DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

27 octombrie 2009

Câştigătoare a nouă premii Grammy, Natalie Cole va concerta în această seară în România. Evenimentul va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti. După ce probleme serioase de sănătate au determinat-o să-şi întrerupă turneul de promovare a ultimului său album, "Still Unforgettable", Natalie Cole se întoarce pe scenă într-o serie de concerte care include, de această dată, şi țara noastră. Biletele pentru concert au preţuri cuprinse între 100 şi 500 lei. Natalie Cole, în vârstă de 59 de ani, a făcut public, în iulie 2008, faptul că suferă de hepatita C şi a trebuit să suporte o intervenţie chirurgicală în luna mai anul acesta, în timpul căreia i s-a transplantat un rinichi. Cele mai cunoscute albume ale artistei sunt "Everlasting" şi "Unforgettable...With Love", care conţine o piesă în duet cu tatăl ei, realizată cu ajutorul tehnologiei digitale.

Artistul plastic Dumitru Gorzo este invitat în această seară, de la ora 18, la întâlnirea din programul Arte marţiale de la Institutul Cultural Român. Dumitru Gorzo este un produs tipic al culturii şi civilizaţiei anilor 2000. El este probabil primul artist român care s-a construit ca brand dincolo de sfera strâmtă şi specializată a artelor vizuale. Succesul mediatic, apariţia în reviste de modă, la rubricile de fapt divers ale marilor televiziuni, la evenimente mondene, a depăşit cu mult perimetrul consacrat, la noi, fenomenului cultural şi a determinat în conştiinţa publicului asocierea numelui Gorzo nu cu sfera aleasă, serioasă şi oarecum neutră social a artelor frumoase, ci cu provocarea politică, sexuală, religioasă. Moderatorul programului "Arte marţiale" este Erwin Kessler.

Alexandru Andrieş lansează, astăzi, în Ceainăria Cărtureşti, un nou disc, intitulat "Petală", dar şi un volum ce poartă titlul "Desen şi arhitectură". Materialul discografic cuprinde 18 piese noi şi este disponibil atât pe suport CD, cât şi sub formă de LP Vinyl pentru audiofili, şi este însoţit şi ilustrat de un album de artă fotografică apărut la editura Vellant. Volumul, intitulat "Desen şi arhitectură", este în egală măsură un ghid în desen şi un excurs prin memoria anilor de studenţie şi ucenicie din timpul regimului comunist. Albumul "Petală" a prins formă plecând de la ideea unui material liric, în alt registru decât albumul social-politic "Oficial", apărut în 2008 - dublat de dorinţa unui altfel de sunet, care să "îmbrace" noile cântece în haine mai calde şi mai potrivite mesajului. Cartea care însoţeşte discul poartă acelaşi titlu şi este un album de versuri şi fotografii despre deliciile detaliilor cotidiene.

Lungmetrajele "Nunta mută", în regia lui Horaţiu Mălăele, şi "California Dreamin' (nesfârşit)", de Cristian Nemescu, vor reprezenta România la European Union Film Festival. Evenimentul este organizat în Bangkok şi Ching Mai de Delegaţia Comisiei Europene în Thailanda, în perioada 5 - 29 noiembrie. Filmele româneşti vor avea câte două proiecţii în cele mai prestigioase cinematografe din cele două localități. "Nunta mută" prezintă povestea a doi tineri îndrăgostiţi, care decid să îşi unească destinele într-o zi de joi. În mijlocul ceremoniei se anunţă moartea lui Stalin şi este declarat doliu internaţional de şapte zile. Nuntaşii hotărăsc, însă, să continue distracţia într-un mod mai puţin obişnuit. Filmul "California Dreamin' (nesfârşit)" a fost produs de MediaPro Pictures şi, pe lângă premiul "Un Certain Regard" la Festivalul de Film de la Cannes din 2007, mai are în palmares alte 12 premii obţinute la diverse festivaluri de film româneşti şi străine. Lungmetrajul regretatului Cristian Nemescu prezintă povestea unui tren NATO cu echipament militar care traversează România fără acte de transport, în timpul războiului din Iugoslavia.

Cântăreţul Robbie Williams va primi un premiu pentru întreaga carieră la cea de-a 30-a gală BRIT Awards. Manifestarea va avea loc la Londra, în februarie 2010. În vârstă de 35 de ani şi fost membru al trupei Take That, Robbie Williams a câştigat deja 11 BRIT Awards în calitate de artist solo şi alte patru împreună cu foştii săi colegi de trupă. El a susţinut recent un recital la Londra, după o pauză de trei ani, în cadrul unui concert difuzat de BBC, simultan, în 250 de cinematografe din lume. După ce a părăsit trupa Take That, Robbie Williams a avut un succes imens în cariera lui solo, reuşind să vândă peste 55 de milioane de albume pe plan mondial. Noul său single, "Bodies", a fost lansat în magazine pe 12 octombrie, urmând ca, pe 9 noiembrie, să apară pe piaţă şi albumul din care face parte, "Reality Killed The Video Star".

Festivalul Naţional de Teatru a avut de înfruntat o gravă problemă financiară în acest an a declarat, ieri, directorul manifestării, Cristina Modreanu.
Selecţionerul unic al festivalului a mai afirmat că, anul acesta, va fi un singur spectacol din străinătate care va deschide manifestarea, pe 31 octombrie, piesa 'Cântăreaţa cheală' de Eugene Ionesco. Aceasta va fi prezentată într-o triplă viziune regizorală, o montare a companiei franceze 'Les Intempestifs', în regia lui Jean Luc Lagarce, una a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, regizată de Tompa Gabor, iar alta a Teatrului German de Stat din Timişoara, fiind pusă în scenă de regizorul Alexandru Dabija. Anul acesta, FNT a programat, timp de nouă zile, nu mai puţin de 90 de evenimente. Publicul va putea vedea 21 de spectacole din toată ţara, cele mai bune din stagiunea trecută, cinci spectacole semnate de regizori debutanţi, şi un spectacol invitat din străinătate.

Teatrul Naţional Radiofonic a lansat, ieri, producţia radiofonică 'Drumul spre Damasc', trilogie de August Strindberg, cu ocazia aniversării a 160 de ani de la naşterea dramaturgului suedez. Acest text, de o importanţă majoră în dramaturgia universală, este pentru prima oară tradus în peisajul cultural românesc. Spectacolul 'Drumul spre Damasc' marchează prima reprezentare a capodoperei strindbergiene în România. Versiunea radiofonică a fost difuzată în şase părţi la Radio România Cultural, urmând ca în luna noiembrie să fie transmisă varianta integrală.

Ansamblul Operei Comice pentru Copii va susţine, în perioada 5-13 noiembrie, un turneu în India. Pe scenele din Mumbai, unde Opera va participa la Festivalul Internaţional de Film pentru Copii, va fi prezentat spectacolul 'Bătuta moldovenească'. În acest context vor avea loc două seminarii despre repertoriul dedicat copiilor şi despre impactul capodoperelor muzicale asupra copiilor, seminarii susţinute de Smaranda Oţeanu-Bunea, director al Operei Comice pentru Copii.

Spectacolul "Leonce şi Lena", după Georg Bűchner, în regia lui Horaţiu Mălăele, va avea premiera oficială pe 30 octombrie, la Teatrul de Comedie din Capitală. Din distribuţia piesei fac parte, printre alții, Dorina Chiriac, Bogdan Cotleţ, Gheorghe Dănilă, Şerban Georgevici, Meda Victor. Ilustraţia muzicală este semnată de Călin Grigoriu, iar coregrafia - de Răzvan Mazilu. Premiera oficială a spectacolului va avea loc pe 30 octombrie, la ora 19, la Sala Mare a Teatrului de Comedie.

Ediţia a X-a a festivalului internaţional de film documentar Astra Film Festival marchează, la Sibiu, 20 de ani de documentar românesc. Pentru aceasta, organizatorii au pregătit o suită de programe speciale, prin care îşi propun să promoveze cele mai noi realizări în domeniu, dar şi să asigure un viitor pentru producţiile autohtone. Ediţia din acest an a festivalului s-a deschis oficial aseară şi continuă până duminică. Potrivit organizatorilor vor fi proiectate 117 filme.

Lungmetrajul "Elevator", de Geroge Dorobanţu, va fi prezentat la Festivalul European de Film Psihanalitic. Evenimentul se va desfăşura de joi pană pe 1 noiembrie la Londra. Manifestarea va cuprinde, anul acesta, o selecţie de filme din Europa Centrală şi de Est, grupate sub titlul "Screen Memories from Eastern Europe". Festivalul European de Film Psihanalitic, aflat la cea de-a 5-a ediţie, include pelicule din Polonia, Croaţia, Ungaria, Estonia, Rusia, dar şi lungmetrajul britanic "Brief Encounter" , de David Lean. Institutul Cultural Roman prezintă filmul "Elevator", regizat de Gabriel Dorobanţu, după scenariul lui Gabriel Pintilei, pe 31 octombrie.

Celebra orchestră de cameră austriacă Johann Strauss Ensemble revine pentru a cincea oară in Romania. Aceasta va susţine concertul "Christmas in Vienna", la Sala Palatului din Bucureşti, pe 16 decembrie, de la ora 19.30. Prim solistul şi dirijorul spectacolului este Russell McGregor, concert maestru al orchestrei palatului Schonbrunn din Viena. El a avut ocazia să ii acompanieze şi "dirijeze", printre alţii, pe Luciano Pavarotti, Jose Carreras şi Ildiko Raimondi. Născut în Oxford, Russell a crescut şi a făcut primi paşi in muzică in Australia, loc in care s-a intors pentru un concert la Opera House din Sydney. In prezent, Russel locuieşte in Austria. Invitaţi speciali in spectacolul de la Bucureşti sunt soprana Romana Beutel şi baritonul Michael Havlicek.

Trupa Riff, care se numără printre veteranii rock-ului autohton, cu aproape 40 de ani de carieră, va canta în deschiderea concertului Chris Norman la Bucureşti. Evenimentul este programat pe 15 noiembrie, la Sala Palatului. Concertul lui Chris Norman face parte din turneul de promovare a celui mai recent album al artistului, "Chris Norman.The Hits! From His Smokie And Solo Years", lansat in februarie 2009. Fostul solist şi chitarist al trupei Smokie va interpreta atat piese noi, cat şi hit-uri ale sale din anii '70 - 80', precum "Midnight Lady", "I'll Meet You at Midnight" , "Don't Play Your Rock'n' Roll to Me" . Biletele au preţuri cuprinse intre 70 şi 250 de lei.

O retrospectivă a primei ediţii a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Timishort va fi prezentată, pe 30 octombrie, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Roman din Capitală. Potrivit ICR, cu ocazia acestei retrospective vor fi proiectate cele şase scurtmetraje caştigătoare la festival. Filmele vor fi prezentate de Paul Negoescu, director artistic al Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Timishort, şi de Andrei Gorzo, director artistic al Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT. Prima ediţie a Festivalului Timishort s-a desfăşurat in perioada 6 - 10 mai, la Timişoara, sub motto-ul "Cafea şi filme. Nouă ne plac scurte şi tari". Competiţia a inclus 16 pelicule, multe prezentate pentru prima dată in Romania iar două dintre ele chiar in premieră mondială - "Inainte şi după", de Andrei Cohn, şi "Cealaltă fiică", de Ştefan Munteanu.

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo va avea loc la Bucureşti, între 1 şi 10 noiembrie. Tot în cadrul festivalului pe 11 noiembrie va fi prezentat un concert la Iaşi iar pe 12 noiembrie, unul la Cluj-Napoca. Potrivit lui Răzvan Popovici, directorul festivalului, la SoNoRo sunt aşteptaţi anul acesta între 4.500 şi 5.000 de spectatori. Concertele din Capitală se vor desfăşura la Palatul Cotroceni, Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional, Palatul Bragadiru, Catedrala Sf. Iosif, Muzeul Naţional "George Enescu", Centrul Ceh, Ateneul Roman şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al Romaniei. SoNoRo va aduce publicului meloman 11 concerte şi 25 de artişti internaţionali.

Lungmetrajele "Cea mai fericită fată din lume", în regia lui Radu Jude şi "Francesca", de Bobby Păunescu, vor fi prezentate în selecţia oficială a celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Leeds. Evenimentul se va desfășura luna viitoare, intre 4 - 22 noiembrie. Potrivit site-ului oficial al evenimentului, selecţia prezintă cele mai recente pelicule ale unor cineaşti talentaţi din toate colţurile lumii. Festivalul Internaţional de Film de la Leeds dedică, de asemenea, o secţiune specială, în cadrul Short Film City, scurtmetrajelor româneşti.

Compania de balet a Operei Naţionale din Bucureşti a pregătit o audiţie naţională în premieră absolută, organizată de Simona Şomăcescu, pe 7 decembrie, alături de reprezentanţi ai liceului "Floria Capsali" şi coordonată de Suzanne Farrel, una dintre muzele legendarului coregraf George Balanchine. Audiţia, adresată elevilor din toate liceele de coregrafie din ţară, cu varste între 14 şi 18 ani, aleşi prin selecţie la nivelul fiecărei instituţii de invăţămant, are in vedere acordarea unei burse de studii in Statele Unite ale Americii, de trei săptămani, la departamentul de educaţie din cadrul centrului "John F. Kennedy" Performing Arts din Washington. Bursa, purtând numele "Exploring Balley with Suzanne Farrel", va fi programată în intervalul iunie-iulie al anului următor şi va presupune susţinere completă pentru caştigătorul acesteia, din partea instituţiei gazdă din Statele Unite, precum şi un program intens de antrenamente de balet clasic, de 12 ore pe zi.

Până pe 30 octombrie, locuitorii Bucureştiului pot descoperi încă universul chiar din centrul capitalei. Asociaţia Culturală “Noua Acropolă” şi Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” invită publicul capitalei la expoziţia de istorie a astronomiei “Descoperă UNIVERSUL”, în Pasajul Universităţii şi la Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Şuţu. Evenimentul este dedicat aniversării Anului Internaţional al Astronomiei 2009, proclamat de ONU pentru a marca 400 de ani de când Galileo Galilei a îndreptat pentru prima dată una din lunetele sale către bolta cerească.

O retrospectivă a primei ediţii a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Timishort va fi prezentată, pe 30 octombrie, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Român din Capitală. Potrivit ICR, cu ocazia acestei retrospective vor fi proiectate cele şase scurtmetraje câştigătoare la festival. Filmele vor fi prezentate de Paul Negoescu, director artistic al Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Timishort, şi de Andrei Gorzo, director artistic al Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT. Prima ediţie a Festivalului Timishort s-a desfăşurat în perioada 6 - 10 mai, la Timişoara, sub motto-ul "Cafea şi filme. Nouă ne plac scurte şi tari". Competiţia a inclus 16 pelicule, multe prezentate pentru prima dată în România (două chiar în premieră mondială - "Înainte şi după", de Andrei Cohn, şi "Cealaltă fiică", de Ştefan Munteanu).

România participă la festivalul Focus '89, din Bruxelles, dedicat căderii comunismului în Europa. Evenimentul este organizat de Uniunea Europeană a Institutelor Culturale din capitala Belgiei şi se va desfăşura între 9 şi 15 noiembrie. Invitaţii români la festival sunt: actorul Teodor Corban, care va prezenta, pe 12 noiembrie, filmul "A fost sau n-a fost", de Corneliu Porumboiu, în care interpretează unul din rolurile principale, arhitectul Adrian Ciocăzanu, directorul revistei Igloo Media, care va vorbi în cadrul conferinţei "Cities before and after 1989 (Oraşe înainte şi după 1989)", pe 11 noiembrie, şi Mihail Neamţu, doctor în teologie şi studii religioase al Universităţii din Londra, care va vorbi despre rezistenţa prin cultură şi grupul de la Păltiniş în cadrul conferinţei "Doors in walls", pe 10 noiembrie.
În programul Focus '89 mai figurează şi proiecţia filmului "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, pe 11 noiembrie - zi dedicată documentarelor.

Ansamblul Operei Comice pentru Copii va susţine, în perioada 5-13 noiembrie, un turneu în India. Pe scenele din Mumbai, unde Opera va participa la Festivalul Internaţional de Film pentru Copii, va fi prezentat spectacolul 'Bătuta moldovenească'. În acest context vor avea loc două seminarii despre repertoriul dedicat copiilor şi despre impactul capodoperelor muzicale asupra copiilor, seminarii susţinute de Smaranda Oţeanu-Bunea, director al Operei Comice pentru Copii.

Spectacolul "Leonce şi Lena", după Georg Bűchner, în regia lui Horaţiu Mălăele, va avea premiera oficială pe 30 octombrie, la Teatrul de Comedie din Capitală. Din distribuţia piesei fac parte, printre alții, Dorina Chiriac, Bogdan Cotleţ, Gheorghe Dănilă, Şerban Georgevici, Meda Victor. Ilustraţia muzicală este semnată de Călin Grigoriu, iar coregrafia - de Răzvan Mazilu. Premiera oficială a spectacolului va avea loc pe 30 octombrie, la ora 19, la Sala Mare a Teatrului de Comedie.

Documentarele "Doctorul nebun" şi "Ciobanul zburător", de Cătălin Muşat, vor fi proiectate pe 10 noiembrie, de la ora 18, la Seara de film a Institutului Cultural Român din Capitală, anunţă institutul. "Doctorul nebun" (2004), prezintă dependenţii de heroină de la marginea oraşului, pentru care Crăciunul e o zi ca oricare alta. Filmul a primit premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul DaKino din 2004. "Ciobanul zburător" (2008) prezintă viaţa anostă a cinci ciobani de la o stână din zona Sibiului, ce se schimbă brusc când în apropiere demarează construcţia unui aerodrom. Filmul a fost premiat la Atelierul Aristoteles de la Sibiu 2008, dar şi la Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi 2009, fiind desemnat cel mai bun documentar, şi a primit menţiuni speciale la Festivalul de Film de la Locarno şi la Festivalul DaKino, în 2008. Cele două filme, de 20 şi, respectiv, 26 de minute, vor fi prezentate de criticul de film Magda Mihăilescu. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, va avea loc la Bucureşti, între 1 şi 10 noiembrie, urmând ca pe 11 să prezinte un concert la Iaşi, iar pe 12 noiembrie - la Cluj-Napoca. Evenimentul va debuta în Sala Unirea a Palatului Cotroceni dar concerte sunt programate şi la Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional, Palatul Bragadiru, Catedrala Sf. Iosif, Muzeul Naţional "George Enescu", Centrul Ceh, Ateneul Român şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. SoNoRo aduce publicului meloman 11 concerte şi 25 de artişti internaţionali.

Lungmetrajul "Elevator", de Geroge Dorobanţu, va fi prezentat la Festivalul European de Film Psihanalitic. Evenimentul se va desfăşura de mâine până pe 1 noiembrie la Londra. Manifestarea va cuprinde, anul acesta, o selecţie de filme din Europa Centrală şi de Est, grupate sub titlul "Screen Memories from Eastern Europe". Festivalul European de Film Psihanalitic, aflat la cea de-a 5-a ediţie, include pelicule din Polonia, Croaţia, Ungaria, Estonia, Rusia, dar şi lungmetrajul britanic "Brief Encounter" , de David Lean. Institutul Cultural Roman prezintă filmul "Elevator", regizat de Gabriel Dorobanţu, după scenariul lui Gabriel Pintilei, pe 31 octombrie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!