DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

8 iulie 2009

Fundaţia care va coordona proiectul de realizare a Panteonului României va fi inaugurată astăzi, la Academia Română din Bucureşti, potrivit unui comunicat din partea instituţiei. Fundaţia se va ocupa de colectarea donaţiilor pentru construcţia Panteonului, dar şi de managementul proiectului, ce implică realizarea caietului de sarcini şi organizarea concursului pentru selectarea unui constructor. Finanţarea proiectului se va face din fonduri private, fără să fie implicat bugetul de stat, după cum au anunţat, încă de anul trecut, iniţiatorii lui. Potrivit estimărilor făcute la sfârşitul anului trecut de Academie, Panteonul României va costa aproximativ 50 de milioane de euro.

A 38-a ediţie a Festivalului internaţional de muzică 'Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ' are loc începând de astăzi până pe 12 iulie. Dacă, anul trecut, festivalul a fost dublat de prima ediţie a Concursului Internaţional de Vioară 'Ion Voicu', organizat în prezent la Iaşi, anul acesta, 'Vacanţele Muzicale' au iniţiat un alt concurs de canto. Cei mai buni dintre concurenţi vor fi răsplătiţi cu trei premii, precum şi un premiu special oferit de Filarmonica de Stat din Sibiu, care constă într-un concert la Festivalul Artei Lirice, desfăşurat între 27 septembrie - 8 octombrie.

Aradul este reprezentat la Festivalul de la Avignon, Franţa, care se desfăşoară de astăzi până pe 31 iulie, de două spectacole, prezentate de Casa de Cultură a Municipiului - 'Da Liuba' şi 'Medeea Material'. Potrivit directorului Casei de Cultură din Arad, Ovidiu Balint, spectacolul 'Da Liuba', susţinut de Lavinia Răducanu şi taraful Rromak, are la bază teme gitane ruseşti, devenite celebre odată cu legendara peliculă 'Şatra'. Spectacolul 'Medeea Material', ale cărui costume au fost realizate de creatoarea de modă Doina Levintza, este pus în scenă de Dragoş Galgoţiu, după piesa cu acelaşi titlu a lui Heiner Muller. La ediţia din 2007 a Festivalului de Teatru de la Avignon, spectacolul 'Hymnus' de Gyorgy Schwaida, în regia lui Radu Dinulescu, producţie a Casei de Cultură a municipiului Arad, a fost distins cu premiul 'Coup de coeur de la presse'.

Simpozionul "Scriitori români la Istanbul", ce include prezentări ale unor personalităţi din literatura română, precum Mihai Eminescu, Dimitrie Cantemir şi Ion Ghica, va avea loc astăzi, la Institutul Cultural Român din oraşul turcesc. Simpozionul, ce se va desfăşura între orele 18 - 20, la sediul ICR "Dimitrie Cantemir" din Istanbul, va include prezentarea lui Dimitrie Cantemir, Ion Ghica, Mihai Eminescu, Panait Istrati, cel mai tradus scriitor român în Turcia. Cu prilejul simpozionului, va fi lansat şi CD-ul cu muzică de Cantemir şi va fi lansat volumul "Noi documente turceşti privind relaţiile dintre Ţările Române şi Înalta Poartă" (1526-1602), de Mihai Maxim, din cadrul proiectului "Românii în arhivele turceşti".

Filmul "Curtezana", cu Michelle Pfeiffer în rolul unei curtezane ce iniţiază un tânăr parizian în arta amorului, va avea premiera în cinematografele din România pe 17 iulie. Michelle Pfeiffer revine aşadar pe marile ecrane cu un rol complet diferit de cele care au consacrat-o în peisajul hollywoodian.
Un film provocator, "Curtezana" dezvăluie Parisul anilor '20. Michelle Pfeiffer şi-a început cariera cu mici roluri în filme de televiziune, în anii '70, şi a devenit cunoscută pe marile ecrane în filmul "Scarface" (1983), în care a jucat alături de Al Pacino. Actriţa a fost nominalizată de trei ori la premiile Oscar, pentru rolurile din "Fabuloşii Baker-Boys", "Legături periculoase" şi "Câmpul dragostei".

58 de concurenţi din şapte ţări s-au înscris la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului-concurs de interpretare pianistică şi compoziţie "Carl Filtsch". Evenimentul va avea loc începând de mâine și până pe 15 iulie, fiind organizat de Filarmonica de Stat Sibiu. Potrivit organizatorilor, în cele şase zile, în afara probelor de concurs manifestarea include şi cinci evenimente muzicale de excepţie la care protagonişti vor fi Valentin Gheorghiu, Roxana Gheorghiu, Horia Andreescu, Daniela Andonova, Duo Capriccioso şi Charles de Bourcy. Cel mai important moment al festivalului îl va constitui concertul de vineri, care va fi condus de maestrul Horia Andreescu şi care îl va avea ca solist pe celebrul pianist britanic Peter Donohoe.

Scriitorul şi fostul deţinut politic Dan Lucinescu lansează astăzi, la Uniunea Scriitorilor din România, cea de-a treia ediţie a cărţii 'Ştefan cel Mare şi Sfânt'.
Potrivit autorului, volumul 'nu se adresează specialiştilor, ci publicului larg, căruia îi face cunoscut, într-o manieră inedită, viaţa şi domnia unui mare român'. La lansare va participa și reputatul istoric prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu. Născut la 21 mai 1927 în Botoşani, Dumitru Dan Lucinescu a fost arestat la 24 aprilie 1948 şi condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru activitate anticomunistă, fiind încarcerat la Târgu Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla, Văcăreşti şi Aiud. A fost coleg de celulă cu părintele Iustin Pârvu, trecând, de asemenea, prin 'reeducarea' de la Piteşti, în cadrul căreia a fost torturat timp de aproape şase luni.

După şase luni în care a fost închis pentru lucrări de reamenajare şi de restaurare a operelor de artă, Muzeul Theodor Pallady din Capitală se redeschide mâine. Cunoscută şi sub numele de Casa Melik, clădirea în care funcţionează muzeul este una dintre cele mai vechi şi frumoase din Bucureşti. Datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, aceasta este reprezentativă pentru arhitectura civilă tradiţională românească, prin elemente precum cerdacul de la etaj, închis cu geamuri, scara interioară din lemn şi acoperişul cu streaşină lată. Casa, transformată în muzeu în 1971, adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răut, în care se evidenţiază câteva remarcabile pânze semnate de Theodor Pallady, precum şi un fond important de peste 800 de desene şi gravuri ale marelui pictor român, reprezentative pentru perioada lui pariziană. Acestea sunt expuse periodic, în serii tematice. Astfel, cu prilejul redeschiderii muzeului, se inaugurează şi expoziţia temporară "Volum şi perspectivă în creaţia grafică a lui Theodor Pallady".

Stagiunea estivală a Teatrului Naţional de Operetă 'Ion Dacian' din Capitală se va deschide la sfârșitul acestei săptămâni. Astfel vineri, de la ora 20,00, va avea loc un concert în aer liber susţinut la Muzeul Cotroceni. În programul recitalului, susţinut de Orchestra Teatrului Naţional 'Ion Dacian', se vor regăsi arii şi duete celebre precum Aria Lidiei din opereta 'Prinţesa circului' de Emmerich Kalman, Aria lui Marco Polo din opereta 'Secretul lui Marco Polo' de Francis Lopez, Cupletul lui Boni din opereta 'Silvia' de Emmerich Kalman, Duet Klarchen - Sigismund din opereta 'La Calul bălan' de Ralph Benatzky sau Duet Riquette - Beri din opereta 'Victoria şi-al ei husar' de Paul Abraham.

Sopranele Angela Gheorghiu şi Nelly Miricioiu vor cânta, pentru prima oară în cariera lor, în aceeaşi producţie, la Covent Garden, Opera Regală din Londra.
Cele două celebre soliste o înlocuiesc pe americanca Deborah Voigt în rolul titular din 'Tosca' de Giacomo Puccini. Angela Gheorghiu va cânta pe datele de 9, 14 şi 16 iulie, în timp ce Miricioiu va prelua rolul pe 11 şi 18 iulie. Actuala producţie a spectacolului 'Tosca' a debutat în 2006 cu Angela Gheorghiu în rolul principal, montarea înlocuind o altă celebră punere în scenă, regizată de Franco Zeffirelli, realizată în 1964, pentru Maria Callas, şi interpretată pentru ultima oară pe scena de la Covent Garden de Nelly Miricioiu în 2004.

Muzeul de Artă din Cernăuţi va găzdui, astăzi, vernisajul expoziţiei de pictură română şi ucraineană şi lansarea catalogului taberei de creaţie de la Suceviţa.
Evenimentul face parte din proiectul transfrontalier ''Arta un limbaj comun între două culturi'', finanţat de Uniunea Europeană, prin programul PHARE. Expoziţia ce va fi vernisată la Cernăuţi cuprinde 90 de lucrări realizate de artişti plastici români şi ucraineni, participanţi la tabăra de creaţie desfăşurată în perioada 22 aprilie - 6 mai 2009, la Suceviţa. Cu această ocazie va fi lansat la Cernăuţi catalogul taberei de creaţie, lucrare de artă în care se regăsesc toate lucrările prezente în această expoziţie.

Cântăreţul jamaican premiat cu Grammy, Shaggy, revine în România. El va concerta vineri într-un club din Capitală. Shaggy a mai fost în România în luna august a anului trecut, când a cântat pe o plajă din Mamaia. Show-ul de la Bucureşti va avea loc în Turabo Society Club, iar preţul unui bilet este de 50 de lei. Shaggy a fost de la bun început un ambasador internaţional pentru mişcarea reggae, fiind singurul artist jamaican în viaţă care a primit Discul de Diamant. S-a lansat pe piaţa muzicală la începutul anilor '90, cu un remix al piesei ska "Oh Carolina" - primul său material reggae dancehall underground dând peste cap topurile vremii.

Cinemateca Astra Film 2009 va avea o ediţie tematică dedicată artei culinare. Manifestarea va începe astăzi cu trei proiecţii. Din programul "Iubirea trece prin stomac" care va debuta astăzi, fac parte scurt-metrajele "Food for Love - Recipe for Reconsiliation/ Reţeta împăcării" de Heddy Honigmann, "Drink to Forget/ Bea ca să uiţi" de Michele Calabresi, şi "My lovely cook, My treasure, The cooking is the worth’s Treasure/Gospodina când e bună, rostul casei merge strună" de Zarkovic Dzazen. Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei, Consiliului Judeţean şi a Casei de Cultură Sibiu, având ca partener Muzeul Ţăranului Român.

Romanul 'Război şi pace' a fost desemnat 'cea mai bună carte a tuturor timpurilor şi popoarelor'. Aprecierea aparține săptămânalului american Newsweek, care îl plasează pe primul loc în topul celor 100 de opere literare ale lumii. Pe primele zece poziții ale clasamentului mai figurează '1984' de George Orwell, 'Ulise' de James Joyce, 'Lolita' de Vladimir Nabokov, 'Zgomotul şi furia' de William Faulkner, 'Omul invizibil' de Ralph Ellison, 'Spre far' de Virginia Woolf, 'Eliada şi Odiseea' de Homer, 'Mândrie şi prejudecată' de Jane Austen şi 'Divina comedie' a lui Dante Alighieri. La elaborarea topului au fost luaţi în calcul o serie de factori precum modul în care respectivele cărţi au influenţat mersul istoriei, contribuţia la cultura mondială, importanţa pe care cartea o are în timpurile actuale, popularitatea de care se bucură în rândul cititorilor.

Charles Aznavour nu se retrage de pe scena muzicală. Cântăreţul francez a dezminţit oficial informaţiile potrivit cărora el ar fi urmat să îşi anunţe retragerea din activitatea muzicală pe 21 iulie, într-un interviu acordat Agenției France Press. O publicaţie tunisiană afirmase, la sfârșitul săptămânii trecute, că Charles Aznavour urmează să îşi anunţe retragerea de pe scena muzicală în timpul Festivalului internaţional de muzică Cartagina, pretinzând că a intrat în posesia acestei informaţii în timpul unui interviu acordat în exclusivitate de cântăreţul francez. Celebrul artist va lansa un album de jazz, intitulat "Charles Aznavour and The Clayton Hamilton Jazz Orchestra", pe 30 noiembrie.

Clujenii vor putea audia vineri, 24 iulie, la Biserica Reformată, oratoriul 'Creaţiunea' de Joseph Haydn. Evenimentul este organizat de Fundaţia Jubilate şi Asociaţia Crescendo, la finalul unui curs de măiestrie pentru cor şi orchestră, în cadrul căruia aproximativ 100 de muzicieni români şi din străinătate vor pregăti piesa compozitorului vienez. Concertul va fi susţinut de corul şi orchestra proiectului Oratorium, sub bagheta dirijorului american Delta David Gier. Printre artiştii care fac parte din distribuţia acestui mare concert se numără Ellen Rose, prim-violistă la Dallas Symphony, maestrul de cor Kenneth Tucker, tenorul Ruben Mureşan şi renumita soprană Georgeta Stoleriu.

Operele lui Constantin Brâncuși din municipiul Târgu Jiu vor fi supravegheate 24 de ore din 24 de către polițiștii comunitari. Potrivit directorului executiv al Poliției Comunitare Târgu Jiu, Ion Tudor, agenții vor avea în vedere Parcul Central, unde se află Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului, și Parcul Coloanei, acolo unde se află renumita lucrare de artă Coloana fără Sfârșit.
Decizia vine după ce, nu de puține ori, tineri teribiliști au încercat sa vandalizeze operele lui Brâncuși, în special Masa Tăcerii. În plus, Ion Tudor spune că se are în vedere introducerea unor camere de supraveghere a operelor.

Ioan Gyuri Pascu va cânta în deschiderea concertului pe care cântăreaţa Suzanne Vega îl va susţine, pe 16 iulie, la Sala Palatului din Bucureşti. Artistul a debutat în anul 1982, iar din 1987 şi până în 2007 a făcut parte din grupul Divertis. Ioan Gyuri Pascu a lansat 11 albume, iar cel mai recent material discografic al său, intitulat "La jumătatea vieţii", a apărut în 2007. Suzanne Vega va cânta în România într-o formulă de trio, alături de Gerry Leonard, la chitară electrică şi acustică, şi de Mike Visceglia, la chitară bas. Fiind recunoscută drept una dintre cele mai importante compozitoare din generaţia sa, Suzanne Vega se numără printre protagoniştii revitalizării muzicii folk la începutul anilor '80, când, acompaniată doar de chitara proprie, a cântat ceea ce a fost etichetat drept folk contemporan sau neo-folk.

Lungmetrajele "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. Evenimentul se va desfăşura în această toamnă, în perioada 10 - 19 septembrie. "Poliţist, adjectiv", care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes, va rula la Festivalul de la Toronto, în secţiunea Contemporary World Cinema, alături de alte opt pelicule premiate la festivaluri internaţionale, ce provin din ţări precum Vietnam, Islanda, Chile şi Kazahstan. De asemenea, lungmetrajul de debut al lui Radu Jude, "Cea mai fericită fată din lume", va fi proiectat în secţiunea Discovery, dedicată tinerilor regizori debutanţi.

Trupa britanică Take That ar putea lansa un nou material discografic. Potrivit unei surse apropiate formației, noul album ar putea fi lansat în 2011. În plus, grupul ar putea pleca din nou într-un turneu mondial de promovare. Take That a fost trupa de băieţi cu cel mai mare succes în anii '90. Formaţia a avut opt single-uri care au ajuns pe prima poziţie a topurilor din Marea Britanie şi a vândut peste 25 de milioane de albume în lumea întreagă. Trupa s-a destrămat după ce Robbie Williams a ales cariera solo. Take That a avut o revenire spectaculoasă pe scena muzicală în 2006, odată cu lansarea piesei "Patience", care a ajuns pe prima poziţie a clasamentelor muzicale din Marea Britanie. Albumul "The Circus" a fost vândut în peste 500.000 de copii în primele două săptămâni de la lansare, iar biletele pentru concertele din turneul de promovare s-au epuizat de fiecare dată în doar câteva minute.

Aproape 60 de elevi, provenind din zece state, participă, începând de astăzi la Târgu Mureş, la Olimpiada de Informatică a ţărilor din Europa Centrală.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, concursul se va desfăşura sub egida Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, până pe 14 iulie. Activitatea are ca obiectiv general verificarea cunoştinţelor elevilor care fac parte din loturile naţionale de informatică ale României, Croaţiei, Cehiei, Germaniei, Poloniei, Slovaciei, Ungariei, precum şi ale elevilor invitaţi din Republica Moldova, S.U.A. şi Elveţia. Deschiderea festivă a olimpiadei va avea loc, mâine, la Palatul Culturii din municipiu.

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor din Ţările Vecine României şi din Balcani, „Garofiţa Pietrei Craiului”, va debuta astăzi la Brașov. Evenimentul, care va avea loc până duminică, este organizat de Centrul Cultural „Reduta” în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Festivalul are ca scop valorificarea patrimoniului cultural, a tradiţiei şi expresiei orale a popoarelor vecine României şi din Balcani, precum şi integrarea culturii tradiţionale româneşti în spaţiul european. Pentru ediţia din 2009, organizatorii şi-au propus să aducă la Braşov ansambluri şi din Slovenia, Cipru şi Croaţia, care nu au participat la ediţiile anterioare.

Scurtmetrajele "Megatron", de Marian Crişan, şi "Renovare", de Paul Negoescu, vor fi proiectate în competiţia internaţională a festivalului Curtas Vila do Conde, în Portugalia. Evenimentul, ajuns la cea de-a 17-a ediție, se desfășoară până duminică. În plus, în cadrul festivalului, va fi prezentată și o selecție de 80 de minute de scurtmetraje româneşti recente, realizată de asociaţia Este'N'Est.
La eveniment vor fi prezenți Paul Negoescu şi Raluca Păduraru, reprezentanta casei de producţie Mandragora, care a realizat filmul "Megatron". Selecţia realizată de Este'N'Est cuprinde pelicule care au început să facă turul festivalurilor internaţionale şi care au primit deja votul de încredere al juriului câtorva evenimente de gen autohtone - Next, Timishort, Premiile Gopo. Acestea sunt: "Nunta lui Oli", în regia lui Tudor Jurgiu, "Tarantyno" de Mircea Nestor, "11 PM" semnat de Alexandru Sava, "O ţigară aprinsă" de Andrei Staruială, "Palmele" în regia lui George Chiper, şi "Numele meu este?" de Dorin Moldoveanu.

Sandra, cântăreața celebră pentru hiturile ei disco lansate în anii '80, va concerta în această toamnă la București. Evenimentul va avea loc pe 6 noiembrie la Sala Palatului. Sandra Ann Lauer s-a născut în Germania, pe 18 mai 1962. Prima sa melodie care a cunoscut succesul a fost "Maria Magdalena", în anul 1985. De asemenea, ea a făcut parte din proiectul Enigma al fostului său soţ, Michael Creţu. Concertul de la Bucureşti face parte dintr-un turneu prin care ea îşi promovează cel mai recent album, "Back to Life", lansat în luna martie a acestui an.

Twitter a fost introdus ca termen în Collins English Dictionary. Un adevărat fenomen online, serviciul este utilizat de numeroase celebrităţi, între care şi preşedintele Statelor Unite Barack Obama. Twitter, care are 1,8 milioane de utilizatori, a fost inclus în Collins English Dictionary, atât ca substantiv - "un site unde utilizatorii pot publica mesaje scurte despre activităţile lor curente" -, cât şi ca verb - "a scrie mesaje scurte pe site-ul Twitter". Serviciul de microblogging va apărea ca termen în Collins English Dictionary în ediţia prin care se sărbătoreşte 30 de ani de la apariţia dicţionarului şi care va fi lansată în următoarea parte a anului.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!