DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

3 decembrie 2009

Spectacolul de teatru "Urbi et Orbi", care a stârnit controverse în rândul criticilor şi al spectatorilor de la diferite festivaluri, va fi jucat, astăzi, la Cluj-Napoca.
Evenimentul va avea loc în această seară, de la orele 18.00 şi 20.30, în studioul Fabricii de Pensule. Preţul unui bilet este de 15 lei, iar spectacolul va fi jucat în limba maghiară, cu subtitrare în limba engleză. Piesa nu este recomandată tinerilor sub 16 ani. Spectacolul este "extrem de contemporan, violent, care promite totul, mai puţin experienţa teatrală a unei detaşări comode de spectator". Spectacolul îi are ca protagonişti pe actorii Márta Béres, Andrea Erdély, Imre Elek Mikes, Árpád Mészáros, iar regia îi aparţine lui András Urbán.

Expoziţia de fotografie "România, ţara oamenilor prietenoşi", realizată de profesori şi studenţi ai Şcolii de Fotografie din Varşovia, va fi vernisată astăzi, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Lucrările înfăţişează chipuri şi obiceiuri din Transilvania, Maramureş şi Moldova, surprinse în perioada 2005 - 2008. Cele aproximativ 50 de fotografii expuse la ICR constituie o selecţie din albumul "România, ţara oamenilor prietenoşi". Apărut în Polonia la iniţiativa fotografului Marian Schmidt, albumul a fost finanţat prin programul Publishing Romania, derulat de Centrul Naţional al Cărţii din cadrul ICR.

Artiştii Florin Ciubotaru şi Henry Mavrodin inaugurează astăzi donaţia ce constă în două monumente - Turnul de Fildeş şi Turnul Babel - amplasate în incinta parcului din faţa Academiei Române. Donaţia va fi inaugurată în paralel cu o expoziţie de obiecte semnate de cei doi artişti. Obiectele vor fi expuse în sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti. Expoziţia va putea fi vizitată zilnic, între orele 10.00 - 18.00, până pe 20 decembrie. Născut în 1939, la Focşani, Florin Ciubotaru a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti.
Henry Mavrodin s-a născut la Bucureşti în 1937 şi este profesor de artă la mai multe facultăţi din capitală.

Abbaworld, o expoziţie interactivă dedicată legendarei trupe Abba, va fi deschisă la Londra. Manifestarea va conţine imagini şi clipuri cu formaţia, dar şi o instalaţie hologramă 3D cu membrii trupei. Abbaworld va avea 25 de camere pline de materiale cu trupa, foto şi video, materiale realizate în spatele scenei în turneele formaţiei. Totodată, vizitatorii vor putea apărea în videoclipurile trupei sau pe coperţile albumelor Abba. Expoziţia va fi deschisă la Earls Court din Londra pe 27 ianuarie. Organizatorii manifestării speră ca aceasta să facă turul lumii. Deşi grupul muzical s-a destrămat de peste 25 de ani, ABBA continuă să vândă anual trei milioane de albume. Din 1974, grupul a vândut 360 de milioane de discuri în lumea întreagă. La acest capitol membrii trupei au fost depăşiţi doar de Elvis Presley şi de Beatles.

"Apocalypse Now" de Francis Ford Coppola a fost numit cel mai bun film al ultimilor 30 de ani, de către Cercul Criticilor Londonezi. Lungmetrajul, care a primit o serie de premii importante, de la lansarea sa, în 1979, a fost, de altfel, favoritul criticilor. "Apocalypse Now" a surclasat filme precum "Lista lui Schindler" de Steven Spielberg, "Das Leben der Anderen" de Florian Henckel von Donnersmarck, "Unforgiven" de Clint Eastwood şi "Brokeback Mountain - o iubire secretă" de Ang Lee – aceste filme fiind prezente în Top 5. Directorul Cercului Criticilor Londonezi, Jason Solomons, a spus că filmul lui Coppola merită premiul, fiind o peliculă cu un mesaj anti-război, mesaj care este actual şi azi, după 30 de ani. Ceremonia de premiere va avea loc pe 18 februarie.

Dragoş Bucur este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi să participe la programul Shooting Stars. Evenimentul va avea loc în perioada 13 - 15 februarie 2010, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Shooting Stars reprezintă o iniţiativă europeană ce are drept scop promovarea celor mai talentaţi tineri actori europeni ai anului, cărora le facilitează întâlnirea cu ceilalţi membri ai branşei (actori consacraţi, regizori şi producători de renume). Cei zece finalişti din 2009 au apărut, în total, în nu mai puţin de 28 de filme (fără a pune la socoteală scurtmetrajele sau producţiile de televiziune) şi, din ipostaza de noi ambasadori ai cinematografiei europene, au fost prezenţi la diferite festivaluri de film şi au participat la mai multe ateliere internaţionale de actorie. Dragoş Bucur este cel de-al treilea român, după Maria Popistaşu (2007) şi Anamaria Marinca (2008), selecţionat în cadrul acestui prestigios program internaţional.

Un colocviu internaţional dedicat dramaturgului Eugen Ionescu, intitulat "Am vrut să spun indicibilul", va fi organizat mâine şi sâmbătă la Roma. La eveniment vor participa profesori universitari din Franţa, Belgia, Italia şi România. Colocviul este organizat de Accademia di Romania, centrul de la Roma al Institutului Cultural Român. Titlul colocviului a fost ales din jurnalul "Căutarea intermitentă", aflat printre ultimele scrieri ale lui Eugen Ionescu. Actualitatea operei ionesciene, receptarea lui în România, Franţa şi Italia, accesul dificil al teatrului ionescian pe scenele italiene, poziţia lui Ionescu faţă de stânga şi de teatrul lui Brecht, refuzul ionescian al dogmelor, al ideologiilor şi regimurilor totalitare sunt câteva din temele prin care colocviul dedicat lui Ionescu se doreşte a fi o nouă invitaţie la lectură.

Elevii claselor a VIII-a vor avea de analizat, în premieră, la testul de limba şi literatura română de la evaluarea naţională, un text nonliterar, după modelul subiectelor internaţionale, dar respectând programa de studiu. Declaraţia a fost făcută pentru Mediafax de secretarul de stat Oana Badea. Un prim pas spre evaluarea internaţională a fost făcut şi în cazul subiectelor de la Matematică. Potrivit secretarului de stat, testele internaţionale merg pe cotidian. "Citirea şi folosirea hărţilor şi a legendelor inscripţionate pe hărţi, a graficelor sunt frecvent regăsite în evaluarea internaţională", a mai spus Oana Badea. Evaluarea din clasa a VIII-a va avea loc între 4 şi 12 mai 2010, iar simularea în perioada februarie-martie.

Muzicianul Damian Drăghici prezintă, sâmbătă, la Ateneul Român din Capitală, un nou proiect al său - "Painting with music România". Este vorba despre un concert de muzică clasică contemporană, susţinut în scop caritabil pentru sprijinirea "Aşezămintelor Udricani". Esenţa conceptului artistic va pune în lumină, pe lângă calitatea actului artistic în sine, valoarea unor opere de artă prezentate publicului auditor prin intermediul unui video-proiector. Opere ale unor personalităţi ca Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu vor fi interpretate muzical de artiştii prezenţi pe scenă, sub denumirea de "Art Horizons quartet - 1".

Pictorul japonez Ikuo Hirayama, cunoscut pentru operele sale, în care au predominat temele Drumului mătăsii, şi pentru lupta sa pentru conservarea patrimoniului cultural mondial, a decedat, ieri, la vârsta de 79 de ani. Artistul a murit în urma unei crize cardiace, într-un spital din Tokyo, a precizat purtătorul de cuvânt al muzeului din Hiroshima, oraşul său natal. Ikuon Hirayama a colaborat cu UNESCO pentru diverse acţiuni de protejare a obiectivelor culturale mondiale, precum templele Angkor Wat din Cambodgia, peşterile budiste din Mogao (nord-vestul Chinei) şi statuile lui Buddha din Bamiyan (Afganistan), dinamitate de talibani în 2001.Artistul nipon a participat, totodată, la acţiunile de conservare a mormintelor din Koguryo, Coreea de Nord, primul sit din această ţară comunistă izolată care a fost inclus în patrimoniul universal UNESCO.

Jurnalistul şi fostul disident politic polonez Adam Michnik va primi premiul "Ion Raţiu" pentru democraţie pe 2009, oferit de Fundaţia Raţiu de la Londra. Evenimentul va avea loc astăzi la Washington. Cu ocazia primirii acestei distincţii, Adam Michnik va susţine şi conferinţa anuală "Ion Raţiu" pentru democraţie, pe tema "Democraţia: capcane şi semne de întrebare". Ceremonia de decernare şi conferinţa vor avea loc la Centrul "Woodrow Wilson" din Washington. Discursul de deschidere va fi rostit de Zbigniew Brzezinski, fost consilier pentru Securitate Naţională al preşedintelui Jimmy Carter, între anii 1977 - 1981. Conferinţa "Ion Raţiu" pentru democraţie îşi propune să confere vizibilitate sporită şi recunoaştere internaţională ideilor şi muncii acelor persoane care, prin eforturile lor, propagă ideile democratice şi idealul democraţiei pretutindeni în lume.

Turnul Sfatului, cel mai reprezentativ obiectiv turistic al Sibiului, va fi transformat, de mâine şi până duminică, în spaţiu expoziţional. Aici vor fi prezentate obiecte confecţionate manual, realizate de 30 de artişti din întreaga ţară. Expoziţia cu vânzare intitulată "Art Boutique" va fi realizată special pentru sărbătoarea de Sfântul Nicolae. În cadrul manifestării vor putea fi văzute împletituri unicat, săpunuri din morcovi, floarea soarelui sau din ulei de măsline, mărgele din lut modelate şi pictate manual sau felicitări şi cutiuţe de bijuterii realizate tot manual. Pe lângă plimbarea prin spaţiul expoziţional, cei care vor trece pe la Art Boutique vor avea parte de panorama Sibiului văzut de la înălţime.

"Legenda Marelui Inchizitor", un spectacol regizat de Radu Penciulescu după celebrul text omonim al lui Dostoievski, va avea premiera pe ţară, astăzi, la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti. Spectacolul este realizat după un text tradus de Ileana Littera. Din distribuţie fac parte Victor Rebengiuc şi copilul Nikita Dembinschi. "Legenda Marelui Inchizitor" porneşte de la un episod distinct din ultimul roman al lui Dostoievski, "Fraţii Karamazov". Un text fascinant despre pervertirea credinţei de către reprezentanţii Bisericii, "Legenda Marelui Inchizitor" este un spectacol despre deriva exerciţiului religios care sfârşeşte prin a desconsidera învăţătura creştină şi a o corupe în folosul puterii. Scenografia spectacolului este semnată de Dragoş Buhagiar.

Celebra orchestră de cameră austriacă Johann Strauss Ensemble revine pentru a cincea oară în România. Aceasta va susţine concertul "Christmas in Vienna", la Sala Palatului din Bucureşti, pe 16 decembrie, de la ora 19.30. Prim solistul şi dirijorul spectacolului este Russell McGregor, concert maestru al orchestrei palatului Schonbrunn din Viena. El a avut ocazia să îi acompanieze şi "dirijeze", printre alţii, pe Luciano Pavarotti, Jose Carreras şi Ildiko Raimondi. Născut în Oxford, Russell a crescut şi a făcut primii paşi în muzică în Australia, loc în care s-a întors pentru un concert la Opera House din Sydney. În prezent, Russel locuieşte în Austria. Invitaţi speciali în spectacolul de la Bucureşti sunt soprana Romana Beutel şi baritonul Michael Havlicek. Anul trecut, ei au fost aplaudaţi îndelung de publicul care a umplut Sala Palatului din Bucureşti.

Seria de concerte "Live Earth" va fi reluată pe 18 aprilie 2010. Evenimentul, la care vor participa personalităţi şi oameni obişnuiţi din toată lumea, are ca scop trezirea conştiinţelor în ceea ce priveşte cauzele şi consecinţele crizei mondiale a resurselor de apă potabilă. "Live Earth Run for Water" va consta într-o serie de evenimente, curse de alergări, marşuri, dar şi concerte şi activităţi asociate cu eforturile de conservare a apei potabile. Acest mega-eveniment va dura 24 de ore. De la Buenos Aires la Singapore, trecând prin oraşe precum Chicago, Capetown, Hong Kong, Londra, Rio de Janeiro şi Milano, acest eveniment va avea o amploare planetară, spun organizatorii.

Scriitorul Matei Vişniec va susţine, luni, la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, o conferinţă cu tema "Avantajele şi dezavantajele(?!) unui scriitor român la Paris". Evenimentul este organizat de Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi de Uniunea Scriitorilor din România. În cadrul manifestării prof.univ.dr. Mircea Diaconu va prezenta volumele "Cafeneaua Pas-parole", "Occident expres", "Groapa din tavan", "Omul-pubelă, Femeia ca un câmp de luptă", "Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintali", "Sindromul de panică în Oraşul Luminilor".

Scriitorul olandez Arnon Grunberg, cunoscut pentru romanele "Istoria calviţiei mele" şi "Nesuferitele zile de luni", revine în România cu un nou text - "A Foreign Affair", scris în urma unei călătorii în Ucraina în căutarea unei soţii. Volumul va fi lansat în această seară în Club Control din Capitală. "A Foreign Affair" apare în româneşte, în traducerea lui Gheorghe Nicolaescu, ca supliment al revistei Noua literatură, cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos. Lansarea va avea loc de la ora 18.30 în prezenţa autorului, alături de Cezar Paul-Bădescu, Mihaela Michailov, Vlad Ioan Tăuşance, Gheorghe Nicolaescu, Denisa Comănescu, Jaap Faber şi Ana Chiriţoiu.

Consiliul Judeţean Tulcea va organiza luna viitoare o licitaţie pentru desemnarea firmei care se va ocupa de restaurarea a două clădiri de patrimoniu, incluse în circuitele turistice regionale. Este vorba despre Muzeul de Artă şi Casa Avramide. Valoarea proiectului va depăşi 36 milioane lei, fără TVA. Investitorii care doresc să participe la licitaţie trebuie să depună o garanţie de participare, în valoare de 700.000 de lei, şi una de bună execuţie, de 10% din valoarea contractului. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 15 ianuarie 2010. Lucrările de restaurare a celor două clădiri se vor desfăşura pe o perioadă de 24 de luni de la data atribuirii contractului.

Spectacolul de teatru-document "Ultima oră din viaţa lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu", montat cu actori români, printre care Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru, de International Institute of Political Murder Zürich/Berlin, va fi prezentat, din 18 decembrie, în capitala Germaniei. Piesa, realizată în limba română, va fi itinerantă în mai multe oraşe europene, urmând să fie prezentată în perioada 18- 21 decembrie la Teatrul Hebbel am Ufer din Berlin. Premiera absolută va avea loc însă pe 10 decembrie, la Teatrul Odeon din Capitală, în prezenţa fostului general Victor Athanasie Stănculescu, care se va putea vedea pe scenă ca personaj.

Un exemplar din ediţia princeps a volumului "Fleurs du mal", de Charles Baudelaire, cu autograful autorului, a fost vândut pentru suma record de 775.000 de euro. Evenimentul a avut loc marţi, în cadrul unei licitaţii organizată la Hôtel Drouot din Paris, în care au fost incluse diverse obiecte ale poetului francez.
Potrivit France Press, cele 180 de obiecte incluse în licitaţie au generat un total de peste 4 milioane de euro, această sumă depăşind de două ori estimările specialiştilor. Obiectele lui Charles Baudelaire au intrat în posesia mamei acestuia în 1867, după moartea scriitorului, fiind apoi transmise consilierului său juridic, Narcisse Ancelle, persoana căreia i-a fost dedicat volumul "Fleurs du mal".

Cea de-a cincea ediţie a Târgului de carte pentru copii MiniLibri se desfăşoară începând de astăzi și până duminică, la Palatul Şuţu din Capitală. Evenimentul va fi deschis publicului zilnic, între orele 10.00 şi 18.00, iar intrarea va fi liberă. Ca şi în anul precedent, târgul de carte pentru copii este organizat de Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională, împreună cu Grădiniţa Bambi, fiind găzduit de Palatul Şuţu. Aflat la a cincea sa ediţie, târgul va aduce şi în acest an o mulţime de surprize pentru copii, dar şi pentru părinţi şi bunici. Programul din acest an cuprinde: parada Editurilor - la standurile celor 10 edituri expozante, cei mici putând răsfoi o mulţime de cărţi frumos colorate - Clubul micului ilustrator (unde cele mai frumoase desene vor fi premiate de Fundaţia "Noi citim"). De asemenea, vor exista sesiuni de lecturi cu părinţi vedetă.

Cântăreţul suedez José González va susţine sâmbătă primul său concert din România. Evenimentul va avea loc în clădirea The Ark din Capitală, la distanţă de o zi de recitalul unui alt "trubadur" suedez - Jay-Jay Johanson. Concertul face parte dintr-o serie de manifestări ce-şi propune să aducă în faţa publicului bucureştean artişti suedezi contemporani care se bucură de o apreciere unanimă în Europa şi nu numai. Născut în Gothenburg, în 1978, José a crescut într-o familie în care a avut ocazia să intre în contact cu muzica încă din copilărie, tatăl său de origine argentiniană reuşind să-i imprime gustul pentru sonorităţi latino-americane, care, mai târziu, avea să se armonizeze cu înclinaţia artistului către eclectismul pop-ului britanic şi american al anilor '80. Muzica introvertită, însă caldă, tonalităţile joase şi timbrul serios pe care le propune José González captează încă de la început o largă audienţă, fiind uşor accesibil atât consumatorului de indie, cât şi ascultătorului mai puţin pretenţios.

Scriitoarea chineză Zhang Jie îşi prezintă romanul "Cuvinte nescrise", publicat în traducere românească la Editura Ibu, în această seară, de la ora 18.00, la Librăria Diverta Magheru din capitală. Volumul lui Zhang Jie este o mărturie asupra comunismului chinez, asupra vieţilor distruse, pasiunilor şi iubirilor ce trăiesc şi mor în umbra revoluţiilor şi a campaniilor politice înfiorătoare, asupra destinelor care se unesc sau se despart nu din opţiuni ideologice, ci din pură întâmplare.
Traducerea din limba chineză a romanului este semnată de Andreea Chiriţă şi Alin Bucă.

Cântăreaţa britanică Natasha Bedingfield va cânta, pe 11 decembrie, la concertul dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace. Evenimentul va fi organizat la Oslo. La acest concert special, organizat la o zi după ceremonia de înmânare a premiilor Nobel, vor participa Wyclef Jean, Toby Keith, Donna Summer, cântăreţul din Puerto Rico Luis Fonsi şi Amadou & Mariam, un duet blues & jazz din Mali. Câştigătorul premiului Nobel pentru pace pe 2009, anunţat la Oslo, pe 9 octombrie, este preşedintele american Barack Obama. Premiul îi va fi decernat acestuia pe 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel, cel care a înfiinţat fundaţia care acordă aceste distincţii.

Lungmetrajele "Precious" şi "The Last Station" au primit câte cinci nominalizări la Film Independent's Spirit Awards. Este vorba despre distincţiile acordate de producătorii independenţi de film din Statele Unite ale Americii reprezentanţilor cinematografiei care nu lucrează cu marile studiouri de la Hollywood. "Precious" şi "The Last Station" vor concura la categoria "cel mai bun film" alături de comedia romantică "(500) Days of Summer" şi de dramele despre emigranţi "Amreeka" şi "Sin Nombre". Film Independent, asociaţia care organizează anual această gală dedicată filmelor de artă, a indicat că gala din 2010 va avea loc pe 5 martie, de la ora 20.00.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!