DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 09.05
Alternative • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.05 - 10.00
Dimineata crossover • Realizator Maria Balabas

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 10.05
Stiri culturale

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

6 mai 2009

În capitală debutează astăzi Festivalul Comediei Româneşti. Printre piesele prezentate în cadrul evenimentului se numără "Mansardă la Paris cu vedere spre moarte" de Matei Vişniec, montată de Radu Afrim, şi "Scaunele" de Eugen Ionescu, în regia lui Alain Bonneval. Spectacolul pus în scenă de Afrim a câştigat, anul trecut, premiul presei la Festivalul Avignon Off. În programul manifestării de la București au mai fost incluse spectacole precum "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, în regia lui Aurel Palade, "Şapte dintr-o lovitură" de Lia Bugnar, în regia lui Ion Caramitru, "Buzunarul cu pâine" de Matei Vişniec, un spectacol de Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, şi "Ioana şi focul" de Matei Vişniec, în regia Cătălinei Buzoianu. Reprezentaţiile vor avea loc la Teatrul de Comedie, Cafe Deko, Teatrul Metropolis, Teatrul Odeon şi Teatrul Naţional Bucureşti.

Scurtmetrajele "Palmele", de George Chiper, şi "Nunta lui Oli", de Tudor Jurgiu, se numără printre producţiile româneşti care vor rula la Festivalul Internaţional de Film Timishort. Evenimentul debutează astăzi la Timişoara. Competiţia oficială a festivalului cuprinde 16 scurtmetraje (ficţiune, documentare, animaţie şi experimental) internaţionale, alese dintre cele aproape 350 de filme primite din toată lumea. "Palmele" de George Chiper, a fost prezentat în decembrie anul trecut la festivalurile CineMAiubit şi DaKINO. Filmul a fost nominalizat la premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj, iar autorul său - la premiul Gopo pentru Tânără speranţă. "Nunta lui Oli", de Tudor Jurgiu, este al doilea titlu autohton din competiţia Timishort şi a avut recent premiera la Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, unde a obţinut premiul pentru cel mai bun film românesc.

Sculptorul Marian Sava va expune o parte din lucrările sale, în perioada 18 - 29 mai, la Institutul Cultural Român de la Londra. Evenimentul va avea loc în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei. Expoziţia cuprinde 12 lucrări de sculptură de dimensiune medie, realizate în marmură şi granit. Potrivit criticului Lionel Scantéyé, “arta lui Marian Sava este de concizie aproape matematică, o artă sobră. Obiectivul său constă în captarea momentului, mişcării, efemerului, pentru a revela imponderabilul”. Marian Sava s-a născut în 1950, la Galaţi. S-a stabilit la Bruxelles, unde a urmat cursurile Academiei Regale de Arte Frumoase.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", inaccesibil publicului din cauza lucrărilor de reorganizare şi modernizare începute în ianuarie, poate fi vizitat on-line. Astfel, pe site-ul antipa.ro, publicul poate vizita virtual muzeul, care prezintă patrimoniul ştiinţific şi cultural deţinut (diorame, colecţiile de zoologie, paleontologie şi mineralogie, cele de etnografie mondială şi antropologie) printr-o serie de imagini panoramice. Pentru prima dată de la lansarea site-ului oficial se vor folosi instrumente de contorizare prin care se va putea înregistra numărul celor care vizitează online muzeul. Lansarea turului virtual al Muzeului Antipa reprezintă prima etapă dintr-un proiect mai amplu de promovare a patrimoniului ştiinţific şi cultural deţinut şi de cunoaştere a publicului vizitator, virtual şi real. Instituţia va fi redeschisă la începutul anului viitor.

Cântăreaţa americană Suzanne Vega va susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti. Evenimentul va avea loc pe 16 iulie. Fiind recunoscută drept una dintre cele mai importante compozitoare din generaţia sa, Suzanne Vega s-a numărat printre protagoniştii revitalizării muzicii folk la începutul anilor '80. Purtând ştampila unui povestitor de excepţie, care "a observat lumea cu un ochi poetic", cântecele sale s-au concentrat asupra vieţii urbane, a oamenilor obişnuiţi şi asupra subiectelor din lumea reală, imediată. Încă de la lansarea primului său album, în 1985, artista a susţinut concerte sold-out în multe dintre cele mai cunoscute săli ale lumii. "Luka", cel mai cunoscut hit al artistei, este o piesă ce a intrat în cultura pop ca fiind singurul cântec scris vreodată din perspectiva unui băieţel abuzat, iar "Tom's Diner" rămâne una dintre cele mai difuzate şi mai fredonate melodii.

Filmul 'Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii', regizat de Cătălin Mitulescu, va fi prezentat în avanpremieră pentru presa din Spania, astăzi la Barcelona şi Madrid. Proiecţia de la cinematograful Verdi din Madrid care urma să înceapă chiar la această oră va fi urmată de o conferinţă de presă, la care vor participa Cătălin Mitulescu şi actriţa Dorotheea Petre. Pelicula va rula oficial în Spania începând cu data de 22 mai. La festivalul de la Cannes din 2006, Dorotheea Petre a primit, pentru rolul din filmul lui Mitulescu, premiul de intrerpretare feminină din cadrul secţiunii 'Un certain regard'.

Timp de patru zile, iubitorii de carte pot beneficia de reduceri de preţ de până la 40 % oferite de editurile ce vor fi prezente la Târgul Internaţional de Carte, găzduit de Sala Polivalentă din Iaşi, începând astăzi. Peste 100 de edituri din întreaga ţară şi din străinătate, difuzori de carte, producători şi distribuitori de articole de papetărie, birotică, muzică, tipografii, instituţii de învăţamânt de stat şi particular, firme multimedia, instituţii mass-media, publicaţii culturale vor lua parte la târgul internaţional de carte Librex. Potrivit iniţiatorlor târgului, se vor fi organiza zilnic conferinţe, dezbateri de specialitate, lansări de carte sau alte produse culturale, seminarii pe probleme de actualitate.

Primul titlu de Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Ştiinţa Mediului a Universităţii Babeţ-Bolyai va fi conferit, astăzi, în cadrul unei ceremonii, profesorului Marcian Bleahu, cunoscut om de ştiinţă şi cultură. Acesta s-a remarcat, totodată, prin acţiunile menite să protejeze mediul înconjurător şi marile monumente ale naturii. Profesorul Marcian Bleahu este autorul sau coautorul a 30 de importante volume - printre care 'Evoluţia geologică a Munţilor Metaliferi' (1969) şi 'Morfologia Carstică' (1974), volum premiat de Academia Româna. Este, deasemnea, coautorul primei hărţi turistice a Munţilor Apuseni (1963), al ghidului turistic al Munţilor Codru-Moma (1978) şi al ghidului turistic Bihor-Vlădeasa (1981), a cărui a treia ediţie este considerată cea mai bună monografie montană aparută până în prezent în ţara noastră.

Un nou tablou din seria 'Car cu boi' semnată de celebrul pictor Nicolae Grigorescu va fi scos la licitaţie, duminică, de Casa Goldart la preţul estimativ de 160.000 de lei. Pânza 'Car cu boi pe drum de ţară', autentificată de Jean Steriadi, este cea de-a doua din seria 'Car cu boi' ce aparţine lui Grigorescu pusă în vânzare în acest an. În februarie, un 'Car cu boi' a fost adjudecat la preţul de intrare în licitaţie de 160.000 de lei, deşi era estimat la 175.000 de lei. În catalogul licitaţiei de duminică organizată de Goldart mai figurează o serie de tablouri pictate de artişti celebrii precum Sabin Bălaşa - 'Nud la malul mării'; Samuel Mutzner - 'Peisaj meridional', Francois Gall - 'Notre - Dame, Paris'; Nicolae Vermont - 'Jucători de cărţi'sau Rudolf Schweitzer Cumpăna - 'La birt'. Lucrările puse în vânzare vor fi expuse vineri şi sâmbătă la Galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare.

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Filmului European se va desfăşura, în perioada 7 - 31 mai, sub genericul 'Filme de tot felul. Evenimentul va aduce la Bucureşti şi în alte trei oraşe din ţară - Timişoara, Iaşi, Braşov - 40 de filme din 24 ţări, unele proiectate în prezenţa regizorilor. Dacă la Timişoara şi Iaşi, festivalul se află pentru al şaselea an consecutiv, la Braşov acest lucru se întâmplă în premieră. Marian Crişan, câştigătorul Premiului Palme d'Or pentru scurtmetraj la Festivalul de film de la Cannes - 2008, este ambasadorul onorific al ediţiei din acest an şi realizator al spotului de promovare a evenimentului. El consolidează, astfel, o tradiţie instituită de Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu şi Cristian Mungiu, cineaşti cu un bogat palmares internaţional. În cadrul festivalului, pe 8 mai, la Cinema Studio, va avea loc şi premiera oficială a filmului 'Cea mai fericită fată din lume' (2009), debutul în lungmetraj al regizorului Radu Jude.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia continuă în luna mai promovarea diverselor domenii ale artelor vizuale, prin sprijinirea unui interesant parteneriat între Secţia de grafică a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi Şcoala Internaţională de Grafică din Veneţia. Parteneriatul se va derula în cadrul strategiei sale culturale din acest an - 'Amprente culturale româneşti' - în perioada 6-20 mai, sub titlul 'Imaginea ca loc privilegiat al întâlnirii'. Prima manifestare din cadrul acestuia va avea loc astăzi, când vor fi vernisate două expoziţii găzduite în spaţiile Institutului Român de la Veneţia.

Institutul Cultural Român din Paris, organizează, mâine, în prezenţa scriitorului francez Pascal Bruckner dezbaterea 'Cultură română - cultură franceză în context european 1989-2009'. Printre temele acestei întâlniri se numără - Consecinţele căderii comunismului în 1989 asupra peisajului sociocultural al întregii Europe, deschiderea internaţională a culturii române, raportul între cultural şi politic în România şi Franţa, declinul ideologiilor la scara continentului. Alături de cunoscutul om de litere, Pascal Bruckner la discuţii vor mai participa eseistul român Alexandru Matei şi profesorul William Marx, de la Universitatea din Orléans (Franţa).

Pianistul de origine română stabilit la New York, Lucian Ban, revine în această primăvară la Bucureşti cu două proiecte de natură să trezească interesul unor categorii diferite de iubitori de muzică. Proiectul inspirat de celebrele Screen Tests ale lui Andy Warhol şi numit Songs for Andy Warhol’s Screen Tests va fi găzduit de Clubul Green Hours, deschis atât jazz-ului, cât şi experimentelor artistice de tipul celor care au hrănit avangarda newyorkeză a anilor 60. Concertul va avea loc vineri, 8 mai, în grădina Clubului Green Hours, de la ora 21. Cel de al doilea concert avându-l în centrul său pe Lucian Ban este o mostră de Chamber Jazz reunind doi dintre cei mai buni muzicieni români de jazz – saxofonistul Cristian Soleanu și chitaristul Sorin Romanescu şi va fi organizat în Clubul Art Jazz, vineri, 15 mai, tot de la ora 21.

'Muzee în aer liber, oportunităţi de dezvoltare locală' este tema unei seri muzeale care va fi organizată, mâine, de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău. Acţiunea este gândită în scopul atragerii actorilor locali - firme private şi autorităţi - într-un proiect ce vizează organizarea în judeţul Sălaj a unor muzee în aer liber şi transformarea lor în obiective turistice, după modelul parcurilor arheologice din Ungaria. Ca exemplificare privind tendinţele la nivel european specialiştii Muzeului din Zalău vor prezenta parcul arheologic Százhalombatta ( se citeşte Sazholomboto) şi cel de pe traseul autostrăzii M3 din Ungaria, din apropiere de localitatea Polgár, ambele din Ungaria.

Peste 50 de reptile vii, printre care se află cei mai veninoşi şerpi din lume, pot fi văzute în Parcul Monument din Brăila, în cadrul expoziţiei 'Reptile vii'. Expoziţia este organizată la Secţia ştiinţele naturii a Muzeului Brăilei şi cuprinde şerpi regali, pitoni, boa, anaconde, cobre, şerpi cu clopoţei, vipere africane, tarantule, broaşte ţestoase, scorpioni şi şopârle. Expoziţia va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii mai, preţul biletului de intrare fiind de trei lei pentru copii, cinci lei pentru adulţi şi trei lei de persoană pentru grupuri organizate.

European Jazz Orchestra, dirijată de Peter Herbolzheimer, unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din Europa, va susţine un concert - eveniment pe scena Teatrului Metropolis, în această seară de la ora 19. European Jazz Orchestra este o formaţie înfiinţată de fundaţia Swinging Europe din Danemarca, ale cărei turnee se derulează sub patronajul Uniunii Europene de Radio - o organizaţie ce reuneşte posturile publice europene de radio. Concertul de la Teatrul Metropolis face parte din turneul european întreprins în perioada 18 aprilie-7 mai, organizat de Radio România Muzical, Uniunea Europeană de Radio şi Swinging Europe. Turneul European Jazz Orchestra din acest an traversează nouă ţări europene - Danemarca, Polonia, Cehia, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, România.

Astăzi începe cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti - festCO 2009, organizată de Teatrul de Comedie din Capitală. Evenimentul se va desfăşura până pe 13 mai. Timp de o săptămână pe scenele teatrelor Comedie, Naţional, Metropolis şi Odeon vor avea loc spectacole montate în ţară şi în străinătate pe textele lui I.L Caragiale, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, Eugene Ionesco, Matei Visniec, Adrian Lustig, Lia Bugnar, Dana Magdici şi Iulian Postelnicu. Închiderea festivalului va avea loc miercuri, 13 mai, ora 18, cu spectacolul "Sunt un orb", recital de poezie românească susţinut de Horaţiu Mălăele, urmat de decernarea premiilor Festivalului Comediei Româneşti ediţia a VII-a şi a Concursului de Comedie Românească, ediţia a IV-a.

Spectacolul 'Pinocchio', o producţie a Teatrului 'Ion Creangă' din Capitală, în regia lui Cornel Todea, va fi prezentat, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii 'Magic Curtain', desfăşurat anual în Targovishte (Bulgaria) în perioada 5 -7 mai. Aflat la cea de-a X ediţie, festivalul din Bulgaria, organizat de Drama Theatre, reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente teatrale europene dedicate copiilor. Spectacolul 'Pinocchio' nu este la prima participare la un festival internaţional în acest an, fiind prezentat, în luna aprilie, şi în cadrul prestigiosului festival 'Naj, Naj, Naj', organizat de Teatrul G.K. Zarptica din Zagreb (Croaţia). Laureat al premiului Cel mai bun spectacol pentru copii, acordat, în 2003, de Ministerul Culturii şi Cultelor, 'Pinocchio' continuă sa fie unul dintre spectacolele emblemă ale Teatrului 'Ion Creangă', precum şi una dintre cele mai apreciate montări, atât de copii, cât şi de critica de specialitate.

'Carol I', cel mai recent film al lui Sergiu Nicolaescu, va avea premiera de gală sâmbătă, 9 mai, la CinemaPro din Capitală. Pelicula, în care cunoscutul regizor îl interpretează, pentru a doua oară în viaţa sa, pe regele Carol, va fi lansată de Ziua Independenţei de Stat şi în preajma Zilei Regalităţii, care marchează încoronarea lui Carol I ca rege al României (10 mai 1866). Realizat după un scenariu de Emil Slotea, 'Carol I' se referă la ultimele luni din viaţa regelui şi la controversele dintre Carol şi membrii Guvernului său, în contextul izbucnirii Primului Război Mondial. Sergiu Nicolaescu dă viaţă regelui Carol, personaj pe care l-a mai interpretat şi în 1978, într-un alt film al său, 'Pentru patrie', în timp ce rolul Reginei Maria este interpretat de actriţa Andreea Şofron. La concursul de proiecte cinematografice din 2006, 'Carol I' a primit 195.000 de lei de la Centrul Naţional al Cinematografiei, cea mai mare finanţare acordată la secţiunea documentare.

Pelicule regizate de Cristi Puiu şi Cristian Mungiu vor fi prezentate în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Filmului de la Almunia, eveniment desfăşurat în perioada 8 - 16 mai, informează Institutul Cultural Român. 'Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea', în regia lui Cristi Puiu, şi 'Occident', în regia lui Cristian Mungiu, vor fi proiectate pe 11 mai, urmând ca a doua zi să fie prezentat publicului spaniol un alt film al lui Puiu, 'Moartea domnului Lăzărescu'. Proiecţiile celor trei filme româneşti vor avea loc în cadrul secţiunii internaţionale 'OPEN!' şi vor fi însoţite de expoziţiile de fotografie 'Aiud', semnată de Cosmin Bumbu, şi 'Nunţi', de Silviu Gheţie.

O expoziţie dedicată Zilei Europei, intitulată 'Europa în oglinda cartografiei' se va deschide sâmbătă, 9 mai, în sălile Muzeului Naţional Cotroceni. Expoziţia reprezintă o incursiune în cartografia veche din secolele XV-XVIII, prin hărţi de o deosebită valoare, unele dintre ele unicat sau ediţii rare. Manifestarea deschide în România seria activităţilor ce marchează Anul European al Creativităţii şi Inovării. La vernisaj şi-a anunţat participarea şi comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban. Expoziţia va fi deschisă în perioada 9 - 30 mai, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni.

Festivalul Underground 'Arad - Fun', ajuns la cea de a VII-a ediţie, se va desfăşura în perioada 11 - 21 mai şi va aduce în ediţia 2009 şi o secţiune dedicată filmului. Sunt înscrise în festival 40 de spectacole, selecţia lor fiind coordonată de criticul de teatru Victor Scoradeţ şi de regizorul Radu Dinulescu. Reprezentaţiile spectacolelor prezentate anul acesta la festival vor avea loc în şase locaţii: Teatrul Vechi, Sala Studio a Teatrului Clasic Ion Slavici, Teatrul de Marionete, Turnul de apă, Clubul Taboo şi Clubul Flex.

O dezbatere cu tema 'Criterion şi presa românească în anii '30' este programată să aibă loc, în această seară, la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti. Ce înseamnă să faci presă în anii '30? Cum erau 'mogulii' de altădată? Dar publicitatea? A fost Criterion un accident fericit?, sunt câteva dintre întrebările cărora vorbitorii vor încerca să le ofere răspunsuri. Organizată de ICR şi Fundaţia 'Calea Victoriei' în cadrul programului 'Pro şi contra la ICR', dezbaterea va fi moderată de Ştefan Vianu şi îi are ca invitaţi pe Zoltan Rostas, Gabriela Omăt, Marian Petcu şi George Ardeleanu.

Celebrul grup finlandez de power metal, Stratovarius, va cânta pentru prima dată în România, pe 14 iunie, la Sibiu, în cadrul celei de a doua ediţii a festivalului Rockin' Transilvania. Stratovarius a luat fiinţă în 1984, în Finlanda, sub numele Black Water. În 1985, el şi-a schimbat numele în Stratovarius. Biletele de intrare la Rockin' Transilvania 2009 sunt disponibile începând de luni prin reţeaua www.eventim.ro , la preţ redus de 90 lei pentru biletele valabile numai pentru o zi (13 iunie sau 14 iunie) şi 130 lei pentru abonamente valabile pentru două zile (13 iunie şi 14 iunie). Oferta de bilete la preţ redus pentru Rockin' Transilvania 2009 va fi valabilă numai până duminică, 10 mai.

Festivalul internaţional EUROPAfest aduce la Bucureşti, timp de o săptămână, de mâine până pe 13 mai, o pleiadă a unora dintre cei mai prolifici şi mai talentaţi muzicieni din Austria, Marea Britanie, Germania, Olanda şi România. Potrivit organizatorilor, spectatorii vor avea astfel şansa să întâlnească unele dintre cele mai bine cotate trupe la ora actuală: "Radio String Quartet Vienna & Klaus Paier", din Austria, "Virtual Jazz Band", din Marea Britanie, "Trio Elf", din Germania, "Stelzhamma" (Austria), "Chabliz", din Olanda, "Marcian Petrescu & Trenul de noapte" (România), "Anne Czichowsky&Jazzpartout", din Germania, şi "Sidesteps", din Austria.
Ca în fiecare an, concertul de deschidere, dedicat celebrării Zilei Europei, va reuni într-un spectacol de excepţie un melanj inedit de jazz, blues, pop şi muzică clasică, prefaţând astfel calendarul evenimentelor din festival.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!