DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.55 - 07.00
Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

21 iulie 2009

Astăzi se împlinesc 40 de ani de cînd Neil Armstrong punea piciorul pe solul lunar. În această seară, de la ora 17.00, Corina Negrea vă propune o ediţie specială a emisiunii „Planeta radio - Lumea în care vom trăi”, dedicată acestui moment unic în istoria omenirii. 21 iulie 1969, ora 5.02, ora Bucureştiului, este momentul pe care Catinca Ralea şi Ion Ghiţulescu îl surprindeau pentru milioanele de ascultători ai postului public de radio. 8 zile, 3 ore, 18 minute şi 35 de secunde avea să dureze misiunea Apollo 11, la capătul căreia Neil Armstrong, Edwin « Buz » Aldrin şi Michael Collins, pilotul modulului de serviciu, aterizau cu bine în apele Atlanticului.

Formaţia cubaneză Grupo Compay Segundo va concerta în această seară la Arenele Romane din Bucureşti. Biletele au preţul unic de 99 de lei şi pot fi achiziţionate de la Sala Palatului din Capitală, sau online de pe ticketpoint.ro, precum şi din reţeaua magazinelor Diverta din Bucureşti şi din întreaga ţară. Grupo Compay Segundo, formaţie al cărei nume este un tribut adus celebrului muzician cubanez, reuneşte artiştii care l-au acompaniat pe maestru în fabuloasele sale turnee în Europa, Japonia, Statele Unite, Canada, America Latina, Orientul Mijlociu şi Caraibe. Trupa promite să aducă pe scena din România piesele celebre din repertoriul unic al lui Compay: "Macusa", "Sabroso", "Anita", "Bilongo (La Negra Tomasa)", "Veinte Anos", "Las Flores de la Vida", precum şi "Chan-Chan".

Spectacolul lui Corneliu Stroe & Aromanian Ethno Band, promovat de ICR Lisabona, va deschide astăzi noaptea de concerte din cadrul Festivalului Muzica Popoarelor. Manifestarea are loc la Centrul Artelor din Sines până la sfârșitul săptămânii. Grupul Aromanian Ethno Band este alcătuit din muzicieni cu notorietate în lumea culturală românească şi internaţională, aparţinând unor stiluri muzicale diferite, reuniţi sub genericul de 'world music' şi reprezentând cu precădere folclorul aromân din Dobrogea. Stilul formaţiei este un 'fusion' între folclorul aromân şi elemente moderne din rock şi jazz, pigmentate cu sonorităţi din muzica grecească şi balcanică.

Marius Nedelcu va participa, pentru al doilea an consecutiv, la Sopot Hit Festival. Evenimentul va avea loc luna viitoare în Polonia, în perioada 7-9 august. Marius Nedelcu va concura cu alţi 15 artişti pentru premiul cel mare, printre care se numără Danzel, Jay Delano, Agnes şi In-grid. Cântărețul român va putea fi văzut în direct pe TVP 2, cel mai popular post de televiziune polonez. O altă performanţă a artistului este faptul că "Rain", primul său single, se află pe locul 1 în Rusia, la Radio Europa Plus.

Pisicile au dezvoltat câteva tehnici subtile de a toarce, mizând pe influenţarea psihologică a stăpânilor lor, pentru a obţine ceea ce îşi doresc. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în revista specializată Current Biology. Atunci când solicită ceva din partea stăpânilor lor, în general hrană, pisicile domestice adaugă torsului lor obişnuit un sunet cu o frecvenţă mai înaltă, care se aseamănă cu un mieunat sau cu un strigăt de ajutor. Acest "tors de solicitare" declanşează la oameni un anumit instinct parental care le permite pisicilor să îşi atingă scopul, fără să rişte să îşi enerveze stăpânii printr-un mieunat insistent.

Grupo Compay Segundo concertează astăzi la Arenele Romane din Bucureşti. Grupul reuneşte artişti care l-au acompaniat pe Francisco Repilado Munoz în numeroasele lui turnee din Europa, Japonia, Statele Unite, Canada, America Latină, Orientul Mijlociu şi Caraibe. Francisco Repilado Munoz, s-a născut în 1907 şi este considerat 'naşul' son-ului, celebrul stil de muzică specific cubanez. A vândut la nivel internaţional peste 2,5 milioane de discuri. A compus prima piesă ('Yo vengo aqui') la 15 ani, după ce începuse să cânte la clarinet de la 13 ani. Apoi învaţă să cânte la chitară şi inventează armonica (sau trilina), un instrument cu şapte corzi asemănător chitării. În 1975 formează trupa Compay Segundo.

Peste o sută de artişti din mai multe ţări europene participă, în aceste zile, la tradiţionalul Festival al Muzicii Vechi din Miercurea Ciuc. Deschiderea oficială a avut loc duminică seară cu dansuri renascentiste din secolele XV-XVI. Timp de opt zile, vor susţine spectacole 130 de artişti, reprezentând cinci ţări europene - România, Ungaria, Serbia, Estonia şi Germania. Tematica aleasă în acest an de organizatori este prezentarea ansamblurilor de muzică veche din Europa Centrală şi de Est din ultimele trei - patru decenii.

Expoziţia 'Pictori români în Bretania', cel mai important eveniment al sezonului cultural românesc organizat în regiunea Bretania din Franţa, se bucură, potrivit organizatorilor, de un interes deosebit. Expoziţia evidenţiază fascinaţia exercitată de această regiune asupra artiştilor români între 1880 şi 1940. Alături de aceasta, sezonul cultural românesc cuprinde şi expoziţia de fotografie 'Peuples de Roumanie' cu extrase din arhiva Muzeului Ţăranului Român, care poate fi admirată sub arcadele muzeului din Quimper, expoziţia 'Victor Brauner, peintures et dessins', deschisă la Muzeul de artă din Brest şi itinerată apoi la cel din Rennes dar şi 'Săptămânile muzicale din Quimper'.

Festivalul de muzică veche 'Prin Cetăţile Aradului' se va încheia în data de 26 iulie. Cea de-a şasea ediţie a Festivalului a început duminică la Muzeul oraşului Lipova, cu vernisajul expoziţiei intitulate 'Familia Mocioni'. Familia Mocioni este una dintre cele mai distinse familii române dintre Tisa şi Carpaţi, o familie care a intrat în istorie. Locul de obârşie al Mocioneştilor este Moscopolea, din Tesalia, iar trecerea unor membri ai acestei familii în nordul Dunării s-a produs în contextul amplei emigrări a familiilor creştine ca urmare a persecuţiilor la care erau supuse de otomani.

Săptămâna Filmului Interetnic, eveniment ajuns la a IV-a ediţie a început aseară, la Tulcea. Festivalul, a cărui temă din acest an este comedia, va dura în acest an şapte zile. Toate proiecţiile cinematografice au loc începând cu ora 21, în Piaţa Civică din municipiu. Astăzi este 'Seara germană', 'Seara italiană' fiind programată mâine, joi, 'Seara rromani' vineri, Seara rusească, sâmbătă, 'Seara turcească' iar duminică, Seara grecească.

Sriitorul Iuliu Raţiu a încetat, ieri, din viaţă, la vârsta de 79 de ani. Colegii, admiratorii şi cititorii îi vor putea aduce un ultim omagiu, astăzi, la capela Cimitirului Bellu, urmând ca mâine la ora 10 să aibă loc ceremonia funerară. Iuliu Raţiu a devenit membru al Uniunii Scriitorilor în anul 1949. După debutul editorial din 1961, a publicat un mare număr de volume de literatură pentru copii: povestiri, romane şi piese de teatru- pentru care a primit numeroase premii, atât pentru literatura dedicată tinerilor cititori, cât şi pentru dramaturgie. A fost, de asemenea, autorul unei Istorii a literaturii pentru copii şi tineret. Anul trecut Iuliu Raţiu a fost nominalizat la Premiul Internaţional Hans Christian Andersen, un adevărat Nobel al literaturii pentru copii.

Corul Sound al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti şi dirijorul şi pianistul Valentin Radu susţin astăzi, la biserica 'Santa Maria di Nazareth' din Veneţia, un concert de muzică sacră românească. Concertul este prilejuit de una dintre cele mai importante manifestări religioase şi culturale tradiţionale veneţiene - 'Festa del Redentore'. Corul Sound a luat fiinţă în anul 1994, ca formaţie corală mixtă având în componenţa sa studenţi şi absolvenţi ai diverselor facultăţi bucureştene. Anul trecut, Sound a câştigat la cea de-a V-a ediţie a 'World Choir Games' de la Graz o medalie de aur şi una de argint la secţiunile 'Coruri de cameră' şi 'Folclor a cappella'.

'Bulgarii din România' este genericul sub care Muzeul Ţăranului Român prezintă publicului o nouă expoziţie din cadrul proiectului 'Laolaltă'.
Atestată documentar din veacul al XVII-lea în Banat, Muntenia sau Dobrogea, comunitatea bulgară din România şi-a conservat tradiţiile, aşa cum reiese şi din prezentarea în cadrul expoziţiei a obiceiului - şi azi practicat în localitatea Brăneşti din judeţul Ilfov - numit 'Carnavalul Cucilor'. Mărturii ale culturii materiale a bulgarilor din România sunt şi vechile costume populare ale femeilor. În vestimentaţia bărbătească s-au păstrat influenţele orientale, scoarţele şi ţesăturile de interior, ştergarele de cui, piesele din ceramică sau metal se alătură icoanelor într-un discurs muzeal sugestiv ce exprimă specificul artei populare bulgare.

Biblioteca 'Antim Ivireanu' din Râmnicu Vâlcea şi alte 12 biblioteci judeţene din România au câştigat proiectul 'Biblionet - lumea în biblioteca mea'. 'Programul este o iniţiativă filantropică a Fundaţiei Gates, care presupune dotarea gratuită a bibliotecilor locale cu computere şi transformarea lor în centre moderne de comunicare. Biblionet le va facilita românilor accesul gratuit la informaţie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România.

Scriitorii Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie vor fi prezenţi la Festivalul Internaţional de Poezie de pe insula Gotland, Suedia, programat între 27 şi 30 august. La Salonul de poezie, Mircea Cărtărescu va prezenta antologia de autor 'O zi fericită din viaţa mea' apărută în anul 2008, la Editura suedeză Ellerströms, în traducerea lui Dan Shafran şi Lars-Inge Nilsson. Pe lângă acest volum, lui Mircea Cărtărescu i-au mai apărut în suedeză romanele 'Nostalgia' şi 'Orbitor'. Ioana Nicolaie se va afla pentru prima oară în Suedia. Poezia ei a fost însă făcută cunoscută cititorilor suedezi încă din anul 1999, cu o selecţie de poeme în tălmăcirea lui Dan Shafran, apărută în numărul tematic 'Poezia europeană contemporană' al revistei literare 00-tal.

Scriitorul american de origine irlandeză Frank McCourt, laureat al premiului Pulitzer pentru romanul "Angela's Ashes", a decedat la vârsta de 78 de ani, potrivit publicaţiei The New York Times, citată de Reuters. Romanul "Angela's Ashes" care i-a adus recunoaşterea, s-a vândut în milioane de copii pe plan mondial şi a fost adaptat pentru marele ecran în 1999, în filmul "Povestea vieţii mele", de Alan Parker. Născut în New York, Frank McCourt a fost cel mai mare dintre cei şapte copii ai unui cuplu de emigranţi irlandezi. Luptându-se deja cu lipsa mijloacelor materiale necesare existenţei în momentul declanşării crizei economice mondiale din anii '30, familia s-a întors la Limerick, adâncindu-se şi mai mult în sărăcie. La vârsta de 19 ani, viitorul scriitor s-a întors în Statele Unite, găsindu-şi de lucru într-un hotel din New York. A devenit profesor şi mult mai târziu, scriitor.

"Johnny Panic şi Biblia viselor", o colecţie de texte scrise de Sylvia Plath, majoritatea respinse de celebra autoare, va apărea, săptămâna aceasta, la Polirom, informează editura ieşeană. "Johnny Panic şi Biblia viselor" cuprinde cele mai reuşite povestiri şi scrieri în proză, lucrări de publicistică şi fragmente de jurnal ale Sylviei Plath. Volumul a fost îngrijit chiar de poetul Ted Hughes, fostul soţ al Sylviei Plath, cel despre care se spune că ar fi fost motivul sinuciderii acesteia, în 1963. Sylvia Plath este una dintre cele mai talentate poete americane ale secolului XX, recompensată postum cu premiul Pulitzer pentru poezie.

Cântăreţul Antonino va reprezenta Italia la ediţia din acest an a Festivalului "Cerbul de Aur", care se va desfăşura la Braşov, între 2 şi 7 septembrie.
Antonino va prezenta în ultima seară de concurs, 4 septembrie, compoziţia proprie "Un ultimo brivido", care i-a asigurat deja 30.000 de discuri vândute, şi, din repertoriul românesc, piesa de care s-a îndrăgostit "la prima ascultare", "Septembrie, luni?" de Horia Brenciu. Presa din Italia l-a calificat pe Antonino ca fiind "noul Barry White". Ediţia de anul acesta a Festivalului "Cerbul de Aur" va reuni 24 de concurenţi din 20 de ţări, la care se adaugă cei trei reprezentanţi ai României - Jasmine, Nadine şi The Marker.

Institutul American de Film a lansat portalul www.afi.com, unde pune la dispoziţia publicului sute de filme din arhiva sa, din ultimii 42 de ani, informează variety.com. Colecţia de clipuri postată online va fi completată în mod regulat cu noi clipuri. AFI este un institut naţional care furnizează programe educaţionale în domeniul cinematografiei, televiziunii şi media digitale. Totodată, premiază şi recunoaşte excelenţa în aceste domenii.
De asemenea, Institutul American de Film organizează, anual, Premiile AFI, care celebrează cele mai importante producţii din cinema şi film. În acelaşi timp, pe parcursul ultimilor 35 de ani, AFI Life Achievement Award a devenit cea mai importantă distincţie americană în cinema.

Trupa Placebo îşi lansează cel mai nou single, "Ashtray Heart", de pe albumul "Battle for the Sun", pe 7 septembrie. Cu acest album trupa a ajuns pe locul I în topul Billboard din Belgia, Franţa, Germania, Austria, Elveţia, Grecia, Turcia, Mexic, Taiwan şi în Top 5 în alte 20 de ţări din întreaga lume. Placebo a concertat şi la Bucureşti anul acesta, pe 21 iunie. Bazele trupei Placebo au fost puse în 1994, în Londra. Până în prezent, formaţia a lansat şase albume de studio, şase EP-uri şi 27 de single-uri, vânzând peste zece milioane de copii în toată lumea.

Singurul festival de film din Arabia Saudită a fost anulat, în ciuda speranţelor reformiştilor, care credeau că în ultima vreme controlul clericilor asupra culturii a mai scăzut, informează Reuters. Într-o ţară în care intrarea în cinematografe a fost interzisă timp de aproape trei decenii. Jeddah Film Festival prezenta cineaşti şi tineri actori saudiţi care aveau ocazia să socializeze cu reprezentanţi ai industriei din alte ţări. Scriitorul saudit Abdullah Al-Alami a declarat că nu înţelege de ce a patra ediţie a festivalului, ce urma să înceapă, sâmbătă, a fost anulată. Regele Abdullah, notează Reuters a încercat să realizeze reforme, cu susţinerea Statelor Unite, dar a mărturisit că a întâmpinat opoziţie din partea conservatorilor. Mulţi conservatori religioşi din regat cred că filmele din ţări arabe liberale, precum Egiptul, ar putea batjocori tabuurile religioase. Alţii văd arta cinematografiei ca fiind incompatibilă cu legile Islamului.

Cântăreaţa americană Kat deLuna revine la Bucureşti vineri pentru a susţine un concert. Artista a cunoscut succesul cu single-ul de debut 'Whine up' sau 'Run The Show', cântat cu Busta Rhymes şi Don Omar. În aprilie 2007 a fost lansat primul sau album solo, '9 Lives', care s-a vândut în peste 65.000 de exemplare în Statele Unite ale Americii. De pe acest material discografic au fost lansate trei discuri single. Kat deLuna înregistrează piese noi pentru cel de-al doilea album al său, intitulat 'Inside Out', primul cântec promovat de pe acesta fiind 'Unstoppable'.

Festivalul Filmului Japonez începe astăzi în capitală. Până pe 27 iulie vor fi proiectate şase filme de lung metraj şi un film de animaţie din creaţia celor mai cunoscuţi cineaşti niponi: Sasabe Kiyoshi, Izutsu Kazuyuki, Shiota Akihito, Hashiguchi Ryosuke, Shibuiki Setsuko, Toyoda Toshiaki, Sakamoto Junji. Deschiderea festivalului are loc în Sala Jean Georgescu a Cinematecii Române cu filmul 'Mărturisire incompletă', o dramă al cărei scenariu este semnat de Tabe Toshiyuki şi Sasabe Kiyoshi - regizorul lung-metrajului.

Unul dintre membrii trupei britanice The Prodigy, Liam Howlett, afirmă, într-un interviu acordat reprezentanţilor CokeLive Peninsula - festival la care formaţia va concerta, în această lună - că de fiecare dată când cântă în Europa de Est artiştii au un "sentiment de proaspăt". În interviul postat pe site-ul festivalului, Howlett vorbeşte despre amintirile legate de România şi de turneul cu cel mai recent album, "Invaders Must Die", care aduce trupa britanică drept cap de afiş la Festivalul Peninsula de la Târgu Mureş. Festivalul Peninsula din acest an, programat în perioada 23-26 iulie, va găzdui concertele a zeci de trupe, printre care Iris, Luna Amară, Omul cu Şobolani, Kumm, Sarmalele Reci, Tabasco, Timpuri Noi, Vama, Viţa de Vie şi Şuie Paparude. Capetele de afiş ale festivalului din acest an sunt The Prodigy, Nine Inch Nails şi DJ Tiesto.

'Povestea continuă' este tema din acest an a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală, după cum au anunţat organizatorii.
Noutatea ediţiei 2009, care va avea loc în perioada 24 - 26 iulie, o reprezintă cascadorii profesionişti călare, de la faimoasa trupă 'Ecvestria' din Bucureşti, care vor oferi spectacole extraordinare în fiecare zi a manifestării. Cavalerii călare vor organiza în tabăra lor turniruri, lupte şi vor face demonstraţii de cascadorie. În Tabăra Cavalerilor, pe parcursul Festivalului Sighişoara Medievală, se vor afla şi membrii Ordinului Cavalerilor de Mediaş, Cavalerii Ordinului Lup din Târgu Mureş şi cavalerii 'Taborsti Kupci' din Cehia, care vor organiza spectacole cavalereşti interactive şi vor face demonstraţii de vitejie.

Astronauţii misiunii Apollo 11, care au fost în urmă cu patruzeci de ani primii oameni care au păşit pe Lună, i-au îndemnat pe americani să vizeze de acum înainte planeta Marte, relatează France Presse. Neil Armstrong şi Michael Collins, ambii în vârstă de 78 de ani, şi Edwin 'Buzz' Aldrin, 79 de ani, au profitat de ocazia uneia dintre rarele lor apariţii în public la Muzeul Aerului şi Spaţiului de la Washington, duminică seară, pentru a pleda în favoarea unor viitoare misiuni pe 'planeta roşie'.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!