DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
15.00 - 15.05
Biografii • Carol Davila, medic şi farmacist român de origine italiană, a organizat serviciul român de ambulanţe. Realizator Gabriela Vasilescu.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.05 - 15.30
Dosar clasic • Realizator Corina Radoi

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.30 - 16.00
Nascut in Romania • Paulina Popoiu, (partea a IIa ). Realizator Dana Pitrop

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

27 mai 2009

Institutul Cultural Român de la Madrid a organizat participarea românească la Festivalul de Teatru şi Artă Stradală de la Valladolid. Evenimentul a început ieri şi se închieie pe 29 mai. Grupul IZA din Maramureş va fi prezent la secţiunea colaborări muzicale speciale, cu două spectacole, astăzi şi mâine la ora 22, la Museo Patio Herreriano. Aflat la ce-a de-a X-a ediţie, festivalul a ajuns în prima linie din circuitul mondial al manifestărilor de gen, prin calitatea şi diversitatea spectacolelor pe care le promovează.

Trenul accelerat din direcţia Ankara - Istanbul a sosit ieri în Gara Băneasa din Bucureşti. Proiectul Orient Express reuneşte artişti din Turcia, România, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Germania, într-o ambiţioasă expediţie teatrală, ce străbate principalele oraşe ale acestor ţări. Textele au ca principală temă contemporaneitatea şi au fost scrise de unii dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi ai ţărilor participante. Turneul a pornit de la Ankara în data de 15 mai, unde au avut loc două reprezentaţii cu spectacolul 80 de zile, 80 de nopţi de Soeren Voima, producţie a Schauspiel Stuttgart, Germania. A continuat apoi la Istanbul, cu reprezentaţii ale aceluiaşi spectacol german, căruia i s-a adăugat Ex-Press de Şirin Aktemur Toprak, produs de Teatrul de Stat din Turcia. În cele trei oraşe din România (Bucureşti, Craiova, Timişoara), se vor juca cele două piese mai sus menţionate şi producţia Teatrului Naţional din Craiova, Occident Express de Matei Vişniec. În capitală astăzi vor avea loc primele reprezentaţii.

Ca urmare a succesului obţinut de Compania portugheză „Teatro da Garagem” în cadrul unui turneu întreprins la Bucureşti anul trecut, ICR Lisabona continuă şi anul acesta parteneriatul luso-român în domeniul dramaturgiei contemporane. Institutul a organizat punerea în scenă piesa de teatru Elevator, de Gabriel Pintilei, în regia Prof. Univ. Carlos J. Pessoa şi interpretarea actorilor de la Teatro da Garagem. Premiera acesteia va avea loc în prezenţa autorului şi a teatrologului Marian Popescu, astăzi la ora 21 şi 30 de minute, la Teatro Taborda din Lisabona, iar reprezentaţiile vor continua până pe data de 11 iunie, de miercuri până duminică, la aceeaşi oră.

De mâine până sâmbătă se va desfăşura la Berlin Forumul de istorie cu tema „Europa între divizare şi efervescenţă revoluţionară”. Instituţii prestigioase, printre care Muzeul Naţional de Istorie şi Centrala federală pentru educaţie politică au iniţiat un program cadru care cuprinde peste 100 de manifestări ce comemorează 20 de ani de la schimbările fundamentale din anul 1989 în Europa şi, în special, căderea Zidului Berlinului. Numeroşi istorici, jurnalişti, artişti din diferite ţări europene se vor întâlni pentru a dezbate tematica prăbuşirii comunismului şi semnificaţiile anului 1989, din diferite perspective. Întregul program se va deschide prin conferinţa susţinută de istoricul şi scriitorul britanic Timothy Garton Ash.

Asociaţia non-profit SHOTRON, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, premiază astăzi în amfiteatrul liceului “Iulia Haşdeu” din Bucureşti, câştigătorii concursului “TZeava de Media”. Concursul, desfăşurat în perioada martie-mai 2009, a constat în realizarea de către echipe de liceeni din Bucureşti a unor reportaje TV pe teme legate de imaginea adolescenţilor in mass-media românească. Cele 20 de echipe au fost atrase cu precădere de tema “Olimpici sau golani; clişee şi realităţi despre adolescenţi în mass-media românească”, dar au abordat cu îndrazneala specifică vârstei şi subiecte legate de imaginea adolescenţilor reflectată de micul ecran sau de presa scrisă. Reportajele au fost analizate conform unor criterii stricte de un juriu alcătuit din profesionişti de televiziune, de radio şi din presa scrisă dar şi din specialişti cu experienţă în comunicare. Cele 8 reportaje finaliste au fost postate pe YouTube şi pe site-ul SHOTRON.

Ministerul Culturii va finanţa, anul acesta, târgurile de carte Bookfest şi Gaudeamus, precum şi Festivalul Zile şi Nopţi de Literatură, cu suma totală de 280.000 de lei. În același timp instituția nu dispune deocamdată de bani pentru achiziţii de carte pentru biblioteci. Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional va aloca suma de 150.000 de lei pentru organizarea târgului de carte Bookfest (care se va desfășura între 17 și 21 iunie) - ceea ce acoperă jumătate din chirie pentru utilizarea spaţiului de la Romexpo -, 100.000 de lei pentru festivalul Zile şi Nopţi de Literatură, organizat de Uniunea Scriitorilor din România în perioada 11 - 16 iunie, şi 30.000 de lei pentru târgul Gaudeamus. De asemenea, Ministerul Culturii a încheiat un protocol cu Institulul Cultural Român care prevede ca cele două instituţii să împartă sarcina organizării standurilor naţionale la târgurile de carte din străinătate.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel se află, începând de astăzi, în prima sa vizită la Patriarhia Ecumenică din Istanbul. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel se va întâlni cu credincioşii români din Turcia, va inaugura noua bibliotecă românească a comunităţii româneşti din Istanbul şi va oficia împreună cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu slujba de Înălţarea Domnului. Vizita se înscrie în seria manifestărilor consacrate anului 2009, proclamat de către Sfântul Sinod anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei şi al celorlalţi Sfinţi Capadocieni.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost din nou internat la Spitalul Elias din Capitală. Și asta din cauza unor probleme digestive care au apărut pentru că regizorul nu a putut să mănânce o perioadă mai mare de timp. Potrivit personalului medical pacientul este monitorizat şi urmează un tratament, având o evoluţie bună. La începutul anului trecut, regizorul Sergiu Nicolaescu a suferit două intervenţii chirurgicale pe creier, din cauza unui hematom la cap, care îi apăruse cu două luni înainte, în urma unei căzături pe scări. La câteva zile de la intervenţiile chirurgicale, regizorul a ajuns din nou la spital din cauza unor tulburări de ritm cardiac. La sfârşitul lunii ianuarie 2008, regizorul Sergiu Nicolaescu şi-a revenit.

Concertele Depeche Mode de la Bucureşti şi Atena vor fi reprogramate în luna iulie a acestui an, iar cele de la Belgrad şi Zagreb vor fi incluse în segmentul indoor al turneului din 2010. Anunțul a fost făcut de surse apropiate managementului trupei. Depeche Mode a anunţat săptămână trecută că a anulat alte trei concerte, cele din Varşovia, Riga şi Vilnius, deoarece medicii au decis că solistul Dave Gahan are nevoie de mai mult timp pentru a se recupera şi pentru a se asigura că poate reveni pe scenă. În seara zilei de 12 mai, înaintea show-ului ce trebuia să aibă loc la Atena, lui David Gahan i s-a făcut rău şi a fost transportat de urgenţă la spital.

Scriitorul spaniol Andrés Barba va fi prezent în România, de astăzi și până vineri, la invitaţia Institutului Cervantes şi a Editurii Vellant. Acesta îşi va lansa romanul "Sora Katiei" - o parabolă modernă dureros de optimistă despre bunătatea care supravieţuieşte în singurătate. Lansarea volumului, finalist al prestigiosului premiu Herralde de Novela, va avea loc în această seară, de la ora 19.00, în ceainăria Librăriei Cărtureşti. Alături de autor, vor participa la eveniment traducătoarea cărţii, Luminiţa Voina-Răuţ, criticul literar Luminiţa Marcu şi directorul editorial al editurii Vellant, Simona Răuţă. Mâine, începând cu ora 19.00, în Sub_Cărtureşti, Andrés Barba va participa, alături de scriitorul spaniol Ray Loriga, la o discuţie despre literatura spaniolă de ieri şi de azi, moderată de Luminiţa Marcu.

"Antichrist", filmul controversat al danezului Lars von Trier, care a șocat prin multe scene de nuditate, sex și violență extremă, va avea premiera în România pe 6 iunie, la Cluj Napoca. Evenimentul va avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Pelicula a participat la competiția oficială de la Cannes, unde actrița principală, Charlotte Gainsbourg a fost recompensată, la sfârșitul săptămânii trecute, cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină. Filmul a stârnit atât reacții pozitive, mai ales în rândul criticilor danezi, cât și recenzii negative din partea altor critici și a presei de specialitate. Realizat cu un buget de 11 milioane de dolari, filmul "Antichrist" va rula, din 16 octombrie, și în România.

Cea de a doua ediţie a seriei de concerte 'Seara cu folk', ce îi are ca invitaţi pe Victor Socaciu şi Dinu Olăraşu, se va desfăşura mâine seară, la Hard Rock Cafe din Capitală. Producător din 1991 al Festivalului Naţional 'Om bun', realizator de emisiuni şi deputat, Victor Socaciu va interpreta alături de 'Biroul Executiv', timp de mai bine de o oră, unele dintre compoziţiile care l-au făcut cunoscut de-a lungul generaţiilor: 'La un ceai', 'Mama lor', 'Iubire fară acte' sau 'Oameni de zăpadă'. Spectacolul lui Victor Socaciu va fi precedat de un recital a lui Dinu Olăraşu, unul dintre cei mai cunoscuţi textieri ai muzicii româneşti. Evenimentul va fi prezentat de Mihai Cosmin Popescu, realizator al emisiunii 'Omul cu chitara' la Radio România.

"Desculţ în parc", spectacol ce îl prezintă pe Ştefan Bănică Jr. atât în calitate de regizor cât şi în calitate de actor va avea două prime reprezentaţii, săptămâna viitoare, pe 2 şi 3 iunie, la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din capitală. Din distribuţie mai fac parte Oana Ioachim, Mitică Popescu, Ileana Cernat şi Bogdan Tudor. "Desculţ în parc" spune povestea a doi tineri proaspăt căsătoriţi, care locuiesc într-o mansardă. Cu timpul, în cuplu apar probleme din cauza părinţilor şi a prietenilor "binevoitori" care se amestecă în viaţa lor. Textul a fost ecranizat în 1967. În pelicula omonimă, Robert Redford şi Jane Fonda deţin rolurile principale. Ştefan Bănică Jr. a mai jucat rolul principal în piesa "Desculţ în parc" în 1996, în regia lui Dinu Manolache.

Muzeul Ţăranului Român va găzdui luni, 1 iunie, un târg destinat copiilor, unde se vor găsi jucării făcute de artişti şi studenţi, care vor putea fi cumpărate sau schimbate cu alte jucării. În plus, cei mici vor găsi la eveniment şi ateliere de ceramică, dar şi vată pe băţ, turtă dulce şi prăjiturele. De asemenea, în Sala Acvariu a muzeului va fi organizată o expoziţie de o zi intitulată “Design interior” - dulapul cu jucării (ceramică lucrată la atelierul Monicăi Pădureţ), biblioteca de hârtie (cărţi scrise şi desenate la cursul de fabricat hârtie cu Răzvan Supuran), obiecte de mobilier pictate şi desenate, ţesături utile, fereastra spre grădina cu poveşti şi desene. Biletul de intrare la târg va costa 2 lei.

Institutul Cultural Român organizează cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească în cetatea transilvană de secol XII, Braşov. Deschiderea oficială a cursurilor va avea loc pe 13 iulie. Spaţiu multicultural, Braşovul are renumele unui mare centru comercial medieval, dar şi al unui „bastion” cultural şi academic, precum şi al locului în care a izbucnit scânteia primelor revolte anticomuniste româneşti. Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania”, Muzeul „Casa Mureşenilor“, Grupul de Iniţiativă Locală „Corona”, Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”.

Salonul de poezie de la ICR Stockholm îşi încheie astăzi seria de programe din această primăvară cu o întâlnire între poeţii Liliana Ursu şi Kjell Espmark.
Liliana Ursu îşi va prezenta propriile poeme, dar şi antologia bilingvă cu poeţi sibieni 'Visteriile cetăţii', a cărei traducere a realizat-o împreună cu Adam Sorkin. Poeta a mai vizitat Suedia anul trecut, când a participat la Festivalul Internaţional de Poezie de pe insula Gotland. Salonul de poezie de la ICR Stockholm - serie de întâlniri între poeţi români şi suedezi - a fost iniţiat în februarie 2008, devenind în scurt timp unul dintre cele mai populare programe ale institutului.

Volumul "Jurnal de doliu", de Roland Barthes, va fi lansat mâine, simultan, la Paris şi Bucureşti. Evenimentul din capitală va avea loc la librăria Humanitas din Fundul Curţii. La lansarea de la București vor participa Simona Brânzaru, specialistă în opera lui Roland Barthes, de la Institutul Cultural Român, şi criticii Bogdan Ghiu, Carmen Muşat şi Simona Sora. Redactat în special la Paris, între 26 octombrie 1977 şi 15 septembrie 1979, "Jurnalul de doliu" conţine 330 de fişe, aşezate în ordine cronologică, titlul aparţinând lui Roland Barthes.

Baritonul Dan Iordăchescu va sărbători 60 de ani de activitate printr-un concert care va avea loc săptămâna viitoare, pe 2 iunie, la Ateneul Român din capitală. Dan Iordăchescu a debutat ca tenor în iunie 1949, cu "Balada" lui Mihăilescu-Toscani, interpretată la Teatrul Consiliului Central al Sindicatelor. Între 1956 şi 1988, el a fost prim-solist al Operei Române din Bucureşi, iar în perioada 1978 - 1988, Iordăchescu a fost şi prim-solist al Filarmonicii de Stat "George Enescu". După concertul aniversar de pe 2 iunie, el va fi oaspete invitat şi la alte două spectacole programate la Teatrul Naţional din Bucureşti, în iunie şi octombrie 2009.

"Jurnalul" Oanei Pellea, care cuprinde memoriile actriţei din perioada 2003 - 2009, va fi lansat de Humanitas la târgul de carte Bookfest. Evenimentul se va desfășura la Bucureşti luna viitoare, în perioada 17 - 21 iunie. De asemenea, mâine, de la ora 18.00, Librăria Cărtureşti Verona găzduieşte o conferinţă de presă susţinută de Oana Pellea cu prilejul publicării jurnalului său. La întâlnire vor mai participa Ioana Pârvulescu, cea care semnează prefaţa volumului, şi scriitorul Radu Paraschivescu. Oana Pellea a studiat la Academia Română de Teatru şi Film, pe care a absolvit-o în promoţia 1984. Între 1984 şi 1987, ea a fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ. A jucat la Teatrul Bulandra din Bucureşti, din 1987 până în 1999, şi a participat la numeroase turnee din New York, Columbia, Japonia şi Europa.

38 de tineri din 14 ţări vor participa, astăzi și mâine, la Festivalul internaţional de muzică uşoară pentru copii "Ti Amo". Evenimentul organizat în Oneşti, judeţul Bacău, este unul de tradiţie, fiind deja la cea de-a paisprezecea ediţie. Concurenții vin din țări precum Rusia, Malta, Georgia, Moldova, Bulgaria, Italia, Spania. Potrivit organizatorilor, din România 21 de copii au fost admişi in urma unei preselecţii. Gala laureaților va avea loc pe 30 mai.

Lungmetrajul "Cendres et sang"/"Cenușă și sânge", în regia actriței franceze Fanny Ardant, va fi prezentat, într-o proiecție de gală, în ultima zi a festivalului TIFF. Evenimentul va avea loc în sala Auditorium a Universitatii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pelicula a fost realizată, în coproducție, de casele Alfama Films din Franța, Libra Films – România și Clap Filmes Portugalia. În distribuția acestei coproducții sunt și actori români, pe care Paulo Branco îi descrie ca fiind remarcabili, cu mențiuni speciale pentru Olga Tudorache, Ion Besoiu și Tudor Aaron Istodor. "Cenușă și sânge" a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Cannes, pe 22 mai.

Încălzirea climei este vinovată de creşterea numărului de boli noi în rândul animalelor, dintre care unele sunt transmisibile la om. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, informează Agenția France Press. Cele trei boli animale, cel mai des citate de cele 126 de ţări membre OIE care au participat la realizarea acestui studiu, sunt febra catarală (boala limbii albastre), febra văii de rift (Sudan) şi virusul Nilului occidental. Potrivit acestui studiu, 71% dintre ţările participante "s-au declarat extrem de îngrijorate de iminentul impact al încălzirii climei asupra bolilor animale".

Un volum semnat de scriitorul argentinian Julio Cortazar, necunoscut publicului, a fost lansat sub titlul "Papeles inesperados" în librăriile din Spania şi Argentina.
Văduva scriitorului, Aurora Bernardez, i-a arătat editorului, în 2006, un dulap care conţinea aproape 500 de pagini semnate de autorul volumului "Şotron".
"Papeles inesperados" include 11 povestiri, un capitol inedit al "Cărţii lui Manuel", 11 noi episoade ale aventurilor eroului romanului "Un oarecare Lucas", patru auto-interviuri şi 13 poeme.

Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova va participa cu o piesă de Matei Vişniec la proiectul Convenţiei Teatrale Europene "Orient Express". Programul presupune prezentarea unor spectacole într-un tren special. Reprezentaţiile vor avea loc săptămâna aceasta, iar teatrul din Craiova participă cu piesa "Occident Express", scrisă de Matei Vişniec special pentru instituţia de spectacole. Piesa este regizată de Alexandru Boureanu, scenografia este semnată de Adrian Damian, iar din distribuţie fac parte actorii Raluca Păun, Geni Macsim, Ştefan Mirea şi Dragoş Măceşanu. Piesa va fi prezentată în premieră în această seară, de la ora 20.00, în gara Băneasa din Bucureşti. Spectacolul va continua apoi în gara Craiova, vineri și sâmbătă, de la ora 20.00, urmând ca la Timişoara să se încheie parcursul pe teritoriul României, duminică, respectiv luni 1 iunie, de la aceeaşi oră.

Lungmetrajele "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Rude, şi "Katalin Varga", de Peter Strickland, au fost incluse în competiţie la cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinema Jove. Evenimentul se va desfășura la Valencia, Spania, luna viitoare, între 20 şi 27 iunie. De asemenea, în competiţia oficială a Festivalului participă lungmetrajele "Involuntary", în regia lui Ruben Ostlund, "Wrong Rosary", de Mahmut Fazil Cosku, "Everyone Else", în regia lui Maren Ade, "North", de Rune Denstad Langlo, şi "Private Lessons", de Joachim Lafosse. Evenimentul va fi deschis, pe 20 iunie, cu proiecţia peliculei "The Art of Stealing", în regia lui Leonel Vieira, şi a scurtmetrajului "Rodilla", în regia lui Juanjo Jimenez.

Corul de Gospel din Harlem va susţine anul acesta un concert în România. Evenimentul va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti, pe 21 decembrie.
Potrivit organizatorilor, biletele pentru spectacol vor fi disponibile în curând, pe site-ul myticket.ro, precum şi în reţeaua magazinelor Diverta. Harlem Gospel Choir a fost fondat în 1986, de Allen Bailey, fiind la ora actuală unul dintre cele mai faimoase coruri din America. În cei peste 20 de ani de la înfiinţarea grupului, membrii Harlem Gospel Choir au urcat pe scenele celor mai importante săli de spectacole din SUA, Germania, Polonia, Italia, Austria, Elveţia.

Cântăreaţa australiană Gabriella Cilmi, interpreta hitului "Sweet About Me", va concerta în această vară în România. Evenimentul va avea loc în cadrul festivalului B'estfest, care se va desfășura la Romexpo în perioada 1-5 iulie. Gabriella Cilmi va concerta pe 3 iulie, în aceeaşi zi cu trupele Franz Ferdinand, Klaxons, Orbital, Alternosfera şi AB4. Încă de la o vârstă fragedă, Gabriella Cilmi a arătat interes pentru o largă paleta de stiluri muzicale, printre artiştii care au influenţat-o numărându-se şi Nina Simone, Led Zeppelin, Janis Joplin, The Sweet, T.Rex şi Cat Stevens. La 13 ani, Gabriella semna deja primul ei contract cu o casă de discuri importantă, după ce a reuşit să atragă atenţia unui producător muzical în timp ce interpreta piesa "Jumpin' Jack Flash" a trupei Rolling Stones. Patru ani mai târziu, imediat după lansarea oficială a albumului de debut, "Lessons To Be Learned", single-ul "Sweet About Me" a făcut înconjurul lumii şi a reuşit performanţa de a urca în doar câteva zile aproape 50 de poziţii în UK Singles Chart.

Scărpinatul ajută la stoparea senzaţiilor de mâncărime deoarece blochează activitatea anumitor centri nervoşi din coloana vertebrală, responsabili cu transmiterea senzaţiilor către creier. Aceasta este concluzia unui studiu american publicat în revista Nature Neuroscience. Specialiştii americani de la Universitatea Minnesota au declarat că acest efect calmant apare doar în timpul manifestării senzaţiei de mâncărime. Scărpinatul în alte perioade nu are niciun efect. Deşi se ştie prea bine că scărpinatul calmează mâncărimile, mecanismele fiziologice ale acestui proces nu erau cunoscute de oamenii de ştiinţă. Cercetările anterioare au sugerat faptul că o anumită zonă din măduva spinării, denumită tractul spinotalamic, joacă un rol cheie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!