DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

2 iulie 2009

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, alături de Asociaţia pentru Arheologie Industrială, organizează astăzi, de la ora 18, la Ceainăria Cărtureşti din Capitală, o dezbatere publică în vederea prezentării situaţiei critice a patrimoniului industrial. În cadrul acestei dezbateri va fi prezentat şi istoricului Morii Assan, evoluţia distrugerilor acesteia şi posibilele soluţii de reabilitare şi de conversie a monumentului. Moara lui Assan, fondată la 1853, monument de valoare naţională este un reper în evoluţia industrială a oraşului, fiind prima moară cu aburi. Ansamblul morii, azi nefuncţional, păstrează clădiri valoroase din secolul XX şi din secolul XIX, având un real potenţial de conversie, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Radio România Cultural va transmite în direct, integral, "Maratonul de poezie şi jazz", un eveniment care se va desfăşura în foaierul Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", în noaptea dintre 3 şi 4 iulie, în intervalul orar 22.00 - 5.00. "Maratonul de poezie şi jazz" va putea fi ascultat la Radio România Cultural, începând cu ora 22.15, într-o transmisie record de şapte ore, în direct. Postura de moderatori "on air" va reveni Danielei Vasile şi Mariei Balabas. Transmisiunea poate fi urmărită în direct şi pe internet la adresa http://cultural.srr.ro sau www.radiocultura.ro

Veteranii Sammy Hagar şi Michael Anthony din trupa Van Halen, toboşarul Chad Smith din trupa Red Hot Chili Peppers şi virtuozul chitarist Joe Satriani pun bazele unei noi formaţii, numită Chickenfoot, informează Reuters. Cei patru componenţi ai grupului Chickenfoot au vândut de-a lungul anilor zeci de milioane de discuri şi au susţinut mii de concerte cu trupele lor, însă au recunoscut că resimt un anumit entuziasm copilăresc faţă noul lor proiect, probabil datorită ideii că au început ceva nou. Până în prezent, formaţia a susţinut o serie de mici concerte în Statele Unite, înainte de a zbura spre Europa pentru acest turneu, urmând să se întoarcă în America de Nord la sfârşitul lunii septembrie.

Consiliul local dintr-un sat din partea de est a Ucrainei analizează o propunere de redenumire a localităţii după numele lui Michael Jackson, regretatul "Rege al muzicii pop", potrivit presei locale, citată de RIA Novosti. Potrivit publicaţiei Reporter din regiunea Zaporojie, una dintre formaţiunile politice din zonă a discutat deja propunerea, care ar putea fi supusă la vot în curând. Publicaţia indică faptul că satul care va fi redenumit este Oktyabrskoye. Această informaţie nu a fost însă confirmată oficial, potrivit Ria Novosti. Michael Jackson, unul dintre artiştii cei mai mediatizaţi din ultimii patruzeci de ani, a murit în urmă cu cinci zile, la vârsta de 50 de ani, din cauza unui stop cardiac, cu doar câteva săptămâni înainte de debutul unei serii de concerte pe care urma să le susţină la Londra.

Misterul identităţii Elisei, femeia căreia Beethoven i-a dedicat, în 1810, celebra sa compoziţie în la minor pentru pian "Für Elise", a fost îndepărtat de un muzicolog german, care susţine că a descoperit cine era aceasta, notează France Press. Klaus Martin Kopitz, un muzicolog german expert în viaţa şi muzica lui Ludwig van Beethoven susţine că este vorba despre Elisabeth Roeckel, o cântăreaţă germană venită la Viena în anii 1807 – 1808, sora lui Joseph August Roeckel, care a interpretat rolul lui Florestan în "Fidelio", dirijat chiar de Beethoven, în 1806, la Viena. Într-un articol, care va fi publicat anul viitor de muzeul din casa memorială Ludwig van Beethoven din Bonn, Kopitz explică faptul că a descoperit recent, în arhivele catedralei St. Ştefan din Viena, documente care atestă că Elisabeth Roeckel era cunoscută şi sub numele de Elise. În plus, tânăra femeie - care s-a căsătorit cu compozitorul Johann Nepomuk Hummel, unul dintre prietenii, dar şi un mare rival muzical al lui Beethoven din acea epocă, a obţinut o şuviţă a lui Beethoven cu puţin timp înainte de moartea acestuia, la vârsta de 57 de ani, mai scrie aceeaşi sursă.

Trupul lui Michael Jackson va fi transportat astăzi la Neverland, celebra fermă din California a cântăreţului american. Trupul neînsuflețit al artistului va fi expus în public în cursul zilei de mâine. O ceremonie funerară privată, rezervată familiei, va fi organizată duminică, potrivit CNN. Postul de televiziune american a anunţat, totodată, că un convoi de 30 de vehicule îl va conduce pe ultimul drum pe cântăreţul american. Autorităţile din Santa Barbara au precizat că nu au primit deocamdată nicio cerere oficială referitoare la organizarea ceremoniei de înmormântare, dar că sunt pregătite pentru acest eveniment. Aspectul logistic ar putea deveni un adevărat coşmar pentru autorităţi, deoarece ferma Neverland este situată la capătul unei străzi foarte înguste, total neîncăpătoare pentru a primi afluxul previzibil de jurnalişti şi de fani.

Prima repartizare computerizată în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a va avea loc mâine. În cursul zilei de sâmbătă unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi lista cu locurile neocupate în unităţile de învăţământ din judeţ. Potrivit Ministerului Educației, la începutul săptămânii viitoare, fiecare unitate de învăţământ liceal va afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate. O a doua etapă a repartizării computerizate este programată în data de 13 iulie şi se adresează candidaţilor care au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere.

Cetatea de Scaun a Sucevei va fi reabilitată cu bani europeni. Lucrările vor fi demarate în toamna acestui an și sunt evaluate la 14 milioane de euro. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, investiţia este extrem de importantă şi reprezintă 'kilometrul zero' în strategia de dezvoltare a turismului din judeţ. Cetatea de Scaun a Sucevei se află pe lista monumentelor istorice. Primăria Suceava a obţinut de la Guvern 3,28 milioane de lei pentru asigurarea asistenţei tehnice necesare acestui proiect.

Festivalul de Chitară continuă la București. La Biblioteca Naţională a României va avea loc astăzi, începând cu orele 19.00, o seară de muzică spaniolă şi flamenco avându-l ca protagonist pe Maxim Belciug, cel care este considerat cel mai valoros chitarist al României. Spectacolul se bucură de participarea actorului Gabriel Spahiu, care va seconda ritmul chitarei cu lecturi din autorii de forţă ai literaturii iberice. Intrarea la eveniment este liberă.

O carte despre balene, o temă care a inspirat și clasicul roman al lui Melville, "Moby Dick", scrisă de Philip Hoare a primit premiul BBC Samuel Johnson pentru non-ficțiune. Jacob Weisberg, președintele juriului și unul dintre jurnaliștii politici de renume din America, a comentat, la ceremonia ținută săptămâna aceasta la King's Place, Londra, că "proza lui Hoare este ca un vis, ridicând condiția literaturii". După ce Herman Melville a publicat clasicul "Moby Dick", în 1851, un mit literar în jurul "bestiei" marine a fost creat. În volumul "Leviathan or The Whale", Philip Hoare își identifică obsesia de o viață de a cerceta această creatură mitică a mărilor. Premiul, în valoare de 20.000 de euro, recompensează cărțile din domeniul afacerilor publice, istoriei, științei și artelor.

Directorul Institutului Cultural Român de la Praga, Dan Mircea Duţă, a fost reales preşedinte al EUNIC Cluster Prague, pentru un mandat de un an. Organizația internațională fondată în 2005 este parte a Uniunii Europene a Institutelor Culturale Naţionale. De asemenea, Robert Adam, responsabil de comunicare şi coordonator de programe la ICR Paris, va îndeplini, de la începutul acestei luni, funcţia de manager de comunicare al EUNIC, în urma unui concurs la care au participat zeci de candidaţi din ţările membre ale UE. Dan Mircea Duţă, director al ICR Praga din 2006, este doctor în ştiinţe cinematografice şi profesor universitar la Facultatea de Film a Universităţii Caroline din Praga. Sub preşedinţia Institutului Cultural Român, EUNIC Praga s-a extins de la cinci membri fondatori la 14 membri şi a organizat manifestări ample, precum Alter Ego, Ziua Limbilor Europene şi Noaptea Literaturii.

În județul Gorj se desfășoară până săptămâna viitoare cea de a IV-a ediţie a taberei de cercetare etnofolclorică 'Constantin Brăiloiu'. Manifestarea are loc în localităţile Arcani, Peştişani şi Runcu, în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Potrivit directorului instituţiei organizatoare, Ion Cepoi, ediţia din acest an a taberei are drept scop cercetarea, promovarea şi valorificarea patrimoniului cultural al judeţului Gorj, prin crearea unei bănci de date referitoare la zona etnofolclorică vizată. Acţiunea este îndreptată spre identificarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice zonei, constatarea păstrării şi practicării meşteşugurilor tradiţionale, cercetarea şi evaluarea stadiului de valorificare, promovarea şi înregistrarea formelor de expresie artistică a obiceiurilor şi tradiţiilor locale.

Spectacolul "Născut pentru niciodată", al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, va fi reprezentat de 23 de ori la Théâtre des Halles. Spectacolele vor fi prezentate în cadrul Festivalului de Teatru de la Avignon, care se desfăşoară luna aceasta. Piesa lui András Visky este regizată de Tompa Gábor. Din distribuţie fac parte Áron Dimény, Hilda Péter, Attila Orbán, Balázs Bodolai. Decorul şi costumele sunt semnate de Carmencita Brojboiu iar coregrafia a fost făcută de Vava Ştefănescu. Festivalul Internaţional de Teatru din Avignon este cel mai prestigios eveniment teatral din Europa, cu o tradiţie de peste 60 de ani. Creat în 1947 de Jean Vilar, manifestarea este recunoscută, pe plan naţional şi internaţional, drept una din cele mai importante întâlniri culturale din Franţa. Spectacolul "Născut pentru niciodată" va fi jucat, în fiecare seară, între 7-30 iulie, reprezentaţiile fiind subtitrate în limba franceză.

Hugh Jackman, Anne Hathaway, Seth Rogen şi regizorul Danny Boyle vor avea drept de vot în cadrul Academiei de film americane. Instituția decernează anual premiile Oscar. Printre cele 134 de persoane invitate să se alăture Academiei se mai numără Amy Ryan, Melissa Leo, Casey Affleck, Viola Davis şi Michael Shannon. Academia de film americană are în total aproape 6.000 de membri cu drept de vot. A 82-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie 2010.

Un medicament extrem de puternic, Propofol, utilizat pentru anesteziile chirurgicale, a fost descoperit în locuinţa lui Michael Jackson după decesul acestuia. Informația a fost publicată de site-ul TMZ.com, preluată de Agenția France Presse. Acest medicament nu poate fi livrat decât personalului medical. Propofolul este îndeajuns de puternic încât să poată provoca un stop cardiac. Mai mulţi prieteni şi apropiaţi ai lui Michael Jackson au afirmat că starul beneficia de un acces facil la medicamente prescrise cu reţetă şi că acestea din urmă ar fi putut juca un rol important în moartea sa subită, joia trecută.

Coproducţia româno-britanică-maghiară 'Katalin Varga', regizată de Peter Strickland, a fost selectată în cadrul secţiunii 'Orizonturi' a Festivalului de Film de la Karlovy Vary. Evenimentul se va desfășura începând de mâine și până pe 11 iulie. După succesele internaţionale obţinute la Berlin (Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită), precum şi la Festivalul de la Copenhaga (Marele Premiu), coproducţia 'Katalin Varga' continuă, astfel, seria participărilor la festivaluri de marcă. Ajuns la ediţia cu numărul 44, evenimentul de la Karlovy Vary prezintă în fiecare an peste 200 de producţii din toată lumea, ce se remarcă prin stiluri regizorale spectaculoase şi subiecte impresionante. 'Katalin Varga' este unul dintre cele 26 de filme selecţionate în secţiunea 'Horizons', alături de alte titluri consacrate: 'Alle Anderen', 'Public enemies' sau 'The Wrestler'.

Filmul "Polițist, Adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu, distins cu două premii în cadrul secțiunii Un Certain Regard la Cannes 2009, va mai participa și la festivalurile de la New York, Toronto și Sarajevo. Pelicula va avea lansarea de gală, mâine, în București, iar apoi va începe distribuirea în cinematografe la nivel național, după ce, cu o săptămâna înainte a avut avanpremiera la Vaslui, orașul natal al regizorului. Filmul prezintă povestea unui tânăr polițist din provincie, care își pierde încrederea chiar în legile pe care trebuie să le aplice.

Eliane Elias, Branford Marsalis Quartet şi Mike Stern Band vor concerta în această toamnă în capitală. Recitalurile vor fi susținute în cadrul Festivalului Bucharest Masters of Jazz, a cărui a doua ediţie va avea loc între 23 şi 25 octombrie. Manifestarea va găzdui şi concerte susţinute de Richard Bona, Power of Three - Chick Corea, Lenny White, Stanley Clarke - şi Jan Garbarek Group.
De asemenea, organizatorii informează că în luna noiembrie vor avea loc şi alte evenimente organizate sub egida Masters of Jazz. La ediţia precedentă, festivalul a reprezentat un adevărat regal al jazz-ului internaţional, pe scena evenimentului urcând nume cu rezonanţă pe plan internaţional: Al Jarreau, Dianne Reeves, Chick Corea, John Mclaughlin, Nigel Kennedy.

Albumele lui Michael Jackson ocupă, după decesul acestuia, primele nouă locuri din top-ul Billboard "Top Pop Catalog Albums". Datele au fost publicate ieri de Nielsen SoundScan. Albumele lui Jackson nu sunt eligibile pentru top-ul Billboard 200, unde intră doar discurile nou-lansate. Potrivit Nielsen SoundScan vânzările albumelor regelui muzicii pop depășesc actualul material discografic al trupei Black Eyed Peas, care ocupă locul 1. "Number Ones", "The Essential Michael Jackson" și "Thriller" au vândut fiecare peste 100.000 de copii săptămâna trecută, cu 20.000 mai multe exemplare decât albumul "The E.N.D." al Black Eyed Peas. Melodiile lui Jackson au ocupat primele 10 locuri și în topurile de download din 21 de țări, potrivit site-ului iTunes.

Actorul american Karl Malden, a decedat ieri, la vârsta de 97 de ani. Karl Malden a primit premiul Oscar în 1951 pentru rolul lui Mitch în filmul 'Un tramvai numit dorinţă' al lui Elia Kazan. Actorul, născut Mladen Sekulovich în 1912, era originar din Chicago /Illinois, nordul Statelor Unite. Apropiat al lui Elia Kazan, el va da replica lui Marlon Brando în 'Un tramvai numit dorinţă' /1951/, film pentru care obţine Oscarul pentru cel mai bun rol secundar.

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi Asociaţia pentru Arheologie Industrială organizează în această seară, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti din Capitală, o dezbatere privind distrugerea Morii lui Assan şi posibilele soluţii de reabilitare a monumentului. Astfel, Ministerul cere "instituţiilor cu răspunderi legale luarea tuturor măsurilor pentru stoparea imediată a distrugerilor şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi". Situaţia în care se află Moara lui Assan a fost semnalată în volumul I al "Cărţii Negre a Patrimoniului", pregătită de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, în articole publicate în presa scrisă şi pe internet, prin demersurile Asociaţiei pentru Arheologie Industrială şi, nu în ultimul rând, în raportul Comisiei Prezidenţiale pentru patrimoniul construit, situri istorice şi naturale, din septembrie 2008. Moara lui Assan, fondată în 1853, monument de valoare naţională, categoria A, clasat în Lista Monumentelor Istorice, este un reper în evoluţia industrială a oraşului, fiind prima moară cu aburi din Capitală.

Formaţia cubaneză Grupo Compay Segundo, care pe 21 iulie va concerta la Arenele Romane din Bucureşti, se va opri mai întâi pe malul mării. Trupa va susține pe 18 iulie un show la Mamaia. Concertul va avea loc pe terasa La Cucaracha din stațiunea de pe litoral. Biletele pentru ambele evenimente au preţul unic de 99 de lei şi pot fi achiziţionate de pe ticketpoint.ro precum şi din reţeaua magazinelor Diverta din Bucureşti şi din întreaga ţară. Grupo Compay Segundo, formaţie al cărei nume este un tribut adus celebrului muzician cubanez, reuneşte artiştii care l-au acompaniat pe maestru în fabuloasele sale turnee în Europa, Japonia, Statele Unite, Canada, America Latină, Orientul Mijlociu şi Caraibe. Trupa promite să aducă pe scena din România piesele celebre din repertoriul unic al lui Compay: "Macusa", "Sabroso", "Anita", precum şi "Chan-Chan".

Expoziţia "Culorile Avangardei. Arta în România 1910 - 1950", realizată de Institutul Cultural Român, îşi continuă itinerarul. Manifestarea va fi deschisă începând de astăzi și până pe 20 septembrie la Galeria Naţională din Praga.
Vernisajul expoziţiei româneşti va avea loc de la ora 19.00, în sala Malá dvorana a Galeriei. La eveniment, vor participa Daniela Gîtman, ambasadorul României în Republica Cehă, Milan Kníľák, directorul general al Galeriei Naţionale din Praga, Mircea Dan Duţă, directorul Institutului Cultural Român din Praga, şi Erwin Kessler, curator-şef al proiectului "Culorile Avangardei".

Trioul de folk-metal Ulytau din Kazahstan va deschide B'estfest Aftershock. Evenimentul va avea loc duminică, atunci când pe scena de la Romexpo din Bucureşti vor mai urca Holyhell, Thunderstorm, Trooper, Nexus şi headliner-ul Manowar. Formaţia Ulytau s-a înfiinţat în 2001, la iniţiativa producătorului Kydyrali Bolmanov, care dorea să creeze un nou stil de muzică. Rezultatul a impresionat publicul şi criticii deopotrivă: un melanj exotic de ritmuri muzicale tradiţionale şi sound-uri occidentale, impregnat de influenţa unor compozitori clasici precum Vivaldi, Paganini sau Bach. Cei trei membri ai ineditului proiect reuşesc să îmbine perfect riff-urile de chitară electrică cu sonorităţile viorii, rezultatul fiind cu atât mai interesant cu cât celor două li se adaugă şi dombra, un instrument tradiţional cu două corzi, specific Kazahstanului.

Un tratament experimental pe bază de celule suşă poate ajuta unii pacienţi care suferă de diabet de tipul I să trăiască timp de, în medie, patru ani fără să mai apeleze la injecţiile cu insulină. Studiul a fost realizat de specialiștii brazilieni și americani și publicat în Journal of the American Medical Association. Cercetarea a fost efectuată pe 23 de persoane. Organismul fiecărui voluntar a putut să îşi producă propria cantitate de insulină, după un transplant cu celule suşă prelevate din măduva osoasă a pacientului. În plus, cei care au înregistrat o recidivă a maladiei au avut nevoie de o cantitate de insulină mai mică decât în trecut. Cercetătorii au subliniat, totuşi, că acest tratament are rezultatele scontate doar în cazurile în care maladia este în stadiu incipient.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!