DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 09.05
Alternative • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.05 - 10.00
Dimineata crossover • Realizator Maria Balabas

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 10.05
Stiri culturale

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

15 mai 2009

O nouă reprezentaţie cu baletul "Giselle", a cărui premieră recentă s-a bucurat de un binemeritat succes, va avea loc pe scena Operei Naţionale Bucureşti, duminică seara, când doi invitaţi speciali - Olga Melnikova (Giselle) şi Guy Jean Jacques Alboui (Albert), prim-solişti ai baletului Operei de Stat din Dresda - vor da viaţă personajelor principale. Spectacolul se va desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului Ciprian Teodoraşcu. Olga Melnikova s-a născut la Sankt Petersburg şi a studiat la Academia de Balet Vaganova din oraşul natal. A făcut parte din compania de balet a Teatrului Kirov, iar din anul 2000 este solistă a baletului Operei de Stat din Dresda. Începând cu stagiunea 2005-2006, devine prim-solistă a acestei companii. Guy Jean Jacques Albouy s-a născut în Franţa, a fost prim-solist al mai multor companii de balet din Elveţia, Spania, Germania, Portugalia. Din 2008, este prim-solist al Baletului Operei de Stat din Dresda.

Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad va susţine o reprezentaţie cu spectacolul "Amoc", pe scena Teatrului Naţional din oraşul ungar Pecs, Ungaria, ce va fi Capitala Culturală Europeană a anului 2010. Reprezentaţia va avea loc astăzi, de la ora 19. Piesa "Amoc" este realizată de regizorul Alexander Hausvater, după nuvela cu acelaşi nume de Stefan Zweig. Decorurile au fost realizate de artistul plastic Onisim Colta, costumele poartă semnătura Florilenei Popescu, iar muzica e realizată de Dan Simion.

Poetul Mircea Dinescu este invitatul special al "Nopţii Muzeelor", manifestare organizată, mâine, între orele 20 - 01.00, şi de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Centrul Cultural Francez. Publicul este aşteptat să viziteze în "Noaptea Muzeelor" expoziţia "De gustibus et coloribus" şi să cumpere sau să fie doar admirator al produselor alimentare etalate în cadrul unui Târg organizat cu acest prilej. "Noaptea Muzeelor", organizată anual în preajma Zilei Internaţionale a Muzeelor (18 mai), a debutat în Franţa, în 1999, iar din 2005 s-a extins în toată Europa.

Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului britanic Neil Thomson, va susţine, astăzi, un concert alcătuit din creaţii ale celor mai mari compozitori - virtuozi din literatura muzicală, precum Paganini şi Liszt. Iubitorii muzicii clasice pot asculta, la Studioul de concerte Mihail Jora, concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră de Niccolo Paganini, solist Alexandre Dubach (Elveţia) şi Simfonia "Faust" de Franz Liszt la realizarea căreia vor contribui tenorul Valentin Racoveanu, Corul Academic Radio şi Corala bărbătească Te Deum Laudamus pregătite de dirijorul Dan Mihai Goia. De asemenea, duminică, Sala Radio va găzdui un concert de vioară, susţinut de violonistul elveţian Alexandre Dubach.

Compozitoarea Doina Rotaru este pentru o săptămâna invitata de onoare a Conservatorului din Saint-Cloud, oraş rezidenţial din vestul Parisului. Pe lângă întâlniri cu studenţii şi seminarii de lucru consacrate operei sale, Doina Rotaru va fi omagiată prin organizarea a două concerte. Primul are loc mâine, 16 mai, şi are programate opere ale sale pentru flaut şi pian, cel de al doilea, găzduit tot de Conservatorul din Saint-Cloud, duminică, 17 mai, va fi susţinut de Orchestra franceză de flaute condusă de foarte cunoscutul Pierre-Yves Artaud, cu piese din repertoriul Doinei Rotaru, dar şi ale lui Griffith Rose şi Alain Bancquart. Ambele manifestări sunt organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris.

Opera "Celan", inspirată din viaţa poetului de origine română şi realizată în coproducţie cu Opera Naţională Bucureşti, va fi prezentată la Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu". Evenimentul se va desfășura în perioada 30 august - 26 septembrie. Opera a fost prezentată, în premieră, duminică, la Teatrul din Bremen. Muzica este scrisă de Peter Ruzicka, spectacolul fiind dedicat poetului Paul Celan.Opera a mai fost prezentată cu succes la Dresda, Mainz, Darmstadt şi Köln şi a fost reluată pe CD sub forma unei prelucrări simfonice cu două voci.

Simona Sora şi Irina Szász se numără printre scriitorii nominalizaţi la Premiul de debut al României literare. Distincția va fi înmânată săptămâna viitoare, pe 20 mai, la Clubul Prometheus din Bucureşti. Simona Sora a fost nominalizată pentru eseul "Regăsirea intimităţii" iar Irina Szász, pentru "CuMinte la Dalai Lama". Alături de cele două, mai sunt nominalizaţi Svetlana Cârstean, pentru volumul de poezie "Floarea de menghină", Oana Soare, pentru volumul de critică literară "Petru Dumitriu & Petru Dumitriu", Florin Caragiu, pentru volumul de poezie "Catacombe, aici totul e viu", şi Daniela Popa, pentru "Paper clips". Premiile, în valoare de 1.000 de lei fiecare, acordate de revista România literară cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, vor fi decernate de un juriu format din redactori ai publicației, prezidat de Nicolae Manolescu.

O parte a sălilor de lucru ale Administrației Prezidențiale, Muzeul Național Cotroceni precum și grădinile Palatului, vor fi deschise vizitatorilor duminică, de la ora 9 la ora 21. Evenimentul are loc cu ocazia “Zilei porților deschise”. Este al doilea an când președintele Traian Băsescu deschide porțile Palatului Cotroceni. Accesul în Complex se va face pe la poarta Leu din bulevardul Geniului, pe baza unui document de identitate.

Trei muzee ale Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca vor participa, mâine, la "Noaptea Muzeelor". În cadrul acestui eveniment clujenii vor avea posibilitatea să voteze cea mai frumoasă diplomă universitară sau să atingă diverse specii de tarantule. La acţiunea de mâine vor participa Muzeul Universităţii, Vivariul şi Muzeul de Mineralogie.

Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu pregăteşte pentru Ziua Internaţională a Muzeelor un moment unic. În cadrul manifestării vor fi implicaţi rromi corturari şi ghicitoare în ghioc, evenimentul desfăşurându-se lângă o căruţă cu coviltir amenajată în apropierea Casei Artelor din Piaţa Mică a oraşului. Manifestarea se adresează tuturor celor care doresc să ştie mai multe despre viaţa tradiţională a rromilor corturari, dar şi a etniei în general.

Concertul pe care Depeche Mode urma să îl susţină mâine la Bucureşti s-a amânat. Și asta din cauza faptului că solistul formaţiei, Dave Gahan, este bolnav. Acesta este cel de-al treilea concert din turneul "Tour of the Universe" amânat de trupă, după Atena şi Istanbul. Şi spectacolele de la Sofia, Belgrad şi Zagreb sunt amânate până la date ce vor fi comunicate ulterior. Trupa Depeche Mode a transmis fanilor că regretă situaţia şi că speră că starea de sănătate a lui Dave se va îmbunătăţi rapid. Mai multe informaţii privind programul turneului urmează a fi făcute publice în curând.

Oraşele Guimaraes din Portugalia şi Maribor din Slovenia vor fi capitale culturale europene în 2012. În plus, localitățile Marsilia din Franţa şi Kosice din Slovacia vor beneficia de acelaşi statut în 2013. După Vilnius şi Linz din acest an, următoarele capitale culturale europene vor fi Essen din Germania, Pecs -Ungaria şi Istanbul, în 2010, fiind urmate de Turku din Finlanda şi Tallin -Estonia în 2011. În 2007, statutul de capitală culturală europeană a fost împărţit de Sibiu şi Luxemburg.

Astăzi este prima zi românească la Festivalul de la Cannes. În cadrul evenimentului de pe Croazetă va fi proiectat, în premieră, cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, "Polițist, adjectiv", o peliculă despre un tânăr om al legii din provincie, care își pierde încrederea chiar în legi. Filmul, care concurează la categoria Un Certain Regard, va fi proiectat în sala Debussy a Teatrului Grand Lumiere, de la această oră. Protagonistul filmului este Dragoș Bucur, care joacă alături de Vlad Ivanov și Cosmin Seleși. La Cannes participă, anul acesta, și pelicula românească "Amintiri din Epoca de Aur", un colaj de filme scurte regizate de Oana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu și Cristian Mungiu, care va avea premiera pe 19 mai.

Ziua Internaţională a Muzeelor va fi sărbătorită şi în România. Tema evenimentului din acest an poartă titlul "Muzeele şi turismul". Ziua Internaţională a Muzeelor se sărbătoreşte anual, pe 18 mai, începând din 1977. Consiliul Internaţional al Muzeelor a stabilit această zi pentru a sensibiliza publicul cu privire la rolul muzeelor în dezvoltarea societăţii. Manifestarea este din ce în ce mai amplă, în 2008 fiind organizată de peste 20.000 de instituții, din 90 de ţări. Tema din acest an "încurajează profesioniştii muzeelor să lucreze împreună, alături de turişti, de vizitatorii muzeelor, cu scopul de a provoca interacţiunea cu comunităţile locale, în măsură de a duce la descoperirea patrimoniului, atât în interiorul, cât şi în exteriorul incintelor muzeale". Şi în acest an, cu ocazia Zilei Internaţionale, muzeele vor organiza concursuri, ateliere, conferinţe şi spectacole, vor avea program de vizitare prelungit şi vor propune itinerarii de vizitare în interiorul lor şi în împrejurimi.

Spectacolul "Sinucigaşul", în regia lui Felix Alexa şi cu Dan Puric în rolul principal, va avea premiera oficială pe 24 mai, la Sala Amfiteatru a Teatrului Naţional Bucureşti. Înaintea premierei oficiale, spectacolul va avea reprezentaţii mâine, duminică şi pe 23 mai. "Sinucigaşul", de Nikolai Erdman, este "o comedie amară pe care au vrut s-o pună în scenă mari regizori, ca Meyerhold şi Stanislavski, dar pe care a interzis-o însuşi Stalin. Autorul, un scriitor de geniu, a fost deportat în Siberia şi condamnat să rămână un anonim. După moartea sa, această piesă i-a adus dramaturgului celebritatea internaţională. "Sinucigaşul" se joacă astăzi peste tot în lume, lansând o întrebare dramatică: "Viaţa are sens?".
În distribuţie, alături de Dan Puric, figurează Costel Constantin, Adela Mărculescu, Ileana Olteanu, Marius Bodochi, Marius Manole, Tania Popa, Silviu Biriş, Lamia Beligan, Rodica Ionescu, Florin Lăzărescu.

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Filmului European se va derula începând de astăzi și până duminică la Braşov. În această seară, la Centrul Cultural "Reduta", vor fi proiectate două filme, unul românesc, iar celălalt irlandez, la proiecţii fiind prezenţi regizorii şi producătorii. Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti şi se desfăşoară în premieră la Braşov. Lungmetrajul care va deschide evenimentul este produs în România, "Elevator", în regia lui George Dorobanţu, a cărui realizare a costat doar 200 de euro. Cel de-al doilea film care va rula astăzi, în prima zi a festivalului, va fi un documentar artistic produs în Irlanda, "Proiectul Mali", în regia lui Deabhla Glynn care este o poveste despre o călătorie prin ţinutul african, întreprinsă de doi artişti irlandezi, spre un festival de muzică în Mali.

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor organizează, duminică, Ziua porţilor deschise la sediul său - "Castelul Ţepeş" din Parcul Carol I din capitală. Evenimentul sărbătoreşte împlinirea a 86 de ani de la reînhumarea Eroului Necunoscut. Monumentul Ostaşului Necunoscut a devenit de-atunci locul de pelerinaj pentru cinstirea celor căzuţi în războaie. O fotoexpoziţie cu tematică specifică activităţii oficiului, o expoziţie de carte şi documente istorice rare despre cultul eroilor la români, parada uniformelor de epocă, o tombolă cu premii sunt doar câteva alte repere înscrise în programul zilei.

Celebrul tenor italian Andrea Bocelli va susţine, pe 25 mai, un concert la Coloseum, în Roma. Pentru acest eveniment vor fi vândute 380 de bilete. Spectatorii vor plăti fiecare suma de 1.000 de euro, totalul încasărilor fiind destinate localităţii L'Aquila, devastată de un puternic cutremur la începutul lunii trecute. Numărul persoanelor va fi limitat, deoarece autoritățile țin la protejarea Coloseumului. Tenorul nevăzător va înmâna după susţinerea concertului echivalentul sumei încasărilor ministrului italian al Culturii, Sandro Bondi. Banii vor fi folosiți pentru reconstruirea Conservatorului din L'Aquila, capitala regiunii Abruzzo.

Muzeul Naţional Cotroceni invită publicul, mâine, la cea de-a V-a ediţie a programului european 'Noaptea Muzeelor'. Manifestarea este inițiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Cu acest prilej, Muzeul Naţional Cotroceni va oferi publicului vizitator un program variat, din care nu vor lipsi vernisajele, workshop-uri, dar şi degustările unor 'meniuri regale', pe muzica lui Schubert, Beethoven, Ziehrer sau Iosif Ivanovici. 'Noaptea Muzeelor' la Muzeul Naţional Cotroceni va debuta de la ora 18.00, cu vernisarea expoziţiei 'Simfonia meniului', realizată în colaborare cu Muzeul Militar Naţional 'Regele Ferdinand I' şi Asociaţia 'Ospeţia din România'.

O parte a sălilor de lucru ale Administrației Prezidențiale, Muzeul Național Cotroceni precum și grădinile Palatului, vor fi deschise vizitatorilor duminică, de la ora 9 la ora 21. Evenimentul are loc cu ocazia “Zilei porților deschise”. Este al doilea an când președintele Traian Băsescu deschide porțile Palatului Cotroceni. Accesul în Complex se va face pe la poarta Leu din bulevardul Geniului, pe baza unui document de identitate.

Patriarhia va deschide un Muzeu al Creştinismului Românesc. Acesta va avea rolul de a evidenţia identitatea şi continuitatea poporului român, în context european şi universal. În acest sens, Biserica va continua demersurilor de preluare a Palatului Nifon Mitropolitul, pentru sediul viitorului Muzeu al Creştinismului Românesc 'Dionisie Exiguul'. În plus, ierarhii au decis ca Biserica Sfântul Dumitru - Poştă din Centrul istoric al Capitalei să devină paraclis studenţesc, alături de lăcaşurile parohiilor Sf. Nicolae Dintr-o Zi, din apropierea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, şi de Biserica Rusă, cu hramul Sfântul Nicolae, devenite neîncăpătoare.

Cunoscutul critic literar și scriitor Dan C. Mihăilescu va fi prezent, astăzi și mâine, în Capitală, la dubla lansare a celui mai recent volum al său - "Despre omul din scrisori". Împătimit cititor de corespondență, adept declarat al mărturiei directe, original, incisiv și atent la detaliu, Dan C. Mihăilescu s-a hotărât să afle, în acest volum, cum arată omul din scrisori, primul "studiu de caz" fiind cel pe Mihai Eminescu. Volumul cercetează, astfel, într-o serie de eseuri, corespondența dintre poet și Veronica Micle. Întâlnirile cu scriitorul și cea mai nouă carte a sa vor avea loc astăzi, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu, și mâine, de la ora 12.00, la standul editurii Humanitas de la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti". La evenimente vor lua parte criticii Christina Zarifopol-Illias și Lidia Bodea, iar lansările se vor încheia cu sesiuni de autografe.

Spectacolul cu piesa "Opera de trei parale", de Bertold Brecht, pus în scenă la Teatrul Nottara din Capitală, în regia Dianei Lupescu, va fi prezentat, în avanpremieră, astăzi și mâine, de la ora 19.00, la sala "Horia Lovinescu". Din distribuție fac parte, printre alții, Ion Grosu, George Alexandru, Alexandru Jitea, Daniela Minoiu, Andreea Măcelaru Șofron, Bogdan Vodă, Cerasela Iosifescu și Cristian Șofron. Decorul spectacolului este realizat de Helmuth Stürmer, costumele sunt create de Lia Manțoc, iar coregrafia îi aparține lui Florin Fieroiu. Muzica live, semnată de Kurt Weill, este interpretată de orchestra condusă de Lucian Vlădescu, avându-l drept consultant pe compozitorul Vasile Șirli. Premiera oficială a spectacolului va fi programată în deschiderea stagiunii 2009-2010.

Actorul Mircea Albulescu va primi, la cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, premiul de excelenţă. Distincția îi va fi decernată în cadrul galei de închidere a evenimentului, din 6 iunie. Maestru al scenei şi al filmului românesc, Mircea Albulescu face parte din promoţia 1956 a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti. În 1966, a apărut în filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, într-un rol care i-a pus în evidenţă personalitatea interpretativă complexă şi forţa dramatică - calităţi pe care le-a dezvoltat, ulterior, în pelicule precum "Canarul şi viscolul", "Mihai Viteazul" şi "Printre colinele verzi". Albulescu s-a impus mai ales prin portretul personajului Pavel Stoian din "Puterea şi adevărul" în regia lui Manole Marcus. La ediţia din acest an a TIFF, va avea loc o proiecţie de gală a filmului "La capătul liniei", realizat împreună cu regizorul Dinu Tănase, în 1982.

Muzeul Marinei Române din Constanța va fi deschis în cursul zilei de mâine, începând de la ora 09,00 până la ora 01,00. Toţi cei interesaţi pot vizita gratuit expoziţia permanentă a instituției şi expoziţia temporară din salonul expoziţional 'Comandor Dimitrie Ştiubei'. De asemenea, pot asista la manifestarea tematică Europa maritimă - desene pe asfalt, desfăşurată de copii şi cadre didactice de la Grădiniţa Tom Degeţel şi pot participa la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 70 de ani de când nava-şcoală Mircea a intrat în serviciul Forţelor Navale Române. În urmă cu 32 de ani, International Council of Museums stabilea data de 18 mai ca Ziua Internaţională a Muzeelor, iar în 2005, Europa adopta programul Noaptea muzeelor, desfăşurat pentru prima dată în Franţa, acum 10 ani.

O serie de patru documentare despre România, va fi difuzată de postul public de radio francez, săptămâna viitoare. Materialele au fost realizate de Alexandre Breton pentru France Culture, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris. Realizatorul s-a deplasat în România și a realizat zeci de interviuri pe care le-a sintetizat în patru emisiuni, de câte o oră, dedicate noului val al cinematografiei, raportului societății românești cu trecutul recent (raportul Tismăneanu, arhivele comunismului), comunității lipovene și problemelor de mediu din Delta Dunării, precum și relațiilor de muncă de la uzina Dacia. Cele patru documentare sunt programate consecutiv de France Culture în perioada 18 - 21 mai, de la ora 16.00.

Afişul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes este reprezentat de un instantaneu surprins în timpul retrospectivei secţiunii franceze incluse în ediţia din 2008 a programului Festivalului Filmului Francez de la Bucureşti. Fotografia îi prezintă pe cineastul spaniol Albert Serra, descoperit de Quinzaine des Réalisateurs în 2006, cu filmul "Honor de cavaleria", şi pe actriţa Lolita Chammah, fiica lui Isabelle Huppert şi interpretă în "Mes copains", de Louis Garrel, şi "Les Bureaux de Dieu", de Claire Simon. Cei doi sunt prezentaţi din profil, în faţa unei benzi de lumină. Cei doi invitaţi de la Bucureşti au fost, probabil, surprinşi în faţa uşii Sălii "Elvira Popescu" a Institutului Francez, în timpul unei proiecţii.

Scriitorii Mircea Cărtărescu şi Dumitru Ţepeneag participă la o caravană literară în Turcia. Aceasta se desfășoară până anul viitor în cadrul proiectului "EU Literature goes Turkey - Turkish Literature goes EU". Programul, finanţat de Uniunea Europeană şi condus de Institutul Goethe din Istanbul, include parteneri din şase ţări membre UE (Germania, Austria, Slovenia, România, Bulgaria, Ungaria), din Elveţia şi din Turcia. Prin acest proiect, prevăzut să se deruleze pe durata a 15 luni, începând din această lună, se urmăreşte facilitarea accesului la literatura contemporană europeană şi turcească, pentru un public foarte larg, care să cunoască astfel problemele sociale, culturale şi politice, specifice sau comune celor două spaţii. O caravană literară incluzând un autobuz-bibliotecă va pleca din Istanbul şi va călători de-a lungul Turciei cu opriri în alte 23 de oraşe.

Marius Mihalache, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mihai Mărgineanu şi invitaţii lor vor susţine un concert, mâine, la Amfiteatrul 'Mihai Eminescu', din Parcul Naţional al Capitalei. Spectacolul va cuprinde un periplu muzical de excepţie în care se vor regăsi piese clasice, lăutăreşti, rock, jazz, muzică veche şi balcanică. Biletele au fost puse în vânzare la preţul unic de 40 de lei şi se găsesc la casele de bilete de la Amfiteatrul 'Mihai Eminescu', Sala Palatului, Magazinul Muzica, Teatrul Naţional Bucureşti, reţeaua magazinelor Germanos şi on-line pe eventim.ro.

Reprezentanţii Complexului Naţional Muzeal Astra din Sibiu participă până duminică la o sesiune de comunicări ştiinţifice pe teme de etnografie. Evenimentul are loc la Ruse, în Bulgaria, unde va fi prezentat și un film realizat de Dumitru Budrala. La aceste lucrări participă tineri cercetători în domeniul etnografiei, iar Sibiul va fi reprezentat de doi muzeografi, care vor prezenta atât aspecte ale patrimoniului imaterial al muzeului, dar şi aspecte legate de patrimoniul tehnic. Evenimentul este parte a Târgului "Weekendul Turismului", în cadrul căruia s-a solicitat "prezentarea aportului muzeului sibian la Programul Capitalei Culturale Europene 2007".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!