a poveştilor cu Adèle Blanc-Sec, un personaj din benzile desenate ale lui Tardi. Acest lungmetraj, a cărui eroină principală este interpretată de Louise Bourgoin, fosta prezentatoare a rubricii meteo pe postul Canal+, va fi lansat mâine. Un alt monstru sacru al cinematografiei, Steven Spielberg, a decis, la rândul său, să transpună pe marele ecran aventurile unui alt erou mitic al benzilor desenate, Tintin. Cineastul american a declarat că va respecta "cu religiozitate" opera lui Hergé, într-o trilogie pe care o va regiza şi produce. Primul film va fi lansat în octombrie 2011, în Europa, şi două luni mai târziu în Statele Unite ale Americii.

Un concert dedicat memoriei preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi a victimelor accidentului aviatic din Rusia va fi susţinut, vineri, de Filarmonica de Stat "Transilvania". Concertul va avea loc la Biserica "Sfântul Mihail" şi va fi dirijat de maestrul Nicolae Moldoveanu. Acesta va cuprinde Misa în Si minor, de Bach, una dintre cele mai aclamate şi interpretate lucrări ale barocului târziu. Un avion Tupolev 154, la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski, s-a prăbuşit, sâmbătă, la aterizare, într-o pădure din apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei, provocând moartea tuturor persoanelor aflate la bord.

Trupa germană De/Vision va susţine un concert, pe 27 mai, în club The Silver Church din Bucureşti. De/Vision este o trupă din Germania formată în 1988. Ea face parte din categoria celor mai bune trupe de synth-pop, alături de Depeche Mode, A-Ha, Pet Shop Boys, Duran Duran, având mai mult de 20 albume în discografie. Concertul trupei în România face parte din turneul "Popgefahr", ce a început la sfârşitul lui martie, în Germania, şi se va încheia în Statele Unite ale Americii.

Celebra piesă a lui Shakespeare "Romeo şi Julieta" se află într-un proces de transformare într-un text contemporan, prin intermediul mesajelor postate pe Twitter de personajele principale ale operei, interpretate de actori ai Royal Shakespeare Company, potrivit Reuters. Proiectul, intitulat "Such Tweet Sorrow", este o colaborare între Royal Shakespeare Company şi Mudlark, o firmă producătoare de materiale de divertisment pentru telefoanele mobile. Organizatorii au trasat linia narativă a noii producţii, fără o legătură strânsă cu cea din piesa originală, pe baza căreia cei şase actori de la Royal Shakespeare Company, ce interpretează personajele principale, vor improviza în mesajele pe care au început deja să le posteze pe site-ul suchsweetsorrow.com. Procesul de creaţie, ce va dura cinci săptămâni, va permite personajelor să interacţionze atât între ele, cât şi cu "audienţa" formată din utilizatorii reţelei Twitter.

Actriţa Meryl Streep, recompensată cu două premii Oscar, a devenit membră a prestigioasei Academii a artelor şi literelor din Statele Unite ale Americii, informează accesshollywood.com. Instituţia a anunţat că Meryl Streep şi dirijorul James Levine au devenit membri onorifici ai unei categorii speciale, înfiinţată în 1983, pentru "americanii de mare distincţie din arte a căror operă depăşeşte limitele departamentelor tradiţionale", de compoziţie muzicală, literatură şi artă.
Printre membrii acestei secţiuni speciale se numără regizorii Woody Allen - cu care Streep a lucrat la filmul "Manhattan" - şi Martin Scorsese şi coregrafii Twyla Tharp şi Paul Taylor.

Filip Florian citeşte, joi, din romanul său "Degete mici", la Reprezentanţa Comisiei Europene din Berlin, în cadrul seriei "Europa Literară". Proiectul "Europa Literară" este o iniţiativă a Reprezentanţei Comisiei Europene în Germania, a EUNIC Berlin şi a Atelierului de literatură. Romanul "Degete mici" a fost publicat în limba germană în anul 2008, în traducerea lui Georg Aescht, la prestigioasa editură Suhrkamp.
Seria de lecturi intitulată "Europa Literară" este un proiect comun al institutelor culturale din Berlin, care se bucură deja de o mare audienţă. Printre autorii reprezentativi ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene care au participat până în prezent s-au numărat Wojciech Kuczok, Miguel Sousa Tavares, Hugo Hamilton.

Volumul "Teorema lui Almodóvar", de Antoni Casas Ros, ce îmbină teoremele matematice cu imposibilitatea unui personaj de a se adapta la lumea înconjurătoare, a apărut recent la editura Vellant. Cel mai bun roman de debut din Spania în 2008, "Teorema lui Almodóvar" a apărut în traducerea Aureliei Ulici, cu o postfaţă de Alexandru Matei. Situat între ficţiune şi autobiografie, "Teorema lui Almodóvar" este un roman baroc în care excentricitatea se intersectează cu teoriile matematice, dar şi o meditaţie asupra imposibilei adaptări la viaţă a unui individ devenit monstruos. Antoni Casas Ros s-a născut în 1972 în Catalonia franceză. La editura Gallimard nu l-a văzut nimeni, nici măcar editorul său. Cu faţa mutilată în urma unui accident de maşină, scriitorul a refuzat să apară în public în ultimii 15 ani. A urmat cursuri de matematică, dar a renunţat la studii în urma accidentului. "Teorema lui Almodóvar" este primul său roman, distins în Spania, în 2008, cu premiul pentru cel mai bun volum de debut.

Creatoarea de modă Doina Levintza, alături de soţul ei, Dan Coma, şi-au deschis o firmă specializată în design de costume pentru teatru şi film. Creatoarea de modă, care semnează costumele din mai multe filme şi spectacole de teatru, a mai spus că are astfel de proiecte şi în prezent, printre care spectacole la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Capitală, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, şi un spectacol marca Dan Puric. Doina Levintza este singurul designer din Europa de Est invitat să-şi prezinte colecţiile în cadrul prestigioasei Săptămâni a Modei de la New York, "7th on Sixth".

Caricaturistul Mihai Stănescu a vernisat ieri o 'Semiretrospectivă' a lucrărilor sale la Galeriile Simeza. 'Am intitulat-o 'Semiretrospectivă' pentru că nu au avut loc toate lucrările aici. Ori pentru că sunt ele prea mari, ori sala este prea mică. Încă nu ştiu şi, în general, retrospectivele se fac după ce te duci. Eu am făcut-o înainte pentru că nu am mai avut răbdare, deci cealaltă jumătate o să fie după, o să rog pe cineva să o facă' - a declarat Mihai Stănescu. El a spus că lucrările lui preferate sunt cele făcute înainte de Revoluţie, pentru că deşi existau multe interdicţii, atunci ideile îi veneau mai uşor. Ca o realitate amară a prezentului, caricaturistul mărturiseşte ca în anii '90 vindea câte 100.000 de exemplare în câteva zile, însă acum de abia reuşeşte să vândă câte o mie.

Efectele benefice ale unui anticorp, cunoscut sub denumirea de AD5-10, în lupta împotriva cancerului ovarian au fost evidenţiate de cercetătorii de la Facultatea de Medicină din Viena. Descoperirea oferă noi perspective în tratamentul acestei boli, informează France Press. Potrivit cercetătorilor, Proteina AD5-10 scade rezistenţa celulelor canceroase în faţa mecanismului de protecţie al organismului uman Deasemenea , în timpul unui alt set de teste, echipa coordonată de Michael Krainer a dovedit că anticorpii AD5-10 contribuie la creşterea eficienţei mai multor medicamente folosite în timpul chimioterapiei.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!