DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

28 iulie 2009

Mâine va fi prezentat, la Teatrului Luni de la Green Hours, Bucureşti spectacolul "Totul despre ei!", de Clara Flores Aguilera şi Antoaneta Zaharia. După reprezentaţie, tot la Green Hours, va fi proiectat filmul "După-amiază de câine/ Dog Day Afternoon" (1975), cu Al Pacino în rolul principal, în cadrul CINEmarţi, un proiect pilot al Clubului Green Hours. Miercuri, teatrul de la Green Hours prezintă spectacolul "Blame It on the Picture", în regia lui Ingrid Bonţa. Acestea sunt printre ultimele reprezentaţii ale lunii iulie, la Teatrului Luni.

Cinema Film Festival, un eveniment dedicat scurtmetrajelor proiectate în aer liber, este în plină desfăşurare la Bucureşti, până pe 1 august. Evenimentul aduce în faţa publicului pelicule care concurează pentru premii în valoare de 2.500 de dolari. După preselecţia a 70 de scurtmetraje înscrise în competiţie, au rămas 36 de filme. Evenimentul are ca obiectiv promovarea artei cinematografice, descoperirea şi încurajarea tinerelor talente. La finalul fiecărei zile de concurs, spectatorii pot viziona filme de scurtmetraj premiate în cadrul unor festivaluri internaţionale, dar şi lungmetraje precum "Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire", "Amurg/ Twilight", "Nou-venită în oraş/ New in town" şi "Războiul minţii/ Push". Festivalul se va încheia sâmbătă, 1 august, cu o festivitate de premiere.

Expoziţia fotografică de arhitectură "Art Nouveau în România" va fi vernisată, astăzi, la Muzeul Apei din Lisabona, anunţă Institutul Cultural Român din capitala Portugaliei. Dedicată primului curent modernist din artă şi, îndeosebi, din arhitectura mondială, expoziţia cuprinde fotografii ale unor creaţii ale arhitecţilor vienezi realizate la Oradea, Arad şi Târgu Mureş, precum şi ale unor edificii celebre proiectate de Ion Mincu, Anghel Saligny, Petre Antonescu, Daniel Renard şi alţii. Serata inaugurală va cuprinde şi vizionarea câtorva scurtmetraje semnificative pentru diversitatea arhitecturală a României, înfăţişând monumente din Bucureşti, Braşov, Bucovina, Sibiu, Moldova, Valahia, Transilvania, Oltenia. Expoziţia va fi prezentată la Lisabona în perioada 28 iulie - 31 august.

Teatrul Fără Frontiere organizează, începând cu 5 august, o nouă serie a cursului de improvizaţie pentru începători. Modulul dedicat începătorilor se desfăşoară pe parcursul a patru întâlniri care vor avea loc miercurea, începând cu 5 august, în intervalul orar 19-21, la sediul teatrului. Cursul te ajută să-ţi dezvolţi spontaneitatea, imaginaţia, intuiţia şi flexibilitatea, să gândeşti pozitiv, să capeţi încredere în tine şi să-ţi consolidezi relaţiile cu cei din jur. Toate acestea se petrec într-un mediu distractiv, lipsit de concurenţă, în care fiecare îşi poate explora latura artistică" - precizează un comunicat al organizatorilor.

Înscrierile pentru prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi se apropie de final. Potrivit al Asociaţiei Române de Film Independent, festivalul aduce, la prima ediţie, patru secţiuni competiţionale: Lungmetraj, Scurtmetraj, Documentar şi Animaţie, Totodată, cineaştii amatori sunt aşteptaţi cu înscrieri în secţiunea ALT-Fel a festivalului. Termenul limită este 12 august. Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi se desfăşoară în perioada 25 septembrie - 3 octombrie.

Societatea Română de Radiodifuziune va investi 1 milion de euro în Sala de concerte Mihail Jora şi în cea mai mare orgă din România. Lucrările şi amenajările interioare destinate reabilitării funcţionale a Sălii Radio constau în refacerea pardoselii, înlocuirea scaunelor pentru public şi crearea de locuri pentru cărucioarele persoanelor cu handicap, refacerea şi redimensionarea podiumului pentru orchestră. Lucrările vor demara în primele zile ale lunii august. Inaugurată în 1961, Sala de concerte "Mihail Jora" - cea mai mare sală de concerte simfonice şi corale din ţară şi singura din România care oferă posibilitatea de a realiza înregistrări în direct la calitate digitală - arată în prezent la fel ca în momentul inaugurării. Sala Radio are o capacitate de 982 de locuri şi o suprafaţă de peste 1.000 de mp. Lucrările de modernizare a Sălii "Mihail Jora" se alătură celor de reabilitare a orgii găzduite în interiorul imobilului. Orga din Sala Radio numără aproximativ 7.300 de tuburi şi 80 de registre, fiind comandată de la un pupitru mobil cu ajutorul unor relee electromagnetice.

Scriitoarea algeriană Malika Mokeddem se va afla luna viitoare în România. Autoarea va fi prezentă în capitală, în perioada 7 - 13 septembrie, pentru a participa la o serie de evenimente prilejuite de lansarea cărții "Femeia interzisă". Volumul este un roman plin de exotism, dar şi de întrebări dureroase. "Femeia interzisă" spune povestea unei tinere care a ales să îşi scrie singură destinul, cu orice preţ, şi tratează statutul femeii în Islam.

Cea de-a patra ediţie a evenimentului "Moda e Musica sotto le Stelle" va avea loc astăzi la Bucureşti. Astfel, în faţa Ateneului Român, va fi prezentat un spectacol de modă italiană haute couture. Evenimentul va prezenta creaţii glamour, rochii ale unor case de modă italiene precum Renato Balestra, Maison Gattioni, Marella Ferrera. "Moda e Musica sotto le Stelle" s-a dorit întotdeauna a fi o oportunitate pentru designerii români - anul acesta va fi prezentată şi colecţia unor tinere creatoare de modă din România - Andreea Buzdugan şi Raluca Cazimirovitz. Momentele artistice ale show-ului vor fi asigurate de Corina, Marcel Pavel şi Răzvan Mazilu, iar prezentatoarea spectacolului va fi Iuliana Tudor.

Elevii români au obţinut o medalie de aur, una de argint şi două de bronz la cea de-a 41-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie. Competiția s-a desfăşurat, în perioada 18 - 27 iulie, în Cambridge. Posesor al unui palmares impresionant la competiţiile internaţionale la care a participat începând cu anul 2005, Vlad-Alexandru Puşcaşu, absolvent al clasei a XII-a la Colegiul Naţional 'Vasile Lucaciu' din Baia Mare, a cucerit medalia de aur. În plus el a ocupat locul patru în clasamentul general. Medalia de argint a fost câştigată de Constantin Giurgiu, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic 'Nicolae Bălcescu' din Cluj-Napoca. Distincțiile de bronz au fost câștigate de doi tineri ieșeni: Vlad Simon Luca și Tudor Balan.La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Chimie au participat peste 260 de concurenţi din 70 de ţări.

Celebrul coregraf american Merce Cunningham a murit duminică, la vârsta de 90 de ani. Merce Cunningham, născut pe 16 aprilie, în Centralia, Washington, se numără printre cei mai influenţi coregrafi ai secolului XX, după ce a stat în fruntea avangardei americane timp de mai bine de 50 de ani. Mare parte a vieţii sale, Cunningham a fost considerat a fi unul dintre cei mai mari dansatori americani. De-a lungul carierei sale, el a influenţat artişti din diferite domenii, printre care muzicienii John Cage şi David Tudor, designerul Romeo Gigli şi arhitectul Benedetta Tagliabue. În calitate de coregraf, profesor şi lider al Merce Cunningham Dance Company, el a influenţat profund dansul modern. Printre dansatorii care s-au format sub îndrumarea acestuia şi au pus apoi bazele unor alte companii se numără Paul Taylor, Trisha Brown, Lucinda Childs, Karole Armitage.

Un eveniment deosebit, dedicat publicului meloman, este programat în această seară în Piaţa Cazinoului, din staţiunea Mamaia. La invitaţia Primăriei şi a Consiliului Judeţean Constanţa, Orchestra Radiodifuziunii din China va susţine un nou recital extraordinar, pe scena din Piaţa Cazinoului, din Mamaia, de la ora 20,30. Evenimentul de pe litoralul Mării Negre are loc în cadrul turneului din Estul Europei, iniţiat anul acesta, de Orchestra Radiodifuziunii din China. Muzicienii vor susţine concerte, împărtăşind tradiţia lor muzicală în cele mai importante centre culturale din Bratislava, Ljubljana, Varna, Constanţa sau Ruse. Cu o tradiţie de peste 50 de ani în crearea muzicii de calitate, Orchestra Radiodifuziunii din China va aduce în faţa publicului constănţean dovada că tradiţia unei culturi muzicale deosebite şi modernismul abordării se pot îmbina, pentru a crea un spectacol unic.

Zilele Artei Bizantine se vor deschide astăzi cu oficierea Sfintei Liturghii, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Manifestarea este organizată de Grupurile psaltice 'Sfântul Ioan Damaschin' şi 'Sfântul Roman Melodul', sub patronajul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. În cadrul manifestărilor din acest an, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei va fi deschisă o expoziţie de icoane bizantine lucrate pe lemn şi pe sticlă, iar la Galleria Laterallia a Bibliotecii Centrale Universitare - o expoziţie intitulată 'Bizanţul nostru cel de toate zilele', pregătită de Grupul psaltic 'Sfântul Ioan Damaschin', sub îndrumarea muzeografului Ioan Gânscă de la Muzeul de Artă. Mâine, Vasilios Nonis, profesor de măiestrie psaltică la Institutul de Muzică Bizantină din Atena, îşi va lansa volumul 'Teoria şi practica muzicii bizantine', la Biblioteca Centrală Universitară.

Marius Manole, Sorin Leoveanu şi Ioana Barbu fac parte dintre actorii care vor participa la cel de-al doilea atelier al Academiei itinerante Andrei Şerban. Manifestarea va avea loc între 30 iulie şi 12 august, la Horezu, în judeţul Vâlcea. După succesul repurtat de "Spovedanie la Tanacu" începând din 2007, al doilea proiect al Academiei itinerante Andrei Şerban, iniţiat de Corina Şuteu, directorul Institutului Cultural Român din New York, porneşte la Horezu. Primul atelier al acestei ediţii se va desfăşura ca o rezidenţă artistică ce va reuni 19 tineri actori din întreaga ţară. Andrei Şerban se va concentra de această dată pe improvizaţii inspirate de texte de autori români clasici şi contemporani, texte literare care vor fi explorate din perspectiva potenţialului lor teatral.

Trupa Snap! va concerta vineri în România. Evenimentul va avea loc în Turabo Society Club din Capitală. Până în prezent, trupa Snap! a vândut 57 de milioane de albume în toată lumea, a câştigat peste 200 de discuri de aur şi platină şi a avut 80 de prezenţe pe primul loc în topurile de specialitate. Snap! are o istorie care pleacă de la melodia "The Power", cu care care rapperul Turbo B. a debutat, în 1990, împreună cu câteva soliste vocale. După "The Power", trupa a lansat alte hituri internaţionale, precum "Oops Up", "Cult of Snap", "Mary Had A Little Boy", "The Color Of Love" şi "Rhythm Is A Dancer", care au devenit cele mai bine vândute melodii în Marea Britanie în 1992.

Serialul "Doctor Who" a fost desemnat, la sfârșitul săptămânii trecute, de către reprezentanţii Guinness Book of World Records, drept cel mai de succes serial SF de televiziune din lume. Premiul a fost acordat pe baza cotelor de audienţă, vânzărilor de DVD-uri, vânzărilor de cărţi inspirate din acest serial şi de traficul înregistrat pe iTunes. Longevitatea a fost un alt factor important, deoarece "Doctor Who" deţine şi recordul Guinness pentru serialul SF de televiziune cu cea mai lungă perioadă de difuzare. Producătorul de televiziune Russell T. Davies a acceptat acest premiu în numele creatorului serialului "Doctor Who", Verity Lambert.

Teatrul 'Ion Creangă' din Capitală va prezenta trei spectacole în stagiunea estivală care face parte din proiectul 'Bucureşti - cartier de vară'. Astfel, din 7 august şi până pe 6 septembrie, cei mici vor putea urmări spectacolele '2 veşti şi 3 poveşti', 'Un desen, o floare, mare sărbătoare' şi 'Melc, melc, codobelc'. Prima piesă, '2 veşti şi 3 poveşti', se va juca pe 7 august în Parcul Bazilescu, pe 8 august la Casa de Cultură Eminescu, iar pe 9 august în Parcul Titanii. Spectacolul 'Un desen, o floare, mare sărbătoare' poate fi urmărit de copii pe 21 august în Parcul Bazilescu, pe 22 august în Parcul Titanii şi pe 23 august în Parcul Sebastian. Cel de-al treilea eveniment - 'Melc, melc, codobelc' - va poposi pe 4 septembrie la Casa de Cultură Eminescu, pe 5 în Parcul Sebastian şi pe 6 septembrie în Parcul Bazilescu.

Galeria Mora din Bucureşti invită artiştii vizuali români şi străini să se înscrie pentru a-şi expune lucrările în spaţiul instituţiei, în perioada ianuarie - decembrie 2010. Anul acesta, artiştii îşi pot prezenta propunerile expoziţionale alegându-şi liber tema, conform propriilor idei curatoriale, înaintând proiecte de arte plastice, decorative şi design, video, performance, instalaţie. Galeria Mora oferă spaţiu de expunere, asigură protocol pentru vernisaj, logistică şi printul materialelor promoţionale - invitaţii şi afişe. Dosarul trebuie expediat până la 1 octombrie la adresa: [email protected].

Chicane, unul dintre cele mai apreciate nume ale muzicii electro-dance din lume, este cel de-al doilea headliner, după Guano Apes, confirmat pe afişul Tuborg Green Fest. Festivalul se va desfăşura în perioada 4-6 septembrie, în Parcul Izvor din Capitală. Proiectul Chicane poartă semnătura lui Nicholas Bracegirdle, unul dintre cei mai bine cotaţi producători şi compozitori din lume la acest moment. Cu un stil puternic influenţat de muzica unor mari artişti precum Jean Michel Jarre sau Vangelis, Nicholas a pus definitiv Chicane pe harta muzicii dance odată cu lansarea single-ului "Offshore", considerat de către fani şi critici o piesă clasică a genului.

Arhivele franceze de film sărbătoresc în această toamnă 40 de ani de când protejează de trecerea timpului aproximativ 100.000 de opere, într-o fortăreaţă păzită zi şi noapte din Bois-d'Arcy, în apropiere de Paris. Instituția a fost fondată de André Malraux în 1969. În perioada 19-20 septembrie, cinefilii şi curioşii vor putea parcurge clădirea care se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare, vor putea umbla cu filme vechi şi li se vor explica etapele restaurării peliculei în laborator. Explorată de cercetători din întreaga lume, colecţia Arhivelor, formată din filme de ficţiune, lungi sau scurte, şi filme documentare, este una dintre primele cinci cele mai frumoase din lume. Arhivele franceze adăpostesc de timp primele producţii ale fraţilor Lumiere - care au inventat cinematograful în 1895 - dar şi producţii semnate Pathé, Gaumont, René Château sau Eclair.

Festivalul Internaţional de Film de la Roma a redus drastic valoarea trofeului principal al evenimentului. Astfel, premiul Marco Aurelio d'Oro care până acum era de 200.000 de euro, la ediția din 2009 va fi de doar 40.000 de euro. În anii precedenţi, valoarea ridicată a premiilor oferite de acest festival, înfiinţat în 2006, a reprezentat una dintre caracteristicile principale ale evenimentului. Organizatorii au refuzat să comenteze motivele pentru care au decis să micşoreze valoarea premiului principal. Regizorul Milos Forman va prezida juriul ediţiei din 2009, din care mai fac parte arhitectul italian Gae Aulenti şi regizorul Gabriele Muccino. Acestora li se vor adăuga cineastul Senta Berger, de la Academia de Film Germană, scenaristul francez Jean-Loup Dabadie, scriitoarea algeriană Assia Djebar şi regizorul rus Pavel Lungin. A patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma va avea loc în perioada 15 - 23 octombrie.

La Craiova va avea loc în această toamnă conferinţa "Matcons 2009 - Materie şi materiale în/pentru restaurarea - conservarea patrimoniului". Manifestarea va fi organizată, între 15 şi 19 septembrie, de Muzeul Olteniei din localitate şi de Comitetul Naţional Român International Council of Museums. Primele trei zile ale conferinţei vor cuprinde sesiuni plenare, sesiuni paralele şi vernisarea Salonului de Restaurare Matcons 2009, în timp ce ultimele două zile vor fi dedicate unei excursii documentare. În cadrul Salonului de Restaurare Matcons 2009 vor fi expuse piese restaurate în numeroase laboratoare din ţară, care se vor regăsi în catalogul expoziţiei. Conferinţa se va desfăşura în limbile română şi engleză, fiind asigurată traducerea simultană.

Bilete între 20 și 35 de lei la Festivalul Plai de la Timișoara. Evenimentul va avea loc, în această toamnă, între 11 și 13 septembrie. Tichetele au preţurile de 20 de lei, pentru prima zi a evenimentului, 35 de lei, pentru a doua zi, şi 30 de lei, pentru ultima zi, în timp ce un abonament costă 55 de lei. Pentru cei care achiziţionează un bilet pentru vineri sau sâmbătă, ziua de duminică - dedicată partenerilor culturali - este cadou. Biletele pot fi achiziţionate prin intermediul ticketpoint.ro sau prin reţeaua librăriilor Diverta din întreaga ţară. Până în momentul de faţă şi-au confirmat prezenţa la Festivalul Plai: Esma Redzepova, Dobet Gnahore, Farfarello, The Shin, Kaloome, Sainkho Namtchylak şi Christoph Pepe Auer Group. De asemenea, în cele trei zile de eveniment, care se desfăşoară la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, vor avea loc peste o sută de manifestări ale partenerilor culturali. Festivalul Plai, aflat la a patra ediţie, îşi propune să promoveze dialogul intercultural într-un mediu artistic.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Zilele Romane va avea loc, la sfârșitul acestei săptămâni, în Rezervaţia Arheologică 'Porolissum'. Manifestarea va avea ca temă centrală 'O zi din anul 214 î.Hr. pe o stradă - via sanctuaria din oraşul roman Porolissum. Moştenirea culturală latină'. Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Sălaj, cu sprijinul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi în colaborare cu primăriile comunelor Mirşid şi Creaca. Evenimentul va pune în acest an accentul pe viaţa citadină, organizatorii dorind să realizeze o reconstituire cât mai fidelă a unor activităţi cotidiene care se derulau în trecut în oraşul roman, axate în principal pe comerţ şi meşteşuguri.

Romanul "Death Message" a fost considerat cea mai bună carte polițistă a anului, la festivalul Theakston's Old Peculiar. Evenimentul s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute în Harrogate, Marea Britanie. În cadrul festivalului dedicat scriiturii polițiste romanul lui Mark Billingham a învins titluri ale "cremei" scriitorilor britanici din domeniu, precum Ian Rankin, Lee Child și Val McDermid, primind premiul în valoare de 3.000 de lire. "Death Message" este cel de-al șaptelea roman din seria autorului, avându-l ca personaj central pe detectivul Tom Thorne. Printre autorii care au câștigat premiul pentru cel mai bun roman polițist în anii trecuți se numără Allan Guthrie și Stef Penney.

Câteva cadre ale cineastului Costa-Gavras au fost eliminate din filmul de prezentare a noului muzeu al Acropolei. Și asta pentru că respectivele scene prezentau o încercare de distrugere a Pantheonului, fapt considerat jignitor de reprezentanții Bisericii Ortodoxe a Greciei. Responsabilii din Ministerul Culturii au decis să retragă un minut și jumătate din film, în urma plângerilor. Cadrele la care s-a renunțat îi prezentau pe primii creștini urcând scările Pantheonului, pentru a distruge metopele și a ridica în locul acestora statui. Costa Gavras a replicat imediat declarând că este "vorba despre o cenzură inacceptabilă" iar " gestul este trist și inadmisibil pentru Grecia, țară a Uniunii Europene, dar în care statul se apleacă în fața presiunilor Bisericii". Potrivit lui Gavras, filmul face apel la date istorice, care au fost dovedite, chiar dacă aduce în discuție pagubele pe care oamenii le-au provocat monumentului.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!