DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

12 noiembrie 2009

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical - 'Viaţa e frumoasă!', organizat de Teatrul Naţional de Operetă 'Ion Dacian', debutează astăzi. Evenimentul se va desfășura până pe 22 noiembrie și va aduce un regal de spectacole de operetă, concerte, lansări de carte, expoziţii, dezbateri şi workshop-uri, un total de 60 de evenimente culturale. Festivalul se va deschide astăzi cu premiera operetei în trei acte 'Silvia' de Emmerich Kálmán. Dacă anul trecut Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta propunea, în cadrul primei ediţii a festivalului, 'Silvia', în regia lui KERO®, ediţia 2009 a evenimentului marchează întoarcerea prinţesei ceardaşului în repertoriul Teatrul Naţional de Operetă, păstrând viziunea regizorală, dar jucată cu o distribuţie locală. Surprizele din partea Budapestei continuă, anul acesta, cu spectacolul 'Liliacul' de Johann Strauss. Din programul festivalului nu va lipsi nici musicalul de succes al Teatrului Naţional de Operetă - 'Romeo şi Julieta'.

Arhitectul Nicolae Lascu va susţine în această seară conferinţa "Arhitectura modernă şi Bucureştiul anilor 1930-1940". Evenimentul va avea loc, de la ora 18.00, la Muzeul Naţional de Artă al României din Capitală. Organizată în cadrul expoziţiei "Ipostaze ale modernismului. Pictura în Bulgaria, Grecia şi România, 1910-1940", conferinţa îşi propune să pună în evidenţă legăturile multiple ale arhitecturii cu celelalte arte din perioada interbelică şi, totodată, să reliefeze caracteristicile importante ale arhitecturii moderne din România anilor '30 - '40. Vor fi subliniate aspecte complementare ale arhitecturii moderne: raporturile cu mişcarea modernă europeană, reflexele gândirii arhitecturale ale acesteia în România, rolul câtorva personalităţi în definirea şi afirmarea arhitecturii moderne, asimilarea de către societate a noii arhitecturi, precum şi influenţa asupra altor curente stilistice contemporane. Accesul la conferinţă va fi liber, în limita locurilor disponibile.

Scriitorii Lucian Dan Teodorovici şi Ion Vianu vor participa la Târgul de Carte de la Viena. În cadrul evenimentului, Institutul Cultural Român va organiza un stand naţional, începând de astăzi şi până duminică. La invitaţia ICR, scriitorii Lucian Dan Teodorovici şi Ion Vianu vor susţine, în cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Viena, câte o lectură publică la Forum Literatur. Evenimentele vor fi moderate de reputatul scriitor austriac Jan Koneffke. Lucian Dan Teodorovici va citi un fragment din romanul "Circul nostru vă prezintă:", iar Ion Vianu din cel mai recent volum al său - "Tsilla", aflat în curs de publicare.

Singurul român care cântă în orchestra simfonică YouTube, Titus Flueraş, va concerta, astăzi, la Sinagoga Bistriţa, împreună cu Constantin Andrei, alături de care formează "Duo Melis". Evenimentul va fi găzduit de Centrul Multicultural de la Sinagoga Bistriţa. Titus Flueraş este lector universitar doctor la catedra de vioară a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca şi la cea a Facultăţii de Muzică din Piatra Neamţ. Flueraş este singurul român câştigător al selecţiei mondiale pentru orchestra simfonică YouTube din cei peste trei mii de candidaţi. Mai mult, a fost desemnat concert-maestrul orchestrei simfonice YouTube şi concertează cu aceasta la New York în celebra sală "Carnegie Hall".

Îmbătrânirea inimii şi declanşarea insuficienţei cardiace la oameni pot fi amânate sau prevenite. La această concluzie au ajuns cercetătorii japonezi de la Universitatea de Medicină din Kyoto, al căror studiu a fost publicat în revista medicală Circulation. Specialiștii niponi au reuşit să elimine o variaţie a genei P13K într-un grup de şoareci care îmbătrâneau. Această genă determină speranţa de viaţă a celulelor şi joacă un rol major în procesul de îmbătrânire a ţesuturilor. În studiile precedente, prin suprimarea acestei gene s-a obţinut creşterea duratei de viaţă a viermilor şi menţinerea în stare bună de sănătate a inimilor musculiţelor de oţet bătrâne. Vârsta înaintată este un factor major de declanşare a insuficienţei cardiace, o maladie ce se produce atunci când inima nu mai poate să pompeze suficient sânge pentru a asigura necesarul de oxigen al organismului.

În această săptămână are loc pentru prima dată Festivalul de teatru EUROTHALIA, la Timişoara. Festivalul se vrea a fi o platformă de prezentare a curentelor estetice actuale din teatru. Spectacolele vor avea loc în limba germană şi română, dar nu numai. La eveniment sunt invitaţi regizori de renume din generaţii diferite, precum Alexandru Dabija, Radu Afrim, Radu-Alexandru Nica, Sorin Militaru şi Szabó K. István. Alături de aceştia vor fi prezente teatre marcante precum Teatrul Evreiesc Bucureşti, Teatrul Biel-Solothurn din Elveţia, şi un proiect independent de teatru-dans.

Sâmbătă, 14 noiembrie, expoziţia „Ipostaze ale modernismului. Pictura în Bulgaria, Grecia, România, 1910-1940” are program prelungit, până la 4.00 dimineaţa, însoţit de performance-uri dada. Accesul este gratuit la Muzeul Naţional de Artă al României unde publicul are prilejul să admire lucrări ale celor mai avangardişti dintre artiştii buglari, greci şi români, reprezentanţi ai unor curente precum simbolism, post-impresionism, cubism, futurism, expresionism, suprarealism sau abstracţionism. În intervalul orar 17- 20, tineri de la mai multe licee din Bucureşti propun o interpretare originală a Manifestului Dada publicat de Tristan Tzara la Zürich în 1918, în primul şi singurul număr al revistei Cabaret Voltaire. Ei vor recita fragmente de texte de autori precum Saşa Pană, Ion Vinea, Geo Bogza sau Eugen Ionescu şi vor surprinde publicul cu asocieri inedite între pictură şi literatură, ilustrând conceptul de pictopoezie, aşa cum a fost definit de Victor Brauner şi Ilarie Voronca.

Marţi, 17 noiembrie, de la ora 18, la Institutul Cultural Român va avea loc dezbaterea cu tema „Miturile comunismului românesc“. Întâlnirea, desfăşurată în cadrul programului „Pro şi contra la ICR“, este organizată în parteneriat cu Fundaţia „Calea Victoriei“ şi îi are ca invitaţi pe Ioana Popescu, Raluca Grosescu, Cristian Vasile şi Ion Manolescu. A fost practicată normalitatea ca o formă de rezistenţă? Cum am supravieţuit copilăriei literelor trucate? Ce ar mai fi fost de spus? – sunt trei dintre întrebările de la care va porni dezbaterea moderată de Ştefan Vianu. Accesul publicului este liber.

Expozitia Interbalcanică de artă va fi deschisă joi 19 noiembrie, la ora 19 la Muzeul Naţional Cotroceni. Lucrările artiştilor participanţi exprimă realităţile din Balcani şi susţin identitatea locurilor, prin prezentarea radacinilor comune şi a diversităţii regiunii. Prin participarea la această expozitie, artişti din România, Grecia, Serbia, Albania şi Bulgaria vor avea oportunitatea de a colabora şi împărtăşi viziuni şi similarităţi culturale.

De astăzi până duminică Institutul Cultural Român organizează standul României la Târgul Internaţional de Carte de la Viena. Eveniment cultural amplu, acesta cuprinde atât un târg internaţional de carte, precum şi un important festival de literatură. Este vorba de Săptămâna Lecturii de la Viena, care se desfăşoară în spaţii neconvenţionale până la sfârşitul săptămânii. Standul României are ca temă aniversarea a douăzeci de ani de la căderea comunismului. Vor fi expuse peste 130 de volume aparţinând editurilor româneşti precum şi o selecţie dintre cele mai reprezentative titluri apărute în străinătate prin programele de finanţare derulate de Institutul Cultural Român. Deasemenea scriitorii Lucian Dan Teodorovici şi Ion Vianu vor susţine lecturi publice la Forum Literatur iar Centrul Naţional al Cărţii va participa la seria de dezbateri despre traduceri şi politici de finanţare editorială. În cadrul Săptămânii Lecturii de la Viena, ICR va organiza duminică, 15 noiembrie, o lectură scenică din mai mulţi autori români contemporani.

Exponate din patrimoniul istoric românesc, printre care se numără şi Gânditorul de la Hamangia, sunt expuse la Institutul pentru Studierea Lumii Antice de la New York. Acestea vor rămâne aici timp de cinci luni în cadrul expoziţiei Lumea pierdută a Vechii Europe. În afara Gânditorului de la Hamangia, în cele două galerii de la Studierea Lumii Antice de la New York mai sunt expuse figurina Femeie şezând, vasele de lut gravate de la Cucuteni sau figurinele de la Gumelniţa. Expoziţia, un eveniment fără precedent, este rezultatul unui efort comun de aproape doi ani al muzeografilor români şi americani, prezentând obiecte arheologice din 19 muzee româneşti, un muzeu din Republica Moldova şi unul din Bulgaria. În total, la New York sunt expuse 250 de obiecte, dintre care 175 provin din România.

Consumul cultural a înregistrat, în 2009, cele mai scăzute valori din ultimii cinci ani, potrivit Barometrului de Consum Cultural pe anul acesta. Elaborat de Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii - din subordinea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, barometrul a fost lansat ieri, la sediul ministerului, într-o conferinţă la care au participat ministrul Culturii, Theodor Paleologu, şi directorul centrului, Liviu Chelcea. Potrivit documentului, vizitele la muzeu au scăzut cu 20% în 2009 faţă de 2008, cele la cinematografe, cu 17%, iar frecventarea spectacolelor de teatru, cu 15%.

Expoziţia "O dublă perspectivă asupra patrimoniului românesc" va fi prezentată, de mâine până duminică, la Muzeul Costumului Popular, secţie a Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală. Expoziţia marchează împlinirea a 15 ani de ateliere româno-franceze de restaurare arhitecturală organizate de Ecole de Chaillot - Paris şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" - Bucureşti. Vernisajul acesteia va avea loc vineri, la ora 13, la Muzeul Costumului Popular din Palatul Parlamentului.

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului de Dramaturgie Contemporană începe astăzi şi se încheie pe 20 noiembrie, la Braşov. Acesta este singurul festival dedicat exclusiv dramaturgiei contemporane din România şi este organizat de Teatrul "Sică Alexandrescu", în parteneriat cu Primăria Braşov, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural şi UNITER. Spectacolele vor fi, potrivit directorului Teatrului "Sică Alexandrescu", Claudiu Goga, însoţite de dezbateri teoretice, spectacole lectură, lansări de carte de gen şi alte evenimente teatrale. Festivalul va fi deschis în această seară cu "Ioana şi focul" de Matei Vişniec, în regia Cătălinei Buzoianu.

O expoziţie cu documente din Arhivele Statului a fost inaugurată la Sofia cu ocazia împlinirii a 130 de ani de relaţii diplomatice între România şi Bulgaria. Expoziţia a fost deschisă de către ambasadorul român la Sofia, Anton Păcureţu, secretarul permanent al Ministerului bulgar al Afacerilor Externe şi fost ambasador bulgar la Bucureşti, Konstantin Andreev, şi directoarea Institutului Cultural de Stat, Liudmila Dimitrova. Expoziţia, care se înscrie într-o serie de evenimente organizate de Ambasada României şi instituţiile bulgare cu ocazia aniversării, va fi deschisă pentru public până data de 16 noiembrie.

Trupul neînsufleţit al actorului Gheorghe Dinică a fost depus, ieri la Biserica Icoanei din Capitală, urmând ca mâine dimineaţă să fie adus în foaierul Teatrului Naţional din Bucureşti, unde va rămâne până în jurul orei 13, când maestrul va fi înmormântat în Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor. Întrucât marele actor a fost decorat cu Ordinul 'Serviciul Credincios' în grad de Mare Ofiţer, el va fi înmormântat cu onoruri militare. Totodată, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din cadrul Primăriei Capitalei a anunţat că una dintre aleile principale ale Cimitirului Bellu va purta numele lui Gheorghe Dinică. Pe de altă parte, Consiliul Local al sectorului 4 a solicitat Consiliului General al Municipiului Bucureşti emiterea unei hotărâri prin care să fie aprobată schimbarea denumirii unei străzi din sector în strada 'Gheorghe Dinică'. Primarul sectorului 4 a declarat că doreşte ca strada care va purta numele marelui actor să fie în apropierea Centrului Cultural 'Nicolae Bălcescu'. Actorul Gheorghe Dinică a murit, marţi, la Spitalul Floreasca din Capitală, la vârsta de 75 de ani.

ICR Madrid a inaugurat expoziţia lui Sebastian Moldovan - o instalaţie video, foto, cu obiecte şi desene - cu care artistul explorează cu minuţiozitate relaţiile care se pot stabili între oameni şi plante. Expoziţia 'Naming Things That Do Not Yet Exist' a artistului român Sebastian Moldovan, din cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Gravură Contemporană INGRAFICA, a adunat încă din prima seară peste 100 de vizitatori, atrăgând atenţia presei locale asupra 'artei şi plantelor într-o simbioză perfectă', informează un comunicat de presă transmis de Institutul Cultural Român din Madrid. Expoziţia, un dialog între realitate şi ficţiune - aşa cum a cerut tema festivalului din acest an -, rămâne deschisă până la mijlocul lunii decembrie.

Chris Norman revine în această toamnă în România. Artistul va concerta duminică alături de formaţia sa, la Sala Palatului din Capitală. Evenimentul face parte din turneul de promovare a celui mai recent material discografic al cântăreţului, lansat în luna februarie a acestui an, intitulat "Chris Norman,The Hits! From His Smokie And Solo Years". Preţul unui bilet la concert variază între 70 şi 250 de lei.

Laureata premiului Nobel pentru Literatură Herta Müller a acceptat să participe, cu ocazia prezenţei în Suedia pentru ceremonia de decernare a Premiilor Nobel, la două evenimente organizate de Institutul Cultural Român de la Stockholm: o întâlnire cu lumea literară suedeză, la sediul Institutului, şi o alta cu publicul larg, la Teatrul Dramatic Regal. Evenimentul deschis publicului larg va avea loc sâmbătă, 12 decembrie, în Sala Mare a Teatrului Dramatic Regal din Stockholm şi va cuprinde o discuţie cu jurnalista Monica Nagler şi o lectură din opera scriitoarei. Recent, scriitoarea a declarat că nu poate participa la 'Zilele Culturii Germane' din cauza programului încărcat survenit în urma obţinerii celebrei distincţii. Potrivit dr. Thomas Weithoner, directorul secţiei cultură a ambasadei Germaniei la Bucureşti, pe lângă telegrama de felicitare trimisă Hertei Müller, misiunea diplomatică germană în România a transmis şi o invitaţie de participare la manifestarea organizată în perioada 1 - 9 noiembrie. Invitaţia a fost declinată insa de Herta Müller din cauza programului său foarte încărcat.

Fundaţia Calea Victoriei organizează, astăzi la Galeria Artmark, un eveminent despre Bucureştiul de altădată. În cadrul acesteia, istoricul Georgeta Filitti va discuta despre influenţa franceză din România, predominantă de la mijlocul secolului al XIX-lea până la al Doilea Război Mondial. 'Românii au preluat în acea perioadă de la francezi limba, literatura, moda, bucătăria, ambientul şi - cel mai important - felul de a se comporta al francezilor. Lumea a numit Bucureştiul 'Micul Paris' datorită unei atmosfere speciale şi a unui mod de viaţă cosmopolit', se arată într-un comunicat al Fundaţiei Calea Victoriei. Participanţii la eveniment vor afla despre câteva dintre personalităţile care au marcat această perioadă din istoria Bucureştilor, cum ar fi regina Maria, sau despre fapte din viaţa unor femei fermecătoare din epocă, printre care Martha Bibescu.

Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România şi Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România organizează de astăzi până sâmbătă, la Câmpina, ediţia a XI-a a Galelor APLER, întâlnirea anuală a revistelor culturale şi editurilor membre ale asociaţiei. La Galele APLER participă şi invitaţi de la celelalte asociaţii de editori, universitari, personalităţi ale vieţii culturale din România, precum şi oameni de cultură din Franţa şi Bulgaria. În cadrul evenimentului, joi, va fi organizată dezbaterea "Cât ne costă incultura?...", moderată de Claudiu Istrate şi Dan Mircea Cipariu. Totodată, premiile APLER pentru anul 2008 - Revista anului, Editura anului, Graficianul de carte al anului, Autorul anului "Cezar Ivănescu" şi Premiul "Dan Alexandru Condeescu" pentru critică literară - vor fi decernate vineri.

Primul festival de teatru EUROTHALIA are loc la Timişoara săptămâna viitoare. Acesta se doreşte a fi, potrivit organizatorilor o platformă a curentelor actuale din teatru, care să contribuie la intensificarea schimbului între artişti şi la cunoaşterea formelor de expresie artistică. Selecţia spectacolelor din acest an a stat sub semnul confluenţelor şi al dialogului intercultural, producţiile jucându-se în limbile română, germană sau chiar în mai multe limbi. La eveniment sunt prezenţi regizori de renume din generaţii diferite, precum Alexandru Dabija, Radu Afrim, Radu Alexandru Nica, dar şi Grigore Gonţa, Szabó K. István sau Sorin Militaru. Alături de trupe consacrate din ţară a fost invitat şi Teatrul Biel-Solothurn din Elveţia, precum şi proiectul independent de teatru dans „...Before the end after...“ sub conducerea tinerei regizoare şi coregrafe Bacz¬ó Tünde.

Filmele "Megatron", de Marian Crişan, laureatul Palme d'Or pentru scurtmetraj în 2008, şi "La drumul mare", de Gabriel Sârbu, participă în competiţie la Festivalul de Scurtmetraj Encounters de la Bristol, Marea Britanie. Evenimentul are loc între 17 - 21 noiembrie. Pe lângă cele două pelicule din competiţie, va mai fi proiectată o serie de scurtmetraje româneşti - "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea", de Cristi Puiu, "Valuri", de Adrian Sitaru, "Lampa cu căciulă", de Radu Jude, sau "Palmele", de George Chiper. Festivalul de Scurtmetraj Encounters se află, anul acesta, la cea de-a 15-a ediţie şi cuprinde peste 150 de filme din 58 de ţări.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!