DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

20 iulie 2009

Un număr de 12 biblioteci judeţene şi 240 de biblioteci locale vor fi dotate, în luna noiembrie, cu calculatoare şi software, astfel încât aproape 5 milioane de persoane, care apelează la serviciile acestor instituţii, vor beneficia şi de internet gratuit. Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional va anunţa, într-o conferinţă ce va avea loc la sediul instituţiei, astăzi de la ora 15, numele celor 12 biblioteci judeţene selectate în prima rundă de aplicaţii din Programul Naţional Biblionet - dezvoltat de International Research & Exchanges Board, în parteneriat cu guvernul.

Radio România Cultural vă propune mâine, de la ora 17, o ediţie specială a emisiunii „Planeta radio - Lumea în care vom trăi”. Aceasta va fi dedicată împlinirii a 40 de ani de când Neil Armstrong punea piciorul pe solul lunar. În urmă cu patru decenii realizatorii Catinca Ralea şi Ion Ghiţulescu surprindeau pentru milioanele de ascultători ai postului public de radio misiunea Apollo 11. Momentul aterizării echipei în apele Atlanticului, 25 iulie, 1969, ora 18.51, ora Bucureştiului, a fost transmis deasemenea în direct, din studiourile Radiodifuziunii Române.

Numărul de spectatori în cinematografele româneşti va creşte, de la 3,46 milioane, în 2008, până la 9,5 milioane, în 2013, potrivit unui raport realizat de Dordona Research şi publicat de Hollywood Reporter. Potrivit acestui raport, în Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia există un număr total de ecrane de proiecţie - 3.157 - care abia îl atinge pe cel înregistrat în Canada sau Japonia.
Dar în zona central şi est-europeană lucrurile se vor schimba, în urma investiţiilor ce urmează să fie făcute, care vor aduce o creştere atât a numărului de spectatori, cât şi a încasărilor obţinute de cinematografe, potrivit studiului.

"Cealaltă Irina", în regia lui Andrei Gruzsniczki, şi "Tulpan", de Sergei Dvortsevoy, concurează, alături de alte cinci pelicule, în competiţia secţiunii de lungmetraj a celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul. Festivalul se va desfăşura în perioada 10 - 16 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Marele Premiu este în valoare de 3.000 de dolari şi este acordat, anul acesta, exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la eveniment.

Un concert omagial Luciano Pavarotti, susţinut la Petra, în Iordania, va fi transmis în premieră mâine, la ora 18:50, la The Light Cinema din Capitală. Cooncertul urmează să ruleze timp de patru săptămâni, până pe 11 august, în fiecare zi de marţi, informează cinematograful. Preţul unui bilet este de 45 de lei. În Iordania, premiera va fi susţinută în faţa unei audienţe exclusiviste reprezentată de case regale şi staruri ale muzicii clasice din întreaga lume.

Cea de-a 12-a brăţară dacică din aur, recuperată de statul român, a fost adusă, la sfârșitul săptămânii trecute, în România. Brăţara, în formă de spirală, cântăreşte 887 de grame şi a fost răscumpărată contra sumei de aproape 70.000 de euro. Piesa provine din tezaurul dacic furat în mai 2001 de o echipă de braconaj arheologic din judeţul Hunedoara, din situl arheologic Sarmisegetusa Regia. Expertiza acestei brăţări a fost realizată în Germania de specialişti din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Această piesă se va alătura celorlalte 11 brăţări dacice din aur recuperate deja de statul român şi care în prezent se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României.

"Clişee?!?" şi "Frigul" se numără printre piesele selectate să fie jucate în cadrul Galei Tânărului Actor HOP. Manifestarea va avea loc între 2 şi 5 septembrie, la Mangalia. Participanţii la Gala HOP, la secţiunile Grup şi Individual, au fost selectaţi în urma preselecţiei organizate între 30 iunie şi 1 iulie. Astfel, la secţiunea Grup, comisia formată din Claudiu Goga, George Ivaşcu şi Attila Vizauer a decis ca spectacolele: "Clişee ?!?", "Frigul" de Lars Noren, "Merge" după Neil LaBute şi "Norvegia, azi" de Igor Bauersima, să fie admise în concurs. La secţiunea Individual comisia a fost formată din Mihai Dinvale, Silviu Jicman şi Cornel Todea. Printre candidaţii declarați admiși se numără: Agnes Benedek, Alexandra Adina Rădescu, Alexandru Bogdan, Ana Hegyi, Eliza Ţuţurman, Irina Ivan, Marian Adochiţei, Mihai Alexandru.

Complexul Muzeal Bucovina va deschide în această toamnă, pe 15 septembrie, la Varşovia, o expoziţie cu tema "Artă şi religie în Cultura Cucuteni". Manifestarea se va desfășura în cadrul evenimentului intitulat "Toamna varşoviană". Expoziția este organizată în parteneriat cu mai multe muzee din regiunea Nord-Est a Moldovei şi cu două universităţi din Iaşi şi Suceava. Manifestarea va cuprinde 300 de piese de tezaur, respectiv obiecte de ceramică, podoabe, care au legătură cu arta şi Cultura Cucuteni.Vernisarea expoziţiei "Artă şi religie în Cultura Cucuteni" va avea loc la Muzeul Naţional de Arheologie din Varşovia.

Pelicule ale unor cineaşti niponi celebri, precum Sasabe Kiyoshi şi Izutsu Kazuyuki, vor face parte din programul Festivalului Filmului Japonez. Evenimentul va avea loc începând de mâine, timp de o săptămână, la Cinemateca Română din Bucureşti. În cadrul festivalului vor fi proiectate şapte pelicule de lungmetraj între care şi un film de animaţie. Producțiile vor fi subtitrate în limbile română şi/ sau engleză. Intrarea la proiecţiile din cadrul Festivalului Filmului Japonez va fi liberă. Evenimentul este organizat de Ambasada Japoniei la Bucureşti şi Japan Foundation, în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme - Cinemateca Română.

10 premiere mondiale vor fi proiectate la cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. Evenimentul va avea loc luna viitoare, în perioada 5 - 15 august. Festivalul de Film de la Locarno se va deschide cu lungmetrajul "500 Days of Summer", în regia lui Marc Webb, în timp ce docu-drama "The Two Horses of Genghis Khan", în regia mongolului Byambasuren Davaa, va închide, pe 15 august, prestigiosul eveniment. Printre premierele mondiale prezentate la Locarno se numără "My Sister's Keeper", de Nick Cassavetes, cu Cameron Diaz, animaţia japoneză "Redline", de Takeshi Koike, drama despre cel de-Al Doilea Război Mondial "Unter Bauern", de Ludi Boeken, şi "Les derniers jours du monde ", în regia francezilor Jean-Marie şi Arnaud Larrieu.

Regiunea Bretania din Franţa este în această vară gazda unui sezon cultural românesc. Proiectul cuprinde manifestări organizate în mai multe oraşe. Cel mai important eveniment al sezonului este expoziţia 'Pictori români în Bretania', organizată de Muzeul Naţional de Artă al României în colaborare cu Muzeul Departamental Breton din Quimper, sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Franţa şi al Ambasadei Franţei în România. Expoziţia evidenţiază fascinaţia exercitată de această regiune asupra artiştilor români între 1880 şi 1940. Cele 77 de lucrări de pictură şi grafică prezente la eveniment provin exclusiv din patrimoniul MNAR şi sunt semnate de artişti precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Jean Al. Steriadi sau Nicolae Grant, artişti care au călătorit şi au lucrat mai ales în departamentul Finistčre din Bretania. Sezonul cultural românesc mai cuprine cuprinde expoziţia de fotografie Peuples de Roumanie, cu extrase din arhiva Muzeului Ţăranului Român, care poate fi admirată sub arcadele muzeului din Quimper, expoziţia 'Victor Brauner, peintures et dessins' deschisă la Muzeul de artă din Brest şi itinerată apoi la cel din Rennes, precum şi Săptămânile muzicale din Quimper.

Filme prezentate la Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT şi spectacolul "Toţi cinci" al Companiei de teatru "Dan Puric" se numără printre manifestările ce vor avea loc în timpul Şirnaville Arts & Crafts Festival. Evenimentul se va desfășura luna viitoare, între 14 şi 16 august. Şirnaville Arts & Crafts Festival este primul eveniment de gen dedicat diversităţii în artele contemporane şi se va desfăşura în mijlocul unui câmp, la 40 de kilometri de Bucureşti. Localizat lângă pista Aerodromului Aerofox din localitatea Şirna, manifestarea înseamnă evadarea din aglomeraţia sufocantă a marilor oraşe, un weekend de relaxare şi evenimente artistice şi educative. Construit pe modelul unui mic orăşel, festivalul reprezintă o nouă etapă în organizarea evenimentelor în aer liber.În plus, la Șirnaville vor fi prezentate ateliere de pictură, sculptură şi desen, olărit, hârtie manuală, handmade şi producţie publicitară.

Mai mult de jumătate din locuinţele din mediul urban sunt conectate la Internet. În plus, potrivit unui studiu realizat de Biroul Român de Audit al Tirajelor, serviciile furnizate de operatorii de cablu au cea mai mare pondere în totalul modalităţilor de conexiune, respectiv 22,4 procente. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de aproape 17.000 persoane din mediul urban. Internetul este utilizat zilnic de aproape 43% dintre locuitorii din mediul urban, iar peste 12% au navigat în ultima săptămână. Căutarea de informaţii este principalul motiv al utilizării Internetului, cu o pondere de peste 38% din total, fiind urmată de folosirea e-mail-ului, cu 37%, şi de căutarea de jocuri, muzică, filme sau fotografii, cu aproape 34 procente.

Comedia "30 Rock" şi drama "Mad Men" sunt producţiilor de televiziune americane care au primit cele mai multe nominalizări la premiile Emmy.
"Mad Men", desemnată în 2008 "cea mai bună dramă", va concura în aceeaşi categorie cu "Big Love", "Damages", "Breaking Bad", "Dexter", "House" şi cu serialul "Lost". Alături de "30 Rock", celelalte producţii nominalizate la categoria "cea mai bună comedie" sunt "Entourage", "Family Guy", "Flight of the Conchords", "The Office", "Weeds" şi "How I Met Your Mother" . Cea de-a 61-a ediţie a galei premiilor Emmy va avea loc la Los Angeles pe 20 septembrie.

Tribeca Film Institute a anunţat câştigătorii pe 2009 ai Gucci Tribeca Documentary Fund. Este vorba despre o serie de şapte granturi ce totalizează 100.000 de dolari. Proiectele care vor beneficia de această finanţare au fost alese de un juriu din care au făcut parte Dan Cogan, Abigail Disney, Philiip Gourevitch, Julia Ormond şi Sam Pollard. Juriul a selectat proiecte care promovează schimbările sociale şi clarifică anumite probleme care nu au beneficiat de o suficientă acoperire mediatică în trecut. Festivalul de Film Tribeca a fost înfiinţat în 2002 de Robert De Niro, Jane Rosenthal şi Craig Hartkoff pentru revitalizarea vieţii culturale a Manhattan-ului, cartier al New York-ului, după atacurile din 11 septembrie 2001.

Lungmetrajele "Amintiri din Epoca de Aur", "Nunta mută" şi "Katalin Varga" vor participa la Festivalul de Film de la Melbourne. Evenimentul va avea loc între 24 iulie şi 9 august în Australia. Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur" a fost produs şi scris de Cristian Mungiu şi regizat de acesta, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Pelicula a fost prezentată în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2009, fiind foarte bine primită de critică. Celebra publicaţie Variety a spus că "tinereţea şi talentul celor cinci regizori ar trebui să spulbere teama că cinematografia din România, care a cunoscut o adevărată explozie, ar fi incapabilă să abordeze o gamă largă de stiluri"."Nunta mută" prezintă povestea a doi tineri îndrăgostiţi, care decid să îşi unească destinele într-o zi de joi. În mijlocul ceremoniei se anunţă moartea lui Stalin şi este declarat doliu internaţional de şapte zile. Nuntaşii hotărăsc, însă, să continue distracţia într-un mod mai puţin obişnuit. Cu acţiunea plasată undeva în Transilvania, "Katalin Varga", în regia lui Peter Strickland, al cărui coproducător român este Libra Film, spune povestea unei femei care a fost violată şi, după ani, merge împreună cu fiul său să se răzbune.

Peste 170 de artiști populari din România vor participa la cea de a XIV-a ediţie a Târgului Naţional al Meşterilor Populari. Manifestarea se va desfăşura în perioada 31 iulie-2 august la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava. În cadrul Târgului vor fi expuse obiecte din sticlă, din ceramică, instrumente muzicale, icoane pictate pe lemn şi sticlă, ouă încondeiate, ţesături, împletituri, obiecte din lemn, cazane de ţuică. În plus vor fi organizate spectacole de muzică populară din Oltenia şi Bucovina, fiind invitate Ansamblul Romanaţi din Caracal şi formaţii locale sucevene din Moara, Salcea şi Iaslovăţ. Potrivit organizatorilor, la Crâşma lui Moş Iordache din Muzeul Satului Bucovinean va funcţiona un restaurant în care vor fi servite mâncăruri şi băuturi tradiţionale bucovinene.

Tulcea va găzdui, de astăzi și până duminică, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului 'Săptămâna Filmului Interetnic'. Manifestarea aduce în atenţia cinefililor producții cinematografice aparţinând culturii ţărilor de origine a minorităţilor etnice din România, filmele urmând să fie prezentate în aer liber. Festivalul este organizat de Centrul European pentru Diversitate din Tulcea, în cadrul unui proiect finanţat de Guvernul României, Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

O absolventă a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca a fost nominalizată de preşedintele american Barack Obama între primii o sută de tineri cercetători din Statele Unite. Rada Flavia Mihalcea va primi premiul "Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers". Distincțiile vor fi acordate în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Casa Albă. Câştigătorii au fost desemnaţi de nouă departamente şi agenţii federale din SUA, ţinându-se cont de rezultatele obţinute în proiectele de cercetare. Premiile au fost instituite de preşedintele Bill Clinton în 1996, iar câştigătorii primesc o finanţare pentru cercetare pe o perioadă de până la cinci ani.

Anastacia promite fanilor din România un spectacol grandios. Artista va concerta la Sala Polivalentă din București pe 1 septembrie. Pentru acest eveniment vor fi folosite patru camioane cu echipament. Spectacolul de la Bucureşti include efecte şi decoruri speciale, ecrane gigant şi momente surpriză. Producţia impresionantă de care va beneficia concertul, implică peste 150 de oameni, conform informaţiilor tehnice furnizate de managementul artistei. Spectacolul va beneficia de un sistem audio de ultimă generaţie adus special din Statele Unite de staff-ul artistei. La concertul de la Sala Polivalentă este interzis accesul publicului cu arme, alcool, sticle, cutii, echipament profesional video şi audio sau lasere. Biletele au fost puse în vânzare în reţeaua magazinelor Diverta, la Magazinul Muzica, la casa de bilete a Sălii Palatului, precum şi online, pe ticketpoint.ro.

Publicul cinefil este invitat în această seară la o nouă ediție a Cineclubului NexT. Evenimentul va avea loc de la ora 19 la Sala Elvira Popescu din capitală. Manifestarea din această lună îl va avea ca invitat special pe actorul, regizorul, scenaristul și producătorul Florin Piersic Jr. În cadrul Cineclubului NexT din această lună va fi proiectată pelicula “Va curge sânge” în regia lui Paul Thomas Anderson. O poveste de proporții epice despre familie, credință, putere și petrol, “There Will Be Blood” este un film derulat la frontiera necruțătoare a Californiei de început de secol, în contextul boom-ului explorărilor petroliere. Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar în 2008 la opt categorii și a câștigat două trofee pentru cel mai bun actor în rol principal (Daniel-Day Lewis) și cea mai bună imagine (Robert Elswit). În plus, Paul Thomas Anderson a caștigat Ursul de Argint la Berlin, în 2008, la categoria cel mai bun regizor.

O expoziție foto cu portrete ale unor scriitori români contemporani va fi deschisă astăzi la librăria Hedengrens din centrul Stockholmului. Evenimentul este organizat până pe 31 august în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Portretele sunt realizate de fotograful suedez Cato Lein şi fac parte dintr-un proiect mai amplu demarat de ICR Stockholm în 2008, aceasta fiind a treia expoziţie cu portrete de scriitori români organizată de institut în ultimii doi ani. Fotografiile expuse îi reprezintă pe câţiva dintre scriitorii români traduşi în limba suedeză. Aceştia sunt Nina Cassian, Mircea Cărtărescu, Adela Greceanu, Claudiu Komartin, Herta Müller, Filip Florian, Ioan Es. Pop, Gabriel Liiceanu şi Gabriela Melinescu. Cu această ocazie, librăria Hedengrens va amenaja un spaţiu destinat traducerilor din literatura română în suedeză şi în alte limbi de circulaţie internaţională.

60% dintre români au probleme cu greutatea, iar 30% sunt obezi. Declarația aparține profesorului doctor Constantin Dumitrache de la Institutul de Endocrinologie din Capitală. Specialistul a precizat că această situaţie poziţionează România pe locul 3 în Europa, înaintea unor ţări ca Germania şi Cehia. Bărbaţii sunt afectaţi de obezitate în proporţie de 28%, iar femeile în proporţie de 30%. Constantin Dumitrache a afirmat că o situaţie alarmantă se înregistrează în rândul copiilor, 50 de procente dintre aceştia având probleme cu greutatea, iar 15% fiind obezi. În opinia medicului, principala cauză a acestei situaţii o constituie schimbarea stilului de viaţă, a obiceiurilor alimentare, dar mai ales lipsa mişcării.

Regizorul Radu Muntean se va întoarce în această toamnă pe platourile de filmare. Cineastul se pregăteşte deja pentru noul proiect "Marţi, după Crăciun", pentru care va începe filmările în noiembrie. Lungmetrajul, produs de Multimedia Est, va fi realizat după un scenariu scris de regizorul Radu Muntean împreună cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu. Proiectul "Marţi, după Crăciun" spune povestea unei crize conjugale, ce se petrece în familia lui Paul şi a Adrianei, care sunt căsătoriţi de 10 ani şi au o fiică de 8 ani. Paul se hotărăşte să îşi părăsească soţia, pentru amanta sa. Soţia îi dă răgaz acestuia să îi spună fiicei despre despărţirea lor până marţi, după Crăciun.

Casa de discuri Sony Music, care a lucrat cu Michael Jackson la ultimele sale albume, va lansa în România, la sfârșitul lunii, o colecție de cinci albume ale artistului. Este vorba despre "Off the wall", "Thriller", "Bad", "Dangerous" și "Invincible". În plus casa de discuri, va lansa, în luna august, un nou box, numit The Ultimate Collection, care va conține patru CD-uri speciale și un DVD cu înregistrarea concertului susținut de Michael Jackson la București, în 1992. După moartea artistului, pe 25 iunie, vânzările de albume semnate de regele muzicii pop au cunoscut creșteri spectaculoase. Numai în prima săptămână de după decesul lui Michael Jackson s-au vândut peste 1,2 milioane de discuri în toată lumea.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!