DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

23 noiembrie 2009

Cea de a XII-a ediţie a Festivalului 'Etnovember' se încheie astăzi la Braşov. În ultima zi a festivalului, la Facultatea de litere a Universităţii 'Transilvania' va începe la ora 14 un 'Non-stop poetic', iar de la ora 15, la Muzeul Casa Mureşenilor, se va desfăşura workshopul 'Modelare în lut'. Ultima manifestare a festivalului va începe la ora 20, la Casa Băiulescu, unde se vor desfăşura un concert şi un workshop de Flamenco cu 'El trijo flamenco' din Sfântu Gheorghe şi Târgu Mureş.

Teatrul Odeon şi Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” invită publicul iubitor astăzi, de la ora 19, la Teatrul Odeon la spectacolul-lectură cu unul dintre cele mai apreciate texte neerlandeze contemporane, CLOACA de Maria Goos. Este vorba despre o comedie neagră despre reîntâlnirea a patru prieteni ajunşi la vârsta maturităţii. Radiografia unui moment de criză, când devine limpede că amiciţia de odinioară nu mai poate concura cu pretenţia fiecăruia de a fi reuşit în viaţă. Participă dramaturgul Maria GOOS şi actorul Peter BLOK, interpretul unuia dintre rolurile principale atât la premiera absolută a piesei, cât şi în filmul realizat după scenariul autoarei. După lectură, vor avea loc discuţii cu publicul şi vor fi proiectate secvenţe din filmul Cloaca. Întâlnirea va fi moderată de Liliana Alexandrescu.

Mâine, Andrew Davidson, autorul romanului GARGUI, vine la Cărtureşti, în capitală. La seara de lectură dedicată acestui roman este invitată, actriţa Maria Dinulescu. Apărut în S.U.A. în 2008, acest roman de debut a lui Andrew Davidson a devenit în scurt timp bestseller, drepturile de traducere fiind vândute până în prezent pentru 29 de limbi. Imediat după apariţie, romanul a câştigat Amazon Rising Stars şi s-a situat în topul 100 Best Books 2008 de pe Amazon. În 2009 a fost nominalizat la Galaxy British Book Awards. În acelaşi an a câştigat premiul canadian pentru literatura Sunburst Award.

Scriitorul Salman Rushdie va acorda autografe admiratorilor săi, miercuri, în prima zi a târgului de carte Gaudeamus din Capitală. Salman Rushdie va sosi în România în această după-amiază iar pe parcursul vizitei sale, va participa la o serie de întâlniri cu cititorii şi presa, în cadrul unui program organizat de editura Polirom. Venirea în România a scriitorului include şi o scurtă vizită în Transilvania. Mâine, de la ora ora 19.00, Salman Rushdie se va întâlni cu admiratorii săi la Teatrul Odeon, unde va avea loc o lectură în limba engleză din "Seducătoarea din Florenţa", cel mai recent roman tradus în limba română în seria de autor dedicată de Polirom cunoscutului scriitor şi eseist britanic de descendenţă indiană, din cadrul colecţiei "Biblioteca Polirom". Prezentatorul evenimentului va fi poetul Florin Iaru.

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film DaKino se va desfăşura între 27 şi 29 noiembrie, la Cinema Scala din Bucureşti.
Cea de-a XIX-a ediţie a evenimentului are un mesaj ecologist. Selecţia acestui an îşi propune să aducă în atenţia cinefilului român problemele acute ale mediului, să încurajeze pro-acţiunea lumii artistice şi a oamenilor obişnuiţi şi să devină prima manifestare eco în cadrul unui festival de tradiţie. Astfel, DaKino păstrează şi în acest an cele două secţiuni competitive - documentar şi scurtmetraj ficţiune, de data aceasta pe teme ecologice. În total, DaKino va prezenta publicului din Capitală aproape 40 de ore de proiecţii.

Criticul Nicolae Manolescu, actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, îşi va disputa şefia breslei cu alţi patru scriitori - Nicolae Breban, Ştefan Agopian, Dan Mircea Cipariu şi Constantin Stan -, la Conferinţa Naţională a USR. Evenimentul va avea loc astăzi, în sala Amfiteatru a Teatrului Naţional din Bucureşti. În cadrul conferinţei, la care au drept de vot delegaţii aleşi la Adunările de filiale şi secţii, va fi prezentat raportul preşedintelui pe ultimii patru ani şi va fi ales preşedintele USR. Consiliul Uniunii se va întruni mâine, urmând să aleagă vicepreşedinţii Uniunii, Comitetul Director, juriile şi comisiile Consiliului. Programele celor cinci competitori, deşi diferite ca prezentare, se referă, în fapt, la deziderate actuale ale scriitorimii din România, legate, între altele, de redobândirea locului pe care Uniunea îl merită pe plan naţional, prin crearea unei noi imagini a breslei, astfel încât aceasta să fie adusă la imaginea Societăţii Scriitorilor Români, redefinirea raporturilor dintre USR şi stat.

Concursul Eurovision Junior 2009, care s-a desfăşurat sâmbătă seara la Kiev, a fost câştigat de Ralf din Olanda, cu piesa 'Click Clack'. Reprezentanta României, Ioana Anuţa, s-a clasat pe ultimul loc al competiţiei, cu melodia 'Ai puterea în mâna ta'. Ralf Mackenbach are 14 ani şi este elev la Academia de Dans 'Lucia Marthas' din Amsterdam, fiind expert în diverse stiluri de dans: urban, pop, break şi step.Cântecul cu care a câştigat ediţia din acest an a concursului Eurovision Junior face referire la pasiunea sa pentru step. România a fost reprezentată la Eurovision Junior 2009 de piesa 'Ai puterea în mâna ta', compusă şi interpretată de Ioana Anuţa, care are 15 ani şi este din Slatina.

Marele premiu al celei de-a XXI-a ediţii a "Festivalului de Dramaturgie Contemporană" de la Braşov, care s-a încheiat, la sfârșitul săptămânii trecute, cu Gala Laureaţilor, a fost câştigat de Teatrul Naţional din Cluj, cu piesa "Noaptea Walpurgiei", de Venedikt Erofeev, în regia lui Mihai Măniuţiu. Potrivit actorului Ionuţ Caras de la Cluj, actorii au fost încântaţi de premiul primit, mai ales că premiera spectacolului a avut loc doar cu o lună în urmă faţă de data la care s-a desfășurat festivalul de la Braşov. Juriul, format din trei critici de teatru, Andreea Dumitru, Oltiţa Cântec şi Doru Mareş, a acordat premiul pentru categoria "Cel mai bun actor" artiștilor Marcel Iureş, pentru rolul "Tatăl lui Robert" din piesa "Acasă la tata" de Mimi Brănescu şi Ionuţ Caras de la Teatrul Naţional din Cluj pentru rolul "Gurevici" din spectacolul "Noaptea Walpurgiei". Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost acordat Vioricăi Geantă Chelbea de la Teatrul "Sică Alexandrescu" Braşov, pentru rolul "Casieriţa" din piesa "Lapte negru" de Vasili Sigarev. Spectacolul teatrului de la Braşov a fost premiat şi pentru scenografie.

Institutul Cultural Român de la Stockholm sărbătoreşte Ziua Naţională a României printr-un concert de jazz susţinut de cântăreaţa Maria Răducanu, acompaniată de o trupă internaţională de instrumentişti, la Konserthuset, unde se decernează anual premiile Nobel. Maria Răducanu va fi acompaniată de o trupă internaţională de instrumentişti de renume: Krister Jonsson (chitară, Suedia), Chris Dahlgren (contrabas, SUA) şi Michael Griener (percuţie, Germania). Este pentru al patrulea an la rând când ICR Stockholm organizează concertul tradiţional de Ziua Naţională la Konserthuset. Programul spectacolului din acest an va fi unul de inspiraţie românească, constând în prelucrări jazz după melodii folclorice, cântece bizantine, colinde de Crăciun şi romanţe din Bucureştiul interbelic.

Regizorul Werner Herzog va fi preşedintele juriului competiţiei oficiale din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin din 2010. Herzog este considerat "unul dintre cei mai importanţi cineaşti şi autori de cinema" şi "una dintre cele mai semnificative personalităţi din Noua Cinematografie germană", organizatorii festivalului declarând că acesta "a influenţat o întreagă generaţie de regizori". Într-o carieră de aproape 50 de ani, Werner Herzog a făcut peste 50 de filme, colaborând mai ales cu regretatul actor Klaus Kinski, la pelicule precum "Aguire: The Wrath of God", "Nosferatu the Vampyre" şi "Fitzcarraldo". Cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va avea loc în perioada 11 - 21 februarie 2010.

Bobby Păunescu a primit Premiul pentru cel mai bun regizor la Bursa Silk Road Film Festival din Turcia pentru lungmetrajul său de debut, "Francesca". Pelicula a fost prezentată în secţiunea competiţională dedicată lungmetrajelor internaţionale. Filmul, produs de Anca Puiu, Cristi Puiu şi Bobby Păunescu, care semnează şi regia, spune povestea unei educatoare care decide să emigreze în Italia, pentru a avea o viaţă mai bună. Ea reuşeşte să obţină o slujbă lângă Milano, îi convinge pe părinţii săi să o susţină, iar iubitul ei o va urma în Italia. Din distribuţia filmului fac parte, pe lângă Monica Bârlădeanu şi Dorian Boguţă, actorii Luminiţa Gheorghiu, Doru Ana, Dana Dogaru şi Ion Sapdaru. De asemenea, în cadrul Bursa Silk Road Film Festival a fost prezentat, la secţiunea paralelă "Balkan Balkan", lungmetrajul "Cealaltă Irina", de Andrei Gruzsniczki.

Lungmetrajul "Medalia de onoare", în regia lui Călin Netzer, a primit Premiul publicului şi Premiul special pentru scenariu la Festivalul de Film de la Torino.
Pelicula, care a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, prezintă o familie, formată din Ion, în vârstă de 75 de ani, soţia sa, Nina, şi fiul lor, Corneliu, care a emigrat în Canada. Fiecare convorbire telefonică dintre Ion şi Corneliu este doar o nouă ceartă legată de decizia din 1989 a tatălui de a anunţa miliţia despre intenţia fiului de a fugi din ţară. Din distribuţia peliculei fac parte Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, scenariul fiind semnat de Tudor Voican. Producătorul filmului este Liviu Mărghidan, iar producător delegat, Ada Solomon.

Spectacolul coregrafic "Exil în pământul uitării", de Andreea Tănăsescu, un show de teatru-dans despre iubire, trădare şi neputinţă, va fi prezentat în premieră astăzi, de la ora 19.30, la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti. "Exil în pământul uitării" este un spectacol interdisciplinar creat prin juxtapunerea unor forme diferite de arte (dans, teatru, arte vizuale). Proiectul, iniţiat şi condus de Andreea Tănăsescu, îşi propune realizarea unor succesiuni de experimente sonore, vizuale şi coregrafice pornind de la texte scrise de scriitorul şi filosoful român de origine ebraică Barbu Fundoianu (Benjamin Fondane), emigrat în Franţa la începutul secolului al XX-lea. Spectacolul poartă acest germene al absurdului caracteristic vieţii scriitorului, prins în mrejele jocurilor de culise din anii războiului.

Johann Strauss Ensemble va susţine, pe 14 decembrie, la Sibiu, un concert de Crăciun în care vor fi prezentate, printre altele, celebrele teme de Căciun ale lui Johann Sebastian Bach. Muzicienii austrieci de la Johann Strauss Ensemble revin pentru a patra oară în Sibiu, cu un spectacol de gală intitulat "Christmas in Vienna". Artiştii vor crea o atmosferă vieneză în seara de 14 decembrie, la Sala Thalia, de la ora 19.00, în program figurând lucrări compuse de Franz Lehár, Karl Komzak, Julius Fucik. Johann Strauss Ensemble a fost fondat în 1985 de către muzicienii din Bruckner Orchesters Linz.

Concertul pe care formaţia AIR îl va susţine la Bucureşti pe 11 februarie 2010 va avea loc la Sala Polivalentă din Capitală. Biletele pentru eveniment costă 95 de lei şi pot fi procurate de pe MyTicket.ro precum şi din reţelele Diverta şi Germanos. AIR este un duo format din Nicolas Godin şi Jean-Benoît Dunckel. Numele trupei reprezintă un acronim pentru "Amour, Imagination, Reve". Încă de la debutul din anul 1998, în prezent clasicul "Moon Safari", duoul francez s-a plasat pe o orbită sonoră originală, muzica lor fiind influenţată de artişti precum Jean Michel Jarre, Vangelis, Pink Floyd şi Serge Gainsbourg. Albumul este o colecţie de sunete ambientale de o frumuseţe aparte, ce transpune ascultătorul într-un univers plin de fericire, optimism şi visare. Critica de specialitate îi aclamă, succesul fiind dublat apoi şi de vânzări în nu mai puţin de 2 milioane de exemplare în întreaga lume, aducându-le instantaneu celor doi producători titulatura de "French definition of cool".

Cea de-a noua ediţie a programului "Cred în Moş Crăciun" va avea loc în parcul Cişmigiu din Capitală, între 4 şi 23 decembrie, când aleile grădinii vor fi animate de personaje de basm, într-un decor conceput de scenograful Dragoş Buhagiar, pentru a reda spiritul sărbătorilor de iarnă. Evenimentul va debuta pe 4 decembrie, cu un concert al corului Rise, renumit pentru repertoriul gospel, momentul marcând aprinderea luminilor de Crăciun în oraş de către primarul general al Capitalei. Copiii se pot bucura în fiecare dimineaţă de un program interactiv destinat lor, care va cuprinde spectacole de magie şi teatru, cu "magicianul" Marian Râlea şi trupa Abracadabra. Serile, începând cu ora 18.00, vor fi colorate de cele mai frumoase colinde interpretate de solişti, trupe, ansambluri folclorice şi coruri precum: Brad Vee Johnson, Monica Anghel, Paula Seling, Narcisa Suciu, Analia Selis, Nicola, Andra.

O expoziţie cu măşti ţărăneşti, realizate de meşterul Ion Albu din Timişeşti, judeţul Neamţ, va fi vernisată pe 27 noiembrie, la Sala Acvariu a Muzeului Ţăranului Român din Capitală. Moşnegi cu ochii holbaţi, gură roşie cu colţi înspăimântători şi nasul coroiat ca un ardei, babe cu păr de lână, dinţi ca boabele de fasole şi gura strâmbă ca tăiată cu foarfecele - acestea sunt personajele meşterului Ion Albu. Cu acestea se vor putea întâlni vizitatorii Muzeului Ţăranului Român, între 27 noiembrie şi 3 decembrie.

Violonistul Jean Luc Ponty revine în România. Artistul va suține un concert pe 11 martie, anul viitor, la Sala Palatului din Capitală. Pentru a treia oară în România, după festivalurile Plai de la Timişoara şi Stufstock din Vama Veche, Jean Luc Ponty va cânta la București însoţit de William Lecomte, Guy Akwa Nsangue şi Damien Schmitt. Provenind dintr-o familie de muzicieni francezi - tatăl cânta la vioară, mama la pian -, Jean Luc Ponty a studiat muzica la Conservatoire National Superieur de Musique de Paris, iar după absolvire a cântat timp de trei ani în prestigioasa orchestră Concerts Lamoureux. De-a lungul carierei sale, Jean Luc Ponty a colaborat cu artişti precum Frank Sinatra, Elton John, Chick Corea, John McLaughlin, Al Di Meola şi a susţinut concerte în toată lumea.

Albumul "Live in Bucharest", în interpretarea a patru dintre cei mai buni instrumentişti români, Cristian Soleanu - saxofon, Sorin Romanescu - chitară, Vlaicu Golcea - contrabas şi Vlad Popescu - baterie, va fi lansat pe 26 noiembrie, în clubul Green Hours din Capitală. Materialul cuprinde piese ale lui Ornette Coleman, Wayne Shorter, John Scofield, dar şi lucrări compuse special pentru acest disc de Vlaicu Golcea şi Sorin Romanescu. Cristian Soleanu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi este, din 1990 şi până în prezent, saxofonist solo în Big Band-ul Radio. Sorin Romanescu a fost desemnat muzicianul anului 2008 în jazzul românesc. Vlaicu Golcea este un cunoscut muzician de jazz, contrabasist, sound designer şi producător. Vlad Popescu este, la rândul său, absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică şi muzician activ în Big Band-ul Radio, fiind laureat al premiului pentru cel mai bun album de jazz 2007, pentru "Joy of Life", şi al celui pentru cel mai bun grup de jazz, împreună cu bunul său prieten Cristian Soleanu.

Studiourile Warner Bros plănuiesc să realizeze o continuare a serialului TV de succes din anii '80 "Dallas", care va prezenta următoarea generaţie a bogatei familii Ewing. Noul "Dallas", care ar urma să fie difuzat pe canalul de televiziune TNT, va avea în prim plan urmaşii celor două cupluri din serialul original, respectiv John Ross, fiul lui J.R. şi Sue Ellen, şi Christopher, băiatul adoptat de Bobby şi Pamela. Actorii din distribuţia originală au fost deja contactaţi pentru acest proiect, iar unii dintre ei, printre care Larry Hagman, Patrick Duffy şi Linda Gray, au acceptat provocarea. Un alt studio de producţie american, 20th Century Fox, lucrează de ceva timp la o adaptare pentru marele ecran a serialului. "Dallas" a fost difuzat, timp de 13 sezoane, din 1978 până în 1991, fiind un veritabil fenomen în toată lumea, inclusiv în unele ţări comuniste, în ciuda problemelor legate de difuzarea filmelor al căror scenariu oglindea "viaţa capitalistă". Serialul, despre care se spune că este un reper al genului "soap opera", are în palmares patru premii Emmy şi un Glob de Aur.

Damian Drăghici încheie proiectul Damian & Brothers, pe care l-a susţinut timp de trei ani, ultimul concert pentru public urmând să fie prezentat pe 17 decembrie, la Sala Palatului din Capitală. După acest spectacol artistul se va îndrepta spre un nou proiect, de jazz. Trupa Damian & Brothers este cunoscută pentru modul spontan şi dinamic în care abordează muzica ţigănească, împletind acordurile tradiţionale cu influenţe contemporane din întreaga lume. Deţinător al unui premiu Grammy şi având la activ 17 albume muzicale, Damian Drăghici a cântat, de-a lungul timpului, alături de Joe Cocker, Shaggy, Cindy Lauper şi James Brown. Damian & Brothers propune un concept muzical ce păstrează vie pasiunea ţiganilor, îmbogăţind-o cu sound-uri şi ritmuri noi. Improvizaţiile trupei readuc în prezent tipare vechi de sute de ani, pe care le alătură rock-ului, jazz-ului, flamenco-ului sau muzicii electronice.

Spectacolul "Ivan Turbincă", după o adaptare a lui Ion Sapdaru a textului lui Ion Creangă, va avea premiera pe 27 noiembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti.
Binecunoscut actor de teatru şi film, cu numeroase montări de succes în ţară, Ion Sapdaru semnează primul său spectacol în calitate de regizor, la Naţionalul bucureştean. În distribuţie, alături de Daniel Badale, se regăsesc Eduard Adam, Afrodita Androne, Irina Cojar, Cristian Creţu, Victoria Dicu, Răzvan Hîncu, Rodica Ionescu. "Ivan Turbincă", povestea plină de tâlc a lui Ion Creangă, prezintă replici vii şi măşti pline de culoare, amintind de teatrul popular, în care muzica şi dansul se împletesc alert.

Lungmetrajul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, va rula în cinematografele americane din 23 decembrie. Filmul va fi disponibil şi prin intermediul serviciilor Video-On-Demand, Festival Direct şi Sundance Selects. IFC Films a anunţat, la sfârşitul lunii august, că a achiziţionat drepturile de distribuţie în Statele Unite a lungmetrajului "Poliţist, Adjectiv", de Corneliu Porumboiu. Pelicula, care este propunerea României la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza, în 2010, a fost prezentată luna trecută la Festivalul Internaţional de Film de la New York. "Poliţist, adjectiv" este al doilea lungmetraj scris, produs şi regizat de Corneliu Porumboiu, după "A fost sau n-a fost?", care a câştigat Camera d'Or pentru debut şi premiul distribuitorilor de film - Label Europe - la Festivalul de Film de la Cannes, în 2006, şi a primit peste 20 de distincţii la evenimente de gen din întreaga lume, fiind distribuit în peste 30 de ţări.

Cântăreţul suedez José González va susţine primul său concert din România pe 5 decembrie. Evenimentul va avea loc în clădirea The Ark din Capitală, la distanţă de o zi de recitalul unui alt "trubadur" suedez - Jay-Jay Johanson. Concertul face parte dintr-o serie de manifestări ce-şi propune să aducă în faţa publicului bucureştean artişti suedezi contemporani care se bucură de o apreciere unanimă în Europa şi nu numai. Născut în Gothenburg, în 1978, José a crescut într-o familie în care a avut ocazia să intre în contact cu muzica încă din copilărie, tatăl său de origine argentiniană reuşind să-i imprime gustul pentru sonorităţi latino-americane, care, mai târziu, avea să se armonizeze cu înclinaţia artistului către eclectismul pop-ului britanic şi american al anilor '80. Muzica introvertită, însă caldă, tonalităţile joase şi timbrul serios pe care le propune José González captează încă de la început o largă audienţă, fiind uşor accesibil atât consumatorului de indie, cât şi ascultătorului mai puţin pretenţios.

Actorul american Denzel Washington va reveni pe Broadway, după o pauză de cinci ani, în spectacolul "Fences", inspirat din piesa omonimă recompensată cu premiul Pulitzer, a scriitorului August Wilson. Denzel Washington va interpreta rolul lui Troy Maxson, patriarhul familiei Maxson, rol jucat iniţial de actorul James Earl Jones. Regizorul spectacolului va fi Kenny Leon. Repetiţiile vor începe în luna februarie, iar premiera spectacolului este programată pentru luna aprilie a anului viitor. Denzel Washington va fi prezent într-un număr de 14 reprezentaţii ale acestui spectacol, urmând să joace pe Broadway până la jumătatea lunii iulie. Denzel Washington a mai jucat pe Broadway, în 2005, când a interpretat rolul lui Brutus în spectacolul "Julius Caesar".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!