DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.55 - 07.00
Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

13 noiembrie 2009

Muzicieni profesionişti şi amatori din România, Finlanda, Anglia, Germania şi Statele Unite ale Americii participă la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră "Săptămâna Tiberius". Manifestarea se desfăşoară, până duminică, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, evenimentul fiind "unic în Europa de Est". Astfel, pe parcursul acestei săptămâni se desfăşura cursuri de măiestrie, atât pentru cvartete profesioniste, cât şi pentru muzicieni amatori, iar în fiecare seară au loc concerte de muzică de cameră.

Mâine, expoziţia „Ipostaze ale modernismului. Pictura în Bulgaria, Grecia, România, 1910-1940” are program prelungit, până la 4.00 dimineaţa, însoţit de performance-uri dada. Accesul este gratuit la Muzeul Naţional de Artă al României unde publicul are prilejul să admire lucrări ale celor mai avangardişti dintre artiştii buglari, greci şi români, reprezentanţi ai unor curente precum simbolism, post-impresionism, cubism, futurism, expresionism, suprarealism sau abstracţionism. În intervalul orar 17- 20, tineri de la mai multe licee din Bucureşti propun o interpretare originală a Manifestului Dada publicat de Tristan Tzara la Zürich în 1918, în primul şi singurul număr al revistei Cabaret Voltaire. Ei vor recita fragmente de texte de autori precum Saşa Pană, Ion Vinea, Geo Bogza sau Eugen Ionescu şi vor surprinde publicul cu asocieri inedite între pictură şi literatură, ilustrând conceptul de pictopoezie, aşa cum a fost definit de Victor Brauner şi Ilarie Voronca.

Marţi, 17 noiembrie, de la ora 18, la Institutul Cultural Român va avea loc dezbaterea cu tema „Miturile comunismului românesc“. Întâlnirea, desfăşurată în cadrul programului „Pro şi contra la ICR“, este organizată în parteneriat cu Fundaţia „Calea Victoriei“ şi îi are ca invitaţi pe Ioana Popescu, Raluca Grosescu, Cristian Vasile şi Ion Manolescu. A fost practicată normalitatea ca o formă de rezistenţă? Cum am supravieţuit copilăriei literelor trucate? Ce ar mai fi fost de spus? – sunt trei dintre întrebările de la care va porni dezbaterea moderată de Ştefan Vianu. Accesul publicului este liber.

Târgul Kilipirim de carte, muzică şi film va avea loc între 18 şi 22 noiembrie, la Sala Dalles din Bucureşti. Kilipirim îşi aşteaptă publicul cu oferte speciale, oferindu-i ocazia de a descoperi noi titluri de carte, autori, editori români şi străini. La târg participă peste 30 de edituri. Deasemenea, în cadrul târgului va fi prezentat proiectul "Citeşte şi dă mai departe - Fii donator de carte!". Orientat către nevoia de lectură a generaţiei a treia din centrele de batrâni, proiectul va răspunde, în acest an, şi nevoii de lectură a celor mici. În cadrul spaţiului expoziţional al târgului va fi amenajată o bibliotecă în care sunt aşteptate donaţii de carte ale tuturor celor care doresc să contribuie la această campanie.

Festivalul Bistriţa Folk a ajuns în acest an, la cea de-a opta ediţie şi se va bucura de prezenţa unui invitat special, Adriana Ausch, care vine la eveniment, din Statele Unite. A opta ediţie a acestui festival-concurs pentru tineret se va desfăşura, în perioada 20-21 noiembrie, la Centrul Cultural Municipal Bistriţa. Concursul de compoziţie şi interpretare se adresează tinerilor cu vârsta până la 35 de ani, care nu au câştigat Marele Premiu al festivalului în precedentele cinci ediţii. Recitalurile ediţiei din acest an a festivalului bistriţean vor fi susţinute de Narcisa Suciu, Vasile Şeicaru, grupul Poesis, Raul Cârstea, Constatin Neculae, Florin Săsărman, Vali Şerban şi câştigătorul ediţiei de anul trecut, Mihai Călian.

Actorul Gheorghe Dinică va fi înmormântat astăzi, în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor, lângă mormântul Mariei Tănase. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus în această dimineaţă, la ora 09.00, în Foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti, unde va rămâne timp de câteva ore pentru ca toţi cei pe care i-a bucurat cu prezenţa lui pe scenă să-şi poată prezenta un ultim omagiu. La Teatrul Naţional va avea loc şi slujba de înmormântare, apoi sicriul cu trupul neînsufleţit va fi depus la cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor, unde marele actor îşi va dormi somnul de veci. Actorul Gheorghe Dinică - internat din data de 22 octombrie, în Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti - a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 75 de ani.

Teatrul Masca sărbătoreşte astăzi Ziua Internaţională a Mimului. Evenimentul se va desfășura sub motto-ul "La început a fost gestul...". Între orele 10.00 - 13.00, actorul şi regizorul Mihai Mălaimare va susţine workshop-ul "iniţiere în pantomimă". De la ora 19.30, vor avea loc proiecţii de film şi un recital susţinut de tănărul compozitor Răzvan Diaconu, urmate de o reprezentaţie a spectacolului "Actorul" - un one-man show provocator, după un text semnat de Mircea Dinescu, în interpretarea lui Mihai Mălaimare, acompaniat de Mircea Tiberian şi cu participarea unor invitaţi speciali. De asemenea, în această seară, pe scena de la Masca, publicul are întâlnire cu actori ai instituţiei din trei generaţii.

Mădălin Voicu Junior va susţine, în această seară, alături de Orchestra Naţională Radio, un concert în cadrul căruia el va fi solist la pian, iar tatăl său, Mădălin Voicu, va fi dirijor. Programul este pe gustul oricărui meloman şi cuprinde Beethoven - Uvertura "Egmont", op. 84, "Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră", op.15 şi "Simfonia a VII-a în La major", op. 92. Fiu al celebrului violonist Ion Voicu, Mădălin Voicu a absolvit Academia Naţională de Muzică "Ciprian Porumbescu", clasa de vioară, Bucureşti. A beneficiat de burse pentru studierea artei dirijorale la Trier, Mainz, Stuttgart, Londra. A fost profesor şi dirijor la Academia "Attatürk" şi profesor de muzicologie la Conservatorul din Izmir, Turcia. Este dirijor al Orchestrei Simfonice "Oltenia" din Craiova şi al Orchestrei Simfonice din Ploieşti, iar din anul 1995 - director şi dirijor al Orchestrei de Cameră Bucureşti "Ion Voicu". În 1995 a făcut parte din directoratul Festivalului Internaţional "George Enescu".

Lungmetrajul "Amintiri din Epoca de Aur", scris şi produs de Cristian Mungiu, va fi proiectat, astăzi, la Barbican Centre din Londra. Evenimentul va avea loc în deschiderea unei stagiuni de pelicule prin care centrul cultural celebrează 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Stagiunea de filme şi simpozioane "Behind the Wall" se va desfăşura la Barbican Centre până pe 20 noiembrie. În cadrul evenimentului, publicul londonez va putea urmări pelicule din Ungaria, Polonia, Germania, Bulgaria şi România. Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", este regizat de laureatul Palme d'Or Cristian Mungiu, alături de Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Ioana Uricaru. La proiecţie va fi prezent actorul Vlad Ivanov, care va discuta cu criticul de film Ben Lewis şi cu publicul londonez.

Radio3Net "Florian Pittiş", "singurul post de radio public din lume cu emisie exclusiv pe Internet", îşi va relansa astăzi site-ul. Noua pagină de internet utilizează sisteme performante de administrare a bazei de date muzicale, întărind totodată relaţiile din interiorul comunităţii online prin lansarea opţiunii 3net Club. Prin emisiuni interactive, cu o echipă înnoită, postul Radio3Net "Florian Pittiş" se adresează şi "publicului pretenţios" prin tronsoane în direct audio-video ca "RăcNet", "Miezul zilei", "Sala de repetiţii". Totodată, Radio3Net "Florian Pittiş" propune de anul acesta publicului său o mai mare implicare în "viaţa cetăţii", prin campaniile la care va fi partener şi prin care va coborî cu microfonul, camera de luat vederi şi cu echipele sale, din studio, în mijlocul oamenilor.

Coproducţia româno-britanică 'Katalin Varga', în regia lui Peter Strickland, care are deja în palmaresul său importante premii internaţionale, va rula în cinematografele din ţară începând de astăzi. La începutul acestui an filmul a obţinut Ursul de Argint pentru contribuţia artistică deosebită la Festivalul de la Berlin. După 23 de ani, este primul premiu câştigat la Berlinală de un film de lung-metraj cu participare majoritar românească, de la 'Pas în doi' al lui Dan Piţa, premiat cu o menţiune specială a juriului în 1986.

Dennis Deletant va susţine conferinţa "Revoluţia română văzută de BBC", duminică, la Teatrul Naţional Bucureşti. Dennis Deletant, celebrul politolog britanic şi profesor renumit pentru studiile sale referitoare la regimul comunist, bun cunoscător al realităţilor româneşti de dinainte de 1989, declarat persona non grata de Nicolae Ceauşescu, a participat la revoluţia română din decembrie 1989 în calitate de consultant al BBC. Despre acele zile, asupra cărora planează încă misterul, cât şi despre alte aspecte ale vieţii româneşti de după 1989, Deletant va vorbi în conferinţa de duminică, de la Teatrul Naţional Bucureşti.

Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor, va susţine un concert, duminică, la Sala Radio din Capitală, având-o ca invitată pe artista Aura Urziceanu. Prezentatorul evenimentului va fi Florian Lungu. Programul va cuprinde piese americane, dar şi cântece aparţinând lui Richard Oschanitzky şi Aurei Urziceanu. De-a lungul carierei sale, artista a colaborat, cântat şi călătorit în lume, având turnee în Statele Unite ale Americii, Brazilia, Japonia, Australia şi Europa, în concerte cu cei mai mari şi importanţi muzicieni şi instrumentişti americani, precum Duke Ellington, Quincy Jones, Thad Jones & Mel Lewis Orchestra.

Lucrarea 'Flori', semnată de unul dintre cei mai bine cotaţi pictori români, Nicolae Tonitza, va fi scoasă la licitaţie, mâine, de Casa Alis, la preţul estimativ de 100.000 de lei. În catalogul licitaţiei mai figurează şi alte lucrări valoroase precum 'Pictorul la şevalet', de Arthur Segal, la preţul de pornire de 68.000 de lei, 'Tineretul', de Sabin Bălaşa, la 18.000 de lei, 'Jucătorii de table', de Constantin Piliuţă, la 15.000 de lei. Totodată, colecţionarii de artă vor putea opta pentru tablouri semnate de Adam Bălţatu, Ipolit Strâmbu, Mircea Ciobanu sau Aurel Cojan. Licitația va avea loc la Teatrul Naţional de Operetă 'Ion Dacian'.

Centrul Cultural pentru UNESCO 'Nicolae Bălcescu' le oferă bucureştenilor, astăzi, de la ora 19,00, premiera spectacolului 'Maria Tănase', realizat după scenariul Mălinei Andrei, care semnează şi coregrafia şi regia. Coloana sonoră semnată de Vasile Malic va sublinia şi va pune în valoare evoluţia Mariei Tănase de-a lungul timpului, iar negativele vor constitui suportul interpretării Claudiei Negroiu (cea care o interpretează în spectacol pe apreciata cântăreaţă).
Scenografia şi costumele semnate de Aurel Pătraşcu aduc în scenă frumuseţea şi bogăţia coloristică a motivelor populare româneşti de pe scoarţe, cuverturi, costume şi obiectele folosite de ţăranii români. Scenografia picturală coexistă pe parcursul spectacolului în dialog cu videoproiecţia.

Un tablou de Andy Warhol, ascuns timp de 42 de ani într-un dulap, a fost adjudecat pentru 6,1 milioane de dolari, săptămâna aceasta, la o licitaţie din New York. În același timp o altă pânză a artistului a fost achiziţionată pentru 43,7 milioane de dolari. Ambele lucrări au depășit cu mult estimările iniţiale.
Recordul pentru o operă semnată de Andy Warhol - 71,7 milioane de dolari - nu a fost doborât, însă această licitaţie, organizată miercuri seară, de casa Sotheby's din New York, a fost extrem de animată şi de profitabilă. Andrew Warhol, cunoscut în întreaga lume ca Andy Warhol, a fost un artist american faimos reprezentat al curentului pop art. După o carieră de succes ca ilustrator comercial, Warhol a devenit cunoscut pe plan mondial ca pictor, cineast avangardist, producător muzical şi personaj celebru pentru prezenţa sa în diverse cercuri sociale - boemi, intelectuali, celebrităţi de la Hollywood şi aristocraţi bogaţi. Warhol a murit în 1987, la vârsta de 58 de ani.

Proiectul "Înainte sau după cutremur", care expune o modalitate de abordare a istoriei dansului contemporan românesc, este prezentat, astăzi, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. Proiectul se concentrează pe revizitarea unui spectacol controversat în anii '60 - "Ciocanul fără stăpân", creat de Stere Popescu, pe dezbateri legate de tematica arhivei, pe instalaţii, interviuri live, pe creatori şi teoreticieni deveniţi "arhive vii". Proiectul "Înainte sau după cutremur?" este parte a cercetării "What to affirm? What to perform?" şi se va desfăşura la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, la sfârșitul acestei săptămâni.

Teatre din Austria şi Italia vor participa, începând de astăzi, la Festivalul Blog the Theatre. Evenimentul este organizat de Teatrul Bulandra din Capitală și se desfăşoară în cadrul programului Bulandra Underground. Astfel cele mai apreciate producţii europene născute din texte de blog vor fi prezentate publicului bucureştean în timpul evenimentului Blog the Theatre. Prin Bulandra Underground, teatrul doreşte să promoveze evenimente neconvenţionale, alternative repertoriului său clasic. Programul vine în sprijinul creatorilor tineri şi independenţi care, altfel, găsesc foarte greu posibilitatea de a se exprima. Bulandra Underground este, în acelaşi timp, un proiect prin care se doreşte ca publicul să devină conştient şi de alte forme de a face şi de a înţelege teatrul.

Lungmetrajul "Medalia de onoare", în regia lui Călin Netzer, va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic. Evenimentul se va desfăşura, începând de astăzi și până pe 22 noiembrie. Competiţia celei de-a 50-a ediţii a celui mai important festival de film din Grecia prezintă o paletă largă de producţii din toată lumea, tema comună a acestora fiind complexitatea vieţii omeneşti. Din distribuţia filmului "Medalia de onoare" fac parte Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. "Medalia de Onoare" este o producţie Scharf Advertising şi, totodată, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului german de origine română Călin Peter Netzer, născut la Petroşani, în 1975. Acesta a mai realizat filmul "Maria", în 2003, pentru care a primit Premiul special al juriului şi o Menţiune specială a juriului pentru tineret la Festivalul de la Locarno, trei distincţii la Cottbus Film Festival of Young East European Cinema, din Germania, precum şi nominalizări la Marele Premiu la festivalurile de la Bratislava şi Sofia.

Lungmetrajul 'Poliţist, adjectiv', regizat de Corneliu Porumboiu, participă în competiţia oficială a celei de-a 16-a ediţii a Festivalului de Film Independent de la Barcelona - L´Alternativa. Evenimentul debutează astăzi și se desfășoară până pe 21 noiembrie. În cadrul festivalului vor fi proiectate și producțiile 'Moartea domnului Lăzărescu', 'Reconstituirea' sau 'Hârtia va fi albastră', în cadrul secţiunii 'Filmul românesc înainte şi după 1989'. Filmul lui Porumboiu va fi prezentat pe 18 noiembrie şi va avea parte de o prezentare susţinută chiar de regizor. Prezenţa românească la festivalul de la Barcelona beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid şi are drept scop marcarea a 20 de ani de la Revoluţia Română şi de la căderea Cortinei de Fier în Europa şi a implicaţiilor acestui moment asupra cinematografiei din România.

Actriţa Lauren Bacall şi cineaştii John Calley, Roger Corman şi Gordon Willis vor fi onoraţi în cadrul ediţiei inaugurale a galei Governors Awards. Organizată de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, manifestarea va avea loc mâine seară, în Los Angeles. Ceremonia se va desfăşura în sala Grand Ballroom din complexul Hollywood & Highland Center. Producătorul de film John Calley va primi distincţia Irving G. Thalberg Memorial Award, iar Lauren Bacall, Roger Corman şi Gordon Willis vor primi Oscarurile onorifice. Marcând o desprindere de tradiţie, Oscarurile onorifice pe 2009 vor fi decernate de Academia de film americană, în acest an, în luna noiembrie. Premiile Oscar vor fi decernate pe 7 martie 2010.

Piesa "Sfârşit de partidă", în regia lui Alexandru Tocilescu, va avea două prime reprezentaţii mâine şi duminică la Teatrul Metropolis din Capitală. "Sfârşit de partidă" este un spectacol în care limbajul beckettian ordonează o lume haotică şi îi conferă forme şi proporţii, instaurează profunzime şi, mai ales, îl defineşte pe om, singurul căruia îi permite să-şi găsească un loc şi un înţeles în acest univers, a priori, golit de sens. Eroii lui Samuel Beckett descoperă cu stupoare că, în ciuda încrederii pe care au avut-o în cuvânt, acesta se lasă greu folosit. Din distribuţie fac parte Ion Besoiu, Irina Petrescu, Răzvan Vasilescu şi Mihai Constantin. Scenografia este semnată de Vanda Maria Sturdza.

Cea de-a doua ediţie a festivalului internaţional de scurtmetraj "Betting on Shorts" ce are loc la Bucureşti, simultan cu alte nouă oraşe din Europa, se va desfăşura mâine la The Ark. "Betting on Shorts - More than a Eurovision of Short Film" cuprinde anual între 10 şi 15 filme, pe o temă dată, ce sunt proiectate simultan la Barcelona, Londra, Maribor, Napoli, Novi Sad, Poznan, Stockholm, Salonic, Wiesbaden şi Bucureşti, oraş intrat în festival în 2008. Anul acesta, BoSs este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu The Ark - Bursa Mărfurilor Creative, unde vor avea loc proiecţiile, mâine seară, de la ora 21.00. Tema BoSs 2009 este "Control". În cursa finală a festivalului au intrat 12 scurtmetraje, printre care se numără şi "O familie", în regia lui Emanuel Pârvu. Juriul românesc este format din Irina-Margareta Nistor, Florin Piersic Jr. şi Adrian Sitaru.

Proiectele "Made in Romania", scris de Ionuţ Teianu şi care urmează să fie produs şi regizat de Tudor Giurgiu, şi "Romanian Spring", scris de Anca Lăzărescu, care va semna şi regia, se numără printre titlurile selectate la competiţia de dezvoltare de scenariu Balkan Fund. Concursul va avea loc începând de mâine și până luni, în timpul ediţiei cu numărul 50 a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic. Cele 11 proiecte din 10 ţări concurează pentru un premiu de 15.000 de dolari. Selecţia de anul acesta include şi primul scenariu de Ismail Kadare, care este considerat cel mai important autor albanez în viaţă.

Chris Norman va concerta la sfârșitul acestei săptămâni la București. Evenimentul va avea loc mâine seară la Sala Palatului din Capitală. Spectacolul face parte din turneul de promovare a celui mai recent material discografic al cântărețului, lansat în luna februarie a acestui an, intitulat "Chris Norman,The Hits! From His Smokie And Solo Years". Preţul unui bilet la concert variază între 70 şi 250 de lei, în funcţie de categoria de loc. Hituri precum "Midnight Lady", "I'll Meet You at Midnight", "Don't Play Your Rock 'n' Roll to Me", "Some Hearts Are Diamonds", dar şi alte melodii mai noi, vor răsuna pe scena Sălii Palatului, oferind publicului o experienţă de neuitat.

Câştigătorii concursului "Sculptură în carte" vor fi premiaţi astăzi, de la ora 17.30, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București. Timp de două săptămâni, participanţii la concurs - elevi ai Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr" din Capitală - au "sculptat", cu răbdare şi imaginaţie, castele din cărţi. Pentru a-i recompensa, Librăria Humanitas Kretzulescu le va găzdui, timp de o lună, lucrările. Acestea vor putea fi admirate şi în format electronic, la adresa libhumanitas.ro. Câştigătorul Marelui Premiu va petrece o săptămână în atelierul pictorului Sorin Ilfoveanu.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!