DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
12.00 - 12.05
Ştiri culturale

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.05 - 13.00
Vorba de cultură • Realizatori Attila Vizauer si Emilia Stere

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

21 octombrie 2009

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorul Ion Cojar, care a murit la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 78 de ani, va fi depus, astăzi, între orele 10,00 şi 13,00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti. Slujba de înmormântare va avea loc tot astăzi, la cimitirul Sf. Vineri din Capitală. Ion Cojar a murit, duminică dimineaţă, într-un spital din București, unde era internat de aproximativ trei luni. Artistul, autor a peste o sută de spectacole de teatru, dintre care 34 au fost distinse cu premii la festivaluri şi concursuri naţionale, va fi înmormântat cu onoruri militare, deoarce în 2001 a fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul Steaua României în Grad de Ofiţer.

Ediția din acest a Zilelor Culturale ale Băncii Centrale Europene va fi dedicată României. Evenimentul va avea loc începând de astăzi și până pe 9 noiembrie, la Frankfurt am Main. Manifestarea celebrează anual cultura unei ţări din Uniunea Europeană. Programul Zilelor Culturale ale Băncii Centrale Europene include concerte de muzică clasică susţinute de Filarmonica "George Enescu", sub bagheta lui Cristian Mandeal, Nicolae Licareţ şi Gheorghe Zamfir, care vor interpreta lucrări de Enescu, Handel şi Schubert, tinerii pianişti Matei Bucur Mihăescu şi Alexandra Silocea, precum şi ansamblul Romanian Piano Trio. Acestora li se adaugă Grigore Leşe şi ansamblul său de muzică şi dansuri tradiţionale, precum şi pianistul Harry Tavitian şi percuţionistul Csaba Cserey, care vor oferi o mostră de jazz cu influenţe din folclorul român, maghiar şi armean. Scriitorii Mircea Cărtărescu şi Gabriela Adameşteanu vor fi prezenţi la Frankfurt am Main, cu ocazia Zilelor Culturale ale Băncii Centrale Europene, unde vor citi din operele lor.

Dezbaterea "Trădarea intelectualilor", la care vor participa Andrei Cornea, Cătălin Avramescu, Florin Ţurcanu şi Sorin Cucerai, va avea loc în această seară, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român din Capitală. Desfăşurată în cadrul programului "Pro şi contra la ICR", discuția va fi moderată de Ştefan Vianu. Participanţii vor încerca să răspundă la întrebări precum "Ce este un intelectual? Există oare o incompatibilitate între faptul de a fi intelectual şi pasiunile politice? Când şi cum decade ideea în ideologie? "Pro şi contra la ICR" este un program de dezbateri organizat de Institutul Cultural Român, care are ca valori centrale onestitatea interogativă şi curajul dezacordului cordial şi care îşi propune să promoveze eleganţa intelectuală ca instrument de cunoaştere într-un mediu public devenit tot mai străin de aceste opţiuni.

Spectacolul "Acasă la tata", de Mimi Brănescu, în regia lui Alexandru Dabija, va avea premiera astăzi, la Teatrul Act din Capitală. Din distribuţia piesei fac parte actorii Marcel Iureş, Gavril Pătru, Gabriela Popescu, Ada Simionică, Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu şi Constantin Drăgănescu. Durata spectacolului este de 90 de minute. Mimi Brănescu, cunoscut publicului şi din recentul film al lui Radu Muntean "Boogie", unde a interpretat personajul Penescu, care i-a adus şi un premiu Gopo pentru rol secundar, a mai jucat în pelicule precum "După ea", "Hârtia va fi albastră", "Moartea domnului Lăzărescu", "Filantropica".

Snow Patrol va lansa pe 9 noiembrie primul album best of din carieră. Intitulat "Up To Know" materialul va cuprinde cele mai îndrăgite piese ale formaţiei. Snow Patrol este una dintre cele mai mari şi mai îndrăzneţe trupe ale ultimului deceniu. După 15 ani de carieră şi cinci albume de studio, trupa irlandezo-scoţiană - formată din solistul şi compozitorul Gary Lightbody, basistul Paul Wilson, chitaristul Nathan Connolly, toboşarul Jonny Quinn şi clăparul Tom Simpson - a lansat balade, imnuri de festival, hituri radio, dar şi piese introspective. Toate acestea au fost incluse pe "Up To Know" - un album dublu ce cuprinde 30 de piese, single-uri, coveruri, rarităţi, piese de album, câteva cântece noi, precum şi compoziţii semnate Reindeer Section - un grup indie ce include elita chitariştilor scoţieni - Belle and Sebastian, Idlewild şi Teenage -, sub supravegherea lui Lightbody.

Regizorul, actorul şi profesorul Ion Cojar a încetat din viaţă ieri dimineaţă, într-un spital din Capitală, la vârsta de 78 de ani. Trupul neînsufleţit al acestuia va fi depus, miercuri, între orele 10 şi 13, în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti pentru cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu. Născut la 9 ianuarie 1931, Cojar a absolvit în 1955 Facultatea de Regie şi Teatru, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, unde a fost profesor din 1982. Ion Cojar a regizat peste 100 de spectacole de teatru, multe dintre ele distinse cu premii la festivaluri şi concursuri. Pentru stagiunea 2009-2010, Cojar pregătise pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti spectacolul "Idolul şi Ion Anapoda".

Adrian George Matus din Satu Mare a fost desemnat câştigătorul marelui premiu "Nicolae Labiş" la cea de a 41-a ediţie a Festivalului Naţional de Poezie "Nicolae Labiş", desfăşurat la Suceava şi Mălini la sfârşitul acestei săptămâni. Acesta a primit şi Premiul revistei "Convorbiri Literare" Iaşi.
Diana Cristea-Şerban din Târgovişte a obţinut premiul I şi Premiul revistei "Timpul" din Iaşi, Ştefania Anuţoiu din Râmnicu Vâlcea a câştigat premiul al doilea şi Premiul revistei "Porto Franco" din Galaţi, în timp ce premiul al III lea şi Premiul revistei "Ateneu" din Bacău a fost obţinut de Gianina Gheorghiu din Iaşi. Festivalul a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava în colaborare cu Societatea Scriitorilor Bucovineni, Colegiul Tehnic "Petru Muşat" Suceava, Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, Complexul Muzeal Bucovina şi Primăria comunei Mălini.

La Ceainaria din Librăria Cărtureşti are loc pe 23 octombrie, de la ora 20, vernisajul unei expoziţii de pictură semnatae de Alexandrina Hristov. Artista are doi invitaţi speciali care dau un plus de savoare evenimentului: Andrei Gheorghe şi Mitos Micleuşanu. Alexandrina şi instrumentiştii ce o acompaniază: Petre Ionuţescu - trompetă, clape; Gabriel Almaşi-chitară acustică, mandolă – vor interpreta câteva piese pentru iubitorii de artă care vor onora invitaţia la expoziţie. Aceasta va putea fi admirată până pe 31 octombrie 2009.

Principesa Margareta a primit, vineri, seara, la Ambasada Franţei, Ordinul "Legiunea de Onoare" pentru susţinerea unor "acţiuni caritabile de excepţie", după cum a subliniat ambasadorul Henri Paul, care i-a decernat decoraţia, în prezenţa Regelui Mihai şi a Reginei Ana. Fundaţia Principesa Margareta a României este una dintre primele organizaţii neguvernamentale din România. Aceasta dezvoltă şi susţine programe care îmbunătăţesc condiţiile de viaţă ale copiilor, tinerilor, familiilor şi vârstnicilor aflaţi în dificultate, stimulează solidaritatea între generaţii şi crează o punte de comunicare între copii, tineri şi vârstnici. Fundaţia se ocupă de peste 10 proiecte şi centre comunitare în ţară, având birouri şi la Londra, Geneva, Bruxelles, New York şi Paris.

Institutul Cultural Român din Madrid organizeaza începând de astăzi, trei expoziţii de fotografie din ciclul Memoria 1989. Acestea vor fi vernisate astăzi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în Spania, pe 21 octombrie, la Colegiul Beatriz Galindo, şi pe 23 octombrie, la Ateneul din Madrid. Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la căderea ''Cortinei de Fier'', la sediul Institutului Cervantes din Madrid va avea loc pe 22 octombrie şi masa rotundă cu titlul ''Rolul presei în perioadele de transformare''. Institutul Cultural Român Madrid, Institutul Cultural Polonez şi Centrul Ceh, membre ale EUNIC Spania (Reţeaua Institutelor Culturale Naţionale din Spania), împreună cu Ambasada Ungariei, au invitat jurnalişti experimentaţi din ţările Europei de Est, care-şi vor confrunta experienţa cu cea a colegilor spanioli.

Lia König, actriţă a Teatrului Habima din Tel Aviv, va fi vedeta Zilelor Culturii Israeliene la Bucureşti, eveniment care se desfăşoară între 20 şi 23 octombrie, la Teatrul Odeon. Seria manifestărilor începe cu un vernisaj de afişe de teatru israelian, urmat de one woman show-ul Liei König. Lia König s-a născut în Polonia, iar după cel de-al Doilea Război Modial a venit în România, unde a studiat actoria la Institutul de Teatru din Bucureşti. A fost angajată a Teatrului Evreiesc din Capitală, însă în 1961 a emigrat în Israel. Ea a devenit prima doamnă a teatrului israelian, o actriţă renumită a Naţionalului din această ţară - Teatrul Habima din Tel Aviv, unde activează şi în prezent. În 1987, Lia König a primit Premiul Israel, cea mai înaltă distincţie de stat. Recitalul care va fi prezentat la Teatrul Odeon din Capitală cuprinde o serie de monologuri din rolurile de succes pe care le-a jucat de-a lungul carierei la Teatrul Habima, într-un spectacol-omagiu dedicat instituţiei, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de existenţă.

A doua ediţie a festivalului Bucharest Masters of Jazz se va desfăşura între 23 – 25 octombrie. Deasemenea în luna noiembrie vor avea loc şi alte evenimente organizate tot sub egida Masters of Jazz. Bucharest Masters of Jazz a câştigat în 2008 premiul Asociaţiei Criticilor de Jazz, iar ediţia din acest an îi are ca artişti confirmati până în acest moment pe Richard Bona pe 23 octombrie, Power of Three – Chick Corea, Lenny White, Stanley Clarke pe 24 octombrie şi Jan Garbarek Group pe 25 noiembrie.

"Apocalipsa după şoferi" de Alexandru Solomon şi "Luni" de Marian Crişan se numără printre documentarele româneşti ce vor fi prezentate în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra. Evenimentul se va desfăşura între 26 octombrie şi 1 noiembrie, la Sibiu.
Potrivit organizatorilor, anul acesta, în cadrul Festivalului Internaţional Astra vor fi proiectate 117 filme. Pentru selecţie au fost înscrise peste 1.000 de filme, din toate colţurile lumii. În total 65 de producţii din 35 de ţări din Europa, America, Australia şi Asia concurează pentru premii în valoare totală de 25.000 de euro, în patru secţiuni: "Internaţional", "Europa", "România" şi "Student".

Filmul "Nunta lui Oli", în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, va participa în competiţia internaţională a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala (Suedia). Evenimentul se desfăşoară de astăzi până pe 25 octombrie, la Stockholm. Cu această ocazie, ICR Stockholm l-a invitat la festival pe producătorul filmului, Bogdan Crăciun, care va prezenta pelicula şi va participa, pe 24 octombrie, la evenimentul Breakfast at the festival - o întâlnire între regizori, producători şi public. Cu "Nunta lui Oli", Bogdan Crăciun a participat la mai multe festivaluri internaţionale şi a obţinut premiul pentru cel mai bun film românesc la Festivalul NexT 2009.
Filmul "Nunta lui Oli" a fost inclus în competiţia celei de-a 28-a ediţii a Festivalului de Scurtmetraj de la Uppsala, cea mai importantă manifestare de gen din Scandinavia, după ce, la ediţia trecută a evenimentului, "Interior. Scară de bloc" de Ciprian Alexandrescu a câştigat Premiul Special al Juriului, iar în 2007, "Lampa cu căciulă" de Radu Jude a câştigat Uppsala Grand Prix.

Ediţia 2009 a Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti aduce, sub genericul 'Opera Revival', cinci spectacole de operă, montate de regizori recunoscuţi de teatru, precum Mihai Măniuţiu, Alexandru Darie sau Ion Caramitru, dar şi de nume consacrate în producţiile de operă sau balet, şi anume Petrică Ionescu şi Gigi Căciuleanu. Seria de spectacole de operă începe chiar în primele două zile de festival, la Sala 'Toma Caragiu' a Teatrului Bulandra, unde va fi prezentat, pe 31 octombrie şi pe 1 noiembrie, de la ora 19, 'Orfeu şi Euridice' - o versiune de Adrian Enescu cu variaţiuni pe teme de Gluck, în regia lui Alexandru Darie. Producţia aparţine Teatrului Bulandra din Bucureşti, în colaborare cu Studioul Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess' din cadrul Operei Naţionale Bucureşti.

În cadrul Zilelor Culturii Israeliene, pe 21 octombrie, va avea loc la Teatrul Odeon, un concert de muzică tradiţională susţinut de Emil Aybinder Quartet şi Hanny Livne din Tel Aviv. Concertul se va concentra pe muzica tradiţională din Israel, Franţa, Balcani şi America de Sud. Emil Aybinder a orchestrat cântecele tradiţionale în felul său unic de a înţelege lumea şi a creat un amestec de ritmuri sălbatice şi sunete melancolice. Emil Aybinder s-a născut la Chişinău, iar în 1990 a emigrat în Israel. În anul 2000 a înfiinţat Departamentul de acordeon al Academiei de Muzică şi Dans din Ierusalim iar în 2002 a câştigat premiul Ministerului Culturii, Ştiinţei şi Sportului oferit de premierul israelian.

Ediţia 2009 a Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti aduce, sub genericul 'Opera Revival'Duminică, 1 noiembrie, de la ora 18,30, la Opera Naţională Bucureşti, spectacolul 'Macbeth' de Giuseppe Verdi, în regia lui Petrică Ionescu. Pe 6 noiembrie, de la ora 18,30, la ONB, publicul va putea vedea 'Evgheni Oneghin' de Piotr Ilici Ceaikovski, în regia lui Ion Caramitru, dirijor Iurie Florea, maestru de cor Stelian Olariu iar ziua de 8 noiembrie aduce la ONB 'Simfonia fantastică' - un spectacol de Gigi Căciuleanu, pe muzică de Hector Berlioz şi texte de Moliere, Shakespeare, Baudelaire, Verlaine, Rostand, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, cu Răzvan Mazilu în rolul titular. Totodată, prin secţiunea Opera Revival se păstrează anul acesta şi ideea extinderii festivalului în ţară. După ce anul trecut spectacole din festival s-au jucat la Sibiu şi la Timişoara, anul acesta FNT ajunge la Cluj.

Dezbaterea "Trădarea intelectualilor", la care vor participa Andrei Cornea, Cătălin Avramescu, Florin Ţurcanu şi Sorin Cucerai, va avea loc miercuri, de la ora 18, la Institutul Cultural Român din Capitală. Institutul Cultural Român şi Fundaţia Calea Victoriei organizează această dezbatere pornind de la cartea lui Julien Benda - "Trădarea cărturarilor/ La Trahison des clercs" (1927). Desfăşurată în cadrul programului "Pro şi contra la ICR", întâlnirea va fi moderată de Ştefan Vianu. Apărută în 1927, cartea "Trădarea cărturarilor", publicată în România la Humanitas, a marcat profund dezbaterea de idei din secolul al XX-lea.

Scriitorul Ştefan Agopian candidează, alături de criticul literar Nicolae Manolescu şi scriitorul Dan Mircea Cipariu, la funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Alegerile urmează să aibă loc pe 23 noiembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti. Agopian a declarat că, în linii mari, programul său este "unul de austeritate" şi are legătură cu criza economică. "Pentru că, în funcţie de criză, lucrurile se vor schimba în bine sau în rău", notează MEDIAFAX. Candidaţii la funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România îşi vor expune programele, pe larg, în cadrul Conferinţei Naţionale a USR, pe 23 noiembrie. În prezent, Uniunii Scriitorilor din România cuprinde 2.400 de membri, care activează în cele 12 filiale regionale organizate în România şi în filiala Chişinău.

Muzeul Naţional de Naţional de Istorie a României îi invită pe bucureşteni, până pe 13 noiembrie, la expoziţia de fotografie 3D 'Cunoaştere şi promovare- prin intermediul fotografiei stereoscopice', realizată de arhitectul Matei Filip. Printre obiectele fotografiate tridimensional se numără mitra arhiepiscopală, coiful princiar traco-getic de la Coţofeneşti, coroana Reginei Maria, Columna lui Traian, precum şi alte obiecte de patrimoniu expuse la Muzeul Naţional de Istorie. Totodată, vor fi prezentate fotografii ale unor machete ale locomotivelor 'Pacific' şi 'Călugăreni' (cea mai veche locomotivă cu aburi din România), machete ale diferitelor tipuri de vagoane şi locomotive care au circulat de-a lungul timpului în reţeaua feroviară din ţara noastră şi alte obiecte expuse la Muzeul Căilor Ferate Române. Fotografia stereoscopică creează efectul de spaţiu 3D prin suprapunerea a două imagini pe acelaşi suport (fotografie, hârtie, ecran), urmată de 'citirea' lor cu ajutorul unor ochelari speciali.

Pe 22 octombrie va avea loc la Teatrul Odeon din Capitală, o conferinţă despre teatrul israelian contemporan susţinută de profesorul universitar Andrei Strihan din Tel Aviv. Acesta, doctor în estetică, a fost profesor la Institutul de Teatru din Bucureşti (1950-1976) şi la Facultatea de Arte din Tel Aviv. Este autorul a numeroase cărţi şi studii de teoria şi istoria teatrului publicate în Israel, Franţa, Germania, Marea Britanie, Brazilia, Italia, Chile şi România. În aceeaşi zi va fi prezentat spectacolul de dans "32 de minute de dragoste", realizat de Amit Goldenberg şi Yaara Dolev (Tel Aviv), câştigători ai Bienalei pariziene de dans. Deasemenea pe 23 octombrie va avea loc lansarea cărţii "Dramaturgi israelieni de azi", editată de Fundaţia "Camil Petrescu", urmată de spectacolul-lectură "Ziua Iertării", de Hanna Azoulay-Hasfari, în regia Marei Roşu. Aceste evenimente au loc în cadrul Programului Zilelor Culturii Israeliene.

La sfârşitul lunii octombrie, copiii care au absolvit primul an de cursuri organizate de Teatrul Vienez de Copii vor arată ce au învaţat la această veritabilă "mini-şcoală de teatru" prin intermediul a cinci reprezentaţii cu spectacolul "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare. Întâlnirile cu micii artişti vor avea loc la Sala Rapsodia, pe 29 si 31 octombrie şi 4, 11 şi 14 noiembrie. Teatrul Vienez de Copii propune o metodă specială de lucru cu copiii, bazată pe un set de exerciţii care îmbunătăţesc dezvoltarea funcţiilor cerebrale şi respectiv aptitudinile creative şi de comunicare ale copiilor. Rezultatele au fost, de la an la an, cu fiecare proiect, impresionante, atragând atenţia cercetătorilor din domeniu, care au urmarit efectul acestei metode - deja de tradiţie în patria lui Mozart - într-un studiu pe două grupe de copii, alese la întâmplare.

La Ceainaria din Librăria Cărtureşti are loc pe 23 octombrie, de la ora 20, vernisajul unei expoziţii de pictură semnatae de Alexandrina Hristov. Artista are doi invitaţi speciali care dau un plus de savoare evenimentului: Andrei Gheorghe şi Mitos Micleuşanu. Alexandrina şi instrumentiştii ce o acompaniază: Petre Ionuţescu - trompetă, clape; Gabriel Almaşi-chitară acustică, mandolă – vor interpreta câteva piese pentru iubitorii de artă care vor onora invitaţia la expoziţie. Aceasta va putea fi admirată până pe 31 octombrie 2009.

Un curs de iniţiere în producţia de documentar - "Before You Go" - dedicat studenţilor doctoranzi în ştiinţe sociale şi jurnalism va fi găzduit de Festivalul Internaţional Astra. Evenimentul se va desfăşura între 26 octombrie şi 1 noiembrie, la Sibiu. Cursul, organizat de Astra Film Sibiu şi University College London va avea loc de mâine până 24 octombrie. La acest curs participă studenţi din România, Ungaria, Austria şi Grecia. Trainerul atelierului este regizorul britanic Michael Yorke, care este convins că în Sibiu citam "domneşte spiritul documentarului". "Before You Go" îi introduce pe participanţi în toate aspectele elementare ale producţiei unui documentar şi se va finaliza cu editarea colectivă a unui scurt documentar despre piaţa agroalimentară Cibin. Atelierul, desfăşurat în săptămâna premergătoare festivalului Astra Film, implică aproximativ opt ore de lucru pe zi, participanţii folosindu-se de documentare devenite celebre cu rolul de studii de caz. Totodată, fiecare participant va trebui să realizeze un film documentar despre subiectul pe care îl abordează în teza de doctorat.

Institutul Cultural Român din Madrid organizeaza începând de astăzi, trei expoziţii de fotografie din ciclul Memoria 1989. Acestea vor fi vernisate astăzi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în Spania, pe 21 octombrie, la Colegiul Beatriz Galindo, şi pe 23 octombrie, la Ateneul din Madrid. Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la căderea ''Cortinei de Fier'', la sediul Institutului Cervantes din Madrid va avea loc pe 22 octombrie şi masa rotundă cu titlul ''Rolul presei în perioadele de transformare''. Institutul Cultural Român Madrid, Institutul Cultural Polonez şi Centrul Ceh, membre ale EUNIC Spania (Reţeaua Institutelor Culturale Naţionale din Spania), împreună cu Ambasada Ungariei, au invitat jurnalişti experimentaţi din ţările Europei de Est, care-şi vor confrunta experienţa cu cea a colegilor spanioli.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!