DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.00 - 16.30
Scena si ecranul • Realizatori Anisora Dumitrescu si Mariana Ciolan.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

24 iulie 2009

Delta David Gier, dirijor al New York Philharmonic's Young People's Concerts şi Phoenix Symphony participă la un concert care are loc la Cluj Napoca. Aproximativ o sută de muzicieni din toată lumea vor cânta, astăzi, oratoriul "Creaţiunea" de Haydn. Delta David Gier a declarat, la o conferinţă de presă, că revine cu plăcere în România, locul unde şi-a început cariera de profesionist. Spectacolul începe la ora 18.30. Concertul va fi susţinut de corul şi orchestra proiectului Oratorium, dirijor Delta David Gier, soprană Georgeta Stoleriu, tenor Timothy Bentch, bas Kovacs Istvan, maestru de cor Kenneth Tucker.

Jumătatea Plină, prima librărie de bandă desenată din România, se deschide astăzi în Café Lente din Bucureşti, informează asociaţia. Librăria propune, pentru început, o mică selecţie de 150 de titluri de bandă desenată alternativă (experimente grafice şi literare). Cărţile reprezintă câteva dintre cele mai cunoscute edituri independente din Franţa, Canada, SUA, Belgia, Elveţia şi România. Majoritate titlurilor alese au fost recompensate cu premii sau sunt succese de critică, în limba originală ori în traducere (engleză sau franceză). La deschidere, vor fi prezentate şi două expoziţii cu planşe realizate de tineri autori români.

Soprana de renume internaţional Sofia Kallgren va fi capul de afiş al celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală 2009. Sofia Kallgren va urca mâine seară pe scena amenajată în Piaţa Cetăţii şi va interpreta piese celebre din filmele 'Gladiatorul', 'Cele două turnuri', din trilogia 'Stăpânul Inelelor' sau 'Titanic'. La această ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală vor concerta Cimpoierii din Transilvania, Trupele 'Truvierii' şi 'Pontice', Dizzi Dulcimer (Anglia) şi Formaţia Briganthya (Franţa-Spania). Festivalul începe astăzi şi se încheie duminică.

Spectacolul în lucru "First Steps", produs în cadrul proiectului european de rezidenţe de dans contemporan Jardin d'Europe, va fi prezentat, mâine, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, anunţă Asociaţia ArtLink. Reprezentaţiile vor începe la ora 15. La ediţia din 2009 a programului Jardin d'Europe au fost invitaţi, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, să dezvolte proiecte coregrafice individuale sau de grup, artiştii Paul Dunca (România), Florin Flueraş (România), Hajime Fujita (Japonia/Portugalia) şi Matthias Sperling (Marea Britanie).

Tiesto va concerta în acastă seară de la ora 22, la Târgu Mureş, în cadrul Festivalului CokeLive Peninsula. Mâine vor urca pe scenă, Nine Inch Nails iar duminică The Prodigy. La cea de a VII-a ediţie a festivalului, pe lângă concerte, CokeLive Peninsula oferă şi alte alternative de distracţie. Participanţii vor putea să-şi aleagă muzica preferată în corturi special amenajate pentru 3 stiluri diferite de muzică - pop, dance şi reggae, să-şi facă fotografii cu efecte speciale, să încerce diferite tatuaje sau să participle la diverse concursuri sportive. Organizatorii s-au asigurat deasemenea ca oferta gastronomică să fie pe toate gusturile.

Ministerul Culturii a iniţiat un proiect de ordonanţă pentru prorogarea termenului prevăzut pentru trecerea cinematografelor din administrarea RADEF în cea a autorităţilor locale până la data de 31 decembrie 2009. Până în prezent au fost predate peste 60 din cele aproximativ 280 de săli. Potrivit legii adoptate la finalul anului trecut cinematografele din administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmului "România Film" trebuiau să treacă în administrarea autorităţilor locale în termen de şase luni. În proiectul de ordonanţă iniţiat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional se arată că acest termen nu a putut fi respectat, din cauza personalului RADEF insuficient, a lipsei fondurilor necesare pentru deplasările în teritoriu, dar şi din cauza unor probleme organizatorice la nivelul conducerii Regiei, care au dus la o întârziere a aprobării calendarului predărilor.

Lungmetrajele "Amintiri din Epoca de Aur", "Nunta mută" şi "Katalin Varga" vor participa la Festivalul de Film de la Melbourne. Evenimentul va avea loc începând de astăzi şi până pe 9 august în Australia. Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur" a fost produs şi scris de Cristian Mungiu şi regizat de acesta, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Producția a fost prezentată în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2009, fiind foarte bine primită de critică. Celebra publicaţie Variety a spus că "tinereţea şi talentul celor cinci regizori ar trebui să spulbere teama că cinematografia din România, care a cunoscut o adevărată explozie, ar fi incapabilă să abordeze o gamă largă de stiluri"."Nunta mută" prezintă povestea a doi tineri îndrăgostiţi, care decid să îşi unească destinele într-o zi de joi. În mijlocul ceremoniei se anunţă moartea lui Stalin şi este declarat doliu internaţional de şapte zile. Nuntaşii hotărăsc, însă, să continue distracţia într-un mod mai puţin obişnuit. Cu acţiunea plasată undeva în Transilvania, "Katalin Varga", în regia lui Peter Strickland, al cărui coproducător român este Libra Film, spune povestea unei femei care a fost violată şi, după ani, merge împreună cu fiul său să se răzbune.

Un spectacol work-in progress de animație pentru adulți va avea loc în această seară la Clubul Țăranului din capitală. Compania Dell’Arte va prezenta piesa “Alice” de la ora 21.Spectacolul are ca pretext scrierile lui Lewis Caroll, iar elementele de poveste sunt transpuse într-o producție ce imbină numere de comedie cu momente de teatru cu lumina neagră, teatru de obiecte și teatru fluid. Piesa este un work-in-progress, spectatorului i se oferă ocazia să asiste la procesul de naștere al spațiului artistic.
Expoziţii, proiecţii de film, spectacole de dans, lansări de carte, ateliere de creaţie, dar şi acţiuni ce vizează protecţia animalelor se vor derula, timp de o lună, începând de astăzi, la Teatrul de vară Capitol din Bucureşti. Proiectul, organizat de grupul Save or Cancel, se desfăşoară sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, dar şi al Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti. Save or Cancel propune un exerciţiu de democratizare şi reinterpretare a spaţiului numit Teatrul de vară Capitol. Statutul său de loc semi-public permite intervenţii extrem de variate, cât şi puneri în uz ale mijloacelor contemporane pentru o reabilitare şi reintrare în circuitul cultural bucureştean. În plus, la Grădina Capitol va fi amenajată o zonă dedicată lecturii unde vor putea fi găsite reviste româneşti şi internaţionale, ziare din ziua respectivă şi cărţi. Pe toata durata proiectului, va mai fi amenajat în Grădina Capitol un colţ dedicat donaţiilor în jucării şi materiale didactice pentru copiii de la Grădiniţa Siliştea-Gumeşti.

Industria divertismentului de la Hollywood este în criză. Şi asta în ciuda încasărilor mari înregistrate în box-office. Cel puţin aşa indică un raport realizat de o organizaţie economică non-profit pentru primele şase luni ale anului. Studiul mai sugerează că alegerile din septembrie, pentru desemnarea membrilor comitetului de conducere al sindicatului angajaţilor industriei de film şi divertisment, sunt cruciale pentru bunăstarea Hollywood-ului. Realizat de organizaţia Los Angeles Economic Development Corp., raportul mai aminteşte că tendinţa de a muta producţia de filme de la Hollywood poate fi schimbată doar dacă statul California va decide să ofere stimulente financiare sau reduceri de taxe pentru proiectele desfăşurate acolo.

Producţii cinematografice ale Şcolii de Măiestrie Regizorală a marelui cineast Andrzej Wajda vor fi proiectate, până mâine, în Sala "Horia Bernea" a Muzeului Ţăranului Român din Capitală. Proiecţiile de filme realizate recent vor include o selecţie a celor mai valoroase creaţii semnate de studenţi şi absolvenţi ai şcolii. Vor fi proiectate producții ale unor regizori precum Przemysław Nowakowski, Paweł Żerdek, Edyta Wróblewska şi Maciej Sterło-Orlicki. Înfiinţată în noiembrie 2001, Şcoala de Măiestrie Regizorală a lui Andrzej Wajda se află sub înaltul patronaj al Academiei Europene de Film. Fondatorii şcolii sunt Andrzej Wajda, Wojciech Marczewski şi Studioul de Filme Documentare şi Artistice din Varşovia. Obiectivul major, de a face din şcoală nu doar un loc de formare şi perfecţionare, ci şi un cadru pentru întâlniri, schimburi de idei şi experienţă, este atins prin cursurile şi workshop-urile organizate, în general, prin ansamblul proiectelor derulate de şcoală.

Scurtmetrajul "Bric-Brac", în regia lui Gabriel Achim, participă în secţiunea Student a festivalului internaţional de scurtmetraje HollyShorts. Evenimentul va avea loc la Los Angeles, în perioada 6 - 13 august. "Bric-Brac", cu Gabriel Achim, Ioana Blaj şi Paul Ipate, spune povestea unui regizor care încearcă să convingă actorul principal dintr-un film de-al său să continue să joace. Scurtmetrajul lui Gabriel Achim a primit premiul criticii la festivalul de film CineMAiubit în 2008, unde a fost descris de membrii juriului drept un film care vorbeşte despre dragostea pentru cinematografie. Totodată, "Bric-Brac" a fost selectat în programul oficial al Berlinale Shorts, la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin.

Zece serigrafii cu chipul actriței Marilyn Monroe, realizate cu o matriță creată de cel mai cunoscut reprezentant al curentului pop-art , Andy Warhol, sunt expuse spre vânzare, până pe 20 august, la Sala Dalles din Capitală. Serigrafiile aparțin unui colecționar român și costă, în total, 9.900 de euro. Lucrările vor putea fi cumpărate la pachet sau separat, pentru aproximativ 1.000 de euro bucata. Lucrările sunt inscripționate cu seria ce atestă realizarea lor după matrița lui Warhol. În luna septembrie, celebra casa de licitații Christie's va scoate la licitație, la Londra, lucrarea lui Warhol "Marilyn", estimată la 20.000 de lire sterline, care face parte dintr-o serie de zece printuri create de artist în 1967.

Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea va găzdui, începând de mâine, expoziţia temporară 'Civilizaţii preistorice - Cultura Gumelniţa'. Manifestarea este organizată în colaborare de Consiliul Judeţean Vâlcea, Muzeul 'Teohari Antonescu' Giurgiu şi Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa. Expoziţia cuprinde realizările plastice ale acestei civilizaţii care sunt adevărate opere de artă, reprezentate de figurine antropomorfe sau zoomorfe de lut ars, statuete din os, de marmură, precum şi vase antropomorfe şi zoomorfe modelate cu mult realism.

Andreea Bănică şi trupa Akcent vor concerta la cea de-a 19 ediţie a festivalului 'Taste of Romania'. Evenimentul va avea loc la Chicago, în zilele de 29 şi 30 august. Manifestarea din centrul metropolei americane îi mai aduce în faţa publicului pe Natalia Barbu și pe reputatul naist Nicolae Haheu. 'Taste of Romania' va găzdui şi un muzeu al satului românesc, o expoziţie de artă populară şi lucrări plastice. Evenimentul oferă ocazia românilor şi americanilor să participe la o serie de petreceri româneşti şi să deguste mititei, sarmale, mămăliguţă, dar şi vin şi must, făcut 'pe loc' spre deliciul audienţei.

Peste 200 de mii de spectatori sunt aşteptaţi la Festivalul de la Salzburg. Cea mai mare manifestare din lume dedicată muzicii clasice debutează mâine în Austria. În ciuda crizei economice și a prețului ridicat al biletelor, organizatorii așteaptă un număr mare de melomani. În condițiile în care doar 25 de procente din bugetul de 50 de milioane de euro al evenimentului sunt asigurate din subvenții, organizatorii mizează, în principal, pe vânzările de bilete, ale căror prețuri ajung până la 370 de euro. Festivalul nu a făcut economii la capitolul manifestări artistice. Astfel, va fi pus în scenă un spectacol rar de Gioachino Rossini, "Moise și Faraonul", pentru care maestrul Riccardo Muti va reveni să dirijeze orchestra filarmonicii din Viena. Din programul festivalului de anul acesta vor mai face parte oratoriul "Theodora" de Georg Friedrich Haendel, în regia germanului Christof Loy, "Fidelio" de Ludwig van Beethoven, pus în scena de Daniel Barenboim, si opera "Au grand soleil d'amour charge" de Luigi Nono, regizată de britanica Katie Mitchell.

Cea de-a şaptea ediţie a festivalului Stufstock, care, în mod tradiţional, ar fi trebuit să aibă loc în august, la Vama Veche, ar putea fi anulată. Și asta din cauza lipsei de fonduri. Cu toate acestea organizatorii speră să realizeze evenimentul în septembrie, într-o variantă care să includă doar trupe româneşti.
Ediţia de anul trecut a festivalului a avut un buget de aproximativ 450.000 de euro, din care doar jumătate a fost acoperit prin sponsorizări. Line up-ul 2008 a inclus trupe precum dEUS, Apocalyptica, Air Traffic, Jean Luc Pont, The Amsterdams. Totodată, în 2007, la eveniment au participat peste 40 de trupe şi artişti independenţi din România, Europa şi Statele Unite, printre care The Dandy Warhols, Toy Dolls şi Cradle of Filth.

Lotul olimpic al României a obţinut trei medalii de aur şi două de argint la cea de-a 40-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Fizică. Competiția a fost organizată în Mexic, în perioada 11-19 iulie. Medaliile de aur au fost obţinute de Szerző Péter, absolvent al clasei a XII-a la Liceul Teoretic "Szekely Miko" din Sfântu Gheorghe, Virgil Băran, absolvent al clasei a XII-a la Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti şi Marius Constantin, elev în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din capitală. La concursul din acest an au participat 340 de concurenţi din 68 de ţări, România clasându-se pe locul 3, la egalitate cu Federaţia Rusă şi Taiwan. La ediţia precedentă, organizată în Vietnam, elevii români au obţinut tot cinci medalii, însă numai una de aur, alături de trei de argint şi una de bronz.

Aproape 90% dintre români îşi petrec timpul liber, după o zi de muncă sau studiu, în faţa televizorului, majoritatea merg la cumpărături, în special pentru alimente, cel puţin o dată pe săptămână, şi foarte mulţi preferă să asculte muzică. Cel puțin așa indică un studiu realizat de GfK România. Pe de altă parte, cercetarea relevă faptul că 39% dintre români nu citesc niciodată cărţi, în timp ce 41% dintre ei desfăşoară această activitate cel mult o dată pe lună.
Aproape 40% dintre români sunt mulţumiţi de timpul liber de care dispun iar 30 de procente spun că au prea mult timp liber. Românii preferă să se relaxeze împreună cu prietenii, 40% dintre ei având musafiri acasă cel puţin o dată pe săptămână. Studiul remarcă faptul că românii cei mai sociabili sunt cei din Transilvania, urmaţi de cei din vestul ţării şi Moldova.

Unul dintre cele mai premiate lungmetraje de animaţie ale ultimilor ani, "Wall-e", va fi difuzat duminică, în premieră şi în exclusivitate de HBO România.
Filmul va fi programat de la ora 20.00, în varianta dublată în limba română.
"Wall-e", în regia lui Andrew Stanton, este cel mai recent câştigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film de lungmetraj - animaţie. Pe lângă trofeul care a încununat impresionantul bilanţ al peliculei, producţia a fost nominalizată la alte cinci categorii importante ale Premiilor Academiei Americane de Film, printre care se numără Cel mai bun scenariu, Cea mai bună muzică originală şi Cea mai bună melodie originală. De asemenea, Globul de Aur, Premiul BAFTA şi Grammy nu lipsesc din palmaresul filmului "Wall-e".

Clujenii vor putea audia în această seară, la Biserica Reformată, oratoriul 'Creaţiunea' de Joseph Haydn. Evenimentul este organizat de Fundaţia Jubilate şi Asociaţia Crescendo, la finalul unui curs de măiestrie pentru cor şi orchestră, în cadrul căruia aproximativ 100 de muzicieni români şi din străinătate vor pregăti piesa compozitorului vienez. Concertul va fi susţinut de corul şi orchestra proiectului Oratorium, sub bagheta dirijorului american Delta David Gier. Printre artiştii care fac parte din distribuţia acestui mare concert se numără Ellen Rose, prim-violistă la Dallas Symphony, maestrul de cor Kenneth Tucker, tenorul Ruben Mureşan şi renumita soprană Georgeta Stoleriu.

Teatrul de Păpuşi Puck din Cluj-Napoca va fi prezent la sfârșitul acestei săptămâni la Madrid. Instituția va participa la două festivaluri din capitala Spaniei cu spectacolul "Motanul vrăjitoarei", după Korky şi Thomas, în regia lui Decebal Marin. Piesa va avea două reprezentaţii, mâine, în Parcul Retiro din Madrid, la Festivalul Veranos de la Villa - Titirilandia, şi duminică, în Parcul Liana din oraşul Móstoles, din Comunitatea Madrid, la cea de-a cincea ediţie a Galei teatrelor de păpuşi în aer liber. Ambele manifestări madrilene sunt sprijinite şi promovate de autoritățile locale din dorinţa de a recupera o tradiţie populară foarte îndrăgită de toţi, destinată în special publicului tânăr.

Spectacolul "Toţi cinci" al Companiei "Dan Puric" participă, în aceste zile, la Festivalul de Teatru Avignon Off. Evenimentul se desfăşoară până la sfârșitul acestei luni. Compania va susține reprezentaţii la Theatre Gilgamesh. Spectacolul "Toţi cinci" a avut premiera pe 15 ianuarie, la Sala Rapsodia din Bucureşti, şi îi are în distribuţie pe unii dintre cei mai tineri actori ai companiei de teatru: Ana Pepine, Dana Paraschiv, Ştefan Ruxanda, Paul Cimpoieru şi Silviu Man. La Avignon Off 2009 participă şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Spectacolul "Născut pentru niciodată", în regia lui Tompa Gabor, după piesa omonimă a lui András Visky, are programate 23 de reprezentaţii.

Cântăreaţa dominicană Kat DeLuna va concerta în această seară în capitală. Evenimentul va avea loc în Turabo Society Club. Kat DeLuna a fost recompensată, în 2008, cu un Billboard Latin Music Award. Cântăreaţa a înregistrat un mare succes cu single-ul de debut, "Whine up", dar şi cu "Run The Show", o piesă modernă presărată cu elemente rap şi R&B cântată împreună cu Busta Rhymes şi Don Omar. În aprilie 2007 a fost lansat primul său album solo, "9 Lives", care s-a vândut în peste 65.000 de unităţi în Statele Unite ale Americii. De pe acest material discografic au fost lansate trei single-uri. Kat DeLuna a susţinut, anul trecut, trei concerte în România, în Bucureşti, Timişoara şi Mamaia.

Actorul american Harrison Ford este invitat de onoare la cea de-a 35-a ediţie a Festivalului Filmului American de la Deauville. Evenimentul va avea loc în perioada 4 - 13 septembrie, în Franţa. Totodată, actorilor Andy Garcia şi Robin Wright Penn li se vor aduce un omagiu în timpul festivalului. Astfel, în cadrul evenimentului vor fi proiectate cel mai recent film al lui Andy Garcia, "City Island", şi "Vieţile secrete ale Pippei Lee/ The Private Lives of Pippa Lee", în care actriţa Robin Wright Penn intrepretează rolul principal. Niciunul dintre cele două lungmetraje nu a fost încă lansat în Franţa. Printre producțiile prezentate în premieră în Franţa, în timpul festivalului, se numără și "500 Days of Summer", "Gamer", "Julie & Julia", "Taking Woodstock" şi "The Proposal".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!