DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

16 noiembrie 2009

Românii au dedicat mai puţin timp liber călătoriilor, au vizitat mai rar sălile muzeelor şi teatrelor, au citit mai puţin şi au cumpărat mai puţină muzică în 2009 faţă de anul trecut, unul dintre factori fiind şi criza economică globală, potrivit Barometrului de consum cultural pe 2009. Totodată, în acest an, românii au fost mai puţin dispuşi să cheltuiască bani pentru activităţi culturale, 44% dintre respondenţi declarând că nu au cheltuit deloc pe produse şi activităţi culturale, iar 17% reducându-şi bugetul dedicat consumului cultural.Cel mai puternic au scăzut în 2009 petrecerea timpului liber în călătorii, activităţile de îngrijire corporală şi vizitarea muzeelor. Reducerea deplasărilor turistice a dus şi la scăderea cu 20% faţă de anul trecut a afluxului de vizitatori din muzee la nivelul întregii ţări, înregistrând cea mai mică valoare din ultimii cinci ani.

Spectacolul "OuiBaDa", de Gigi Căciuleanu, va avea o reprezentaţie, pe 20 noiembrie, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti. "OuiBaDa" este mai mult decât un balet, este o piesă de teatru coregrafic realizată într-un stil conceput de Gigi Căciuleanu, pe care acesta l-a dezvoltat în Franţa, ca director artistic al unuia dintre primele Centre Coregrafice Naţionale Franceze, cel din Rennes. Căciuleanu continuă să cultive acest gen de dans la Santiago, în calitatea sa de coregraf al Baletului Naţional Chilian, dar şi ca artist invitat în Brazilia, România, Uruguay. La baza spectacolului "OuiBaDa" stă balada naţională românească "Mioriţa". Muzica este un montaj de muzică pur românească, de la folclor până la melodii actuale.

Actriţa Tamara Buciuceanu Botez joacă alături de Sorin Frâncu în spectacolul "Divorţul de aur", la Palatul Naţional al Copiilor din Capitală. Evenimentul va avea loc luna viitoare, pe 8 decembrie. Reproşuri, frustrări, adulter, frici, neîmpliniri sau dorinţe - toate acestea sunt transpuse, în replici spumoase sau pline de profunzime şi chiar tristeţe, în "Divorţul de aur". Piesa este o comedie cu morală, dar şi cu o tuşă amară, textul fiind scris special pentru cei doi protagonişti, într-o regie semnată de Nae Cosmescu. Preţul biletelor pentru acest eveniment este de 40 de lei.

Înscrierile pentru ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT continuă. Evenimentul va avea loc la Bucureşti, în perioada 13 - 18 aprilie 2010. NexT aşteaptă pentru înscrieri filme de ficţiune, inclusiv animaţie, cu durata de până la 60 de minute, realizate după data de 1 ianuarie 2008. Data limită pentru înscrieri este 1 decembrie 2009. Totodată, NexT va organiza o serie de seminarii pe teme de regie, sound-design, producţie şi distribuţie, scenaristică, la care participanţii vor avea acces liber. Festivalul NexT a fost înfiinţat în urmă cu doi ani de Societatea Culturală NexT, fondată în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sunetistului Andrei Toncu, care şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină, în august 2006.

"Deasupra tuturor", "Stă să plouă cu chiftele" dar şi alte cinci pelicule europene, ca "Panique au village", fac parte din cele 20 de producţii înscrise în cursa nominalizărilor la Oscar pentru cel mai bun film de animaţie. Producţiile americane domină şi această ediţie, cu 12 filme prezente. Europa participă şi ea în această cursă, cu cinci pelicule. Cea mai recentă producție semnată de maestrul japonez Hayao Miyazaki, "Ponyo on the Cliff", este un candidat serios, Asia fiind reprezentată, în plus, şi de "Astro boy". Australia este reprezentată de "Mary & Max", un film ale cărui personaje sunt mulaje din plastilină şi care a fost proiectat în deschiderea celei mai recente ediţii a Festivalului Sundance. Din cele 20 de lungmetraje candidate, doar cinci vor fi incluse pe lista finală a nominalizărilor la premiul Oscar pentru cel mai bun film de animaţie. Nominalizările vor fi anunţate pe 2 februarie, iar gala premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie, la Kodak Theatre din Los Angeles.

Scurtmetrajul "O familie", de Emanuel Pârvu, a fost desemnat câştigător de juriul de la Bucureşti la festivalul Betting on Shorts (BoSs), derulat sâmbătă noapte, la The Ark, în prezenţa a circa 200 de persoane, dar şi în alte zece oraşe din Europa simultan. Filmul este o comedie ce prezintă o familie la aniversarea unui membru mai în vârstă, ocazie cu care este anunţată şi o nuntă. Marele câştigător al Betting on Shorts, votat de patru jurii locale - Londra, Stockholm, Salonic şi Maribor -, a fost filmul "Memotech", un scurtmetraj experimental din Insulele Feroe. Betting on Shorts (BoSs) este un festival competitiv de scurtmetraje care se desfăşoară anual, simultan, în Atena, Barcelona, Bucureşti, Londra, Maribor, Napoli, Novi Sad, Poznan, Stockholm, Salonic şi Wiesbaden. Prima ediţie a BoSs a avut loc în 2005, sub forma unei competiţii anuale de scurtmetraje organizate de Institutul de Arte Contemporane din Londra.

Jurnalistul şi fostul disident politic polonez Adam Michnik va primi premiul "Ion Raţiu" pentru democraţie pe 2009, oferit de Fundaţia Raţiu de la Londra, pe 3 decembrie la Washington. Cu ocazia primirii acestei distincţii, Adam Michnik va susţine şi conferinţa anuală "Ion Raţiu" pentru democraţie, pe tema "Democraţia: capcane şi semne de întrebare".
Ceremonia de decernare şi conferinţa vor avea loc la Centrul "Woodrow Wilson" din Washington. Discursul de deschidere va fi rostit de Zbigniew Brzezinski, fost consilier pentru Securitate Naţională al preşedintelui Jimmy Carter, între anii 1977 - 1981. Adam Michnik este redactorul-şef al celui mai important cotidian din Polonia, Gazeta Wyborcza. Istoric, eseist şi publicist, Michnik este şi unul dintre principalii organizatori ai opoziţiei democratice din Polonia, între anii 1968 şi 1989.

Mâine de la ora 18, la Institutul Cultural Român va avea loc dezbaterea cu tema „Miturile comunismului românesc“. Întâlnirea, desfăşurată în cadrul programului „Pro şi contra la ICR“, este organizată în parteneriat cu Fundaţia „Calea Victoriei“ şi îi are ca invitaţi pe Ioana Popescu, Raluca Grosescu, Cristian Vasile şi Ion Manolescu. A fost practicată normalitatea ca o formă de rezistenţă? Cum am supravieţuit copilăriei literelor trucate? Ce ar mai fi fost de spus? – sunt trei dintre întrebările de la care va porni dezbaterea moderată de Ştefan Vianu. Accesul publicului este liber.

Târgul Kilipirim de carte, muzică şi film va avea loc între 18 şi 22 noiembrie, la Sala Dalles din Bucureşti. Kilipirim îşi aşteaptă publicul cu oferte speciale, oferindu-i ocazia de a descoperi noi titluri de carte, autori, editori români şi străini. La târg participă peste 30 de edituri. Deasemenea, în cadrul târgului va fi prezentat proiectul "Citeşte şi dă mai departe - Fii donator de carte!". Orientat către nevoia de lectură a generaţiei a treia din centrele de batrâni, proiectul va răspunde, în acest an, şi nevoii de lectură a celor mici. În cadrul spaţiului expoziţional al târgului va fi amenajată o bibliotecă în care sunt aşteptate donaţii de carte ale tuturor celor care doresc să contribuie la această campanie.

Festivalul Bistriţa Folk a ajuns în acest an, la cea de-a opta ediţie şi se va bucura de prezenţa unui invitat special, Adriana Ausch, care vine la eveniment, din Statele Unite. A opta ediţie a acestui festival-concurs pentru tineret se va desfăşura, în perioada 20-21 noiembrie, la Centrul Cultural Municipal Bistriţa. Concursul de compoziţie şi interpretare se adresează tinerilor cu vârsta până la 35 de ani, care nu au câştigat Marele Premiu al festivalului în precedentele cinci ediţii. Recitalurile ediţiei din acest an a festivalului bistriţean vor fi susţinute de Narcisa Suciu, Vasile Şeicaru, grupul Poesis, Raul Cârstea, Constatin Neculae, Florin Săsărman, Vali Şerban şi câştigătorul ediţiei de anul trecut, Mihai Călian.

Expozitia Interbalcanică de artă va fi deschisă joi 19 noiembrie, la ora 19 la Muzeul Naţional Cotroceni. Lucrările artiştilor participanţi exprimă realităţile din Balcani şi susţin identitatea locurilor, prin prezentarea radacinilor comune şi a diversităţii regiunii. Prin participarea la această expozitie, artişti din România, Grecia, Serbia, Albania şi Bulgaria vor avea oportunitatea de a colabora şi împărtăşi viziuni şi similarităţi culturale.

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului de Dramaturgie Contemporană continuă până pe 20 noiembrie, la Braşov. Acesta este singurul festival dedicat exclusiv dramaturgiei contemporane din România şi este organizat de Teatrul "Sică Alexandrescu", în parteneriat cu Primăria Braşov, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural şi UNITER. Spectacolele sunt, potrivit directorului Teatrului "Sică Alexandrescu", Claudiu Goga, însoţite de dezbateri teoretice, spectacole lectură, lansări de carte de gen şi alte evenimente teatrale.

Centrele ”La Pedale” din Parcurile Kiseleff şi Herăstrău s-au închis de ieri. Ele urmează să fie redeschise în primăvara anului viitor, din primele zile însorite ale lui 2010. “La Pedale” este primul sistem gratuit de bike-sharing din România, organizat de Asociaţia Green Revolution şi Primăria Sectorul 1. Prin proiectul "La Pedale" au fost puse la dispoziţia publicului 150 de biciclete verzi, în trei modele - pentru copii, adolescenţi şi adulţi. De-a lungul celor câteva luni în care s-a derulat, proiectul a reuşit să atragă mii de bucureşteni, care s-au putut bucura de o plimbare gratis cu bicicleta prin parcurile Capitalei.

Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov organizează înscrieri pentru programul de educaţie muzeală dedicat sărbătorilor de iarnă intitulat „Povestea Crăciunului”. La acest curs se pot înscrie un număr de 25 de elevi cu vârsta între 7 şi 14 ani, iar cursurile se vor ţine în fiecare zi de luni a săptămânii, de la orele 15. Tematica cursului este structurată pe 4 întâlniri, începând cu ziua de 23 noiembrie 2009. Timp de o lună copiii vor învăţa colinde româneşti, germane si maghiare, povestea Crăciunului, vor modela în lut obiecte de pus în pomul de iarnă, vor confecţiona felicitări autocolante, lectură şi alte surprize. La finalul cursului, în zilele dinaintea Crăciunului cursanţii vor primi vizita lui Moş Crăciun şi vor asista la un spectacol de teatru cu tematica Sfintelor Sărbători. Costul cursului este de 10 lei pentru toate activităţile, iar înscrierile se fac până la data de 23 noiembrie 2009 în limita numărului de locuri.

Filmele "Megatron", de Marian Crişan, laureatul Palme d'Or pentru scurtmetraj în 2008, şi "La drumul mare", de Gabriel Sârbu, participă în competiţie la Festivalul de Scurtmetraj Encounters de la Bristol, Marea Britanie. Evenimentul are loc de mâine începând până pe 21 noiembrie. Pe lângă cele două pelicule din competiţie, va mai fi proiectată o serie de scurtmetraje româneşti - "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea", de Cristi Puiu, "Valuri", de Adrian Sitaru, "Lampa cu căciulă", de Radu Jude, sau "Palmele", de George Chiper. Festivalul de Scurtmetraj Encounters se află, anul acesta, la cea de-a 15-a ediţie şi cuprinde peste 150 de filme din 58 de ţări.

Spectacolul "OuiBaDa", de Gigi Căciuleanu, va avea o reprezentaţie, pe 20 noiembrie, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti. "OuiBaDa" este mai mult decât un balet, este o piesă de teatru coregrafic realizată într-un stil conceput de Gigi Căciuleanu, pe care acesta l-a dezvoltat în Franţa, ca director artistic al unuia dintre primele Centre Coregrafice Naţionale Franceze, cel din Rennes. Căciuleanu continuă să cultive acest gen de dans la Santiago, în calitatea sa de coregraf al Baletului Naţional Chilian, dar şi ca artist invitat în Brazilia, România, Uruguay. La baza spectacolului "OuiBaDa" stă balada naţională românească "Mioriţa". Muzica este un montaj de muzică pur românească, de la folclor până la melodii actuale.

Actriţa Tamara Buciuceanu Botez joacă alături de Sorin Frâncu în spectacolul "Divorţul de aur", la Palatul Naţional al Copiilor din Capitală. Evenimentul va avea loc luna viitoare, pe 8 decembrie. Reproşuri, frustrări, adulter, frici, neîmpliniri sau dorinţe - toate acestea sunt transpuse, în replici spumoase sau pline de profunzime şi chiar tristeţe, în "Divorţul de aur". Piesa este o comedie cu morală, dar şi cu o tuşă amară, textul fiind scris special pentru cei doi protagonişti, într-o regie semnată de Nae Cosmescu. Preţul biletelor pentru acest eveniment este de 40 de lei.

Regizorul Andrei Dăscălescu va face parte din juriul celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam. Evenimentul va avea loc în perioada 18 - 29 noiembrie. Andrei Dăscălescu va face parte din juriul secţiunii "First Appearance", dedicată documentariştilor aflaţi la început de drum, secţiune în care concurează 16 filme. "Constantin şi Elena", primul film de lungmetraj al lui Andrei Dăscălescu, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2009 şi a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania din acest an, dar şi premiul special pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de la Sarajevo 2009. Totodată, Dăscălescu a primit premiul First Appearance la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam 2008, fiind singurul film documentar românesc prezentat în competiţia evenimentului.

Scriitoarea de origine română Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2009, se va întâlni cu publicul suedez pe 12 decembrie, la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm, informează Institutul Cultural Român din capitala Suediei. Herta Müller va face o vizită în Suedia cu ocazia ceremoniei de decernare a premiilor Nobel, care va avea loc pe 10 decembrie. La întâlnirea cu cititorii, de pe 12 decembrie, va avea loc o discuţie între scriitoare şi jurnalista Monica Nagler, urmată de o lectură din opera Hertei Müller. Evenimentul este organizat de Teatrul Dramatic Regal în colaborare cu ICR Stockholm, Institutul Goethe şi editura Wahlström & Widstrand.

Bobby McFerrin, artistul a cărui carieră a fost marcată de hitul "Don't Worry, Be Happy", revine la Bucureşti. El va concerta anul viitor, pe 30 ianuarie, la Sala Palatului. Iubitorii de muzică îl cunosc pe Bobby McFerrin, încă din anii '70, ca "omul orchestră", un adevărat modelator al sunetelor, atât în concertele solo, cât şi împreună cu artişti de jazz celebri. O altă categorie de fani şi-l aminteşte ca omul care a scris şi a interpretat unul dintre hiturile care au făcut înconjurul lumii, "Don't Worry, Be Happy". Biletele au preţuri cuprinse între 80 şi 250 lei. Câştigător a zece premii Grammy, McFerrin este unul dintre cei mai cunoscuţi improvizatori şi inovatori solişti din lume şi un renumit dirijor de muzică clasică.

Înscrierile pentru ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT continuă. Evenimentul va avea loc la Bucureşti, în perioada 13 - 18 aprilie 2010. NexT aşteaptă pentru înscrieri filme de ficţiune, inclusiv animaţie, cu durata de până la 60 de minute, realizate după data de 1 ianuarie 2008. Data limită pentru înscrieri este 1 decembrie 2009. Totodată, NexT va organiza o serie de seminarii pe teme de regie, sound-design, producţie şi distribuţie, scenaristică, la care participanţii vor avea acces liber. Festivalul NexT a fost înfiinţat în urmă cu doi ani de Societatea Culturală NexT, fondată în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sunetistului Andrei Toncu, care şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină, în august 2006.

Volumul Spaţiu privat. a handbook, de Elena Vlădăreanu, cu ilustraţii de Dan Perjovschi va fi lansat vineri, 20 noiembrie, de la ora 19, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 15, la Tîrgul de carte Gaudeamus. spaţiu privat. a handbook cu 33 de ilustraţii de Dan Perjovschi este cel mai recent titlu din colecţia „Poezie” de la Cartea Românească iar Elena Vlădăreanu, realizator la Radio România Cultural, unul dintre cei mai reprezentativi poeţi ai tinerei generaţii. Mai multe date despre Elena Vlădăreanu şi cărţile sale găsiţi accesînd siteul autoarei, recent lansat, la adresa www.elenavladareanu.ro.

Filmul "Concertul" de Radu Mihăileanu va avea premiera românească pe 20 noiembrie. Publicaţia franceză Le Figaro notează că noua creaţie a regizorului de origine română îmbină aventura picarescă şi umorul "foarte slav". Lungmetrajul "Concertul" a fost filmat în România, la Moscova şi la Paris. Pelicula a fost vândut încă din luna mai de compania de distribuţie din Franţa, societăţii Weinstein Company din SUA, pentru o sumă de peste un milion de dolari. De asemenea, "Concertul" a fost pre-achiziţionat în Australia, Marea Britanie, Canada, Scandinavia şi Japonia.

Pe 30 noiembrie de la ora 19 , la Opera Naţională Bucureşti va avea loc ultima reprezentaţie a piesei “Străini în Noapte”. Florin Piersic şi Emilia Popescu au oferit viaţă personajelor lor, pe parcursul a peste 2 ani. Străini în noapte este o piesa despre identitate, care se dezvaluie ca o papuşă rusească, plină de umor. Preţurile biletelor variază, în funcţie de categorie între 53 şi 21,2 lei. Din cauza cererii foarte mari, pentru acest spectacol nu se fac rezervari online.

Din cauza decorului impresionant şi a numărului mare de artişti, Spectacolul “1989 – 2009 Degeaba” pe care Tudor Gheorghe îl oferă publicului la sfârşit de an, în decembrie, va avea loc doar în 3 oraşe, anunţă organizatorii. Exceptând mesajul plin de originalitate, evenimentul beneficiază de aportul unei veritabile trupe rock, ce va constitui o apariţie cu adevarat inedită. În afara de avanpremiera de la Craiova care va avea loc la Teatrul Naţional Marin Sorescu pe 17 decembrie spectacole vor mai avea loc în capitală pe 18 decembrie, la Sala Palatului, şi la Constanţa pe 19 decembrie. Pentru spectacolul din capitala, biletele pot fi achizitionate la preturi ce variază între 160 şi 50 lei.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!