DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

25 noiembrie 2009

Ediţia a treia a Festivalului de Film Documentar Doc Est începe mâine la Iaşi.
Deschiderea festivalului are loc la ora 17, la Casa de Cultură a Studenţilor, cu pelicula "Până la ultima picătură - Epuizarea petrolului", de Jürgen Webbermann şi Matthias Sdun. Ediţia din acest an a festivalului are ca temă mediul înconjurător.
Printre filmele prezentate se numără "The Age of Stupid", de Franny Armstrong, "Copiii uraniului", de Iulian Manuel Ghervas şi Adina Popescu, "Noul Eldorado", de Tibor Kocsis, sau "Home", de Yann Arthus Bertrand.

60 de titluri noi, 26 de lansări de cărţi şi audiobook-uri, concursuri, premii şi invitaţi surpriză vă aşteaptă în standul Grupului Humanitas în perioada de astăzi până pe 29 noiembrie la Târgul de Carte GAUDEAMUS. NEAGU DJUVARA va vorbi despre cel mai recent volum al sau, Amintiri şi povesti mai deocheate, devenit deja bestseller. IOANA PARVULESCU va va introduce în atmosfera lumii bucurestene de odinioara cu primul ei roman, Viaţa începe vineri, iar ANDREI CORNEA povesteste cu umor si ironie despre lumea de azi în Poveşti impertinente şi apocrife. Deasemenea EDITURA HUMANITAS FICTION v-a pregatit, in colectia "Raftul Denisei", romanul laureatei Premiului Nobel pentru Literatura din acest an, HERTA MULLER, Inca de pe atunci vulpea era vanatorul, un roman in care relatiile dintre oameni sunt denaturate de suspiciune, iar victimele nu au alta cale decat de a trece in tabara adversa.

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film DaKino se va desfăşura între 27 şi 29 noiembrie, la Cinema Scala din Bucureşti. Cea de-a XIX-a ediţie a evenimentului are un mesaj ecologist. Selecţia acestui an îşi propune să aducă în atenţia cinefilului român problemele acute ale mediului, să încurajeze pro-acţiunea lumii artistice şi a oamenilor obişnuiţi şi să devină prima manifestare eco în cadrul unui festival de tradiţie. Astfel, DaKino păstrează şi în acest an cele două secţiuni competitive - documentar şi scurtmetraj ficţiune, de data aceasta pe teme ecologice. În total, DaKino va prezenta publicului din Capitală aproape 40 de ore de proiecţii.

Mâine de la ora 21.30 la Green Hours 22 jazz-café din Bucureşti are loc concertul de lansare a cd-ului LIVE IN BUCHAREST în interpretarea de excepţie a patru dintre cei mai buni instrumentişti din România. Cristian Soleanu – saxofon, Sorin Romanescu – ghitară, Vlaicu Golcea – contrabas, Vlad Popescu – baterie vor canta piese ale lui Ornette Coleman, Wayne Shorter, John Scofield dar si piese compuse special pentru acest material de Valicu Golcea şi Sorin Romanescu, muzicianul anului 2008 în jazzul românesc Cristian Soleanu a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti şi este din 1990 saxofonist solo în Big Band-ul Radio. Deasemenea Vlaicu Golcea este contrabasist, sound designer si producator, laureat al Premiului Premiul UNITER pentru muzica de teatru 2009 si “Muzicianul de jazz al anului 2005”, acordat de revista Actualitatea Muzicala a Uniunii Compozitorilor din Romania.

Spectacolul "Ivan Turbincă", după o adaptare a lui Ion Sapdaru a textului lui Ion Creangă, va avea premiera pe 27 noiembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti. Binecunoscut actor de teatru şi film, cu numeroase montări de succes în ţară, Ion Sapdaru semnează primul său spectacol în calitate de regizor, la Naţionalul bucureştean. În distribuţie, alături de Daniel Badale, se regăsesc Eduard Adam, Afrodita Androne, Irina Cojar, Cristian Creţu, Victoria Dicu, Răzvan Hîncu, Rodica Ionescu. "Ivan Turbincă", povestea plină de tâlc a lui Ion Creangă, prezintă replici vii şi măşti pline de culoare, amintind de teatrul popular, în care muzica şi dansul se împletesc alert.

Piesa liber inspirată din opera lui Eugene Ionesco 'Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre', regizată de Matei Vişniec, va fi difuzată în premieră, mâine, de la ora 19,00, la Radio România Cultural. Spectacolul este dedicat marelui dramaturg Eugene Ionesco şi se încadrează într-o serie amplă de manifestări ce marchează împlinirea, în 2009, a 100 de ani de la naşterea autorului de origine română, promotor al teatrului absurd şi al stilului neconvenţional. Spectacolul radiofonic 'Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre' de Matei Vişniec va fi lansat, în avanpremieră, tot mâine, la ora 11,00, la Biblioteca Judeţeană 'Ion Minulescu' din Slatina, în prezenta realizatorilor. Evenimentul va avea loc în cadrul celei de a XIX-a ediţii a Zilelor Eugene Ionesco, manifestare organizată de Societatea Culturală Eugen Ionescu din Slatina.

Filmul colectiv "Amintiri din Epoca de aur", scris şi produs de Cristian Mungiu, este în competiţie la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de la Belgrad. Evenimentul are loc în începând de astăzi și până pe 2 decembrie. Dintre cele 21 de titluri din competiţie, 14 sunt europene. Printre acestea se numără "Soul Kitchen" de Fatih Akin, "Everyone Else" de Maren Ade, "The Dust of Time" de Theo Angelopoulos, "Les herbes folles" de Alain Resnais. "Das weisse Band" de Michael Haneke şi "Donkey" de Antonio Nuic vor fi proiectate în afara programului competițional. Juriul este compus din cineastul kazah Sergei Dvortsevoy, producătoarea rusă Nadia Turincev şi regizorul croat Antonio Nuic.

Filmul "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu, va fi lansat oficial pe DVD astăzi, în cadrul unui eveniment la care va participa şi regizorul. Manifestarea va avea loc la Librăria Cărtureşti din Strada Arthur Verona din Capitală. Cu Ion Fiscuteanu şi Luminiţa Gheorghiu în rolurile principale, "Moartea domnului Lăzărescu" a primit premiul Un Certain Regard la ediţia din 2005 a Festivalului de la Cannes. Povestea domnului Lăzărescu, un bătrân singur căruia i se face rău noaptea şi este plimbat prin spitalele bucureştene, a primit numeroase premii, dar şi cronici pozitive. Cristi Puiu a semnat filme precum "Marfa şi banii", "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" dar şi mai noul "Aurora", care în prezent este în postproducţie.

Nouă ediţii speciale ale emisiunii "Jurnal Cultural", prilejuite de târgul de carte Gaudeamus - care se desfăşoară în Capitală începând de astăzi și până duminică -, vor fi difuzate la TVR Cultural. Pentru telespectatorii care nu pot ajunge la ediţia din acest an a Târgului, postul de televiziune va face o serie de transmisiuni, în direct, de la faţa locului, dezbateri, relatări de la numeroasele evenimente propuse de organizatori şi intervenţii de la standurile editurilor care expun. În platoul special amenajat la Gaudeamus vor veni, în calitate de invitaţi, câteva dintre cele mai reprezentative personalităţi din cultura română, iar temele de discuţie vor sta, generic, sub semnul împlinirii celor două decenii de la Revoluţie, dar şi sub cel al "Restaurării", campania derulată de Televiziunea Română pentru restaurarea unor monumente istorice din România.

Proiectul unui muzeu dedicat lui Charlie Chaplin a fost prezentat la începutul săptămânii. Presa elveţiană îl consider ambiţios, atât din punct de vedere al construcţiilor, ridicate pe proprietatea mitică a familiei Chaplin din Elveţia, cât şi din punct de vedere muzeografic. Promotorii acestui proiect, care preferă să îl numească "Chaplin's World" şi nu "Muzeul Chaplin", sunt convinşi de faptul că celebrul Charlot nu ar avea motive să fie dezamăgit. Fundaţia Charlie Chaplin şi Chaplin Museum Development s-au reunit, luni, la Domaine de Ban din Corsier-sur-Vevey, unde au locuit Charlie Chapin şi numeroasa lui familie din 1953 şi până la moartea sa, în 1977. Promotorii proiectului au anunţat cu această ocazie că cererea de eliberare a autorizaţiei de construcţie a fost depusă pe 21 noiembrie, urmând să fie eliberată la începutul anului viitor.

Noaptea filmului fantastic, prim-planuri dedicate actorilor Charlotte Gainsbourg şi Charles Berling, precum şi regizorului Bertrand Tavernier, şi "Mână liberă" revistei Film Menu se numără printre secţiunile ediţiei de anul acesta a Festivalului Filmului Francez, care are loc la Bucureşti. Cea de-a 13-a ediţie a evenimentului se deschide mâine, cu pelicula "Cenuşă şi sânge", debutul în regia de film al lui Fanny Ardant, şi se încheie pe 3 decembrie, cu noua peliculă semnată de Radu Mihăileanu - "Concertul". Selecţia de anul acesta cuprinde aproximativ 40 de lungmetraje şi 20 de scurtmetraje. Festivalul Filmului Francez 2009 va avea loc în trei cinematografe din Capitală (Europa, Studio şi Elvira Popescu).

iReadfaces, o expoziţie de fotografie ce cuprinde peste 250 de potrete semnate de Cristian Radu, va fi vernisată astăzi, la ora 20.00, la The Ark, în Bucureşti.
iReadfaces este un proiect fotografic care a început în vara acestui an, cu un autoportret al autorului, continuând apoi cu alte câteva zeci de portrete. Sute de oameni, printre care şi Cristi Puiu, Cristian Crisbăşan, Jean-Lorin Sterian, Dan Pierşinaru, Cornel Lazia, Alexandru Bălăşescu şi Cristi Balint, s-au lăsat fotografiaţi "fără masca pe care o poartă zilnic în societate". Conceptul expoziţiei, explică Cristian Radu, autorul proiectului, este de "a-i arăta pe oameni aşa cum sunt". Manifestarea va fi deschisă până pe 3 decembrie, între orele 10.00 şi 19.00. Intrarea este liberă.

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Capitală va găzdui, începând de astăzi și până vineri, Zilele Eugen Ionescu. Evenimentul va cuprinde o serie de manifestări dedicate renumitului scriitor. Acțiunile vor debuta peste o oră cu vernisarea expoziţiei "Centenar Eugen Ionescu", care cuprinde manuscrise, documente şi fotografii din arhiva muzeului. La eveniment sunt invitaţi Radu Beligan, Nicolae Breban, Barbu Cioculescu, Jacques De Decker, Dan Hăulică, Eugen Simion, Mihai Şora. Mâine, de la ora 14.30, va avea loc dezbaterea "Eugen Ionescu azi", urmată de o reprezentaţie a spectacolului "Cântăreaţa cheală" în interpretarea studenţilor de la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" Bucureşti.

Filmul 'Nunta lui Oli', în regia lui Tudor Jurgiu, a câştigat Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj de ficţiune din competiţia internaţională, din cadrul Short Film City 2009. Evenimentul s-a desfăşurat la începutul lunii, la Leeds. Ajuns la a doua ediţie, Short Film City îşi propune să aducă un omagiu lui Louis Augustin le Prince (cel care, în 1888, a produs primele imagini în mişcare), promovând cele mai bune producţii de scurt-metraj şi încurajând tinerele talente. Peste 150 de filme din 31 de ţări au fost prezentate în acest an, Short Film City devenind astfel unul dintre cele mai importante programe de scurt-metraj din Europa. 'Nunta lui Oli', o producţie Libra Film, se mai poate mândri şi cu : trofeul pentru Cel mai bun film românesc, obţinut la Festivalul NexT, Premiul pentru cel mai bun scenariu, din cadrul Festivalului Timishort şi Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj de ficţiune acordat la Festivalul Anonimul.

Trupa U2 va fi cap de afiş la cea de-a 40-a ediţie a Festivalului Glastonbury, urmând să concerteze pentru prima dată la acest eveniment pe 26 iunie. La festival vor participa peste 170.000 de persoane, biletele pentru eveniment fiind sold-out încă de acum o lună, după ce s-au vândut în doar 24 de ore de la punerea în vânzare. Trupa U2 se află în prezent într-un nou turneu mondial, "360°", prin care promovează cel de-al 12-lea album de studio al său, "No Line On The Horizon", lansat pe 2 martie. Potrivit specialiştilor, acest turneu ar putea deveni unul dintre cele mai profitabile din istorie. Festivalul Glastonbury este unul dintre cele mai mari evenimente de gen desfăşurate în aer liber din lume.

Teatrul German de Stat Timişoara prezintă proiectul "Raţia de libertate" - o lectură din texte literare, mărturii şi documente de istorie orală ce alcătuiesc un portret al evenimentelor din Decembrie 1989. Manifestarea va avea loc astăzi, de la ora 19, la Timişoara şi, ulterior, în patru oraşe din Germania. Seara de lectură se va desfăşura exclusiv în limba germană. Textele vor fi recitate de actorii Ioana Iacob, Andrea Nistor şi Alex Halka. Selecţia textelor, concepţia şi coordonarea proiectului aparţin lui Lucian Vărşăndan. În perioada 28 noiembrie - 5 decembrie, proiectul va fi prezentat în cadrul unui turneu în Germania, în oraşele München, Nürnberg, Berlin şi Ulm.

Institutul Cultural Român va fi prezent la Târgul Internaţional de Carte „Gaudeamus 2009” cu o ofertă care cuprinde peste 150 de titluri, cele mai recente ediţii ale prestigioasei reviste „Lettre Internationale”, un colocviu despre traducerea literară şi două lansări. Mâine, în Sala Cupola, între orele 15,00 şi 19,00, va avea loc colocviul Traducerea literară – între creativitate şi inovare, organizat de Centrul Naţional al Cărţii în parteneriat cu Radio România. La lucrări sunt invitaţi editori, scriitori şi traducători români şi străini: Gabriela Adameşteanu, Dan Lungu, Rodica Binder, Anita Bernacchia, Mauro Barindi, Cezar Paul-Bădescu.

Fotografiile făcute în închisoare de şase deţinute de la Penitenciarul de Femei Târgşor, coordonate de Cosmin Bumbuţ, vor fi expuse astăzi și mâine la Teatrul Nottara. Evenimentul are loc în cadrul Festivalului Naţional de Teatru al Deţinuţilor. Cele şase deţinute de la Penitenciarul Târgşor au participat în acest an, în perioada iulie - august, la un atelier de fotografie susţinut de Cosmin Bumbuţ în închisoare. O parte dintre lucrări sunt prezentate în primul număr al revistei de fotografie 'Punctum' care va putea fi găsită, începând cu 30 noiembrie, în librăriile Cărtureşti.

Trupa Proconsul sărbătoreşte zece ani de la debutul muzical printr-un concert care va avea loc pe 28 noiembrie, la Sala Palatului din Bucureşti. Cu această ocazie formația va lansa şi un nou album, intitulat 'Sens Unic'. Oaspeţii de onoare ai acestui concert vor fi doi artişti de excepţie ai muzicii româneşti - Dida Drăgan şi Marcel Pavel. Preţul biletelor este cuprins între 20 şi 50 de lei. Trupa Proconsul a cântat ani în şir în puburi, atât în ţară, cât şi în Suedia. În repertoriul lor de atunci se aflau piese Queen, Creedence Clearwater Revival, Toto, Status Quo, James Brown sau Joe Cocker. Nu de puţine ori, programul lor se transforma într-un veritabil concert, când toată lumea cânta şi dansa. În 1999, membrii trupei au devenit cunoscuţi, deşi cântau de mult timp împreună, cu maxi single-ul de debut 'De la ruşi...'. Afirmarea lor pe plan muzical a venit în anul 2000, odată cu piesa 'Cerul', melodie cu care au obţinut locul al treilea la Festivalul de la Mamaia - secţiunea Creaţie.

Trupa Kiss a anunţat datele concertelor şi oraşele incluse în turneul european - intitulat "Sonic Boom Over Europe: From The Beginning To The Boom" - pe care îl va susţine în vara anului 2010, printr-o înregistrare video ce poate fi urmărită şi pe site-ul nme.com. Gene Simmons şi colegii săi de trupă vor concerta în Anglia şi în Irlanda începând din mai anul viitor. După spectacolele din Marea Britanie, Kiss va susţine o serie de show-uri în Elveţia, Italia, Austria, Republica Cehă, Germania, Norvegia, Suedia, Danemarca, Olanda, Franţa şi Spania. Biletele pentru concertele incluse în acest turneu european vor fi puse în vânzare începând de vineri.

Actriţa franceză Fanny Ardant va fi prezentă, mâine, la Cinema Studio din Capitală, în deschiderea celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Filmului Francez. Ea va participa la proiecția coproducţiei Franţa-România-Portugalia, 'Cenuşă şi sânge'. Distribuţia peliculei include o importantă prezenţă românească: Olga Tudorache, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu, Tudor Aaron Istodor, Andrei Finţi, Andrei Aradits, Mădălina Constantin. Selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2009 şi prezentat la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, 'Cenuşă şi sânge' spune povestea lui Judith, o femeie care, ani de zile, a refuzat să se întoarcă în ţara ei natală. Cu toate acestea, la zece ani după ce soţul ei a fost asasinat, ea decide să renunţe la temeri şi la secrete şi acceptă invitaţia familiei sale la o nuntă. Întoarcerea va redeschide răni vechi, toţi cei prezenţi fiind siliţi să se confrunte cu propriul trecut.

Scriitoarea de origine română Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2009, se va întâlni cu publicul suedez pe 12 decembrie, la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm. Herta Müller va face o vizită în Suedia cu ocazia ceremoniei de decernare a premiilor Nobel, care va avea loc pe 10 decembrie. La întâlnirea cu cititorii, de pe 12 decembrie, va avea loc o discuţie între scriitoare şi jurnalista Monica Nagler, urmată de o lectură din opera Hertei Müller, în interpretarea actorilor Stina Ekblad, Jonas Karlson şi Irene Lindh. Evenimentul este organizat de Teatrul Dramatic Regal în colaborare cu ICR Stockholm, Institutul Goethe şi editura Wahlström & Widstrand.

Criticul de artă Dorana Coşoveanu va susţine duminică, de la ora 11,00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti, conferinţa cu tema 'Atunci când tablourile au fost împuşcate'. În decembrie '89, Dorana Coşoveanu, istoric, critic de artă şi muzeograf al Muzeului Naţional de Artă al României, proteja şi depozita cele mai importante lucrări ale Galeriei europene, înaintea începerii incendierii nocturne a clădirii. Asigurând permanenţa în muzeu, în perioada 21-25 decembrie, reuşea - împreună cu câţiva colaboratori curajoşi - să protejeze şi să depoziteze operele de artă importante, în timpul acţiunilor 'teroriste' din palat. Patricia Coste, redactor la postul Antene II - Paris, a transmis o parte din aceste acţiuni, generând valul de simpatie şi de întrajutorare al unor mari muzee occidentale. În cadrul conferinţei de la TNB, se va proiecta un film realizat de TVR pe 3 ianuarie 1990, care prezintă distrugerile provocate operelor de artă ale MNAR.

Compania de balet a Operei Naționale din București a pregătit o audiție națională în premieră absolută, organizată de Simona Şomăcescu, pe 7 decembrie, alături de reprezentanţi ai liceului "Floria Capsali" şi coordonată de Suzanne Farrel, una dintre muzele legendarului coregraf George Balanchine. Audiţia, adresată elevilor din toate liceele de coregrafie din ţară, cu vârste între 14 şi 18 ani, aleşi prin selecţie la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, are în vedere acordarea unei burse de studii în Statele Unite ale Americii, de trei săptămâni, la departamentul de educaţie din cadrul centrului "John F. Kennedy" Performing Arts din Washington. Bursa, purtând numele "Exploring Balley with Suzanne Farrel", va fi programată în intervalul iunie-iulie al anului următor şi va presupune susţinere completă pentru câştigătorul acesteia, din partea instituţiei gazdă din Statele Unite, precum şi un program intens de antrenamente de balet clasic, de 12 ore pe zi.

O nouă modalitate de a dezactiva proteina responsabilă cu declanşarea leucemiei şi a altor tipuri de cancer a fost descoperită de o echipă de cercetători americani. Studiul a fost publicat în revista Nature. Această descoperire oferă o nouă speranţă experților în ceea ce priveşte o nouă terapie eficientă împotriva cancerului şi a altor maladii cronice. Precedentele încercări de dezactivare a acestei proteine au eşuat, făcându-i pe oamenii de ştiinţă să declare că aceasta este "imună la medicamente". Studiul a fost efectuat de cercetătorii americani de la Dana-Farber Cancer Institute din oraşul american Boston. Proteina este unul dintre factorii de transcripţie ai organismului, care activează şi dezactivează genele şi declanşează procesele genetice care controlează modul în care celulele cresc şi se dezvoltă.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!