DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Expresul de seară • Realizatori Anca Mateescu si Dana Pitrop

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 21.00
Stagiunea Muzicală Radio • Transmisiune directă din Studioul 'Mihail Jora'. Concertul Orchestrei de Cameră Radio. Dirijor şi solist Ladislau Horvath. Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 23 în Re major KV 181, Rondo KV 269 în Si bemol major pentru vioară şi orchestră, Adagio KV 261 în Mi major pentru vioară şi orchestră şi Rondo KV 373 în Do major pentru vioară şi orchestră; Charles Gounod - Mica simfonie pentru instrumente de suflat; Joseph Haydn – Simfonia nr. 49 în fa minor «La Passione». În pauză, interviuri cu protagoniştii. Comentează Sebastian Crăciun. Producător Sorina Goia

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
21.00 - 21.30
Etica, estetica • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

9 noiembrie 2009

'De la camera bună la living' este tema cu care Muzeul Ţăranului Român, cunoscut pe vremuri drept Muzeul de la Şosea, reia, mâine, la Clubul Ţăranului, ciclul de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Organizate lunar şi adresate deopotrivă publicului larg şi tinerilor specialişti din domeniile umaniste, conferinţele de la Şosea vor încerca să abordeze, fără prejudecăţi şi fără grabă, toate aceste probleme şi să sugereze unele interpretări într-un ciclu de patru dezbateri dedicate casei de la ţară. La eveniment şi-au anunţat participarea Vintilă Mihăilescu, Anamaria Iuga şi Bogdan Iancu.

Pentru prima dată în România, Michael “Iron Man” Burks, unul dintre cei mai apreciaţi cântăreţi de blues va susţine un concert la Hard Rock Cafe Bucureşti pe 9 noiembrie, de la ora 20:30. “O legenda în devenire”, conform revistei GuitarOne, Burks este un muzician complet – compozitor, interpret, lider de trupa, riff-master şi showman desăvârşit. Pentru Chicago Sun-Times, celebrul cotidian american, “Iron Man” Burks este un “chitarist ca un aruncător de flacări, ce îşi cânta piesele cu furie sălbatică şi tandreţe copleşitoare”. Considerat un erou al blues-ului modern, Burks este cunoscut în lumea întreagă pentru concertele sale energice şi intense, vocea răguşită şi acordurile dure de chitară, artistul fiind unul dintre puţinii interpreţi de blues care cântă cu Gibson Flying V, o chitară de rock şi heavy-rock. Preţul unui bilet este de 25 lei în avans şi 30 lei în seara concertului.

Miercuri de la ora 19 va avea loc la Sala ArCuB din capitală lansarea volumului aniversar Bucureşti – 550 de ani de la prima atestare documentară. Acest album coordonat şi îngrijit de Radu Oltean a fost editat de ArCuB - Centrul de proiecte culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti. Lucrarea reproduce peste 400 de fotografii şi stampe vechi din colecţiile bibliotecii Academiei Române, ale Muzeului Municipiului Bucureşti, ale Muzeului Militar Naţional, ale Arhivelor Naţionale, din colecţiile particulare ale lui Alexandru Gâlmean, Simion Câlţia, Adrian Bejenaru, dar şi din cărţi, reviste şi ziare de epocă. De asemenea, în carte apar reproduse artefacte din colecţiile de artă veche ale Muzeului Naţional de Artă a României, ale Muzeului Municipiului Bucureşti şi ale Muzeului Militar Naţional. Fotografii moderne sau din istoria recentă sunt realizate de autor şi de Cristian Radu, Andrei Pandele, Cristian Malide, Ştefan Tuchilă, Mircea Struţeanu, Ştefan Cristescu.

Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă” începe pe 12 noiembrie la Bucureşti. Evenimentul este organizat de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Continuând linia impusă anul trecut, festivalul, dedicat exclusiv artelor spectacolului muzical revine anul acesta cu spectacolele unor importante teatre şi institutii muzicale din Europa. Programul include premiera operetei Silvia a Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”, spectacolele Barbă Albastra (Teatrul de Stat de Comedie Muzicala din Sankt Petersburg), Liliacul (Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta), Vaduva Veselă (Opera de Stat din Slovacia), Bolero – o serie de 5 spectacole scurte de dans (Teatrul National Slovac din Bratislava), Cântarea Cântărilor (Asociatia „Mnémosyne”, Marsilia) sau Odiseea Visotki şi musicalul de succes al Teatrului Naţional de Operetă, Romeo şi Julieta.
Din seria evenimentelor marca „Viata e frumoasa!” nu lipsesc Galele Internationale de Opereta şi Balet, dar si evenimente speciale, cum sunt Gala VIP pentru Artele spectacolului musical sau spectacolul-eveniment Fashion Musical Show de Liza Panait.

Aproape un milion şi jumătate de copii din învăţământul preşcolar şi elevi din ciclul primar revin la cursuri, astăzi, după o vacanţă de o săptămână. Potrivit structurii anului şcolar 2009-2010, în primul semestru, în perioada 2 - 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar au fost în vacanţă. Cursurile în acest an şcolar au început în 14 septembrie şi se vor încheia în 11 iunie 2010, însumând 35 de săptămâni de şcoală. Primul semestru se va încheia pe 29 ianuarie 2010. Acesta va fi întrerupt de vacanţa de iarnă care va avea loc în perioada 19 decembrie 2009 - 3 ianuarie 2010. Cursurile semestrului al II-lea vor începe în 8 februarie 2010 şi vor dura până în 11 iunie. Elevii vor fi în vacanţa de primăvară în perioada 3 - 11 aprilie.

Radio România Cultural marchează astăzi 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, difuzând reportaje, interviuri, relatări, documentare şi muzică.
De la Războiul Rece la Pink Floyd, de la sârmă ghimpată la graffiti pe un zid transformat în suvenir cu certificat de autenticitate, Zidul Berlinului a împărţit în două un oraş, o ţară, un continent... o lume. Construirea barierei a început într-o duminică, pe 13 august 1961, în Berlinul de Est, şi a ajuns la o lungime de 155 de kilometri. Străzile au fost tăiate în două, staţiile de metrou au fost părăsite şi familiile au fost despărţite de un gard devenit zid. De asemenea, s-au înregistrat aproximativ 5.000 de tentative de evadare din Berlinul de Est şi sute de morţi. La 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Radio România Cultural construieşte o zi a memoriei şi difuzează interviuri cu martori ai evenimentului, reportaje de la manifestările dedicate acestei aniversări, documentare despre toate schimbările produse după căderea Zidului şi despre cum a influenţat evoluţia culturii şi artei contemporane.

Teatrul Național Radiofonic va invită astăzi de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic, la audiția cu public a spectacolului radiofonic “Caviar, vodkă și bye-bye”, de George Astalos. Din distribuție fac parte actorii Tamara Buciuceanu Botez, Alexandru Arșinel, Stela Popescu, Eugen Cristea. Muzica originală este semnată de George Marcu în timp ce regia de studio este realizată de Milică Creiniceanu. Scriitor, dramaturg, poet, eseist și traducător, George Astalos a impregnat cu o nuanță de nostalgie opera sa din cele patru decenii de exil. Un exemplu în acest sens îl constituie trilogia dramatică închinată celor care, pentru a-și putea păstra demnitatea, au fost nevoiți să-și rupă rădăcinile și să înceapă o altă existență departe de cei dragi. Din această trilogie face parte (alături de piesele „Sarea exilului” și „Întoarcerea la matcă”) și textul dramatic „Caviar, vodkă și bye-bye”, prezentat în premiera la Teatrul Național Radiofonic în anul 1997, sub bagheta maestrului Dan Puican. Spectacolul a fost distins cu premiul UNITER în anul 1999.

Zilele filmului rus debutează astăzi, la Cinemateca Eforie din Capitală, cu proiecţiile a două filme: "Ultima haltă" şi "Eisenstein şi Meyerhold: un dublu portret în interiorul unei epoci" de Galina Evtuşenko. Ambele pelicule vor fi proiectate în prezenţa regizoarei. Regizor de film, producător şi documentarist, Galina Evtuşenko vine pentru prima dată în România pentru a întâlni publicul cinefil, presa şi iubitorii de film documentar. A realizat producții precum "Try and Snatch it away! or Bonbon wraps of Red October", "Nobody will know...", "The Attic Story". "Ultima haltă" reia tema mult discutată a dispariţiei şi morţii scriitorului Lev Tolstoi. Bazat pe studiul arhivelor, filmul dezvăluie multe aspecte necunoscute până acum şi povesteşte despre ultimele căutari ale celebrului scriitor, încercând să găsească răspunsuri la întrebările fără răspuns: de ce şi-a părăsit familia, soţia şi domeniul de la Polyana, de ce a ajuns într-o necunoscută gară de provincie când era în plină glorie?

Lungmetrajul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu, a fost inclus, pe poziţia a 14-a, într-un top al celor mai bune 100 de filme ale ultimilor 10 ani. Clasamentul a fost realizat de revista The Times. “4,3,2” a devansat producţii precum "Va curge sânge", de Paul Thomas Anderson, sau "Milk", de Gus Van Sant. Lungmetrajul lui Mungiu a devenit cunoscut în întreaga lume după ce a reuşit să obţină, în 2007, la Cannes, trofeul suprem din partea unui juriu prezidat de Stephen Frears. Pe prima poziţie a clasamentului celor mai bune 100 de filme ale ultimilor 10 ani se situează lungmetrajul "Ascuns", în regia lui Michael Haneke, urmat de "Ultimatumul lui Bourne", de Paul Greengrass şi"Nu există ţară pentru bătrâni", de Joel şi Ethan Coen.

Opera Comică pentru Copii a deschis, la sfârșitul săptămânii trecute, prima ediţie a Festivalului Filmului pentru Copii de la Bombay. La prima ediţie a evenimentului participă în acest an 150 de filme din 30 de ţări. Reprezentaţia Operei Comice pentru Copii, "Bătuta moldovenească", a fost, de altfel, singurul moment artistic al ceremoniei de deschidere. Cu acest prilej, directoarei Operei Comice pentru Copii, Smaranda Oţeanu-Bunea, i-a fost decernată diploma "Excelenţă în educaţie" de către organizatorul Festivalului - Fundaţia Ryan.

Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti, eveniment aflat la cea de-a treia ediţie, se va desfăşura începând de astăzi și până pe14 noiembrie, la Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română". Anul acesta, festivalul va cuprinde şase lungmetraje (proiectate în fiecare seară), nouă scurtmetraje (proiectate pe 13 noiembrie) şi opt documentare (prezentate pe 14 noiembrie). Intrarea la proiecţii este liberă. Festivalul se va deschide cu "Nu sunt prietenul tău", în regia lui Pálfi György, un film de improvizaţie, la proiecţia căruia vor fi prezenţi actorii Fátyol Kamilla, Szülek István şi Gosztonyi Csaba.

Marele premiu al celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj ALTER-NATIVE, de la Târgu-Mureş, a fost obţinut de producţia olandeză 'Bingo', în regia lui Timur Ismailov. Premiul a constat într-o diplomă, un cub cu un colţ tăiat din marmură şi o plachetă, precum şi un cec de 4.000 de lei. În lipsa regizorului Timur Ismailov, premiul a fost ridicat, în cadrul festivităţii de premiere, de sâmbătă seara, de actorul principal al filmului, Sergiu Volov, din Republica Moldova. Din cele 54 de filme înscrise în concurs, alte şapte producţii au fost premiate. Au fost distinse cu menţiune specială pentru interpretare şi o menţiune specială - constând într-o invitaţie la Festivalul Quest Europe din Polonia - filmele 'Confesiune Papai Pici', de Lucats Andor şi Toth Orsolya din Ungaria şi 'Martina şi luna', de Javier Loarte din Spania. Premiul acordat de Radio România Cultural a revenit scurtmetrajului 'Firul Ariadnei', de Berthoti Attila, coproducţie România-Ungaria.

"Un prophete" de Jacques Audiard şi "The Reader" de Stephen Daldry se numără printre filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film. La categoria "cel mai bun film european din 2009", celor două pelicule li se adaugă "Fish Tank" de Andrea Arnold, "Let the Right One In” de Tomas Alfredson, "Slumdog Millionaire" de Danny Boyle şi "Das Weisse Band" de Michael Haneke. La categoria "cel mai bun regizor european din 2009" au fost nominalizaţi Pedro Almodóvar, Andrea Arnold, Jacques Audiard, Danny Boyle, Michael Haneke şi Lars Von Trier. Câştigătorii vor fi votaţi de cei peste 2.000 de membri ai Academiei Europene de Film. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 12 decembrie, la Bochum.

Cântăreaţa americană Aretha Franklin va fi prezentă, împreună cu alţi artişti de renume, precum Stevie Wonder, la o gală aniversară prin care industria muzicală americană celebrează 50 de ani de existenţă a celebrei case de discuri Motown.
Ceremonia va avea loc în oraşul american Detroit pe 21 noiembrie. În cadrul ei, artiştii vor aduce un omagiu regretatului "rege al muzicii pop" Michael Jackson, dar şi lui Levi Stubbs, solistul trupei Four Tops. Stevie Wonder va susţine şi el un minirecital, în memoria lui Berry Gordy Jr., fondatorul casei Motown.
Încasările vor fi donate societăţii care administrează Motown Historical Museum.

Clujul va găzdui, săptămâna aceasta, festivalul Zilele filmului armenesc. Deschiderea oficială va avea loc în această seară, de la ora 18.00, iar proiecţiile cinematografice vor fi însoţite de o degustare de vin. Festivalul va include proiecţii ale unor documentare, precum „Erevan”, despre capitala Armeniei, sau „Armenopolis”, despre oraşul Gherla, întemeiat în perioada iluministă de către emigranţii armeni din Moldova care s-au stabilit în Transilvania. Festivalul este organizat de Ambasada Republicii Armenia, de Casa Municipală de Cultură şi de Uniunea Armenilor din România, filiala Cluj.

Compania japoneză de teatru 'Theatrical Company Dora Ltd.' prezintă, în această seară, pe scena Teatrului Clasic 'Ioan Slavici' din Arad, piesa 'Senpo Sugihara 2009' de Koichi Hiraishi. Spectacolul se bazează pe o întâmplare reală, eroul piesei fiind consulul japonez în Lituania, Chiune Sugihara. Acesta, până a fi expulzat din Lituania de către URSS, în septembrie 1940, a acordat vize japoneze în timpul celui de-al doilea război mondial, salvând de la moarte peste 6.000 de evrei. Apoi a fost transferat la Berlin, Praga, Konigsberg şi Bucureşti, împreună cu familia sa. În 1945 a fost deportat în Siberia, revenind în Japonia abia în 1947. Spectacolul a cărui premieră a avut loc în 1992, s-a bucurat de peste 800 de reprezentaţii în Japonia şi în toată lumea.

România participă la festivalul Focus '89, din Bruxelles, dedicat căderii comunismului în Europa, eveniment organizat de Uniunea Europeană a Institutelor Culturale în capitala Belgiei. Evenimentul se va desfăşura începând de astăzi şi până pe 15 noiembrie. Invitaţii români la festival sunt: actorul Teodor Corban, care va prezenta, pe 12 noiembrie, filmul "A fost sau n-a fost", de Corneliu Porumboiu, în care interpretează unul din rolurile principale, arhitectul Adrian Ciocăzanu, directorul revistei Igloo Media, care va vorbi în cadrul conferinţei "Cities before and after 1989 (Oraşe înainte şi după 1989)", pe 11 noiembrie, şi Mihail Neamţu, doctor în teologie şi studii religioase al Universităţii din Londra, care va vorbi despre rezistenţa prin cultură şi grupul de la Păltiniş în cadrul conferinţei "Doors in walls", pe 10 noiembrie. În programul Focus '89 mai figurează şi proiecţia filmului "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon.

Romanele "Fantoma din moară" şi "Zogru", de Doina Ruşti, vor fi traduse în limba italiană, anul viitor. Volumul "Fantoma din moară" este programat să apară în septembrie 2010, la Editura Hacca, în traducerea Anitei Bernacchia. Desprinsă din prestigioasa editură Halley, Hacca promovează cu precădere ficţiunea, proza experimentală şi creaţiile noului val, reprezentat de scriitori tineri, precum laureatul premiului Mondello 2008, Luca Giachi, sau Luigi Cojazzi şi Simone Consorti. Romanul Doinei Ruşti a fost solicitat imediat după ce aceasta a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România. Volumul "Fantoma din moară" a fost prezentat în acest an la Târgurile de Carte de la Torino şi de la Frankfurt, unde Doina Ruşti a citit fragmente din acesta, traduse în limba italiană, de Anita Bernacchia, şi în limba germană, de Eva Wemme.

Snow Patrol va lansa astăzi primul album best of din carieră. Intitulat "Up To Know" materialul va cuprinde cele mai îndrăgite piese ale formaţiei. Snow Patrol este una dintre cele mai mari şi mai îndrăzneţe trupe ale ultimului deceniu. După 15 ani de carieră şi cinci albume de studio, trupa irlandezo-scoţiană - formată din solistul şi compozitorul Gary Lightbody, basistul Paul Wilson, chitaristul Nathan Connolly, toboşarul Jonny Quinn şi clăparul Tom Simpson - a lansat balade, imnuri de festival, hituri radio, dar şi piese introspective. Toate acestea au fost incluse pe "Up To Know" - un album dublu ce cuprinde 30 de piese, single-uri, coveruri, rarităţi, piese de album, câteva cântece noi, precum şi compoziţii semnate Reindeer Section - un grup indie ce include elita chitariştilor scoţieni - Belle and Sebastian, Idlewild şi Teenage -, sub supravegherea lui Lightbody.

Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Netzer, a fost selectat, alături de alte 15 pelicule, în competiţia celei de-a 27-a ediţii a Festivalului de Film de la Torino. Evenimentul se desfăşoară în perioada 13 - 21 noiembrie. "Medalia de onoare" va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic. Din distribuţia filmului fac parte Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. "Medalia de onoare", filmul lui Călin Peter Netzer, a primit finanţare de 720.000 de lei de la Centrul Naţional al Cinematografiei, dar şi sprijin financiar din partea Societăţii Române de Televiziune şi a fondului Eurimages al Consiliului Europei."Medalia de Onoare" este o producţie Scharf Advertising şi, totodată, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului german de origine română Călin Peter Netzer, născut la Petroşani, în 1975.

Cântăreaţa Eve, care, la sfârșitul săptămânii trecute, urma să susţină un concert în Club Bamboo din Capitală, şi-a amânat venirea în România pentru sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie. Agenţia de booking Paul Soll a anunţat că, din cauza unor probleme de sănătate, Eve nu a mai putut ajunge în România. Câştigătoare a premiului Grammy, actriţă şi prezentatoare tv, Eve Jihan Jeffers s-a născut în Philadelphia, pe data de 10 noiembrie 1978. Artista a vândut peste 7 milioane de albume în întreaga lume. Cântăreaţă şi actriţă, Eve a cunoscut un real succes şi în lumea modei, odată cu lansarea propriei linii de îmbrăcăminte, intitulată "Fethis".

Chris Norman revine în această toamnă în România. Artistul va concerta pe 15 noiembrie, alături de formaţia sa, la Sala Palatului din Capitală. Evenimentul face parte din turneul de promovare a celui mai recent material discografic al cântărețului, lansat în luna februarie a acestui an, intitulat "Chris Norman,The Hits! From His Smokie And Solo Years". Preţul unui bilet la concert variază între 70 şi 250 de lei, în funcţie de categoria de loc. Hituri precum "Midnight Lady", "I'll Meet You at Midnight", "Don't Play Your Rock 'n' Roll to Me", "Some Hearts Are Diamonds", dar şi alte melodii mai noi, vor răsuna pe scena Sălii Palatului, oferind publicului o experienţă de neuitat.

Una dintre cele mai importante picturi baroce, "Saint John the Evanghelist" a lui Domenico Zampieri, estimată la șapte milioane de euro, va fi scoasă la licitație pentru prima oară în ultimul secol de casa Christie's. Evenimentul va avea loc în cadrul Old Masters and 19th Century Art, pe 18 decembrie. Tabloul cu dimensiuni impresionante este o reinterpretare a frescei "Saint John the Evanghelist" din Sant'Andrea della Valle din Roma. Pictura a fost, se pare, comandată de Marchese Vincenzo Giustiniani, unul dintre cei mai importanți colecționari de artă din Italia secolului XVII-lea. Tabloul a fost înregistrat într-un inventar făcut colecției lui Giustiniani după decesul acestuia, în 1638.

O gumă de mestecat îmbogăţită cu vitamina A, un produs cu care se poate lupta împotriva malnutriţiei existente în ţările în curs de dezvoltare, a fost concepută de o firmă din Danemarca. Fiecare tabletă de gumă de mestecat fără zahăr conţine 375 de micrograme de vitamina A, al cărei consum zilnic este recomandat de UNICEF şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Produsul este destinat în special copiilor cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani care suferă de carenţă de vitamina A, care poate să provoace orbire, rujeolă şi să afecteze sistemul imunitar.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!