DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

5 mai 2009

Celebrul scriitor portughez Antonio Lobo Antunes va fi prezent, astăzi, la Uniunea Scriitorilor din România, cu prilejul lansării traducerii romanului său "Ordinea naturală a lucrurilor". Volumul a fost tradus până în prezent în 12 ţări, fiind considerat unul dintre cele mai bune romane portugheze contemporane. Cu aceeaşi ocazie va fi lansată ediţia românească adusă la zi a "Cărţii neliniştirii", de Fernando Pessoa, unul dintre cele mai importante jurnale ale secolului XX şi primul volum din seria de autor pe care Editura Humanitas Fiction i-o dedică acestui scriitor.

Până pe 7 mai, au loc la Cinema Union din Capitală, Zilele filmului cubanez. Evenimentul este prilejuit de cea de-a 50 - a aniversare a înfiinţării Institutului Cubanez de Film şi Industrie Cinematografică. Evenimentul debutează cu proiecţia filmului "Suite Havana" (Cuba - Spania, 2003), în regia lui Fernando Pérez, un documentar ce prezintă o zi simplă din viaţa a zece cubanezi obişnuiţi.

În Parcul 'Al. I. Cuza' din capitală are loc până pe 27 septembrie a patra ediţie a stagiunii estivale de spectacole în aer liber. Acestea au loc în fiecare sâmbătă şi duminică, între orele 18 şi 20. Stagiunea a început vineri, 1 mai, cu un program special, ce a cuprins valsuri, polci, marşuri şi suite populare. Şi în acest an, locuitorii sectorului 3 vor avea ocazia de a se delecta cu piese celebre din opere şi operete, muzică clasică şi uşoară, fanfară, jazz-rock, muzică ambientală, precum şi folclor tradiţional românesc şi internaţional. Cele 45 de spectacole vor fi susţinute de formaţiile: La Musica, Brass Quintet Bucureşti, Classic Band 2000, Etno Band, Carpaten Show Band, Natali Grup, Poliphonic Show Band. Accesul publicului la spectacole este liber.

Mâine, de la ora 18, la Institutul Cultural Român din capitală va avea loc dezbaterea „Criterion şi presa românească în anii ‘30“. Organizată de Institutul Cultural Român şi Fundaţia „Calea Victoriei“ în cadrul programului „Pro şi contra la ICR“, dezbaterea va fi moderată de Ştefan Vianu şi îi are ca invitaţi pe Zoltan Rostas, Gabriela Omăt, Marian Petcu şi George Ardeleanu. Ce însemna să faci presă în anii ’30? Cum erau „mogulii“ de altădată? Dar publicitatea? A fost Criterion un accident fericit? sunt câteva dintre întrebările cărora vorbitorii vor încerca să le ofere răspunsuri. Accesul publicului este liber.

În zilele de 7, 8 si 9 mai, 51 de filme foarte scurte, venite din lumea întreagă vor fi proiectate în 26 oraşe din România, precum si oraşe din alte 13 ţări. În Festivalul filmului foarte scurt sunt prezente toate genurile: ficţiune, animaţie, documentar, film experimental. În fiecare oraş din lume şi din România, spectatorii votează pentru „Premiul internaţional al publicului”. Selecţia internaţională cuprinde pentru prima dată 2 filme foarte scurte româneşti: Old ladies never dream, produs la Cluj şi Immerse (Bucureşti).

O expoziţie cu lucrări din colecţia Muzeului de Artă Modernă din Salzburg va fi vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Manifestarea intitulată "Fragilitatea existenţei/ Fragility of Being" reuneşte fotografii şi creaţii video semnate de 33 de artişti, cuprinse în colecţia de fotografie a Republicii Austria. Starea de teroare declanşată de regimul nazist, ameninţările globalizării, transformarea scării de valori, viaţa într-un mediu tot mai inuman, anxietăţile şi evadările determină în conştiinţa omului modern acest sentiment de "fragilitate a fiinţei". Curatorul expoziţiei este Margit Zuckriegl. Expoziţia va fi deschisă până pe 16 iunie.

La Muzeul Naţional de Istorie a României va fi vernisată vineri expoziţia cu tema 'Familia regală. O istorie în imagini'. Manifestarea îşi propune să rememoreze 81 de ani de istorie prin intermediul imaginii, membrii familiei regale fiind prezentaţi nu doar în posturi oficiale, dar şi în ipostaze din viaţa privată. Printre cele 1.500 de exponate prezentate publicului vizitator se vor regăsi, de asemenea, obiecte de artă, picturi, sculpturi reprezentându-i pe membrii familiei regale, începând de la Carol I şi terminând cu Mihai, dar şi obiecte care au aparţinut acestora. Expoziţia va fi deschisă până la jumătatea lunii iunie.

Muzeul Ţăranului Român continuă, mâine, ciclul de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Tema manifestării din această săptămână este 'cum se mai moare la oraş, în epoca media şi new-media'. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se organizează în fiecare lună la Clubul Ţăranului. La dezbatere sunt aşteptaţi să participe prof. dr. Rodica Zane, de la Facultatea de Litere - Universitatea Bucureşti, Şerban Anghelescu, cercetător MŢR.

Spectacolul 'Pinocchio', o producţie a Teatrului 'Ion Creangă' din Capitală, în regia lui Cornel Todea, va fi prezentat la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii 'Magic Curtain', desfăşurat anual în Targovishte. Evenimentul din Bulgaria debutează astăzi. Aflat la cea de-a X ediţie, festivalul, organizat de Drama Theatre, reprezintă unul dintre cele mai importante manifestări teatrale europene dedicate copiilor. Spectacolul 'Pinocchio' nu este la prima participare la un festival internaţional în acest an, fiind prezentat, în luna aprilie, şi în cadrul prestigiosului festival 'Naj, Naj, Naj', organizat de Teatrul Zarptica din Zagreb.

Cântăreţul canadian Leonard Cohen, care în toamna anului trecut a susţinut un concert sold out la Bucureşti, se întoarce în Capitală pentru un nou show, pe 4 septembrie. Recitalul se va desfăşura în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, iar biletele vor avea preţuri cuprinse între 124 şi 399 de lei, în funcţie de locul ocupat. Acestea vor fi puse în vânzare astăzi pe site-ul ticketpoint.ro. În toamna anului trecut, artistul canadian şi-a serbat ziua de naştere la Bucureşti, în aplauzele a circa 10.000 de fani români veniţi să-l asculte pe Stadionul Arcul de Triumf. La acel concert, biletele scoase la vânzare s-au epuizat rapid, lăsându-i pe mulţi în imposibilitatea de a asista la eveniment.

O serie de artişti români şi maghiari vor prezenta expoziţia "Staging the Grey", realizată la Galeria Plan B din Cluj-Napoca, la Bienala de Artă Contemporană de la Praga. Evenimentul va avea loc în perioada 14 mai - 26 iulie. În expoziţie vor fi prezentate lucrări ale artiştilor români Marius Bercea, Andrei Câmpan, Radu Comşa, Oana Fărcaş, Adrian Ghenie, Cantemir Hauşi, Victor Răcătău, Şerban Savu, Mircea Suciu, alături de artiştii maghiari Zsolt Bodoni, Péter Sudár şi Alexander Tinei. Artiştii au preferat culoarea gri pentru a "povesti" vizual istoriile personale şi comune trăite la sfârşitul secolului al XX-lea: de la Omul Nou, reinventat după căderea comunismului, devenind un erou al societăţii, până la obiectele-icoane ale anilor 1980 care le-au marcat copilăria.

Lucrările de transformare a Sălii Palatului în primul "mall cultural" din România ar putea începe abia anul viitor. Şi asta din cauză că Ministerul Culturii nu dispune de fonduri în acest sens. În plus, lucrările de transformare a Sălii Palatului sunt întârziate şi de negocierile lungi purtate de Ministerul Culturii cu arhitectul Romeo Belea, care va primi o sumă de aproximativ 2 milioane de euro pentru proiectarea "mall-ului cultural". Un alt motiv pentru care lucrările de execuţie nu pot demara în această toamnă este acela că, în perioada 30 august - 26 septembrie, Sala Palatului va găzdui majoritatea concertelor din cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu". Intenţia de modernizare şi transformare a Sălii Palatului într-un "mall cultural" a fost anunţată de fosta conducere a Ministerului Culturii în urmă cu trei ani.

Primul concert din cadrul stagiunii "Muzică la Palatele Brâncoveneşti" va avea loc duminică, de la ora 17. În cadrul manifestării va fi prezentată prima parte a integralei sonatelor pentru flaut şi pian de Georg Friedrich Handel, în interpretarea flautistului Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistului Horia Maxim. Potrivit organizatorilor evenimentului, următorul concert din stagiune va avea loc pe 28 iunie, tot la Palatul Mogoşoaia, şi va finaliza programul integralei. Este pentru prima dată când la Palatul Mogoşoaia se organizează o stagiune muzical-camerală. Pentru că în 2009 se împlinesc 250 de ani de la moartea lui Georg Friedrich Handel şi 200 de ani de la moartea lui Joseph Haydn, Palatul Brâncovenesc se alătură numărului mare de instituţii culturale importante din întreaga lume care vor onora memoria acestor compozitori care au marcat istoria muzicii.

European Jazz Orchestra, dirijată de Peter Herbolzheimer, va concerta mâine, de la ora 19, pe scena Teatrului Metropolis. Peter Herbolzheimer, unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din Europa, s-a născut în 1935, la Bucureşti, şi a emigrat în Germania de Vest după cel de-al doilea război mondial. În 1969, înfiinţează formaţia care avea să-i aducă celebritatea, Rhythm Combination&Brass, alături de care iniţiază un stil nou în jazz-ul secolului XX: Jazzrock. Numele lui Peter Herbolzheimer este sinonim cu Excelenţa, reprezentând personalitatea cu cea mai mare influenţă în lumea jazzului european.

Spectacolul "Cotton Wool" de Ali Taylor va fi jucat, în această seară, în noua sală studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Evenimentul va avea loc de la orele 18.00 şi 20.00. "Cotton Wool" este o producţie a Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timişoara, iar cele două spectacole vor beneficia de traducere simultană la cască în limba română. Piesa inspirată din poveşti străvechi şi bogată în umor negru dezvăluie soarta a doi adolescenţi aflaţi în pragul vieţii de adult. Spectacolul "Cotton Wool" a fost pus în scenă pentru prima dată în ianuarie anul trecut, în limba germană, fiind jucat de Staatsschauspiel Dresden.

Lungmetrajul "Pescuit sportiv", în regia lui Adrian Sitaru, va fi difuzat luna aceasta, în premieră, de postul de televiziune HBO România. Filmul, cu Maria Dinulescu, Ioana Flora şi Adrian Titieni în distribuţie, va fi difuzat pe 23 mai, de la ora 21.00. "Pescuit sportiv" spune povestea unui cuplu care pleacă la un picnic într-o zi de duminică, pentru a-şi rezolva problemele conjugale. Însă o serie de evenimente neaşteptate transformă această întâlnire într-o ieşire foarte ciudată. Filmul este scris, regizat, montat şi produs de Adrian Sitaru. Lungmetrajul de debut al lui Adrian Sitaru a avut premiera în România pe 13 februarie. "Pescuit sportiv" a primit două distincţii la Festivalul de Film de la Salonic, premiul juriului şi premiul pentru cea mai bună actriţă, acordat ex-aequo Ioanei Flora şi Mariei Dinulescu. De asemenea, lungmetrajul a mai obţinut premiul juriului la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Estoril.

La Centrul Naţional al Dansului Bucureşti este prezentat în aceste zile proiectul "Biblioteca vie". În cadrul evenimentului, care are loc până joi, 20 de cărţi prind viaţă prin interpretarea unor actori. Proiectul va prezenta poveştile mai multor personaje care au fost supuse, la un moment dat, discriminării: femei rome leneşe, blonde prostuţe, persoane cu dizabilităţi, deţinuţi, asistenţi sociali fără suflet, feministe care urăsc bărbaţii, jurnalişti insensibili, funcţionari publici birocratici şi nepăsători, voluntari internaţionali fără griji, săraci. Astfel, "Biblioteca Vie" are ca scop promovarea drepturilor omului şi a demnităţii umane.

Ateliere de film susţinute de Andrei Ujică, Elad Keidan şi Vlad Trandafir, cele mai bune producţii ale unor importante şcoli de film şi premiera europeană a peliculei "Love Lost", de Lai Yok Wai, se numără printre evenimentele ce vor avea loc la Festivalul Internaţional de Film Timishort. Prima ediţie a evenimentului debutează mâine, la Timişoara, sub motto-ul "Cafea şi filme. Nouă ne plac scurte şi tari". Competiţia Timishort include 16 pelicule, multe prezentate pentru prima dată în România. De asemenea, festivalul include mai multe programe paralele atractive, precum Panorama, TimiShorts, Film Schools şi Festival Visit.

Elevii români au câştigat şase medalii, dintre care patru de argint şi două de bronz, la cea de-a XXVI-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de matematică pentru seniori. Competiţia a fost organizată între 27 aprilie şi 4 mai, în localitatea sârbă Kragujevac. Liceenii care au câştigat medaliile de argint sunt Mădălina Persu, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, Radu Bumbăcea, de la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din capitală, Gabriel Pădurariu, de la Colegiul Naţional "Grigore Moisil" din Oneşti şi Omer Cerrahoglu, de la Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu" din Baia Mare. Totodată, Florin-Andrei Deneanu de la Liceul Internaţional de Informatică şi Horia Mania, de la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" au fost premiaţi cu medalii de bronz.

Un spectacol care face referiri la noul val cinematografic românesc va deschide Festivalul Underground "Arad-Fun" de la Arad. Este vorba despre piesa "Page Out of Order Not About Romanian Cinema (Poonarc)", semnat de celebra artistă japoneză Yoshiko Chuma. Spectacolul-proiect de dans-teatru-film aduce împreună 25 de actori din Japonia, România şi Statele Unite ale Americii. Printre actorii români incluşi în distribuţie se numără Sorin Calotă şi Theo Herghelegiu. Două dintre cele mai importante influenţe ale spectacolului sunt noul val cinematografic românesc şi o călătorie cu trenul de la Cluj la Bucureşti. Totodată, artista japoneză Yoshiko Chuma va susţine un workshop în timpul festivalului. Underground "Arad-Fun" va avea loc în perioada 11-21 mai.

Specialiştii britanici au recreat figura primului european modern din punct de vedere anatomic, care a trăit pe teritoriul actual al României, în urmă cu aproximativ 35.000 de ani. Această reconstituire facială, care ar putea aparţine atât unui bărbat, cât şi unei femei, s-a bazat pe fragmente de mandibulă şi craniu uman descoperite într-o peşteră românească folosită de urşi pentru hibernare. Trăsăturile faciale indică o strânsă legătură a primilor europeni moderni cu strămoşii lor apropiaţi din Africa. Richard Neave, care a realizat această reconstituire facială în lut, a ţinut cont în realizarea mulajului de atentele măsurători ale fragmentelor de oase, bazându-se pe vasta lui experienţă în domeniul ţesuturilor moi care cresc în jurul oaselor şi craniului.

Lungmetrajul "Carol I", de Sergiu Nicolaescu, va avea premiera de gală la CinemaPro din Capitală, sâmbătă, când va fi lansat, de asemenea, DVD-ul cu acest film. Acţiunea producţiei se petrece în vara anului 1914. La 75 de ani, Carol I, întemeietorul României moderne, trăieşte retras în castelul Peleş. Bătrânul rege îşi joacă ultima carte în Consiliul de Coroană. El încearcă să îi convingă pe reprezentanţii poporului să voteze pentru intrarea în război de partea Puterilor Centrale. Rolul lui Carol I este jucat de Sergiu Nicolaescu, Marina Procopie interpretează rolul reginei Elisabeta, în timp regina Maria este interpretată de actriţa Andreea Măcelaru Şofron.

Pierre-Henri Ardonceau, critic la celebra revistă de specialitate "Jazz Magazine", este invitat la Festivalul de Jazz Transilvania . Evenimentul va avea loc, în perioada 16-20 octombrie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.
Pierre-Henri Ardonceau va susţine o conferinţă-dezbatere, în limba engleză, şi va prezenta un film despre marele muzician Theolonius Monk. La ediţia din acest an a Festivalului de Jazz Transilvania, alături de jurnaliştii din presa locală vor fi invitaţi de la Bucureşti câţiva dintre cei mai importanţi critici de jazz precum Florian Lungu, Alexandru Sipa, Oltea-Şerban-Pârâu şi Olivia Sima.

Grupul de artişti britanici boyleANDshaw va prezenta, în această seară, la Institutul Cultural Român de la Londra, piesa de teatru experimental "Măiastră, Please Sing!". Spectacolul este dedicat lui Constantin Brâncuşi. Evenimentul va fi prezentat în cadrul expoziţiei "Constantin Brâncuşi - fotograf", găzduită de ICR Londra până pe 13 mai. Piesa începe cu figura artistului român într-un muzeu imaginar şi continuă cu scene inspirate din legendara poveste a călătoriei lui Brâncuşi la Paris. Grupul boyleANDshaw imaginează o experienţă mistică, descrisă printr-un montaj de desene, folclor românesc şi text. Artiştii deconstruiesc astfel cronologia ştiută a vieţii şi operei lui Brâncuşi. Line Ellegaard, Adam James şi Malin Stahl vor interpreta scenariul imaginat de boyleANDshaw, iar violonistul Frank Biddulph va improviza live pe muzică tradiţională românească.

Celebrul grup finlandez de power metal Stratovarius va susţine un concert în cadrul festivalului "Rockin' Transilvania". Evenimentul va avea loc, luna viitoare, în perioada 12-14 iunie, la Sibiu. Grupul va susţine un spectacol de excepţie în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului, în 14 iunie, acesta fiind singurul concert al trupei în România în acest an. Stratovarius a luat fiinţă în anul 1984, în Finlanda, sub numele Black Water. La început, grupul a trecut printr-o serie de schimbări de componenţă, stil şi nume. Membrii fondatori ai trupei au fost Tuomo Lassila, Staffan Strahlman şi John Vihervä.

Scriitorii Dumitru Ţepeneag, Mihai Sin şi Dan Sociu vor participa la Târgul Internaţional de Carte de la Praga. Evenimentul se va desfăşura în perioada 14 - 17 mai şi va avea ca temă literatura europeană. Pe parcursul celor patru zile de târg, standul României, organizat de Institutul Cultural Român din Praga şi Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional din România, va găzdui prezentări de autor, lecturi în limba română şi în limba cehă. La standul naţional va fi lansată ediţia în limba cehă a volumului "Hotel Europa", de Dumitru Ţepeneag, publicat de editura Dybbuk din Praga, traducerea aparţinându-i lui Tomáą Vaąut. Scriitorul Mihai Sin va intra în dialog cu publicul ceh şi îşi va prezenta ultimele creaţii. Standul României va găzdui şi lansarea volumului bilingv "Mircea Eliade în context european", în prezenţa editorului Libuąe Valentová, conducătorul Departamentului de Studii Româneşti de la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii Caroline din Praga.

Un tablou de Pablo Picasso, care o prezintă pe Maya, fiica acestuia, a fost expus în premieră la Londra. Lucrarea va fi scoasă la licitaţie, astăzi, fiind evaluată la suma de 24 de milioane de dolari. Maya, fiica lui Pablo Picasso şi a amantei lui, Marie-Therese Walter, este prezentată la vârsta de doi ani şi jumătate, ţinând în braţe o mică barcă, jucăria ei preferată. Picasso a păstrat toată viaţa acest tablou, pictat în 1938, care a ajuns într-o colecţie privată după decesul lui, în 1973. Această pictură, intitulată "La fille de l'artiste a deux ans et demi avec un bateau", a fost lăsată moştenire unei nepoate, după decesul artistului.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!