DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

14 octombrie 2009

În cadrul Zilelor Culturale Israeliene va avea loc pe 23 octombrie, de la ora 19, lansarea cărţii Dramaturgi israelieni de azi, editată de Fundaţia “Camil Petrescu” şi spectacolul lectură ZIUA IERTARII de Hanna Azoulay-Hasfari, regizat de Mara Rosu. La evenimentul de la Teatrul Odeon, intrarea va fi liberă. Hanna Azoulay-Hasfari, dramaturg şi scenarist remarcabil, renumită actriţă israeliană de teatru şi film, oferă un close-up plin de umor şi culoare al dinamicii vietii israeliene de azi. Piesa vorbeste despre familie ca teren ireductibil de iubire si insuportabilitate, dar si despre tema – şi teama – zădărniciei, a ratării, a vulnerabilităţii.

Volumul "Scrieri de istoria artei şi de critică plastică", de Ştefan Neniţescu, apărut la Editura Institutului Cultural Român, va fi lansat, astăzi, la ora 18, la sediul ICR din Capitală, urmând să fie prezentat de criticii de artă Adina Nanu, Ioana Vlasiu şi Pavel Şuşară. Unul dintre cei mai cunoscuţi cronicari de artă din anii 1920 - 1930, colaborator la BBC în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, condamnat pe viaţă de regimul comunist, Ştefan Neniţescu se numără printre marii esteticieni români ai perioadei, alături de Tudor Vianu, Alexandru Busuioceanu şi Petru Comarnescu. Volumul, apărut la Editura ICR, îngrijit şi prefaţat de Adina Nanu şi cu o postfaţă semnată de Florica Cruceru, reuneşte articole interbelice, dar şi texte publicate după eliberarea sa din închisoare, în 1964.

La Institutul Cultural Roman are loc astăzi la ora 18 lansarea volumului Scrieri de istoria artei şi de critică plastică, de Ştefan Neniţescu, apărut la Editura ICR. Cartea va fi prezentată de criticii de artă Adina Nanu, Ioana Vlasiu şi Pavel Şuşară. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi temuţi cronicari de arta din anii 1920-1930, colaborator la BBC în timpul războiului, condamnat pe viaţă de regimul comunist, Ştefan Neniţescu se numără printre marii esteticieni români ai perioadei, alături de Tudor Vianu, Alexandru Busuioceanu, Petru Comarnescu. Volumul reuneşte articole interbelice, dar şi texte publicate după eliberarea sa din închisoare, în 1964.

Pelicule de Radu Gabrea, Adrian Sitaru şi Fanny Ardant vor fi prezentate la Săptămâna Filmului Românesc de la Budapesta. Evenimentul continuă până pe 18 octombrie. La Săptămâna Filmului Românesc, eveniment organizat de ICR Budapesta, sunt invitaţi Emil Hurezeanu, Ioana Macrea-Toma, cercetător la New Europe College, jurnaliştii Nicolae Constantin Munteanu, Liviu Tofan şi Kasza Laszlo. Filmele vor fi proiectate şi în cadrul Săptămânii Filmului Românesc de la Szeged, între 26 şi 30 noiembrie, la Cinematograful Grand Cafe.

Iubitorii muzicii folk vor avea ocazia să participe mâine la un concert organizat de Primăria sectorului 2 din Capitală, în amfiteatrul Centrului Cultural 'Mihai Eminescu' din parcul Naţional. Intitulat 'Folk de toamnă', concertul va fi susţinut de nume de rezonanţă, care au încântat generaţii întregi cu muzica lor. Intrarea va fi liberă. Alături de Vasile Şeicaru şi Zoia Alecu, pe scenă vor mai urca: Dinu Olăraşu, Adrian Ivaniţchi, Dan Vană, Sorin Minghiat, Eugen Avram, Ticsimarlene, Raul Cârstea, Constantin Nicolae. Regalul de muzică folk ce va avea loc săptămâna viitoare continuă seria spectacolelor de calitate care s-au desfăşurat în timpul verii în amfiteatrul Centrului Cultural 'Mihai Eminescu', unde au susţinut concerte formaţii renumite - precum Pheonix, Azur şi Generic - sau au avut loc spectacole de tangou argentinian şi de muzică populară.

Poeta Ileana Mălăncioiu şi artistul plastic Florin Ciubotaru se numără printre cei patru finalişti la Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia. Premiul va fi decernat, alături de distincţia pentru Opera Prima, în această seară, la Clubul Prometheus din Capitală. Juriul, format din Andrei Pleşu - preşedinte, Livius Ciocârlie, Dumitru Avakian, Aurelia Mocanu și Alexandru Dabija a desemnat finaliştii Marilor Premii Prometheus. Pentru Opera Omnia nominalizaţii sunt: Ileana Mălăncioiu (secţiunea literatură), violoncelistul Cătălin Ilea (muzică), pictorul Florin Ciubotaru (secţiunea arte vizuale) şi operatorul Florin Mihăilescu (artele spectacolului). Finaliştii pentru Opera Prima sunt: criticul Simona Sora, violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, sculptorul Virgil Scripcariu şi regizorul Alexandru Mâzgăreanu. Distincţiile acordate de Fundaţia Anonimul unor artişti români, pentru întreaga carieră şi pentru debut, aflate la cea de-a VIII-a ediţie, au o valoare netă de 100.000 de lei (Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia), respectiv 10.000 de lei (Opera Prima).

Cineastul român Paul Barbăneagră a murit, la începutul săptămânii, la Paris, la vârsta de 80 de ani. Discipol al lui Mircea Eliade, Paul Barbăneagră a fost autorul a numeroase filme documentare consacrate artei şi culturii. Născut în România, în 1929, cineastul a urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, după studii de medicină. A realizat, începând cu anul 1957, documentare, filme de scurt şi mediu metraj. Din anul 1964, el a trăit în Franţa, iar în 1976 a primit Marele Premiu pentru scenariu la Festivalul Internaţional de Artă, pentru pelicula "Versailles: Palatul-Templu al Regelui Soare". În anul 1987, Barbăneagră îi consacră maestrului său, Mircea Eliade, filmul "Mircea Eliade şi redescoperirea sacrului". În anul 1990 a primit Marele Premiu al Audiovizualului francez pentru întreaga activitate.

Criticul Nicolae Manolescu şi scriitorul Dan Mircea Cipariu candidează la preşedinţia Uniunii Scriitorilor din România. Alegerile vor avea loc, luna viitoare, pe 23 noiembrie, la sala Amfiteatru a Teatrului Naţional Bucureşti. Nicolae Manolescu a fost ales preşedintele USR în 2005, aflându-se, atunci, la primul mandat în această funcţie. Acesta este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani. Dan Mircea Cipariu este preşedintele Secţiei de Poezie a Asociaţiei Scriitorilor din România-Filiala Bucureşti. El a coordonat proiecte precum "Colocviul tinerilor scriitori", "27. Poezie de Bucureşti", "Scriitori pe Calea Regală", "Maratonul de Poezie şi Jazz" şi "Colocviul tinerilor critici literari", finanţate de Ministerul Culturii şi Cultelor sau de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Filmul-omnibus produs de Cristian Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur", şi producţia "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, vor fi proiectate în cadrul BFI London Film Festival. Evenimentul se va desfăşura începând de astăzi şi până pe 29 octombrie. "Amintiri din Epoca de Aur" va fi prezentat în cadrul secţiunii "Film on the Square", iar "Cea mai fericită fată din lume", la secţiunea "Cinema Europa". Aflat la a 53-a ediţie, BFI London Film Festival prezintă cele mai bune filme din Europa. Anul acesta, în cadrul festivalului, rulează lungmetraje precum câştigătorul Palme d'Or, "The White Ribbon" de Michael Haneke, "Taking Woodstock" de Ang Lee şi "Dogtooth" de Yorgos Lanthimos. Festivalul are secţiuni dedicate filmelor de scurtmetraj şi animaţie, filmelor experimentale, cinematografiei mondiale, franceze şi britanice.

Orchestra de Cameră Radio şi Corul Radio deschid, astăzi, stagiunea 2009-2010, cu un concert care va avea loc, de la ora 19.45, la Catedrala Sfântul Iosif din Capitală. Recitalul se va desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului Horia Andreescu. Prima parte a programului va cuprinde "Simfonia a V-a în si bemol major D 485" de Franz Schubert şi "Concertul nr. 5 în la major pentru vioară şi Orchestră K 219" de Mozart. Solistul recitalului va fi violonistul Liviu Prunaru, în prezent concert maestru al prestigioasei orchestre Concertgebouw din Amsterdam. A doua parte a programului va cuprinde "Simfonia nr. 39 în mi bemol major K 543" de Mozart şi "Te Deum Hob XXIII c: II de Joseph Haydn", cu participarea Corului Radio, condus de Dan Mihai Goia. Accesul publicului va fi liber.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo se va desfăşura între 1 şi 10 noiembrie, la Bucureşti, şi 11 şi 12 noiembrie, la Iaşi şi Cluj-Napoca. Şi în acest an, evenimentul se va desfăşura în săli spectaculoase, precum Palatul Cotroceni şi Palatul Cercului Militar, în locuri cu mare tradiţie muzicală, precum Ateneul Român şi Muzeul "George Enescu", sau în locuri inedite, precum Palatul Bragadiru şi Catedrala Sfântul Iosif din Capitală. Festivalul se va deschide pe 1 noiembrie, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni. Concertul de inaugurare va cuprinde lucrări de Rahmaninov, Brahms şi Mendelssohn-Bartholdy, interpretate de Diana Ketler și Mihaela Ursuleasa (pian), Alexander Sitkovetsky (vioară), Răzvan Popovici (violă), David Cohen și Bernhard Naoki Hedenborg (violoncel).

Romanul "Nevoi speciale", de Dan Sociu, va fi lansat astăzi, la ceainăria de la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti. La eveniment vor participa Costi Rogozanu, critic literar, Eugen Hriscu, medic psihiatru, şi Oana Boca, director de imagine al Editurii Polirom. Dan Sociu a debutat în proză cu romanul "Urbancolia". "Nevoi speciale" are ambiţia de a fi o carte pentru generaţia tânără, a celor născuţi după '80. Volumul nu propune nici o lozincă, nu-şi propune să facă "generaţia X", ci să relateze şi să obiectiveze câteva întâmplări considerate "experienţe-cheie sau punct-de-reper" în viaţa unui om.

Pelicule proiectate la ediţia din 2009 a celebrului Festival Internaţional de Film de la Berlin vor fi prezentate, astăzi, în cadrul Târgului de Carte de la Frankfurt.
Aceasta este pentru a cincea oară când Festivalul de la Berlin are o secţiune în care prezintă filme la unul dintre cele mai mari evenimente din industria editorială. Manifestarea va include proiecţiile a trei producții, adaptări după romane, care au rulat în cadrul ediţiei din 2009 a festivalului: "Effi Briest" în regia lui Hermine Huntgeburth , "In the Electric Mist" de Bertrand Tavernier şi "The Bone Man" de Wolfgang Murnberger. Tot în cadrul zilei dedicate Festivalului de la Berlin va fi organizată o masă rotundă, la care se va discuta despre adaptarea pentru marele ecran sau televiziune a trilogiei "Millenium", de Stieg Larsson. Târgul de Carte va găzdui, de asemenea, şi lansarea DVD-ului dedicat celei de-a 60-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Scriitoarea Herta Müller, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, va primi distincția Franz Werfel pentru Drepturile Omului, decernată de Fundația "Centrul împotriva deportărilor". În valoare de 10.000 de euro, premiul Franz Werfel recompensează ultimul volum al autoarei de origine română, intitulat "Atemschaukel" ("Leagănul respirației"), în care Herta Müller vorbește despre drama deportării etnicilor germani din România într-un lagăr de muncă în Uniunea Sovietică, în anul 1945. Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului este atribuit o dată la doi ani, într-o ceremonie care are loc la Biserica St Paul's din Frankfurt.

Lungmetrajul "Sounds of Insects - Record of a Mummy", regizat de Peter Liechti, a primit European Film Award pentru cel mai bun documentar pe 2009. Pelicula, lansată la ediţia din acest an a Festivalului de la Karlovy Vary, spune povestea unui cadavru mumificat descoperit într-o pădure alături de un jurnal care detaliază ultimele zile din viaţa bărbatului decedat, pe măsură ce acesta se înfometează, încercând să se sinucidă. Filmul a fost inspirat de romanul scriitorului japonez Masahiko Shimada "Until I Am a Mummy", bazat pe fapte reale. Motivându-şi alegerea, juriul a lăudat "The Sound of Insects" pentru "talentul în explorarea sensurilor minimaliste pentru a crea o extraordinară poveste vizuală între viaţă şi moarte". Acordat în colaborare cu postul de televiziune cultural franco-german Arte, Documentary 2009 - Prix Arte va fi înmânat pe 12 decembrie, în cadrul celei de-a 22-a gale a premiilor Academiei Europene de Film, care are loc anul acesta în oraşul german Bochum.

Spectacolul "Când Isadora dansa", pentru care Răzvan Mazilu semnează regia şi coregrafia, are premiera mâine, la Teatrul Meli din Atena. Spectacolul se bazează pe piesa "When She Danced", scrisă de apreciatul dramaturg american Martin Sherman, care o aduce în lumina reflectoarelor pe celebra dansatoare Isadora Duncan, precursoare a dansului contemporan, spre finalul vieţii, în timpul poveştii sale de dragoste cu poetul rus Serghei Esenin. Rolurile principale sunt interpretate de Dimitra Hatoupi şi David Maltese, doi dintre cei mai importanţi actori ai Greciei, iar scenografia este semnată de Antonis Halkias. Acesta este cel de-al doilea spectacol montat de Răzvan Mazilu în capitala Greciei, după "Marlene", în 2005.

Formaţia americană Kool & The Gang va concerta, pe 31 octombrie, în Capitală. Una dintre cele mai de succes trupe ale anilor '70 şi '80, Kool & the Gang a vândut peste 70 de milioane de albume în întreaga lume şi a influenţat muzica a trei generaţii. Hituri precum "Celebration", "Jungle Boogie", "Summer Madness" şi "Joanna" au adus formaţiei recunoaştere la nivel internaţional, precum şi două premii Grammy, şapte American Music Awards şi peste 31 de Discuri de Aur şi de Platină. Kool & the Gang cântă împreună de mai multe zeci de ani, piesele lor fiind sursa de inspiraţie pentru nenumăraţi alţi artişti internaţionali.

Fundaţia Calea Victoriei organizează, astăzi și mâine, două ateliere de dans cu artista Mary Collins. Cele două workshop-uri se vor concentra asupra următoarelor stiluri de dans: renascentist - dansuri de curte (pavan, almains, galliard), contredanse - renaştere şi baroc, dans baroc - dansuri de curte - introducere în stil, paşi principali. Atelierele se adresează tuturor celor care sunt interesaţi de tehnicile clasice de dans folosite la balurile marilor curţi nobiliare din Europa, din secolul XV până în secolul XVII. Vârsta minimă a participanţilor este de 16 ani, la cursuri, care se vor derula în limba engleză, putând lua parte tineri sau vârstnici, indiferent de pregătirea lor anterioară şi de condiţia fizică.

Ioana Uricaru, care a colaborat la filmul-omnibus produs de Cristian Mungiu "Amintiri din Epoca de Aur", va dezvolta primul său proiect de lungmetraj, "After the Wedding", în cadrul unei rezidenţe Cinéfondation de cinci luni, în Franţa. Proiectul regizoarei spune povestea unei tinere femei care se căsătoreşte cu un american şi se mută în statul Virginia, împreună cu fiul lor de şase ani. Rezidenţa Cinéfondation, care începe luna aceasta şi se încheie în februarie, anul viitor, ajută şase realizatori de film (scenarişti şi regizori) să dezvolte proiectul primului sau celui de-al doilea lungmetraj din carieră.

Lungmetrajul "Up in the Air", de Jason Reitman, cu George Clooney în rolul principal, este cap de afiş la Festivalul Internaţional de Film de la Roma. Evenimentul debutează mâine și va fi deschis cu drama de război "Triage", de Danis Tanovic. Anul acesta, doar 14 pelicule sunt în cursa pentru trofeul Marcus Aurelius, faţă de 20, câte au fost înscrise anul trecut. Festivalul se va încheia cu filmul "Julie and Julia", cu Meryl Streep în rolul principal, în aceeaşi zi fiindu-i decernat actriţei trofeul pentru întreaga activitate. Printre peliculele care vor rula în cadrul evenimentului se numără "The Last Station", cu Hellen Mirren şi Christopher Plummer, în competiţie, alături de "Vision", de Margarethe von Trotta.

Actorul şi regizorul Dan Puric continuă seria conferinţelor de la Ateneul Român începută în februarie cu o nouă dezbatere intitulată 'Despre umor'. Evenimentul va avea loc în această seară, de la ora 19:30. Artistul mărturiseşte că vrea să facă distincţia între umor şi băşcălie, adăugând că dacă umorul este râsul omului inteligent faţă de prostie, băşcălia este râsul prostiei şi atitudinea mitocanului faţă de ceea ce este superior. Prima conferinţă, 'Despre Omul frumos', a avut loc în luna februarie, iar cea de-a doua, intitulată 'Despre corp', s-a desfășurat în aprilie. Fondurile strânse la conferinţele din anul 2009 vor fi donate, potrivit lui Dan Puric, Schitului 'Înălţarea Sfintei Cruci', care va coordona realizarea Centrului Memorial 'Râpa Robilor' de la Aiud, judeţul Alba.

Iubitorii de operă vor avea ocazia să-l asculte pe tenorul Daniel Magdal, care revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în rolul Radames din 'Aida' de Giuseppe Verdi. Spectacolul se va desfășura în această seară, de la ora 18,30. Artistul va evolua alături de soprana Silvia Sorina Munteanu, mezzo-soprana Ecaterina Ţuţu, baritonul Ştefan Ignat, basul Marius Boloş. Soliştii baletului vor fi Mădălina Slăteanu, Alin Gheorghiu şi Mădălina Stoica. De asemenea, îşi vor da concursul orchestra, corul ONB - pregătit de maestrul Stelian Olariu- şi ansamblul de balet. Spectacolul va fi dirijat de maestrul Iurie Florea.

Scriitorul Radu Cosaşu este invitat, în această seară, la evenimentul "Povestitorii de la Şosea", organizat de Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Autorul va citi fragmente din lucrările sale şi va discuta cu cititorii. Discuţia va fi moderată de Paul Cernat."Povestitorii de la Şosea" este un proiect care îşi propune să aducă în faţa publicului MŢR, lună de lună, pe unii dintre cei mai apreciaţi scriitori români. Radu Cosaşu a fost redactor la revistele Sportul popular şi Cinema, iar după 1989 a devenit cofondator, alături de Andrei Pleşu, Tita Chiper şi Zigu Ornea, al revistei de cultură Dilema (în prezent Dilema veche). În 2007, Radu Cosaşu a primit Premiul Naţional pentru Literatură din partea Uniunii Scriitorilor din România.

Scriitorii Mircea Cărtărescu şi Robert Şerban se vor număra printre participanţii români la Târgul de Carte de la Frankfurt. Este vorba despre cel mai mare eveniment de gen din Europa, care se va desfăşura începând de astăzi și până duminică. Potrivit reprezentanților Ministerului Culturii, standul României de anul acesta va avea aproximativ 140 de metri pătraţi. În cadrul evenimentului vor mai participa Lucian Dan Teodorovici, Ioana Ieronim, Bogdan Hrib şi Doina Ruşti. Totodată, România va fi reprezentată la Târgul de Carte de la Frankfurt de 38 de edituri, societăţi de publishing şi instituţii de cultură. Anul acesta, ţara invitată a evenimentului este China, după ce, la ediţia trecută, oaspete a fost Turcia.

Cea de-a 53-a ediție a Festivalului de Film The Times BFI din Londra se va deschide în această seară cu filmul de animație "The Fantastic Mr Fox". Pelicula are la bază povestea pentru copii a scriitorului Roald Dahl. Festivalul de Film de la Londra va proiecta, în seara de închidere, premiera unei pelicule despre anii în care John Lennon s-a format în Liverpool. "Nowhere Boy" spune povestea unui băiat de 15 ani și a relației distante cu propria mamă, Julia și cu matușa sa, Mimi, cea care l-a crescut. Pelicula marchează debutul cinematografic al artistului vizual Sam Taylor-Wood. Scenariul este semnat de Matt Greenhalgh, avându-l în distribuție pe Aaron Johnson, în rolul lui John Lennon.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!