DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
14.00 - 14.45
Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.45 - 15.00
Curs de limba spaniola • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.00 - 15.45
Itinerarii muzicale • Realizator Monica Gurău Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

22 mai 2009

La Satu Mare debutează astăzi Festivalul "Fără Bariere". În cadrul evenimentului vor fi prezentate piesele "Jocul de-a vacanţa (Opţiune 9)" de Radu Afrim şi "OO!"de Alexandru Dabija. Pe lângă cele două spectacole vor mai fi prezentate "Hamlet", de Gelu Badea, montat la Teatrul de Nord Satu Mare, şi "Taxi Vinil", de Alina Neleaga, în regia Luisei Brandsdorfer. Şi dramaturgul Gianina Cărbunariu va fi prezentă la festival, cu "Stop the tempo", în regia lui Sebestyen Aba, de la Yorick Studio din Târgu Mureş. Festivalul "Fără Bariere" se doreşte a fi un eveniment cultural internaţional plurivalent. Astfel, manifestarea include, în cele zece zile, spectacole de comedie, musical, teatru-dans, balet clasic, stand up comedy, concert de chitară, dar şi două aniversări: 55 de ani de teatru maghiar şi 40 de ani de teatru românesc.

Trupa românească de indie rock The Amsterdams va lansa, în această seară, albumul de debut - "Adolessons". Evenimentul va avea loc în cadrul unui concert în clubul Silver Church din Capitală. Un produs 100% independent, albumul cuprinde 11 piese compuse de membrii trupei - Andrei Haţegan, Ovidiu Bejan, Augustin Nicolae, Andrei Ungureanu, Vlad Stoica. De asemenea, "Adolessons" include şi un bonus track - "Chased by the Housewives remix", semnat The Pink Lenins. Pe album se găsesc piese compuse în perioada 2006 - 2008, dintre care deja cunoscutele "Taking Care of Anna" şi "Suffering & Surfing", dar şi cântece noi, precum "Chased by the Housewives", primul extras pe single de pe album, la care The Amsterdams au filmat şi un videoclip în regia Anamariei Lazarovici.

Lungmetrajul "Pescuit sportiv", în regia lui Adrian Sitaru, va fi difuzat mâine, în premieră, de postul de televiziune HBO România. Filmul, cu Maria Dinulescu, Ioana Flora şi Adrian Titieni în distribuţie, va putea fi urmărit de la ora 21.00. "Pescuit sportiv" spune povestea unui cuplu care pleacă la un picnic într-o zi de duminică, pentru a-şi rezolva problemele conjugale. Însă o serie de evenimente neaşteptate transformă această întâlnire într-o ieşire foarte ciudată. Filmul este scris, regizat, montat şi produs de Adrian Sitaru. Lungmetrajul a avut premiera în România pe 13 februarie. "Pescuit sportiv" a primit două distincţii la Festivalul de Film de la Salonic, premiul juriului şi premiul pentru cea mai bună actriţă, acordat ex-aequo Ioanei Flora şi Mariei Dinulescu. De asemenea, pelicula a mai obţinut premiul juriului la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Estoril.

Tabloul 'În rochie vernil pe fotoliu roşu', semnat de celebrul pictor Theodor Pallady, este vedeta sesiunii de duminică a Casei de licitaţii Goldart. Preţul de pornire va fi de aproximativ 45.000 de euro. Pânza, un ulei pe carton de mari dimeniuni, datată 1945, este semnată de două ori de Theodor Pallady. Ea poartă pe verso ştampila de apartenenţă la colecţia Ernest Morgenstern. Casa Goldart propune şi alte lucrări semnate de nume consacrate ale plasticii româneşti, respectiv ''Bucătărie ţărănescă', un interior tipic pentru Jean Cheller, estimat la 19.500 de lei; 'La victoire de l'inevitable', de Jules Perahim, la 32.000 de lei; dar şi un colaj metalic de Marcel Iancu, intitulat 'Lumina în arhitectură'. Obiectele ce vor fi puse în vânzare vor fi expuse astăzi și mâine, la Galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare, unde duminică va fi organizată cea de-a 25-a sesiune a Goldart din acest an.

Piesa "(R)Evolution or Flagstories", de Saviana Stănescu, va fi prezentată mâine seară, într-un spectacol-lectură, pe muzică de Lucian Ban şi cu desene de Dan Perjovschi, la Festivalul Accidental din Camden, Marea Britanie. Spectacolul explorează experienţa de imigrant a Savianei Stănescu la New York prin lentila unei dihotomii personale Est-Vest. Saviana Stănescu este una dintre cele mai interesante şi puternice voci ale dramaturgiei contemporane. Piesele sale sunt cunoscute publicului american şi internaţional şi au fost distinse cu o serie de premii importante. Festivalul Accidental a fost fondat în 2006 şi include evenimente dintr-o paletă largă de domenii, printre care: teatru, dans, muzică, film, fotografie, conferinţe, ateliere de lucru şi dezbateri, precum şi colaborări transdisciplinare.

O serie de lungmetraje româneşti, vor fi proiectate, săptămâna viitoare, în perioada 29 - 31 mai, la Cinematograful Luna din Varşovia. Printre pelicule se numără "Reconstituirea" de Lucian Pintilie, "Nunta de piatră" şi "Concurs", în regia lui Dan Piţa. ICR Varşovia prezintă un program dedicat unor "antecedente ilustre" ale noului val al cinematografiei româneşti - "Drumuri spre Sud".

Scenaristul Ioan Antoci este primul român premiat la Cannes anul acesta. El a fost distins cu premiul "Krzysztof Kieslowski" ScripTeast în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Plage des Palmes. ScripTeast este un program de training organizat de Independent Film Foundation şi sprijinit de Programul MEDIA, în colaborare cu Academia Europeană de Film şi cu festivalurile din Berlin, Cannes şi Karlovy Vary. Timp de mai multe luni, scenarişti din Europa Centrală şi de Est şi-au dezvoltat proiectele, sub îndrumarea unor consilieri de nivel internaţional. Faza finală, care s-a încheiat la Festivalul de la Cannes, a fost destinată promovării acestor proiecte în rândul unor cineaşti de renume, al unor producători şi distribuitori internaţionali.

Opera Naţională Bucureşti invită publicul, mâine şi duminică, la ultima premieră a acestei stagiuni, spectacolul 'Don Pasquale' de Gaetano Donizetti. Piesa beneficiază de o nouă viziune ce îi aparţine tânărului regizor Rareş Zaharia.
Din distribuţie fac parte, printre alții, Sorin Drăniceanu, Mihnea Lamatic, Florin Simionca, Vicenţiu Ţăranu, Mihaela Stanciu. Spectacolul va fi dirijat de Tiberiu Soare, la reuşita acestuia participând orchestra şi corul ONB, pregătit de maestrul Stelian Olariu. Scenografia este realizată de Adriana Urmuzescu. Opera bufă 'Don Pasquale' de Gaetano Donizetti a fost compusă în anul 1842 şi reprezentată pentru prima dată în anul următor, la Paris. Prima montare a spectacolului la Bucureşti a avut loc în 1910.

Cea de-a patra ediţie a Târgului de carte Bookfest se va desfăşura anul acesta între 17 şi 21 iunie. Evenimentul va fi organizat de Asociaţia Editorilor din România. La Târgul din acest an şi-au confirmat deja participarea scriitorii Peter Esterhazy şi Vladimir Sorokin. În cadrul manifestării vor fi decernate, pe 18 iunie, pentru al doilea an consecutiv, premiile Uniunii Scriitorilor. Şi anul acesta, Curtea Veche, Humanitas, Polirom, Cartea Românească sau RAO, precum şi alte case de editură, îşi aşteaptă cititorii cu surprize pe măsura evenimentului. Târgul va fi deschis, zilnic, între orele 10,00 - 20,00, cu excepţia zilei de vineri, 19 iunie, când iubitorii lecturii vor avea acces la Bookfest până la ora 22,00, şi în ultima zi a manifestării - duminică, 21 iunie, când programul se va încheia la ora 18,00. Organizatorii au decis ca iubitorii cărţii, care vor trece pragul târgului, să plătească o taxă de acces de cinci lei, contravaloarea biletului de intrare urmând a fi recuperată integral prin achiziţionarea unei cărţi de la Bookfest.

Administraţia Fondului Cultural Naţional lansează cea de-a doua sesiune de finanţare pe 2009, pentru proiecte editoriale. Bugetul alocat este de aproape 1,9 milioane de lei. Editurile şi redacţiile publicaţiilor culturale îşi pot înscrie în concurs proiectele, în vederea finanţării lor de AFCN, în intervalul 28 mai - 26 iunie. Administrația acordă finanţări nerambursabile pentru proiecte editoriale cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare, estimativ 1 septembrie 2009, şi data de 16 noiembrie 2009. Documentele necesare înscrierii de proiecte editoriale în concurs vor fi disponibile începând cu data de 28 mai pe pagina afcn.ro, secţiunea Finanţări proiecte editoriale.

Valer Ion Olaru este noul director al celui mai mare muzeu în aer liber din România, ASTRA din Sibiu. Acesta l-a înlocuit, după 19 ani, pe Corneliu Bucur, conform unei hotărâri adoptate în unanimitate de consilierii judeţeni. Potrivit administrației județene, contractul de management al fostului director a expirat pe 16 mai, în plus Corneliu Bucur nu mai are vârsta legală pentru a ocupa această funcţie. Valer Ion Olaru va fi interimar până la organizarea concursului pentru postul de director general.

Mickey Mouse a rămas fără voce, după ce actorul care l-a făcut să vorbească pe personajul Disney timp de 32 de ani a decedat, la vârsta de 62 de ani. Wayne Allwine a lucrat pentru The Walt Disney Co începând din 1966, în cadrul departamentului de sortare a corespondenţei. Ulterior, în 1977, el a fost selectat pentru a da voce faimosului şoarece animat. Allwine a murit ca urmare a complicaţiilor provocate de diabet, alături de el fiind în ultimele momente soţia, actriţa care i-a dat voce, de-a lungul timpului, lui Minnie Mouse. Vocea lui Allwine poate fi, însă, în continuare auzită în parcurile tematice Disney din întreaga lume.

Le Monde aduce un omagiu cinematografiei româneşti, reprezentată la Cannes de filmele "Amintiri din Epoca de Aur", "Poliţist, adjectiv" şi "Cea mai fericită fată din lume". Publicația rezumă 30 de ani de tragedie naţională în trei filme amuzante în articolul "Avangarda românească". Potrivit jurnaliștilor de la Le Monde, Festivalul de la Cannes are un rol important în ceea ce priveşte descoperirea şi recunoaşterea cinematografiei române tinere, una dintre industriile de film emergente cele mai savuroase ale momentului. Publicația franceză mai titrează faptul că "întoarcerea pe Croazetă a acestor filosofi ai bizarului aduce un suflu nou, o fantezie insolită peste torentul otrăvit de angoasă şi hemoglobină care se revarsă pe ecranele de la Cannes".

O colecţie unică de piese de podoabă şi sculpturi miniaturale în chihlimbar, provenind din Magna Graecia, din necropole ale veacurilor VIII-IV înaintea erei noastre, va fi prezentată de Muzeul Naţional de Istorie a României. Expoziţia, intitulată "Magia Chihlimbarului. Amulete şi bijuterii din Basilicata antică", va fi vernisată marţi. Manifestarea este dedicată arheologului de origine română Dinu Adameşteanu, care este fondatorul arheologiei sud-italice şi al Arhivei Naţionale Italiene de fotografie aeriană. Evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului italian al Afacerilor Externe şi al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, la iniţiativa Ministerului Bunurilor şi Activităţilor Culturale din Italia - Administraţia Bunurilor Arheologice din regiunea Basilicata. Expoziţia va fi deschisă până pe 24 iunie.

Spectacolul " Page Out Of Order Not About Romanian Cinema" va avea o reprezentaţie mâine la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. Regizat de Yoshiko Chuma, proiectul "POONARC" este un spectacol multidisciplinar: dans/ vizual/ multimedia, care implică artişti din Japonia, România şi Statele Unite şi are ca sursă de inspiraţie creaţiile cinematografice româneşti recente, precum şi o călătorie hiper-realistă cu trenul pe ruta Cluj-Bucureşti.Yoshiko Chuma semnează designul, coregrafia şi regia spectacolului, echipa creativă fiind formată din Jacob Burckhardt, Ursula Eagly, Theo Herghelegiu, Ioana Braşovean.

Spectacolele 'Furtuna' şi 'Punguţa cu doi bani', producţii ale Teatrului 'Luceafărul' din Iaşi, vor fi prezentate la Festivalul Internaţional al Marionetelor/World Festival of Puppet Art. Evenimentul se desfășoară până la sfârșitul lunii la Praga. Cunoscutul text shakespearian 'Furtuna' este prezentat într-o înfăţișare scenică specială, accesibil şi copiilor între 7 şi 14 ani. Replica unuia dintre personaje - 'e un teatru de păpuşi însufleţite' - devine idee de spectacol. Jocul la vedere al actorilor, marionetele supradimensionate, muzica, mişcarea, imaginea scenică sunt mijloacele de expresie artistică cu care a jonglat echipa de realizatori. Spectacolul, în regia lui Bogdan Drăgulescu, va fi jucat duminică, pe scena Bibliotecii Municipale. Cel de-al doilea spectacol adus pe scena de la Praga, pe 31 mai, la Teatrul Karlova, este renumita poveste 'Punguţa cu doi bani' de Ion Creangă, dramatizată de Ion Agachi. Spectacolul este unul dintre cele mai longevive ale teatrului ieşean, figurând neîntrerupt pe afişul său încă din 1988.

Mai mulţi pictori şi experţi UNESCO vor fi prezenţi în tabăra de creaţie 'Culorile Bucovinei'. Evenimentul va fi organizat la Suceviţa, începând de astăzi și până la sfârșitul lunii. În cadrul taberei vor participa invitați din Austria, Bulgaria, Finlanda, Franţa, Georgia, Republica Moldova, România şi Ucraina. Acţiunea este organizată de Asociaţia Club UNESCO 'Art&Heritage', în parteneriat cu pensiunea 'Memory'. Asociaţia are ca scop promovarea valorilor culturii tradiţionale şi implementarea unor proiecte educaţionale în zona obiectivelor aflate în patrimoniul mondial UNESCO.

Festivalul Future Shorts prezintă în această seară, în clădirea Teatrului Naţional Bucureşti, scurtmetraje savuroase, un atelier despre efecte speciale şi un concert. În cadrul evenimentului va fi proiectat în premieră în România scurtmetrajul "Please Say Something", în regia irlandezului David O'Reilly, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, anul acesta. Două ore de filme scurte, un atelier despre efecte vizuale şi muzica live vor da culoare şi animaţie manifestării. Future Shorts a adunat la evenimentele lui lunare, în decursul unui an, cel mai mare număr de cinefili din România în cadrul unui festival de film. Fiecare ediţie oferă, pe lângă scurtmetraje, ateliere şi dezbateri, petreceri avangardiste sau expoziţii de artă.

Expoziții, conferinţe, mese rotunde şi lansări de carte la Salonul de benzi desenate BeDon. Evenimentul are loc în premieră, astăzi și mâine, la Iaşi. Manifestările din cadrul Salonului de benzi desenate vor fi găzduite de Centrul Cultural Francez din Iaşi şi Casa de Cultură "Mihai Ursachi" . La eveniment vor participa invitaţi atât din ţară, cât şi din străinătate. Festivalul începe astăzi, cu o conferinţă susţinută la Centrul Cultural Francez de către arhitectul şi desenatorul ieşean Mati Botezatu, pe tema "Banda desenată şi cinematografia". Tot astăzi, va avea loc în Parcul Copou un concurs de desen, urmat de vernisajul expoziţiilor semnate de cunoscutul desenator ieşean Jup (Lucian Amarii) şi de Ciubi (Alexandru Ciubotariu). Prima seară a salonului se va încheia cu proiecţia filmului francez "Immortel", de Enki Bilal.

Comunitatea Aromână din România sărbătoreşte, mâine, Ziua Naţională a Aromânilor. Manifestările dedicate evenimentului vor debuta la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, în Sala "Alexandru Ioan Cuza", cu Adunarea Generală a organizaţiei, la care vor participa reprezentanţi ai aromânilor din ţară şi din străinătate, precum şi invitaţi oficiali. Începând cu orele 13.00, în Parcul Herăstrău, la Intrarea Charles de Gaulle, va avea loc un spectacol de folclor aromânesc. De asemenea, la Constanţa, se va desfăşura un spectacol de gală, cu interpreţi aromâni locali, în zona Cazino Mamaia, începând cu ora 14.00.

O întâlnire cu reputatul muzician Harry Tavitian şi invitatul său, saxofonistul Anatoly Vapirov, având ca temă 'Jazz-ul şi muzica clasică, notaţie şi improvizaţie', va avea loc în această seară, la sediul Institutului Cultural Român. Manifestarea face parte din proiectul 'Teach Me Tonight: de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian'. Cei doi muzicieni au avut o contribuţie hotărâtoare la crearea şcolilor naţionale de jazz din ţările lor, fiind reprezentanţi de marcă ai Noului Jazz Est-European, ambii având un puternic stil personal, remarcabil prin spontaneitate, născut din sinteza între jazzul de avangardă şi spiritualitatea spaţiilor din care provin. Destinele lor, precum şi istoria colaborării de-a lungul timpului sunt paradigmatice pentru multiculturalitatea europeană. Harry Tavitian este născut la Constanţa, din părinţi armeni, Anatoly Vapirov este jumătate bulgar, jumătate rus, născut în Ucraina, la Berdiansk, dar locuieşte în prezent la Varna, în Bulgaria.

Miss Platnum, cântăreaţă originară din Banat, care a ajuns celebră în Europa pentru stilul său muzical, R'n'Balkan, va concerta pe scena principală a festivalului Sziget. Evenimentul se va desfăşura la Budapesta între 12 şi 17 august. De asemenea, printre numele confirmate în line up-ul festivalului se numără şi cântăreaţa britanică Lily Allen, aflată în turneul de promovare a celui mai recent album al său, "It's Not Me, It's You". Ruth Renner, alias Miss Platnum, a ajuns celebră în toată Europa datorită promovării unui nou gen muzical, numit R'n'Balkan, un melanj de R&B, pop şi etno balcanic. Poreclită "Missy Elliot a Balcanilor", Miss Platnum a lansat primul său album, "Chefa", în 2007. Materialul a fost intens promovat de single-ul "Give Me The Food", în care Ruth vorbeşte în limba română şi glumeşte pe seama "rotunjimilor" corpului său.

Spectacolul "Sinucigaşul", în regia lui Felix Alexa şi cu Dan Puric în rolul principal, va avea premiera oficială duminică, la Sala Amfiteatru a Teatrului Naţional Bucureşti. "Sinucigaşul", de Nikolai Erdman, este "o comedie amară pe care au vrut s-o pună în scenă mari regizori, ca Meyerhold şi Stanislavski, dar pe care a interzis-o însuşi Stalin. Autorul, un scriitor de geniu, a fost deportat în Siberia şi condamnat să rămână un anonim. După moartea sa, această piesă i-a adus dramaturgului celebritatea internaţională. "Sinucigaşul" se joacă astăzi peste tot în lume, lansând o întrebare dramatică: "Viaţa are sens?". În distribuţie, alături de Dan Puric, mai figurează actorii Marius Bodochi, Marius Manole, Silviu Biriş, Lamia Beligan, Rodica Ionescu.

Teatrul Masca va sărbători, duminică, 19 ani de la înfiinţare. Aniversarea instituţiei va fi marcată prin montarea pieselor "Actorii" şi "Gardienii veseli 2", în parcul Herăstrău din Bucureşti. Spectacolul "Actorii", jucat de trupa de actori tineri ai teatrului, va începe de la ora 12.00. Piesa, care are ca subiect condiţia actorului în teatrul de stradă, va cuprinde momente de dans, muzică şi pantomimă. Evenimentele dedicate aniversării Teatrului Masca vor continua de la ora 19.00, când instituția a pregătit o nouă premieră - "Gardienii veseli 2". Spectacolul reprezintă o calătorie în timp şi spaţiu prin intermediul unui cor inedit şi fascinant de cântece tradiţionale.

Formația americană Limp Bizkit va concerta luna viitoare la București. Evenimentul va avea loc pe 28 iunie pe stadionul Arcul de Triumf. Biletele pentru concert pot fi achiziționate din rețeaua Eventim la prețul de 130 de lei. Trupa Limp Bizkit va concerta pentru prima dată în România în cadrul festivalului Rock the City. Show-ul din București al formaţiei este inclus în turneul "Unicorns N' Rainbows 2009". Limp Bizkit este o trupă americană formată în Jacksonville, Florida. Formația a vândut, până în prezent, peste 50 de milioane de albume în întreaga lume. Trupa este formată din Fred Durst, Wes Borland, Sam Rivers, John Otto şi DJ Lethal.

Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară 'George Grigoriu', care se desfăşoară la sfârșitul acestei săptămâni, la Brăila, va fi transmis în direct pe TVR 2. Preselecţia a avut loc la Studioul 6 'Sile Dinicu' al Radiodifuziunii Române, iar în competiţie au fost acceptaţi 17 concurenţi, care îşi vor etala calităţile vocale în cursa pentru obţinerea Marelui Premiu, un autoturism. La festival vor concura şi interpreţi din Elveţia, Italia, Letonia, Republica Moldova, Ucraina şi Rusia. Preşedintele juriului va fi, ca şi în anii precedenţi, compozitorul Anton Şuteu. Din juriu mai fac parte realizatorul de emisiuni radio Titus Andrei, compozitorii Horia Moculescu şi Andrei Kerestely, profesorul Laurenţiu Constantin şi Eliane Dambre din Elveţia, Fausto Cuoghi din Italia, Aris Kalimeris din Grecia. Invitaţii speciali ai ediţiei de anul acesta sunt Andra, Provincialii, Paula Seling, Mihai Trăistariu, Nico şi Marcel Pavel.

Quentin Tarantino, regizorul filmului "Inglorious Basterds", selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, a declarat că a scris deja jumătate din scenariul unei continuări a acestei pelicule. Cineastul american a precizat, totodată, faptul că va termina acest scenariu numai dacă lungmetrajul va avea un mare succes. "Inglourious Basterds" este un proiect cinematografic despre cel de-Al Doilea Război Mondial, care împrumută elemente din genul spaghetti western. Acest gen include filme produse la mijlocul anilor '60 de studiourile de producţie italiene, care demitizează convenţiile western-ului american, combinând lirismul cu violenţa brutală. Festivalul de Film de la Cannes se va încheia duminică.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!