DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.00 - 16.30
Scena si ecranul • Realizatori Anisora Dumitrescu si Mariana Ciolan.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

15 octombrie 2009

O expoziţie intitulată "Eleganţă bucureşteană", dedicată evoluţiei modei bucureştene de-a lungul ultimilor 150 de ani, va fi vernisată astăzi, la ora 14.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României. Publicul va putea admira colecţia de costume a Adinei Nanu, precum şi piese din colecţiile MNIR. Cu această ocazie muzeul va expune şi frumoasa rochie purtată de Regina Maria, în 1896, la petrecerea ce a urmat încoronării Ţarului Nicolae al II-lea. Expoziţia consacrată în totalitate costumului de damă şi bărbătesc urmăreşte evoluţia modei, prin prezentarea a peste 60 de ţinute. Vizitatorul are ocazia să călătorească în timp, descoperind farmecul vremurilor de altădată (crinolinele), cât şi al celor mai recente (jeanşii). Intervalul de timp pe care îl va marca expoziţia - ca perioadă istorică - este cuprins între 1850 şi 2000.

Documentarul "Constantin şi Elena", de Andrei Dăscălescu, va fi proiectat în competiţia internaţională a Doclisboa. Este vorba despre cel mai important festival de film documentar din Portugalia. Evenimentul se va desfăşura începând de astăzi şi până pe 25 octombrie. Organizat de Asociaţia Portugheză pentru Film Documentar, Doclisboa prezintă, în premieră, cele mai bune documentare din ultimul an."Constantin şi Elena", primul film de lungmetraj al lui Andrei Dăscălescu, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2009 şi a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, premiul special pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de la Sarajevo 2009 şi premiul First Appearance la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam din 2008.

O expoziţie cu 300 de piese din tezaurul naţional, intitulată "Aurul dacilor", va fi deschisă la Muzeul de Istorie din Suceava, începând de astăzi și până pe 25 octombrie. Printre exponate se vor număra şi patru din cele 12 brăţări dacice. Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, a declarat că expoziţia va cuprinde 300 de piese de tezaur şi piese individuale, respectiv bijuterii, monede din argint şi aur, opaiţe, sfeşnice, cupe, cu o valoare de 1,4 milioane de euro, cantitatea de metale preţioase fiind de aproximativ 20 de kilograme. Ursu a precizat că exponatele provin de la muzee din Bucureşti, Deva, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Iaşi şi Suceava.

Spectacolul 'Regele Cerb', după un text de Carlo Gozzi, în regia lui Michele Modesto Casarin, va avea premiera mâine seară, de la ora 20,00, la Teatrul Masca din Capitală. În distribuţie se regăsesc nume precum Bogdan Angelescu, Dora Iftode, Ana Maria Pâslaru, Valentin Mihalache, Ioana Macarie sau Alex Rizescu. Coregrafia spectacolului este semnată de Ioana Macarie, costumele, măştile şi decorul de Licia Lucchese şi Stefano Perocco di Meduna.Vorbind despre 'Regele Cerb', Carlo Gozzi îl numeşte o 'oglindă morală alegorică', dar sub aparenţa de poveste orientală, dincolo de înfăţişarea de comedie dat de jocul actoricesc specific stilului commedia dell'arte, piesa dezvăluie profunzimi nebănuite. Bucureştenii vor putea vedea 'Regele Cerb' şi în avanpremieră, în această seară, de la ora 20,00.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma debutează astăzi. Organizatorii manifestării au redus drastic valoarea trofeului principal al evenimentului. Astfel premiul Marco Aurelio d'Oro, care până acum era de 200.000 de euro, la ediția din 2009 va fi de doar 40.000 de euro. În anii precedenţi, valoarea ridicată a premiilor oferite de acest festival, înfiinţat în 2006, a reprezentat una dintre caracteristicile principale ale evenimentului. Organizatorii au refuzat să comenteze motivele pentru care au decis să micşoreze valoarea premiului principal. Regizorul Milos Forman va prezida juriul ediţiei din 2009, din care mai fac parte arhitectul italian Gae Aulenti şi regizorul Gabriele Muccino. Acestora li se vor adăuga cineastul Senta Berger, de la Academia de Film Germană, scenaristul francez Jean-Loup Dabadie, scriitoarea algeriană Assia Djebar şi regizorul rus Pavel Lungin.

Filarmonica de Stat Oradea organizează cea de-a II-a ediţie a Festivalului de Muzică Franceză, care cuprinde două concerte simfonice, astăzi, respectiv pe 22 octombrie, în sala 'Enescu-Bartók'. Potrivit directorului filarmonicii, Todor Albert, invitatul principal al festivalului va fi cunoscutul şef de orchestră Leonardo Gasparini, dirijor italian stabilit la Paris, invitat permanent al stagiunilor de concerte din Oradea. El a dirijat şi organizat, în colaborare cu Institutul Cultural Francez, primul festival de muzică franceză la Oradea, în primăvara anului 2006. Invitaţi în festival vor fi sopranele Audrey Michael şi Chloé Lévy şi compozitorul-violoncelist Dominique de Williencourt. Programul concertelor va cuprinde compoziţii cunoscute din repertoriul impresionist francez (Debussy, Ravel), precum şi piese de muzică contemporană semnate de actuali autori francezi: compozitorul-dirijor Amaury du Closel, autorul de muzică de filme Antoine Duhamel sau Dominique de Williencourt.

Pelicula 'Constantin şi Elena', în regia lui Andrei Dăscălescu, participă la cel mai important Festival de film documentar din Portugalia - 'Doclisboa', eveniment desfăşurat de astăzi până pe 25 octombrie. Documentarul românesc va fi prezentat, la Lisabona, în cadrul secţiunii 'Competiţie internaţională' şi va fi proiectat în trei sesiuni: pe 17 şi 21 octombrie, la Cinema Londres, iar pe 23 octombrie, la Culturgest/ Grande Auditório, în prezenţa regizorului. Organizat de Apordoc (Asociaţia Portugheză pentru Film Documentar), Doclisboa prezintă, în premieră, cele mai bune documentare din ultima vreme şi reuneşte o serie de programări în afara competiţiei, incluzând retrospectiva unui autor celebru.

Centrul pentru informare, documentare şi consiliere pentru femei din Coslada (Comunitatea Madrid) găzduieşte expoziţia 'Femeia invizibilă' a tinerei artiste române Maria Chirilă. Inspirată de Frida Kahlo şi Salvador Dali, artista spune că oricum, 'invizibilul este prezent, de manieră inconştientă, în noi toţi' - rămâne doar să îl facem vizibil, cel puţin în parte. Potrivit lui Fabianni Belemuski, director al revistei de cultură Niram Art, una dintre explicaţiile ce pot fi găsite în operele tinerei artiste, mai ales în unele tablouri din cadrul expoziţiei, este aceea a unui adevărat 'manifest al tuturor femeilor (...) pentru o lume mai bună, o lume egală'. Expoziţia Mariei Chirilă a fost organizată cu sprijinul Federaţiei asociaţiilor româneşti din Spania (Fedrom), al RoMadrid Club Cultural şi al asociaţiei 'Femeia', una dintre puţinele de gen care există în comunitatea românească din Spania.

Vioara Stradivarius s-a auzit la Santiago de Compostela. Locuitorii oraşului s-au îmbulzit la uşile sălii de concert pentru a se bucura la o şansă unică în viaţă, aceea de a asculta cum sună acest instrument, patrimoniu al României, scria ieri La Voz de Galicia, după concertul violonistului român Alexandru Tomescu, la vioara Stradivarius Elder-Voicu. Cu concerte precum cel de la Santiago, în care au fost auzite piese ca Suita italiană de Igor Stravinski, şase Dansuri româneşti de Bela Bartok ori Sonata de Maurice Ravel, românii urmăresc să întindă punţi între culturi şi să elimine anumite prejudecăţi care persistă încă în Europa Occidentală, apreciază cotidianul galician. Concertul de la Santiago de Compostela face parte din proiectul 'Valori culturale româneşti pe scena europeană - Vioara Stradivarius în Europa', organizat de Institutul Cultural Român prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Asociaţia Puente Cultural Rumano-Gallego, Primăria din Santiago de Compostela şi Societatea Română de Radiodifuziune.

Scriitorii Doina Ruşti, Filip Florian, Robert Şerban şi Lucian Dan Teodorovici sunt prezenţi la ediţia de anul acesta a Târgului de carte de la Frankfurt. Robert Şerban se află la Frankfurt pentru a-şi lansa traducerea în germană a volumului de versuri 'Cinema la mine-acasă', carte apărută la Editura Cartea Românească, în anul 2006. El va citi deasemenea câteva poeme în limba română din volumul 'Heimkino, bei mir', publicat de Editura Pop, în traducerea lui Hellmut Seiler, care va fi prezentat, mâine, la standul României. Tot mâine, Robert Şerban va prezenta romanul 'Fantoma din moară' de Doina Ruşti, apărut la Editura Polirom, în anul 2008, în colecţia 'Ego. Proză'. Scriitorul Filip Florian va participa la o lectură-dezbatere, în cadrul târgului, sâmbătă, 17 octombrie, alături de scriitorul Attila Bartis. Scriitorul va citi un fragment din romanul 'Zilele regelui', în limba română, fragmentul în limba germană urmând a fi citit de Georg Aescht. Tot sâmbătă, la standul naţional, va fi prezentată traducerea în germană a volumului de povestiri 'Atunci i-am ars două palme' de Lucian Dan Teodorovici (Polirom, 2004). Târgul de carte de la Frankfurt se va încheia pe 18 octombrie.

Primarul municipiului Sighişoara, Ioan Dorin Dăneşan, a fost invitat, în perioada 29 octombrie - 1 noiembrie, la Lugano, cu ocazia Târgului Internaţional Elveţian al Vacanţelor, pentru a i se înmâna premiul 'Bijuteria medievală a României' în cadrul galei Premiilor Turismului Elveţian.
'După o evaluare precisă, Comitetul ştiinţific pentru decernarea premiilor turismului elveţian a selectat oraşul Sighişoara pentru categoria Destinaţie care trebuie descoperită şi a acordat premiul 'Bijuteria medievală a României'. Pe lângă prestigiosul premiu, oficialii Sighişoarei au fost asiguraţi că municipiul va avea parte de o mare vizibilitate şi promovare prin partenerii mass media.

Compania Naţională de Teatru "ArCa LuI nOe" prezintă duminică, 18 octombrie, de la ora 19 în CLUB A din Bucureşti comedia extraordinară “ O noapte Furtunoasă” după Ion Luca Caragiale. Spectacol a fost distins în 2008 cu Trofeul Festivalului Naţional de Teatru "Histrioniada" la Cluj-Napoca. Potrivit organizatorilor spectacolul este colorat şi bogat iar tinerii actori amatori dau viaţă unor personaje pline de carismă, umor şi generează adevărate crize de râs pe muzicile lui Goran Bregovici şi Emir Kusturika. Regia este semnată de ALEXANDRU ROBERT NAGY. Intrarea costa 7 lei dar grupurile de 4 persoane plătesc doar 3 bilete.

Muzeul Naţional de Istorie a României invită publicul bucureştean astăzi de la ora 14, la vernisajul expoziţiei intitulată „Eleganţă bucureşteană”, dedicată evoluţiei modei bucureştene de-a lungul a trei secole. La acest eveniment poate fi admirată colecţia de costume a doamnei Adinei Nanu, precum şi piese din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României. Muzeul va expune şi frumoasa rochie purtată de Regina Maria în 1895, la încoronarea ţarului Nicolea al II-lea. Expoziţia consacrată în totalitate costumului, de damă şi bărbătesc, urmăreşte evoluţia hainelor prin prezentarea a peste 60 de ţinute. Vizitatorul are ocazia să călătorească în timp, descoperind farmecul vremurilor de altă dată (crinoline) cât şi al celor mai recente (jeans-ul); intervalul de timp pe care îl va marca expoziţia ca perioadă istorică este cuprinsă între 1850 şi 2000. Perioadele vor fi înfăţişate prin două-trei ţinute, iconu-ri, însoţite de piese de mobilier pentru a creea atmosfera timpului respectiv.

La Varşovia, se află în plină desfăşurare Festivalul Internaţional de curând acceptat în cel mai select circuit festivalier din lume, alături de festivalurile de la Cannes, Berlin, Veneţia, San Sebastian, Locarno, Mar del Plata, Moscova, Montreal, Shanghai sau Cairo. Ediţia de anul acesta înseamnă peste 200 de premiere cinematografice, printre care 12 dintre cele 48 de pelicule nominalizate la Premiul European de Film, dar şi titluri recente de Park Chan-Wook, Steven Soderbergh sau Duncan Jones. Juriul este prezidat de celebrul compozitor hollywoodian de origine poloneză Jan A.P. Kaczmarek. Cel mai important premiu al Festivalului, denumit Premiul Primarului Oraşului Varşovia, după numele finanţatorului, este de 25.000 de euro.Cinematograful românesc este bine reprezentat, filmele noastre figurând atât în secţiunea competitivă, cât şi în populara secţiune dedicată maeştrilor filmului contemporan sau în secţiunea de scurt-metraj.

Filmele "California Dreamin' (Nesfârşit)", de Cristian Nemescu, şi "Elevator", de George Dorobanţu, vor fi proiectate, alături de alte pelicule româneşti şi din ţări din Europa de Est, la Festivalul "New Waves, New Ways" de la Praga, anunţă Institutul Cultural Român din capitala Cehiei.
Evenimentul, desfăşurat între 19 şi 25 octombrie, este organizat de Uniunea Europeană a Institutelor Culturale Cehia, aflată în prezent sub preşedinţia ICR Praga. Ediţia din acest an a festivalului este consacrată cinematografiilor din ţările recent admise în Uniunea Europeană sau aflate în diferite stadii ale procesului de aderare. Unele dintre cele mai recente filme realizate în Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia, Serbia, Slovenia şi România vor fi prezentate publicului ceh într-un maraton cinematografic, pe parcursul unei săptămâni. Din România, vor mai rula pelicule precum "Hârtia va fi albastră", de Radu Muntean, "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, "Cocoşul decapitat", de Radu Gabrea, "După ea", de Cristina Ionescu, şi filme de Ivana Mladenovíć.

Prima carte dedicată teatrului muzeal din România, "Teatrul muzeal: perspective şi experienţe", va fi lansată astăzi la Librăria Cărtureşti de la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Conceptul de teatru muzeal nu este foarte nou, iar muzeele din întreaga lume, inclusiv din România, dezvoltă din ce în ce mai multe programe de acest tip. Totuşi, paradoxal, literatura de specialitate este cu mult rămasă în urmă, până în prezent apărând numai trei titluri semnificative pe aceasta temă, în Statele Unite şi Marea Britanie. În cadrul proiectului ShowMuz, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, împreună cu partenerii săi şi cu editura Tritonic, propune specialiştilor din muzeele româneşti şi artiştilor un instrument util pentru dezvoltarea de programe publice atractive şi educative - "Teatrul muzeal: perspective şi experienţe".

Volumul "Teatru", care cuprinde trei piese - "Dumnezeu binecuvântează America", "Tatăl nostru care eşti în supermarket" şi "Duelistul" - scrise de jurnalistul Petre Barbu, a fost lansat în această săptămână, în limba bulgară, la editura Panorama, din Bulgaria. Piesa, "Dumnezeu binecuvântează America", care a primit premiul I la concursul de dramaturgie "Camil Petrescu", organizat de Ministerul Culturii în 1997, a fost montată în 1998, în regia lui Attila Vizauer, la Theatrum Mundi.Totodată, piesa a beneficiat şi de o montare radiofonică, la Societatea Română de Radiodifuziune, în 1997, în aceeaşi regie. Deasemenea piesa "Tatăl nostru care eşti în supermarket" a câştigat premiul de dramaturgie UNITER pentru "Cea mai bună piesă a anului 2002" şi a fost montată la Radioul Public, tot în regia lui Attila Vizauer. În plus, un fragment din această piesă a fost montat în spectacolul "89, 89, fierbinte după 89", a cărui regie a fost semnată de Ana Mărgineanu, la Teatrul Foarte Mic, în 2004. Pe de altă parte, piesa "Duelistul" a fost montată la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, în regia lui Attila Vizauer în 2002, şi la Teatrul Dramatic din Galaţi (2006), în regia lui Cătălin Vasiliu. Piesa a fost nominalizată la concursul de dramaturgie UNITER - "Cea mai bună piesă a anului 2000".

Actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, criticul Nicolae Manolescu, şi scriitorul Dan Mircea Cipariu candidează la preşedinţia uniunii, alegerile urmând să aibă loc pe 23 noiembrie, a declarat pentru MEDIAFAX Nicolae Manolescu. Nicolae Manolescu a spus că alegerile pentru şefia USR vor avea loc la sala Amfiteatru a Teatrului Naţional Bucureşti, "la o zi după primul tur al alegerilor prezidenţiale". Nicolae Manolescu a fost ales preşedintele al USR în 2005, aflându-se, atunci, la primul mandat în această funcţie. Una dintre cele mai recente propuneri ale preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România a fost ca instituţia să treacă la vechea ei denumire, respectiv Societatea Scriitorilor din România (SSR), numele sub care a fost înfiinţată în urmă cu 100 de ani.

Un număr de 69 de creatori literari din România s-au înscris cu lucrări la cea de a 41-a ediţie a Festivalului Naţional de Poezie "Nicolae Labiş" ce se organizează la Suceava şi Mălini, în perioada 16-18 octombrie, invitatul special al festivalului fiind scriitorul sârb Adam Puslojić. La festival vor avea loc lansări de carte, o conferinţă susţinută de scriitorul sârb Adam Puslojić urmată de lansarea cărţii sale "Asimetria durerii" apărută în anul 2008 la Editura Proema, apoi în cursul zilei de sâmbătă va avea loc un microrecital de poezie, lansarea cărţii "Caiete Mălinene -2009", precum şi festivitatea de premiere şi recitalul laureaţilor. La festival va participa şi sora poetului, Margareta Labiş.

Libraria Humanitas Kretzulescu găzduieşte mâine de la ora 12, o discuţie despre Commedia dell'Arte, proiect al Teatrului Masca şi colecţia "Biblioteca italiană" a Editurii Humanitas. La dezbatere participă Michele Modesto Casarin, Mihai Malaimare, Corina Anton şi Vlad Russo. Cu acest prilej va fi pus în scenă un fragment din spectacolul Sluga la doi stăpâni de Carlo Goldoni, jucat de actorii Teatrului Masca. Proiectul Commedia dell'Arte, un adevarat workshop, un periplu de-a lungul a două secole de teatru, cuprinde spectacole în regia lui Michele Modesto Casarin şi a lui Mihai Malaimare. Aceste reprezentaţii teatrale se adresează nu numai publicului avizat, studenţi la arte şi oameni de teatru, ci oricărui tip de spectator şi oricărei varste.

Astăzi de la ora 18, va fi lansat romanul Istoria romanţată a unui safari de Daniela Zeca, la Librăria Cărtureşti Verona (ceainărie). La lansare sunt invitaţi Simona Sora, Alex Ştefănescu şi Daniel Cristea-Enache. „Romanul poate fi considerat o replică feminină şi postmodernă a lui Maitreyi şi este foarte probabil că va deveni, pentru multă vreme, asemenea romanului lui Mircea Eliade, un bestseller spune Alex. Ştefănescu, despre Istoria romanţată a unui safari. Daniela Zeca este absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a Facultăţii de Jurnalism şi ştiinţele Comunicării şi a unui masterat în ştiinţele comunicării. Din anul 2001 este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti şi lector la catedra de presă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul aceleiaşi universităţi. La sfîrşitul anului 2006 a primit distincţia „Personalitatea europeană a anului pentru România” – secţiunea televiziune, acordată de Fundaţia Eurolink şi Comisia Europeană. Din martie 2003 a fost redactor-şef al redacţiei Literatură Arte, iar în prezent este directorul canalului TVR Cultural.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!