DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

1 octombrie 2009

Un concert al studenţilor laureaţi la diverse concursuri naţionale şi internaţionale va deschide, astăzi, cea de-a 45-a stagiune a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Instituţia sărbătoreşte în această toamnă 90 de ani de la înfiinţare, evenimentul fiind marcat prin mai multe concerte şi o expoziţie.
Stagiunea va fi deschisă de recitalul studenţilor, care vor interpreta lucrări de Handel, Mendhelsson-Bartholdy, Chopin şi Bartoki. Înainte de spectacol, tot astăzi, la ora 18.00, în foaierul studioului de concerte va fi deschisă expoziţia "Academia de Muzică Gheorghe Dima", 90 de ani de existenţă, 45 de stagiuni".

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional Nopţi Albe de Acordeon se va desfăşura la sfâșitul acestei săptămâni la sala Tinerimea Română din Bucureşti. Evenimentul va fi dedicat femeilor care au ales acest instrument pentru a se exprima ca artist. Festivalul va avea o deschidere de gală la Ploieşti, în această seară. De-a lungul evenimentului, desfăşurat la Bucureşti, vor fi organizate concerte şi spectacole ce vor fi susţinute doar de către femei, care vor aduce, cu acest prilej, acordeonul sub lumina reflectoarelor. Ele vor interpreta diferite genuri muzicale: clasic, variété, cafe concert, tango, jazz şi chiar muzică lăutărească. Pe durata celor trei zile de festival, la Bucureşti va fi prezentată şi expoziţia de acordeoane Emy Drăgoi, ce datează din secolul al XIX-lea.

Parodii realizate în plină glorie a comunismului în Cehoslovacia, URSS, Iugoslavia şi România vor fi prezentate la Films for Fun. Este vorba despre eveniment ce se va desfăşura începând de astăzi și până duminică, la Cinemateca Eforie din Bucureşti. Filmele unor regizori precum Leonid Gaidai, Oldrich Lipsky, Duşan Kovacević, dar şi scurtmetraje ale unor cunoscuţi regizori de animaţie precum Fiodor Hitruk, Luminiţa Cazacu şi Victor Antonescu vor fi pentru prima dată prezentate publicului din România. Invitatul special al Films for Fun va fi jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Manifestarea este organizată de Fundaţia Cine Remember şi Cinemateca Română.

Conferinţa internaţională "Amintindu-ne comunismul. Perspective teoretice asupra memoriei comunismului" se va desfăşura începând de astăzi și până sâmbătă, în Studioul Horia Bernea al Muzeului Ţăranului Român din Capitală. Publicul interesat este invitat să ia parte la lucrările conferinţei ce încheie un proiect de cercetare care a durat doi ani, susţinut de Volkswagen-Stiftung şi organizat de Universitatea din Leipzig. Dezbaterea va include lucrări teoretice, dar şi filme ce documentează procesul de rememorarea a comunismului în ţările estice, cu accent pe cazurile român şi bulgar. Discuţiile nu vor ocoli subiecte precum nostalgia şi condamnarea comunismului, nume de străzi şi bibelouri, comunismul la muzeu şi în cărţile şcolare, memorie generaţională, memorie vizuală, memorie colectivă sau istorie orală. Conferinţa se va deschide astăzi, cu avanpremiera filmului documentar "Bucharest Past Present", regizat de antropologul Alyssa Grossman.

La Filarmonica din Sibiu continuă cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Artei Lirice. Evenimentul se va desfășura până pe 8 octombrie. În cadrul festivalului au fost programate şase evenimente culturale cu conţinut variat: operă, concerte de arii din operă şi operete, balet şi spectacole pentru copii puse în scenă de artişti şi companii din ţară şi străinătate. Capul de afiş al acestei ediţii îl constituie 'Rigoletto' de Verdi, realizată de Opera Naţională Bucureşti şi Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, spectacol care va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, pe 4 octombrie. Seara de balet va fi asigurată, miercuri 7 octombrie, de Renaiss[D]ance Company Viena. 'Solus', spectacolul care va fi prezentat la Sibiu reprezintă o metaforă coregrafică pe tema singurătăţii, creată pentru 4 dansatori şi o violonistă. Inspirat de 'Manualul de tristeţi folositoare' al lui Ion Noja, creaţia reflectă simbioza dintre dans, text şi ton.

Mike Reiss, scenaristul şi producătorul lung-metrajelor de animaţie Simpsons, Epoca de gheaţă 3 şi Queer Duck este unul dintre cei mai importanţi invitaţi ai celei de-a patra ediţii a festivalului internaţional de film de animaţie Anim'est. El va participa la un masterclass luni, 5 octombrie, de la ora 14, la Cinema Union, adresat tuturor studenţilor la facultăţile de film, dar şi iubitorilor de cinema din Bucureşti. De asemenea, scenaristul va intra în dialog cu spectatorii săi, intalnirile cu Mike Reiss transformându-se adesea în adevărate dezbateri. Unul dintre cei mai apreciaţi scenarişti americani de televiziune ai anilor '80, Reiss a revoluţionat divertismentul TV în anii '90, alături de colegii săi de la Simpsons, împreună cu care a fost răsplătit cu 4 Premii Emmy la categoria „Cel mai bun serial de animaţie”, în 1989, 1991, 1995 şi 2001. În ultimii 15 ani, Reiss a susţinut câteva zeci de conferinţe şi masterclass-uri despre comedie, televiziune, scenaristică sau culisele Simpson la diferite universităţi americane şi europene.

Un număr de 125 de artişti fotografi din România şi alte 30 de state au participat cu fotografii la a VII-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică "Bucovina Mileniul III". Festivitatea de premiere uremează să aibă loc astăzi la Muzeul de Istorie din Suceava. Salonul are două secţiuni, foto jurnalism şi temă liberă iar in concurs s-au înscris 16 artişti din zece ţări.

Concomitent cu debutul în cinematografe a filmului Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!, Cristian Mungiu şi echipa de regizori au lansat şi concursul Cea mai tare legendă urbană românească din anii 80 şi până astăzi. Cititorii sunt invitaţi să trimită poveşstile pe care si le amintesc la adresa [email protected]. Detaliile concursului şi alte texte se afla pe site-ul www.amintiridinepocadeaur.ro.

Miercuri, 7 octombrie, începând cu ora 18, la sediul ICR din Bucureşti, în cadrul programului SEARA DE FILM, vor fi proiectate filmele Tobogan intercontinental in regia lui Lucas Florian, Alogic 11 în regia lui Florin Kevorkian şi Marea integrare în regia lui Marius Şopterean. Evenimentul este organizat de ICR împreună cu Fundaţia Culturală "Mircea Florian". La proiecţi, alături de cei trei tineri regizori, vor participa personalităţi marcante ale filmului românesc. După vizionarea filmelor cei trei artişti vor sta la dispoziţia spectatorilor pentru a răspunde la întrebări.

Sâmbătă 3 octombrie, de la ora 19, la Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala Amfiteatru, va avea loc premiera piesei Tartuffe de Molière, în regia lui Andrei Belgrader, cu Horaţiu Mălăele în rolul unuia dintre cele mai cunoscute personaje ale comediei universale. Maestru al comediilor de moravuri, Molière propune şi peste secole o satiră a defectelor umane: prostia, ipocrizia şi viclenia. Capodoperă a comediei de caracter, Tartuffe aduce în scenă prototipul individului hotarât să parvină prin orice mijloc. Dar de îndată ce îşi atinge scopul, masca servilă şi umilă cade, dezvăluindu-i adevărata faţă, de stăpân fără scrupule. Într-o montare care mizează pe esenţa comică a textului şi pe talentul actorilor, noua premieră a Naţionalului bucureştean aduce în scenă o distribuţie de excepţie: Horaţiu Mălăele, Alexandru Georgescu, Ana Ciontea, Simona Bondoc, Magda Catone, Daniel Badale, Silviu Biriş, Marius Rizea, Simona Popescu şi alţii.

În perioada 2010 – 20011 se va desfăşura Proiectul Naţional 'Turneul la ţară', care are ca scop revitalizarea căminelor culturale. 'Turneul la ţară' este un proiect de artă activă şi retrocedare comunitară pentru educaţie. Spectacolul de teatru 'I am special' a fost jucat în cele cinci centre pilot, urmând să fie extinsă şi în alte centre. Spectacolul porneşte de la povestea reală a unei femei de serviciu angajată cu jumătate de normă ca profesoară de engleză. Proiectul este realizat de Organizaţia 'Ofensiva generozităţii' şi Tanga Project, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti şi Ministerului Culturii.

Spectacolul 'Cântăreaţa cheală' de Eugene Ionesco, producţie a companiei franceze 'Les Intempestifs', în regia lui Jean Luc Lagarce, deschide ediţia 2009 a Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti. Evenimentul are loc între 31 octombrie - 8 noiembrie şi marchează împlinirea a 100 de ani de la naşterea celebrului dramaturg de origine română. Festivalul Naţional de Teatru, produs de Uniunea Teatrală din România, propune, anul acesta, un program dens, care le oferă iubitorilor de teatru un maraton de nouă zile. Pe lângă prezentarea celor mai bune spectacole din stagiunea 2008 - 2009, festivalul va avea ca invitat special compania franceză 'Les Intempestifs'.

O expoziţie intitulată 'Ipostaze ale modernismului. Pictura în Bulgaria, Grecia, România, 1910 - 1940', se va deschide în această seară, la Muzeul Naţional de Artă al României. Expoziţia cuprinde 120 de lucrări de pictură şi grafică - câte 40 din partea fiecărei ţări participante - şi este structurată în trei mari secţiuni: 'O nouă viziune modernă (spaţiu, peisaj, natură moartă)', 'Istoria în viziune modernă (identitate naţională, inspiraţie divină, ecouri ale Greciei clasice)' şi 'Prezenţa umană în arta modernă (portrete, corpul omenesc)'. Pentru a oferi o imagine cât mai completă a modernismului, pe data de 9 octombrie, la sala Auditorium a Muzeului va avea loc un recital susţinut de violonistul Alexandru Tomescu şi de pianistul Horia Mihail, care va cuprinde piese compuse în perioada 1910 - 1940, iar pe data de 12 noiembrie în sălile expoziţiei publicul va putea asista la conferinţa susţinută de arh. Nicolae Lascu pe tema arhitecturii moderniste în România.
După popasul de la Bucureşti expoziţia va fi itinerată la Galeria Naţională de Artă din Sofia şi la Fundaţia Theocharakis din Atena, până în luna mai 2010.

Cea de-a cincea seară a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi le-a adus ieşenilor un film controversat, 'Antichrist', în regia lui Lars von Trier, peliculă ce a primit primul 'anti-premiu' acordat în istoria Juriului Ecumenic al Festivalului de Film de la Cannes, dar şi premiul pentru cea mai bună actriţă în competiţia Palme d'Or acordat lui Charlotte Gainsbourg. Proiectat la Casa de Cultură a Studenţilor, filmul a reuşit să strângă zeci de cinefili curioşi să vadă filmul lui Lars von Trier, doar că mulţi dintre ei nu au rezistat până la final, părăsind sala după primele 20 de minute de proiecţie.
Succesiunea de violenţă din scenele finale ale filmului a şocat şi intrigat, dar a iscat şi păreri admirative în rândul criticilor de specialitate.

Un concert al studenţilor laureaţi la diverse concursuri naţionale şi internaţionale deschide astăzi cea de-a 45-a stagiune a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Academia intenţionează să susţină, în această stagiune, o serie de concerte educative, pentru tineri.
Înainte de concertul de deschidere, la ora 18, în foaierul studioului de concerte va fi vernisată şi expoziţia "Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, 90 de ani de existenţă, 45 de stagiuni". Deasemenea între 3 şi 7 noiembrie, vor fi sărbatorite Zilele Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", prin patru concerte şi un simpozion, între 14 şi 17 noiembrie, va avea loc un festival comemorativ Ştefan Ruha, organizat de foştii studenţi ai artistului iar în perioada 23-27 noiembrie, în colaborare cu Centrul Cultural Francez şi Academia Internaţională de Dans şi Muzică Veche de la Sable-sur-Sarthe, din Franţa, va fi organizat un stagiu de dans şi muzică barocă, în premieră la Cluj-Napoca.

Mâine la ora 10, în aula Academiei Române se deschid lucrările celei de a VIII ediţii a Seminarului Internaţional „Penser l’Europe”. Tema seminarului este „Educaţia şi învăţământul în Europa de azi”. Întâlnirea de la Academia Română este organizată în colaborare cu Institutul Franţei, Institutul Francez de Relaţii Internaţionale, Academia Regală de Ştiinţe Economice şi Financiare din Spania, Academia Regală de Doctori din Barcelona şi Academia Regală pentru Limbă şi Literatură din Belgia.

Portalul www.bibliofagia.ro găzduieşte primul roman foileton scris on-line la "zece maini". "Complexul Europa” are cinci autori din noul val al literaturii române: Dan Sociu, Adrian Şchiop, Mitos Micleuşanu, Vera Ion şi Răzvan Exarhu. Primul capitol a fost scris de Dan Sociu şi poate fi citit deja pe site. Următorul autor va continua povestea de unde a lăsat-o cel de dinaintea lui. Un capitol va "locui” pe site vreme de două săptămâni, timp în care internauţii sunt invitaţi să comenteze şi chiar să scrie variante de continuare a foiletonului. Romanul va aparea în forma finală intr-o carte, la o editura prestigiousă.

Tangoul, dans născut pe malurile fluviului Rio de La Plata, a fost inclus în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii UNESCO. Patrimoniul cultural imaterial al umanităţii grupează practici, cunoştinţe, aptitudini recunoscute de diverse grupuri sau comunităţi ca făcând parte din patrimoniul lor cultural şi care, uneori, sunt ameninţate cu degradarea sau cu dispariţia.
Potrivit UNESCO, patrimoniul cultural imaterial completează lista patrimoniului mondial, care cuprinde sute de situri naturale şi culturale.
Tangoul datează de la începutul secolului al XX-lea, odată cu sosirea pe malurile fluviului Rio de La Plata a imigranţilor europeni, uniţi de nostalgia provocată de sunetul bandoneonului, instrument emblematic al acestui dans, care la origine era practicat doar de bărbaţi. UNESCO a introdus deja în registrul patrimoniului cultural imaterial al umanităţii Baletul regal din Cambodgia şi samba din Roda de Recôncavo de Bahia, din Brazilia.

Actorul şi regizorul de origine niponă Yoshi Oida este prezent, de astăzi până pe 6 octombrie, la Cluj-Napoca, pentru a susţine un workshop pentru actori din mai multe ţări. Adriana Chiruţă, directorul artistic al fundaţiei Arthoc, organizatorul evenimentului, a declarat că publicului îi sunt rezervate o serie de evenimente care reunesc o lansare de carte, în prezenţa lui Yoshi Oida, proiecţii de spectacole, vizionarea unui documentar şi o întâlnire a publicului cu participanţii la atelier. Yoshi Oida a fost discipol al Okura-San, maestru de teatru Kyogen, iar, ulterior, colaborator timp de peste 30 de ani al "magicianului teatrului european" Peter Brook, realizând roluri memorabile în spectacole, dar şi în filme precum "The Pillow Book", de Peter Greenaway.

Daniel Bănulescu şi Herta Müller se numără printre cei 13 autori din 7 ţări care vor participa la Festivalul Internaţional de Poezie "Oskar Pastior". Evenimentul se află la a treia ediţie şi a început astăzi la Sibiu. Festivalul a reunit încă de la prima ediţie, din anul 2007, poeţi din numeroase ţări europene, care se revendică, în bună măsură, din tradiţia modernismului experimental sau a avangardismului. Demersul acestui festival nu a urmărit să favorizeze o anumită orientare în poezie, cât mai ales să acorde atenţia cuvenită limbajului poetic - atât de diferit de la ţară la ţară, de la individ la individ, arată organizatorii. Pe parcursul celor două ediţii de până acum ale festivalului, au răspuns invitaţiei de a veni la Sibiu 37 de poeţi din 16 ţări.

Seria concertelor de muzică tradiţională cubaneză marca Buena Vista Social Club aduce, pe 5 octombrie, la Sala Palatului, de la ora 20, pentru a doua oară în România, muzica lui Eliades Ochoa. Artistul revine în ţara noastră alături de trupa sa, Grupo Patria, după o serie de concerte sold-out, în 2007, la Bucureşti, Cluj şi Timişoara. În deschidere va canta Analia Selis & Band. Biletele se gasesc pe site-urile şi în magazinele de specialitate, având preţuri cuprinse între 75 şi 250 de lei, în funcţie de poziţia în sală.

Kevin Costner este aşteptat în această toamnă în România, de această dată în postura de cântăreţ. Deşi muzica este pe planul doi al preocuparilor sale, blondul hollywoodian susţine frecvent concerte cu trupa sa country. Kevin Costner & Modern West va cânta pe 3 octombrie, şi la Arad, în cadrul Festivalului de Film Ro-IFF. Potrivit site-ului de stiri.rol.ro, dacă de regulă solicita 250.000 de dolari pentru un concert, de data aceasta, în scop caritabil, starul a scăzut la jumatate onorariul său.

Salman Rushdie, unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi scriitori ai momentului, vine în România. Rushdie şi-a confirmat prezenţa, în perioada 23-26 noiembrie, la o serie de întâlniri cu cititorii şi autorii români, dar şi vizita în ţinutul Transilvaniei, potrivit NewsIn. Sriitorul a devenit celebru după sentinţa de condamnare la moarte pronunţată împotriva lui de un tribunal islamic iranian, ca urmare a publicării romanului "Versetele satanice" (1988), considerat blasfemiator la adresa profetului Mahomed. Recent, lui Rushdie i s-a decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!