DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
15.05 - 15.30
Dosar clasic • Realizator Corina Radoi

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.30 - 16.00
Nascut in Romania • Paulina Popoiu, (partea a IIa ). Realizator Dana Pitrop

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.00 - 16.05
Cartile Seherezadei • cu Adriana Mocca

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

7 decembrie 2009

Astăzi de la ora 11, Teatrul National Radiofonic, va invită, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti, unde va avea loc audiţia spectacolului "Coaforul cântăreţei chele" de Miloš Nikolić, traducere de Simeon Lăzăreanu, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. Premiera radiofonică a spectacolului va avea loc joi, 10 decembrie 2009, la ora 19, la Radio România Cultural. Spectacolul este realizat pornind de la un text dramatic scris în amintirea lui Eugène Ionesco şi se încadrează într-un amplu program cultural, dedicat centenarului naşterii marelui dramaturg – în 2009, declarat de UNESCO AN INTERNAŢIONAL EUGENE IONESCO.

Expoziţia „GRĂDINI PIERDUTE” va fi deschisă astazi la ora 18 la Galeria „Octav Doicescu”, din Bucureşti. Vernisajul va fi însoţit de o dezbatere în jurul proiectului Cultural „GRĂDINI PIERDUTE” care se înscrie în cercetările aplicate în domeniul istoric, urban şi peisagistic, concretizate printr-o suită de studii focalizate pe problematica acută a descreşterii suprafeţelor de spaţii verzi. Exemplele de grădini cercetate şi prezentate în proiectul-expoziţional, au fost alese pentru că sunt reprezentative pentru tipologii diferite: grădina simbol, reprezentativă, publică, semipublică, particulară, grădina monastica sau de loisir şi divertisment. Finalitatea cercetării este informarea, co-interesarea şi responsabilizarea cetăţenilor în această problemă, atenţionarea administraţiilor locale şi centrale asupra agresivităţii şi diminuării cantităţii şi calităţii spaţiului verde din Bucureşti.

De astăzi până pe 10 decembrie are loc la Bucureşti, în Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, în Aula Palatului Cantacuzino şi în Sala Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian“ din Bucureşti, cea de-a cincea ediţie a Festivalului internaţional „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC”. Ediţia din acest an a Festivalului – deşi confruntată cu mari dificultăţi financiare –spun organizatorii va aduce pe scenele de concert din Bucureşti opus-uri contemporane dintre cele mai diverse, ca abordări estetice, semnate de compozitori din: Irlanda, Franţa, Elveţia, Polonia şi, desigur, România. La eveniment sunt invitate formaţii româneşti de muzică contemporană de prestigiu: Profil, Traiect, devotioModerna, Inter-Art. Ediţia din acest an a Festivalului include în programul său o lansare de CD, carte şi partituri muzicale şi un concert de muzică electroacustică.

Romanul "Şi Hams Şi Regretel", de Matei Florian, o poveste despre iubire şi pitici coloraţi, a apărut recent în librării. Mâine, de la ora 19, la Clubul Ţăranului de la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, în cadrul proiectului "Povestitorii de la Şosea", Matei Forian va citi un fragment din "Şi Hams Şi Regretel", alături de Filip Florian, fratele său, care va citi un fragment din romanul "Zilele regelui”. Matei Florian s-a născut pe 8 ianuarie 1979, în Bucureşti. A debutat cu poezie în revista Cuvântul, în 1997. Începând cu 1998, el a fost reporter şi, ulterior, titular de rubrică la Dilema. A colaborat cu reportaje, cronică literară şi teatru scurt la diferite publicaţii culturale şi la radio. În 2008 i s-a decernat premiul la categoria "critică muzicală" la Gala Jurnalismului Cultural.

Cvartetul Belcea îşi încheie rezidenţiatul de trei ani la Filarmonica "George Enescu" din Capitală printr-un concert extraordinar pe care ansamblul londonez îl va susţine, săptămâna viitoare, pe 16 decembrie, la Ateneul Român. În cadrul evenimentului invitat special va fi Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca. Ansamblul clujean a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Cvartetul Belcea în cadrul programului de rezidenţă, alături de Cvartetul Unistring din Chișinău, Cvartetul Anima, Cvartetul Nitere şi Cvartetul Cantabile din Bucureşti. Din programul concertului fac parte "Cvartetul în Do Major op. 20 nr. 2", de Joseph Haydn, "Cvartetul nr. 14 în Fa diez Major op. 142", de Dmitri Şostakovici, şi "Octetul în Do Major op. 7", de George Enescu.

"Nuntă în Basarabia", cel de-al doilea lungmetraj semnat de regizorul Nap Toader (Napoleon Helmis), a câştigat premiul special al juriului la Festivalul "Black Nights" din Tallinn, Estonia. Filmul, o coproducţie România/ Republica Moldova/ Luxemburg, a fost prezentat în competiţia oficială EurAsia a evenimentului."Nuntă în Basarabia", povestea unor tineri - el bucureştean, ea din Chişinău - proaspăt căsătoriţi, care decid să facă nuntă cu dar în speranţa că vor scoate banii necesari avansului pentru o locuinţă, a impresionat comitetul de selecţie al Tallinn "Black Nights" Film Festival, care a considerat pelicula "foarte umană şi emoţională" prin mesajul pe care îl promovează. Pelicula îi are în distribuţie pe Vlad Logigan, Victoria Bobu, Constantin Florescu, Igor Chistol, Viorica Geantă-Chelbea, Corina Druc, Silvia Berova şi Igor Caras.

Spectacolul "Hänsel şi Gretel" va avea premiera la Opera Naţională Bucureşti pe 11 decembrie. Opera "Hänsel şi Gretel", de Engelbert Humperdinck, este una dintre cele mai iubite creaţii muzicale pentru copii. Începând cu premiera de la Weimar, din 1893, dirijată de Richard Strauss, opera a cunoscut un succes deosebit în întreaga lume, fiind apreciată pe toate marile scene lirice, atât de cei mici, cât şi de cei mari. La rândul său, Opera Naţională Bucureşti aduce în faţa publicului îndrăgitele personaje ale Fraţilor Grimm, cu ajutorul unei echipe de creaţie excepţionale: dirijor -Vlad Conta, regia - Anda Tabacaru - Hogea, scenografia - Adriana Urmuzescu, coregrafia - Simona Şomăcescu, coregrafia acrobatică - Ama Butoiescu, asistent de regie - Irina Macovei.

Criticul, poetul, eseistul şi prozatorul Marin Mincu a murit la sfârșitul săptămânii trecute, într-un spital din Bucureşti, după ce, recent, suferise o comoţie cerebrală. Născut în 1944, la Slatina, Marin Mincu a publicat peste 40 de volume în România şi 20 în Italia. A fost profesor titular la universităţile din Torino, Milano şi Florenţa, între 1974 şi 1994. S-a ocupat de semiotică, avangardă şi experimentalism, publicând "Avangarda literară" românească" şi "Experimentalismul poetic românesc". Este considerat promotorul textualismului, implicându-se teoretic şi practic în susţinerea acestei importante mişcări literare postbelice. Trupul neînsufleţit al lui Marin Mincu va fi depus, astăzi, în holul central al Uniunii Scriitorilor din România, în Bucureşti, iar înmormântarea va avea loc mâine, la Cimitirul Bellu.

Celebrul lutier Antonio Stradivarius folosea o reţetă simplă cu ulei şi răşină de pin pentru a lăcui viorile pe care le lucra. Aceasta este concluzia unui studiu realizat timp de patru ani de o echipă multidisciplinară. Cercetarea, publicată în revista germană de chimie Angewandte Chemie International Edition, a fost realizată pornind de la cinci viori Stradivarius, lucrate în momente diferite, într-o perioadă de 30 de ani, şi care sunt în prezent păstrate la Muzeul muzicii de la Paris. De două secole şi jumătate, cele aproximativ 1.000 de instrumente cu coarde create de celebrul maestru din Cremona, Italia, dintre care au mai rămas doar jumătate, au creat controverse, sonoritatea lor remarcabilă aflându-se în centrul multiplelor ipoteze formulate de cercetători. Aceştia au fost interesaţi nu numai de lemn şi de prelucrarea sa, ci şi de lacul folosit pe aceste instrumente, dar nici în această privinţă nu s-a ajuns la o explicaţie coerentă.

Documentarul "Partizanii libertăţii", ce reconstituie viaţa, lupta şi moartea ultimilor partizani din Grupul de rezistenţă de la Nucşoara, va fi proiectat astăzi, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român din Capitală. Filmul este produs de Televiziunea Română în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România. Documentarul îi prezintă pe cei 16 ultimi partizani de la Nucşoara - ofiţeri, învăţători, preoţi, ţărani - care au fost executaţi la Jilava, în Valea Piersicilor, în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere la care vor participa realizatoarea Lucia Hossu Longin, Stejărel Olaru şi Sorin Chivulescu, Silvia Colfescu, director al Editurii Vremea, şi violonista Ioana Voicu Arnăuţoiu, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fiica născută în munţi a Mariei Plop şi a lui Toma Arnăuţoiu, arestată odată cu mama ei şi împărtăşind de la vârsta de doi ani condiţia de deţinut politic.

Compania de balet a Operei Naționale din București a pregătit o audiție națională în premieră absolută, organizată astăzi de Simona Şomăcescu alături de reprezentanţi ai liceului "Floria Capsali" şi coordonată de Suzanne Farrel, una dintre muzele legendarului coregraf George Balanchine. Audiţia, adresată elevilor din toate liceele de coregrafie din ţară, cu vârste între 14 şi 18 ani, aleşi prin selecţie la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, are în vedere acordarea unei burse de studii în Statele Unite ale Americii, de trei săptămâni, la departamentul de educaţie din cadrul centrului "John F. Kennedy" Performing Arts din Washington. Bursa, purtând numele "Exploring Balley with Suzanne Farrel", va fi programată în intervalul iunie-iulie al anului următor şi va presupune susţinere completă pentru câştigătorul acesteia, din partea instituţiei gazdă din Statele Unite, precum şi un program intens de antrenamente de balet clasic, de 12 ore pe zi.

Maia Morgenstern, Raluca Petre, Mircea Rusu, Doru Ana, Tudor Aaron Istodor, Ioan Gyuri Pascu şi Ioana Calota joacă în spectacolul de teatru "O noapte furtunoasă". Evenimentul va avea loc astăzi, la Palatul Naţional al Copiilor din Capitală. La 130 de ani de la premieră, Ioan Gyuri Pascu joacă rolul lui Rică Venturiano, iar Maia Morgenstern - pe cel al Vetei, în piesa "O noapte furtunoasă", într-o montare ce propune o viziune nouă asupra textului clasic al lui Ion Luca Caragiale.

Scriitorul Matei Vişniec va susţine, astăzi, la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, o conferinţă cu tema "Avantajele şi dezavantajele(?!) unui scriitor român la Paris". Evenimentul este organizat de Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi de Uniunea Scriitorilor din România. În cadrul manifestării prof.univ.dr. Mircea Diaconu va prezenta volumele "Cafeneaua Pas-parole", "Occident expres", "Groapa din tavan", "Omul-pubelă, Femeia ca un câmp de luptă", "Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintali", "Sindromul de panică în Oraşul Luminilor".

Actriţa britanică Keira Knightley îşi va face astăzi debutul în teatru. Ea va apărea într-o adaptare modernă a piesei lui Moliere, "Mizantropul". Actriţa, în vârstă de 24 de ani, care s-a remarcat prin prestaţia din "Piraţii din Caraibe" şi "Remuşcare", va juca la Teatrul de Comedie din Londra, începând de astăzi. În adaptarea piesei scriitorului francez Moliere, acţiunea va fi transpusă din Franţa secolului al 17-lea în Londra modernă. Personajul Alceste, interpretat de Damian Lewis, va deveni în noua adaptare a piesei "Mizantropul" un scriitor britanic de teatru, faimos dar dezamăgit, care ajunge să respingă societatea, pe care o consideră o reprezentare a superficialităţii.

Forumul Muzical Român va decerna în această seară, la ora 19,00 premiile pe anul 2009. Festivitatea va găzduită de Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti. Numărul distincţiilor este mare, printre laureaţi numărându-se personalităţi ale vieţii muzicale, dar şi oameni de afaceri, care sprijină evenimente din domeniu. Premiul „David Ohanesian” va fi acordat producătorului şi realizatorului TV Luminiţa Constantinescu, premiile „Ludovic Spiess” vor reveni tenorului Teodor Ilincăi şi criticului muzical Costin Popa, iar premiile „Musica Viva” vor fi înmânate Mirunei Negrea, lui Cătălin Rusu şi lui Cătălin Voineag. Vor mai fi acordate distincţiile „Maestro” coregrafului Valentin Roşca şi solistei pop Andra. Premiul „Melos” îi va fi decernat prof. univ. dr. Ionel Pantea. Premiile de „Excelenţă” vor fi acordate actorului Mircea Diaconu, tenorului Cornel Stavru şi basului Constantin Gabor, iar Premiul „In Honoris” va fi decernat domnului Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei.

Cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit se va desfăşura săptămâna viitoare între 14 şi 17 decembrie. Evenimentul va avea loc la Cinema Studio din Bucureşti. Festivalul se va deschide pe data de 14 decembrie, ora 17.30, cu vernisajul unei expoziţii de fotografii şi afişe, urmată, la ora 18.30, în Sala Mare, de o ceremonie şi de un program competitiv. Timp de patru zile, publicul se va putea delecta cu filme studenţeşti de ficţiune (peliculă şi digital), documentar şi animaţie/experiment, atât româneşti, cât şi străine. Filmele studenţilor vor fi evaluate în acest an de importante nume din lumea cinematografiei şi nu numai, printre membrii juriului numărându-se: Nae Caranfil, Corneliu Porumboiu, Magda Mihăilescu, Vivi Drăgan Vasile, Cristian Tudor Popescu.

Victor Rebengiuc va recita poezia scrisă de Herta Müller la spectacolul extraordinar organizat de Primăria Timişoara, Messa da Requiem, în 18 decembrie, în Piaţa Victoriei. Evenimentul va începe de la ora 18, va dura două ore şi este dedicat tuturor timişorenilor, ca un moment de aducere aminte şi cinstire a eroilor din decembrie 1989. Concertul "Messa da Requiem", de Giuseppe Verdi, este coordonat de Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena şi directorul Festivalului Internaţional George Enescu. La acest eveniment special vor cânta orchestrele şi corurile reunite ale Operei Naţionale şi ale Filarmonicii Banatul din Timişoara.

Artista Hanna Schygulla, actriţa fetiş a regizorului Rainer Werner Fassbinder, va fi distinsă cu premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Actriţa germană în vârstă de 65 de ani, care va primi acest premiu pe 18 februarie, a jucat recent în filmul lui Fatih Akin "De partea cealaltă/ Auf der anderen Seite", după o lungă pauză în carieră. De la debutul său ca actriţă, Hanna Schygulla a jucat, printre altele, în 20 de filme regizate de Rainer Werner Fassbinder, printre care se numără şi "Căsătoria Mariei Braun", care i-a adus un Urs de Argint în 1979, dar şi clasicele "Berlin Alexanderplatz" şi "Lili Marleen". Cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va avea loc în perioada 11 - 21 februarie 2010.

Lungmetrajul "Fiorii tinereţii/ Tatarak", de Andrzej Wajda, va primi trofeul FIPRESCI la Gala Premiilor Academiei Europene de Film. Manifestarea va avea loc pe 12 decembrie, la Bochum, în Germania. Filmul "Fiorii tinereţii" este inspirat dintr-o nuvelă a scriitorului polonez Jarosław Iwaszkiewicz. Pelicula spune povestea Martei, o femeie de vârstă mijlocie, ce duce o viaţă singuratică alături de soţul ei, dedicat în exclusivitate muncii. Asta până când ea întâlneşte un tânăr, datorită căruia îşi recapătă forţa vitală. Un alt premiu anunţat deja pentru gala de pe 12 decembrie este cel pentru întreaga carieră, care îi revine anul acesta regizorului britanic Ken Loach.

Spectacolul "România! Te pup" participă la Bienala de Teatru "New Plays from Europe". Evenimentul se va desfășura la Wiesbaden (Germania), între 17 şi 27 iunie 2010. Bienala de Teatru "New Plays from Europe" este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate teatrului tânăr. De-a lungul timpului, în programele "New Plays from Europe" au mai fost selectate piese scrise de Andreea Vălean şi Geanina Cărbunariu. De altfel, Bogdan Georgescu va participa şi la întâlnirile dedicate dramaturgilor din cadrul bienalei. Spectacolul "România! Te pup" este regizat de David Schwartz şi produs de Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi. Din distribuţie fac Georgeta Burdujan, Teodor Corban, Andreea Boboc, Clement Alexandru Arnăutu.

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti găzduieşte, pe 10 şi 11 decembrie, "Zilele Paul Celan". Este vorba despre o manifestare dedicată cunoscutului scriitor. Seria de evenimente va fi deschisă de masa rotundă "Rădăcini ale (post)modernităţii în poezia lui Paul Celan", la care vor participa Grete Tartler, Andrei Corbea-Hoişie, Mircea Ţuglea, Horaţiu Decuble, Ştefan Hostiuc. Masa rotundă va fi urmată de proiecţia filmului "Duo pentru Paoloncel şi Petronom" de Alexandru Solomon. Pe 11 decembrie va avea loc vernisajul expoziţiei temporare "Paul Celan şi Meridianul său în Arhiva Alfred Margul-Sperber", prezentată de George Guţu. Evenimentul va fi urmat de proiectul muzical multilingvistic al lui Mircea Tiberian, "Celan, 4 postludii la Todesfuge".

Ducu Bertzi îşi promovează cel mai nou album al său, "Colinde, colinde", în peste 20 de concerte în ţară. Printre oraşele în care artistul va merge în turneu se numără Cluj, Braşov, Sibiu, Focşani, Brăila şi Bucureşti. Noul album al lui Bertzi, "Colinde, colinde", cuprinde 14 piese. Materialul discografic include, pe lângă piese noi, şi unele de pe precedentul album al acestuia, "Seara de Crăciun", într-o variantă reorchestrată. Ducu Bertzi şi-a făcut debutul pe o scenă de prestigiu în mai 1976, în cadrul unui spectacol al Cenaclului Flacăra. În peste 30 de ani de activitate a susţinut peste 4.000 de recitaluri. Printre albumele sale se numără "Dor de ducă", "Sufletul meu" şi "Cântece din Maramureş".

Organizaţiile neguvernamentale au convocat starurile muzicii şi cinematografiei la Copenhaga, pentru a mobiliza opinia publică înaintea summitului ONU privind mediul. Astfel, astăzi, la Copenhaga vor concerta cei de la Backstreet Boys, grupul american care a vândut 76 de milioane de albume, în cadrul unui eveniment organizat de Comisia Europeană. În cadrul aceluiaşi concert, au mai fost "recrutate" celebrităţi cunoscute mai ales pentru performanţele în festivaluri muzicale cum ar fi Moby, Metallica, Natalie Imbruglia sau The Offspring.

"Coraline", "Deasupra tuturor/ Up", "A Christmas Carol" şi "Fantastic Mr. Fox" se numără printre cele 15 pelicule care concurează pentru o nominalizare la premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film animat. Nominalizările pentru cea de-a 67-a gală a premiilor Globul de Aur vor fi anunţate la Los Angeles, pe 15 decembrie, iar ceremonia de premiere va avea loc pe 17 ianuarie 2010. Premiile sunt decernate de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood. În 2009, premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film de animaţie a revenit lungmetrajului "Wall-E".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!