DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
06.55 - 07.00
Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

29 iulie 2009

Actriţa Anamaria Marinca şi regizorul Marian Crişan vor face parte din juriile competiţiilor de lungmetraj, respectiv scurtmetraj, ale Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo. Evenimentul va avea loc luna viitoare, între 12 şi 20 august. Totodată, regizorul Corneliu Porumboiu a fost desemnat preşedinte al unui juriu special al secţiunii Scurtmetraj, ce va acorda un premiu special, care implică o nominalizare la premiile Academiei Europene de Film. Alături de Porumboiu, din acest juriu vor mai face parte Dylan Leiner, vicepreşedinte Sony Pictures Classics, şi Eva Vezer, director al Hungarian Film Union. Actriţa Anamaria Marinca, cunoscută în special pentru rolul Otiliei din "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, distins cu Palme d'Or în 2007, va face parte din juriul secţiunii Lungmetraj, alături de regizorul maghiar Benedek Fliegauf, directorul departamentului Film al Festivalului de la Cannes, Wieland Speck, director al programului Panorama al Festivalului de la Berlin, şi actriţa Mirjana Karanovic din Serbia (preşedintele juriului).

Poetul francez Paul Valéry va fi omagiat, luna viitoare, în localitatea Ipoteşti - Botoşani, locul de naştere a celui mai mare poet român, Mihai Eminescu.
Evenimentul face parte dintr-un proiect cultural comun româno-francez implementat de Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii 'Mihai Eminescu', din judeţul Botoşani, şi Asociaţia 'Dacia - Méditerranée' din oraşul francez Sete, unde s-a născut poetul Paul Valéry. Proiectul, intitulat 'Invitaţie la voiaj', urmează a fi implementat în perioada 7-9 august.

Sandra, cântăreața celebră pentru hiturile ei disco lansate în anii '80, va concerta în această toamnă la București. Evenimentul va avea loc pe 6 noiembrie la Sala Palatului. Sandra Ann Lauer s-a născut în Germania, pe 18 mai 1962. Prima sa melodie care a cunoscut succesul a fost "Maria Magdalena", în anul 1985. De asemenea, ea a făcut parte din proiectul Enigma al fostului său soţ, Michael Creţu. Concertul de la Bucureşti face parte dintr-un turneu prin care artista îşi promovează cel mai recent album, "Back to Life", lansat în luna martie a acestui an.

Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie vor participa la Festivalul Internaţional de Poezie de pe insula Gotland din Suedia. Evenimentul se va desfășura luna viitoare între 27 şi 30 august. Seria de toamnă a Salonului de poezie de la ICR Stockholm se deschide pe 24 august, cu o seară la care vor participa poeţii Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie, traducătoarea Inger Johansson, precum şi editorul şi traducătorul Jonas Ellerström, în calitate de moderator. Festivalul, aflat la cea de-a 16-a ediţie, este organizat de Centrul Baltic pentru Scriitori şi Traducători de la Visby.

Teatrele de pe Broadway îşi doresc să depăşească un miliard de dolari din încasări în 2010. Și asta în pofida recesiunii mondiale. Acest prag este destul de greu de cuantificat şi aproape imposibil de atins, ţinând cont de poziţia pe care o au teatrele de pe Broadway, a căror ofertă este considerată drept una dintre cele mai costisitoare propuneri de divertisment cultural. În plus, o serie de spectacole pentru stagiunea de vară, în care aproape că nu există actori noi, nu pare să ajute la atingerea acestui obiectiv ambiţios. Cu toate acestea, stagiunea 2008-2009 a stabilit un record de 943 de milioane de dolari obţinuţi din încasări, iar experţii încep să se întrebe dacă acest record poate fi vreodată atins sau chiar doborât. Şansele de a repeta premierele spectaculoase din primăvara 2008, care au beneficiat de cronici extrem de favorabile, sunt destul de mici, cred experții.

Un simpozion privind necesitatea punerii în circuitul turistic şi cultural a obiectivelor istorice valoroase, realizate în perioada romană şi între secolele XIV-XVII în actuala Serbie de nord-est a avut loc, ieri, în localitatea Uzdin din Serbia. Manifestarea, organizată de Societatea cultural-artistică Tibiscus din localitate, la care au participat oameni de cultură din România şi Voivodina, a scos în evidenţă o serie de cetăţi şi biserici ctitorite de domnitori români, unele dintre ele în ruină, a declarat pentru AGERPRES, preşedintele societăţii Tibiscus, Vasile Barbu. Potrivit acestuia, dacă nu se vor lua măsuri, identitatea românilor din Serbia de nord-est riscă să se piardă definitiv în această zonă unde, de circa 200 de ani se confruntă cu un proces de asimilare agresiv.

Ministerul Afacerilor Externe organizează, până pe 31 iulie, la Suceava, un stagiu de perfecţionare pentru profesorii de limba şi literatura română din Ucraina. La susţinerea prelegerilor despre cultura română sunt invitaţi să participe profesori şi conferenţiari din cadrul Universităţii 'Ştefan cel Mare' din Suceava. Proiectul va facilita un schimb de experienţă şi o pregătire de specialitate a profesorilor de limba şi literatura română din statele din vecinătate. Programul cuprinde, pe lângă prelegeri şi mese rotunde, excursii la obiectivele culturale din judeţul Suceava.

Galele Studenţeşti continuă, conform tradiţiei, şi în 2009 şi vor fi organizate, cel mai probabil, în luna octombrie, arată un comunicat transmis de Ministerul Tineretului şi Sportului. Potrivit sursei citate, evenimentele se vor organiza simultan în toate centrele universitare, în care funcţionează Case de Cultură ale Studenţilorşi vor fi extrem de diversificate.

Un număr de 30 de elevi din judeţul Covasna vor participa la o tabără de arheologie experimentală în judeţul Harghita. Tabăra va avea loc la Păuleni Ciuc-Ciomortan unde, în urma săpăturilor arheologice, au fost descoperite vestigii importante ale civilizaţiei eneolitice, reprezentantivă fiind cultura Cucuteni-Ariuşd-Tripolie, ale cărei urme s-au descoperit şi în judeţele Covasna. Tabăra de arheologie are ca scop însuşirea de către elevi a cunoştinţelor privind epoca pietrei/cuprului, a tehnicilor de modelare, decorare, pictare şi ardere a lutului, precum şi de confecţionare a uneltelor din piatră şi silex.

Ziua Imnului Naţional al României va fi sărbătorită, astăzi, în Piaţa Tricolorului din centru Capitalei, anunţă Ministerul Administraţiei şi Internelor, care a organizat cu acest prilej un ceremonial religios. Programul evenimentului mai cuprinde şi un spectacol susţinut de muzicile reunite din Garnizoana Bucureşti, Ansamblul Artistic "Doina" al Armatei, Ansamblul artistic "Ciocârlia" al Ministerului de Interne şi corul militar. Publicul va putea asculta melodii consacrate şi un colaj de marşuri militare. Au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai unor instituţii civile şi militare, ataşaţi militari străini acreditaţi în România, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere. În ţară, în municipiile reşedinţă de judeţ, Ziua Imnului Naţional al României va fi sărbătorită prin ceremonii publice de intonare a imnului naţional şi de înălţare a drapelului naţional al României.

Teatrul Metropolis din Capitală participă, începând cu 31 iulie, la programul 'Bucureşti - cartier de vară', cu spectacolul 'Crimă la Howard Johnson'.
În perioada 31 iulie - 9 august, comedia 'Crimă la Howard Johnson' se va juca în parcul Bazilescu, la Centrul Cultural 'Mihai Eminescu', în parcul Titanii şi în parcul Sebastian din Bucureşti. În regia lui Emanuel Pârvu, piesa îi are în rolurile principale pe Marius Gale şi Alexandra Ioniţă. Intrarea la spectacol este liberă.

Expoziţia 'Basarabia mea', de la Galeria 'ArtSociety' din Bucureşti, o amplă incursiune în arta plastică basarabeană a anilor 1900 - 1970, reprezentată de 22 de artişti, se va închide pe 2 august. Potrivit specialiştilor, o expoziţie de o astfel de amploare nu a mai fost organizată în Bucureşti din anul 1922, la Ateneul Român, achiziţiile făcute atunci pentru Colecţia Statului, singurele ce există astăzi în colecţiile publice din România. De-a lungul deceniilor, unele muzee, biblioteci sau arhive au mai intrat în posesia unor mărturii documentare sau plastice rămase de la maeştrii basarabeni, dar acestea nu sunt accesibile decât unui public restrâns şi avizat, iar colecţiile de artă ale unor cărturari precum Gheorghe Bezviconi sau Pan Halippa sunt risipite, în bună parte pierdute.

Expoziţia "Realismul socialist român", cu opere semnate de artişti precum Marcel Chirnoagă, Tia Peltz şi Marcel Olinescu, va fi prezentată, de mâine până pe 30 septembrie, la galeria Entrepôt din Monaco. Scopul prezentării acestei expoziţii este de a oferi o perspectivă asupra societăţii socialiste româneşti, prin prezentarea unor opere aparţinând unora dintre cei mai reputaţi artişti din perioada respectivă. "Ca şi frescele egiptene, operele acestor artişti au o valoare care depăşeşte constrângerile din epoca lor", spune Christian Carip, curatorul expoziţiei.

Filmul "Harry Potter şi Prinţul Semipur", a şasea parte a seriei create de scriitoarea J.K. Rowling, s-a situat pe primul loc în box office-ul românesc, weekend-ul trecut, cu încasări de peste 450 de mii de lei şi mai mult de 26 de mii de spectatori, informează Agenţia Champions. "Harry Potter şi Prinţul Semipur" a stabilit deja un nou record mondial, în urmă cu aproape două săptămâni, când a obţinut încasări de 22,2 milioane de dolari în prima seară de proiecţie, în America de Nord. Pe locul al doilea în box office-ul românesc s-a situat "Epoca de gheaţă 3: Apariţia dinozaurilor", iar pe locul al treilea s-a filmul "Inamicii publici/ Public Enemies".

Expoziţia cu picturi realizate de naistului Gheorghe Zamfir, de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a fost prelungită până în data de 10 august, datorită numărului mare de vizitatori. La vernisajul expoziţiei au participat aproape o mie de persoane, iar alte câteva mii au vizitat-o de când a fost deschisă şi până în prezent. Expoziţia "Doi pictori, două epoci, două gândiri, două simţiri, doi români. Gheorghe Zamfir şi Petru Beca" a fost vernisată la sfârşitul lunii iunie şi cuprinde lucrări ale naistului Gheorghe Zamfir, dar şi ale unui tânăr pictor şi scriitor din Alba, Petru Beca.

Teatrul 'Ion Creangă' din Capitală va prezenta, din 7 august şi până pe 6 septembrie, 3 spectacole în stagiunea estivală care face parte din proiectul 'Bucureşti - cartier de vară', realizat de Primăria Municipiului Bucureşti. Spectacolul '2 veşti şi 3 poveşti' se va juca pe 7 august în Parcul Bazilescu, pe 8 august la Casa de Cultură Eminescu, iar pe 9 august în Parcul Titanii.

Piesa 'Un desen, o floare, mare sărbătoare' poate fi urmărită de copii pe 21 august în Parcul Bazilescu, pe 22 august în Parcul Titanii şi pe 23 august în Parcul Sebastian. Cel de-al treilea spectacol - 'Melc, melc, codobelc' - va poposi pe 4 septembrie la Casa de Cultură Eminescu, pe 5 septembrie în Parcul Sebastian şi pe 6 septembrie în Parcul Bazilescu.

Artiştii Ioana Păun, Peca Ştefan şi Jean-Lorin Sterian sunt noii rezidenţi ai Institutului Cultural Român de la Londra, în cadrul celei de-a doua sesiuni pe 2009 a programului Attic Arts, informează institutul. Aceştia au fost evaluaţi şi selectaţi dintr-un număr de 30 de candidaţi. Ioana Păun este artist performativ, absolventă a Facultăţii de Regie de Teatru la UNATC Bucureşti şi, în prezent, masterand la Goldsmiths College, University of London. Peca Ştefan este dramaturg, câştigătorul premiului dramAcum pentru cel mai bun scenariu de teatru în 2002 şi al premiului pentru cea mai bună dramă de relaţii, la London Fringe Report Awards, în 2006. A studiat la Universitatea din New York, iar în 2005 a obţinut o rezidenţă la Royal Court Theatre. Jean-Lorin Sterian este scriitor, regizor, scenarist şi jurnalist. În 2008, a iniţiat proiectul "Lorgean Theatre - teatru de apartament", în propria sa garsoniera din Bucureşti.

Sâmbătă, 1 august, începând cu ora 21.30, Opera Naţională Bucureşti îi invită pe iubitorii muzicii clasice la cea de-a treia ediţie a PROMENADEI OPEREI, concert extraordinar desfăşurat în aer liber, pe esplanada din faţa instituţiei. Prima ediţie a Promenadei a avut loc pe 25 august 2007, iar cea de-a doua pe 30 august 2008. Preluând modelul manifestărilor de amploare realizate de instituţiile de gen din Europa - precum operele din Londra, Paris, Roma, Viena, Berlin, Madrid, Praga -, Opera Naţională Bucureşti şi-a propus ca acest eveniment să devină tradiţional. Concertul din acest an va reuni tineri artişti lirici care s-au făcut deja remarcaţi în cadrul producţiilor ONB sau prin participarea la importante competiţii internaţionale de gen dar şi vedetele ONB Eugen Secobeanu, Silvia Sorina Munteanu, Iordache Basalic şi Mihaela Stanciu.

Editura Cununi de stele şi librăriile Cărtureşti invită publicul astăzi de la ora 18:30, la lansarea cărţii „Cum s-a făcut de-am rămas fată bătrână”. Participă Dana Mărghidan, psiholog, Dumitru Manolache, jurnalist şi scriitor, şi autoarea volumului de lansat, Carmen Muşat-Coman. Invitat, chitaristul Tudor Anghelescu.

Trupa Green Day a decis să adauge turneului său nord-american o doză de stil, încheind în acest sens un contract cu o galerie de artă, ale cărei tablouri sunt itinerate prin America, parcurgând acelaşi traseu ca muzicienii. Membrii trupei Green Day s-au asociat cu artistul Logan Hicks, care a selecţionat tablourile realizate de fanii trupei şi de o serie de pictori. Fiecare lucrare a fost inspirată de o piesă de pe actualul album al trupei, intitulat "21st Century Breakdown". Aceste tablouri călătoresc prin toată America de Nord alături de caravana grupului Green Day, iar fanii au posibilitatea să le admire cu ocazia concertelor susţinute de formaţie în Statele Unite şi Canada.

Al doilea proiect al 'Academiei itinerante Andrei Şerban', iniţiat de Corina Şuteu, directorul Institutului Cultural Român din New York, va fi organizat la Horezu, de mâine până pe 12 august. Proiectul se va desfăşura ca o rezidenţă artistică ce va reuni 19 tineri actori din întreaga ţară. Andrei Şerban se va concentra de această dată pe improvizaţii inspirate de texte de autori români clasici şi contemporani, texte literare care vor fi explorate din perspectiva potenţialului lor teatral.

Ansambluri din Serbia, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, Turcia, România şi solişti de muzică populară vor participa la cea de-a 34-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor "Cântecele Munţilor". Evenimentul se va desfăşura de mâine până luni, la Sibiu. Festivalul va cuprinde parade ale portului popular, spectacole folclorice în aer liber, întâlniri cu oficialităţi, workshop-uri, seri cu specific culinar tradiţional.

A 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia va avea loc în perioada 2 - 12 septembrie. Festivalul va avea, începând din 2009, o nouă secţiune paralelă, în care vor fi proiectate pelicule 3D, ce adaugă o notă de modernitate celui mai vechi eveniment de gen din lume, informează organizatorii. Aceştia spun că ediţia din acest an, va beneficia şi de o nouă sală de proiecţii, cu o capacitate de 450 de locuri, în care vor rula filmele din secţiunile Critic's Week şi Venice Days. Inaugurarea sălii face parte dintr-un plan mai vast de restaurare, care include şi redeschiderea docurilor principale ale Palazzo del Casino, în paralel cu pregătirile pentru inaugurarea noului Palazzo del Cinema, în 2011.

Cântăreaţa Nelly Furtado lansează piesa "Manos Al Aire (Hands in the Air)", primul extras pe single de pe albumul în limba spaniolă "Mi Plan", care va apărea pe piaţă pe 29 septembrie, la casa de discuri Universal Music Latino. "Mi Plan", cel de-al patrulea album al artistei câştigătoare a premiului Grammy, vine după succesul materialului "Loose", răsplătit cu mai multe discuri de platină în 2007. Vara trecută, Nelly Furtado a concertat la Bucureşti, la festivalul B'estfest. În Capitală, ea a primit un triplu Disc de Platină din partea Universal Music Romania, pentru vânzările albumului "Loose".

Filmul de animaţie "Fantastic Mr. Fox", regizat de Wes Anderson, în care vocea personajului principal îi aparţine lui George Clooney, va avea premiera mondială pe 14 octombrie, în deschiderea Festivalului de Film de la Londra. "Fantastic Mr. Fox" este primul film de animaţie regizat de Wes Anderson şi prezintă o poveste inspirată dintr-un roman pentru copii de succes, scris de autorul britanic Roald Dahl, cunoscut şi pentru volumele "James şi piersica uriaşă" şi "Fabrica de ciocolată a lui Charlie". Wes Anderson a fost şi co-scenaristul acestui proiect, alături de Noah Baumbach.
A 53-a ediţie a Festivalului de Film de la Londra va avea loc în perioada 14 - 29 octombrie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!