DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

24 iunie 2009

Muzica şi dansul popular românesc vor anima Piaţa Păcii din Praga. Institutul Cultural Român organizează începând de astăzi până pe 26 iunie, târgul meşteşugăresc „Artă şi tradiţie – Trademark Romania”. Timp de trei zile, 15 meşteri artizani din Moldova, Transilvania şi Muntenia îşi vor demonstra măiestria în arta olăritului, a prelucrării artistice a lemnului şi cea de prelucrare şi ornamentare a pieilor animale, în încondeierea ouălor şi în pictura pe sticlă, în ţesătorie şi confecţionarea şi ornamentarea clopurilor şi a păpuşilor ţărăneşti. În fiecare zi de târg va avea loc şi un spectacol folcloric tradiţional, în interpretarea ansamblului „Oaşul” din Oaş-Negreşti. Totodată, în standurile meşterilor vor fi proiectate filme documentare despre tradiţia populară românească, precum şi filme de promovare cultural-turistică.

La Muzeul Ţăranului Român din capitală se sărbătoresc astăzi Sânzienele. Între orele 12 şi 20 poate fi vizitat un Târg de Sânziene la care vor participa peste 20 de meşteri cu obiecte din lemn şi ceramică; trăistuţe şi şervete; coşuleţe împletite manual; ţesături şi cusături; icoane pe sticlă şi pe lemn. Intrarea la târg este de 2 lei. De la ora 21, publicului îi este prezentat un spectacol de teatru în aer liber, în regia Anei Cucu. În distribuţie: Sorin Şaguna, Mădălina Ridea, Alexandru Sinca, Andreea Gheorghe şi Graţiela Bădescu . Întrarea la spectacol este liberă.

Teatrul de Vară din Herăstrău va gazdui pe 26 iunie evenimentul organizat de Future Shorts – Noaptea Lungă a Filmelor Scurte - un maraton de scurtmetraje. Personalităţi ale Noului Val din cinematografia românească vor prezenta publicului scurtmetrajele care le-au adus inspiraţie şi pe care nu le-au putut uita. Pe lângă filmele scurte recomandate de Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Cristi Puiu sau Radu Jude, publicul va mai putea vedea aproximativ 7 ore de filme. Premiere din colecţia Future Shorts, filme horror selectate anul acesta la festivalul TIFF, dar şi scurtmetraje premiate la Anim’est.

La Biblioteca Naţională a României a debutat „Estivalul de Chitară”. Timp de 2 luni, Rotonda Bibliotecii Naţionale din str. Ion Ghica 4 va găzdui o stagiune extraordinară de opt concerte de vară, în fiecare joi seară. „Estivalul de Chitară” este un proiect aflat la prima ediţie, organizat de Asociaţia Culturală Kitarodia în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Proiectul oferă publicului o alternativă pe perioada verii, când stagiunile curente ale sălilor de spectacol sunt închise.

Institutul Cultural Român din New York invită publicul în fiecare zi de miercuri, până pe 15 iulie, să descopere, în timp ce savurează un ceai, diversele titluri prezentate în cadrul expoziţiei Cărtureşti din Galeria Română. Toate acestea sunt acum disponibile spre cumpărare online şi în America pe site-ul http://usa.carturesti.ro. La „Reading the tea leaves” (titlu inspirat de renumitul traducător de poezie Adam Sorkin), autori români clasici şi contemporani sunt prezentaţi cu participarea unor oaspeţi surpriză, fie ei scriitori, traducători sau fani ai autorilor aleşi.

Filmul "Marea mahmureală/ Hangover" s-a situat pe primul loc în box office-ul românesc weekend-ul trecut, cu peste 8.000 de spectatori. Pe locul al doilea s-a situat filmul "Numere fatale/ Knowing". Un captivant action-thriller de proporţii globale, filmul "Numere fatale" aduce omenirea faţă în faţă cu cele mai terifiante previziuni despre viitorul planetei. Pe locul al treilea s-a clasat filmul de animaţie 3D "Deasupra tuturor/ Up", primul lungmetraj de animaţie care a deschis unul dintre cele mai mari festivaluri de film din lume, cel de la Cannes.

Pelerini din toată ţara au sosit de ieri la Suceava pentru a participa la hramul Mănăstirii "Sf. Ioan cel Nou de la Suceava". Racla cu moaştele Sf Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă, ieri din biserică şi aşezată în curtea mănăstirii, pe un postament împodobit cu flori de sânziene. După Sfânta Liturghie, racla cu Moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava va fi purtată pe umeri de preoţi şi călugări într-o procesiune ce se va desfăşura pe principalele străzi ale municipiului. De astăzi până duminică, se vor desfăşura şi "Zilele Sucevei".

Bacalaureatul continuă astăzi şi mîine cu proba orală la limba modernă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Candidaţii care nu au susţinut în prima zi proba orală la limba maternă vor fi examinaţi, mâine, la această probă. Pentru sesiunea iunie - iulie 2009 a acestui examen s-au înscris peste 220.000 de elevi în toată ţara, repartizaţi în 622 de centre de examen. Prima probă scrisă, la Limba şi literatura română, se va susţine pe 26 iunie, pe 29 iunie la Limba şi literatura maternă, 30 iunie - proba obligatorie a profilului, pe 1 iulie proba la alegere. Ultima probă scrisă a bacalaureatului pe anul 2009 va fi susţinută pe 2 iulie. Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor va avea loc pe 5 iulie.

Primele panglici colorate din 'Lanţul Culorilor' au fost legate ieri de cei patru stâlpi montaţi în parcul din Piaţa Unirii din Capitală. Trecătorii au fost invitaţi să aleagă panglica ce se potriveşte stilului lor de viaţă şi să o prindă de stâlpul corespunzător culorii alese. Culoarea roşie este pentru cei sedentari şi mâncăcioşi, culoarea galbenă pentru cei care încearcă să mănânce echilibrat şi să facă mişcare, culoarea verde pentru cei activi şi atenţi la alimentaţie şi culoarea neagră pentru cei indiferenţi şi nepăsători. Acţiunea 'Lanţul Culorilor' face parte din prima fază a Programului pentru un stil de viaţă sănătos şi îşi propune să ajute la conştientizarea stilului actual de viaţă al românilor. Acţiunea se va desfăşura timp de două săptămâni, până pe 5 iulie.

Muzica de operă contribuie la reglarea ritmului cardiac şi la scăderea tensiunii arteriale, putând să aibă efecte benefice în recuperarea pacienţilor care au suferit accidente cerebrale, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Circulation. Ariile de operă stimulatoare, precum "Nessun Dorma", din actul final al operei "Turandot", de Giacomo Puccini, care include multe pasaje în crescendo şi descrescendo, sunt folositoare în tratamentul de recuperare al pacienţilor care au suferit atacuri cerebrale. În prezent, muzica este deja folosită ca metodă terapeutică în multe spitale din Marea Britanie, fiind nu doar un tratament ieftin şi uşor de administrat, ci şi "un medicament" cu efecte fizice sensibile asupra organismului şi a psihicului uman. Astfel, s-a constatat că ariile cu un tempo rapid stimulează respiraţia, ritmul cardiac şi presiunea arterială, în timp ce ariile cu un tempo lent au efecte contrarii.

Peste 560 de olimpici vor fi admişi în 2009 în instituţiile de învăţământ superior fără concurs. Domeniile din care provin olimpicii sunt foarte diverse, cuprinzând aproape toată paleta de discipline din preuniveristar. Ministrul Educaţiei a postat pe site-ul instituţiei lista absolvenţilor de liceu, premiaţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale, care pot participa la admiterea fără examen în învăţământul superior. Această iniţiativă a Ministerului Educaţiei datează din 2002 şi simbolizează recunoaşterea perfomanţelor elevilor olimpici.

Copiii şi tinerii cu vârste între 7 şi 18 ani sunt aşteptaţi, în perioada 30 iunie-1 august, la Atelierele de creativitate ale Muzeului Ţăranului Român, care cuprind cursuri de fotografie, ceramică, lecţii de etnologie, poveşti, desenat, brodat, croit, ţesut la război, confecţionat păpuşi şi altele. Potrivit Muzeului Ţăranului Român din Capitală, atelierele reprezintă o alternativă atrăgătoare la orele petrecute în faţa computerului sau a televizorului. Preţul unui bilet la atelier este de 20 de lei. Înscrierile se fac telefonic sau direct la muzeu, în limita celor 12 locuri disponibile la fiecare dintre ateliere.

Filmele "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, care se va desfăşura în perioada 10 - 19 septembrie, potrivit indiewire.com. Filmul "Poliţist, adjectiv", care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes, va rula la Festivalul de la Toronto, în secţiunea Contemporary World Cinema, alături de alte opt pelicule premiate la festivaluri internaţionale, ce provin din ţări precum Vietnam, Islanda, Chile şi Kazahstan. De asemenea, lungmetrajul de debut al lui Radu Jude, "Cea mai fericită fată din lume", va fi proiectat în secţiunea Discovery, dedicată tinerilor regizori debutanţi. Până în prezent, pentru cea de-a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto au fost anunţate 26 de pelicule, dintre care majoritatea au fost prezentate în festivaluri prestigioase, precum cele de la Cannes şi Berlin.

Institutul Cultural Român organizează în perioada 2 iulie – 20 septembrie, la Galeria Naţională din Praga, expoziţia „Culorile Avangardei. Arta în România 1910 – 1950”. Prin cele 65 de lucrări incluse în expoziţie, pornind de la operele moderniste din jurul anului 1910 până la montajele pseudo-avangardiste, realist-socialiste ale anilor ‘50, „Culorile avangardei” aduce în faţa publicului ceh temele iconografice proeminente ale Avangardei artistice din România. Lucrările aparţin marilor pictori români care au marcat anii interbelici, şi nu numai, ai scenei artistice româneşti şi europene din patrimoniul naţional al României.

Un sondaj efectuat pe un eşantion de peste 500.000 de persoane, din 34 de ţări, aparţinând ambelor sexe, a relevat faptul că 70% dintre oameni practică inconştient discriminarea sexuală, asociindu-i într-o mai mare măsură pe bărbaţi cu activităţile ştiinţifice, comparativ cu femeile, potrivit France Press. Stereotipurile implicite - acele gânduri pe care oamenii nu doresc uneori să le exprime sau pe care nu le conştientizează - ar putea să le descurajeze pe elevele tinere care doresc să studieze ştiinţele exacte şi chiar să le afecteze performanţele, au declarat autorii acestui studiu, apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences. În plus, în ţările în care aceste stereotipuri sunt profund ancorate în mentalitatea populaţiei, băieţii obţin rezultate mai bune decât fetele la ştiinţele exacte, în ciclul primar.

Actori ai serialului de televiziune "Toate pânzele sus", printre care se numără Ion Besoiu şi Jean Constantin, se vor întâlni sâmbătă, în Portul Tomis, de unde va pleca o velieră pe itinerarul corabiei din film, pentru a sărbători 33 de ani de la lansarea peliculei, informează un comunicat. Ambarcaţiunea românească Phoenix va pleca într-o lungă călătorie pe itinerarul fictiv al corabiei Speranţa (pe traseul vechilor porturi Stambul, Pireu, Gibraltar, Port Said, Montevideo, Buenos Aires, Strâmtoarea Magellan, Punta Arenas) şi va ancora pe partea cealaltă a globului, în Ţara de Foc. Pe una din insulele celui mai sudic punct al Americii de Sud, echipajul velierului Phoenix (familia Marius şi Cătălina Albu) va arbora drapelul românesc şi va inaugura un mic monument ce evocă eroii poveştii.

Trupa americană 'The Ranchhands' va susţine un concert de muzică new country în seara zilei de duminică, 28 iunie, în Piaţa Tricolorului din oraşul Giurgiu, cu ocazia Zilei Dunării. 'The Ranchhands', originari din Nashville, Tennessee, combină muzica country cu tehnici moderne de producţie, din care rezultă stilul de muzică new country. Trupa a concertat în 16 ţări din Europa, unde şi-a câştigat un public numeros, iar în turneul european din 2008 au fost vândute toate albumele. În 2008, 'The Ranchhands' a devenit prima formaţie americană de muzică country care a concertat în Bosnia şi Albania.

Actorii Adam Sandler, Cher, Jon Favreau, Sylvester Stallone, Judd Apatow, Kevin James şi Rosario Dawson vor asigura vocile personajelor principale din comedia de animaţie "The Zookeeper", informează variety.com. Adam Sandler, coproducător al acestui proiect prin intermediul propriei companiei, va asigura vocea pentru o maimuţă din rasa capuchin, Cher va da voce unei girafe, Jon Favreau unui urs, Sylvester Stallone, unui leu, iar Judd Apatow, unui elefant. Filmul prezintă povestea unor animale dintr-o grădină zoologică care îl învaţă pe îngrijitorul de serviciu metodele lor de seducţie pentru a-l ajuta să o recucerească pe femeia visurilor sale. Filmările vor începe la sfârşitul acestei veri, iar lungmetrajul animat va fi lansat pe 8 octombrie 2010.

Recunoscut ca unul dintre mentorii muzicii flamenco şi fondator al primului curs universitar de chitară flamenco din lume, Paco Peña şi compania sa cântă pentru prima oară în România la Internaţional Romani Art Festival, ce se va desfăşura între 23 şi 26 iulie la Timişoara. Paco Pena reuşeşte cu fiecare spectacol să prezinte publicului din întreaga lume adevăratul spirit flamenco exploatat până la extremele sale teatrale. Întâlniri pentru prestaţiile lui solo au inclus clubul intim Ronnie Scott's Jazz Club şi Royal Albert Hall din Londra, Carnegie Hall din New York Concertgebouw din Amsterdam.

Creşterea nivelului de amoniac din atmosferă, fenomen ce afectează ecosistemele, provocat în principal de dezvoltarea agriculturii, a fost subestimată în emisfera nordică, potrivit unui articol publicat în revista Nature Geoscience, relatează France press. "În atmosferă, amoniacul (NH3) accelerează procesul de formare a particulelor, afectând astfel calitatea aerului", potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Bruxelles şi Universitatea Pierre şi Marie Curie din Paris. "Concentraţiile ridicate de amoniac afectează fauna, flora şi calitatea aerului pe plan local", se precizează într-un comunicat al Centre National de Recherche Scientifique (CNRS) din Paris. Interferometrul atmosferic de sondare în infraroşu al satelitului Metop, folosit pentru aceste măsurători, a permis alcătuirea primei hărţi globale a surselor de amoniac din emisfera nordică.

Primul maraton de scurtmetraje din România, desfăşurat sub titulatura "Noaptea lungă a filmelor scurte", care va avea loc mâine, şi-a schimbat locul de desfăşurare. Evenimentul nu va mai avea loc la Teatrul de Vară din Herăstrău, ci la Galeriile ArtExpo de la Teatrul Naţional Bucureşti. Condiţiile meteo preconizate pentru săptămâna în curs au obligat organizatorii la schimbarea locului evenimentului. Maratonul nu îşi modifică, însă, în niciun fel conţinutul sau invitaţii. Toată noaptea de vineri spre sâmbătă, în cele şase săli de la ArtExpo vor putea fi văzute peste nouă ore de filme, atât din colecţia Future Shorts, cât şi din colecţiile festivalurilor Anim'est şi TIFF.

Una din ultimele nave fluviale cu zbaturi din lume, nava 'Republica', aflată pe faleza oraşului Tulcea, ar putea deveni, în curând, mini-muzeu în aer liber. Construită în 1903 la Şantierul Naval Linz din Austria, şi preluată în cuantumul despăgubirilor de război de la Austro-Ungaria, nava 'Republica' a fost navă de comandament a Marinei Militare Române până în 2003. La bordul ei au urcat numeroase personalităţi, între care generalul von Mackensen, comandantul frontului austro-ungar în timpul Primului Război Mondial, amiralul Wulf, comandantul 'Donau Flotile' a Marinei Austro-Ungare, foştii lideri comunişti Hrusciov şi Gheorghiu Dej, amiralul sovietic Gorşkov, comandantul flotei sovietice.

Cesaria Evora, celebra cântăreaţă originară din Insulele Capului Verde, în vârstă de 67 de ani, revine pentru a patra oară în România, într-un concert care va avea loc pe 1 octombrie, de la ora 20, la Sala Palatului din Bucureşti. Supranumită "diva desculţă", Cesaria Evora este cea mai cunoscută cântăreaţă de "morna", un amestec de fado portughez şi blues. Vocea ei nostalgică poartă amprenta parfumului uluitor al Insulelor Capului Verde, multă vreme un pilon al comerţului cu sclavi şi al sărăciei: durere, pasiune, arşiţă, exotism. Biletele pentru concertul de pe 1 octombrie, de la Bucureşti, se pot cumpăra, începând de mâine.

Cântăreaţa americană Britney Spears, aflată în prezent într-un turneu de promovare a albumului "Circus", ar putea juca în filmul "The Yellow Star of Sophia and Eton", a cărui acţiune se petrece în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Site-ul publicaţiei The National Ledger scrie: "Dacă va accepta acest rol, Britney va juca rolul principal al Sophiei LaMont, care inventează o maşină a timpului şi călătoreşte înapoi în timp, până în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, urmând să cunoască un bărbat evreu, Eton, într-un lagăr de concentrare". Filmările vor începe în luna septembrie, după încheierea turneului nord-american al cântăreţei.

Dramaturgul Vaclav Havel, fost preşedinte al Cehoslovaciei şi al Republicii Cehe, se va lansa în cinematografie, la vârsta de 72 de ani. El va adapta pentru marele ecran cea mai recentă piesă de teatru a sa, intitulată "Odchazeni/ Plecarea", potrivit presei locale, citată de France press. Soţia dramaturgului, Dagmar Havlova, va juca de această dată unul dintre rolurile principale din film, potrivit aceleiaşi surse. În vârstă de 55 de ani, Dagmar Havlova şi-a abandonat cariera în teatru după căsătorie, în 1997, dorind să se dedice total rolului de primă doamnă a ţării. Filmul se află în etapa de pre-producţie, iar filmările vor începe în 2010.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!