DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

10 noiembrie 2009

Violoncelistul Alexandru Moroşanu, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, va susţine un recital alături de organista elveţiană Sara Gerber, în această seară, la Ateneul Român din Capitală. Programul spectacolului va cuprinde "Preludiu şi fugă" în re minor de Johann Sebastian Bach, "Sonata nr. 5" în do major de Benedetto Marcello, "Sonata nr. 5" în mi minor de Antonio Vivaldi, "Divertisment" în re major de Joseph Haydn/Gregor Piatigorski, "Fantezia KV 594" de Wolfgang Amadeus Mozart, "Larghetto" şi "Rondo" de Wolfgang Amadeus Mozart, "Marele adagio" de Dmitri Şostakovici, "Toccata" din "Simfonia nr. 5" de Charles-Marie Widor.

Scriitorul francez Yvez Richez lansează astăzi la București volumul "Scurt elogiu al eroului din noi". Evenimentul va avea loc în incinta librăriei-cafenea Cărtureşti din cadrul Institutului Cultural Francez de la Bucureşti şi va fi precedat de lectura autorului, Yves Richez, şi a Mihaelei Dedeoglu, jurnalist Radio France Internationale. Volumul aduce un elogiu eroului şi eroismului personal şi propune o analiză epistemologică ce reface traseul iniţiatic al eroului din orice timp. Dincolo, însă, de povestea populată cu eroi antici, dar şi de alţii mult mai recenţi, precum Batman sau Neo, drumul pe care conduce această carte are o destinaţie precisă: întâlnirea cu eroul "posibil" din oamenii obişnuiţi.

'De la camera bună la living' este tema cu care Muzeul Ţăranului Român, cunoscut pe vremuri drept Muzeul de la Şosea, reia, marţea aceasta, la Clubul Ţăranului, ciclul de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Organizate lunar şi adresate deopotrivă publicului larg şi tinerilor specialişti din domeniile umaniste, conferinţele de la Şosea vor încerca să abordeze, fără prejudecăţi şi fără grabă, toate aceste probleme şi să sugereze unele interpretări într-un ciclu de patru dezbateri dedicate casei de la ţară. La eveniment şi-au anunţat participarea Vintilă Mihăilescu, Anamaria Iuga și Bogdan Iancu.

O retrospectivă dedicată pictorului Octav Angheluţă va fi găzduită, începând de astăzi şi până pe 30 noiembrie, la Muzeul Municipiului Bucureşti. Expoziţia va prezenta vizitatorilor peste 60 de tablouri provenind din Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Brăilei, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi şi colecţii particulare. Unele dintre aceste lucrări nu au mai fost prezentate în expoziţii de peste cinci decenii. Lucrările expuse la Palatul Şuţu sunt reprezentative pentru toate perioadele de creaţie ale pictorului şi compun, împreună, povestea unui destin.

Cântăreața Tori Amos va lansa astăzi primul său album cu melodii de Crăciun și colinde clasice, intitulat "Midwinter Graces". Pe noul material, artista va interpreta și compoziții proprii cu aceeași tematică. Cel mai recent album al cântăreței americane Tori Amos, "Abnormally Attracted to Sin", al 10-lea din cariera sa, a apărut pe piață în luna mai. În iulie anul trecut, Tori Amos a lansat un roman ilustrat, "Comic Book Tattoo", care cuprinde o serie de povești grafice inspirate de cântecele sale.

Muzeul Costumului Popular, secţie a Muzeului Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti', găzduieşte în perioada 13 noiembrie 2009 - 15 ianuarie 2010 expoziţia 'O dublă perspectivă asupra patrimoniului românesc - Un double regard sur le patrimoine roumain'. Expoziţia este prilejuită de aniversarea a 15 ani de ateliere româno - franceze de restaurare arhitecturală organizate de Ecole de Chaillot - Paris şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism 'Ion Mincu'- Bucureşti. Vernisajul va avea loc vineri, la Muzeul Costumului Popular din Palatul Parlamentului.

Cea de a treia ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti a debutat ieri la Centrul Naţional de Artă 'Tinerimea Română' din Capitală, cu proiecţia filmului 'Nu sunt prietenul tău', în regia lui Palfi Gyorgy.
Ediţia din acest an a Săptămânii Filmului Maghiar se desfăşoară în perioada 9 - 14 noiembrie şi aduce o selecţie de lungmetraje noi, producţii 2008 - 2009, precum şi filme documentare şi scurt-metraje. Filmele de lung metraj vor fi prezentate în fiecare seară de profesorul şi criticul de film Radu Igazsag. Potrivit organizatorilor, accesul la proiecţiile de film de la Tinerimea Română este gratuit. În ultima zi a Săptămânii Filmului Maghiar va fi lansată, de către Transilvania Film, pelicula regizorului englez Peter Strickland - 'Katalin Varga' -, prima coproducţie româno-britanico-ungară, care din data de 13 noiembrie va rula în cinematografele din Bucureşti.

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta organizează astăzi „Târgul de sturioni”, deschis în faţa Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, începând cu ora 11.30. Specii unice, ameninţate cu extincţia, vor putea fi admirate şi achiziţionate de către doritori. După trei ani de absenţă de pe piaţa liberă, specii precum nisetrul, morunul, cega păstruga şi viza pot fi din nou cumpărate fără restricţie. La finalul evenimentului, exemplarele nevândute vor fi trimise autorităţilor, împreună cu o „ofertă” de nerefuzat, semnată de peste 30 de organizaţii neguvernamentale de mediu, precizează organizatorii. Târgul de sturioni” este o acţiune de protest organizată de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi WWF Programul Dunăre Carpaţi România ca urmare a legalizării pescuitului sturionilor în scop comercial.
Dintre speciile de sturioni care trăiesc în apele României, referatele ştiinţifice arată că viza este specie critic periclitată, nisetrul, morunul şi păstruga sunt specii periclitate, iar cega este considerată specie vulnerabilă. 34 de organizaţii neguvernamentale de mediu au semnat o scrisoare de protest pentru modificarea Legii 317/2009 care va fi trimisă Preşedinţiei României, Guvernului României şi Parlamentului.

Fundaţia Calea Victoriei organizează, pe 12 noiembrie, la Galeria Artmark, un eveminent despre Bucureştiul de altădată. În cadrul acesteia, istoricul Georgeta Filitti va discuta despre influenţa franceză din România, predominantă de la mijlocul secolului al XIX-lea până la al Doilea Război Mondial. 'Românii au preluat în acea perioadă de la francezi limba, literatura, moda, bucătăria, ambientul şi - cel mai important - felul de a se comporta al francezilor. Lumea a numit Bucureştiul 'Micul Paris' datorită unei atmosfere speciale şi a unui mod de viaţă cosmopolit', se arată într-un comunicat al Fundaţiei Calea Victoriei. Participanţii la eveniment vor afla despre câteva dintre personalităţile care au marcat această perioadă din istoria Bucureştilor, cum ar fi regina Maria, sau despre fapte din viaţa unor femei fermecătoare din epocă, printre care Martha Bibescu. Totodată, participanţii la eveniment vor putea vizita expoziţia Pinacoteca Municipiului Bucureşti, la galeria ArtSociety.

Documentarele 'Doctorul nebun' şi 'Ciobanul Zburător', ambele realizate de Cătălin Muşat, vor fi proiectate, astăzi de la ora 18, la Institutul Cultural Român din Capitală, în cadrul programului 'Seară de film la ICR'. La eveniment va fi prezent şi criticul de film Magda Mihăilescu. 'Doctorul nebun', film care a obţinut Premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul DaKino (2004), spune povestea unui Crăciun petrecut la marginea oraşului. Pentru dependenţii de heroină de acolo, această zi este una ca oricare alta. 'Ciobanul Zburător', distins cu Premiul pentru cel mai bun documentar la Atelierul Aristoteles de la Sibiu (2008), menţiune specială la Festivalul de film de la Locarno (2008), menţiune specială la DaKino (2008) şi cu Premiul pentru cel mai bun documentar - IPFF (2009), prezintă schimbările care survin în viaţa anostă a cinci ciobani de la o stână din zona Sibiului în momentul în care în zonă demarează construcţia unui aerodrom.
Accesul publicului la proiecţiile de la ICR este liber, în limita locurilor disponibile.

Dan Perjovschi şi Ciprian Mureşan participă la expoziţia internaţională "From One Thing to Another", ce tratează schimbările structurilor sociale. Aceasta a fost vernisată ieri şi rămâne deschisă până pe 19 februarie 2010, la Institutul Cultural Român de la Stockholm. Expoziţia are ca punct de pornire schimbările structurilor sociale - cum se produc, dar şi ce efecte pot avea acestea, la scară mare sau mică, la nivel de individ sau de societate. Institutul Cultural Român de la Stockholm prezintă lucrări video, desene, instalaţii şi picturi. Lucrările prezente în expoziţie ridică, de asemenea, întrebarea dacă arta joacă vreun rol în producerea acestor schimbări.

Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti, eveniment aflat la cea de-a treia ediţie, se desfăşoară începând de ieri până pe 14 noiembrie, la Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română". Anul acesta, festivalul cuprinde şase lungmetraje (proiectate în fiecare seară), nouă scurtmetraje (proiectate pe 13 noiembrie) şi opt documentare (prezentate pe 14 noiembrie). Intrarea la proiecţii este liberă.

Scriitoarea de origine română Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2009, se va întâlni cu publicul suedez pe 12 decembrie, la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm, informează Institutul Cultural Român din capitala Suediei. Herta Müller va face o vizită în Suedia cu ocazia ceremoniei de decernare a premiilor Nobel, care va avea loc pe 10 decembrie. La întâlnirea cu cititorii, de pe 12 decembrie, va avea loc o discuţie între scriitoare şi jurnalista Monica Nagler, urmată de o lectură din opera Hertei Müller. Evenimentul este organizat de Teatrul Dramatic Regal în colaborare cu ICR Stockholm, Institutul Goethe şi editura Wahlström & Widstrand.

Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România şi Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România organizează, între 12 şi 14 noiembrie, la Câmpina, ediţia a XI-a a Galelor APLER, întâlnirea anuală a revistelor culturale şi editurilor membre ale asociaţiei. La Galele APLER participă şi invitaţi de la celelalte asociaţii de editori, universitari, personalităţi ale vieţii culturale din România, precum şi oameni de cultură din Franţa şi Bulgaria. În cadrul evenimentului, joi, va fi organizată dezbaterea "Cât ne costă incultura?...", moderată de Claudiu Istrate şi Dan Mircea Cipariu. Totodată, premiile APLER pentru anul 2008 - Revista anului, Editura anului, Graficianul de carte al anului, Autorul anului "Cezar Ivănescu" şi Premiul "Dan Alexandru Condeescu" pentru critică literară - vor fi decernate vineri.

Filmele "Megatron", de Marian Crişan, laureatul Palme d'Or pentru scurtmetraj în 2008, şi "La drumul mare", de Gabriel Sârbu, participă în competiţie la Festivalul de Scurtmetraj Encounters de la Bristol, Marea Britanie. Evenimentul are loc între 17 - 21 noiembrie. Pe lângă cele două pelicule din competiţie, va mai fi proiectată o serie de scurtmetraje româneşti, în programul Guest Screenings, şi anume: "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea", de Cristi Puiu, "Valuri", de Adrian Sitaru, "Lampa cu căciulă", de Radu Jude, "Palmele", de George Chiper, şi animaţia "Immerse", realizată de studioul WeAreOm. Festivalul de Scurtmetraj Encounters se află, anul acesta, la cea de-a 15-a ediţie şi cuprinde peste 150 de filme în competiţie şi multe alte programe paralele. Drame, comedii, documentare, dar şi videoclipuri şi animaţii au fost selectate din 58 de ţări pentru această ediţie.

Târgul Kilipirim de carte, muzică şi film va avea loc între 18 şi 22 noiembrie, la Sala Dalles din Bucureşti. Într-un spaţiu complet renovat, cu un concept de eveniment reînnoit, Kilipirim îşi aşteaptă publicul cu oferte speciale, oferind iubitorilor de carte şi nu numai, o excelentă ocazie să-şi completeze colecţiile şi să descopere sau să redescopere noi titluri de carte, autori, editori români şi străini. La târg participă peste 30 de edituri. Deasemenea va fi prezentat proiectul "Citeşte şi dă mai departe - Fii donator de carte!". Orientat către nevoia de lectură a generaţiei a treia din centrele de batrâni, proiectul va răspunde, în acest an, şi nevoii de lectură a celor mici. Astfel, două biblioteci vor ajunge în Complexul de Servicii Sociale "Sfântul Nectarie" din Bucureşti - centru de asistenţă socială a persoanelor vârstnice, precum şi în Centrul socio-cultural Provita, al Parohiei Valea Plopului - centru de asistenţă socială a copiilor abandonaţi. În cadrul spaţiului expoziţional al târgului va fi amenajată o bibliotecă în care sunt aşteptate donaţii de carte ale tuturor celor care doresc să contribuie la această campanie adresată celor două centre. Nu va lipsi la această ediţie nici tradiţională tombolă, la care sunt invitaţi să participe toţi vizitatorii târgului Kilipirim.

Cea de-a doua ediţie a festivalului internaţional de scurtmetraj "Betting on Shorts" are loc la Bucureşti pe 14 noiembrie, la The Ark. Simultan evenimentul se va desfăşura şi în alte nouă oraşe din Europa. Tema din acest festivalului este "Control". În cursa finală au intrat 12 scurtmetraje, printre care se numără şi pelicula "O familie", în regia lui Emanuel Pârvu. Juriul este format din Irina-Margareta Nistor, Florin Piersic Jr. şi Adrian Sitaru.

Violoncelistul Alexandru Moroşanu, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, va susţine un recital alături de organista elveţiană Sara Gerber, în această seară, la Ateneul Român din Capitală. Programul spectacolului va cuprinde "Preludiu şi fugă" în re minor de Johann Sebastian Bach, "Sonata nr. 5" în do major de Benedetto Marcello, "Sonata nr. 5" în mi minor de Antonio Vivaldi, "Divertisment" în re major de Joseph Haydn/Gregor Piatigorski, "Fantezia KV 594" de Wolfgang Amadeus Mozart, "Larghetto" şi "Rondo" de Wolfgang Amadeus Mozart, "Marele adagio" de Dmitri Şostakovici, "Toccata" din "Simfonia nr. 5" de Charles-Marie Widor.

'De la camera bună la living' este tema cu care Muzeul Ţăranului Român, cunoscut pe vremuri drept Muzeul de la Şosea, reia, marţea aceasta, la Clubul Ţăranului, ciclul de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Organizate lunar şi adresate deopotrivă publicului larg şi tinerilor specialişti din domeniile umaniste, conferinţele de la Şosea vor încerca să abordeze, fără prejudecăţi şi fără grabă, toate aceste probleme şi să sugereze unele interpretări într-un ciclu de patru dezbateri dedicate casei de la ţară. La eveniment şi-au anunţat participarea Vintilă Mihăilescu, Anamaria Iuga şi Bogdan Iancu.

Vernisajul expozitiei "Numitorul comun: moartea", va avea loc mâine, la ora 17, la Muzeul Taranului Roman. Expoziţia este un proiect al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Fundatia Konrad Adenauer si Muzeul Taranului Roman, cu sprijinul Projects Abroad si al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Aceasta prezintă obiecte descoperite asupra celor împuşcaţi, fotografii (de familie, din arhiva fostei Securităţi, din timpul acţiunilor arheologice de deshumare) imagini video de la deshumări şi interviuri cu rude şi urmaşi sau cu anumite persoane care i-au cunoscut. Expoziţia a mai fost prezentată în Cluj-Napoca urmând ca anul viitor sa fie itinerată şi în alte localităţi din ţară, precum şi în străinătate.

Chris Norman revine în această toamnă în România. Artistul va concerta pe 15 noiembrie, alături de formaţia sa, la Sala Palatului din Capitală. Evenimentul face parte din turneul de promovare a celui mai recent material discografic al cântăreţului, lansat în luna februarie a acestui an, intitulat "Chris Norman,The Hits! From His Smokie And Solo Years". Preţul unui bilet la concert variază între 70 şi 250 de lei.

Festivalul Bistriţa Folk a ajuns în acest an, la cea de-a opta ediţie şi se va bucura de prezenţa unui invitat special, Adriana Ausch, care vine la eveniment, din Statele Unite. A opta ediţie a acestui festival-concurs pentru tineret se va desfăşura, în perioada 20-21 noiembrie, la Centrul Cultural Municipal Bistriţa, având două secţiuni distincte - cea de concurs şi cea de recitaluri. Concursul de compoziţie şi interpretare se adresează tinerilor cu vârsta până la 35 de ani, care nu au câştigat Marele Premiu al festivalului în precedentele cinci ediţii. Concurenţii vor prezenta la preselecţia din 20 noiembrie două piese, compoziţii proprii sau prelucrări. Marele Premiu al festivalului Bistriţa Folk va fi în valoare de 1.500 lei, iar totalul premiilor se va ridica la peste 4.500 lei. Recitalurile ediţiei din acest an a festivalului bistriţean vor fi susţinute de Narcisa Suciu, Vasile Şeicaru, grupul Poesis, Raul Cârstea, Constatin Neculae, Florin Săsărman, Vali Şerban şi câştigătorul ediţiei de anul trecut, Mihai Călian.

Primul festival de teatru EUROTHALIA are loc la Timişoara între 15 şi 22 noiembrie. Acesta se doreşte a fi, potrivit organizatorilor o platformă a curentelor actuale din teatru, care să contribuie la intensificarea schimbului între artişti şi la cunoaşterea formelor de expresie artistică. Selecţia spectacolelor din acest an a stat sub semnul confluenţelor şi al dialogului intercultural, producţiile jucându-se în limbile română, germană sau chiar în mai multe limbi. La eveniment sunt prezenţi regizori de renume din generaţii diferite, precum Alexandru Dabija, Radu Afrim, Radu Alexandru Nica, dar şi Grigore Gonţa, Szabó K. István sau Sorin Militaru. Alături de trupe consacrate din ţară a fost invitat şi Teatrul Biel-Solothurn din Elveţia, precum şi proiectul independent de teatru dans „...Before the end after...“ sub conducerea tinerei regizoare şi coregrafe Bacz¬ó Tünde.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!