DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

12 octombrie 2009

Teatrul Naţional Radiofonic oferă publicului bucurestean un regal comic în cadrul proiectului 'Mari Actori de Comedie'. Audiţia momentelor comice în interpretarea lui Mălaimare va avea loc, astăzi, de la ora 11, la Clubul Ramada - Majestic din Capitală. Mihai Mălaimare, director al Teatrului Masca din Capitală, se recomandă ascultătorilor cu o selecţie din multele sale înregistrări realizate la Radio de-a lungul prodigioasei sale cariere. Alături de invitatul special al proiectului 'Mari Actori de Comedie', ascultătorii vor avea parte şi de alţi actori îndrăgiţi: George Ivaşcu, Mircea Albulescu, Valeria Ogăşanu, Rodica Mandache, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Magda Catone şi mulţi alţii.

Documentarul "Constantin şi Elena", de Andrei Dăscălescu, va fi proiectat în competiţia internaţională a Doclisboa, cel mai important festival de film documentar din Portugalia. Acesta se va desfăşura între 15 şi 25 octombrie, anunţă Institutul Cultural Român de la Lisabona. Organizat Asociaţia Portugheză pentru Film Documentar, Doclisboa prezintă, în premieră, cele mai bune documentare din ultimul an. "Constantin şi Elena", primul film de lungmetraj al lui Andrei Dăscălescu, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2009 şi a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania din acest an premiul special pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de la Sarajevo 2009 şi premiul First Appearance la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam 2008.

Pelicule de Radu Gabrea, Adrian Sitaru şi Fanny Ardant vor fi prezentate la Săptămâna Filmului Românesc de la Budapesta. Evenimentul va avea loc de astăzi până pe 18 octombrie. La Săptămâna Filmului Românesc, eveniment organizat de ICR Budapesta, sunt invitaţi Emil Hurezeanu, Ioana Macrea-Toma, cercetător la New Europe College, jurnaliştii N.C. Munteanu, Liviu Tofan şi Kasza Laszlo. Filmele vor fi proiectate şi în cadrul Săptămânii Filmului Românesc de la Szeged, între 26 şi 30 noiembrie, la Cinematograful Grand Cafe.

Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în parteneriat cu Asociaţia Şvabilor Bănăţeni din Germania găduieşte de astăzi până pe 24 octombrie, două expoziţii inspirate din peisajele bănăţene în sălile de expoziţie aflate la primul etaj al Palatului Correr. Vernisajul celor două expoziţii - 'Impressioni del Danubio' ('Impresii de la Dunăre') de Hildegard Klepper-Paar şi 'Le porte di Timişoara' ('Porţile Timişoarei') de Walther Konschitzky - va are loc începând cu ora 18,30, în sala de conferinţe 'Marian Papahagi' a institutului.

Iubitorii muzicii folk vor avea ocazia să participe, joi, la un concert de calitate, organizat de Primăria sectorului 2 din Capitală, în amfiteatrul Centrului Cultural 'Mihai Eminescu' din parcul Naţional. Intitulat 'Folk de toamnă', concertul va fi susţinut de nume de rezonanţă, care au încântat generaţii întregi cu muzica lor. Intrarea va fi liberă. Alături de Vasile Şeicaru şi Zoia Alecu, pe scenă vor mai urca: Dinu Olăraşu, Adrian Ivaniţchi, Dan Vană, Sorin Minghiat, Eugen Avram, Ticsimarlene, Raul Cârstea, Constantin Nicolae. Regalul de muzică folk ce va avea loc săptămâna viitoare continuă seria spectacolelor de calitate care s-au desfăşurat în timpul verii în amfiteatrul Centrului Cultural 'Mihai Eminescu', unde au susţinut concerte formaţii renumite - precum Pheonix, Azur şi Generic - sau au avut loc spectacole de tangou argentinian şi de muzică populară.

Filmul olandez "Fantoma de la cinema/ The Phantom of the Cinema" de Erik van Shaaik a obţinut trofeul Anim'est la gala de închidere a festivalului. Evenimentul s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, la cinematograful Patria din Capitală. Scurtmetrajul "Fantoma de la cinema" spune, într-un stil vizual unic, ce se petrece în spatele ecranului de proiecţie. De altfel, "Fantoma de la cinema" este şi propunerea Olandei pentru Oscarurile de scurtmetraj.Trofeul Anim'est, în valoare de 2.500 de euro, a fost oferit de Institutul Cultural Român. Premiul pentru cel mai bun lungmetraj, în valoare de 1.000 de dolari, a fost oferit filmului "Pianul din pădure/ Piano Forest" de Masayuki Kojima. Totodată, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, în valoare de 1.000 de euro, a revenit producției "Mei Ling" de Stephanie Lasanque şi Francois Leroi, în timp ce menţiunea specială la această categorie a fost acordată filmului "Aripi şi vâsle/ Wings and Oars" de Vladimir Lesciov.

Iubitorii de operă vor avea ocazia să-l asculte pe tenorul Daniel Magdal, care revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în rolul Radames din 'Aida' de Giuseppe Verdi. Spectacolul se va desfășura pe 14 octombrie, de la ora 18,30. Artistul va evolua alături de soprana Silvia Sorina Munteanu, mezzo-soprana Ecaterina Ţuţu, baritonul Ştefan Ignat, basul Marius Boloş. Soliştii baletului vor fi Mădălina Slăteanu, Alin Gheorghiu şi Mădălina Stoica. De asemenea, îşi vor da concursul orchestra, corul ONB - pregătit de maestrul Stelian Olariu- şi ansamblul de balet. Spectacolul va fi dirijat de maestrul Iurie Florea.

Muzeul Naţional de Geologie organizează, începând de astăzi, cea de-a treia ediţie a manifestării 'Săptămâna Geologiei'. Instituția a pregătit o serie de evenimente care fac parte din activităţile organizate la nivel mondial în Anul Internaţional al Planetei Pământ. 2009 este dedicat în întregime Pământului şi tematicilor sale de interes major: resursele naturale, sănătatea, solurile, oceanele, schimbările climatice şi pericolele naturale. De asemenea, în această perioadă se va deschide pentru vizitare complexul de săli 'Geologia României', sala cu cea mai mare diversitate petrografică a Muzeului Naţional de Geologie, cu peste 1.000 de eşantioane care acoperă toate unităţile geologice din ţară. Tot în această săptămână va avea loc tradiţionala Expoziţie cu vânzare de podoabe, cristale şi pietre semipreţioase, realizată în colaborare cu membrii Asociaţiei Mineralogilor, Paleontologilor şi Gemologilor Amatori din România.

Jacques Chessex, singurul scriitor elveţian distins cu premiul Goncourt, a decedat la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 75 de ani. Anunțul a fost făcut de primarul localităţii Yverdon-les-Bains. Jacques Chessex a primit premiul Goncourt în 1973, pentru "L'ogre", în care descrie trauma unui bărbat distrus sufleteşte de amintirea tatălui său decedat. Premiul Goncourt este o distincţie oferită pentru opere scrise în limba franceză unui autor care a publicat "cea mai bună şi imaginativă operă în proză a anului". Născut pe 1 martie 1934, în Payerne, Jacques Chessex a publicat câteva zeci de cărţi. Dintre toate, el considera că cele mai importante sunt "La mort d'un Juste" şi "Le reve de Voltaire".

Kirk Douglas va primi un premiu pentru contribuţia adusă cinematografiei, Colin Firth, unul pentru eforturile lui umanitare, iar regizorul Danny Boyle, trofeul John Schlesinger, la cea de-a 18-a gală BAFTA/ LA. Ceremonia va fi organizată la Los Angeles, pe 5 noiembrie. Printre celelalte personalităţi ce vor fi premiate în cadrul galei se numără Robert De Niro, care va primi premiul pentru excelenţă în film, şi Emily Blunt, desemnată artistul britanic al anului. Această gală va fi organizată la Century Plaza Hotel şi va fi prezentată de Stephen Fry.

Şcoala de balet "Studio M", din cadrul Operei Naţionale Bucureşti, condusă de Magdalena Rovinescu, fostă primă-balerină a instituţiei, a fost invitată să susţină două spectacole în Egipt. Reprezentațiile se vor desfăşura sub titlul "Tinere talente ale şcolilor de balet". Primul spectacol va avea loc astăzi în sala mare a Operei din Cairo, iar al doilea, miercuri, la Sayed Darwish Theatre din Alexandria. Programul va cuprinde fragmente din spectacolul "Magazinul de păpuşi", pe muzică din baletele clasice "Coppelia", de Léo Delibes, "Spărgătorul de nuci", de Piotr Ilici Ceaikovski, "Don Quijote", de Ludwig Minkus, dar şi pe muzică modernă.

Teatrul Odeon din Capitală va găzdui, în perioada 20 - 23 octombrie, 'Zilele Culturii Israeliene'. Evenimentul va cuprinde și un 'one woman show' al actriţei Lia König, de la Teatrul Habima din Tel Aviv. 'Zilele Culturii Israeliene' debutează pe 20 octombrie, de la ora 19, 00, cu un vernisaj de afişe de teatru israelian. Pe 21 octombrie, de la ora 19, 00, va avea loc un concert de muzică tradiţională susţinut de Emil Aybinder Quartet şi Hanny Livne din Tel Aviv. Recitalul de la Odeon se va concentra pe muzica tradiţională din Israel, Franţa, Balcani şi America de Sud. Pe 22 octombrie, 'Zilele Culturii Israeliene' continuă cu o conferinţă despre teatrul israelian contemporan, ţinută de profesorul universitar Andrei Strihan.

Scriitorul Radu Cosaşu este invitat, pe 14 octombrie, la evenimentul "Povestitorii de la Şosea", organizat de Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Autorul va citi fragmente din lucrările sale şi va discuta cu cititorii. Discuţia va fi moderată de Paul Cernat."Povestitorii de la Şosea" este un proiect care îşi propune să aducă în faţa publicului MŢR, lună de lună, pe unii dintre cei mai apreciaţi scriitori români. Radu Cosaşu a fost redactor la revistele Sportul popular şi Cinema, iar după 1989 a devenit cofondator, alături de Andrei Pleşu, Tita Chiper şi Zigu Ornea, al revistei de cultură Dilema (în prezent Dilema veche). În 2007, Radu Cosaşu a primit Premiul Naţional pentru Literatură din partea Uniunii Scriitorilor din România.

"Cele ce plutesc", cel mai nou film al lui Mircea Daneliuc, va fi prezentat într-o caravană, în 24 de oraşe din ţară, în perioada 24 octombrie - 19 decembrie. Pelicula va avea premiera bucureşteană pe 15 octombrie. Ulterior, echipa filmului "Cele ce plutesc" va prezenta producţia într-o caravană, în cadrul căreia spectatorii vor putea vedea filmul la preţuri preferenţiale, de 5,5 lei pe bilet. Scopul caravanei este să trezească conştiinţa şi să stimuleze percepţia oamenilor despre artă în general şi despre arta cinematografică în particular. Lungmetrajul "Cele ce plutesc" a putut fi văzut în avanpremieră la Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi. Din distribuţia peliculei fac parte, printre alţii, Valentin Popescu, Magda Cernat şi Serghei Mizil.

Stephen Gately, unul dintre membrii trupei Boyzone, a murit la sfârșitul săptămânii trecute, în timpul unei vacanţe în Mallorca. Potrivit unei surse citate de BBC News, Stephen Gately, în vârstă de 33 de ani, ar fi ieşit să cumpere băutură, s-ar fi întors la hotel să doarmă, dar nu s-ar mai fi trezit. Deocamdată nu se cunosc cauzele decesului. Trupa Boyzone şi-a anunţat turneul de revenire în noiembrie 2008. Formaţia irlandeză a avut şase hituri aflate în fruntea topurilor britanice în perioada 1994 - 2000. Vânzările totale ale albumelor Boyzone au depăşit cifra record de 15 milioane de exemplare.

Cea de-a patra ediţie a Bucharest International Jazz Competition se va desfăşura între 7 şi 13 mai 2010, în Capitală. Evenimentul de anul viitor se adresează trupelor şi vocaliştilor cu vârsta până la 35 ani. Premiile constau în burse, instrumente şi bani, în valoare de până la 7.000 de euro. Anul acesta, ediţia a treia a festivalului a avut loc între 7 şi 13 mai şi a reunit 18 trupe de jazz, din 24 de ţări. Bucharest International Jazz Competition este un concept unic în România. Anual, concursul internaţional a reunit, sub umbrela festivalului EUROPAfest, noii reprezentanţi ai generaţiei de jazz din toată lumea.
Îmbinând concertele cu workshopuri şi jam sessions, competiţia înseamnă pentru artişti muzică intensă, creaţie şi schimb de experienţă sub îndrumarea unor experţi internaţionali în domeniu.

"Apocalipsa după şoferi" de Alexandru Solomon şi "Luni" de Marian Crişan se numără printre documentarele româneşti ce vor fi prezentate în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţinal de Film Documentar Astra. Evenimentul se va desfășura la Sibiu, între 26 octombrie şi 1 noiembrie. Potrivit organizatorilor, anul acesta, în cadrul festivalului, vor fi proiectate 117 filme. Pentru selecţie s-au înscris peste 1.000 de producții, din toate colţurile lumii.
În total 65 de filme din 35 de ţări din Europa, America, Australia şi Asia concurează pentru premii în valoare totală de 25.000 de euro, în patru secţiuni: "Internaţional", "Europa", "România" şi "Student".

Tablourile "Turmă de boi" de Nicolae Grigorescu şi "Farul din Balcic" de Nicolae Tonitza nu şi-au găsit cumpărător la licitaţia, organizată ieri, de Goldart.
"Turmă de boi" de Nicolae Grigorescu a avut un preţ de pornire de 119.000-120.000 de lei, în timp ce licitaţia pentru "Farul din Balcic" de Nicolae Tonitza a pornit de la 197.000 de lei. Printre lucrările prezentate la licitaţie s-au numărat şi "În port la Balcic" de Nicolae Dărăscu şi "Natură statică cu pepene galben" de Alexandru Ciucurencu.

Cvartetul Bălănescu din Marea Britanie şi artistul multimedia austriac Klaus Obermaier va prezenta în premieră în Suedia spectacolul "Maria T". Evenimentul va avea loc, luna aceasta, pe 23 octombrie, la Södra Teatern din Stockholm. Proiect muzical finalizat în 2005, conceput de Alexandru Bălănescu şi Klaus Obermaier, spectacolul "Maria T" este inspirat din melodiile pe care Maria Tănase le-a făcut celebre, dar şi din viaţa şi personalitatea cântăreţei. Muzica interpretată de Cvartetul Bălănescu rămâne fidelă materialului original, filtrat, însă, prin propria perspectivă a ansamblului. Vocea Mariei Tănase, element de bază al structurii compoziţionale, este prelucrată cu ajutorul tehnicii computerizate şi completată de prestaţia live a artiştilor.

Actriţa britanică Keira Knightley îşi va face debutul în teatru, în luna decembrie. Ea va apărea într-o adaptare modernă a piesei lui Moliere, "Mizantropul". Actriţa, în vârstă de 24 de ani, care s-a remarcat prin prestaţia din "Piraţii din Caraibe" şi "Remuşcare", va juca la Teatrul de Comedie din Londra, începând cu 7 decembrie. În adaptarea piesei scriitorului francez Moliere, acţiunea va fi transpusă din Franţa secolului al 17-lea în Londra modernă. Personajul Alceste, interpretat de Damian Lewis, va deveni în noua adaptare a piesei "Mizantropul" un scriitor britanic de teatru, faimos dar dezamăgit, care ajunge să respingă societatea, pe care o consideră o reprezentare a superficialităţii.

Expoziţia de pictură "Le ciel bleu de Bucarest", a plasticianului Marcel Bunea, va fi vernisată pe 22 octombrie, la Institutul Cultural Român din Capitală. La evenimentul, care va debuta la ora 18.00, vor lua cuvântul Marcel Bunea şi Pavel Şuşară. Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 22 octombrie - 2 noiembrie. Marcel Bunea, născut în 1952, este deţinătorul unui palmares expoziţional de anvergură naţională şi internaţională şi conferenţiar universitar la Catedra de Pictură a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. A participat activ la Revoluţia din decembrie 1989, trăind atât momentele ei de tensiune, cât şi emoţia provocată de prăbuşirea unui sistem ce părea de neclintit.

Paul Di'Anoo, primul solist al celebrei formaţii britanice Iron Maiden, între anii 1978 - 1981, va susţine două concerte în România. Primul recital a fost programat pe 19 noiembrie la Bucureşti, iar cel de-al doilea, o zi mai târziu, la Cluj-Napoca. Aceste concerte fac parte din turneul mondial ce cuprinde aproape 30 de ţări printre care Brazilia, Australia, Germania, Spania, Norvegia, România, Irlanda. Paul Di'Anoo va prezenta atât piesele de rezistenţă care l-au făcut celebru alături de Iron Maiden, precum 'Running Free', 'Phantom of the Opera', 'Transylvania', 'Killers', cât şi alte cântece mai noi, incluse pe albumele formaţiilor cu care acesta a mai cântat. Cele două concerte vor fi deschise de norvegienii de la Thunderbolt, formaţie care a deschis şi show-ul King Diamond de la Bucureşti.

Filmul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, va fi prezentat în selecţia oficială a Festivalului Institutului American de Film. Evenimentul se va desfăşura între 30 octombrie şi 7 noiembrie, la Los Angeles. Selecţia oficială AFI Fest mai include pelicule precum "Looking for Eric", de Ken Loach, "Bellamy", de Claude Chabrol, "Everyone Else", de Maren Ade, "The Last Station", de Michael Hoffman, "Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire", de Lee Daniels, "Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans", de Werner Herzog, şi filmul sud-corean "Mother", de Bong Joon-ho. Filmele vor fi proiectate la Chinese Theater şi Hollywood Roosevelt Hotel, între 30 octombrie şi 5 noiembrie, în timp ce proiecţiile din ultimele două zile ale AFI Fest vor avea loc la Santa Monica, în colaborare cu American Film Market. La ediţia de anul acesta a AFI Fest va debuta programul "See a Film on Us", prin care cinefilii vor avea posibilitatea să intre gratuit la proiecţiile de gală, în limita locurilor disponibile.

Scriitorul peruvian Mario Vargas Llosa, în vârsta de 73 de ani, a încheiat, recent, lucrul la un roman ambițios despre Roger Casement, cel care a denunțat atrocitățile comise în Congo de regele Leopold al II-lea, la începutul secolului XX. Llosa a lucrat la această carte timp de doi ani, din momentul în care l-a descoperit pe Casement într-o biografie scrisă de Joseph Conrad. Romanul ar urma să fie publicat în 2010 sau 2011, cu titlul, provizoriu deocamdată, "Visul Celtului". Scriitorul, mai activ ca niciodată, a vizitat anul trecut Republica Democrată Congo, iar luna trecută, Irlanda de Nord, "pentru a se familiariza cu ambianța, peisajele și societățile pe care urma să le descrie, în toată libertatea", în noua sa carte.

Actriţa franceză Isabelle Huppert va primi un premiu pentru întreaga carieră - European Achievement in World Cinema - la gala premiilor Academiei de Film Europene. Ceremonia se va desfășura pe 12 decembrie, la Bochum, în Germania. Isabelle Huppert, în vârstă de 56 de ani, va adăuga încă un trofeu numeroaselor distincţii pe care le deţine deja, printre care un premiu BAFTA, un Cesar, două premii pentru interpretare la Festivalul de Film de la Cannes, două premii pentru interpretare la Festivalul de Film de la Veneţia, un Urs de Argint, la Berlinală, şi două premii pentru interpretare ale Academiei Europene de Film. Totodată, actriţa a fost preşedintele juriului ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!