DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.00 - 00.30
Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.12

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

12 iunie 2009

63 de balerini de la Teatrul Academic de Balet Clasic din Moscova si Moscow Classical Ballet, vor prezenta mâine la Sala Palatului din Bucureşti – “SPARTACUS” – un grandios spectacol de balet, cu 300 de costume, cu decoruri originale şi o montare, o scenografie şi o coregrafie de excepţie. “SPARTACUS” este un balet clasic în stil modern care redă stilul, starea de spirit, tragismul şi atmosfera plină de sentimentalism şi erotism din epoca marcată de căderea Romei. Spectacolul de Balet “SPARTACUS” face parte dintr-un turneu naţional care include pe lângă Bucureşti şi oraşele Braşov, Alexandria şi Iaşi.

Spectacolul 'Boala Familiei M', o producţie a Teatrului Naţional 'Mihai Eminescu' din Timişoara, în regia lui Radu Afrim, se află de ieri până pe 21 iunie, într-un turneu de 10 reprezentaţii, la Teatrul Odeon din Paris. În cadrul turneului, pe 15 iunie, va avea loc la Institutul Italian de Cultură din Paris şi o întâlnire între Radu Afrim şi autorul piesei montate de tânărul regizor român, Fausto Paravidino. La începutul lunii mai, Naţionalul timişorean şi regizorul Radu Afrim au primit Premiul Cultural Europa, acordat de KulturForum Europa.

Ioan Es. Pop este prezent în această perioadă, la Festivalul Internaţional „Valurile poeziei”, organizat de Forumul Austriac din Varşovia în Palatul Radziejowice din apropierea capitalei poloneze. La manifestările din cadrul festivalului, care includ şi o serie de lecturi publice, mai participă poeţi din Rusia, Belarus, Ucraina, Lituania, Estonia, Cehia, Croaţia, Polonia şi Austria. Unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi români contemporani, Ioan Es. Pop a fost tradus în Polonia în cele două numere dedicate anul trecut literaturii române de către revistele Lampa şi Literatura na świecie şi a făcut parte din campania „Românul s-a născut poet”, derulată de ICR-Varşovia în cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Varşovia, ediţia 2008.

Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală va organiza, în perioada 19-21 iunie, a treia ediţie a 'Serbărilor Bistriţei medievale'. Festivalul e menit să redescopere istoria medievală a oraşului, unul dintre cele şapte foste oraşe-cetate săseşti din Transilvania. Pe parcursul a trei zile de program, vor fi puse în valoare, prin spectacole, principalele monumente medievale ale oraşului, şi anume Turnul Dogarilor şi centrul istoric, cu pasajele şi clădirile sale. Între trupele şi formaţiile invitate la eveniment se numără Holloenek (Ungaria), Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup, Anonimii (Târgu-Mureş), formaţiile de muzică şi animaţie medievală Truverii (Bucureşti), Corvinia (Hunedoara), Aeternum (Sibiu), Ridendo şi NOSA (Bistriţa), dar şi 'menestrelii veacului XX', Călin Pop (Celelalte Cuvinte), Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici.

Designerul german Daniel Rodan a creat o colecţie de modă ce reproduce unele dintre picturile celebre de pe Zidul Berlinului, marcând astfel 20 de ani de la căderea Zidului, informează ediţia electronică a titlului Tribune du Geneve. Rochii scurte sau lungi, bluze largi şi bascheţi, tricouri în stil trashy, poşete şi plicuri, toate confecţionate din piele, sunt câteva dintre articolele prezentate în colecţia lansată de Daniel Rodan la Berlin. De asemenea, în colecţia lui Rodan se regăseşte o rochie imprimată cu imaginea lui Leonid Brejnev, fostul lider al URSS, pupându-l pe omologul său din fosta Republica Democrată Germană, Erich Honecker, dar şi un tricou cu imaginea unui trabant care trece prin Zidul Berlinului, replică a unei celebre picturi care orna o parte din Zid. Colecţia lui Rodan include, de asemenea, bijuterii şi accesorii. Colecţia va fi vândută după data de 9 noiembrie, când se împlinesc 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Profitul obţinut din vânzări va fi donat asociaţiilor de caritate.

Reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei şi cei ai uniunilor şi asociaţiilor din domeniul cinematografiei vor participa, astăzi, la o dezbatere privind modificarea regulamentului concursului de proiecte. Întâlnirea a fost programată după ce uniunile şi asociaţiile din domeniul cinematografiei au trimis, până pe 7 iunie, propuneri privind modificarea regulamentului de concurs. Directorul CNC, Eugen Şerbănescu, a declarat, luna trecută, că, în 2009, din cauza procesului de schimbare a regulamentului, este posibil să nu existe decât o singură sesiune de concurs, în loc de două ca de obicei. Dezbaterile pe marginea regulamentului au devenit foarte aprinse după ce regizorul Cristian Mungiu a atacat, printr-o scrisoare deschisă, procesul de desfăşurare a concursului de proiecte organizat de CNC.

Asociaţiile de editori cer Guvernului, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Emil Boc, să aloce culturii scrise un capitol de buget separat. Semnatarii denunţă "nepăsarea guvernanţilor faţă de cultura română vie", în primul rând prin bugetul alocat culturii, "unul incalificabil, de 0,19% din PIB" şi care ar urma să fie diminuat, spun editorii. Suma de care beneficiază cultura va "prejudicia irecuperabil" domeniul culturii scrise, precizează semnatarii apelului, adăugând că argumentul "nu există bani pentru cultură, e criză mondială" este "jenant". Ei cer alocarea unui buget de 2% din PIB pentru cultură, dar şi revederea Legii sponsorizării, care "la ora actuală e departe de a încuraja sprijinirea literaturii române vii" şi scutirea de impozite pentru drepturi de autor a membrilor Uniunilor de Creaţie, după modelul Irlandei.

Criticul Ilina Grigori va susţine conferinţa cu titlul "Când a fost secolul al XIX-lea? Eminescu şi modernitatea". Evenimentul va avea loc duminică la Teatrul Naţional Bucureşti. Conferinţa încearcă să afle răspunsul la întrebări precum "Ce însemna a fi modern în a doua jumătate a secolului al XIX-lea?" şi "Cum era concepută modernitatea la Iaşi? Dar la Viena sau Berlin?". Evenimentul încheie seria "Conferinţele TNB" din stagiunea aceasta. Ilina Gregori este absolventă a Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Limba şi Literatura Română. A fost prezentă între 1966-1969 în presa literară, mai ales în revista Luceafărul, cu numeroase cronici literare. Şi-a continuat studiile (filozofie, romanistică, literatură comparată) în Germania, unde s-a stabilit la începutul anului 1970.

Controversatul film "Antichristul", regizat de danezul Lars von Trier, va beneficia astăzi de prima și, posibil, ultima proiecție în București. Evenimentul va avea loc în această seară, de la ora 19.00, în incinta Muzeului Țăranului Român, la inițiativa organizatorilor Festivalului Internațional de Film Transilvania. Potrivit distribuitorilor din România, în cazul în care nu va exista o reacție pozitivă a publicului, atunci se va renunța la prezentarea lungmetrajului în cinematografele din țară. "Antichrist" a fost realizat cu un buget de 11 milioane de dolari și a participat la competiția oficială de la Cannes, unde actrița principală, Charlotte Gainsbourg a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină. Lungmetrajul a stârnit reacții negative din partea unor critici și a presei de specialitate, care au taxat filmul pentru scenele de sexualitate și violență extremă.

Cineastul italian Giuseppe Tornatore va deschide ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Veneţia. Evenimentul va debuta cu proiecţia filmului "Baaria", o dramă epică a cărei acţiune are loc în satul natal al regizorului din Silicia. Filmul lui Tornatore va fi inclus în competiţia oficială, fiind înscris în cursa pentru obţinerea mult râvnitului Leu de Aur. Lungmetrajul beneficiază de o distribuţie italiană de marcă, din care nu lipsesc nume sonore, precum celebra actriţă Monica Bellucci. Bugetul filmului este de 30 de milioane de dolari, făcând din "Baaria" cea mai scumpă producţie italiană din ultimii ani. Festivalul de Film de la Veneţia va avea loc în perioada 2-12 septembrie.

Concertul-atelier "Povestea soldatului" va avea loc mâine la Teatrul Odeon din capitală. Textul este tradus de Şerban Foarţă şi va fi povestit, în concert, de actriţa Dorina Lazăr. Ansamblul dirijat de Vlad Conta este format din Anda Petrovici (vioară), Emil Vişenescu (clarinet), Mihai Toth (trompetă), Florin Pane (trombon), Gabriel Sava (fagot), Silviu Prodan (contrabas) şi Alexandru Matei (percuţie). "Povestea soldatului", scrisă de autorul elveţian Charles Ferdinand Ramuz, pe muzica lui Igor Stravinski, are la bază un basm rusesc, o parabolă în care un soldat îşi vinde vioara diavolului în schimbul unei cărţi care prezice viitorul finanţelor lumii. Povestea este o transpunere a pactului cu diavolul în secolul XX, marcat de război. Concertul-atelier este o avanpremieră la un posibil proiect al stagiunii viitoare.

Patricia Kass va concerta duminică la Sala Palatului din Bucureşti. Evenimentul va avea loc în cadrul turneului de promovare a celui mai recent album al său, "Kabaret". Materialul discografic a fost lansat la sfârșitul anului trecut.Turneul include concerte în Belgia, Elveţia, Olanda, Luxemburg, Bulgaria, Polonia şi Ucraina. Artista franceză a mai concertat la Bucureşti, în 2004. Patricia Kass s-a născut pe 5 decembrie 1966, în oraşul Forbach, şi este una dintre cele mai de succes cântăreţe franceze din lume.

Scriitorul maghiar Péter Esterházy îşi lansează, astăzi, la Bucureşti, două volume. Este vorba despre "Privirea contesei Hahn-Hahn - coborând pe Dunăre" şi "Cartea lui Hrabal". La eveniment vor participa criticul Nicolae Manolescu şi directorul editurii Paralela 45, Călin Vlasie. Lansarea va avea loc la Librăria Cărtureşti de pe strada Arthur Verona. La manifestare vor participa şi traducătoarea Anamaria Pop şi criticul Ion Bogdan Lefter. În cartea sa, "Privirea contesei Hahn-Hahn - coborând pe Dunăre", Péter Esterházy povesteşte istoria unui călător profesionist angajat să facă o călătorie de descoperire de-a lungul Dunării şi să scrie un jurnal. Comunicând detaliile călătoriei în telegrame suprarealiste, călătorul ţese, de fapt, o pânză narativă halucinantă despre trecutul iluzoriu al unei lumi pe cale de dispariţie, sortită unui viitor precar. "Cartea lui Hrabal" spune povestea Annei, soţia unui scriitor care lucrează la un volum despre autorul ceh Bohumil Hrabal.

PreaFericitul Daniel va sfinţi două noi biserici ortodoxe în Austria şi se va întâlni cu membrii comunităţilor româneşti, în timpul unei vizite pe care o va face, în această ţară, începând de astăzi și până duminică. Patriarhul va sfinţi o nouă biserică românească din Salzburg, mâine, unde va oficia şi Sfânta Liturghie. Duminică, el va sfinţi o altă biserică ortodoxă română, la Viena. La evenimente vor participa reprezentanţi ai altor Biserici creştine, ai autorităţilor de stat şi locale austriece, ai Ambasadei României la Viena, preoţi şi membri ai comunităţilor ortodoxe româneşti din Austria şi din alte state europene.

După o carieră de aproape 40 de ani Kraftwerk va concerta, în premieră, în această seară, la Sala Palatului din capitală. Formația a pregătit pentru spectatori o experienţă multimedia inedită, amplificată de 50.000 de waţi. Cei de la Kraftwerk sunt consideraţi "părinţii muzicii electronice". Concertul va fi unul dintre puţinele spectacole de sală în care se vor folosi efecte quadrofonice, în acest scop urmând a fi instalate boxe şi subwoofere chiar şi în spatele spectatorilor. Pentru proiectarea imaginilor holografice, echipa Kraftwerk va aduce la Bucureşti şi ecranul de 64 de metri pătraţi cu care trupa şi-a obişnuit deja fanii. Formația se numără printre pionierii conceptului de "events architecture", fiind printre primii artişti care au studiat şi dezvoltat fiecare detaliu al unui show live - de la lumini şi sunete, la dinamism şi prezenţă scenică.

Institutul Francez din Bucureşti va oferi, săptămâna viitoare, publicului din Capitală, un spectacol de excepţie - 'Sombreros', semnat de Philippe Decoufle, unul dintre cei mai mari coregrafi contemporani, recunoscut în întreaga lume. Reprezentațiile vor avea loc între 18 și 20 iunie la Opera Naţională din Bucureşti. Instituţia continuă astfel demersul început în toamna trecută cu 'Albă ca Zăpada' de Angelin Preljocaj, 'Sombreros' fiind un spectacol coregrafic total, de o oră şi jumătate, care îmbină arta video, muzica, teatrul, cinematograful şi, desigur, dansul, într-un vârtej plastic fascinant. Muzica este semnată de Brian Eno şi Sebastien Libolt, iar textele de Claude Ponti.

Trupa germană, "In extremo", va concerta mâine la Sibiu. Evenimentul va avea loc în cadrul Festivalului Rockin’ Transilvania Open Air. Organizatorii manifestării vor pregăti împreună cu grupul german un spectacol excepţional de sunet, lumini şi multe efecte pirotehnice."In Extremo" a devenit celebră în întreaga lume odată cu lansarea hit-ului "Herr Mannelig", apărut pe coloana sonoră a unui joc de calculator şi este, în multe ţări din vestul Europei, una din cele mai la modă formaţii de rock/metal. Rockin' Transilvania Open Air se va desfăşura, la Sibiu, la sfârșitul acestei săptămâni, fiind un eveniment organizat de Asociaţia Rockin' Transilvania cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Municipiului Sibiu.

Lungmetrajul "Katalin Varga", în regia lui Peter Strickland, al cărui coproducător român este Libra Film, va fi prezentat în secţiunea "Horizons", în cadrul celei de-a 44-a ediţii a Festivalului de Film Karlovy Vary. Evenimentul va avea loc în perioada 3 - 11 iulie, în Cehia."Horizons" este o secţiune dedicată producţiilor recente din cinematografia mondială. Cu acţiunea plasată undeva în Transilvania, "Katalin Varga" spune povestea unei femei care a fost violată şi, după ani, merge împreună cu fiul său (născut în urma respectivului viol) să se răzbune. În film joacă doi actori ai Teatrului Maghiar de Stat din Cluj - Hilda Péter şi Tibor Pálffy. Filmul, cu o imagine remarcabilă, prezintă peisaje idilice ale Transilvaniei, pe fundalul cărora se desfăşoară o dramă ce capătă, pe alocuri, accente horror.

Vasile Ernu îşi va lansa cel mai nou proiect editorial, "Heil Stalin! sau ultimii eretici ai Imperiului", la Festivalul Internaţional de Literatură de la Moscova. Evenimentul se desfășoară până duminică și are peste 200 de scriitori invitaţi. Tema ediţiei de anul acesta este "The Future". Vasile Ernu, cunoscut cititorilor datorită volumului "Născut în URSS", participă la Festivalul de la Moscova în cadrul "EuroReadings", un program special, la care mai sunt invitaţi scriitori de marcă din Europa. "Heil Stalin! sau ultimii eretici ai Imperiului" spune cu ironie, cinism şi mult umor - povestea a doi eroi din două lumi diferite: un batrân terorist care a încercat să-l asasineze pe Stalin şi a devenit, apoi, disident ce a scandalizat mai multe regimuri politice, şi un tânăr scriitor specialist în tehnici de fraudare a băncilor. Varianta în limba română a volumului va apărea în decursul acestui an.

Arheologii care efectuează săpături în apropiere de Mexico City au descoperit un mormânt despre care cred că aparţine unui lider Aztec. Acest lucru ar putea însemna găsirea uneia dintre cele mai importante comori antice. Arheologii au descoperit deja mai multe obiecte din aur într-un sit arheologic detectat în urma unui cutremur şi unde au început să facă săpături. Astfel, 14 obiecte vor fi expuse în cadrul unei expoziţii dedicată lui Moctezuma al II-lea, ultimul mare lider aztec. Obiectele deja descoperite ar putea proveni dintr-un tezaur mai mare. Săpăturile efectuate de arheologi sunt în mijlocul fostei capitale aztece Tenochtitlanm, în apropierea Catedral Metropolitana de la Asunción de María, care a fost construită din pietrele fostului Tempo Mayor al lui Moctezuma, distrus de spanioli în 1521.

Cea de-a treia ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor reuneşte, în această noapte, în Bucureşti, 28 de galerii, ateliere, centre de artă contemporană şi spaţii alternative. Acestea vor fi deschise publicului larg, începând cu ora 19.00, până dimineaţa, la ora 4.00. Peste 80 de artişti expun sau performează în timpul acestui adevărat maraton de artă şi cultură contemporană, care va cuprinde reprezentări în formule consacrate, dar şi lucrări neconvenţionale. Expoziţii de desen sau pictură, instalaţii, artă video, expoziţii foto, lansarea unei arhive digitale, concerte, proiecţii de filme, performance-uri, jocuri în aer liber, precum şi alte animaţii culturale au fost puse la cale special pentru noaptea aceasta. Programul complet, precum şi o hartă a traseului cultural propus pot fi consultate online, pe noapteagaleriilor.ro.

Ordinul Arhitecţilor din România va lansa iniţiativa sărbătoririi "Anului Arhitect Ion Mincu în 2012" printr-o expoziţie-semnal. Manifestarea va fi inclusă în programul celei de-a patra ediţii a evenimentului de arhitectură şi artă Street Delivery, ce are loc începând de astăzi și până duminică la Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă în Casa Mincu, sediul Ordinului Arhitecţilor din România, între 12 iunie şi 15 iulie. Vernisajul expoziţiei, coordonate de arhitectul Nicolae Lascu, va avea loc în această seară, de la ora 18.00.

Celebrul grup finlandez de power metal Stratovarius va susţine un concert în cadrul festivalului "Rockin' Transilvania". Evenimentul se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni la Sibiu. Grupul va susţine un spectacol de excepţie în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului, duminică, acesta fiind singurul concert al trupei în România în acest an. Stratovarius a luat fiinţă în anul 1984, în Finlanda, sub numele Black Water. La început, grupul a trecut printr-o serie de schimbări de componenţă, stil şi nume. Membrii fondatori ai trupei au fost Tuomo Lassila, Staffan Strahlman şi John Vihervä.

Liceenii pot consulta oferta educaţională a zece universităţi din Bucureşti şi pot obţine informaţii despre programe work&travel, burse şi seminarii din străinătate la Târgul ExpoAkademika. Evenimentul este organizat până duminică, în foaierul Teatrului Naţional. În cadrul acestui târg, principalele universităţi din capitală vor prezenta peste 30.000 de oferte de studii, cele mai multe fiind oferite de Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnica, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir" şi Universitatea "Spiru Haret". Liceenii şi studenţii vor putea beneficia şi de ofertele de carduri pentru tineret şi de ofertele editurilor universitare.

Tabelul periodic al elementelor se va îmbogăţi în curând cu cel de-al 112-lea element chimic. "Tabelul lui Mendeleev" va fi completat cu un element din categoria celor "super-grele". La mai mult de un deceniu după ce experimentele de laborator au produs primul atom al acestui element, o echipă de oameni de ştiinţă germani a fost creditată cu descoperirea acestuia. Echipa de cercetători, coordonată de Sigurd Hofmann de la Centre for Heavy Ion Research, trebuie să aleagă un nume pentru noul element chimic, înainte ca acesta să poată fi introdus în tabelul lui Mendeleev.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!