DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

9 octombrie 2009

Regizorul Radu Penciulescu va susţine, duminică, o dezbatere cu titlul "Despre actor, pedagogie şi text...". Evenimentul este inclus în seria "Conferinţele Teatrului Naţional Bucureşti". Radu Penciulescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956, el fiind coleg cu Lucian Pintilie, Sanda Manu, Mihai Dimiu, Valeriu Moisescu. După absolvire, el a lucrat ca regizor la Oradea, dar şi la Craiova, unde director tocmai devenise Vlad Mugur. În 1964, Penciulescu a înfiinţat Teatrul Mic, fiind primul director al instituţiei. În aceeaşi perioadă a fost profesor la Institutul de Teatru. A montat spectacole de referinţă, precum "Doi pe un balansoar" (cu Leopoldina Bălănuţă şi Victor Rebengiuc), "Richard II", "Tango", o dramatizare după "Baltagul", "Dansul sergentului Musgrave", "Regele Lear", la Teatrul Naţional Bucureşi, "Woyzeck", la Piatra Neamţ, "Vicarul", la Teatrul Bulandra din Capitală.

70 de pelicule vor putea fi vizionate în cadrul a peste 200 de proiecţii la festivalul de film "Comedy Cluj". Evenimentul va debuta mâine și se va desfășura până pe 18 octombrie, la Cluj-Napoca. Manifestarea are un buget de un milion de lei, iar organizatorii îşi doresc să transforme, cu timpul, acest festival în cel mai mare eveniment de acest fel din estul Europei. Secţiunile prezente în cadrul festivalului sunt "Comedii", "Panorama filmului francez", "Focus Ungaria", "Retro Romania", "Medalionul Jacques Tati" şi "Premii pentru excelenţă". Meeting point-ul festivalului va fi la Bastionul Croitorilor, unde vor avea loc workshop-uri, conferinţe de presă, recepţii şi salon-lounge.

Spectacolul "Evgheni Oneghin", de Piotr Ilici Ceaikovski, în regia lui Ion Caramitru, va deschide stagiunea 2009-2010 a Operei Naţionale Bucureşti. Evenimentul va avea loc mâine seară, de la ora 18.30. Această montare a avut premiera pe scena ONB în stagiunea trecută, pe 22 martie, la 130 de ani de la premiera absolută a operei "Evgheni Oneghin", care a avut loc la Moscova. În spectacolul de deschidere a stagiunii 2009-2010 îşi vor da concursul soliştii Iordache Basalic, Teodor Ilincăi, Crina Zancu, Oana Andra. Conducerea muzicală a spectacolului îi aparţine dirijorului Iurie Florea. Decorurile au fost realizate de Maria Miu, iar costumele, de Viorica Petrovici.

Cea de-a 62-a gală a premiilor Sindicatului Regizorilor americani va avea loc pe 30 ianuarie 2010, la Century Plaza din Los Angeles. Globurile de Aur, acordate de Asociaţia jurnaliştilor străini de la Hollywood, deschide sezonul premiilor industriei cinematografice în Statele Unite, pe 17 ianuarie, aceasta fiind urmată de gala premiilor Sindicatului actorilor americani, pe 23 ianuarie, şi de gala premiilor Sindicatului producătorilor americani, pe 25 ianuarie. Sindicatul scenariştilor americani organizează două ceremonii de premiere, simultan, în Los Angeles şi New York, pe 20 februarie. Premiile Independent Spirit vor fi acordate pe 5 martie, iar premiile Academiei de film americane, celebrele Oscaruri, pe 7 martie.

Comitetul Nobel norvegian a reuşit să ia o decizie abia la începutul săptămânii pentru a-l desemna, din numărul record de 205 candidaturi, pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace, care va fi atribuit în mod oficial astăzi. Absenţa unui mare favorit complică serios estimările, care au devenit dificile, în mod obişnuit, din cauza secretului care înconjoară identitatea candidaţilor. Sunt cunoscute doar candidaturile pe care cei ce le-au propus, parlamentari, miniştri, laureaţi precedenţi, anumiţi profesori universitari şi Comitetul Nobel, au hotărât să le anunţe public.La termenul limită, 1 februarie, numele preşedinţilor american, Barack Obama, şi francez, Nicolas Sarkozy, au fost, de asemenea, propuse. Însă, cei doi nu au devenit automat favoriţi. Anul trecut, premiul, care constă într-o medalie de aur, o diplomă şi o filă cec în valoare de aproximativ un milion de euro, a fost atribuit fostului preşedinte şi mediator finlandez Martti Ahtisaari.

Institutul Cultural Român de la Stockholm salută decernarea Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2009 scriitoarei Herta Müller, după ce Academia suedeză a anunţat că decernează acest premiu scriitoarei germane originare din România, 'care se foloseşte de concizia poeziei şi sinceritatea prozei pentru a zugrăvi universul dezmoşteniţilor. 'Anul trecut, Herta Müller a vizitat Suedia, la invitaţia ICR Stockholm, pentru a participa la Congresul Internaţional al Scriitorilor şi Traducătorilor WALTIC şi la Târgul de Carte de la Göteborg, unde a reprezentat una dintre vocile programului de literatură română 'Voci din România'. Cu această ocazie, Herta Müller şi-a întâlnit cititorii suedezi şi la sediul ICR Stockholm, unde a prezentat în avanpremieră romanul său 'Atemschaukel' ('Leagănul respiraţiei'), aflat în lucru la acea dată. Seminarul respectiv s-a bucurat de prezenţa a trei membri ai Academiei Suedeze, ceea ce a trezit încă de atunci speculaţiile presei suedeze. Romanul 'Atemschaukel' a fost publicat de curând, fiind recenzat elogios şi în presa suedeză.

Doina Cornea primeşte astăzi Legiunea de Onoare în grad de Comandor din partea ambasadorului Franţei în România, Henri Paul, la sediul Centrului Cultural Francez din Cluj-Napoca. Potrivit organizatorilor, ceremonia va fi una restrânsă, la care vor participa doar apropiaţi ai scriitoarei.
Născută pe 30 mai 1929, Doina Cornea este fostă disidentă anticomunistă, traducătoare şi publicistă. A tradus din opera lui Mircea Eliade şi a lui Vladimir Ghika. Printre textele de publicistică semnate de ea se numără "Puterea fragilităţii" (Editura Humanitas, Bucureşti, 2006), "Scrisori deschise şi alte texte" (Editura Humanitas, Bucureşti, 1991) şi "Liberté? Entretiens avec Michel Combes" (Editura Criterion, Paris, 1990). La sfârşitul lunii iunie a fost lansat la Bucureşti volumul său "Jurnal. Ultimele caiete (1988 - 1989)". În septembrie 2008, Doina Cornea a suferit un accident vascular cerebral, apariţiile sale în public fiind ulterior mai rare.

Expoziţia intitulată 'Remember - Comunizarea Ţării Făgăraşului. Model experimental de muzeizare a instaurării comunismului în Ţara Făgăraşului' a fost vernisată, ieri, la sediul Fundaţiei Culturale 'Negru Vodă' din Făgăraş.
Această expoziţie reprezintă o parte dintr-un proiect mai amplu al fundaţiei, care, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, îşi propune să înfiinţeze Memorialul Rezistenţei Anticomuniste Ţara Făgăraşului. Cele câteva sute de fotografii şi documente expuse aduc în atenţia publicului un element mai puţin cunoscut şi anume deturnarea evoluţiei fireşti a Ţării Făgăraşului prin răsturnarea violentă a valorilor şi structurilor tradiţionale ale comunităţii făgărăşene, în contextul ocupaţiei sovietice şi impunerii dictaturii comuniste.

Teatrul Naţional Radiofonic le oferă ascultătorilor postului Radio România Cultural, duminică, de la ora 17,30, un regal comic susţinut de actorul Mihai Mălaimare, în cadrul proiectului 'Mari Actori de Comedie'. Audiţia cu public a momentelor comice în interpretarea lui Mălaimare va avea loc, luni, de la ora 11, la Clubul Ramada - Majestic din Capitală. Mihai Mălaimare, director al Teatrului Masca din Capitală, se recomandă ascultătorilor cu o selecţie din multele sale înregistrări realizate la Radio de-a lungul prodigioasei sale cariere. Alături de invitatul special al proiectului 'Mari Actori de Comedie', ascultătorii vor avea parte şi de alţi actori îndrăgiţi: George Ivaşcu, Mircea Albulescu, Valeria Ogăşanu, Rodica Mandache, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Magda Catone şi mulţi alţii.

Opera Naţională Bucureşti îşi continuă tradiţia de a-i onora pe artiştii care au contribuit la construirea renumelui primei scene lirice a ţării, prin prezentarea spectacolului 'Frumoasa din pădurea adormită'. Spectacolul, pe muzică de P. I. Ceaikovski, este primul eveniment aniversar al stagiunii 2009 - 2010 şi va fi oferit publicului, joi, 15 octombrie, de compania de balet a Operei Naţionale. Coregrafia este semnată de Alexa Mezincescu şi Marius Petipa, iar scenografia de Adriana Urmuzescu. Spectacolul îi este dedicat balerinei Anne-Marie Vretos, care a debutat ca primă balerină, la 22 de ani, pe scena bucureşteană, chiar cu rolul Aurora din acest titlu de poveste, în coregrafia regretatului maestru Vasile Marcu.

Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în parteneriat cu Asociaţia Şvabilor Bănăţeni din Germania va găzdui, în perioada 12-24 octombrie, două expoziţii inspirate din peisajele bănăţene în sălile de expoziţie aflate la primul etaj al Palatului Correr. Vernisajul celor două expoziţii - 'Impressioni del Danubio' ('Impresii de la Dunăre') de Hildegard Klepper-Paar şi 'Le porte di Timişoara' ('Porţile Timişoarei') de Walther Konschitzky - va avea luni, începând cu ora 18,30, în sala de conferinţe 'Marian Papahagi' a institutului.

Specialişti de la instituţii reprezentative din ţară şi străinătate participă şi astăzi la conferinţa internaţională 'Bibliologie şi Patrimoniu Cultural Naţional: Cercetarea şi perspectivele digitizării'. Profesioniştii cărţii, români şi străini, dar şi tinerii cercetători s-au reunit de ieri într-un dialog de specialitate în cadrul unor workshopuri. Conferinţa se bucură de participarea unor instituţii reprezentative din dar şi reprezentanţi ai facultăţilor de Filosofie din Bratislava şi Nitra (Slovacia) şi de la Catedra de Biblioteconomie şi informatica ştiinţelor, Chişinău (Republica Moldova).

Expoziţia 'Norwegianness', în cadrul căreia expun patru artişti norvegieni şi români - Nirmal Dhunsi, Nomzi Kumalo, Cristina David, Merethe Rostad -, a fost vernisată ieri, la UNAgaleria din Capitală. Deşi cuvântul 'norwegianness' nu există ca atare în limba engleză, el este emblematic pentru mesajul pe care expoziţia doreşte să-l transmită - influenţa pe care globalizarea o exercită asupra artei, dar şi asupra propriei identităţi.
Artiştii care expun lucrări au fiecare propria legătură cu Norvegia, fie că s-au născut, au studiat ori au imigrat în Norvegia. Expoziţia 'Norwegianness', ce va rămâne deschisă publicului până pe 7 noiembrie, este organizată de Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti, împreună cu UNAgaleria Bucureşti.

Doi editori ai revistei 'Noua literatură' s-au întâlnit ieri cu studenţi italieni care frecventează lectoratul de limba, literatura şi cultura română de la Universitatea Ca'Foscari din Veneţia. Conform unui comunicat al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, este vorba despre editorii Ana Chiriţoiu şi Gruia Dragomir. Totodată, în sala de conferinţe 'Marian Papahagi' a institutului a avut loc o dezbatere pe tema literaturii române actuale şi a presei literare din România.

Filme precum 'Me sem baxtalo?...'/'Sunt norocos?...' de Tudor Giurgiu, 'Decreţeii' şi 'Bela Lugosi, vampirul căzut' de Florin Iepan sau 'Nu te supăra, dar...' de Adina Pintilie sunt proiectate în această perioadă, până duminică, la Cracovia, în cadrul programului 'Zilele filmului documentar românesc'.
Peliculele 'Cabală la Kabul' de Dan Alexe şi 'A fi sau a nu fi' de Anca Damian se alătură şi ele producţiilor româneşti ce vor fi prezentate la Cinematograful 'Sfinks' din cartierul-oraş Nowa Huta, cel mai mare ansamblu edilitar polonez ridicat în perioada comunistă, construit integral, în scopuri propagandistice, în anii '50 şi devenit între timp unul dintre cele mai vizitate locuri din Polonia. Invitatul special al evenimentului este regizoarea Anca Damian. 'Zilele filmului documentar românesc' este un nou proiect de promovare a cinematografiei româneşti derulat de Institutul Cultural Român.

Stagiunea 2009-2010 a Operei Naţionale Bucureşti se anunţă a fi una mai scurtă, terminându-se pe 1 mai din cauza lucrărilor de renovare de care instituţia va beneficia, dar deloc lipsită de evenimente speciale sau premiere, în ciuda crizei financiare, după cum a precizat, Cătălin Ionescu Arbore, directorul Operei. Acesta a mai spus că, în perioada 1 mai - 1 noiembrie 2010, timp în care se va lucra la Operă, Complexul Cultural din Parcul Naţional (Amfiteatrul 'Mihai Eminescu') va găzdui o stagiune estivală a ONB, în cadrul căreia vor fi prezentate nu doar spectacole consacrate, ci şi o serie de concerte sau alte evenimente speciale. Potrivit lui Cătălin Arbore, una dintre surprizele oferite de ONB în această stagiune este spectacolul 'Hansel şi Gretel', sub bagheta dirijorului Vlad Conta şi care va avea premiera în decembrie.

Iubitorii muzicii folk vor avea ocazia să participe, pe 15 octombrie, la un concert de calitate, organizat de Primăria sectorului 2 din Capitală, în amfiteatrul Centrului Cultural 'Mihai Eminescu' din parcul Naţional.
Intitulat 'Folk de toamnă', concertul va fi susţinut de nume de rezonanţă, care au încântat generaţii întregi cu muzica lor. Intrarea va fi liberă. Alături de Vasile Şeicaru şi Zoia Alecu, pe scenă vor mai urca: Dinu Olăraşu, Adrian Ivaniţchi, Dan Vană, Sorin Minghiat, Eugen Avram, Ticsimarlene, Raul Cârstea, Constantin Nicolae. Regalul de muzică folk ce va avea loc săptămâna viitoare continuă seria spectacolelor de calitate care s-au desfăşurat în timpul verii în amfiteatrul Centrului Cultural 'Mihai Eminescu', unde au susţinut concerte formaţii renumite - precum Pheonix, Azur şi Generic - sau au avut loc spectacole de tangou argentinian şi de muzică populară.

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta organizează la sfârşitul acestei săptămâni, la complexul Cormoran din Delta Dunării, primul festival gastronomic dedicat Deltei - 'D'ale Gurii Dunării/Savuraţi Dunărea şi Delta!'. La concurs vor participa bucătari din Chilia, Crişan, Mahmudia, Murighiol, Sarichioi şi Sarighiol de Deal iar din juriul festivalului vor face parte Mircea Dinescu şi Răzvan Cucui. Aceasta este cea de-a doua acţiune de gen organizată de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta de la începutul anului, după ce în mai, la Holbina, la prima ediţie a festivalului 'Stuffish' a avut loc un concurs gastronomic ale cărui premii au fost acordate unui număr de trei comunităţi locale din Deltă pentru finanţarea unor proiecte de dezvoltare durabilă.

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu a anunţat că va pleca în turneu la Sankt Petersburg, unde va prezenta duminică spectacolul "Viaţa cu un idiot" în regia lui Andriy Zholdak. Spectacolul se va juca în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Baltic House. "Viaţa cu un idiot” este un capitol pierdut al Bibliei. Un mit. Camera de pe scenă este o bucăţică de rai pe care Dumnezeu le-o dă unui bărbat şi unei femei ca să fie fericiţi, să trăiască, să aibă copii. Apoi Dumnezeu dispare. Iar când se uită la ei, după un timp, vede un bărbat şi o femeie care nu au copii, şi-au pierdut iubirea, trăiesc ca doi câini. Şi atunci trimite un provocator, un om care să le răscolească existenţa". Spectacolul se desfăşoară într-un ritm ameţitor şi forţează limitele, trecând de la violenţă extremă la sensibilitate copleşitoare.
Festivalul Internaţional de Teatru Baltic House se află la cea de-a XIX-a ediţie, se desfăşoară în perioada 28 septembrie - 11 octombrie şi are ca temă "Teatrul viu".

O expoziţie de fotografie care cuprinde imagini realizate de fotoreporterul Andrei Pungovschi este organizată până pe 16 octombrie în Bucureşti şi Braşov, cu ocazia Zilei Mondiale a Îngrijirii Paliative. Expoziţia "Imagini care vorbesc - HOSPICE Casa Speranţei" va putea fi văzută, în Bucureşti, pe gardul Palatului Şuţu, până mâine iar ulterior în staţia de metrou a Universităţii şi la intrarea în grădina Cişmigiu dinspre Piaţa Walter Mărăcineanu. La Braşov, imaginile sunt tot până pe 16 octombrie, în Piaţa Sfatului, la Teatrul Dramatic "Sică Alexandrescu", la Centrul Cultural Reduta şi în Parcul "Nicolae Titulescu". Expoziţia, care constă într-un fotoreportaj semnat de Andrei Pungovschi, face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Fundaţia Hospice Casa Speranţei pentru a marca Ziua Mondială a Îngrijirii Paliative, din 10 octombrie.

Volumul "Scrieri de istoria artei şi de critică plastică", de Ştefan Neniţescu, apărut la Editura Institutului Cultural Român, va fi lansat, pe 14 octombrie, de la ora 18, la sediul ICR din Capitală, urmând să fie prezentat de criticii de artă Adina Nanu, Ioana Vlasiu şi Pavel Şuşară. Unul dintre cei mai cunoscuţi cronicari de artă din anii 1920 - 1930, colaborator la BBC în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, condamnat pe viaţă de regimul comunist, Ştefan Neniţescu se numără printre marii esteticieni români ai perioadei, alături de Tudor Vianu, Alexandru Busuioceanu şi Petru Comarnescu. Volumul, apărut la Editura ICR, îngrijit şi prefaţat de Adina Nanu şi cu o postfaţă semnată de Florica Cruceru, reuneşte articole interbelice, dar şi texte publicate după eliberarea sa din închisoare, în 1964.

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară au început, ieri 'Întâlnirile de la Cluj - Patrimoniul Alimentar', manifestare organizată de Ambasada Franţei la Bucureşti. Prima zi a fost dedicată dezbaterii unor teme de interes major, precum organismele modificate genetic şi siguranţa alimentaţiei sau rasele locale pe cale de dispariţie. Un organism modificat genetic e orice organism, plantă sau animal, produs prin adăugarea de material genetic (ADN) de la o specie la alta, în scopul transferării unor calităţi. Pâna acum au fost modificate genetic porumbul, cartoful, soia tolerantă la erbicidul glifosfat şi roşiile cu coacere întârziată. Deşi autorităţile române au aprobat cultivarea porumbului modificat genetic, foarte mulţi dintre agricultorii români nu acceptă sub nici o formă aceste cuturi. Astăzi, jurnaliştii sunt invitaţi la o dezbatere specială cu tema 'Alimentele şi organismele modificate genetic', în Sala Sala Senatului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!