DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

28 septembrie 2009

Institutul Cultural Român din Londra vernisează mâine expoziţia Paul Neagu (1938 - 2004). Aceasta cuprinde o selecţie de sculpturi, filme şi documentaţie video din perioada 1970 - 2000, prima expoziţie majoră a artistului român în Londra, la cinci ani după moartea sa în anul 2004. Expoziţia ar trebui să fie un prim pas pentru readucerea lucrărilor lui Paul Neagu în dezbaterea publică despre artă, idei şi creativitate', nota prof. Marianne Eigenheer, curatorul expoziţiei. Expoziţia de la Institutul Cultural Român se desfăşoară în perioada 30 septembrie - 16 octombrie şi include 30 de sculpturi şi cinci filme cu câteva dintre cele mai cunoscute performanţe ale artistului.

Portalul www.bibliofagia.ro găzduieşte, din această săptămână, primul roman foileton scris on-line la "zece maini". "Complexul Europa” are cinci autori din noul val al literaturii române: Dan Sociu, Adrian Şchiop, Mitos Micleuşanu, Vera Ion şi Răzvan Exarhu. Primul capitol a fost scris de Dan Sociu şi poate fi citit deja pe site. Următorul autor va continua povestea de unde a lăsat-o cel de dinaintea lui. Un capitol va "locui” pe site vreme de două săptămâni, timp în care internauţii sunt invitaţi să comenteze şi chiar să scrie variante de continuare a foiletonului. Romanul va aparea în forma finală intr-o carte, la o editura prestigiousă.

Seria concertelor de muzică tradiţională cubaneză marca Buena Vista Social Club aduce, pe 5 octombrie, la Sala Palatului, de la ora 20, pentru a doua oară în România, muzica lui Eliades Ochoa. Artistul revine în ţara noastră alături de trupa sa, Grupo Patria, după o serie de concerte sold-out, în 2007, la Bucureşti, Cluj şi Timişoara. În deschidere va canta Analia Selis & Band. Biletele se gasesc pe site-urile şi în magazinele de specialitate, având preţuri cuprinse între 75 şi 250 de lei, în funcţie de poziţia în sală.

Concertul pe care trupa Simple Minds trebuia să îl susţină, pe 20 noiembrie, la Sala Palatului din Capitală, se amână pentru primăvara anului viitor, organizatorii evenimentului motivând că formaţia are deja un program de turneu "extrem de încărcat". Biletele achiziţionate rămân valabile pentru noua dată a concertului, care va fi comunicată în următoarea lună. Cel mai probabil concertul va fi programat în februarie sau martie 2010. Cei care doresc să îşi recupereze banii o pot face apelând la punctele de vânzare de unde au cumpărat biletul. Una dintre cele mai îndrăgite trupe ale anilor '80 şi '90, Simple Minds trebuia să ajungă în România în cadrul turneului de promovare a noului ei album, "Graffiti Soul", lansat în 2009, cel de-al 15-lea album de studio al trupei.

Salman Rushdie, unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi scriitori ai momentului, vine în România. Rushdie şi-a confirmat prezenţa, în perioada 23-26 noiembrie, la o serie de întâlniri cu cititorii şi autorii români, dar şi vizita în ţinutul Transilvaniei, potrivit NewsIn. Sriitorul a devenit celebru după sentinţa de condamnare la moarte pronunţată împotriva lui de un tribunal islamic iranian, ca urmare a publicării romanului "Versetele satanice" (1988), considerat blasfemiator la adresa profetului Mahomed. Recent, lui Rushdie i s-a decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic.

Pianista spaniolă Alicia de Larrocha, artistă recunoscută care şi-a început cariera drept copil minune al muzicii, a încetat din viaţă, la vârsta de 86 de ani. Decesul Aliciei de Larrocha a fost anunţat de spitalul Quiron din Barcelona, unde artista fusese internată în urmă cu câteva zile. Ea a încetat din viaţă la sfârșitul săptămânii trecute, în urma unor probleme cardio-respiratorii. Născută la Barcelona în 1923, Alicia de Larrocha a cântat la pian de la vârsta de trei ani şi a concertat solo pentru prima oară la vârsta de şase ani. La 11 ani, ea susţinea primul concert în compania unei orchestre. Artista era renumită în lumea muzicală pentru înregistrări ale operelor compozitorilor spanioli, cum ar fi Enrique Granados şi Isaac Albeniz. Ea a mai primit aprecierea publicului şi pentru tehnica de care a dat dovadă interpretând opere de Mozart, Beethoven, Schuman sau Rachmaninov.

Radio România Cultural are începând de astăzi o nouă grilă de programe. Alături de emisiunile consacrate, ascultătorii postului se vor putea bucura de două noi serii, de emisiuni-interviu pe de-o parte, şi de documentare artistice, pe de altă parte. Emisiunea "După 20 de ani. Poveşti adevărate" va prezenta mărturiile unor oameni pentru care Revoluţia din 1989 a reprezentat o schimbare în carieră şi în viaţă. David Sandu, cel mai cunoscut designer autohton de bijuterii de autor, Cezar Giosan, câştigător al Loteriei Vizelor, în prezent profesor universitar în Statele Unite ale Americii, Doru Mugur Paul, doctor în medicină, director de cercetare al Departamentului de Oncologie al Spitalului "Lincoln Memorial" din New York, sunt doar câţiva dintre cei pentru care 1989 a însemnat o şansă. Emisiunea "După 20 de ani. Poveşti adevărate" va fi difuzată de luni până joi între 15.30 şi 16.00. "Storymania", prima linie de documentar artistic radio, ce va fi difuzată tot începând de astăzi, va propune ascultătorilor săi istorii pe diverse teme: filme, experimente socio-culturale, portrete contemporane, analiză literară sau descoperiri ştiinţifice. Emisiunea "Storymania" va putea fi ascultată în fiecare zi, de luni până joi, între 16.00 şi 16.30.

Tabloul "Vas cu flori" de Nicolae Tonitza s-a vândut pentru 165.000 de lei, la licitaţia de ieri a casei Goldart. Preţul de pornire al picturii a fost de 110.000 de lei. De asemnea, la licitaţie s-a vândut şi desenul lui Tonitza - "Copiii din Mărginime" -, care a cunoscut o creştere semnificativă a preţului, pornind de la 2.000 de lei şi ajungând la 10.000 de lei. În categoria artă decorativă, a fost vândută, pentru suma de 8.000 de lei, o fotografie a Regelui Ferdinand în costumul de încoronare, ce conţine însemnarea olografă "Souvenir du 15 oct. 1922", în ramă de argint cu însemnarea coroanei regale şi incizat "Ferdinand". Următoarea licitaţie a casei Goldart va avea loc pe 11 octombrie.

Târgul Gaudeamus Carte Şcolară care s-a desfăşurat, în perioada 20 - 26 septembrie, în Parcul Herăstrău din Capitală a avut peste 24.000 de vizitatori. Evenimentul a fost organizat de Radio România, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Uniunea Editorilor din România. Târgul a fost înscris în seria manifestărilor organizate cu prilejul împlinirii a 550 de ani de atestare documentară a Capitalei. Bilanţul statistic al ediţiei include 50 de expozanţi, oferta prezentată în cadrul târgului fiind reprezentativă pentru piaţa românească de manuale, auxilare şi materiale didactice.

"Pescuit sportiv", de Adrian Sitaru, şi "Boogie", de Radu Muntean, se numără printre filmele ce vor fi prezentate în cadrul Festivalului de Film Românesc. Evenimentul se va desfăşura între 2 şi 8 octombrie la Chişinău. La festival vor fi prezenţi actorul Adrian Titieni, regizorii Nicolae Mărgineanu şi George Dorobanţu şi criticul de film Marian Ţuţui.

Publicistul Marius Grozea, unul dintre cei care au lansat în eter neuitatul Radio România Tineret, a încetat din viaţă. Absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii Bucureşti, promoţia 1968, Marius Grozea şi-a identificat întreaga carieră din presă cu radioul, unde a intrat imediat după încheierea studiilor universitare. În martie 1973, el şi alţi câţiva colegi entuziaşti au lansat Radio România Tineret, devenit un adevărat reper al gazetăriei de radio, post care a intrat rapid în conştiinţa atâtor generaţii, nu doar de tineri, drept o oază de profesionalism, dăruire şi dragoste pentru ascultători. Corpul neînsufleţit al lui Marius Grozea va fi depus astăzi la biserica Ghencea, iar înhumarea are loc mâine la ora 13, la cimitirul Ghencea Civil din Capitală.

Muzicienii celebrului teatru de operă din orașul german Bayreuth ar putea fi prezenți la Festivalul Internațional "George Enescu" la ediția din 2011 sau 2013. Anunțul a fost făcut de organizatorii evenimentului care au precizat că muzicienii vor prezenta tetralogia "Inelul nibelungilor" de Richard Wagner. Bayreuth găzduiește cea mai importantă scenă a lumii pe care sunt prezentate creațiile marelui compozitor german, iar asta încă din 1876, de la fondarea teatrului Festspielhaus, chiar la inițiativa lui Wagner. Anul acesta, Festivalul Muzical de la Bayreuth, dedicat tot celui care a compus "Lohengrin" și "Olandezul zburător", a bifat ediția cu numărul 98. Tot în 2011, Maxim Vengerov ar putea reveni la Festivalul "George Enescu", unde va urca pe scenă ca violonist, după ce în 2007 și-a fracturat mâna dreaptă, neputând să mai concerteze la ediția de atunci a evenimentului, anii urmatori dedicându-i activității de dirijor.

Lungmetrajul "Elevator", de Geroge Dorobanţu, va fi prezentat la Festivalul European de Film Psihanalitic. Evenimentul se va desfășura între 29 octombrie şi 1 noiembrie la Londra. Manifestarea va cuprinde, anul acesta, o selecţie de filme din Europa Centrală şi de Est, grupate sub titlul "Screen Memories from Eastern Europe". Festivalul European de Film Psihanalitic, aflat la cea de-a 5-a ediţie, include pelicule din Polonia, Croaţia, Ungaria, Estonia, Rusia, dar şi lungmetrajul britanic "Brief Encounter", de David Lean. Institutul Cultural Român prezintă filmul "Elevator", regizat de Gabriel Dorobanţu, după scenariul lui Gabriel Pintilei, pe 31 octombrie.

Cea de-a treia ediţie a festivalului B'estfest, care s-a desfăşurat în iulie, anul acesta, a fost nominalizat la cele mai prestigioase premii ale industriei de profil, UK Festival Awards. Distincţiile vor fi acordate pe 19 noiembrie, la Londra. Anul trecut, B'estfest a fost nominalizat la categoria "cel mai bun festival european". Anul acesta, evenimentul este nominalizat la titlul de "Cel mai bun festival internaţional" (Best Overseas Festival). B'estfest este singurul festival din România înscris în competiţie, la aceeaşi categorie fiind nominalizate şi câteva dintre cele mai cunoscute evenimente de acelaşi gen din Europa printre care se numără şi Rock Im Park (Germania), MELT! (Germania), Exit Festival (Serbia), Benicassim (Spania), Pinkpop (Olanda) şi Roskilde (Danemarca).

Cineastul franco-polonez Roman Polanski a fost arestat la sfârșitul săptămânii trecute, la sosirea sa în Elveţia. Regizorul urma să participe la Festivalul Internaţional de Film de la Zurich. Arestarea cineastului face parte dintr-o procedură iniţiată de autorităţile americane în urmă cu peste 30 de ani. Roman Polanski în vârstă de 76 de ani a fost arestat, în 1977, la Los Angeles, în urma plângerii părinţilor unei fete de 13 ani, care ar fi întreţinut raporturi sexuale cu regizorul. Acesta a pledat, atunci, vinovat, la capitolul "relaţii sexuale ilegale" şi a petrecut 47 de zile în închisoare. La sfârşitul lui ianuarie 1978, înainte ca avocaţii săi să se întrunească cu un judecător care a sugerat că îl va închide, Polanski a plecat în Europa. De atunci, cineastul nu a mai păşit pe tărâm american, fiind pasibil de arestare. Regizorul urma să fie celebrat la Festivalul Internaţional de film de la Zurich, care se desfăşoară până pe 4 octombrie.

Un centru universitar şi cultural român în care se vor organiza programe de învăţământ superior în limba română a fost inaugurat în oraşul Viterbo, din regiunea italiană Lazio. Acest proiect este rezultatul colaborării dintre Uniunea Universitară din Cluj-Napoca şi Universitatea de Studii Tuscia din Viterbo. La evenimentul, desfăşurat la sfârșitul săptămânii trecute, a fost prezentă o delegaţie din Cluj-Napoca, formată din reprezentanţi ai autorităţilor locale, printre care şi primarul municipiului, Sorin Apostu, precum şi 60 de cadre didactice şi studenţi din cele şase instituţii de învăţământ superior membre ale Uniunii Universitare clujene. Centrul este găzduit de o frumoasă clădire istorică din secolul al XIII-lea, fosta mănăstire a călugărilor augustinieni şi în care şi-a avut sediul până anul trecut şi Universitatea de Studii Tuscia. Pe lângă programele de învăţământ universitar la distanţă care vor începe însă din anul universitar viitor, 2010-2011, centrul va avea şi un rol cultural pentru românii şi italienii din Viterbo, dar şi religios, fiind amenajată în acest spaţiu şi o capelă ortodoxă.

Celebra orchestră de cameră austriacă Johann Strauss Ensemble revine pentru a cincea oară în România. Aceasta va susţine concertul "Christmas in Vienna", la Sala Palatului din Bucureşti, pe 16 decembrie, de la ora 19.30. Prim solistul şi dirijorul spectacolului este Russell McGregor, concert maestru al orchestrei palatului Schonbrunn din Viena. El a avut ocazia să îi acompanieze şi "dirijeze", printre alţii, pe Luciano Pavarotti, Jose Carreras şi Ildiko Raimondi. Născut în Oxford, Russell a crescut şi a făcut primi paşi în muzică în Australia, loc în care s-a întors pentru un concert la Opera House din Sydney. În prezent, Russel locuieşte în Austria.
Invitaţi speciali în spectacolul de la Bucureşti sunt soprana Romana Beutel şi baritonul Michael Havlicek. Anul trecut, ei au fost aplaudaţi îndelung de publicul care a umplut Sala Palatului din Bucureşti.

Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu, va rula în premieră în Mexic la Festivalul Internaţional de la Morelia. Evenimentul se va desfășura între 3 şi 11 octombrie. De altfel, România va fi invitatul de onoare al festivalului din Mexic, organizatorii adăugând că s-ar putea ca regizorul şi producătorul Cristian Mungiu să fie prezent la eveniment. Mungiu a făcut parte din juriul secţiunii de lungmetraj a Festivalului de Film de la Morelia, anul trecut. Secţiunea dedicată României cuprinde 20 de filme, titlurile acestora nefiind încă făcute publice de organizatori. Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Morelia va fi deschisă de lungmetrajul "Ticăloşi fără glorie/ Inglourious Bastards", de Quentin Tarantino.

Regizorul Paul Negoescu, nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film pentru scurt metrajul 'Renovare', este invitatul special al ediţiei din această seară a CineClubului NexT. În cadrul evenimentului, care va loc de la ora 19, la Cinema 'Elvira Popescu' din Capitală, va fi proiectat documentarul 'L'Avocat de la terreur' ('Avocatul terorii'), în regia lui Barbet Schroeder. Distins în 2008 cu Premiul César pentru cel mai bun documentar, filmul îl are ca personaj principal pe Jacques Verges, un avocat controversat care a ales să-şi dedice viaţa apărării unei liste lungi de terorişti, dictatori şi criminali de război. După proiecţia de la Cinema 'Elvira Popescu', publicul este invitat la o dezbatere cu regizorul, moderată de criticul de film Andrei Gorzo.

Pelicula 'City of life and death' a chinezului Lu Chuan a câștigat trofeul Scoica de Aur la cea de-a 57-a ediție a Festivalului de la San Sebastian. Este vorba despre un film şocant despre ororile războiului chinezo-japonez. Juriul prezidat de regizorul francez Laurent Cantet a fost sedus de acest film dur, care povesteşte atrocităţile invaziei chineze din 1937. Lu Chuan, care a lucrat patru ani la filmul său, se concentrează pe bătălia de la Nanjing din 1937, soldată cu 300.000 de morţi, şi a ales să filmeze în alb-negru. Premiul special al juriului a fost obţinut de 'Le Refuge' al francezului François Ozon. Scoicile de Argint pentru cele mai bune interpretări masculină şi feminină au fost obţinute de actorii principali ai filmului spaniol 'Yo, también', Pablo Pineda şi Lola Dueńas.

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional Nopţi Albe de Acordeon se va desfăşura la sfârșitul acestei săptămâni la sala Tinerimea Română din Bucureşti. Evenimentul va fi dedicat femeilor care au ales acest instrument pentru a se exprima ca artist. Potrivit organizatorilor, festivalul va avea o deschidere de gală la Ploieşti, pe 1 octombrie. De-a lungul evenimentului, desfăşurat la Bucureşti, vor fi organizate concerte şi spectacole ce vor fi susţinute doar de către femei, care vor aduce, cu acest prilej, acordeonul sub lumina reflectoarelor. Ele vor interpreta diferite genuri muzicale: clasic, variété, cafe concert, tango, jazz şi chiar muzică lăutărească. Pe durata celor trei zile de festival, la Bucureşti va fi prezentată şi expoziţia de acordeoane Emy Drăgoi, ce datează din secolul al XIX-lea.

Chris Norman revine în această toamnă în România. Artistul va concerta pe 15 noiembrie, alături de formaţia sa, la Sala Palatului din Capitală. Evenimentul face parte din turneul de promovare a celui mai recent material discografic al cântărețului, lansat în luna februarie a acestui an, intitulat "Chris Norman,The Hits! From His Smokie And Solo Years". Preţul unui bilet la concert variază între 70 şi 250 de lei, în funcţie de categoria de loc. Hituri precum "Midnight Lady", "I'll Meet You at Midnight", "Don't Play Your Rock 'n' Roll to Me", "Some Hearts Are Diamonds", dar şi alte melodii mai noi, vor răsuna pe scena Sălii Palatului, oferind publicului o experienţă de neuitat.

Festivalul-concurs naţional de muzică populară românească 'Pe deal la Teleormănel', ajuns la cea de a 41-a ediţie, se va desfăşura, luna viitoare, la Alexandria. Evenimentul va fi organizat de Consiliul Judeţean Teleorman şi Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, în perioada 19 - 23 octombrie. La concurs pot participa solişti vocali amatori din toată ţara, mesageri autentici ai zonelor etnofolclorice pe care le reprezintă. Concurenţii, cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani, vor trebui să interpreteze două piese muzicale, din care una - doină sau baladă - fără acompaniament. Preselecţia concurenţilor va avea loc pe 19 octombrie.

Lungmetrajul "Katalin Varga", în regia lui Peter Strickland, distins cu Ursul de Argint pentru cel mai bun sunet, va avea premiera în cinematografele din Franţa pe 4 octombrie. În Marea Britanie pelicula va rula din 9 octombrie. Cu acţiunea plasată undeva în Transilvania, "Katalin Varga" spune povestea unei femei care a fost violată şi, după ani, merge împreună cu fiul său să se răzbune. În film joacă doi actori ai Teatrului Maghiar de Stat din Cluj - Hilda Péter şi Tibor Pálffy. Filmul, cu o imagine remarcabilă, prezintă peisaje idilice ale Transilvaniei, pe fundalul cărora se desfăşoară o dramă ce capătă, pe alocuri, accente horror. "Katalin Varga" va avea premiera în România pe 16 octombrie.

Michael Lang, unul dintre organizatorii festivalului de la Woodstock din 1969, intenţionează să prezinte pe Broadway un musical inspirat din celebrul eveniment. Spectacolul va include şi câteva piese noi, compuse de o parte dintre artiştii participanţi la evenimentul original. Acest musical se va inspira din cartea "The Road to Woodstock", lansată recent de Michael Lang şi Holly George-Warren. Până în prezent, nu se cunosc numele regizorului şi scenaristului acestui proiect. Michael Lang speră să prezinte viitorul musical în stagiunea 2010 - 2011 a teatrelor de pe Broadway. Stilul flower-power de la sfârşitul anilor 1960 are deja succes pe Broadway, graţie spectacolului "Hair", onorat la gala premiilor Tony din acest an, ale cărui vânzări săptămânale trec de un milion de dolari.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!