DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

25 mai 2009

Portrete ale marilor actori români vor fi expuse, începând de astăzi, la Institutul Cultural Român din capitală. Astfel, în această seară, de la ora 18, va fi vernisată expoziția 'Actorii şi fotograful', semnată de artistul Simion Buia. La eveniment va participa şi actorul Ştefan Radof, care va recita din cea mai recentă carte de poezii a sa. Expoziţia cuprinde portrete ale marilor actori români, imagini care vor fi reunite, în 2010, într-un album de artă fotografică. Chipurile celor care sunt admiraţi pe scene sau pe ecrane se dezvăluie, în imaginile realizate de Simion Buia, în ipostaze simple, cotidiene. Expoziţia va fi deschisă până pe 8 iunie şi se va încheia cu o întâlnire cu actorul Eusebiu Ştefănescu.

Publicul bucureştean va avea parte, în această seară, de la ora 19,00, la Cinema Elvira Popescu, de o nouă ediţie a CineClubului NexT. Invitatul acestei luni va fi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile. Filmul proiectat în această seară este 'O lacrimă de fată' în regia lui Iosif Demian, peliculă selecţionată, în 1982, la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. După proiecţie, publicul este invitat la o dezbatere pe marginea filmului, moderată de criticul Andrei Gorzo. CineClubul NexT este o iniţiativă a Societăţii Culturale NexT, înfiinţată în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a inginerului de sunet Andrei Toncu.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului "Tzig'n Jazz" va avea loc începând de mâine la Paris. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român din capitala Franței, va aduce pe scena Teatrului Trianon artişti consacraţi ai muzicii jazz şi swing manouche, cât şi tineri artişti români. În deschiderea "Tzig'n Jazz", Emy Drăgoi, la acordeon, şi invitaţii săi, Richard Galliano, Bireli Lagrene şi Juan Jose Mosalini, vor susţine concertul "Swing tzgane aux accents de tango". Miercuri va avea loc recitalul "Jazzy entre les cordes", cu Marius Apostol, care îi are invitaţi pe Nicolae Croisille, David Reinhardt, Andres Oberg, Marian Petrescu, Marc Michel Le Bevillon şi Luis Augusto.

Cântăreaţa americană Anastacia va susţine un concert la Sala Polivalentă din Bucureşti. Evenimentul va avea loc în această toamnă, pe 1 septembrie. Biletele se vor pune în vânzare în reţeaua magazinelor Diverta, la Magazinul Muzica, la casa de bilete a Sălii Palatului, precum şi online, pe ticketpoint.ro. Starul pop-rock Anastacia, cunoscută pentru piese precum "I'm Outta Love", "Paid My Dues" şi "Sick and Tired", a inclus România în turneul său european de promovare a celui mai recent album, "Heavy Rotation", care mai include show-uri la Moscova, Madrid, Londra, Amsterdam.

Soprana româncă Angela Gheorghiu va cânta, în această seară, alături de tenorul italian Andrea Bocelli în concertul de binefacere organizat la Roma, pentru reconstruirea Conservatorului din oraşul L'Aquila. Recitalul intitulat "Zorile despart lumina de întuneric" va avea loc la Colosseum. La eveniment au fost vândute 380 de bilete. Spectatorii au plătit fiecare suma de 1.000 de euro, totalul încasărilor fiind destinate localităţii L'Aquila, devastată de un puternic cutremur la începutul lunii trecute. Numărul persoanelor va fi limitat, deoarece autoritățile țin la protejarea Coloseumului. Tenorul nevăzător va înmâna după susţinerea concertului echivalentul sumei încasărilor ministrului italian al Culturii, Sandro Bondi. Banii vor fi folosiți pentru reconstruirea Conservatorului din L'Aquila, capitala regiunii Abruzzo.

Regizorul austriac Michael Haneke, în vârsta de 67 de ani, a fost recompensat, aseară cu Palme d'Or, cea mai prestigioasă distincție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, pentru pelicula "Das weiße Band". Filmul lui Haneke prezintă o serie de evenimente stranii care se petrec într-o şcoală din Germania anului 1913. Lungmetrajul ridică, într-o măsură, întrebarea, dacă nu cumva educaţia a permis formarea ideilor fasciste. Marele Premiu i-a revenit francezului Jacques Audiard, pentru pelicula "Un prophete", la care a semnat atât regia, cât și scenariul. În cadrul evenimentului, cineastul francez Alain Resnais, care a realizat, printre altele, "Hiroshima mon amour", a primit o distincție specială pentru întreaga carieră.

Lungmetrajul australian "Samson et Delilah", regizat de Warwick Thorton, a câștigat premiul Camera d'Or al Festivalului Internațional de Film de la Cannes.
Mențiunea specială Camera d'Or a revenit peliculei "Adjami", coproducție Germania-Israel, regizată de Yaron Shani și Scandar Copti. Premiul Palme d'Or pentru scurtmetraj a fost câștigat de producția portugheză "Arena", regizată de Joao Salaviza.

Actrița britanică Charlotte Gainsbourg a fost recompensată, aseară, la Festivalul de pe Croazetă, cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină. Și asta datorită rolului din controversata peliculă "Antichrist", regizată de danezul Lars von Trier. Premiul pentru rol principal masculin i-a revenit lui Christoph Waltz, pentru interpretarea din filmul "Inglorious basterds", regizat de Quentin Tarantino. La aceeași ceremonie, cel mai bun regizor a fost desemnat filipinezul Brillante Mendoza, care a intrat în competiție cu pelicula "Kinatay". Premiul pentru cel mai bun scenariu a revenit filmului "Spring Fever", coproducție China-Hong Kong-Franța în regia lui Lou Ye.

Pelicula cehă "Baba", realizată de Zuzana Kirchnerova-Spidlova, a câştigat marele premiu al secţiunii Cinéfondation de la Festivalul Internaţional de la Cannes. Lungmetrajul spune povestea unei tinere care, împotriva voinţei ei, ajunge să aibă grijă de bunica sa care este pe moarte. Selecţionerul şi coordonatorul secţiunii, Laurent Jacob, a declarat că este un eveniment pentru cineaştii din Cehia să câştige la Cannes. Song Fang a luat premiul al doilea al secţiunii, cu filmul "Goodbye", în timp ce premiul trei a revenit regizorului israelian Yaelle Kayam pentru "Diploma" şi coreanului Jo Sung-hee pentru "Don't Step Out the House".

Corneliu Porumboiu a obţinut două distincţii importante la Festivalul Internaţional de la Cannes: Premiul Juriului şi Premiul FIPRESCI la secţiunea Un Certain Regard pentru pelicula "Poliţist, adjectiv" . Filmul prezintă povestea unui poliţist dintr-un oraş de provincie. Acesta este obligat să investigheze un caz minor, al cărui protagonist este un licean. Pe parcursul anchetei, poliţistul îşi dă seama că nu mai crede în meseria sa. Pelicula a primit cronici laudative, după premiera mondială la Cannes, în publicaţii precum Variety şi The New York Times. "Poliţist, adjectiv" va putea fi văzut în premieră în România la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

Nae Caranfil va fi în această săptămână invitatul emisiunii "Vorba de cultură" la Radio România Cultural. Regizorul va fi prezent în studio, alături de Ema Stere, de astăzi până vineri, începând cu ora 12.00. "E pericoloso sporgersi", "Asfalt tango", "Dolce far niente", "Filantropica" şi "Restul e tăcere" sunt filmele care i-au adus regizorului Nae Caranfil atât aprecierea criticilor, cât şi succesul în rândul publicului. Nae Caranfil s-a remarcat şi ca scenarist, interpret şi compozitor. Anul acesta, regizorul a câştigat premiul Radio România Cultural pentru filmul său "Restul e tăcere".

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional a alocat în acest an 1 milion de lei pentru programul "Patrimoniu în pericol". Prin acest program Ministerul finanţează lucrări de restaurare a monumentelor de arhitectură populară aflate în muzeele în aer liber, precum şi a bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural naţional mobil, aflate în colecţiile muzeale. Finanţarea se face pe baza unor proiecte întocmite de către specialiştii din muzee. Având în vedere faptul că, față de anul trecut, fondurile alocate acestui program sunt de cinci ori mai mici, Ministerul transmite instituţiilor muzeale "rugămintea de a prioritiza cu rigurozitate şi obiectivitate propunerile de finanţare".

Actorii Claudia Cardinale şi Florin Piersic sunt invitaţii de onoare ai celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Cei doi artişti vor fi omagiaţi la TIFF 2009 prin acordarea "premiului pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană" pentru Claudia Cardinale, respectiv cel pentru "întreaga carieră" lui Florin Piersic. Decernarea distincţiilor va avea loc în cadrul galei de închidere a festivalului, în data de 6 iunie, cei doi mari actori urmând să fie protagoniştii unui moment special pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca. Festivalul Internaţional de Film Transilvania debutează la sfârșitul acestei săptămâni.

Piesa "Caii la fereastră", de Matei Vişniec, interzisă în anul 1987, va fi prezentată în premieră joi, de la ora 19, la Radio România Cultural. Spectacolul este o dramă a comunicării, o parodie cumulativă a tehnicilor teatrului absurdului, autorul folosind parabola, ironia, limbajul dezarticulat, jocurile gratuite de cuvinte, personajele-simbol. "Caii la fereastră" face parte din proiectul "Dramaturgi români contemporani", coordonat de Magda Duţu. În varianta regizorală semnată de Gavriil Pinte, personajele feminine - Mama, Fiica, Soţia - sunt interpretate de aceeaşi actriţă: Dana Dogaru. Din distribuţia spectacolului mai fac parte: Daniel Badale, Dan Aştilean, Mircea Constantinescu şi Bogdan Dumitrescu.

Nassim Amaouche şi Caroline Strubbe au fost marii premianţi ai secţiunii Semaine de la Critique a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. "Goodbye Gary", debutul în lungmetraj al lui Nassim Amaouche şi care prezintă povestea unui copil care crede că tatăl său este Gary Cooper, a câştigat Marele Premiu al secţiunii paralele de pe Croazetă. Premiul acordat de La Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques pentru scenariu a revenit coproducţiei Belgia /Olanda /Ungaria, "Lost Persons Area" de Caroline Strubbe. Pelicula spune povestea unui bărbat care, după un accident, este înlocuit, atât în graţiile iubitei sale, cât şi la muncă, de colegul său maghiar.

Cineastul chinez Zhang Yimou va pune în scenă opera "Turandot" de Puccini pe Stadionul Olimpic din Beijing, denumit "Cuib de pasăre". Evenimentul va avea loc în această toamnă. Zhang Yimou, regizorul filmelor "Casa săbiilor zburătoare" şi "Eroul", plănuieşte două reprezentaţii pentru acest spectacol de operă, pe 6 şi 7 octombrie, la scurt timp după celebrarea, pe 1 octombrie, a celor 60 de ani de existenţă a Chinei comuniste, printr-un spectacol a cărei regie o va semna tot el.Cineastul chinez nu se află la prima încercare cu "Turandot", pe care l-a montat în 1997, la Florenţa, şi apoi, un an mai târziu, în fostul palat imperial din Oraşul interzis, care înconjoară piaţa Tiananmen. Potrivit cotidianului Nouvelles de Pékin, noua producţie va costa peste 10 milioane de euro.

Cel de-al doilea lungmetraj semnat de Radu Muntean, "Boogie", va fi proiectat la Connecticut Film Festival. Evenimentul se va desfășura luna viitoare la Danbury, în perioada 5-7 iunie. Acesta va fi ultimul festival la care va participa pelicula, înainte de a fi difuzată de Independent Film Channel. "Boogie", premiat pentru scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Hamptons, este apreciat drept un nou preferat în circuitul filmelor de artă. Connecticut Film Festival reuneşte proiecţii şi evenimente muzicale, alături de workshop-uri şi dezbateri, incluzând şi o piaţă de film. În programul festivalului din acest an, figurează 140 de pelicule, printre care şi documentarul "Bar de zi şi alte povestiri", de Corina Radu, ce prezintă poveştile de viaţă ale clienţilor unui "bar de zi" din oraşul Sibiu, urmăriţi subtil şi în spaţiul lor privat.

Pelicula "J'ai tue ma mere" a canadianului Xavier Dolan a câştigat trei dintre cele patru premii ale secţiunii Quinzaine des Réalisateurs din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. "J'ai tue ma mere" este o comedie care prezintă conflictele dintre mamă şi fiu. Pelicula a câştigat trei premii: "Art Cinema", "Regard Jeunes 2009" şi distincţia acordată de La Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques. Premiul Europa Cinemas Label a revenit docu-ficţiunii australiene "La Pivellina," de Tizza Covi şi Rainer Frimmel. Filmul spune povestea unui copil de doi ani abandonat, descoperit de un circar şomer.

Virgil Duda, Filip Florian, Doina Ruşti şi Eugen Uricaru se numără printre autorii nominalizaţi la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe 2008. Distincţiile vor fi acordate luna viitoare, pe 18 iunie, la Târgul de Carte Bookfest de la Bucureşti. La categoria Proză au fost nominalizate romanele "Ultimele iubiri", de Virgil Duda, "Zilele regelui", de Filip Florian, "Fantoma din moară", de Doina Ruşti, publicate la Polirom, "Cât ar cântări un înger", de Eugen Uricaru, şi "Cel mai bun roman al tuturor timpurilor", de Daniel Bănulescu, ambele apărute la Editura Cartea Românească. De asemenea, au fost nominalizate cinci volume de versuri, semnate de Andrei Bodiu - "Oameni obosiţi", Vasile Igna - "Lumină neagră", Ştefan Manasia - "Cartea micilor invazii", Anca Mizumschi - "Poze cu zimţi" şi Liviu Ioan Stoiciu - "Craterul Platon".

Opera "Celan", inspirată din viaţa poetului de origine română şi realizată în coproducţie cu Opera Naţională Bucureşti, va fi prezentată la Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu". Evenimentul se va desfășura în perioada 30 august - 26 septembrie. Opera a fost prezentată, în premieră, luna aceasta, la Teatrul din Bremen. Muzica este scrisă de Peter Ruzicka, spectacolul fiind dedicat poetului Paul Celan.Opera a mai fost prezentată cu succes la Dresda, Mainz, Darmstadt şi Köln şi a fost reluată pe CD sub forma unei prelucrări simfonice cu două voci.

Spectacolul "Billy Elliot, The Musical" a obţinut 15 nominalizări la premiile Tony 2009, cele mai importante distincţii din teatrul american. Câştigătorii trofeelor, aleşi în urma voturilor a 750 de profesionişti din lumea teatrului, vor fi anunţaţi pe 7 iunie, la Radio City Music Hall din New York. Bazat pe filmul omonim nominalizat la Oscar în 2000, al regizorului Stephen Daldry, despre un băiat pasionat de balet dintr-un oraş minier din nordul Angliei, spectacolul "Billy Elliot" a câştigat deja mai multe premii Laurence Olivier, la Londra, fiind jucat ulterior şi în Australia. "Billy Elliot" va concura la categoria "cel mai bun musical" cu "Shrek the Musical", "Next to Normal" şi "Rock of Ages", în timp ce spectacolele "Dividing the Estate", "33 Variations", "God of Carnage" şi "Reasons to Be Pretty" sunt nominalizate la categoria "cea mai bună piesă de teatru".

'Cel ce se pedepseşte singur: Ştefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu. Arta şi România în anii '80-'90', un volum coordonat de Erwin Kessler, va fi lansat, mâine, la Institutul Cultural Român din capitală. Volumul apare în conexiune cu expoziţia omonimă organizată de ICR la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia. În cele 334 de pagini ilustrate cu peste 300 de reproduceri, cartea cuprinde numeroase texte inedite scrise de cei trei artişti, fragmente de jurnal, facsimile, dar şi o amplă cronologie ilustrată a principalelor evenimente culturale, economice, sociale şi politice din perioada 1980-1990, alcătuită de Carola Chişiu.

Spectacolele de dans "Ceea ce am convenit a fi hazard" şi "Vii la spectacol şi primeşti un extra burger!" vor încheia ultima parte a stagiunii de dans contemporan a Centrului Naţional al Dansului din Bucureşti la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. În cadrul evenimentului publicul clujean va avea ocazia să întâlnească patru artişti coregrafi, universuri foarte diverse, abordări diferite ale spaţiului performativ, spectacole care nu trebuie ratate. Mihai Mihalcea va prezenta mâine piesa "Vii la spectacol şi primeşti un extra burger!", lucrare care în cei zece ani de la creaţie a făcut înconjurul Europei. Miercuri, va avea loc spectacolul Alexandrei Pirici, o coregrafă care, deşi aflată la începutul carierei artistice, a fost selecţionată să participe la Platforma Balcanică de Dans de la Novi Sad cu piesa "You should know that he drank like an old whale". Tot miercuri, Carmen Coţofană, o excelentă interpretă de dans contemporan, revine la Cluj ca să prezinte "Stage psychosis", ce poate fi considerată lucrarea sa de debut. Toate spectacolele încep la ora 20.00 şi sunt urmate de discuţii cu publicul.

Un concert al grupului Inter-Art va fi prezentat mâine la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti. Evenimentul va avea loc în cadrul celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi. Spectacolul va începe cu "Shopping in ParadoXphere", o micro-operă compusă de Irinel Anghel şi interpretată de acesta alături de Mihaela Vosganian şi Sorin Romanescu. Printre piesele care vor fi interpretate în spectacol se numără "Il Gioco degli Innocenti", de Mihaela Vosganian, şi "Talking to my Fears", de Irinel Anghel şi Sorin Romanescu. Concertul se vrea a fi o plimbare printre raioanele unui supermarket imaginar. Spectacolul prezintă evadarea în universul copilăriei, o poveste fără sfârşit şi o călătorie în labirintul fricii.

Scriitorul spaniol Ray Loriga se află săptămâna aceasta în România. Cu această ocazie el îşi va lansa oficial la Bucureşti volumul "Eroi", apărut la Curtea Veche.
La evenimentul care va avea loc mâine la subCărtureşti vor participa Florin Galiş - traducătorul cărţii, Adrian Buz - coordonatorul colecţiei Byblos şi director editorial fiction, precum şi criticul Marius Chivu. De asemenea, joi, la ceainăria Librăriei Cărtureşti, va avea loc o întâlnire a scriitorilor Andres Barba şi Ray Loriga, moderată de criticul literar Luminiţa Marcu. Aceasta va fi o discuţie deschisă cu cei doi scriitori spanioli, cu scriitori români, cu jurnalişti şi cu publicul cititor prezent la Cărtureşti. Andres Barba şi Ray Loriga vor citi, de asemenea, fragmente de proză, cu traducerile aferente în limba română.

Câinele Dug din filmul de animaţie "Up", produs de studiourile Pixar, a primit trofeul Palm Dog. Distincţia este considerată o alternativă amuzantă pentru Palme d'Or, mult râvnitul trofeu de la Festivalul de Film de la Cannes. Acordat de criticii britanici de film, premiul Palm Dog se atribuie, începând din 2001, celui mai bun rol interpretat de un câine în peliculele prezente la prestigiosul festival de pe Croazetă. Dug, câinele vorbitor din filmul "Up", a fost principalul favorit în acest an la câştigarea acestui trofeu neoficial. Concurenţii lui au fost un pudel negru care a apărut în filmul "Inglorious Basterds", regizat de Quentin Tarantino, şi o vulpe vorbitoare din pelicula "Antichrist" a danezului Lars von Trier.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!