DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

18 mai 2009

Sculptorul Marian Sava va expune o parte din lucrările sale, începând de astăzi, la Institutul Cultural Român de la Londra. Evenimentul va avea loc în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei. Expoziţia cuprinde 12 lucrări de sculptură de dimensiune medie, realizate în marmură şi granit. Potrivit criticului Lionel Scantéyé, “arta lui Marian Sava este de concizie aproape matematică, o artă sobră. Obiectivul său constă în captarea momentului, mişcării, efemerului, pentru a revela imponderabilul”. Marian Sava s-a născut în 1950, la Galaţi. S-a stabilit la Bruxelles, unde a urmat cursurile Academiei Regale de Arte Frumoase.

Un teasc de mere, folosit la obţinerea oţetului şi adus din localitatea Veseud, judeţul Sibiu, va fi expus, de astăzi, în Muzeul în aer liber din Sibiu. Evenimentul va marca astfel Ziua Internaţională a Muzeelor. Satul Veseud a păstrat, până la mijlocul secolului XX, obiceiurile privind asigurarea produselor din gospodăriile localnicilor. Astfel, pentru producerea oţetului se făcea tescuirea merelor "pătule", "Ionathan" şi "rotunde", cu ajutorul teascului de lemn. Obiectul, folosit pentru presarea merelor, zdrobite în prealabil, a fost achiziţionat de către specialiştii muzeului şi a fost instalat în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra.

Cântăreţul Florin Chilian porneşte luna viitoare, pe 8 iunie, într-un turneu naţional. Acesta va cuprinde zece oraşe şi se va desfăşura în mai multe cinematografe din ţară. Astfel, Chilian va susţine show-uri la Arad, Timişoara, Craiova, Botoşani, Iaşi, Bacău, Piatra Neamţ, Ploieşti, Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Toate spectacolele din turneu vor începe la ora 20.00, iar biletele vor fi puse în vânzare la casele cinematografelor unde are loc concertul din fiecare oraş, la preţul de 50 de lei.

Teatrul Masca va sărbători, pe 24 mai, 19 ani de la înfiinţare. Aniversarea instituţiei va fi marcată prin montarea pieselor "Actorii" şi "Gardienii veseli 2", în parcul Herăstrău din Bucureşti. Spectacolul "Actorii", jucat de trupa de actori tineri ai teatrului, va începe de la ora 12.00. Piesa, care are ca subiect condiţia actorului în teatrul de stradă, va cuprinde momente de dans, muzică şi pantomimă. Evenimentele dedicate aniversării Teatrului Masca vor continua de la ora 19.00, când instituția a pregătit o nouă premieră - "Gardienii veseli 2". Spectacolul reprezintă o calătorie în timp şi spaţiu prin intermediul unui cor inedit şi fascinant de cântece tradiţionale.

Un lungmetraj inclus în Festivalul Internaţional de Film Transilvania va fi proiectat în cadrul unui eveniment drive-in, pe Autostrada Transilvania. Cu această ocazie spectatorii vor putea să se uite la film din maşini şi, în același timp, să testeze cei câţiva kilometri de autostradă. Peste două sute de titluri, cu un număr dublu de proiecţii, incluse în 19 secţiuni, vor fi prezentate la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Manifestarea se va desfăşura la Cluj-Napoca, între 29 mai şi 7 iunie. La eveniment sunt așteptați să participe aproximativ 500 de invitaţi.

20 de titluri româneşti vor fi publicate, în perioada 2009 - 2013, de University of Plymouth Press. Evenimentul va avea loc ca urmare a contractării integrale, în premieră, a programului “20 de autori”, realizat de Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii. Volumele care vor fi publicate de editura britanică în următorii cinci ani au fost selectate de un juriu de specialişti, pe baza propunerilor formulate de editori, personalităţi culturale şi critici literari. Cu ocazia lansărilor anuale, până în 2013, ale titlurilor româneşti din program, University of Plymouth Press va organiza, cu sprijinul ICR, proiectul Romanian Art and Music at Peninsula Arts, constând în expoziţii, proiecţii de film şi concerte, ce vor avea loc la centrul cultural al universităţii.

A 54-a ediţie a concursului Eurovision a fost câştigată de Norvegia. Reprezentanta României, Elena Gheorghe, a declarat, ieri că sistemul de votare a dezavantajat prestaţia sa, de care este, altfel, mulţumită. Elena Gheorghe, s-a clasat în finala Eurovision de sâmbătă pe poziţia 19, cu 40 de puncte. Artista a precizat că, în timpul evoluţiei sale pe scena din Olymipsky Arena, publicul a reacţionat pozitiv. Elena a primit după finală o serie de mesaje de încurajare de la concurenţi, dar şi de la artişti din România.

Ioana Cristina Goicea, elevă la Liceul de artă 'Dinu Lipatti' din Bucureşti, a câştigat, ieri, marele premiu al celei de-a XVII-a ediţii a concursului internaţional de interpretare 'George Georgescu'. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 14-17 mai, la Tulcea. La cea de-a XVII-a ediţie a concursului s-au înscris 390 de elevi din 22 de judeţe din România, precum şi din Ucraina şi Republica Moldova. Născut la Sulina în 1887, George Georgescu a învăţat singur vioara şi a dirijat adesea corul şcolii, în locul profesorului său de muzică, iar în cariera de dirijor a debutat în Germania. A fost directorul Orchestrei Filarmonice din Bucureşti, fiind considerat 'seniorul' artei dirijorale româneşti. Între anii 1922 şi 1926, George Georgescu a organizat prima şcoală românească de balet, ulterior conducând Filarmonica din New York şi Orchestra operei din Washington. În perioada 1954-1964, marele dirijor a asigurat primele ediţii ale festivalului 'George Enescu'.

Festivalul 'Timişoara Muzicală', a 34 -a ediţie continuă. Cortina evenimentului a fost ridicată vineri şi va rămâne aşa până pe 29 mai. Pe parcursul celor două săptămâni de festival, iubitorii muzicii simfonice vor putea audia concerte din creaţiile celor mai apreciaţi creatori de muzică cultă: George Enescu, Paganini, Beethoven, Chopin, Liszt, momente coregrafice, coruri.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, şi omologul său francez, Christine Albanel, vor semna, astăzi, în cadrul Festivalului Internaţional al Filmului de la Cannes, 'Acordul de coproducţie în domeniul cinematografiei între Guvernul României şi Guvernul Republicii Franceze'. Acordul este încheiat pentru o perioadă de 1 an şi poate fi prelungit, tacit, pentru noi perioade de câte un an.

Teatrul Naţional Radiofonic invită publicul, astăzi, de la ora 11 – la Clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti - la audiţia spectacolului, în premieră: „DE O PARTE ŞI DE ALTA A PRUTULUI” în regia lui Petru Hadârcă. Audiţia se va desfăşura în prezenţa academicianului Gleb Drăgan, a familiei sale şi a unor invitaţi speciali. Producţia este realizată şi prezentată la Radio România Cultural, mâine, de la ora 19, în cadrul proiectului Biografii, memorii – coordonat de Magda Duţu.

Criticul de teatru George Banu va susţine, astăzi la Teatrul Nou din Varşovia, înfiinţat şi condus de celebrul regizor Krzysztof Warlikowski, conferinţa 'Văzând văzutul' bazată pe ideile pe care le-a exprimat în cartea 'L'Homme de dos' ('Omul întors cu spatele'). Conferinţa respectivă se înscrie în programul 'Trăieşti ştiind' al teatrului din Varşovia, George Banu fiind primul invitat român din cadrul acestui proiect. Considerat cel mai important critic dramatic român şi unul dintre cei mai originali eseişti ai ultimelor decenii, George Banu s-a stabilit la Paris de mai multă vreme, unde este şi profesor universitar.

Patru documentare de câte o oră dedicate României vor fi difuzate, consecutiv, începând de astăzi până pe 21 mai, de postul France Culture al radiodifuziunii publice franceze. Realizate de jurnalistul Alexandre Breton cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris, acestea au ca subiecte noul val al cinematografiei, raportul societăţii româneşti cu trecutul recent (raportul Tismăneanu, arhivele comunismului), comunitatea lipoveană şi problemelor de mediu din Delta Dunării, precum şi relaţiile de muncă de la uzina Dacia. Documentarele propun "o Românie complexă şi modernă, dar atentă cu tradiţia şi sensibilă la problemele sale structurale". Jurnalistul francez a petrecut două săptămâni în România şi a realizat zeci de interviuri pe care le-a sintetizat în patru emisiuni de mare densitate informaţională şi culturală, printre interlocutorii săi figurând preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, şi ambasadorul României în Franţa, Teodor Baconschi.

O dezbatere cu tema 'Privatizarea spaţiului public' va avea loc astăzi, în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti, la sediul Institutului Cultural Român. Manifestarea îşi propune, la 20 de ani de la căderea comunismului, să caute răspunsuri la întrebări precum: Cum e posibilă ieşirea din această anomie socială? Cum putem (re)construi bariere între cele două spaţii, public şi privat, astfel încât ele să formeze, într-adevăr, binele comun? Potrivit organizatorilor, spaţiul public este pentru bucureşteni una dintre cele mai dezbătute probleme ale ultimilor ani, privatizarea şi comercializarea excesivă distrugând şi compromiţând mare parte din spaţiul public al Capitalei. Accesul publicului este liber.

Sub semnul unei refaceri teatrale a celebrului Orient Express, trei producţii teatrale vor fi prezentate într-un tren special, pus la dispoziţie de Căile Ferate din Turcia. Evenimentul are loc pe 27 şi 28 mai, în Gara Băneasa, în cadrul unui mai amplu proiect internaţional. Deşi ultima călătorie a avut loc în 1977, acum, Orient Express-ul revine, graţie unui proiect internaţional inedit. Dramaturgi din Turcia, România, Serbia, Croaţia, Slovacia, Italia şi Germania au scris texte care au ca principală temă trenul şi teatrele au produs aceste piese. Căile Ferate din Turcia au pus acum la dispoziţie un tren special, cu un vagon - scenă, iar în 25 mai trenul porneşte din Ankara cu ''opriri teatrale'' pentru reprezentarea a 7 spectacole, în 13 gări de pe teritoriul ţărilor participante. Parcursul se încheie cu Festivalul de Teatru Orient Express din Stuttgart, care va reuni toate producţiile, în perioada 9 - 19 iulie.

Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară 'George Grigoriu', care se desfăşoară în perioada 22-24 mai, la Brăila, va fi transmis în direct pe TVR 2. Preselecţia a avut loc la Studioul 6 'Sile Dinicu' al Radiodifuziunii Române, iar în competiţie au fost acceptaţi 17 concurenţi. La festival vor concura şi interpreţi din Elveţia, Italia, Letonia, Republica Moldova, Ucraina şi Rusia. Invitaţii speciali ai ediţiei de anul acesta sunt Andra, Provincialii, Paula Seling, Mihai Trăistariu, Nico şi Marcel Pavel. Festivalul 'George Grigoriu' se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani şi atrage an de an la Brăila tineri pasionaţi de muzică uşoară, dornici să se afirme la un festival care devine din ce în ce mai cunoscut şi apreciat.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a invitat familia de Habsburg, moştenitoarea Castelului Bran, la inaugurarea noului Muzeu al Vămii Medievale Bran, eveniment ce va avea loc pe 31 mai. Un moment special al inaugurării noului Muzeu al Vămii Medievale Bran îl reprezintă aducerea casetei cu inima Reginei Maria. Aceasta va sta la Bran până în februarie 2013, când şi vama va fi restituită lui Dominic de Habsburg. Astăzi Castelul Bran va fi retrocedat efectiv proprietarilor de drept, familiei Habsburg, care vor păstra destinaţia de muzeu a acestuia. Colecţiile, aparţinând statului român, care erau expuse până acum câteva luni în castel, vor fi prezentate publicului în clădirile Vămii Medievale Bran. La doar o zi după inaugurarea noului muzeu, pe 1 iunie, Dominic de Habsburg va reinaugura Castelul Bran ca muzeu.

Regizorul Felix Alexa montează pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti piesa 'Sinucigaşul' de Nikolai Erdman, cu Dan Puric în rolul principal, premiera urmând să aibă loc pe 24 mai, de la ora 19, la Sala Amfiteatru. Piesa lui Erdman este un rechizitoriu tragicomic la adresa egoismului feroce, o farsă în care viaţa nu face nici două parale, iar moartea este speculată în folosul interesului propriu. Felix Alexa aduce un spectacol de o actualitate şocantă şi dureroasă despre criza unui om aflat pe valurile crizei societăţii.

La cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, douăsprezece filme de lung metraj se vor afla în competiţie pentru câştigarea Trofeului Transilvania. Selecţia, realizată de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, cuprinde titluri hit din ţări precum Turcia, Germania, Brazilia, Franta, Marea Britanie, Ungaria, Spania, Norvegia, Mexic, Sri Lanka, Afganistan şi, nu în ultimul rând, România. Dacă la ediţia precedentă România a lipsit din concurs, în acest an, ţara noastră va intra în cursa pentru marele premiu cu filmul Poliţist, adjectiv, regizat de Corneliu Porumboiu.

Mircea Cărtărescu şi Dumitru Ţepeneag vor participa la o caravană literară dotată cu un autobuz-bibliotecă în Turcia şi vor avea lecturi publice şi discuţii cu cititorii din Ankara şi Izmir. Cei doi scriitori şi-au confirmat participarea la o caravană literară organizată în Turcia, parte a proiectului "EU Literature goes Turkey - Turkish Literature goes EU". Periplul la care sunt invitaţi scriitori din şase ţări ale Uniunii Europene (Germania, Austria, Slovenia, România, Bulgaria, Ungaria) se va desfăşura până în aprilie 2010, scopul fiind acela de a familiariza publicul din Turcia cu literatura contemporană europeană. Voiajul literar include 23 de oraşe.

Institutul Cultural Român din Bucureşti va găzdui pe 22 mai o întâlnire cu reputatul muzician Harry Tavitian şi invitatul său, saxofonistul Anatoly Vapirov. Întâlnirea are ca tema 'Jazzul şi muzică clasică, notaţie şi improvizaţie', în cadrul proiectului 'Teach Me Tonight: de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian'. Cei doi muzicieni au avut o contribuţie hotărâtoare la crearea şcolilor naţionale de jazz din ţările lor, fiind reprezentanţi de marcă ai Noului Jazz Est-European. Ambii au un puternic stil personal, remarcabil prin spontaneitate, născut din sinteza între jazzul de avangardă şi spiritualitatea spaţiilor din care provin.

Timp de 12 zile, Iaşul va lua lecţii de comunicare interculturală prin intermediul multicolor, Festival de Muzică şi Film în aer liber (www.festivalulmulticolor.ro). Acesta se va desfăşura în perioada 1-12 iunie, pe Strada Lăpuşneanu şi în Parcul Copou, fiind o iniţiativă a lectorilor străini de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Fiecare zi de eveniment va fi dedicată uneia dintre cele 12 ţări, iar toate activităţile se vor desfăşura în aer liber. De asemenea, pentru a completa universul fiecărei culturi, în Galeriile Anticariat „Dumitru I. Grumăzescu” şi în Librăria-cafenea Avant-garde din Iaşi vor fi amenajate standuri speciale în care vor fi expuse cărţi ale autorilor din „ţara zilei”, precum şi imagini.

Salonul de poezie de la ICR Stockholm îşi încheie seria de programe din această primăvară pe 27 mai, cu o întâlnire între poeţii Liliana Ursu şi Kjell Espmark. Liliana Ursu îşi va prezenta propriile poeme, dar şi antologia bilingvă cu poeţi sibieni "Treasury of the City" / "Visteriile cetăţii" (Ed. Institutului Cultural Român 2008), a cărei traducere a realizat-o împreună cu Adam Sorkin. Poeta a mai vizitat Suedia în 2008, când a participat la Festivalul Internaţional de Poezie de pe insula Gotland.

Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 28 mai – 7 iunie. Cel mai important festival anual de teatru şi de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din lume, propune un program care aduce la Sibiu participanţi din 70 de ţări şi prezintă 350 de evenimente ce se desfăşoară în 40 de spaţii de joc, aşteptând 60 000 de spectatori zilnic. Oferta culturală a acestei ediţii este deosebit de bogată şi variată, cuprinzând producţii reprezentative ale marilor teatre româneşti, producţii internaţionale importante, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru – dans, spectacolele de lumini, de muzică, pantomimă, conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie, pictură şi ateliere.

Michael Bolton va susţine un concert pe 28 iunie, la Sala Palatului din Bucureşti. Concertul intitulat 'The very best of me' va cuprinde toate hit-urile cunoscute ale artistului, precum 'How Am I Suppose to Live Without You', 'When a Man Loves a Woman', 'Said I Loved You... But I Lied' sau 'Can I Touch You There'. Câştigător al mai multor premii Grammy pentru 'Cel mai bun cântăreţ' şi posesor al unei stele pe Walk of Fame din Hollywood, Bolton a vândut, de-a lungul carierei, peste 53 de milioane de albume şi a cântat alături de celebrităţi ca Luciano Pavarotti şi Ray Charles, a scris cântece împreună cu Bob Dylan, a compus hit-uri pentru Barbra Streisand şi Kiss, a cântat la chitară cu B.B. King, iar fragmente ale melodiilor lui s-au regăsit şi pe un album al hip-hop-erului Kanye West.

A 7-a ediţie a festivalului CokeLive Peninsula va avea loc între 23 şi 26 iulie, la Târgu Mureş, pe malul Mureşului, lângă Complexul Weekend. Organizatorii spun că va fi o experienţă unică cu un program îmbunătăţit şi o nouă locaţie pentru petrecerile în aer liber. Festivalul va găzdui mai multe staruri internaţionale decât ediţiile precedente, printre cei mai aşteptaţi artişti numărându-se The Prodigy, Nine Inch Nails şi DJ Tiesto. Mai multe informaţii pot fi accesate pe site-ul www.cokelivepeninsula.ro

Grupul finlandez de folk metal Korpiklaani va cânta pe 13 iunie, la Sibiu, în cadrul festivalului Rockin' Transilvania 2009. Grupul Korpiklaani a debutat în 1993 sub numele de Shaman, actuala titulatură fiind folosită doar din anul 2002. Korpiklaani abordează un gen de metal cu puternice accente tradiţionale, motiv pentru care instrumentele folosite sunt o mixtură de chitare electrice, percuţie, vioară, instrumente de suflat, jouhikko (un instrument finlandez tradiţional, vechi, asemănător lirei), djembé (tobă tradiţională din Africa) şi bineînţeles instrumentul tradiţional finlandez - acordeonul. În vara acestui an va fi lansat noul album al grupului, intitulat Karkelo.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!