DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

22 decembrie 2009

Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe derulează, până pe 27 decembrie, programul 'Crearea unui fond de carte în limba română în folosul comunităţilor româneşti din Europa'. Proiectul se desfășoară în cadrul programului 'Guvernul României îţi oferă o carte', lansat în cursul acestui an, care presupune, de asemenea, distribuirea de cărţi pentru copii, precum şi o serie de planşe reprezentând personalităţi ale culturii şi istoriei naţionale. Volumele vor fi distribuite la Ambasadele şi Consulatele României de la Budapesta, Bratislava, Viena, Munchen, Bruxelles, Paris, urmând ca acestea să le transmită asociaţiilor şi organizaţiilor româneşti care derulează programe, proiecte şi activităţi în sprijinul comunităţii româneşti.

Artistul Alexandru Antik, cunoscut pentru performance-ul prezentat la Sibiu în 1986, va participa astăzi la "Arte marţiale", la Institutul Cultural Român din Capitală. Întâlnirea va avea ca temă întrebarea: "A fost sau nu a fost arta contra regimului în anii '80?". În vara anului 1986 au avut loc la Sibiu, pe parcursul mai multor zile, o serie de evenimente - expuneri, simpozioane şi performance-uri - ale unor tineri artişti, care au atras o asistenţă numeroasă. Manifestările, plasate sub egida Atelierului 35, au culminat şi s-au curmat cu un complex performance al artistului clujean Alexandru Antik. Pregătită minuţios cu multe luni înainte, acţiunea lui Antik tatona două direcţii: punerea în discuţie a identităţii personale şi interogarea posibilităţilor artei de a reface, în artist, parcursul către un sine autentic, primar, natural, profund.

Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“ din Craiova, în colaborare cu Mitropolia Olteniei, vor prezenta în această seară, de la ora 18.00, în sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova spectacolul „O, ce veste minunată!“. Vor colinda Niculina Stoican, Petrică Mîţu Stoian, Lavinia Bîrsoghe, Manuela Motocu, Liliana Popa. În plus, la eveniment vor participa și Emilia Dorobanţu, laureată a celei de-a XX-a ediţii a Festivalului „Maria Tănase“, Grupul Parohial „Sf. Calinic“, Aurelia Popescu Preda, Grupul „Brâuleţul“, condus de Ilie Bartoş, Angelica Bălaşa, Grupul vocal condus de Gheorghiţă Nistor. Acompaniamentul va fi susţinut de orchestra ansamblului.

Expoziţia comemorativă ''20 de ani de la Revoluţia Română'' din pasajul pietonal de la Piaţa Universităţii va putea fi vizitată până pe 25 decembrie. Prezentând imagini foto, imagini filmate no comment şi sunet original, manifestarea oferă trecătorilor o parte dintre evenimentele desfăşurate pe străzile Bucureştiului, în punctele fierbinţi ale Revoluţiei Române. Această expoziţie încearcă să reconstituie - pe cât este posibil - atmosfera şi mai ales starea de spirit, revolta şi curajul celor care atunci s-au ridicat împotriva statului opresiv ceauşist. Prezentând evenimentele din Capitală, această manifestare culturală se doreşte a fi un omagiu atât pentru cei care s-au jertfit, cât şi pentru cei care au supravieţuit - anonimii şi eroicii locuitori ai Bucureştiului.

The Nobel Foundation ar putea să reducă sumele în bani oferite câştigătorilor premiilor Nobel, pe care le acordă în fiecare an. Și asta din cauza crizei economice mondiale. Anunțul a fost făcut de preşedintele The Nobel Foundation, Michael Sohlman. Anul acesta, fundaţia a alocat 1,5 milioane de dolari pentru fiecare premiu, această sumă rămânând neschimbată în ultimul deceniu. Însă actuala criză economică mondială ar putea afecta serios resursele financiare ale instituției, care s-ar putea vedea obligată să reducă valoarea premiilor din anii viitori. Michael Sohlman a declarat că valorile fundaţiei şi-au "revenit" doar parţial pe piaţa de capital în 2009, după ce pierduse aproape o cincime din capitalul investit, în 2008, din cauza crizei economice mondiale.

Studenţii de la Universitatea de Arte Plastice din Bucureşti aduc un omagiu eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, astăzi, în Piaţa Universităţii, în cadrul unui proiect intitulat "20". Proiectul "20" este realizat de un grup de studenţi de la Universitatea Naţională de Arte Plastice Bucureşti, anul III - pictură avându-l coordonator pe lectorul universitar doctor Ion Anghel. Evenimentul va avea loc în Piaţa Universităţii. Proiectul reprezintă un act artistic ce se clădeşte pe o idee-pretext, cu trimiteri pozitive asupra evenimentelor din decembrie 1989. Artiştii vor realiza tridimensional o celebră pictură, "Cina cea de Taină" a lui Leonardo da Vinci, folosind efecte şi simboluri care vor aminti de sacrificiul eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. Lucrarea va fi amplasată în plină stradă şi va urmări efectul pe care îl va avea asupra trecătorilor. Reacţiile oamenilor vor fi filmate, iar rezultatul, un documentar, va fi prezentat la galeria "Căminul Artei" din Capitală.

Artistul Alexandru Antik, cunoscut pentru performance-ul prezentat la Sibiu în 1986, va participa astăzi la "Arte marţiale", seria de întâlniri pe marginea artei contemporane care au loc lunar la Institutul Cultural Român din Capitală. Întâlnirea cu Alexandru Antik, din cadrul programului "Arte marţiale", va avea ca temă întrebarea: "A fost sau nu a fost arta contra regimului în anii '80?" Invitaţii se vor întreba împreună cu protagonistul acestui episod, Alexandru Antik, despre limitele artei şi despre limitele opoziţiei, despre responsabilitate şi libertate, despre coeziunile şi divergenţele lumii artistice şi despre relaţiile nevralgice ale acesteia cu lumea puterii comuniste în anii '80”.

În Ajun de Craciun un spectacol feeric la The Light Cinema Bucureşti -Les Ballets Russes. La începutul secolului trecut, Les Ballets Russes de Diaghilev a lasat deoparte conventiile si a deschis usa larg catre modernitate, introducand colaborarea dintre pictori, muzicieni si coregrafi. Cu ocazia aniversarii a 100 ani de cand exista Les Ballets Russes, sunt prezentate patru piese esentiale in coregrafia lor originala. Elita artistica a momentului s-a adunat intr-un program cu: Massine, Nijinski, Fokine. Spectacolul are loc astăzi de la ora 20.30.

Expoziţia comemorativă ''20 de ani de la Revoluţia Română'' din pasajul pietonal de la Piaţa Universităţii poate fi vizitată până pe 25 decembrie. Prezentând imagini foto, imagini filmate no comment şi sunet original, manifestarea oferă trecătorilor o parte dintre evenimentele desfăşurate pe străzile Bucureştiului, în punctele fierbinţi ale Revoluţiei Române. Această expoziţie încearcă să reconstituie - pe cât este posibil - atmosfera şi mai ales starea de spirit, revolta şi curajul celor care atunci s-au ridicat împotriva statului opresiv ceauşist. Prezentând evenimentele din Capitală, această manifestare culturală se doreşte a fi un omagiu atât pentru cei care s-au jertfit, cât şi pentru cei care au supravieţuit - anonimii şi eroicii locuitori ai Bucureştiului.

Alexandru Andriescu, Liviu Leonte, Gheorghe Florescu, Liviu Franga, Neculai Onţanu şi Florin Rotaru sunt câştigătorii Premiilor Muzeului Naţional al Literaturii Române, decernate ieri seară în Rotonda instituţiei muzeale. Cunoscute până anul trecut sub denumirea de 'Premiile Manuscriptum', au fost decise de către un juriu format din academicianul Eugen Simion (preşedinte), Paul Cornea, Nicolae Mecu, Ion Simuţ şi Lucian Chişu. Premiul 'Perpessicius' pentru Ediţii critice a revenit lui Alexandru Andriescu şi lui Liviu Leonte. Premiul 'Şerban Cioculescu' pentru memorialistică a fost acordat lui Gheorghe Florescu. Premiul 'Petru Creţia' pentru filologie clasică a revenit lui Liviu Franga. Muzeul Naţional al Literaturii Române a acordat de asemenea Premiul pentru 'Mecenat Cultural' primarului sectorului 2, Neculai Onţanu şi directorului Bibliotecii Metropolitane, Florin Rotaru.

Filmul 'Poliţist, adjectiv', în regia lui Corneliu Porumboiu, a câştigat trofeul celei de-a XV-a ediţii a Festivalului On Wheels de la Artvin (Turcia), eveniment desfăşurat în perioada 11-17 decembrie, informează Institutul Cultural Român de la Istanbul. Dintre cele zece filme din zece ţări aflate în competiţie, trofeul Taurul de Aur a fost câştigat în acest an de către producţia românească regizată de Corneliu Porumboiu. Filmul 'Poliţist, adjectiv' a primit şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film Turci. Juriul a ales 'Poliţist, adjectiv' ca fiind cel mai bun film, afirmând că 'pentru a-şi transmite mesajul, filmul combină puterea cinematografică şi verbală a limbajului cu o inteligenţă subtilă', decernându-i marele trofeu, în valoare de 10 000 de euro.

Formaţia Alesis a lansat, împreună cu Irina Loghin, albumul de colinde şi cântece de iarnă 'Flori de gheaţă şi flori dalbe'. CD-ul conţine foarte multe compoziţii proprii, precum şi prelucrări ale unor colinde celebre. Pentru acest album, membrii formaţiei Alesis - Alina şi Romeo Negoiasa - au colaborat cu Irina Loghin care i-a oferit Alinei mai multe costume populare foarte preţioase şi acceptul de a interpreta oricare dintre melodiile sale.

Pictorul grec Yiannis Moralis, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai ţării sale şi reprezentant de seamă al "Generaţiei anilor '30", a decedat duminică, la vârsta de 93 de ani, la Atena, potrivit France Press. Născut în 1916 la Arta, în vestul Greciei, Yiannis Moralis a fondat, în 1949, grupul artistic Armos, alături de cei mai importanţi pictori ai acelei epoci - Nicos Hatzikyriakos-Ghikas, Yannis Tsarouchis, Nicos Engonopoulos, Nicos Nicolaou şi Panayotis Tetsis. Prima sa expoziţie personală a fost organizată în 1959, la Atena. După ce a realizat o serie de picturi figurative, el s-a orientat, în anii '70, către "un sistem geometric strict", inspirat de şcoala constructivistă şi Bauhaus - şcoala artistică de design experimental şi industrial. S-a implicat intens în domeniile decorului de teatru, costumului de scenă şi ilustrării marilor opere poetice ale celor doi autori greci laureaţi ai premiului Nobel - George Seferis şi Odysseas Elytis. A studiat la Şcoala Superioară de Arte Frumoase din Atena, de la vârsta de 15 ani, iar în 1936 a obţinut o bursă de studiu la Roma. Ulterior a mers şi la Paris, unde a studiat pictura murală şi fresca, la Şcoala de Arte Frumoase, şi mozaicul, la Şcoala de Arte şi Meserii. Se întoarce în ţară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1940, şi merge pe front, apoi se stabileşte la Atena.

Volumul de versuri "Ieudul fără ieşire", de Ioan Es. Pop, a primit cronici entuziaste în presa din Suedia, după ce a fost lansat în limba suedeză la Editura Tranan, anunţă Institutul Cultural Român de la Stockholm.
Volumul de versuri "Ieudul fără ieşire " a primit recenzii pozitive din partea presei scrise de specialitate dar şi din partea Radiodifuziunii suedeze. De asemenea, volumul a stârnit discuţii pe diverse bloguri literare. Ioan Es. Pop şi-a lansat volumul "Ieudul fără ieşire" în limba suedeză la începutul lunii septembrie, la sediul ICR Stockholm, precum şi în cadrul Târgului de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg.

Câştigătorul Marelui Premiu al Festivalului San Remo 2009, Franco Miridi, şi mai mulţi copii din Piatra Neamţ vor cânta, în 28 decembrie, copiilor ce vor fi internaţi în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Neamţ. Evenimentul este organizat la iniţiativa interpretului italian împreună cu Centrul de Cultură "Carmen Saeculare" şi Primăria Piatra Neamţ. Organizatorii au făcut un apel localnicilor care vor să participe la acest eveniment să aducă şi un cadou astfel încât fiecare copil să primească cate un dar de sărbători.

Zeci de brazi de Crăciun vor fi împodobiţi, joi seară, în Ajunul Crăciunului, în parcul Herăstrău din Capitală, informează organizatorii evenimentului, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Tradiţiei şi Creaţiei Populare Bucureşti. Brăduţii vor fi amplasaţi la intrarea Charles de Gaulle şi organizatorii le vor dărui copiilor ornamente de Crăciun cu care să îi împodobească. Casa lui Moş Crăciun, târgul de dulciuri, căsuţele împodobite cu decoruri de poveste şi zona de plimbări cu sania cu reni, trăsuri cu cai şi ponei vor fi punctele principale de atracţie pentru copii.
Evenimentul aduce în atenţia publicului şi o campanie umanitară - "Dăruieşte! Fii mai bun! Şi tu poţi fi Moş Crăciun!" -, prin care părinţii şi copiii sunt încurajaţi să dăruiască jucării şi cărţi celor mai puţin norocoşi.

Cântăreaţa Amy Winehouse riscă să fie din nou anchetată de poliţia britanică, după ce i-a agresat verbal pe actorii unui teatru de pantomimă dintr-o suburbie a Londrei şi l-a lovit pe directorul acestei instituţii, informează dailymail.co.uk. Potrivit martorilor acestui incident, citaţi de cotidianul Daily Mail, cântăreaţă britanică a întrerupt spectacolul "Cenuşăreasa" pus în scenă de teatrul din oraşul Milton Keynes, din Buckinghamshire, o suburbie a Londrei. Poliţia britanică nu a operat deocamdată nicio arestare, însă a iniţiat o anchetă în acest caz. Cel mai recent album al artistei britanice, intitulat "Back To Black", vândut în peste 10 milioane de copii şi premiat cu cinci Grammy, a fost lansat în urmă cu peste trei ani. Însă, după lansarea lui, Amy Winehouse a avut de înfruntat numeroase probleme de sănătate şi s-a luptat cu dependenţa de droguri şi de alcool.

În cele câteva luni de la lansarea în limba suedeză, poetul Ioan Es. Pop a devenit deja pentru suedezi un reper al literaturii române. Volumul de versuri Ieudul fără ieşire, a fost recenzat cu entuziasm de cotidienele Svenska Dagbladet şi Helsingborgs Dagblad, precum şi de Radiodifuziunea suedeză. De asemenea, a stârnit discuţii pe diverse bloguri literare suedeze. Ioan Es. Pop şi-a lansat volumul Ieudul fără ieşire în limba suedeză la începutul lunii septembrie, la sediul ICR Stockholm, precum şi în cadrul Târgului de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg. Cu acea ocazie, Ioan Es. Pop a fost intervievat pentru emisiunea radio Biblioteket în legătură cu propria creaţie literară, dar şi cu evoluţia liricii româneşti după 1989. Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia română, două cotidiene suedeze de prestigiu, Svenska Dagbladet şi Kristianstadsbladet, au publicat eseuri despre literatura română contemporană. Ambele articole îl plasează pe Ioan Es. Pop printre cele mai importante voci literare româneşti ale momentului, alături de Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Filip Florian, Nina Cassian şi Gabriela Melinescu.

Celebra formaţie AC/DC concertează în România, pe 16 mai 2010, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, informează site-ul oficial al trupei. De asemenea, concertul a fost într-o conferinţă de presă, şi de promoterul Marcel Avram, organizator al concertului alături de D&D East Entertainment. La concert sunt aşteptaţi în jur de 70.000 de oameni. "Trupa va veni cu propria scenă şi propria producţie", a mai precizat Marcel Avram, care a spus că trupa va aduce pentru show-ul de deschidere şi unul sau doi invitaţi speciali. Biletele au fost puse în vânzare la preţurile de 120 lei, 250 lei şi 450 lei ( categoria VIP) şi vor fi disponibile în peste 400 de locuri din ţară.

Poliţia secretă est-germană a strâns multe informaţii despre actriţa Romy Schneider, care milita în favoarea eliberării deţinuţilor politici din fosta Republică Democrată Germană, a declarat, ieri, un purtător de cuvânt al autorităţii care administrează arhivele STASI, relatează France Press. STASI a început să colecteze informaţii despre Romy Schneider după ce actriţa a aderat, în 1976, la un comitet "de protejare a libertăţii şi a socialismului", care milita pentru eliberarea deţinuţilor politici est-germani. Aproximativ patru milioane de dosare au fost întocmite de STASI, într-o ţară a cărei populaţie era de 17 milioane de locuitori. Aceste dosare au fost conservate în arhivele STASI şi au putut fi consultate după căderea Zidului Berlinului. Devenită celebră pe plan mondial după rolul din "Prinţesa Sissi", Romy Schneider a părăsit Germania în 1959, stabilindu-se la Paris. Actriţa a colaborat cu Orson Welles şi Luchino Visconti, a jucat ulterior, alături de Alain Delon, în "Piscina” (1968) şi "Asasinarea lui Troţki" (1972), în comedia "Bunul meu vecin Sam" (1964), alături de Jack Lemmon, şi în "Ce-i nou, pisicuţo?", împreună cu Peter O'Toole, Peter Sellers şi Woody Allen.

Actorul Patrick Stewart, interpretul căpitanului Jean-Luc Picard, de pe nava spaţială Enterprise, din serialul "Star Trek: Generaţia Următoare", va primi titlul de cavaler din partea reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, informează allocine.fr. Actorul britanic, în vârstă de 69 de ani, a devenit celebru după ce l-a interpretat pe căpitanul navei spaţiale Enterprise din serialul science-fiction "Star Trek. Patrick Stewart a jucat şi în alte pelicule SF, precum "Dune" şi filmele din franciza "X-Men", în care a interpretat rolul Profesorului X. "Start Trek" a fost mai întâi un serial de televiziune, lansat în 1966 pe micile ecrane şi care a fost rodul imaginaţiei lui Gene Roddenbery. Considerat prea complicat pentru televiziunea americană la data primei sale difuzări, acest serial a devenit unul dintre cele mai durabile succese ale Hollywood-ului: au existat cinci serii tv, ce au totalizat 726 de episoade, şi 10 filme pentru marele ecran, care au adus un miliard de dolari din vânzarea de bilete.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!