DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Alternative • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

9 decembrie 2009

Scriitorul de origine română Norman Manea participă la cea de-a doua ediţie a Conferinţei internaţionale a scriitorilor evrei de la Ierusalim - Kisufim, care se desfăşoară până joi, anunţă Institutul Cultural Român de la Tel Aviv.
Lucrările conferinţei, la care participă aproximativ 45 de autori din 15 ţări şi a cărei temă este "Exile in Language", se desfăşoară în limbile engleză, ebraică, germană, franceză, italiană, spaniolă, maghiară, rusă, bulgară, sârbă, idiş şi română. Pe 15 decembrie, de la ora 18, Norman Manea va participa la o seară literară în limba română, dedicată prezentării celui mai recent roman al său, "Vizuina", publicat în luna octombrie la Polirom. Norman Manea este cel mai tradus autor de limbă română, laureat al mai multor premii internaţionale, printre care MacArthur - Nobelul american, Premiul Internaţional de literatură Nonino şi Premiul Medicis Etranger. Supravieţuitor al Holocaustului, scriitorul a părăsit ţara în 1986. Din 1988 trăieşte în SUA, fiind profesor de literatură europeană şi writer in residence la Bard College, New York.

O aşezare dacică, cuprinzând aproximativ zece locuinţe, cuptoare de ars, gropi de alimente şi vase de ceramică, a fost descoperită de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj, pe Culmea Moigradului, la aproximativ doi kilometri de castrul roman de la Porolissum - Moigrad.
Arheologul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj, Csok Zsolt, a declarat că după primele cercetări aşezarea pare a fi fost a unui şef de trib dac.
Vestigiile urmează să fie fotografiate şi clasificate.

Ambasada Franţei la Bucureşti are, pentru 2010, o serie de proiecte culturale, printre care Festivalul de modă Pasarela şi Festivalul Filmului Francez, spectacole ale Comediei Franceze şi celebrarea Anului Chopin, cu un buget total estimat la 750.000 de euro, anunţă instituţia. Printre proiectele cu cele mai mari bugete se numără spectacolele de teatru din Franţa ce vor fi prezentate de ambasadă şi Institutul Francez din România, cu un buget total de 120.000 de euro. Printre reprezentaţiile din program se numără "Regele moare", de Silviu Purcărete, "La Fausse suivante" de Marivaux, în regia lui Lambert Wilson (teatrul Bouffes du Nord, Paris) şi "Les Fourberies de Scapin", de Molire, pusă în scenă cu marionete, de Émilie Valantin. Acestora li se adaugă două spectacole ale prestigioasei Comedii Franceze, un spectacol-lectură de Muriel Mayette, administratorul teatrului, creat special pentru a fi prezentat la Bucureşti, şi "Bérénice", de Racine, piesă pusă în scenă de congolezul Faustin Linyekula. De asemenea, tot cu un buget de 120.000 de euro, Ambasada Franţei intenţionează să aducă la Bucureşti festivalul underground Paris Rock'in.

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional a lansat licitaţia pentru reabilitarea Teatrului Naţional Bucureşti. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul de execuţie lucrări de stabilitate şi siguranţă în exploatare, optimizarea funcţională, tehnologică şi organizatorică a ansamblului instituţional pentru TNB are o valoare estimată de peste 215 milioane de lei fără TVA, fonduri ce provin din împrumutul contractat de guvern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru programul "Reabilitarea monumentelor istorice din România", dar şi de la bugetul de stat. Firmele interesate pot ridica documentaţia de atribuire de la sediul Ministerului Culturii, până la data de 18 ianuarie, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 25 ianuarie, ora 11.30.

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional solicită o suplimentare a bugetului cu 100.000 de lei, din Fondul de rezervă bugetară pe 2009. Banii sunt necesari pentru plata contribuţiilor la salarizarea personalului din instituţii de învăţământ teologic neîncadrate în învăţământul public. În nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern iniţiat de Minister se arată că, după adoptarea Legii Bugetului de Stat pe anul 2009, au fost acreditate două instituţii de învăţământ care pregătesc personal cultic pentru Cultul Penticostal şi pentru Biserica Creştină după Evanghelie, care au solicitat plata acestor drepturi salariale. Suma de 100.000 de lei va constitui un sprijin esenţial şi va permite plata contribuţiilor către cele opt instituţii de învăţământ teologic neintegrate în învăţământul public.

Soprana Felicia Filip va susţine un concert, în 17 decembrie, la Sfântu Gheorghe, la Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene "Bod Peter". Evenimentul va avea loc în cadrul Festivalului de colinde "Adolescent". Emil Pantelimon, directorul manifestării, a declarat că Felicia Filip se va afla pentru prima oară în calitate de solistă de operă pe o scenă covăsneană, după ce, în toamna acestui an, a onorat invitaţia organizatorilor Şcolii de Toamnă "Seri Albastre", susţinând, timp de o săptămână, masterclass-uri la Centrul de Cultură Arcuş. Soprana va fi acompaniată de pianistul Ovidiu Mezei. Festivalul de Colinde "Adolescent" a ajuns la cea de-a IV-a ediţie şi se desfăşoară pe tot parcursul lunii decembrie.

Seminarii despre integrarea patrimoniului cultural românesc în portalul The European Library, restaurarea cărţilor şi Constantin Noica vor fi organizate la Bucureşti, în cadrul Zilelor Bibliotecii Naţionale a României, de astăzi până vineri. Cea de-a XII-a ediţie a manifestării se deschide cu seminarul "Patrimoniul naţional românesc în The European Library", care marchează încheierea proiectului european TELplus, ce a avut ca scop creşterea accesibilităţii şi interoperabilităţii şi integrarea patrimoniului cultural românesc în portalul The European Library. Mâine va avea loc seminarul "Actualităţi în restaurarea cărţilor", organizat de Biblioteca Naţională, în calitatea sa de Centru Naţional Metodologic pe probleme de conservare şi patologie a documentelor. Sunt aşteptaţi să participe specialişti din principalele biblioteci publice şi specializate din Bucureşti şi din ţară, dar şi din arhive şi muzee precum Muzeul Literaturii Române.

Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Cătălin Netzer, care a primit, recent, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, a fost lăudat de Variety. Publicaţia de specialitate apreciază că pelicula va primi, în viitor, numeroase distincţii. "Realizat în culori reci, dar cu efecte cinematografice remarcabile, semnate de Liviu Mărghidan, filmul are mici inserţii care prezintă ironia vieţii de zi cu zi, pe care o trăieşte Ion, cu vecini excentrici, birocraţie sufocantă şi răutatea semenilor", notează Variety, care menţionează că Rebengiuc creează din Ion un personaj care este "un pensionar cu un caracter de gentleman, care nu a avut niciodată vreun gând lipsit de patriotism". Pelicula "Medalia de onoare", de Călin Peter Netzer, a obţinut, la sfârşitul lui noiembrie, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care cel pentru interpretare (Victor Rebengiuc), cel pentru scenariu (Tudor Voican), premiul special al juriului şi premiul FIPRESCI.

"Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao", de Junot Diaz, a fost declarată cea mai bună carte a ultimilor zece ani de către The New York Magazine. Romanul a mai fost recompensat cu premiul Pulitzer pentru Literatură în 2008 şi cu National Book Critics Circle Award, în 2007. În septembrie 2008, studiourile Miramax au cumpărat drepturile de ecranizare a cărţii. În acelaşi an, criticii de la The New Yorker l-au plasat pe Junot Diaz în cercul celor mai buni 20 de scriitori ai secolului XXI. Ediţia în limba română a cărţii, apărută în traducerea Danielei Rogobete, a fost publicată anul trecut în cadrul colecţiei "Biblioteca Polirom", la numai cinci luni de la recompensarea romanului cu premiul Pulitzer pentru literatură.

Solistul Orchestrei Naţionale Radio, Alexandru Tomescu, revine, la sfârşitul săptămânii, pe scena Studioului de Concerte "Mihail Jora" al Societăţii Române de Radiodifuziune, împreună cu vioara Stradivarius-Elder-Voicu, pentru încheierea Turneului Naţional MusicOn LG, în formula Romanian Piano Trio. Recitalul va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00. Romanian Piano Trio, formată din violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Horia Mihail, vor prezenta un program încântător, echilibrat, în care umorul şi buna dispoziţie din muzica lui Haydn se îmbină admirabil cu pasiunea romanticului Mendelssohn.

Clubul Ilustratorilor din Bucureşti prezintă, până săptămâna viitoare, expoziţia "Poveşti de iarnă" la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. În cadrul evenimentului vor fi prezentate lucrările participante la concursul "Pas-de-deux", organizat în acest an de Clubul Ilustratorilor, având ca temă relaţia între text şi imagine. În acest domeniu mai puţin abordat şi promovat - ilustraţia de carte pentru copii - autorii expoziţiei de la Veneţia prezintă o varietate de tehnici: pictură în ulei, acrilic, acuarelă, pe carton, pânză, plastic, metal, obiecte şi printuri. Expoziţia va cuprinde ilustraţii şi imagini pe tema iernii. Vizitatorii vor primi ilustrate cu imagini din patrimoniul Clubului, semne de carte şi afişe.

Corul 'Symbol' susţine, până pe 27 decembrie, mai multe concerte cu un repertoriu alcătuit în mare parte din colinde. Astfel, primul recital din serie a avut loc aseară la Ateneul Român. Corul va concerta pe 15 decembrie la Muzeul Şuţu, pe 25 decembrie la Biserica 'Sf. Ioan Botezătorul' - Pantelimon, pe 26 la Biserica Răzoare (Cotroceni), pe 27 decembrie la Biserica 'Adormirea Maicii Domnului' şi la Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău. Director artistic şi dirijor principal este prof. diacon Jean Lupu, iar dirijor secund lect. univ. dr. Luminiţa Guţanu. Corul 'Symbol' a fost înfiinţat pe 18 septembrie 1990 de profesorul Jean Lupu cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist.

La Muzeul Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti' va avea loc, la sfârşitul acestei săptămâni, 'Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă - Florile Dalbe'. Pe uliţele satului, sunt aşteptate cete de colindători, urători şi ansambluri de datini şi obiceiuri care să ureze de sănătate, belşug şi viaţă îndelungată, începând de sâmbătă, oaspeţii muzeului putând asculta 'Colinde, melinde...' cu Ansamblul aromân Pilisterlu ori colinda prin Bucureştii de altădat' alături de grupul muzical Nataly. Duminică, la parada obiceiurilor de iarnă, organizatorii au invitat, pentru 'jocul caprei', Ansamblul Cununiţa din Ilva Mare, Bistriţa Năsăud, ori pentru 'jocuri cu măşti' - Ansamblul Drumul baltagului din Borca, judeţul Neamţ. Programul va fi completat de prezentări de carte ale Editurii Humanitas. De asemenea, oaspeţii ineditei manifestări vor putea târgui unele dintre cele mai frumoase obiecte lucrate de meşteri populari şi vor putea degusta produse din gastronomia tradiţională şi produse bio.

Thomas Stearns Eliot a fost desemnat cel mai iubit poet în Marea Britanie. Şi asta după ce 18.000 de britanici şi-au votat autorul preferat pe o platformă specială lansată de BBC. Poetul, dramaturgul şi teoreticianul literar Thomas Stearns Eliot, născut pe 26 septembrie 1888, a fost laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1948. Printre volumele de poezie ale lui T.S. Eliot se numără "The Love Song of J. Alfred Prufrock", "Poems", "The Waste Land", "The Hollow Men". Stilul poetic al lui Thomas Stearns Eliot a revoluţionat literatura de limbă engleză, mulţi scriitori încercând, de-a lungul timpului, să îi imite scriitura. Pe locul al doilea în topul celor mai apreciaţi poeţi s-a situat John Donne iar pe poziţia a treia, Benjamin Zephaniah, o figură cunoscută a literaturii contemporane britanice.

Expoziţia "Noduri italiene. Cravata - evoluţie, limbaj şi stil" va fi vernisată în această seară, la ora 18.30, în Rotonda Sălii Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României din Bucureşti. Organizată cu ocazia împlinirii a 130 de ani de relaţii diplomatice italo-române, manifestarea prezintă 150 de cravate, 10 costume bărbăteşti din diferite epoci şi o bogată documentaţie explicativă ce ilustrează evoluţia cravatei în cadrul modelor vestimentare, de la eşarfa înnodată din secolul al XVII-lea şi până în zilele noastre. Cravata reprezintă în prezent unul dintre simbolurile inconfundabile ale stilului rafinat şi exclusivist "Made in Italy". Cu ocazia vernisajului expoziţiei, Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucureşti, îi va conferi lui Ilie Năstase distincţia Ordine della Stella della Solidarieta' Italiana.

Stephen Young lansează astăzi la Bucureşti volumul "Capitalism Moral: o reconciliere a binelui privat cu interesul public". Venirea scriitorului în capitală reprezintă primul eveniment din cadrul proiectului "Business Ethics 360°", inaugurând, de asemenea, prima colecţie de Responsabilitate socială în afaceri din România. Lucrarea "Capitalism Moral: o reconciliere a binelui privat cu interesul public" este o redutabilă pledoarie pentru etică şi responsabilitate socială în afaceri şi, în egală măsură, pentru piaţă liberă - cei douăzeci de ani de la dramatica Revoluţie Română din Decembrie 1989 ce a îndepărtat regimul comunist de la putere; cei mai bine de cinci ani de la aderarea României, la 29 martie 2004, la NATO şi un an interminabil de când primele simptome ale crizei economice globale au început să se facă vizibile în economia românească, antrenând, într-o reacţie în lanţ, toate pieţele locale şi declanşând efecte sociale imposibil de estimat.

Postul de televiziune HBO va difuza, pe 17 decembrie, de la ora 20.00, documentarul "Lumea văzută de Ion B....", în regia lui Alexander Nanău. Filmul spune povestea unuia dintre cei mai importanţi artişti români contemporani, Ion Bârlădeanu, care a trecut de la stadiul de om fără casă la cel de artist recunoscut internaţional. Filmul "Lumea văzută de Ion B...." - o producţie a HBO România şi Alexander Nanău Production - va fi difuzat în premieră şi în exclusivitate pe 17 decembrie, la HBO. Documentarul este "povestea cu parfum de basm modern a unuia dintre cei mai importanţi artişti români contemporani". Alexander Nanău propune un documentar-colaj despre artistul aflat la marginea societăţii, despre un artist necunoscut şi despre colajele pe care le-a făcut din ziare şi reviste timp de 30 de ani.

Duke Ellington Orchestra, unul dintre cele mai celebre big band-uri din lume, revine la Bucureşti, anul viitor, pe 25 aprilie. Recitalul de la Sala Palatului al Duke Ellington Orchestra se va desfăşura sub bagheta lui Paul Mercer Ellington. Biletele pentru concert au preţuri cuprinse între 80 şi 250 lei şi vor putea fi cumpărate de pe eventim.ro. Duke Ellington, ducele jazz-ului, un "talent suprem" aşa cum îl numea criticul muzical Alistair Cooke în 1983, este părintele a numeroase inovaţii in domeniul muzicii jazz: a fost primul care a folosit vocea umană ca pe un instrument muzical, fără cuvinte, punând accentul pe contrastul dintre note înalte şi joase, folosind în mod frecvent tonalităţile de blues, într-un stil numit "jungle music"; a contribuit la inaugurarea erei swing a jazz-ului prin melodia "It don't mean a thing"; este unul dintre pionierii jazz-ului şi, alături de Louis Armstrong, a contribuit la transformarea acestui stil de muzică dintr-o formă de divertisment într-o reală expresie artistică.

Un lungmetraj despre viaţa cântăreţei de operă Maria Callas va fi produs de compania britanică Future Films, în colaborare cu o companie italiană. Niall Johnson va adapta scenariul acestui proiect cinematografic pe baza biografiei cântăreţei, scrisă de Alfonso Signorini, intitulată "So Proud, So Fragile". Filmul se va concentra pe relaţia tumultuoasă a Mariei Callas cu armatorul miliardar Aristotel Onassis. Distribuţia şi regizorul filmului vor fi anunţaţi în curând.
Acesta este cel de-al treilea lungmetraj biografic, din ultimii trei ani, pentru Future Films, după "Fifty Dead Men Walking", inspirat din viaţa lui Martin McGartland, şi "Goodbye Bafana", un film cu accente biografice despre ultimii ani petrecuţi de Nelson Mandela în închisoarea de pe Robben Island.

Tudor Gheorghe va susţine două concerte intitulate 'Degeaba', pe 18 şi 22 decembrie, la Sala Palatului din Capitală. Despre aceste recitaluri, Tudor Gheorghe a declarat că sunt 'ca şi România, cu disperare, cu frustrare, dar şi cu iertare şi speranţă'. În acest spectacol, 74 de instrumentişti, 60 de corişti şi o trupă rock vor evolua într-o reprezentaţie originală sub bagheta orchestratorului şi dirijorului Marius Hristescu. Biletele, cu preţul cuprins între 50 şi 180 de lei, pot fi achiziţionate din reţeaua magazinelor VreauBilet şi de la Sala Palatului.

Cvartetul Belcea îşi încheie rezidenţiatul de trei ani la Filarmonica "George Enescu" din Capitală printr-un concert extraordinar pe care ansamblul londonez îl va susţine, săptămâna viitoare, pe 16 decembrie, la Ateneul Român. În cadrul evenimentului invitat special va fi Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca. Ansamblul clujean a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Cvartetul Belcea în cadrul programului de rezidenţă, alături de Cvartetul Unistring din Chișinău, Cvartetul Anima, Cvartetul Nitere şi Cvartetul Cantabile din Bucureşti. Din programul concertului fac parte "Cvartetul în Do Major op. 20 nr. 2", de Joseph Haydn, "Cvartetul nr. 14 în Fa diez Major op. 142", de Dmitri Şostakovici, şi "Octetul în Do Major op. 7", de George Enescu.

Dragoş Bucur este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi să participe la programul Shooting Stars. Evenimentul va avea loc în perioada 13 - 15 februarie 2010, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Shooting Stars reprezintă o iniţiativă europeană ce are drept scop promovarea celor mai talentaţi tineri actori europeni ai anului, cărora le facilitează întâlnirea cu ceilalţi membri ai branşei (actori consacraţi, regizori şi producători de renume). Cei zece finalişti din 2009 au apărut, în total, în nu mai puţin de 28 de filme (fără a pune la socoteală scurtmetrajele sau producţiile de televiziune) şi, din ipostaza de noi ambasadori ai cinematografiei europene, au fost prezenţi la diferite festivaluri de film şi au participat la mai multe ateliere internaţionale de actorie. Dragoş Bucur este cel de-al treilea român, după Maria Popistaşu (2007) şi Anamaria Marinca (2008), selecţionat în cadrul acestui prestigios program internaţional.

Sundance Institute a anunţat cele 70 de scurtmetraje ce vor fi proiectate în timpul festivalului. Patru producţii vor fi prezentate pe 21 ianuarie, când debutează evenimentul. Este vorba de drama "I'm Here", în regia lui Spike Jonze, documentarul "The Fence", regizat de Rory Kennedy, scurtmetrajul din secţiunea internaţională "Logorama", regizat de Francois Alaux, Herve de Crecy şi Ludovic Houplain, şi scurtmetrajul de animaţie "Seeds of the Fall", de Patrik Eklund. Filmul "Herbert White", regizat de actorul James Franco, inspirat din poemul cu acelaşi nume scris de Frank Bidart, va concura în secţiunea peliculelor de ficţiune americane. De asemenea, "Para fuera", de Nicholas Jasenovec, un portret al lui Richard J. Bing, va fi proiectat în secţiunea scurtmetrajelor documentare. Ceremonia de decernare a premiilor Festivalului Sundance va avea loc pe 26 ianuarie.

Premiul Turner, una dintre cele mai râvnite şi controversate distincţii din arta contemporană, a fost decernat, la începutul săptămânii, artistului britanic Richard Wright, renumit pentru operele sale murale care reflectă arhitectura înconjurătoare. Artistul britanic în vârstă de 49 de ani este cunoscut în special pentru motivele pe foiţă din aur aplicate pe zidurile galeriilor de artă cu care colaborează. Locuind şi lucrând în Glasgow, el este unul dintre cei mai în vârstă laureaţi ai premiului Turner. Richard Wright a primit această recompensă pentru lucrările sale prezentate la cea de-a 55-a expoziţie Carnegie International din oraşul american Pittsburgh şi la galeria Ingleby, din oraşul scoţian Edinburgh.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!