DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
15.05 - 15.30
Dosar clasic • Realizator Corina Radoi

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.30 - 16.00
Nascut in Romania • Paulina Popoiu, (partea a IIa ). Realizator Dana Pitrop

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.00 - 16.05
Cartile Seherezadei • cu Adriana Mocca

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

16 iulie 2009

Artiştii Michelle Bressan, Cezar Lăzărescu şi Mihai Gorski vor reprezenta România la Premiul Henkel pentru Artă 2009, la categoriile foto, instalaţie şi video. În premieră, anul acesta, fiecare ţară este reprezentată în finala de la Viena de trei artişti. Cei trei artişti români selectaţi de juriul local au înscris lucrări care reflectă activitatea de-a lungul mai multor ani. Juriul a apreciat fotografiile lui Michelle Bressan, care aduc în prim-plan memoria colectivă a unui loc, în acest caz - "satul de blocuri care este Bucureştiul". Cezar Lăzărescu a convins prin "umorul subînţeles al proiectelor sale, care diagnostichează starea României contemporane” iar lucrările video extrem de concise propuse de Mihai Iepure Gorski au surprins prin capacitatea de analiză şi sinteză a subiectelor alese, se arată într-un comunicat.

Asociaţia A.R.T. Fusion organizează, începând de astăzi până pe 18 iulie, festivalul "Ia ARTitudine", ajuns la cea de-a treia ediţie. Festivalul se va desfăşura pe terasa Teatrului Naţional Bucureşti, La Motoare, între orele 17.30 şi 22.00. Una dintre cele mai importante părţi ale evenimentului va fi "Living Library/ Bibilioteca Vie". Cei prezenţi vor păşi într-o bibliotecă umană, având ocazia să citească o gamă largă de cărţi interpretate de actori. În cadrul acestei secţiuni, participă şi trei deţinuţi din Penitenciarul Bucureşti Jilava.

Filme cu Dracula, spectacole de teatru şi mini-concerte cu DJ-i vor avea loc la Castelul Bran, în timpul Bran Castle Fest, între 7 şi 9 august. La festival vor participa trupe de muzică şi teatru din România, dar şi din Anglia sau Franţa. La spectacole vor participa peste 80 de artişti, actori, pictori şi creatori de instalaţii video. Publicul este aşteptat la Bran cu 72 de ore de muzică, teatru şi proiecţii. Evenimentul, descris ca "un festival de cultură actuală în decor de basm", este organizat de Compania de administrare a Castelului Bran şi Eurourban.

Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie participă la Festivalul Internaţional de Poezie de pe insula Gotland, Suedia, programat între 27 şi 30 august. Deasemenea Seria de toamnă a Salonului de poezie de la Institutul Cultural Român din Stockholm se deschide pe 24 august, cu o seară la care vor participa poeţii Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie, traducătoarea Inger Johansson, precum şi editorul şi traducătorul Jonas Ellerström, în calitate de moderator. La Salonul de poezie, Mircea Cărtărescu va prezenta antologia de autor "O zi fericită din viaţa mea” apărută în 2008, la Editura suedeză Ellerströms, în traducerea lui Dan Shafran şi Lars-Inge Nilsson. Pe lângă acest volum, lui Mircea Cărtărescu i-au mai apărut în suedeză romanele "Nostalgia" şi "Orbitor". Ioana Nicolaie se va afla pentru prima oară în Suedia. Poezia ei a fost însă făcută cunoscută cititorilor suedezi încă din 1999, cu o selecţie de poeme în traducerea lui Dan Shafran, apărută în numărul tematic "Poezia europeană contemporană" al revistei literare 00-tal.

Bulgaria va deveni a doua ţară din Europa, după Ungaria, care va avea un monument în memoria victimelor regimului comunist. Anunţul a fost făcut de primarul Sofiei, Boiko Borisov, liderul formaţiunii care a câştigat recentele alegeri parlamentare, relatează site-ul Novinite.com. Monumentul va fi ridicat în faţa Bisericii "Sveti Sedmocisleniţi" din centrul Sofiei, într-o locaţie apropiată de o fostă închisoare. Proiectul aparţine sculptorului Valko Ţenov şi arhitectului Ivo Pantaleev, desemnaţi câştigători ai unui concurs organizat în acest sens. De asemenea, Primăria Sofiei intenţionează să înfiinţeze şi un Institut al Memoriei Naţionale, pentru investigarea abuzurilor comise de fostul regim comunist.

Producătorii români critică decizia Guvernului de a anula obligaţia Loteriei Române, a cazinourilor şi a altor organizatori de jocuri de noroc de a contribui cu 4% din profitul anual la finanţarea cinematografiei naţionale. Aceștia sunt de părere că o asemenea măsură ar putea duce la colapsul industriei. Pe de altă parte, premierul Emil Boc a declarat, joi, 9 iulie, că Fondul Naţional al Cinematografiei va fi în continuare alimentat de către stat cu fondurile prevăzute de lege, dar printr-o procedură care permite alocarea banilor direct de la bugetul de stat şi nu prin intermediul Loteriei Române. Producătorul Cristian Comeagă, de la Domino Film spune că premierul trebuia să menţioneze aceste detalii pe marginea ordonanţei şi nu printr-o declaraţie ulterioară, subliniind că banii de la Loterie erau "nişte bani siguri".

Muzeul Naţional al Literaturii Române va sărbători, astăzi, 100 de ani de la naşterea lui Constantin Noica. Evenimentul va include prezentări ale unor volume despre filosoful român, la care va fi prezent şi academicianul Eugen Simion. Moderatorul manifestării va fi criticul literar Lucian Chișu. În timpul acestui eveniment vor fi prezentate volumele "Noica şi Securitatea", ediţie îngrijită de Dora Mezdrea, "Modelul cultural Noica", de Marin Diaconu , "Constantin Noica - Repere bio-bibliografice", de Stan V. Cristea, "Contantin Noica şi aventura facsimilării manuscriselor eminesciene", de Valentin Coşereanu . De asemenea, vor mai fi prezentate fotografii din colecţia Humanitas şi o parte a corespondenţei filosofului, din arhiva Muzeului Literaturii Române.

Cântăreaţa americană Suzanne Vega va susţine un concert în această seară la Sala Palatului din Bucureşti. Fiind recunoscută drept una dintre cele mai importante compozitoare din generaţia sa, Suzanne Vega s-a numărat printre protagoniştii revitalizării muzicii folk la începutul anilor '80. Purtând ştampila unui povestitor de excepţie, care "a observat lumea cu un ochi poetic", cântecele sale s-au concentrat asupra vieţii urbane, a oamenilor obişnuiţi şi asupra subiectelor din lumea reală, imediată. Încă de la lansarea primului său album, în 1985, artista a susţinut concerte sold-out în multe dintre cele mai cunoscute săli ale lumii. "Luka", cel mai cunoscut hit al artistei, este o piesă ce a intrat în cultura pop ca fiind singurul cântec scris vreodată din perspectiva unui băieţel abuzat, iar "Tom's Diner" rămâne una dintre cele mai difuzate şi mai fredonate melodii.

"The Death of Bunny Munro", cel mai recent roman semnat de cunoscutul muzician australian Nick Cave, va fi lansat în 31 de țări. Volumul va apărea și în România la editura Polirom, în toamna acestui an, aproape în același timp cu lansarea ediției în limba engleză. Promovarea cărții va include lecturi publice și evenimente muzicale, toate într-un veritabil tur al Europei. La majoritatea evenimentelor va lua parte și autorul. Mult mai cunoscut ca muzician, Nick Cave s-a remarcat ca solist al formațiilor The Birthday Party, The Bad Seeds și Grinderman, dar și prin colaborarea cu Kylie Minogue, alături de care a înregistrat hit-ul "Where the Wild Roses Grow".

Fostul dirijor al Filarmonicii BBC din Marea Britanie, Edward Downes, şi soţia sa, fostă coregrafă şi producătoare TV, s-au sinucis în clinica elveţiană Dignitas. Gestul a fost motivat de faptul că nu vroiau să se lupte cu bolile incurabile de care sufereau. Edward Downes, în vârstă de 85 de ani, era aproape surd şi orb, iar soţia sa, Joan, de 74 de ani, suferea de o maladie în stadiu terminal, potrivit unui comunicat BBC. Soţii au apelat, astfel, la clinica de sinucideri asistate Dignitas, luând o doză de barbiturice pentru a-şi pune capăt vieţii. Edward Downes a lucrat 40 de ani la Filarmonica BBC, unde a fost dirijor şef timp de zece ani, colaborând şi cu prestigioasa Royal Opera House. Joan Downes şi-a început cariera în balet, devenind apoi coregrafă, producătoare TV şi asistentă personală a soţului ei.

O expoziţie retrospectivă KulturKontakt Austria, cu lucrări ale artiştilor români care au beneficiat de rezidenţe din partea organizaţiei, va fi deschisă, până pe 15 august, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. KulturKontakt Austria, unul dintre cele mai mari centre de promovare si dezvoltare a contactelor și colaborărilor culturale din Europa Centrală, de Est și Sud-Est, sărbătoreşte 20 de ani de la înfiinţare. În colaborare cu Forumul Cultural Austriac, organizaţia prezintă expoziţia "Grenzenlos" care prezintă lucrări semnate de artiști precum Sándor Bartha, Matei Bejenaru, Anca Benera, Irina Botea, Alexandra Croitoru, Dan Perjovschi, Cosmin Pop. Curatorul expoziției este Carola Chişiu.

Teatrul de Păpuşi Puck din Cluj-Napoca va fi prezent luna aceasta la Madrid. Instituția va participa la două festivaluri din capitala Spaniei cu spectacolul "Motanul vrăjitoarei", după Korky şi Thomas, în regia lui Decebal Marin. Piesa va avea două reprezentaţii, pe 25 iulie, în Parcul Retiro din Madrid, la Festivalul Veranos de la Villa - Titirilandia, şi pe 26 iulie, în Parcul Liana din oraşul Móstoles, din Comunitatea Madrid, la cea de-a cincea ediţie a Galei teatrelor de păpuşi în aer liber. Ambele manifestări madrilene sunt sprijinite şi promovate de autoritățile locale din dorinţa de a recupera o tradiţie populară foarte îndrăgită de toţi, destinată în special publicului tânăr.

O expoziție foto cu portrete ale unor scriitori români contemporani va fi deschisă la librăria Hedengrens din centrul Stockholmului. Evenimentul este organizat în perioada 20 iulie – 31 august în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Portretele sunt realizate de fotograful suedez Cato Lein şi fac parte dintr-un proiect mai amplu demarat de ICR Stockholm în 2008, aceasta fiind a treia expoziţie cu portrete de scriitori români organizată de institut în ultimii doi ani. Fotografiile expuse îi reprezintă pe câţiva dintre scriitorii români traduşi în limba suedeză. Aceştia sunt Nina Cassian, Mircea Cărtărescu, Adela Greceanu, Claudiu Komartin, Herta Müller, Filip Florian, Ioan Es. Pop, Gabriel Liiceanu şi Gabriela Melinescu. Cu această ocazie, librăria Hedengrens va amenaja un spaţiu destinat traducerilor din literatura română în suedeză şi în alte limbi de circulaţie internaţională.

Celebrul chitarist Steve Lukather va concerta luna aceasta în România. Evenimentul va avea loc pe 23 iulie într-un club din Bucureşti. Biletele pentru acest concert au preţul de 70 lei şi se găsesc în reţeaua magazinelor Germanos, la clubul Becker Brau Live Music sau online pe eventim.ro. Născut pe 21 octombrie 1957, Steve Lukather este un celebru chitarist, vocalist, compozitor şi producător muzical, câştigător a cinci premii Grammy, fiind nominalizat de 12 ori. Steve Lukather este membru fondator al faimoasei trupe Toto, alături de care a cântat pe toată durata vieţii acesteia, între 1976 şi 2008.

Natalie Portman va interpreta rolul personajului feminin principal din adaptarea pentru marile ecrane a aventurilor lui "Thor". Este vorba despre celebrul erou din benzile desenate semnate de compania Marvel. Actriţa americană în vârstă de 28 de ani, cunoscută la nivel internaţional mai ales graţie rolurilor din seria "Războiul Stelelor" şi din filmul "The Other Boleyn Girl", o va interpreta pe Jane Foster, personajul principal feminin al filmului. Rolul principal masculin a fost atribuit actorului australian Chris Hemsworth, iar britanicul Tom Hiddleston îl va interpreta pe zeul Loki. "Thor" este unul dintre numeroasele personaje lansate de compania Marvel care va prinde viaţă pe marele ecran, după adaptarea cinematografică a aventurilor altor super-eroi precum Omul Păianjen, Hulk şi Iron Man.

Criticul de teatru şi traducătorul român Victor Scoradeţ va primi luna viitoare, pe 29 august, Medalia Goethe pentru anul 2009. Este vorba despre o distincţie ce reprezintă Ordinul oficial al Republicii Germane. Preşedintele Goethe-Institut, Klaus-Dieter Lehmann, le va înmâna, la Palatul din Weimar, Ordinul oficial al Republicii Germane pentru anul 2009 criticului de teatru şi traducătorului român Victor Scoradeţ, traducătorului norvegian Sverre Dahl şi scriitorului şi filosofului suedez Lars Gustafsson. Conform Goethe Institut, Victor Scoradeţ va primi această disctincţie "pentru excepţionalele sale traduceri de piese de teatru contemporan din limba germană şi pentru implicarea sa în montarea acestora în România".

Spectacolul lui Corneliu Stroe & Aromanian Ethno Band, promovat de ICR Lisabona, va deschide noaptea de concerte pe 21 iulie, din cadrul Festivalului Muzica Popoarelor. Manifestarea va avea loc la Centrul Artelor din Sines între 17 şi 25 iulie. Grupul Aromanian Ethno Band este alcătuit din muzicieni cu notorietate în lumea culturală românească şi internaţională, aparţinând unor stiluri muzicale diferite, reuniţi sub genericul de 'world music' şi reprezentând cu precădere folclorul aromân din Dobrogea. Stilul formaţiei este un 'fusion' între folclorul aromân şi elemente moderne din rock şi jazz, pigmentate cu sonorităţi din muzica grecească şi balcanică.

Iubitorii artelor plastice mai pot admira până duminică, ultima zi de vizitare, expoziţia 'Fidelitatea imaginilor. René Magritte şi fotografia'. Manifestarea este organizată de Muzeul Naţional de Artă al României şi Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti. Deschisă în Sălile Kretzulescu, expoziţia, o adevărată incursiune în universul artistic al marelui Magritte, cuprinde 59 de fotografii realizate de pictorul suprarealist în perioada 1925 - 1955. Subiectele acestora sunt îndeosebi familia şi prietenii, printre care scriitorii Louis Scutenaire, Paul Nouge, Marcel Marien, Paul Colinet, Irene Hamoir şi, bineînţeles, soţia sa, Georgette Magritte şi fratele său Paul.

Trupa britanică Morcheeba revine în România. Formația va susţine un concert, pe 23 iulie, în Fratelli Studios din Capitală, începând cu ora 21.30. Morcheeba a debutat pe scena muzicală britanică la mijlocul anilor '90. În prezent, sound-ul trupei combină mai multe stiluri muzicale: soul, R&B, hip-hop, reggae, downtempo, chill out, funk şi blues. Din 1995, anul în care a fost fondată, şi până în prezent, Morcheeba a vândut peste şase milioane de discuri în întreaga lume. Cel de-al şaselea şi cel mai recent album de studio al trupei, "Dive Deep", a fost lansat în luna februarie a anului trecut, în Europa şi Marea Britanie. "Dive Deep" conţine, printre altele, single-ul "Enjoy The Ride". Fanii români vor vedea Morcheeba în concertul de la Bucureşti în formula Dj Paul Godfrey, fratele său, instrumentalistul Ross Godfrey, şi cântăreaţa franceză Manda.

Lungmetrajul "Inglourious Basterds" va deschide secţiunea Zabaltegi-Pearls a ediţiei din 2009 a Festivalului de la San Sebastian. Filmul regizat de Quentin Tarantino a primit la Festivalul de la Cannes premiul pentru interpretare masculină, acordat lui Christoph Waltz. "Inglourious Basterds" va fi proiectat pe 18 septembrie, în ziua de deschidere a celei de-a 57-a ediţii a Festivalului de la San Sebastian. În secţiunea Zabaltegi-Pearls vor mai fi proiectate filmele "Woodstock", de Ang Lee, "Vengeance", de Johnnie To, "Mother", de Bong Joon-ho, şi "Yuki & Nina", de Nobuhiro Suwa şi Hippolyte Girardot, apreciat de criticii secţiunii Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes.

Publicul cinefil este invitat la începutul săptămânii viitoare la o nouă ediție a Cineclubului NexT. Evenimentul va avea loc luni 20 iulie, de la ora 19, la Sala Elvira Popescu din capitală. Evenimentul din această lună îl va avea ca invitat special pe actorul, regizorul, scenaristul și producătorul Florin Piersic Jr. În cadrul Cineclubului NexT din această lună va fi proiectată pelicula “Va curge sânge” în regia lui Paul Thomas Anderson. O poveste de proporții epice despre familie, credință, putere și petrol, “There Will Be Blood” este un film derulat la frontiera necruțătoare a Californiei de început de secol, în contextul boom-ului explorărilor petroliere. Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar în 2008 la opt categorii și a câștigat două trofee pentru cel mai bun actor în rol principal (Daniel-Day Lewis) și cea mai bună imagine (Robert Elswit). În plus, Paul Thomas Anderson a caștigat Ursul de Argint la Berlin, în 2008, la categoria cel mai bun regizor.

Ioan Gyuri Pascu va cânta în deschiderea concertului pe care cântăreaţa Suzanne Vega îl va susţine, în această seară, la Sala Palatului din Bucureşti. Artistul a debutat în anul 1982, iar din 1987 şi până în 2007 a făcut parte din grupul Divertis. Ioan Gyuri Pascu a lansat 11 albume, iar cel mai recent material discografic al său, intitulat "La jumătatea vieţii", a apărut în 2007. Suzanne Vega va cânta în România într-o formulă de trio, alături de Gerry Leonard, la chitară electrică şi acustică, şi de Mike Visceglia, la chitară bas. Fiind recunoscută drept una dintre cele mai importante compozitoare din generaţia sa, Suzanne Vega se numără printre protagoniştii revitalizării muzicii folk la începutul anilor '80, când, acompaniată doar de chitara proprie, a cântat ceea ce a fost etichetat drept folk contemporan sau neo-folk.

Poetul francez Paul Valéry va fi omagiat, luna viitoare, în localitatea Ipoteşti - Botoşani, locul de naştere a celui mai mare poet român, Mihai Eminescu.
Evenimentul face parte dintr-un proiect cultural comun româno-francez implementat de Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii 'Mihai Eminescu', din judeţul Botoşani, şi Asociaţia 'Dacia - Méditerranée' din oraşul francez Sete, unde s-a născut poetul Paul Valéry. Proiectul, intitulat 'Invitaţie la voiaj', urmează a fi implementat în perioada 7-9 august.

Filme cu şi despre mâncare vor fi proiectate, de mâine până duminică, la Muzeul Ţăranului Român şi la Târgul Ţăranului din Bucureşti. Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului "A Matter of Taste/ O chestiune de gust". Peliculele "Devouring Reality", "The Market","Stort'" şi "Tripe and Onions" se numără printre cele 20 de filme care vor fi prezentate în premieră în România, alături de alte preparate speciale de la Marginea Sibiului şi Tălmăcel. Proiecţiile vor avea loc mâine și sâmbătă, de la ora 19.00, la Muzeul Ţăranului Român, şi sâmbătă și duminică, de la ora 12.00, la Târgul Ţăranului. Toate filmele vor fi subtitrate în limba engleză.

Boabele de cacao conţin anumiţi compuşi care contribuie la dilatarea vaselor sangvine şi pot fi folosite în combaterea hipertensiunii arteriale. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii germani. Cercetătorii de la Universitatea din Koln au dorit să afle dacă aceşti compuşi, luaţi sub forma unor suplimente alimentare, pot să reducă hipertensiunea, considerat unul din factorii de risc majori în declanşarea infarctelor şi a atacurilor cerebrale. Totodată, boabele de cacao ar putea fi o metodă naturală şi mai sănătoasă de combatere a acestei afecţiuni, în comparaţie cu medicamentele care inhibă sinteza colesterolului, folosite în terapiile actuale.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!