DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

16 octombrie 2009

Libraria Humanitas Kretzulescu găzduieşte astăzi de la ora 12, o discuţie despre Commedia dell'Arte, proiect al Teatrului Masca şi colecţia "Biblioteca italiană" a Editurii Humanitas. La dezbatere participă Michele Modesto Casarin, Mihai Malaimare, Corina Anton şi Vlad Russo. Cu acest prilej va fi pus în scenă un fragment din spectacolul Sluga la doi stăpâni de Carlo Goldoni, jucat de actorii Teatrului Masca. Proiectul Commedia dell'Arte, un adevarat workshop, un periplu de-a lungul a două secole de teatru, cuprinde spectacole în regia lui Michele Modesto Casarin şi a lui Mihai Malaimare. Aceste reprezentaţii teatrale se adresează nu numai publicului avizat, studenţi la arte şi oameni de teatru, ci oricărui tip de spectator şi oricărei varste.

Scriitorii Doina Ruşti, Filip Florian, Robert Şerban şi Lucian Dan Teodorovici sunt prezenţi la ediţia de anul acesta a Târgului de carte de la Frankfurt. Robert Şerban se află la Frankfurt pentru a-şi lansa traducerea în germană a volumului de versuri 'Cinema la mine-acasă', carte apărută la Editura Cartea Românească, în anul 2006. El va citi deasemenea câteva poeme în limba română din volumul 'Heimkino, bei mir', publicat de Editura Pop, în traducerea lui Hellmut Seiler, care va fi prezentat astăzi, la standul României. Tot astăzi, Robert Şerban va prezenta romanul 'Fantoma din moară' de Doina Ruşti, apărut la Editura Polirom, în anul 2008, în colecţia 'Ego. Proză'. Scriitorul Filip Florian va participa la o lectură-dezbatere, în cadrul târgului, mâine, alături de scriitorul Attila Bartis. Scriitorul va citi un fragment din romanul 'Zilele regelui', în limba română, fragmentul în limba germană urmând a fi citit de Georg Aescht. Tot mâine, la standul naţional, va fi prezentată traducerea în germană a volumului de povestiri 'Atunci i-am ars două palme' de Lucian Dan Teodorovici (Polirom, 2004). Târgul de carte de la Frankfurt se va încheia duminică.

Un număr de 69 de creatori literari din România s-au înscris cu lucrări la cea de a 41-a ediţie a Festivalului Naţional de Poezie "Nicolae Labiş" ce se desfăşoară la Suceava şi Mălini, de astăzi până duminică, invitatul special al festivalului fiind scriitorul sârb Adam Puslojić. La festival vor avea loc lansări de carte, o conferinţă susţinută de scriitorul sârb Adam Puslojić urmată de lansarea cărţii sale "Asimetria durerii" apărută în anul 2008 la Editura Proema, apoi în cursul zilei de sâmbătă va avea loc un microrecital de poezie, lansarea cărţii "Caiete Mălinene -2009", precum şi festivitatea de premiere şi recitalul laureaţilor. La festival va participa şi sora poetului, Margareta Labiş.

Compania Naţională de Teatru "ArCa LuI nOe" prezintă duminică, 18 octombrie, de la ora 19 în CLUB A din Bucureşti comedia extraordinară “ O noapte Furtunoasă” după Ion Luca Caragiale. Spectacol a fost distins în 2008 cu Trofeul Festivalului Naţional de Teatru "Histrioniada" la Cluj-Napoca. Potrivit organizatorilor spectacolul este colorat şi bogat iar tinerii actori amatori dau viaţă unor personaje pline de carismă, umor şi generează adevărate crize de râs pe muzicile lui Goran Bregovici şi Emir Kusturika. Regia este semnată de ALEXANDRU ROBERT NAGY. Intrarea costa 7 lei dar grupurile de 4 persoane plătesc doar 3 bilete.

Pelicula 'Constantin şi Elena', în regia lui Andrei Dăscălescu, participă la cel mai important Festival de film documentar din Portugalia - 'Doclisboa', eveniment desfăşurat de ieri până pe 25 octombrie. Documentarul românesc va fi prezentat, la Lisabona, în cadrul secţiunii 'Competiţie internaţională' şi va fi proiectat în trei sesiuni: mâine şi pe 21 octombrie, la Cinema Londres, iar pe 23 octombrie, la Culturgest/ Grande Auditório, în prezenţa regizorului. Organizat de Apordoc (Asociaţia Portugheză pentru Film Documentar), Doclisboa prezintă, în premieră, cele mai bune documentare din ultima vreme şi reuneşte o serie de programări în afara competiţiei, incluzând retrospectiva unui autor celebru.

Ştefan Agopian candidează la funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Alegerile se vor desfășura pe 23 noiembrie la Teatrul Naţional Bucureşti. Până în prezent, contracandidaţii scriitorului sunt actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, criticul Nicolae Manolescu, şi scriitorul Dan Mircea Cipariu. Agopian a declarat că, în linii mari, programul său este "unul de austeritate" şi are legătură cu criza economică. Născut în 1947, Ştefan Agopian este prozator şi publicist. A debutat în presă în 1970, la revista Luceafărul, şi editorial în 1979, cu romanul "Ziua mâniei".

"Katalin Varga" de Peter Strickland a câştigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj străin la Festivalul Internaţional de Film de la Calgary. "Katalin Varga" a fost unul dintre cele trei filme româneşti prezentate anul acesta la evenimentul din Canada, alături de "Poliţist, adjectiv" în regia lui Corneliu Porumboiu şi "Cea mai fericită fată din lume" de Radu Jude. Ajuns la cea de-a zecea ediţie, Festivalul Internaţional de Film de la Calgary este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Canada, având ca scop promovarea valorilor cinematografiei internaţionale. În perioada 13 - 22 noiembrie, pelicula "Katalin Varga" va fi prezentă şi la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic, în secţiunea Balkan Survey.

Poeta Ileana Mălăncioiu a câştigat premiul pentru Opera Omnia, în timp ce muzicienii Remus Azoiţei şi Eduard Stan au obţinut premiul pentru Opera Prima, la gala Prometheus. Juriul a fost format, ca şi în ceilalţi ani, din Andrei Pleşu - preşedinte, Livius Ciocârlie, Dumitru Avakian, Aurelia Mocanu şi Alexandru Dabija. La categoria Opera Omnia, ce vizează artişti deja consacraţi, au mai fost nominalizaţi violoncelistul Cătălin Ilea (secţiunea Muzică), pictorul Florin Ciubotaru (Arte vizuale) şi directorul de fotografie Florin Mihăilescu (secţiunea Artele spectacolului). Câştigătorii categoriei Opera Prima, violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, i-au avut drept contracandidaţi pe criticul Simona Sora, sculptorul Virgil Scripcariu şi regizorul Alexandru Mâzgăreanu.

Peste 12 milioane de pagini scanate din mai mult de 110.000 de publicaţii din Uniunea Europeană pot fi descărcate gratuit din EU Bookshop Digital Library, care va fi lansată astăzi, la Târgul de Carte de la Frankfurt. Platforma va pune la dispoziţia publicului toate publicaţiile tipărite de Publications Office în numele instituţiilor, agenţiilor şi organismelor Uniunii Europene începând cu 1952. Arhivele Publications Office reprezintă o adevărată comoară în materie de istorie europeană. Documente precum discursul lui Jean Monnet, preşedinte al Înaltei Autorităţi, în Adunarea Comună reunită în primă sesiune în septembrie 1952, sau raportul general al Comunităţii în limba franceză, din 1953, pot fi consultate virtual prin intermediul Publications Office Digital Library. În plus, noi documente se adaugă în biblioteca digitală în fiecare zi.

Calota polară arctică va dispărea complet în timpul verii "peste 20-30 de ani". În plus peste mai puţin de 10 ani, Oceanul Arctic va fi considerat o cale maritimă sigură. La aceste concluzii au ajuns oamenii de ştiinţă în urma unui studiu realizat de exploratorul Pen Hadow. Cercetarea a avut la bază miile de date recoltate în timpul unei misiuni de 73 de zile, organizată în primăvara anului trecut. Obiectivul lui Hadow era măsurarea pe timpul iernii, pe teren, a grosimii banchizei, pentru a spori acurateţea previziunilor ştiinţifice asupra topirii calotei arctice. De-a lungul celor 450 de kilometri parcurşi de echipa de exploratori, grosimea medie a gheţii era de 1,8 metri, iar în zona crestelor formate prin presiune, aceasta ajungea la 4,8 metri. În opinia lui Martin Sommerkorn de la World Wide Fund for Nature, unul dintre organizatorii expediţiei, "studiul prezintă un tablou foarte sumbru în ceea ce priveşte topirea banchizei", deoarece acest fenomen este mult mai rapid decât preconizările specialiştilor, iar dispariţia banchizei va avea un impact care se va întinde dincolo de Oceanul Arctic.

România se numără printre cele 31 de noi state alese membre în Consiliul Executiv al UNESCO. Noile ţări se alătură altor 27 din Consiliul Executiv, ce are 58 de state membre şi care se reuneşte de două ori pe an pentru a analiza implementarea programelor adoptate în Conferinţa Generală a UNESCO, ce are loc o dată la doi ani. România va fi reprezentată în consiliu de delegatul permanent al ţării la UNESCO Nicolae Manolescu. Apartenenţa ţării noastre la consiliu presupune participarea la adoptarea strategiilor organizaţiei, în domeniile cultură, educaţie, ştiinţă şi comunicaţii, precum şi la soluţionarea problemelor curente cu care se confruntă instituţia. La Conferinţa Generală UNESCO, ce a avut loc ieri, a fost confirmată în funcţia de director general al organizaţiei Irina Bokova, din Bulgaria.

Muzeul Naţional de Istorie a României îi invită pe bucureşteni, începând de astăzi şi până pe 13 noiembrie, la expoziţia de fotografie 3D 'Cunoaştere şi promovare- prin intermediul fotografiei stereoscopice', realizată de arhitectul Matei Filip. Printre obiectele fotografiate tridimensional, ce pot fi admirate, se numără mitra arhiepiscopală, coiful princiar traco-getic de la Coţofeneşti, coroana Reginei Maria, Columna lui Traian, precum şi alte obiecte de patrimoniu expuse la Muzeul Naţional de Istorie. Expoziţia se va contura în jurul ideii de cunoaştere şi promovare, prin efectul iluziei optice al fotografiilor stereoscopice, iluzie care creează senzaţia de apropiere, de profunzime şi pătrundere în spaţiul fotografiei, de dilatare a timpului, precum şi senzaţia experimentării fizice a unor lucruri aflate la depărtare.

Clopotul din turnul Pieţei Sfatului din Braşov va bate din nou, mâine, după mai bine de 50 de ani în care nu a mai fost pus în funcţiune. Evenimentul va fi organizat în stilul secolului al XVII-lea, cu cinci turnari care vor chema lumea în centrul oraşului cu sunete de trompetă. Potrivit directorului Muzeului de Istorie Braşov, Radu Ştefănescu, ceremonia "Clopotului uitat", care datează din anul 1690, va începe, mâine dimineaţă. La ora 12.00 clopotul din turn va fi acţionat manual şi va bate de 12 ori, pentru prima dată după 50 de ani. Apoi, turnarii vor cânta trei partituri distincte specifice celor trei comunităţi din cetate: română, săsească şi maghiară.

Orchestra Naţională Radio va deschide, mâine seara, stagiunea 2009-2010 cu un concert extraordinar. Evenimentul va avea loc la Ateneul Român, sub conducerea muzicală a dirijorului Jin Wang, avându-l ca solist pe pianistul Dan Grigore. Prima parte a programului va cuprinde Uvertura festivă de Dimitrie Şostakovici şi Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră op.18 de Serghei Rachmaninov, iar a doua va cuprinde fragmente din cele trei suite din baletul Romeo şi Julieta de Serghei Prokofiev. Următorul concert al Orchestrei Naţionale Radio va avea loc, duminică, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, avându-i ca solişti pe violoniştii Gabriel Croitoru şi Anda Petrovici, violoncelistul Marin Cazacu şi pianistul Nicolae Licareţ.

Actorii Hugh Jackman, Quentin Tarantino, Tobey Maguire şi Megan Fox vor fi prezenţi, mâine, la gala "Scream 2009". Este vorba despre un eveniment anual prin care sunt celebrate producţiile de televiziune şi cinematografice aparţinând genurilor fantasy, horror şi science-fiction. Cei patru şi-au confirmat prezenţa la această gală, transmisă de postul de televiziune Spike TV, de la Greek Theater din Los Angeles, pe 27 octombrie. Fanii filmelor din aceste categorii au putut să îşi voteze favoriţii online pe site-ul oficial al postului tv care difuzează gala, spike.com. Vampirii vor fi bine reprezentaţi la gala din acest an. Întreaga distribuţie a serialului HBO "True Blood", dar şi Taylor Lautner, starul din "Twilight", vor participa la această ceremonie, unde vor fi prezentate şi câteva imagini din "New Moon", următorul film din franciza "Amurg".

Cea de-a cincea ediţie a festivalului Jazz and More va debuta astăzi la Sibiu. În cadrul evenimentului vor fi programate numeroase concerte, workshop-uri şi vor fi editate CD-uri şi materiale video cu artiştii participanţi în festival. Jazz and More începe la ora 15.00, cu Masterclass-ul pe tema improvizaţiei libere prezentat de The Fonda/Stevens Group, urmat de concerte de la ora 18.00 până la 23.00, când va începe afterparty-ul din Atrium Cafe. Mâine şi duminică concertele vor începe de la orele 17.00. Jazz And More Festival Sibiu este evenimentul celor mai reprezentative curente muzicale contemporane. Festivalul prezintă artişti ce au ales explorarea în locul banalului convenţiei. Evenimentul se va desfâșura la Teatrul Gong din Sibiu.

"Dragoste în timpul liber", a doua parte a filmului-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", va avea premiera pe 23 octombrie, la Cinema Studio din Capitală. Evenimentul se va desfășura în prezenţa echipei peliculei şi a poetului Mircea Dinescu, acesta urmând să vorbească publicului despre "iubiri vesele şi triste sub comunism". "Dragoste în timpul liber", ultima parte a filmului colectiv "Amintiri din Epoca de Aur", scris, coregizat şi produs de Cristian Mungiu, va rula începând cu 23 octombrie în cinematografele din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Bacău şi Piteşti. Cu ocazia premierei va fi expusă în holul cinematografului Studio o colecţie de obiecte din perioada anilor '80, adunate împreună cu Metropotam.ro. Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur" este compus din şase scurtmetraje, regizate de Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Răzvan Mărculescu, Hanno Hoefer şi Constantin Popescu.

Dezbaterea "Trădarea intelectualilor", la care vor participa Andrei Cornea, Cătălin Avramescu, Florin Ţurcanu şi Sorin Cucerai, va avea loc miercuri, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român din Capitală. Desfăşurată în cadrul programului "Pro şi contra la ICR", discuția va fi moderată de Ştefan Vianu.
Participanţii vor încerca să răspundă la întrebări precum "Ce este un intelectual? Există oare o incompatibilitate între faptul de a fi intelectual şi pasiunile politice? Când şi cum decade ideea în ideologie? "Pro şi contra la ICR" este un program de dezbateri organizat de Institutul Cultural Român, care are ca valori centrale onestitatea interogativă şi curajul dezacordului cordial şi care îşi propune să promoveze eleganţa intelectuală ca instrument de cunoaştere într-un mediu public devenit tot mai străin de aceste opţiuni.

Elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal au posibilitatea de a se înscrie la concursul anual de matematică Viitori Olimpici. Competiţia se va desfăşura prin intermediul site-ului viitoriolimpici.ro. Concursul are scopul de a pregăti gratuit cât mai mulţi elevi, în vederea participării la olimpiada naţională de matematică. În plus, viitorii olimpici au posibilitatea să se cunoască şi să-si compare performanţele, înainte de începerea competiţiei naţionale. Site-ul oferă, de asemenea, informaţii utile şi materiale interesante precum articole, profile, sfatul psihologului. Proiectul a fost creat la iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi Intuitext.

Alejandro Gonzalez Inarritu a fost desemnat preşedintele juriului competiţiei oficiale a Festivalului de Film de la Tokyo. Regizorul mexican nu este străin de acest eveniment - în anul 2000, el a câştigat Marele Premiu al evenimentului cu pelicula sa de debut, intitulată "Iubiri şi câini/ Amores Perros". În 2006, Inarritu a filmat un fragment din filmul său, "Babel", în Tokyo, iar actriţa japoneză Rinko Kikushi a fost nominalizată la Oscar la categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar", pentru prestaţia sa din această peliculă, în care a interpretat rolul unei adolescente nipone, cu deficienţe auditive. Cea de-a 22 ediţie a Festivalului de Film de la Tokyo va debuta mâine și se va desfăşura până pe 25 octombrie.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti se va desfăşura începând de mâine şi până pe 23 octombrie. Din agenda evenimentului nu vor lipsi concerte de muzică barocă, renascentistă şi medievală. De asemenea, programul va cuprinde și spectacole de muzică bizantină şi gregoriană. Interpretarea specifică acestor perioade ale muzicii vechi se face într-o manieră autentică, pe instrumente cu istorie sau pe replici moderne ale acestora (clavecin, lăută, harpă, vioară barocă, instrumente de suflat). Pe afişul ediţiei de anul acesta apar nume sonore ale muzicii vechi precum: Hopkinson Smith, dansatorii Mary Collins şi Steven Player, Petra Müllejans, Hannelore Devaere, Ketil Haugsand şi formaţia Floripari. De asemenea, festivalul va găzdui un master class de muzică de cameră şi improvizaţie susţinut de Hopkinson Smith.

Expoziţia de fotografie intitulată "Povestiri din Himalaya" şi realizată de fotograful Mihai Moiceanu va fi vernisată, astăzi, la sediul Primăriei din Sibiu. Manifestarea va include imagini cu decorul exotic al Nepalului, viaţa, tradiţiile şi obiceiurile localnicilor. Cea mai nouă expoziţie realizată de fotograful Mihai Moiceanu va fi prezentată, în premieră naţională, publicului din Sibiu.Vernisajul va avea loc, astăzi, de la ora 18.00, în holul Primăriei, şi deschide seria expoziţiilor programate în ţară în 2009 şi 2010, când "Povestirile din Himalaya" vor ajunge la Bucureşti, Brăila, Craiova, Oradea, Iaşi şi Cluj-Napoca. Evenimentul se va desfăşura într-o atmosferă specifică, din care nu vor lipsi steagurile de rugăciune şi ceaiul tibetan.

Dramaturgul şi regizoarea Gianina Cărbunariu şi artistul vizual Maria Drăghici se numără printre participanţii la o dezbatere despre artele vizuale ce va avea loc mâine, la Clubul Green Hours din Bucureşti. La discuţia moderată de criticul de teatru Iulia Popovici mai sunt invitaţi Kinga Boros, Eduard Gabia, Irina Gâdiuţă, Bogdan Georgescu şi Constantin Vică. În cadrul dezbaterii, participanţii vor încerca să răspundă la întrebări precum "Cine este spectatorul emancipat căruia i se adresează astăzi o bună parte din eforturile artiştilor contemporani?"sau "Reuşesc aceste eforturi să înlăture ierarhii tradiţionale între cel care contemplă şi cel care actează (acţionează)?"

Spectacolul "Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului", în regia lui Silviu Purcărete, o producţie a Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, va fi prezentat la Festivalul Teatrelor Naţionale de la Varşovia. Evenimentul aduce pe scena poloneză piese celebre ale celor mai importante instituţii teatrale europene. Ediţia din 2009 a festivalului, desfăşurată până pe 20 noiembrie, include spectacole de mare succes din repertoriul a şase instituții cu nume ilustre: Comedia Franceză din Paris, Burgtheater din Viena, Piccolo Teatro din Milano, Teatrul Aleksandrinski din Sankt Petersburg, Teatrul Naţional "Ivan Vazov" din Bulgaria şi Teatrul Naţional din Craiova. Cele două reprezentaţii ale instituției craiovene, sprijinite de Institutul Cultural Român din Varşovia, vor avea loc astăzi și mâine.

Membrii grupului pop A-ha au anunţat că se vor despărţi, după 25 de ani de carieră şi la doar câteva luni după ce cel mai recent album al lor a ajuns în primele zece poziţii în topurile muzicale britanice. Trioul norvegian a precizat că această despărţire le va permite să se ocupe de "celelalte aspecte importante din viaţă, să participe la acţiuni umanitare, să facă politică sau orice altceva". Trupa s-a înfiinţat în 1982 şi a înregistrat primul succes trei ani mai târziu. Printre piesele grupului devenite celebre pe plan internaţional, în anii 1980, se numără "The Sun Always Shines On TV", "Crying in the rain" şi "Take On Me". Cel mai recent album al grupului, "Foot Of The Mountain", marchează o revenire la rădăcinile muzicii pop electronice, după ce, în ultimii ani, A-ha a compus mai mult balade melodioase. Discul a urcat până pe locul al cincilea în topul albumelor din Marea Britanie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!