DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
13.45 - 14.00
Curs de limba franceza • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.00 - 14.45
Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.45 - 15.00
Curs de limba spaniola • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

30 octombrie 2009

Spectacolul "Leonce şi Lena", după Georg Bűchner, în regia lui Horaţiu Mălăele, va avea premiera oficială astăzi, la Teatrul de Comedie din Capitală. Din distribuţia piesei fac parte, printre alţii, Dorina Chiriac, Bogdan Cotleţ, Gheorghe Dănilă, Şerban Georgevici, Meda Victor. Interpreţii rolurilor titulare - Lari Giorgescu şi Crina Semciuc - au absolvit Facultatea de Teatru a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică în 2008, specializarea Arta actorului la clasa profesorului Adriana Popovici. Ilustraţia muzicală este semnată de Călin Grigoriu, iar coregrafia - de Răzvan Mazilu. Premiera oficială a spectacolului va avea loc mâine seară, la ora 19, la Sala Mare a Teatrului de Comedie.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo se va desfăşura începând de duminică şi până pe 10 noiembrie, la Bucureşti iar pe 11 şi 12 noiembrie, la Iaşi şi Cluj-Napoca. Şi în acest an, evenimentul se va desfăşura în săli spectaculoase, precum Palatul Cotroceni şi Palatul Cercului Militar, în locuri cu mare tradiţie muzicală, precum Ateneul Român şi Muzeul "George Enescu", sau în locuri inedite, precum Palatul Bragadiru şi Catedrala Sfântul Iosif din Capitală. Festivalul se va deschide duminică, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni. Concertul de inaugurare va cuprinde lucrări de Rahmaninov, Brahms şi Mendelssohn-Bartholdy, interpretate de Diana Ketler și Mihaela Ursuleasa (pian), Alexander Sitkovetsky (vioară), Răzvan Popovici (violă), David Cohen și Bernhard Naoki Hedenborg (violoncel).

Complexul Muzeal Arad organizează de astăzi până sâmbătă sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice 'Biserică, Societate, Cultură'. La eveniment participă clerici, muzeografi, arhivişti şi istorici. În acest context va fi lansată şi lucrarea 'Biserici din lemn, din judeţul Arad', ediţia a II-a, semnată de Horia Medeleanu şi prof. univ. dr. Ioan Godea, iar revista 'Studii de Ştiinţă şi Cultură', publicată sub egida Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş' Arad, va lansa un număr tematic dedicat scriitorului arădean Ioan Slavici. În cea de a treia zi, la Şiria, va avea loc o masă rotundă dedicată scriitorului şi, de asemenea, va fi prezentat un film documentar dedicat operei acestuia.

Filmul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, va fi prezentat în selecţia oficială a Festivalului Institutului American de Film. Evenimentul se va desfăşura începând de astăzi până pe 7 noiembrie, la Los Angeles. Selecţia oficială AFI Fest mai include pelicule precum "Looking for Eric", de Ken Loach, "Bellamy", de Claude Chabrol, "Everyone Else", de Maren Ade, "The Last Station", de Michael Hoffman, "Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire", de Lee Daniels, "Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans", de Werner Herzog, şi filmul sud-corean "Mother", de Bong Joon-ho. Filmele vor fi proiectate la Chinese Theater şi Hollywood Roosevelt Hotel, până pe 5 noiembrie, în timp ce proiecţiile din ultimele două zile ale AFI Fest vor avea loc la Santa Monica, în colaborare cu American Film Market. La ediţia de anul acesta a AFI Fest va debuta programul "See a Film on Us", prin care cinefilii vor avea posibilitatea să intre gratuit la proiecţiile de gală, în limita locurilor disponibile.

Festivalul European de Film Psihanalitic se desfăşoară până duminică la Londra. Manifestarea va cuprinde, anul acesta, o selecţie de filme din Europa Centrală şi de Est, grupate sub titlul "Screen Memories from Eastern Europe". Festivalul European de Film Psihanalitic, aflat la cea de-a 5-a ediţie, include pelicule din Polonia, Croaţia, Ungaria, Estonia, Rusia, dar şi lungmetrajul britanic "Brief Encounter" , de David Lean. Institutul Cultural Român prezintă mâine filmul "Elevator", regizat de Gabriel Dorobanţu, după scenariul lui Gabriel Pintilei.

Cinci dintre spectacolele incluse în programul Festivalului Naţional de Teatru 2009 sunt sold out. Printre acestea se numără "Casa Zoikăi" de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Tocilescu, "Orfeu şi Euridice" în regia lui Alexandru Darie şi "Lear", de Andrei Şerban. De asemenea, spectacolele "Ioana şi Focul" de Matei Vişniec, în regia Cătălinei Buzoianu, şi "Sinucigaşul" de Nikolai Erdman, în regia lui Felix Alexa, vor fi jucate cu casa închisă. Biletele pentru spectacolele din timpul Festivalului Naţional de Teatru se găsesc la Teatrul Naţional Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Mic din Capitală, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, precum şi online, pe www.bilete.ro. Preţul biletelor variază în acest an de la 21,2 la 63,6 lei, pentru majoritatea evenimentelor existând şi bilete cu preţ redus, cu un cost mediu de 17,85 lei. FNT 2009 (31 octombrie - 8 noiembrie) a programat, timp de nouă zile, nu mai puţin de 90 de evenimente.

Teatrul Mic lansează proiectul "Permis după Interzis" - iniţiativă de dialog creativ între generaţii, ce îşi propune să genereze un dialog informal, deschis şi creativ între spectatori şi echipa de artişti care au conceput spectacolul "Interzis sub 18 ani", după o piesă a Mihaelei Michailov şi în regia Ioanei Păun. Spectacolul vorbeşte despre responsabilitatea de a fi părinte şi limitările relaţiei dintre adolescenţi şi adulţi. Spectacolul "Interzis sub 18 ani" a avut premiera în octombrie 2008. Prin proiectul "Permis după Interzis", Teatrul Mic propune adolescenţilor o altă perspectivă asupra mersului la teatru. Pentru a ajunge la acest public ţintă, "Permis după Interzis" va avea ca parteneri, într-o primă fază, două dintre liceele Capitalei. Pe 4 noiembrie, sunt invitaţi elevii de la Colegiul "Sf Sava", iar pe 11 noiembrie, cei de la Şcoala Centrală.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo se va desfăşura începând de duminică şi până pe 10 noiembrie, la Bucureşti iar pe 11 şi 12 noiembrie, la Iaşi şi Cluj-Napoca. Şi în acest an, evenimentul se va desfăşura în săli spectaculoase, precum Palatul Cotroceni şi Palatul Cercului Militar, în locuri cu mare tradiţie muzicală, precum Ateneul Român şi Muzeul "George Enescu", sau în locuri inedite, precum Palatul Bragadiru şi Catedrala Sfântul Iosif din Capitală. Festivalul se va deschide duminică, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni. Concertul de inaugurare va cuprinde lucrări de Rahmaninov, Brahms şi Mendelssohn-Bartholdy, interpretate de Diana Ketler și Mihaela Ursuleasa (pian), Alexander Sitkovetsky (vioară), Răzvan Popovici (violă), David Cohen și Bernhard Naoki Hedenborg (violoncel).

'Zilele Culturii Germane' se vor desfăşura între 1 şi 9 noiembrie, la Bucureşti şi în ţară. Această ediţie propune un calendar bogat în evenimente, de la expoziţii foto de arhitectură, la film, de la teatru la concerte, de la lectură, la simpozioane pe teme de ştiinţă şi cercetare sau dezbateri publice ori manifestări sportive. Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Federale Germania sub semnul împlinirii a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. În acelaşi spaţiu vor fi deschise, lunea viitoare, expoziţiile foto pe teme de arhitectură găzduite de Galeria Dalles. Muzica clasică este prezentă deasemenea în seria acestor evenimente cu 'Seara romantică', susţinută de membrii Trio Clasic şi Duo 'Remember Enescu', la Muzeul Naţional 'George Enescu' şi concertul cameral 'Serenade', în Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, la Catedrala 'Sf. Iosif'.

Zece tineri poeţi români îşi vor prezenta versurile publicului german, astăzi în cadrul evenimentului Live Poesie, la Literaturwerkstatt din Berlin. Participanţii la eveniment, câştigători a numeroase premii pentru debut, sunt Constantin Acosmei, Svetlana Cârstean, Rita Chirian, Gabi Eftimie, Sorin Gherguţ, V. Leac, Ştefan Manasia, Vlad Moldovan şi Ioana Nicolae. Evenimentul Live Poesie va fi moderat de Răzvan Ţupa. Scurte video-poeme realizate de Andrei Ruse vor completa această lungă noapte a poeziei, la Literaturwerkstatt din Berlin, iar atmosfera muzicală este asigurată de Silent Strike.

Spectacolul "Leonce şi Lena", după Georg Bűchner, în regia lui Horaţiu Mălăele, va avea premiera oficială astăzi, la Teatrul de Comedie din Capitală. Din distribuţia piesei fac parte, printre alţii, Dorina Chiriac, Bogdan Cotleţ, Gheorghe Dănilă, Şerban Georgevici, Meda Victor. Interpreţii rolurilor titulare - Lari Giorgescu şi Crina Semciuc - au absolvit Facultatea de Teatru a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică în 2008, specializarea Arta actorului la clasa profesorului Adriana Popovici. Ilustraţia muzicală este semnată de Călin Grigoriu, iar coregrafia - de Răzvan Mazilu. Premiera oficială a spectacolului va avea loc mâine seară, la ora 19, la Sala Mare a Teatrului de Comedie.

Regizorul Adrian Sitaru participă, pe 3 noiembrie, în capitala Suediei, la o discuţie despre filmul est-european, alături de regizori din Cehia şi Polonia. Discuţia, care se desfăşoară la cinematograful Rio din Stockholm, va fi moderată de criticul suedez de film Hynek Pallas. Aceştia vor discuta despre modul în care a evoluat filmul est-european după 1989 şi despre perspectivele tinerilor regizori din această zonă la 20 de ani de la căderea comunismului.

La începutul lunii noiembrie, la ICR va avea loc o serie de evenimente dedicate comunităţii româneşti din Serbia, vor fi proiectate filme documentare şi deschisă o expoziţie de fotografie despre românii din Timoc. Pe 4 noiembrie, de la ora 18, va fi proiectat filmul documentar "Sinele şi celălalt. Balkan love story", realizat de Ionuţ Piţurescu, în timp ce pe 5 noiembrie, de la aceeaşi oră, vor avea loc proiecţia filmului documentar şi vernisajul expoziţiei de fotografie intitulate "Timoc - Lumea de dincolo", ambele semnate de Marius Olteanu. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 8 noiembrie, în intervalul orar 10 – 20 iar accesul este gratuit.

Cea de-a doua ediţie a Zilelor franco-române ale cinematografiei şi audiovizualului se va desfăşura astăzi şi mâine, la Bucureşti. Evenimentul va avea loc la hotelul Novotel din Capitală şi va cuprinde întâlniri, conferinţe de presă, prezentări şi ateliere. Organizate de Ambasada Franţei în România în colaborare cu Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, aceste întâlniri din 2009 se vor concentra pe domeniul cinematografiei. Ele vor reuni, în jurul unor teme de interes comun, reprezentanţi ai instituţiilor şi organismelor publice şi private, producători, regizori, distribuitori şi societăţi de exploatare franceze si române. Obiectivul constă în angajarea unui schimb de competenţe şi reflecţii pentru a favoriza noi colaborări între cele două ţări.

Yann Tiersen, compozitorul coloanei sonore a filmului "Amelie", revine cu un concert la Bucureşti. Evenimentul va avea loc la Sala Palatului pe 4 noiembrie. În 2003, Yann Tiersen îşi încheia concertul solo din Bucureşti în aplauzele publicului impresionat de virtuozitatea interpretării - la pian, vioară şi acordeon - şi calitatea compoziţiei "Good Bye, Lenin". De atunci, Tiersen a compus trei albume şi a cântat în toată lumea, pe cele mai faimoase scene. A lansat nouă materiale de studio şi trei înregistrări din concertele sale, din cei 14 ani de activitate. Albumul "Yann Tiersen & Shannon Wright" a fost lansat în 2004, iar "Les Retrouvailles", album de mare succes, produs în colaborare cu renumiţi interpreţi francezi, a fost lansat în 2005. Anul trecut, el a compus coloana sonoră pentru "Tabarly", documentarul lui Jacques Perrin despre "părintele" iahtingului francez.

Ansamblul Operei Comice pentru Copii va susţine, în perioada 5-13 noiembrie, un turneu în India. Pe scenele din Mumbai, unde Opera va participa la Festivalul Internaţional de Film pentru Copii, va fi prezentat spectacolul 'Bătuta moldovenească'. În acest context vor avea loc două seminarii despre repertoriul dedicat copiilor şi despre impactul capodoperelor muzicale asupra copiilor, seminarii susţinute de Smaranda Oţeanu-Bunea, director al Operei Comice pentru Copii.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo se va desfăşura începând de duminică şi până pe 10 noiembrie, la Bucureşti iar pe 11 şi 12 noiembrie, la Iaşi şi Cluj-Napoca. Şi în acest an, evenimentul se va desfăşura în săli spectaculoase, precum Palatul Cotroceni şi Palatul Cercului Militar, în locuri cu mare tradiţie muzicală, precum Ateneul Român şi Muzeul "George Enescu", sau în locuri inedite, precum Palatul Bragadiru şi Catedrala Sfântul Iosif din Capitală. Festivalul se va deschide duminică, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni. Concertul de inaugurare va cuprinde lucrări de Rahmaninov, Brahms şi Mendelssohn-Bartholdy.

Trupa Riff, care se numără printre veteranii rock-ului autohton, cu aproape 40 de ani de carieră, va canta în deschiderea concertului Chris Norman la Bucureşti. Evenimentul este programat pe 15 noiembrie, la Sala Palatului. Concertul lui Chris Norman face parte din turneul de promovare a celui mai recent album al artistului, "Chris Norman.The Hits! From His Smokie And Solo Years", lansat in februarie 2009. Fostul solist şi chitarist al trupei Smokie va interpreta atat piese noi, cat şi hit-uri ale sale din anii '70 - 80', precum "Midnight Lady", "I'll Meet You at Midnight" , "Don't Play Your Rock'n' Roll to Me" . Biletele au preţuri cuprinse intre 70 şi 250 de lei.

Celebra orchestră de cameră austriacă Johann Strauss Ensemble revine în Romania. Aceasta va susţine concertul "Christmas in Vienna", la Sala Palatului din Bucureşti, pe 16 decembrie, de la ora 19.30. Prim solistul şi dirijorul spectacolului este Russell McGregor, concert maestru al orchestrei palatului Schonbrunn din Viena. El a avut ocazia să ii acompanieze şi "dirijeze", printre alţii, pe Luciano Pavarotti, Jose Carreras şi Ildiko Raimondi. Născut în Oxford, Russell a crescut şi a făcut primi paşi in muzică in Australia, loc in care s-a intors pentru un concert la Opera House din Sydney. In prezent, Russel locuieşte in Austria. Invitaţi speciali in spectacolul de la Bucureşti sunt soprana Romana Beutel şi baritonul Michael Havlicek.

O retrospectivă a primei ediţii a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Timishort va fi prezentată, astăzi de la ora 18.30, la Institutul Cultural Roman din Capitală. Potrivit ICR, cu ocazia acestei retrospective vor fi proiectate cele şase scurtmetraje caştigătoare la festival. Filmele vor fi prezentate de Paul Negoescu, director artistic al Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Timishort, şi de Andrei Gorzo, director artistic al Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT. Prima ediţie a Festivalului Timishort s-a desfăşurat in perioada 6 - 10 mai, la Timişoara, sub motto-ul "Cafea şi filme. Nouă ne plac scurte şi tari". Competiţia a inclus 16 pelicule, multe prezentate pentru prima dată in Romania iar două dintre ele chiar in premieră mondială - "Inainte şi după", de Andrei Cohn, şi "Cealaltă fiică", de Ştefan Munteanu.

Lungmetrajele "Cea mai fericită fată din lume", în regia lui Radu Jude şi "Francesca", de Bobby Păunescu, vor fi prezentate în selecţia oficială a celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Leeds. Evenimentul se va desfăşura luna viitoare, între 4 - 22 noiembrie. Potrivit site-ului oficial al evenimentului, selecţia prezintă cele mai recente pelicule ale unor cineaşti talentaţi din toate colţurile lumii. Festivalul Internaţional de Film de la Leeds dedică, de asemenea, o secţiune specială, în cadrul Short Film City, scurtmetrajelor româneşti.

România participă la festivalul Focus '89, din Bruxelles, dedicat căderii comunismului în Europa. Evenimentul este organizat de Uniunea Europeană a Institutelor Culturale din capitala Belgiei şi se va desfăşura între 9 şi 15 noiembrie. Invitaţii români la festival sunt: actorul Teodor Corban, care va prezenta, pe 12 noiembrie, filmul "A fost sau n-a fost", de Corneliu Porumboiu, în care interpretează unul din rolurile principale, arhitectul Adrian Ciocăzanu, directorul revistei Igloo Media, care va vorbi în cadrul conferinţei "Cities before and after 1989 (Oraşe înainte şi după 1989)", pe 11 noiembrie, şi Mihail Neamţu, doctor în teologie şi studii religioase al Universităţii din Londra, care va vorbi despre rezistenţa prin cultură şi grupul de la Păltiniş în cadrul conferinţei "Doors in walls", pe 10 noiembrie.
În programul Focus '89 mai figurează şi proiecţia filmului "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, pe 11 noiembrie - zi dedicată documentarelor.

Documentarele "Doctorul nebun" şi "Ciobanul zburător", de Cătălin Muşat, vor fi proiectate pe 10 noiembrie, de la ora 18, la Seara de film a Institutului Cultural Român din Capitală, anunţă institutul. "Doctorul nebun" (2004), prezintă dependenţii de heroină de la marginea oraşului, pentru care Crăciunul e o zi ca oricare alta. Filmul a primit premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul DaKino din 2004. "Ciobanul zburător" (2008) prezintă viaţa anostă a cinci ciobani de la o stână din zona Sibiului, ce se schimbă brusc când în apropiere demarează construcţia unui aerodrom. Filmul a fost premiat la Atelierul Aristoteles de la Sibiu 2008, dar şi la Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi 2009, fiind desemnat cel mai bun documentar, şi a primit menţiuni speciale la Festivalul de Film de la Locarno şi la Festivalul DaKino, în 2008. Cele două filme, de 20 şi, respectiv, 26 de minute, vor fi prezentate de criticul de film Magda Mihăilescu. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Compania de balet a Operei Naţionale din Bucureşti a pregătit o audiţie naţională în premieră absolută, organizată de Simona Şomăcescu, pe 7 decembrie, alături de reprezentanţi ai liceului "Floria Capsali" şi coordonată de Suzanne Farrel, una dintre muzele legendarului coregraf George Balanchine. Audiţia, adresată elevilor din toate liceele de coregrafie din ţară, cu varste între 14 şi 18 ani, aleşi prin selecţie la nivelul fiecărei instituţii de invăţămant, are in vedere acordarea unei burse de studii in Statele Unite ale Americii, de trei săptămani, la departamentul de educaţie din cadrul centrului "John F. Kennedy" Performing Arts din Washington. Bursa, purtând numele "Exploring Balley with Suzanne Farrel", va fi programată în intervalul iunie-iulie al anului următor şi va presupune susţinere completă pentru caştigătorul acesteia, din partea instituţiei gazdă din Statele Unite, precum şi un program intens de antrenamente de balet clasic, de 12 ore pe zi.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!