DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.55 - 07.00
Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

23 decembrie 2009

Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe derulează, până pe 27 decembrie, programul 'Crearea unui fond de carte în limba română în folosul comunităţilor româneşti din Europa'. Proiectul se desfăşoară în cadrul programului 'Guvernul României îţi oferă o carte', lansat în cursul acestui an, care presupune, de asemenea, distribuirea de cărţi pentru copii, precum şi o serie de planşe reprezentând personalităţi ale culturii şi istoriei naţionale. Volumele sunt distribuite la Ambasadele şi Consulatele României de la Budapesta, Bratislava, Viena, Munchen, Bruxelles, Paris, urmând ca acestea să le transmită asociaţiilor şi organizaţiilor româneşti care derulează programe, proiecte şi activităţi în sprijinul comunităţii româneşti.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor la licitaţia lansată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional pentru reabilitarea Teatrului Naţional Bucureşti este 25 ianuarie, ora 11.30. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul de execuţie lucrări de stabilitate şi siguranţă în exploatarea, optimizarea funcţională, tehnologică şi organizatorică a ansamblului instituţional pentru TNB are o valoare estimată de peste 215 milioane de lei fără TVA, fonduri ce provin din împrumutul contractat de guvern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru programul "Reabilitarea monumentelor istorice din România", dar şi de la bugetul de stat. Firmele interesate pot ridica documentaţia de atribuire de la sediul Ministerului Culturii, până la data de 18 ianuarie.

Matei Florian, autorul recent lansatului roman "Şi Hams Şi Regretel", a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că nu scrie după reţete şi nu îşi asumă modele, personajele din povestea sa, nişte pitici coloraţi care îi ţin companie unui îndrăgostit deprimat, fiindu-i, de altfel, familiare.
Matei Florian a creat în romanul "Şi Hams Şi Regretel" un întreg univers fantastic, populat cu o legiune de pitici din ceaţă colorată. În fruntea acestei legiuni, un nou cuplu se pregăteşte să intre în galeria îndrăgostiţilor legendari: Şi Hams Şi Regretel, un pitic melancolic, şi minunata sa Tristina. Aventurile lor în lumea "picioarelor pare", oameni-adulţi-în-toată-firea, nu curg, însă, aşa cum s-ar aştepta cititorul de la asemenea figuri de basm, vesel şi clinchetitor. Făpturile de văzduh, chiar peltice sau corcite cu spiriduşi, trec şi ele prin suferinţe adevărate şi tragedii. Ca şi oamenii pe lângă care plutesc. Romanul a apărut în colecţia "Ego.Proză" a editurii Polirom şi a fost lansat la Târgul de Carte Gaudeamus (25 - 29 noiembrie). Scriitorul mai povesteşte, în interviul acordat MEDIAFAX, despre cum a scris cartea, în Piatra Craiului, dar şi cum a fost schimbat textul, în urma discuţiilor sale cu cei mai dragi critici ai săi.

Actriţa sud-africană Charlize Theron va lansa o linie de încălţăminte, în ediţie limitată iar încasările obţinute vor fi donate unor programe caritabile derulate în Africa de Sud, informează accesshollywood.com. Charlize Theron va fi reprezentată în această acţiune de fundaţia ei de caritate, intitulată Africa Outreach Project. Pantofii sunt disponibili în două culori - roşu şi albastru - şi vor fi decoraţi cu o broderie ce reprezintă un baobab, aplicată pe partea laterală. Compania producătoare a donat 10.000 de perechi de pantofi organizaţiei Africa Outreach Project, pentru a fi distribuiţi în luna decembrie. Modelele de pantofi sunt prezentate pe internet, la adresa CharlizeAfricaOutreach.org. Theron, în vârstă de 34 de ani, este câştigătoarea unui premiu Oscar, pentru rolul din filmul "Monstrul" (2004).

Peste 260.000 de titulari şi suplinitori calificaţi primesc câte 130 de lei pentru achiziţia unor materiale didactice, valoarea totală alocată de Ministerul Educaţiei pentru această acţiune fiind de 34 de milioane de lei. Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, a declarat că găsirea unor fonduri suplimentare pentru alocarea banilor ceruţi de profesori pentru materialele didactice a fost una dintre priorităţile ministerului. În plus, suma alocată de Ministerul de Resort pentru decontarea abonamentelor de transport din perioada ianuarie - decembrie este de 78,5 milioane de lei.

Filmul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, este câştigătorul celei de-a XV-a ediţii a Festival on Wheels, de la Artvin, Turcia. Lungmetrajul a fost distins cu trofeul Taurul de Aur. Dintre cele zece filme din zece ţări aflate în competiţie, trofeul Taurul de Aur, în valoare de 10.000 de euro, a fost câştigat în acest an de filmul "Poliţist, adjectiv", care a mai primit şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film Turci. Premiul Taurul de Argint a fost câştigat de filmul "On the way to school", regizat de Orhan Eskikoz şi Ozgur Dogan. Juriul festivalului a fost compus din actriţa egipteană Basma Ahmed Hassan, criticul de film israelian Edna Făinaru, regizorul olandez Ineke Smits, criticul american de film Jay Weissberg şi regizorul turc Reha Erdem.

Expoziţia '20 de ani - Memoria - O oră', cuprinzând fotografii realizate în 21 şi 22 decembrie 1989, dar şi instantanee surprinse cu 20 de ani mai târziu, în aceleaşi locuri, se va desfăşura, pe parcursul unei singure ore, de la ora 12, la Fântâna din Piaţa Universităţii. Sorin Lupşa, autor şi curator al expoziţiei, a fost ajutat în demersul său de 27 de studenţi de la Universitatea Naţională de Arte - Bucureşti, care şi-au oferit sprijinul voluntar. Evenimentul, desfăşurat sub titulatura 'In memoriam Oprea Gheorghe Emil şi Lazăr Ioan este realizat în amintirea celor 126 de oameni care au murit până la fuga cuplului Ceauşescu şi a celorlalţi 978 de oameni care şi-au pierdut viaţa, după aceea, în Revoluţia Română.

Cea de-a 18-a ediţie a festivalului Sziget, care se desfăşoară anual la Budapesta, pe insula -budai de pe Dunăre, strângând peste 350.000 de spectatori şi sute de artişti, va avea loc între 11 şi 16 august 2010. Chiar dacă line up-ul festivalului nu a fost încă stabilit, abonamentele pentru ediţia de anul viitoar a evenimentului au fost puse deja în vânzare. Astfel, un abonament pe toate zilele, care asigură şi campare, are preţul de 170 de euro, dacă este cumpărat în avans, până pe 30 aprilie, de la 1 mai urmând să coste 200 de euro. La cea mai recentă ediţie, festivalul Sziget a înregistrat un nou record de audienţă, circa 390.000 de spectactori participând la cele şase zile de concerte.

"Christmas All Over Again", hit-ul din 1992 al americanului Tom Petty, este cel mai dorit cântec pe coloanele sonore ale filmelor a căror poveste se intersectează cu perioada sărbătorilor de iarnă, potrivit presei americane de specialitate.
Comediile "Home Alone 2: Lost in New York", cu Macaulay Culkin, "Jingle All the Way", care l-a avut ca protagonist pe Arnold Schwarzenegger, și "Four Christmases", cu Vince Vaughn, Reese Witherspoon, Robert Duvall, Sissy Spacek si Jon Voight în distribuție, sunt doar trei dintre peliculele al căror succes s-a legat, în parte, și de flerul celor care au alcătuit "decorul" sonor. Succesul cântecului de iarnă al lui Petty se datorează, în primul rând, inspirației cu care artistul - compozitor, textier și interpret al melodiei - a reușit să valorifice pe ritmuri de rock un refren cald și usor de fredonat, păstrând în același timp sound-ul inconfundabil al muzicii sale.

Preşedintele Academiei Române, profesorul clujean Ionel Haiduc, a fost primit în Academia din Suedia. Distincţia oferită de mediul academic suedez este cu atât mai valoroasă cu cât şcoala din Suedia este una dintre cele mai bune din lume. Printre altele, Academia Regală de Ştiinţe a Suediei este cea care stabileşte numele celor care primesc premiul Nobel. Profesorul Ionel Haiduc a fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai şi a preluat conducerea acestei instituţii chiar în timpul Revoluţiei din 1989. El a pus bazele tranziţiei către o universitate modernă.

Lucrările de reabilitare a bastionului Theresia din Timişoara, care trebuiau finalizate în august, cu dispensă până la finele lunii noiembrie, se vor încheia anul viitor. Anunțul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc. Întârzierea a fost cerută de constructor şi a apărut din motive subiective şi obiective, a explicat Ostaficiuc. La reabilitarea Bastionului lucrează constructorul care a refăcut Castelul Neuschweinstein, din apropiere de Munchen. În curtea interioară se efectuează lucrările specifice de descărcare arheologică, istoricii fiind curioşi ce vestigii ar putea ieşi la iveală, mai ales că obiectivul ridicat în urmă cu aproape trei veacuri face parte din sistemul de fortificaţii de tip Vauban târziu, fiind cel mai mare dintre cele nouă bastioane ale Cetăţii Timişoara.

Expoziţia "Spiritul lui Budo. Istoria Artelor Marţiale Japoneze", care include arme tradiţionale japoneze, armuri şi alte accesorii de luptă, poate fi vizitată zilele acestea la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Manifestarea este organizată în colaborare de instituția gazdă, Ambasada Japoniei în România, Japan Foundation, compania de teatru "Art Act" şi marchează încheierea seriei de evenimente culturale desfăşurate în cadrul "Anului prieteniei dintre Japonia şi ţările dunărene" şi împlinirea a 50 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România. Alături de această expoziţie, pe 7 ianuarie, de la ora 19.00, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va avea loc un recital de poezie şi proză japoneză susţinut de Ramona Dumitrean, actriţă la Teatrul Naţional Cluj şi un recital de muzică japoneză interpretată de mezzosoprana Lavinia Bocu.

La Ateneul Român din Capitală va avea loc astăzi, de la ora 17:30, lansarea cărții "La pupitrul vieții. Octav Calleya". Volumul este semat de Ion Munteanu şi este dedicat dirijorului Octav Calleya. Cartea a apărut la editura SimArt din Craiova. La eveniment vor participa mai mulţi invitaţi care vor vorbi despre volum dar şi despre personalitatea dirijorului.

Concertul în memoria lui Michael Jackson, programat iniţial la Viena, apoi la Londra, după ce mai mulţi muzicieni de marcă şi-au anulat participarea la eveniment, a fost anulat. În plus compania organizatoare s-a desfiinţat a anunţat lichidatorul acestei instituţii. Vânzarea biletelor pentru concertul-tribut de la Viena a stagnat, după ce Mary J. Blige, Chris Brown şi Natalie Cole şi-au anulat participarea la evenimentul care ar fi trebuit să aibă loc în parcul Palatului Schonbrunn, un impresionant castel construit în secolul al XVII-lea.
Organizatorii au acuzat mass-media austriacă, susţinând că presa din această ţară a afirmat că artiştii invitaţi sunt de "mâna a doua" şi că a "murdărit" astfel memoria lui Michael Jackson.

Filmul românesc "Poliţist, adjectiv", în regia lui Corneliu Porumboiu, a fost inclus într-un top al celor mai bune 10 pelicule ale anului alcătuit de unul dintre criticii de la The Hollywood Reporter. Şase jurnalişti au alcătuit fiecare câte un top al celor mai bune 10 filme din 2009, cele şase clasamente fiind dominate de titluri precum "The Hurt Locker", cu Ralph Fiennes şi Guy Pearce, "Sus, în aer", de Jason Reitman, cu George Clooney, şi animaţia "Deasupra tuturor", de Bob Peterson şi Pete Docter. "Poliţist, adjectiv" apare pe locul al treilea în topul criticului Sheri Linden, după "The White Ribbon", de Michael Hanneke, filmul câştigător la Cannes în 2009, şi "District 9". Alte titluri des menţionate în clasamente sunt "Avatar", de James Cameron, "Precious", de Lee Daniels, precum şi documentarul "The Cove", de Louie Psihoyos, ce prezintă abuzurile asupra delfinilor ce au loc într-un mic golf de lângă Taijii, Japonia.

La Muzeul Naţional de Artă al României poate fi vizitată expoziţia "Imagini ale lumii trecătoare. Kunisada - un mare gravor al şcolii Utagawa. Gravură japoneză din secolul al XIX-lea". Manifestarea, organizată de Secţia de Artă Orientală a MNAR, în urma unei minuţioase cercetări a colecţiei de artă japoneză păstrată în patrimoniul muzeului, reuneşte un ansamblu de 63 de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada, unul dintre cei mai populari maeştri gravori ai vremii sale, artist deosebit de prolific, desenator şi colorist redutabil. Curatorul expoziţiei şi autorul catalogului care însoţeşte manifestarea este Carmen Brad, specialist în arta extrem orientală. Expoziția va putea fi vizitată până pe 28 martie.

Trupa "2 Unlimited" va susţine un concert la Iaşi de Revelion. Onorariul artiştilor străini se ridică la 15.000 de euro, la care se adaugă costul cazării şi al transportului. Anunțul a fost făcut de directorul de strategii din cadrul Primăriei ieşene, Cosmin Coman. El a precizat că prezenţa trupei "2 Unlimited" la spectacolul care va avea loc în 31 decembrie în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi este sigură în proporţie de 99 la sută, el adăugând că pe scenă vor mai evolua formaţiile Autentic şi Zdob şi Zdub. Spectacolul va începe la ora 20.00 şi este programat să dureze şase ore. De asemenea, vor mai susţine concerte, în aceeaşi piaţă, DJ Rynno & Sylvia, DJ Sava & Raluca şi DJ David & Dony.

Biletele pentru concertul AC/DC, care va avea loc pe 16 mai 2010, în Piaţa Constituţiei, pot fi achiziţionate şi în rate sub forma a două vouchere. Acestea asigură accesul la concert doar împreună. Categoriile de bilete care pot fi achiziţionate sub formă de vouchere sunt Normal Circle şi Golden Circle. Primul voucher asigură posibilitatea achiziţionării celui de-al doilea la acelaşi preţ. Contravaloarea acestora nu se returnează decât în situaţii excepţionale: amânarea sau anularea evenimentului. Cele două vouchere vor fi preschimbate la intrare într-un bilet.

Egiptul va cere Germaniei să îi restituie bustul reginei Nefertiti, realizat în 1347 î.H. şi expus în prezent la Neues Museum din Berlin, considerat capodopera sculpturii egiptene, care a contribuit la transformarea în legendă a soţiei lui Akhenaton. Directorul Consiliului suprem al Antichităţilor egiptene, Zahi Haouasse, va "convoca o reuniune extraordinară, pentru a studia formalităţile, înainte de a cere oficial restituirea statuii". Bustul a fost descoperit în 1912 în sudul Egiptului de arheologul german Ludwig Borchardt. Egiptul reclamă restituirea acestuia încă din 1930, fără succes însă.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş organizează, până pe 28 decembrie, cea de a V-a ediţie a Taberei Naţionale Fotoetnografica. La eveniment şi-au anunţat participarea patru fotografi din patru zone ale României, care vor avea ocazia să descopere cultura şi obiceiurile tradiţionale din Maramureş în perioada sărbătorilor de iarnă. Fotoetnografica este o tabără cu specific documentar, care îşi propune conservarea cu ajutorul fotografiei a culturii tradiţionale din Maramureş. Zona propusă pentru cercetare cuprinde satele Budeşti, Breb, Hoteni, Călineşti şi Văleni.

Scriitorii Alexandru Andriescu şi Gheorghe Florescu s-au numărat, la începutul săptămânii, printre cei premiaţi în cadrul galei anuale a Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Alexandru Andriescu a primit premiul Perpessicius, pentru ediţia "Gib Mihăescu". Tot un premiu pentru ediţie critică a primit şi scriitorul Liviu Leonte, pentru volumul "Negruzzi". Premiul Şerban Cioculescu pentru memorialistică a fost primit de Gheorghe Florescu, pentru volumul "Confesiunile unui cafegiu". Premiul Petru Creţia, pentru filologie clasică, i-a revenit scriitorului Liviu Fraga, pentru volumul "Clasic printre postmoderni". Juriul a fost format din criticii Eugen Simion şi Paul Cornea, scriitorul Nicolae Mecu şi Lucian Chişu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Câştigătorul Marelui Premiu al Festivalului San Remo 2009, Franco Miridi, şi mai mulţi copii din Piatra Neamţ vor cânta, în 28 decembrie, copiilor ce vor fi internaţi în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Neamţ. Evenimentul este organizat la iniţiativa interpretului italian împreună cu Centrul de Cultură "Carmen Saeculare" Neamţ şi Primăria din localitate, fiind invitaţi să participe şi copii care au talent şi experienţă în muzică. Organizatorii au făcut un apel localnicilor care vor să participe la acest eveniment să aducă şi un cadou astfel încât fiecare copil să primească un dar.

Warren Beatty va primi din partea Sindicatului scenografilor americani/ Art Directors Guild premiul pentru contribuţia extraordinară adusă artei reprezentării cinematografice. Instituția a ţinut să precizeze că doar Warren Beatty şi Orson Welles au fost nominalizaţi la premiile Oscar în calitate de actor, regizor, scenarist şi producător pentru acelaşi film. Warren Beatty a reuşit această performanţă de două ori, graţie peliculelor "Raiul mai poate aştepta/ Heaven Can Wait" şi "Roşii/ Reds". Printre laureaţii precedenţi ai acestui premiu se numără Allen Daviau, Clint Eastwood, Blake Edwards, Terry Gilliam, Ray Harryhausen. Warren Beatty va primi acest premiu în cadrul celei de-a patra gale anuale Art Directors Guild Awards ce va avea loc pe 13 februarie, la hotelul Beverly Hilton din Los Angeles.

Abbaworld, o expoziţie interactivă dedicată legendarei trupe Abba, va fi deschisă la Londra. Manifestarea va conţine imagini şi clipuri cu formaţia, dar şi o instalaţie hologramă 3D cu membrii trupei. Abbaworld va avea 25 de camere pline de materiale cu trupa, foto şi video, materiale realizate în spatele scenei în turneele formaţiei. Totodată, vizitatorii vor putea apărea în videoclipurile trupei sau pe coperţile albumelor Abba. Expoziţia va fi deschisă la Earls Court din Londra pe 27 ianuarie. Organizatorii manifestării speră ca aceasta să facă turul lumii. Deşi grupul muzical s-a destrămat de peste 25 de ani, ABBA continuă să vândă anual trei milioane de albume. Din 1974, grupul a vândut 360 de milioane de discuri în lumea întreagă. La acest capitol membrii trupei au fost depăşiţi doar de Elvis Presley şi de Beatles.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!